|
Legfrissebb hozzászólások (1183 - 1202) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | chemence: nemgáz a levél külföldről, sztem szinte mindenki igy szerzi a spórát... |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát egy ismerős ismerősének az ismerősének az ismerősénél :) oltottunk LC-ket...amit lehetett elb.sztunk, de remélem azért lesz belőle valami :) (ki gondolta volna, h a hipó leoldja az egyébként atomdurván ragadós, széles "szig"szalagot, ezzel elrontva a gloveboxot :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | slusszpassz :)
airborn: elkezted már a tekkelést? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi a tippeket srácok, odafigyelek rá, mert annyira nincs sok vermim, h pazaroljak is. Am airborn, ez az egyik lyuk alulra másik felülre nem lehet hülyeség, mert a dobozban párával telített levegő van.így ha felül beáramlik a friss levegő, ez a nehezebb párás, co2-s levegőt ami nehezebb alul kiszoríthatja, egy természeters keringést biztosítva, de ez csak egy tipp, és nem tudom helyettesítheti e legyezgetést... |
| | | | |
| | | | | | | | | | De ne tekerd fel maxra vagy jobb ha mikrózod, nekem sütőben max fokozaton szénné égett a vermi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha a vermikulit sokat állt és nem vagy biztos a tisztaságában akkor tedd sütőbe és fertőtlenítsd. az infót Jonny-tól kaptam és tovább is adom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok! úgy gondoltam belevágok a dolgokbaés mivel új vagyok itt, egy pár tanácsra lenne szükségem mielőtt nekifognék a kiscicákhoz:) szóval az első, h sima PF-tekket szeretnék alakalmazni, van hozzá cuccos is, csak a vermi kicsit állott.száraz, szobahőmérsékletű helyen van, kb 2-3 éve:) ettől berohadhat a dolog? a másik, h külföldről levelet kapni szerintetek okozhat kellemetlenségeket? sima, diszkrét, vékony levél...semmi fecsi remélem nem sértettem meg semmi irányelvet, igyekszem diszkréten fogalmazni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ha egy nagy doboz aljára, a perlit réteg fölé fúrok lyukakat, két oldalára, amiket tyvekel leragasztok, az elég ahhoz, h ne kelljen legyezgetni? és a lyukakat érdemes egyik oldalon fölülre fúrni (ilyet is olvastam valahol) vagy inkább mindkét oldalon alulra? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv, jó látni h az öreg motorosok sem hagyták magukra a fórumot :-) Ha 5-6 nap szokott lenni akkor még nincs veszve semmi. A hőmérséklet érdekes kérdés, a shiitake-nak 25-27 fokot írtak, de elromlott a hőmérőm úgyh most a legutóbbi alapján érzésre inkubálom. A malátakivonatot még nem próbáltam, ennél a PDA-nál meg nem írtak szűrést, de a következőnél megpróbálom hátha segít a dolgon. Kösz a tippeket! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv mindenki, Ujra itt:)
shroomy: 27-28 fokon sotetbe 5-6 nap mire elkezd novekedni a micelium. En nem hasznalnam egyik tech-et sem amit az alabbiban irtal.
Malata kivonta boven megteszi. Amikor barmilyen agart keszitesz illetve kuktazol lekell szurni mert karamelizalodik, valoszinu hogy azert csomosidik. Kuktazni 45 pericig utana leszur es megint kukta 45 percig.
4g malata kivonat 100ml vizhez. 5-6ik napon mar lathato a rizmophoric micelium, szepen elvalasztod a szektort es bele helyezed egy ujjabb petri cseszeben. Hamarabb fog fejlodni utana. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mikroszkóppal már lehet hogy látnád, úgyhogy türelem. Egyebet nem tudok mondani. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Amire nem találsz választ itt a fórum hsz-ekben, vagy az egykalapalatt oldalon, azt nyugodtan megkérdezheted itt a fórumon is, ált segítenek az emberek ha tudnak!
Nekem pl van egy igen konkrét kérdésem advanced growerekhez: Úgy tudom 3 nap után már látszania kellene az agaron a növekménynek. Nekem a 3,5 napja oltott petri csészék semmi változást nem mutatnak.. Vajon mitől lehet? Érdekes egyébként, hogy az agar amit kevertem szinte teljesen áttetsző, nem olyan sötét színű mint a legtöbb videón/képen. Illetve mitől lehet, hogy akármennyit is kevertem sterilizálás előtt a cuccot, egy része leülepedett az üveg aljára és bekocsonyásodott.. (emiatt lehet h nem lett jó az összetétele??)
Ja, az agar keverék összetevői (neten találtam konkrét PDA készítmény összetevőiként): - Potato starch 4.0 g (burgonya keményítő) - Glucose 20.0 g (szőlőcukor) - Agar 15.0 g - Distilled water 1.0 L
Van egy ilyen verzió is,de ezt még nem próbáltam:
1000 milliliters (1 liter) water 300 grams of potatoes (i. e. the broth from boiling potatoes in 2-3 liters of water for 1 hour) 20 grams agar agar 10 grams dextrose 2 grams yeast 1 gram peptone (optional, soybean derived)
Remélem találkozott már vki hasonló problémával, elég tanácstalan vagyok.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv, szeretnék kapcsolatba lépni egy olyan emberrel akinek már régebb óta bennevan a gomba termesztésben, szeretnék pár kérdést feltenni neki, írjon már rám egy emailt aki segítőkésznek érzi magát. köszi! the.r82@gmail.com |
| | | | |
| | | | | | | | | | szegasztok! Tester most találtam rá az egykalapalatt-ra, még csak egy cikkat olvastam el, de le a kalappal :) megy is akedvencek közé |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi Tester, Shroomy!!!!!!!!!
Remélem érdemes lesz várni................ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd dokumentálhatnád az eseményeket, akár az agar készítéstől elkezdve is, pár képpel esetleg.
Volt egyszer egy zsák teszkós laskám de túl sok vizet adtam hozzá és beposhadt :)
Amúgy a zsákokat ki szokták szurkáni, a páratartalmat meg permetezéssel lehet emelgetni ha nincs rá más mód, amennyire én tudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://denesotto.hu/termekek#6 A legtöbb bioboltban ill nagyobb áruházakban megtalálható. Én megpróbálkozom majd vele, csak nem lehet az arányokat nagyon elrontani.
Te már termesztettél egyébként fán élő gombát? Úgy döntöttem, h nem veszek csírát hanem termőtestet fogok klónozni (ennek persze vannak hátrányai is, pl nem ismerem a pontos fajtát, így a neki szükséges körülményeket sem), viszont ezzel a sütis módszerrel még mindig vannak kétségeim.. Az a baj h étkezési célra termesztett gombáról lévén szó nagyon keveset hoz ez a módszer. A legjobb lenne zacskóba pakolt táptalajra oltani - ami még menne is - de nem tudom milyen körülmények kellenének a termőre fordításához. Itt van egy link, de pl hogy éred el, h miután leszeded a zacsit a beszőtt táptalajról, az ne száradjon ki? http://www.gombajo.hu/download/Shii_termesztesi_utmutato.pdf
A Lets grow mushrooms videoban pl jol elmagyarázza hogyan csináld meg a zacsit, de h utána kilyukasztja vagy leszedi róla, permetezi vagy beáztatja, arra már nem derül fény.. |
| | | | |
|