|
Legfrissebb hozzászólások (1203 - 1252) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | A keményítő működne de az adagolással nekem is gondom van. Krumpli keményítőt sem találtam még csak kukoricát.
Ha megnézed az agar recepteket mindegyik kb ugyanakkora százalékban tartalmaz tápanyagokat, ehhez lehetne viszonyítani.
Krumplifőzéssel sem lennének valami pontosak az arányok úgyhogy...
Ahogy Shroomy mondta a 2-3. héten már kéne látni legalább csomókat. Hogy néz ki a süti? bolyhos? bőrősödő? volt hempergetve vermibe vagy ilyesmi? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugyan nem engem kérdeztél, de sztem várj még vele, be fog indulni. Ha 3 hét után sem történik semmi, esetleg egy dunkolással megpróbálkozhatsz.
Más:
A PDA (Potatoe Dextrose Agar) receptje úgy szól, hogy az agar por illetve a szőlőcukor (dextróz) mellé egy bizonyos mennyiségű krumplinak a lefőzött leve kell. Namost abban a lében keményítő van ha jól tudom. Szerintetek működne ha ezt sima boltban megvásárolható burgonyakeményítővel helyettesíteném? Egyszerűbb lenne, csak nem tudom az adagolást.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester! Megtudnád mondani nekem hogy maximum mennyi idő alatt válik termővé a pf süti? Ha a körülmények ideálisak, fertőzésnek nyoma sincs de másfél hét alatt semmi lényeges változás nem történt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sajnos nem tudom honnan indult a gomba gombásodása. az első tünet az hogy nem fordult termőre, a második a szaga(orromat szinte bele dugva) aztán a plusz vermi alatt a bűnjel. szélekről biztosezdődött nem mert ott épp volt.
nem baj időm van,több kevesebb kiindulási anyagom is, kitartás meg épp fejlődik. tapasztalatok levonva, szilveszter becélozva. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha zöld penész, és ha jól emlékszem tiszta vermi casing akkor gyanús.
Honnan indult, szélről, középről, több pontból?
Zöld penésznek nem kéne annyira szeretni a vermit, lehet hogy el volt ázva, lehet hogy a táptalajból indult, lehet hogy a vermid penészes.
Lehet hogy egy sütés nem ártana neki legközelebb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oké, ha kell benne segítség szólj, én már benne vagyok rendesen, csak az érzék hiányzik hozzá.
Authorized: látod milyen kár hogy nem vagy aktív szerkesztő...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | a macsakalmot tudom ajánlani. sajnos befuccsolt a produkció, mert a túl vastag casing alatt bepenészedett. de a terráriumot nem ürítettem ki. Még mindig 90% os a pára tartalom, pedig nincs is lecsukva a vödör!
tester, félig kész a tek fordítása, most tanulom a szerkesztést. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem fogsz kapni! Idén januártól betiltották. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv,sziasztok. szeretnék gratulálni az egykalapalatt honlaphoz! végre megértettem,átláttam felfogtam:) amit olvasok. kösz tester. úgy gondoltam lehet kipróbálom magam,s mint tudjuk az első és legfontosabb... szóval,az volna a kérdés mivel rendelni nem igazán akarok,Bécsben busiban kapok-e spórát? ha igen akkor az javasolnátok,teszt szinten?honlapjukon a cubensist kidobta.. köszönöm |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja, köszi, vmi ilyesmire gondoltam én is. Fogom, agarrol sima rozsra oltok, megvárom míg beszövi, összerázom, bele egy fecsi desztvíz, összeráz, kiszív és mehet is a sütikbe.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a gomba csíra tulajdonképp beszőtt gabonaszemeket és/vagy fatipliket takar, angolul "spawn".
Ugyan az mint egy beszőtt, kolonizált táptalaj, például PF süti.
A csírát hozzá keverjük nagyobb mennyiségű táptalajhoz (nagykönyvben 3-10% csíra, de minél több annál nagyobb az esélye a sikeres szövésnek), ami aztán átterjed a szubsztrátra. Az is egy nagy csíra lesz, csak már termőblokknak hívják, merthogy termőre is lehet fordítani, nem úgy mint a beszőtt gabonát vagy fatiplit.
Akár agarról, akár termőtest darabról, akár csíráról indítasz PF süti oltásához kultúrát, célszerű először LC-t csinálni belőle.
(Amúgy ha egy termőtest darabkát sikerülne viszonylag sterilen bedobni egy ilyen süti tetejére az is beszövődne csak sok idő alatt, ha folyadékkal oltasz az jobban eloszlik a táptalajodban és a szövés is hamarabb lefolyik. )
A vásárolt csíráról és a gombatestről is ugyanúgy, biopsziás módszerrel egyszerűen és sterilen ki tudsz emelni egy darabot, ezt már csak egy LC-be kell belőni, és megvárni míg kifejlődik. Ilyenkor egy mágneses keverő is jól jön a kultúra aprításához és a víz levegőztetéséhez, minden szükséges infót, mint ahogy azt is amit most itt olvashattál megtalálod az egykalapalatt.info -n is.
MEDMEN ötlete alapján ,ha minden jólmegy nemsoká kiderül, hogy beválik e LC-ként az infúzió.
Az LC-s infúzió meg a hajszárítós fűtés is két olyan magyar agyból kipattant ötlet, ami a külföldi pár ezer gombás fórumosnak még nem jutott eszébe, pedig leegyszerűsíthetné a dolgokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz a linkeket, ezen a gombaforumon is vannak érdekes dolgok. Őszintén szólva nem tudom h ez a csíra mit takar pontosan (gondolom vmi oltó közeg) és hogyan tudnám alkalmazni. Sajnos kertem nincs, így a tönkös megoldás biztosan kilőve.
Amivel meg szeretnék próbálkozni: PF sütihez hasonlót csinál az ember 80% forgács/fűrészpor illetve 20% rozs/korpa keverékkel, majd erre olt. Ha beszőtte gyk ugyanúgy kell termőre fordítani. Ugyan nem fog nagy mennyiséget hozni, de először szeretném tudni h működik-e a dolog. Bár azon még nem gondolkodtam hogy agarról hogyan oltok be egy ilyen sütit.. Itt van a leírás angolul ha érdekel részletesebben: http://www.freesporeprints.org/smf/index.php/topic,186.0.html |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itthon is van kereskedelmi forgalomban shiitake csíra, még neten is rendelhető ha jól emléxem, de a termőtest tovább szaporításával is meg lehet próbálkozni.
ez a fajta kertészboltokban is kapható, 1000 ft körül van https://www.zki.hu/hazi_gomba.htm
a tuja.hu-n nemrég még megrendelhető volt ue. http://www.tuja.hu/catalog/product_info.php?products_id=470
5 literes kiszerelésben: http://www.gombaforum.hu/index.php?c=ceg&this=5
Keményfa forgácsot magad is készíthetsz egy balta vagy egy kés segítségével, egyébként meg asztalosnál, fűrésztelepeken lehet érdeklődni.
A hurkapálcika is jó lehet, ha nem fenyőből van, utána kellene járni, persze inkább csak csíragyártásra, kis mennyiségek.
Szalmát is lehetne ballasztként használni, azon is terem de csak gyéren.
Milyen módszert találtál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kettő kérdésem volna, ha vki tud segíteni:
Hol lehet szerintetek keményfa forgácsot szerezni? Shiitake gomba termesztéséhez kellene, olvastam egy módszert és kipróbálnám. A másik kérdés pedig, hogy mivel most épp nem találtam a http://www.freesporeprints.org -on shiitake lenyomatot, szerintetek megvalósítható lenne, hogy veszek pár db nyers gombát az üzletben, majd ezt klónozom agaron? Elvileg működni kéne, csak nem tudom azzal h áll pár napig a gomba lesz-e vmi baja. (sterilnek tudom h nem steril, de ezért is tenyészteném ki agaron először.) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor ezért cserébe befejezhetnéd a szalma tek fordítását :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nabizony adtál egy ötletet, leszedek a casingből.
van hozzá ezüst kés, az jó vérfarkasok és fertőzések ellen.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Milyen vastag réteg?
A vermi magában nem valami jó, főleg mikroklímát teremteni, túl durva, a rostos anyagok mint a tőzeg vagy a kókusz rost jobbak ilyen szempontból.
Azok a termesztők akiknek én ámulni szoktam a mennyiségen/egyenletességen mind keverve használják 50/50 vermi kókusz vagy vermi tőzeg, egy kis mésszel pH buffernek.
Egyszer a dobozom egyik fele casing, másik casing nélküli lett, és a nélküli jobban termett mint a casinges, úgyhogy azta következtetést vontam le hogy sok minden közrejátszhat ebben.
Vastag casing rétegnél nincs elég szellőzés a mici közvetlen felszínén, a CO2 ottragad, a pinek nehezebben indulnak be, a casinget meg táptalajnak tekinthetik, vagy szimpla vízforrásnak, ha szomjasak, így lehet hogy előbb olyan micéliumok szövik be amik vízhordásra alkalmasak, aztán ezeknek át kell még állniuk a csomósodásra. ...ezek elég messzemenő következtetések voltak, de így fogom fel jelenleg.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | tőzeg lett volna a legjobb de szimplán vermi. még mindig nem akar még pinnelni sem. ahol kibukkant a mici ott már elkezdett összepunnyadni:( :( :(
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha volna kedved beírhatnád az ilyen dolgokat az egykalapalatt.info -ra is, itt hamar elvész ahozzászólások között, pedig sok emebernek hasznára vállhatna.
Miből van a casinged?
Egyébként nem nagy baj, overlay -nek hívják.
Ha a gomba egy foltban átszőtte a réteget, az azért hátrányos mert a pinképződés nem lesz egyenletes, a folton vagy hamarabb vagy kicsit később fognak pinek fejlődni, mint a takaróréteggel fedett felületen, de ez az esetek többségében nem oszt nem szoroz, a veszteség minimális.
Patchelni szokták de erről is van már némi infó a kalapalatt fórumán.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | mennyire baj ha a casingelés után nem tettem elég hamar terráriumba? áttört a micélium a felszínre és onnantól még 3-4 napig maradt úgy.
kipróbáltam a párásítás céljából a macskaalmot perlit helyett és tökéletesen 90%-100% között van a higrométer. kicsit könnyebb beszerezni, mert nem kell megvenni 50 lityit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Az egyik sütim a termőtestek mellett egy kb másfél centi átmérőjű gömböt növesztett, ami érintésre kékül. Ez mi lehet? Egy másikon pedig az egyik gombi kalapja olyan, mintha csak félig fejlődött volna ki és szárban folytatódna, formára is elég furcsa. A többi renben van, csak szerintem kissé lassan nőnek, ahhoz képest, hogy miútán terráriumba kerültek 2 nap múlva már pineltek. A mici egészségesnek tűnik, csak enyhén túlburjánzik(majd kicsit csökkentem a párásítást), de ez már előfordult régebben is, más gondot nem okozott. Van valami ötlet, hogy mi lehet a probléma? A furcsán kinéző gombáról sok CO2re gyanakszom, de feleslegesen nem akarom még jobban szétlyuggatni a terráriumot, mivel előzőleg GT-k gyönyörűen nőttek benne. A mostani Mazatapec. A holland tiltás részleteiről ha jól tudom hivatalosan nem közöltek semmit az időponton kívül, de erre én is kíváncsi lennék. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dec. 1-től tiltott lészen a varázsgomba Hollandiába. A jogszabály vonatkozik a spórára is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az jó lenne!
Ha bármilyen ötleted van írj egy emailt, vagy akár itt, akár ott is felvetheted, ahogy kényelmesebb.
Az nem baj ha valamihez nem értesz, már az is elég lenne, ha csak abban segítesz amiben tudnál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: a dizájnban szivesen segítek meg ötlettel, de sajna a weblapszerkesztéshez nemértek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem rossz ötlet, ki kell próbálni, ha beválik rengeteg előnye lenne
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=adattar_gyogyszer&reszletes=9196
600Ft egy fél liter, tasakban van, PE csatlakozóval, akármi is legyen az, de gondolom be lehet rajta lőni egy kis spórásvizet, meg ki szívni ha kész az LC. Ha mégsem akkor egy csepp FBS szilikon a tatyóra és azon keresztül gond nélkül lehet oltogatni,(ha megtapad).
Mivel a tasak rugalmas nem lesz vákuum sem, és ha eléggé átlátszó még a növekedést is figyelemmel lehet kísérni benne.
Steril.
Még a pHja okozhat gondot, 3.5-6.5 ig írják ami elég tág, na meg a beszerzése.
Ha kipróbálod légyszíves jelezz vissza.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Bocs, de nem hagyott nyugodni ez a dextróz glükóz dolog. (tester írta, hogy a glükóz oldat is biztos jó). Azóta kiműveltem magam. (hátha valakit érdekel) A glükóz ahogy a leírásokból értem nagyobb kategória mint a dextróz. A dextróz egyfajta glükóz. A dextróz a szőlőcukor. Ilyen van szerintem a standard cukros infúzióban. Ebből kiindulva a standard 5%-os glükóz (dextróz) infúziónak jónak kell lenni. Már csak szerezni kell :)
(Ha nem így van nyugodtan javítsatok ki)
Csá |
| | | | |
| | | | | | | | | | Találkoztam már velük de szerintem egyik sem jó úgy igazán. Egyedül ez az amiből talán el lehetne indulni: http://mediawiki2u.com/category/web-20/
de nem működik rajta az egyik szerkesztő segéd, a wikied úgyhogy ejtve lett.
Volna egyébként egy hasznos extension, a http://www.gizmogarden.com/index.php/Whos_online_ajax
amivel meg lehet tudni hogy ki van az oldalon és mit csinál éppen, de karaktertábla gondja van ráadásul kiírja az IP-címeket a főlapra, de ezt sem sikerült még felrakni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ebben igazad van.
Tudnál benne segíteni?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | nagyon király az oldal (egykalapalatt) gratula! kicsit tán lehetne szinesebb vagy dizájnosabb, bár tom nem ez a lényeg, ez csak vélemény. amugymeg jókvagytok! köszönet érte...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén, vagy aki meg tudja oldani: javasolnám tester oldalát kitenni vhova a fórum tetejére, vagy vmi könnyen fellelhető helyre! Így sok kérdésnek elejét lehetne venni, elég jól összeszedett kis oldal.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz!
Hogy mi király oldalak léteznek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=LC
Ha gondod lenne a sterilitással felforrás után főzd még 2-3 percig direkte (mikróban), aztán tedd a befőttesüveget egy lábasba amiben van egy kis víz, és úgy tovább 15 percig.
Több kis LC-s üveggel megtöbbszörözöd a siker esélyét, ha csak egy is bejön azt tovább olthatod majd több LC-be.
Mézzel nekem több szerencsém volt mint dextrózzal, a glükóz is biztos jó de magában nem igazán ezért keverni kell valamivel.
Amerikaiaknál már divat az ízesített ásványvíz használata kibontás és sterilizálás nélkül, két pötty szilikon a palack aljára meg tetejére, ezeken keresztül lehet beoltani, ha kész akkor meg kiszívni.
Leteszteltek több márkát, az egyik bejött azt ennyi, itt is ezt kell ha érdekel.
4% körüli cukortartalmú üdítő kell, lehetőleg citromsav és persze szénsav nélkül, de próba szerencse.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv Mindenkinek!
Próbálkozott már valaki myc-t növeszteni glukóz infúzióban. Egyszer próbáltam mézes vagy cukros vízben, de nem bízok a sterilitásában (a főzés ellenére), pedig valami elindult. Amit gyógyszergyárban állítanak elő az csak steril. Utána csak szivogatni kellene a szaporításhoz. Remélem nem csak vényre kapható :) Akinek van tapasztalata írjon, vagy próbálja ki, és ossza meg a tapasztalatokat. Egyszer már felvetettem hasonló témát almalével, de azt mondták az okosok, hogy a ph nem lenne okés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Elméletileg igaz lehet, de ez is biztos sok mindentől függ.
Vannak képek amin csak a süti tetején nő, vannak aminek csak az alján, van amin mindenhol, biztos hogy sok mindentől függ még ez.
Nem érdemes ilyen dolgokon sokáig forogni, ha megcsinálod majd kiderül, aztán levonhatod a következtetéseidet.
Bár ilyenkor még minden süti aranyból van tudom, nem holmi kísérleti alanyok. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor kipróbálom csak 1 sütin teszt képpen. Az igaz hogy a sima sütin csak a vermis oldalán nőnek a gombik?
Köszönöm a segítséget tester! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van aki szerint nem is dob a hozamon, van aki esküszik rá. Nem lehet előre megmondani, ki kell próbálnod hogy megtudd nálad hogy válik be.
Mivel egy kicsit több abajgatással jár mintha csak hagynád ahogy van, lehet hogy hajszálnyival jobb az esélyed ha nem használsz casinget.
a második vagy harmadik hullámnál már lehet jobban bele fog férni egy ilyen procedúra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Arra lennék kiváncsi hogy ha dunk & rollozom a sütiket még mielött betenémm a terráriumba, kb. mennyivel növeli meg a hozamot, nem lesz e érzékenyebb a fertőzésekre? Egyébként már szépen fejlődnek a Cambodian telepek, van amelyik 70%-ot beszőtt már, 10/10 pohár fertőzésmentes. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ilyen hő meg nedvességmérőt mennyiért lehet venni meg hol? És egyáltalán mi a bolti neve? Ti használtok vagy nem olyan fontos? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon hasznos és hiánypótló az oldal, látszik h munka is van benne rendesen, csak gratulálni tudok! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg jobb ötlet lesz regisztrációhoz kötni a szerkesztést, a spammerek is előbb utóbb megtalálják majd a lapot.
Ha valakinek volna még ötlete, észrevétele nyugodtan ossza meg akár itt akár ott.
Ha meg valamelyik cikkben nem stimmel -, vagy kiegészítésre szorul valami bárki átírhatja, hozzáírhat, szerkeszthet, vitázhat.
Sajnos nem vagyok sem gomba szakértő, sem web programozó úgyhogy jól jönne mindenféle segítség. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester kemény vagy! de ne engedd hogy bele lehessen írni,szerkesztés menü megjelenik!!! én is simán beírtam!FELHÍVÁS VÉGETT,ezér bocs! gratu |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester:
belenéztem az gombaoldaladba, elég jónak tűnik
le a "kalappal" ! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.egykalapalatt.info/
Itt már meg lehet találni néhány dolgot gombatermesztéssel kapcsolatban.
-Termesztéshez szükséges kellékek leírása, beszerzési helyek -Gombatermesztés alapjai, PF Tek -Spóralenyomat(klasszik, üvegbe,vízre), Lenyomatból fecsi -LC készítés, szilikon port, biopszia -Oltóanyagok közti különbségek (multikultúra, izoláció, klón) -Kártevők és deformációk leírása és kezelése
-Gomba kvíz javított változata és egy súlytippelős kvíz.
-Néhány lebukás összegyűjtve, főleg rendeléssel kapcsolatosak
-Drogteszthez kapcsolódó infók és GYik.
-stb..
Remélhetőleg még bővülni fog.
A strukturáltság egyenlőre nem az oldal erőssége.
Elnézést azoktól, akiknek nem válaszoltam emailben, az összes kérdés meg lett válaszolva az oldal cikkeiben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fél év, de ha már sikerült egy biztosan fertőzésmentes LC-t csinálni, célszerű továbboltani vele még több LC-t.
Az sikeres LC lesz a mester kultúra, ebből elég pár mililitert elhasználni néhány teszt sütihez -és ha ezekből kiderül hogy tényleg fertőzésmentes- akkor másik 10 LC-hez.
LC-vel LC-t szilikon porttal ellátva elég biztonságosan lehet oltani, úgyhogy ezt a 10 LC-t nyugogtan lehet további táptalajok beoltására használni, a mesterkultúrát pedig elég csak akkor elővenni, ha a többi LC-fogytán van, akkor is csak egyújabb csapat LC előállításához.
Így az első sikeres LC fertőzés szempontjánól is nagyobb biztonságban lesz a kevés használat miatt, és a sejtosztódások korlátozott száma miatti elöregedés sem történik meg olyan hamar, hiszen az a 10 LC, amihez elég kb 2ml a mesterből, mindig második generácoós lesz.
Ha az első LCvel beoltott második LC-vel beoltott harmadik LC-vel beoltott negyedig LCvel ...stb beoltott kultúrát használná fel valaki az már a számtalan sejtosztódás miatt eléggé degradált kultúrát hozna létre.
Egy mester kultúra fél-egy évig is simán elállhat, hosszabb távra érdemes pár mililiterrel sima desztillált vizet beoltani, és így tárolni. Így akár évekig is elállhat.
Termőtestből is könnyen lehet LC-t készíteni egyébként, sőt akár micéliumdarabkából is.
Inkubálásnál nem árt néha megrázni hogy több oxigént kaphasson és a micéliumszálak apróbb darabokra szakadva több kis kolóniát hozhassanak létre.
A legjobb erre mágneses keverőket használni, ezeket könnyen össze lehet csapni egy tápventiből, winyó mágnesből, meg egy villa fokából.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | És kb. meddig áll el hűtőben? Köszönöm a választ. |
| | | | |
|