|
Legfrissebb hozzászólások (1203 - 1302) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | A keményítő működne de az adagolással nekem is gondom van. Krumpli keményítőt sem találtam még csak kukoricát.
Ha megnézed az agar recepteket mindegyik kb ugyanakkora százalékban tartalmaz tápanyagokat, ehhez lehetne viszonyítani.
Krumplifőzéssel sem lennének valami pontosak az arányok úgyhogy...
Ahogy Shroomy mondta a 2-3. héten már kéne látni legalább csomókat. Hogy néz ki a süti? bolyhos? bőrősödő? volt hempergetve vermibe vagy ilyesmi? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugyan nem engem kérdeztél, de sztem várj még vele, be fog indulni. Ha 3 hét után sem történik semmi, esetleg egy dunkolással megpróbálkozhatsz.
Más:
A PDA (Potatoe Dextrose Agar) receptje úgy szól, hogy az agar por illetve a szőlőcukor (dextróz) mellé egy bizonyos mennyiségű krumplinak a lefőzött leve kell. Namost abban a lében keményítő van ha jól tudom. Szerintetek működne ha ezt sima boltban megvásárolható burgonyakeményítővel helyettesíteném? Egyszerűbb lenne, csak nem tudom az adagolást.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester! Megtudnád mondani nekem hogy maximum mennyi idő alatt válik termővé a pf süti? Ha a körülmények ideálisak, fertőzésnek nyoma sincs de másfél hét alatt semmi lényeges változás nem történt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sajnos nem tudom honnan indult a gomba gombásodása. az első tünet az hogy nem fordult termőre, a második a szaga(orromat szinte bele dugva) aztán a plusz vermi alatt a bűnjel. szélekről biztosezdődött nem mert ott épp volt.
nem baj időm van,több kevesebb kiindulási anyagom is, kitartás meg épp fejlődik. tapasztalatok levonva, szilveszter becélozva. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha zöld penész, és ha jól emlékszem tiszta vermi casing akkor gyanús.
Honnan indult, szélről, középről, több pontból?
Zöld penésznek nem kéne annyira szeretni a vermit, lehet hogy el volt ázva, lehet hogy a táptalajból indult, lehet hogy a vermid penészes.
Lehet hogy egy sütés nem ártana neki legközelebb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oké, ha kell benne segítség szólj, én már benne vagyok rendesen, csak az érzék hiányzik hozzá.
Authorized: látod milyen kár hogy nem vagy aktív szerkesztő...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | a macsakalmot tudom ajánlani. sajnos befuccsolt a produkció, mert a túl vastag casing alatt bepenészedett. de a terráriumot nem ürítettem ki. Még mindig 90% os a pára tartalom, pedig nincs is lecsukva a vödör!
tester, félig kész a tek fordítása, most tanulom a szerkesztést. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem fogsz kapni! Idén januártól betiltották. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv,sziasztok. szeretnék gratulálni az egykalapalatt honlaphoz! végre megértettem,átláttam felfogtam:) amit olvasok. kösz tester. úgy gondoltam lehet kipróbálom magam,s mint tudjuk az első és legfontosabb... szóval,az volna a kérdés mivel rendelni nem igazán akarok,Bécsben busiban kapok-e spórát? ha igen akkor az javasolnátok,teszt szinten?honlapjukon a cubensist kidobta.. köszönöm |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja, köszi, vmi ilyesmire gondoltam én is. Fogom, agarrol sima rozsra oltok, megvárom míg beszövi, összerázom, bele egy fecsi desztvíz, összeráz, kiszív és mehet is a sütikbe.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a gomba csíra tulajdonképp beszőtt gabonaszemeket és/vagy fatipliket takar, angolul "spawn".
Ugyan az mint egy beszőtt, kolonizált táptalaj, például PF süti.
A csírát hozzá keverjük nagyobb mennyiségű táptalajhoz (nagykönyvben 3-10% csíra, de minél több annál nagyobb az esélye a sikeres szövésnek), ami aztán átterjed a szubsztrátra. Az is egy nagy csíra lesz, csak már termőblokknak hívják, merthogy termőre is lehet fordítani, nem úgy mint a beszőtt gabonát vagy fatiplit.
Akár agarról, akár termőtest darabról, akár csíráról indítasz PF süti oltásához kultúrát, célszerű először LC-t csinálni belőle.
(Amúgy ha egy termőtest darabkát sikerülne viszonylag sterilen bedobni egy ilyen süti tetejére az is beszövődne csak sok idő alatt, ha folyadékkal oltasz az jobban eloszlik a táptalajodban és a szövés is hamarabb lefolyik. )
A vásárolt csíráról és a gombatestről is ugyanúgy, biopsziás módszerrel egyszerűen és sterilen ki tudsz emelni egy darabot, ezt már csak egy LC-be kell belőni, és megvárni míg kifejlődik. Ilyenkor egy mágneses keverő is jól jön a kultúra aprításához és a víz levegőztetéséhez, minden szükséges infót, mint ahogy azt is amit most itt olvashattál megtalálod az egykalapalatt.info -n is.
MEDMEN ötlete alapján ,ha minden jólmegy nemsoká kiderül, hogy beválik e LC-ként az infúzió.
Az LC-s infúzió meg a hajszárítós fűtés is két olyan magyar agyból kipattant ötlet, ami a külföldi pár ezer gombás fórumosnak még nem jutott eszébe, pedig leegyszerűsíthetné a dolgokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz a linkeket, ezen a gombaforumon is vannak érdekes dolgok. Őszintén szólva nem tudom h ez a csíra mit takar pontosan (gondolom vmi oltó közeg) és hogyan tudnám alkalmazni. Sajnos kertem nincs, így a tönkös megoldás biztosan kilőve.
Amivel meg szeretnék próbálkozni: PF sütihez hasonlót csinál az ember 80% forgács/fűrészpor illetve 20% rozs/korpa keverékkel, majd erre olt. Ha beszőtte gyk ugyanúgy kell termőre fordítani. Ugyan nem fog nagy mennyiséget hozni, de először szeretném tudni h működik-e a dolog. Bár azon még nem gondolkodtam hogy agarról hogyan oltok be egy ilyen sütit.. Itt van a leírás angolul ha érdekel részletesebben: http://www.freesporeprints.org/smf/index.php/topic,186.0.html |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itthon is van kereskedelmi forgalomban shiitake csíra, még neten is rendelhető ha jól emléxem, de a termőtest tovább szaporításával is meg lehet próbálkozni.
ez a fajta kertészboltokban is kapható, 1000 ft körül van https://www.zki.hu/hazi_gomba.htm
a tuja.hu-n nemrég még megrendelhető volt ue. http://www.tuja.hu/catalog/product_info.php?products_id=470
5 literes kiszerelésben: http://www.gombaforum.hu/index.php?c=ceg&this=5
Keményfa forgácsot magad is készíthetsz egy balta vagy egy kés segítségével, egyébként meg asztalosnál, fűrésztelepeken lehet érdeklődni.
A hurkapálcika is jó lehet, ha nem fenyőből van, utána kellene járni, persze inkább csak csíragyártásra, kis mennyiségek.
Szalmát is lehetne ballasztként használni, azon is terem de csak gyéren.
Milyen módszert találtál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kettő kérdésem volna, ha vki tud segíteni:
Hol lehet szerintetek keményfa forgácsot szerezni? Shiitake gomba termesztéséhez kellene, olvastam egy módszert és kipróbálnám. A másik kérdés pedig, hogy mivel most épp nem találtam a http://www.freesporeprints.org -on shiitake lenyomatot, szerintetek megvalósítható lenne, hogy veszek pár db nyers gombát az üzletben, majd ezt klónozom agaron? Elvileg működni kéne, csak nem tudom azzal h áll pár napig a gomba lesz-e vmi baja. (sterilnek tudom h nem steril, de ezért is tenyészteném ki agaron először.) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor ezért cserébe befejezhetnéd a szalma tek fordítását :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nabizony adtál egy ötletet, leszedek a casingből.
van hozzá ezüst kés, az jó vérfarkasok és fertőzések ellen.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Milyen vastag réteg?
A vermi magában nem valami jó, főleg mikroklímát teremteni, túl durva, a rostos anyagok mint a tőzeg vagy a kókusz rost jobbak ilyen szempontból.
Azok a termesztők akiknek én ámulni szoktam a mennyiségen/egyenletességen mind keverve használják 50/50 vermi kókusz vagy vermi tőzeg, egy kis mésszel pH buffernek.
Egyszer a dobozom egyik fele casing, másik casing nélküli lett, és a nélküli jobban termett mint a casinges, úgyhogy azta következtetést vontam le hogy sok minden közrejátszhat ebben.
Vastag casing rétegnél nincs elég szellőzés a mici közvetlen felszínén, a CO2 ottragad, a pinek nehezebben indulnak be, a casinget meg táptalajnak tekinthetik, vagy szimpla vízforrásnak, ha szomjasak, így lehet hogy előbb olyan micéliumok szövik be amik vízhordásra alkalmasak, aztán ezeknek át kell még állniuk a csomósodásra. ...ezek elég messzemenő következtetések voltak, de így fogom fel jelenleg.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | tőzeg lett volna a legjobb de szimplán vermi. még mindig nem akar még pinnelni sem. ahol kibukkant a mici ott már elkezdett összepunnyadni:( :( :(
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha volna kedved beírhatnád az ilyen dolgokat az egykalapalatt.info -ra is, itt hamar elvész ahozzászólások között, pedig sok emebernek hasznára vállhatna.
Miből van a casinged?
Egyébként nem nagy baj, overlay -nek hívják.
Ha a gomba egy foltban átszőtte a réteget, az azért hátrányos mert a pinképződés nem lesz egyenletes, a folton vagy hamarabb vagy kicsit később fognak pinek fejlődni, mint a takaróréteggel fedett felületen, de ez az esetek többségében nem oszt nem szoroz, a veszteség minimális.
Patchelni szokták de erről is van már némi infó a kalapalatt fórumán.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | mennyire baj ha a casingelés után nem tettem elég hamar terráriumba? áttört a micélium a felszínre és onnantól még 3-4 napig maradt úgy.
kipróbáltam a párásítás céljából a macskaalmot perlit helyett és tökéletesen 90%-100% között van a higrométer. kicsit könnyebb beszerezni, mert nem kell megvenni 50 lityit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Az egyik sütim a termőtestek mellett egy kb másfél centi átmérőjű gömböt növesztett, ami érintésre kékül. Ez mi lehet? Egy másikon pedig az egyik gombi kalapja olyan, mintha csak félig fejlődött volna ki és szárban folytatódna, formára is elég furcsa. A többi renben van, csak szerintem kissé lassan nőnek, ahhoz képest, hogy miútán terráriumba kerültek 2 nap múlva már pineltek. A mici egészségesnek tűnik, csak enyhén túlburjánzik(majd kicsit csökkentem a párásítást), de ez már előfordult régebben is, más gondot nem okozott. Van valami ötlet, hogy mi lehet a probléma? A furcsán kinéző gombáról sok CO2re gyanakszom, de feleslegesen nem akarom még jobban szétlyuggatni a terráriumot, mivel előzőleg GT-k gyönyörűen nőttek benne. A mostani Mazatapec. A holland tiltás részleteiről ha jól tudom hivatalosan nem közöltek semmit az időponton kívül, de erre én is kíváncsi lennék. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dec. 1-től tiltott lészen a varázsgomba Hollandiába. A jogszabály vonatkozik a spórára is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az jó lenne!
Ha bármilyen ötleted van írj egy emailt, vagy akár itt, akár ott is felvetheted, ahogy kényelmesebb.
Az nem baj ha valamihez nem értesz, már az is elég lenne, ha csak abban segítesz amiben tudnál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: a dizájnban szivesen segítek meg ötlettel, de sajna a weblapszerkesztéshez nemértek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem rossz ötlet, ki kell próbálni, ha beválik rengeteg előnye lenne
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=adattar_gyogyszer&reszletes=9196
600Ft egy fél liter, tasakban van, PE csatlakozóval, akármi is legyen az, de gondolom be lehet rajta lőni egy kis spórásvizet, meg ki szívni ha kész az LC. Ha mégsem akkor egy csepp FBS szilikon a tatyóra és azon keresztül gond nélkül lehet oltogatni,(ha megtapad).
Mivel a tasak rugalmas nem lesz vákuum sem, és ha eléggé átlátszó még a növekedést is figyelemmel lehet kísérni benne.
Steril.
Még a pHja okozhat gondot, 3.5-6.5 ig írják ami elég tág, na meg a beszerzése.
Ha kipróbálod légyszíves jelezz vissza.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Bocs, de nem hagyott nyugodni ez a dextróz glükóz dolog. (tester írta, hogy a glükóz oldat is biztos jó). Azóta kiműveltem magam. (hátha valakit érdekel) A glükóz ahogy a leírásokból értem nagyobb kategória mint a dextróz. A dextróz egyfajta glükóz. A dextróz a szőlőcukor. Ilyen van szerintem a standard cukros infúzióban. Ebből kiindulva a standard 5%-os glükóz (dextróz) infúziónak jónak kell lenni. Már csak szerezni kell :)
(Ha nem így van nyugodtan javítsatok ki)
Csá |
| | | | |
| | | | | | | | | | Találkoztam már velük de szerintem egyik sem jó úgy igazán. Egyedül ez az amiből talán el lehetne indulni: http://mediawiki2u.com/category/web-20/
de nem működik rajta az egyik szerkesztő segéd, a wikied úgyhogy ejtve lett.
Volna egyébként egy hasznos extension, a http://www.gizmogarden.com/index.php/Whos_online_ajax
amivel meg lehet tudni hogy ki van az oldalon és mit csinál éppen, de karaktertábla gondja van ráadásul kiírja az IP-címeket a főlapra, de ezt sem sikerült még felrakni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ebben igazad van.
Tudnál benne segíteni?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | nagyon király az oldal (egykalapalatt) gratula! kicsit tán lehetne szinesebb vagy dizájnosabb, bár tom nem ez a lényeg, ez csak vélemény. amugymeg jókvagytok! köszönet érte...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén, vagy aki meg tudja oldani: javasolnám tester oldalát kitenni vhova a fórum tetejére, vagy vmi könnyen fellelhető helyre! Így sok kérdésnek elejét lehetne venni, elég jól összeszedett kis oldal.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz!
Hogy mi király oldalak léteznek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=LC
Ha gondod lenne a sterilitással felforrás után főzd még 2-3 percig direkte (mikróban), aztán tedd a befőttesüveget egy lábasba amiben van egy kis víz, és úgy tovább 15 percig.
Több kis LC-s üveggel megtöbbszörözöd a siker esélyét, ha csak egy is bejön azt tovább olthatod majd több LC-be.
Mézzel nekem több szerencsém volt mint dextrózzal, a glükóz is biztos jó de magában nem igazán ezért keverni kell valamivel.
Amerikaiaknál már divat az ízesített ásványvíz használata kibontás és sterilizálás nélkül, két pötty szilikon a palack aljára meg tetejére, ezeken keresztül lehet beoltani, ha kész akkor meg kiszívni.
Leteszteltek több márkát, az egyik bejött azt ennyi, itt is ezt kell ha érdekel.
4% körüli cukortartalmú üdítő kell, lehetőleg citromsav és persze szénsav nélkül, de próba szerencse.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv Mindenkinek!
Próbálkozott már valaki myc-t növeszteni glukóz infúzióban. Egyszer próbáltam mézes vagy cukros vízben, de nem bízok a sterilitásában (a főzés ellenére), pedig valami elindult. Amit gyógyszergyárban állítanak elő az csak steril. Utána csak szivogatni kellene a szaporításhoz. Remélem nem csak vényre kapható :) Akinek van tapasztalata írjon, vagy próbálja ki, és ossza meg a tapasztalatokat. Egyszer már felvetettem hasonló témát almalével, de azt mondták az okosok, hogy a ph nem lenne okés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Elméletileg igaz lehet, de ez is biztos sok mindentől függ.
Vannak képek amin csak a süti tetején nő, vannak aminek csak az alján, van amin mindenhol, biztos hogy sok mindentől függ még ez.
Nem érdemes ilyen dolgokon sokáig forogni, ha megcsinálod majd kiderül, aztán levonhatod a következtetéseidet.
Bár ilyenkor még minden süti aranyból van tudom, nem holmi kísérleti alanyok. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor kipróbálom csak 1 sütin teszt képpen. Az igaz hogy a sima sütin csak a vermis oldalán nőnek a gombik?
Köszönöm a segítséget tester! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van aki szerint nem is dob a hozamon, van aki esküszik rá. Nem lehet előre megmondani, ki kell próbálnod hogy megtudd nálad hogy válik be.
Mivel egy kicsit több abajgatással jár mintha csak hagynád ahogy van, lehet hogy hajszálnyival jobb az esélyed ha nem használsz casinget.
a második vagy harmadik hullámnál már lehet jobban bele fog férni egy ilyen procedúra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Arra lennék kiváncsi hogy ha dunk & rollozom a sütiket még mielött betenémm a terráriumba, kb. mennyivel növeli meg a hozamot, nem lesz e érzékenyebb a fertőzésekre? Egyébként már szépen fejlődnek a Cambodian telepek, van amelyik 70%-ot beszőtt már, 10/10 pohár fertőzésmentes. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ilyen hő meg nedvességmérőt mennyiért lehet venni meg hol? És egyáltalán mi a bolti neve? Ti használtok vagy nem olyan fontos? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon hasznos és hiánypótló az oldal, látszik h munka is van benne rendesen, csak gratulálni tudok! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg jobb ötlet lesz regisztrációhoz kötni a szerkesztést, a spammerek is előbb utóbb megtalálják majd a lapot.
Ha valakinek volna még ötlete, észrevétele nyugodtan ossza meg akár itt akár ott.
Ha meg valamelyik cikkben nem stimmel -, vagy kiegészítésre szorul valami bárki átírhatja, hozzáírhat, szerkeszthet, vitázhat.
Sajnos nem vagyok sem gomba szakértő, sem web programozó úgyhogy jól jönne mindenféle segítség. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester kemény vagy! de ne engedd hogy bele lehessen írni,szerkesztés menü megjelenik!!! én is simán beírtam!FELHÍVÁS VÉGETT,ezér bocs! gratu |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester:
belenéztem az gombaoldaladba, elég jónak tűnik
le a "kalappal" ! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.egykalapalatt.info/
Itt már meg lehet találni néhány dolgot gombatermesztéssel kapcsolatban.
-Termesztéshez szükséges kellékek leírása, beszerzési helyek -Gombatermesztés alapjai, PF Tek -Spóralenyomat(klasszik, üvegbe,vízre), Lenyomatból fecsi -LC készítés, szilikon port, biopszia -Oltóanyagok közti különbségek (multikultúra, izoláció, klón) -Kártevők és deformációk leírása és kezelése
-Gomba kvíz javított változata és egy súlytippelős kvíz.
-Néhány lebukás összegyűjtve, főleg rendeléssel kapcsolatosak
-Drogteszthez kapcsolódó infók és GYik.
-stb..
Remélhetőleg még bővülni fog.
A strukturáltság egyenlőre nem az oldal erőssége.
Elnézést azoktól, akiknek nem válaszoltam emailben, az összes kérdés meg lett válaszolva az oldal cikkeiben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fél év, de ha már sikerült egy biztosan fertőzésmentes LC-t csinálni, célszerű továbboltani vele még több LC-t.
Az sikeres LC lesz a mester kultúra, ebből elég pár mililitert elhasználni néhány teszt sütihez -és ha ezekből kiderül hogy tényleg fertőzésmentes- akkor másik 10 LC-hez.
LC-vel LC-t szilikon porttal ellátva elég biztonságosan lehet oltani, úgyhogy ezt a 10 LC-t nyugogtan lehet további táptalajok beoltására használni, a mesterkultúrát pedig elég csak akkor elővenni, ha a többi LC-fogytán van, akkor is csak egyújabb csapat LC előállításához.
Így az első sikeres LC fertőzés szempontjánól is nagyobb biztonságban lesz a kevés használat miatt, és a sejtosztódások korlátozott száma miatti elöregedés sem történik meg olyan hamar, hiszen az a 10 LC, amihez elég kb 2ml a mesterből, mindig második generácoós lesz.
Ha az első LCvel beoltott második LC-vel beoltott harmadik LC-vel beoltott negyedig LCvel ...stb beoltott kultúrát használná fel valaki az már a számtalan sejtosztódás miatt eléggé degradált kultúrát hozna létre.
Egy mester kultúra fél-egy évig is simán elállhat, hosszabb távra érdemes pár mililiterrel sima desztillált vizet beoltani, és így tárolni. Így akár évekig is elállhat.
Termőtestből is könnyen lehet LC-t készíteni egyébként, sőt akár micéliumdarabkából is.
Inkubálásnál nem árt néha megrázni hogy több oxigént kaphasson és a micéliumszálak apróbb darabokra szakadva több kis kolóniát hozhassanak létre.
A legjobb erre mágneses keverőket használni, ezeket könnyen össze lehet csapni egy tápventiből, winyó mágnesből, meg egy villa fokából.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | És kb. meddig áll el hűtőben? Köszönöm a választ. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Keltetéskor sötétben kb 26 fokon (24-28), ha kifejlődött a micélium akkor hűtőben.
A spórák hajlamosak összeállni, ez gyakor jelenség, a fecsit jól össze kell rázni, és lehetőleg desztillált vagy ionizált vizet használni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | És mért van az hogy amikor belekaparom a spórát a vízbe, az nem oldódik fel hanem összeáll kis darabkákká, túl régi a print?? Amikor oltottam a spórák 90%-a a fecsiben maradt, remélem jutott elég a sütikbe is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csináltam mézes LC-t, hány fokon kell tárolni nem tudja valaki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nyílt lángot használsz bent, például alkoholos égőt vagy hogy hívják ezt jól zárd le mielőtt betennéd gloveboxba.
Ha nincs rajta kupak ami megakadályozná az alkohol párolgását a levegő tele lesz robbanékony gázzal ami ebben lezárt térben nagyot robbanhat miközben te felette állsz a robbanás irányába bámulva.
Van ezekhez kupak, ha jól záródik akkor ok.
És ne égesd egyfolytában mert egy idő után elhasználja bent a levegőt és elkezdi a kintit beszívni.
vagy használj egyszerűen öngyújtót...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a választ. PF Tek lesz igen és zárt, kesztyűs gloveboxot használok. üdv! |
| | | | |
| | | | | | | | | | A hipó eredetileg lúgos, csak valamilyen savval keveredve képez mérgező klórgázt, anélkül konyhasóra (NaCL) és atomi állapotú oxigénre (O) bomlik, csak nagy töménységben okozhat problémát a spóráknak vagy a használójának.
forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hypo |
| | | | |
| | | | | | | | | | 1:200-nál töményebbel.
1:100-hoz 1:20-hoz 1:10-hez
(1 rész hipó : 10 rész vízhez)
nagyjából mindegy.
Azt hiszem a hipó flakonjára rá van írva a megfelelő hígítási arány, ha lehet akkor azt használd.
Húzz gumikesztyűt és ne lélegezd be a permetet vagy a gázait.
Miután kisikáltad a gloveboxot, tegyél bele mindent (tisztára törölgetve) amit használni fogsz, permetezz be még egy kis hipót, ezzel a bent maradó levegőben lévő kártevők egy részét is kiiktatod, aztán zárd le az egészet és hagyd állni 10-20 percig. Ennyi idő kell míg a hipó elvégzi a munkáját, de ez is változhat hipóról hipóra,és ez is fel van tüntetve a csomagolásán.
Van olyan is aki nem használ fertőtlenítő szereket, csak sima szappanos vízzel mossa ki a gloveboxot, bepakol mindent, lezárja és állni hagyja pár percig hogy a levegőben úszkáló porszemekre tapadt fertőző dolgok, és a penészspórák a glovebox nedves felületére landoljanak. Ezután már nem kerülhetnek a légáramba, vagy azzal együtt a táptalajra.
PF tek lesz?
Teljesen zárt (majdnem légmentesen) a glove boxod, vagy a stillair box nak nevezett változatát használod, amihez nincs kesztyű erősítve, csak két lyuk van ahol ki be nyúlkálhatsz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Holnap oltanék csak nem tudom hány százalékos hypooldattal fertőtlenítsem a gloveboxot, és a hipógőz nem árt a spóráknak??? Pls válaszoljon vki. Köszönöm |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm shroomy!
Tudtam, hogy ezek a csövek veszélyesek lehetnek, de azt nem, hogy ennyire.
Olvastam, hogy van aki alkoholpermetet szór a levegőbe fertőtlenítés céljából. Azért az sem veszélytelen. Elég lehet egy szikra egy műszálas ruháról...
Gondoltam, hátha ez biztonságosabb. Ezek szerint nem sokkal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 1*ű sztem, igen.én is türelmetlen voltam,és kb 95%ban beszőtt sütit casingeltem,de mielőtt beleraktam volna a vermikulit-ágyba,jó vastagon lespricceltem 1%os H2O2-vel.hát a hatás az valami csodálatos. a casingből jóval nagyobb és több gomba nő mint simán a sütiből. |
| | | | |
| | | | | | | | | | cli hlt
Korábbi hozzászólás embrio tollából (billentyűzetéből):
"csao . ha valaki használ UV-C Germicid fénycsövet az NAGYON NAGYON vigyázzon.tegnap kapkodtam és 2 percig rám világított. olyan éjszakám volt amilyet senkise kivánok.maga a rémálom.azt hittem megvakultam . felkeltem éjjel vizet inni nem birtam kinyitni a szemem a párnámat vizesen találtam nem izzadtság volt hanem könyek. annyit könyeztem hogy kiszáradtam cseppegtettem Visine-t majd visszafeküdtem.majd 1 óra múlva forgolódás közben ki se tudtam nyitni teljes vakság.csukva olyan volt mintha fürészpor lenne a szemhélyam alatt.szörnyü volt.durva.reggelre szerencsére javult a helyzet de egész napos duzzanat a szemem.komolyan azt hittem a szemenek vége. azért irtam hogy az okosabb emberek tanukjatok ebböl,ha már én ilyen hülye voltam. nem tudom mennyire elterjedt köztetek a lámpa de ha valakinek van és használja vigyázzon.gyilkos."
Szerintem ennél vannak egyszerűbb, olcsóbb és veszélytelenebb fertőtlenítési módok is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a 95% osan kolonizált sütiket már érdemes casingelni? vagy várjak még egy hetet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm szépen, magam is így tudom, láttam ilyet pl. orvosi rendelőben, váróteremben is.
Hallott-e valaki olyan valakiről, akinek réges-régen egy ismerőse használt ilyen csövet fertőtlenítéshez a csiperketermesztés bizonyos lépéseinél? |
| | | | |
| | | | | | | | | | igen.pl laborokban,meg levegőszűrőkben.az erős uv fény megöli a csírákat |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki hallott már olyanról, hogy UV-vel légteret fertőtleníteni? Vélemények? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hány %-os hypooldattal fertőtlenítsem ki a gloveboxot? A hipogőz nem nyírja ki a spórákat? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, én tudom rá a válaszokat. :) A tester-féle flashes tesztbe gondoltam betenni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ghörbe Kriszti:
1. nem 2. a szára is |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester, két könnyű kérdés a teszthez:
1. A gombatermesztés jár-e a kenderhez hasonlóan intenzív szagokkal? 2. Csak a gomba kalapja tartalmaz hatóanyagot, a szára nem. Igaz/hamis |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.gombaforum.hu/index.php?c=hirek&tol=&kod=102
" A szakember azt mondja: már most sok a gomba, de az igazi dömping még ezután várható. A csapadék és a meleg ugyanis kedvez nekik. Az utóbbi években azonban új, csak nehezen azonosítható gombák bukkantak fel. - Találkoztam tegnap is ilyennel. El is vittem az egyetemre, mert én sem tudtam behatárolni. És az egyetemen, a Pátlán Feri, aki az egyetemen is tanít, ő is csak nézett. Mert az igazi királytinórú nem kékül meg. Ehető, de mégis megkékül, tehát elfajoznak a gombák - magyarázza Fodor István gombaszakértő. "
:)
Az a furcsa ebben, hogy a tinórú féléknek nincsenek lemezeik (ezért sajna biztosan nem Psilocybe )- , na meg az, hogy eszerint az oldal szerint valóban kékülhetnek a királytinórúk.
http://www.terra.hu/gomba/html/boletus_regius.html
|
| | | | |
| | | | | | | | | | 1xű az sem mindegy hogy hol méred a 28 fokot.
Ha alulról kapja az "inkubátor" a meleget alul jóval melegebbet lehet mérni mint egy felső részen
ha a befőttesüvegek érintkeznek a melegített felülettel akkor jóval melegebbek lehetnek mint a környező levegő hőmérséklete.
Ez egy szokásos alulról melegített inkubátornál jelentheti azt is hogy a belógatott hőmérő, tévedve egy fokot -felé 28 fokot mér közben a táptalaj hőmérséklete könnyen lehet 31 vagy több is ami hátráltatja vagy megakadályozhatja a mici fejlődését.
Ha 26-28 fok körül maradsz lehet hogy jobban jársz, de ha annyira számít csinálhatsz egy olyan befőttesüveget, amit beoltás nélkül csak arra hasznáhatsz hogy megmérd, hogy mennyire melegszik fel, így megtudhatod hogy milyen hőmérsékletre melegíti az inkubátorod a többi üveget.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy multispóra kultúrából rengeteg alfaj kifejlődhet, különböző megjelenéssel, tulajdonságokkal, igényekkel.
Ha ránézel egy beszőtt sütire láthatod hogy a micélium nem egyforma mindenhol, 2d-ben nézve a egymástól és a kiindulási pontjuktól távolodva szektorokat alkotnak, a különböző megjelenésű micik (pl fonalas vagy bolyhos) mind-mind egy külön alfaj, egy külön kis kolónia, egyedi termőtestekkel.
Ezen belül még táptalaj, és életkörülmények szerint is változik a gombák megjelenése, és az sem mindegy hogy hanyadik terméshullám.
A P. cubensis fajon belül jó ha a piacon lévők "fajták" 10%-át meg lehet különböztetni egymástól, a többi 90% között nincs számottevő különbség, gyakorlatilag csak alfajoknak, vagy családoknak lehet őket tekinteni, amik viszont egy szokványos multikultúrából is származhatnak (pl egy GT spóralenyomatából létrejöhet PESA-ra emlékeztető termőtest)
Ha megnézed a fajták fényképeit szerintem te is osztod majd ezt a véleményt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | esetleg a href?
csoda és fantasztikum. nem dobtam ki a régi beoltásokat és a héten egy nagy meglepetés ért! ugyanis azok a poharak amik nem fejlődtek 28 fokon egy hétig megindultak 18 fokon és beszőtték a sütit 90% ban |
| | | | |
| | | | | | | | | | haller! kérdés az lenne: elképzelhető hogy keveredett a Transkei és a Gt spora a fecsibe és ez lett?( lásd képek). vagy csak a sporátol szinezödött el a kalap teteje? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szépen komótosan növekszik rajta a mici. Fertőzést nem látok egyenlőre, de nem viszi túlzásba a tempót. Tavaszig még van ideje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | MAKET: megjött a lenyomatod? visszajelezhetnél..
Precíz: az agar agar-ral mi lett? |
| | | | |
| | | | | | | | | | itt a fórumon olvastam vkinek a hsz-ában h jó a kölesgondoltam kipróbálom.levágtam egy darab micéliummal átszőtt pftekes vermikulitos sütidarabot steril körülmények között és beledobtam a kuktázott kölesbe.ami befőttes üvegben van és .lyukas a teteje. a lyukat vattával tömtem meg,és bőven áztattam 1 százalékos hidrogénperoxidoldattal .fél literes befőttes üvegbe 125ml köles(hántolatlan!!)és 90 ml mentes ásványvíz.min 1 óra főzés.szal a beoltástól számított második napon megjelentek az első tünetek:)összeráztam és másnapra megint befehéredett egy csomó helyen.akkor 3 napig nem ráztam,és teljesen összeállt.mindez 29 celsiuson történt azóta beoltottam velre másik három üveget... |
| | | | |
| | | | | | | | | | csimbok: erről a "köles TEK-ről" irhatnál nagyvonalakban pár sort. mennyi ideig áztattad előtte? mennyi kölest tettél mekkora befőttesüvegbe(ha abba ment) és mennyi vizet adtál hozzá a sterilizálás előtt?
próbálkoztam én is vele de mindig soxorosára dagadt az egész és felszivta sterilizálás közben az összes vizet. nagyon sürü lett, összetapatt, be sem oltottam...
előre is kösz az info-t |
| | | | |
| | | | | | | | | | A gyökérkapcsolt fajokat meg pláne nem lehet termeszteni, még a természetben is csak alig.. Ellenpéldák vannak de elég gyérek.
Sok olyan hallucinogén gomba is van amit nem sikerült még BENTI körülmények közt termeszteni pl a semilanceata-t pedig gyakori és nem gyökérkapcsolt, de lehet hogy valamilyen talajban élő organizmussal van kapcsolata, erre amúgy is van sok példa. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem eccerüen annyi hogy némely gombafaj más fafajokkal gyökérkapcsolt és csak szimbiózisban tudnak élni. a fától kap oan anyagot ami kell neki, nem a földből... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vannak olyan gombák amiket nehezen vagy sehogy sem lehet termeszteni, de nem tudom hogy mitől függhet ez.
Pont most vágtam beén is egy kis gombás tojást épp most szedett lila pereszkével.
Az őzlábak itt már sajna elöregedtek.
Próbáld meg! a pereszkével szerintem nem lehet gondd |
| | | | |
| | | | | | | | | | biztos lehet.a laskát is rozzsal indítják,és sztem a csiperkét is.de valszeg azért ez a kettő az elterjedtebb mert a többi macerásabb.lehet igényesebbek a talaj összetevőivel szemben,vagy...bármi:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugyan kicsit off, de a hétvégén nagy őzlábgombákat és gyönyörű lila pereszkéket, szürke tölcsérgombákat szedtem a pilisben. Szerintetek ha ezekről lenyomatot vennék tudnám itthon termeszteni rozsos módszerrel? Vagy teljesen más klímát és környezetet igényelhetnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a köles jó,a köles finom,és gyorsan átszövődik:):)P.C PES Hawaii
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Igazából nem is klónoznám, hanem egy nem steril lenyomatból szeretnék egy steril, jónak tűnő géntípust elkülöníteni és rozsra oltani. Egyelőre nem érzem magam elég felkészültnek, azért próbálok tájékozódni a lehetőségekről.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Klónozáshoz nem kell ilyesmi, ha kölest használsz trutyi helyett még gyorsabb is lesz a szövés.
Vagy LC-t
De ha úgy gondolod akkor csak tessék..
Hátha kialakul belőle valami. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyelőre elméleti síkon mélyedtem bele, de ha meglesznek az eszközeim előbb utóbb átültetem a gyakorlatba is. A korábbi hsz után sem írta senki h próbálta-e ezt a módszert, úgyhogy majd megteszem én. Sztem petri csészébe töltve ezzel is elérhető a forma és az állag,ami klónozáshoz szükséges.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Én nem próbáltam, de lehet hogy nem lenne feltétlenül szükséges ilyen izéket kotyvasztani.
Agar-agar akkor lehet valóban hasznos ha
-a kultúra fertőzött -izolálásra (egy gombacsalád elkülönítése a többitől)
mivel agar-agaron a gomba csak 2d-ben tehát síkban nő, így könnyű egy ép micéliumdarabot elkülöníteni például egy fertőzéstől.
Szerintem ez a lötty nem lehet alkalmas ennek a helyettesítésére. Szoktak kartonpapírt is használni hasonló célra, de az izolálás azon sem lehetséges.
Az ilyen kotyvalékok helyett használható lenne ugyanekkora mennyiségű köles vagy más szemes gabona is, ha nincs gond a fertőzésekkel vagy nem az izoláció a cél, ezt be lehet oltani egy darabka micéliummal vagy termőtesttel.
Belevetetted magad látom:)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kérdésem a következő: Tud-e vki (lehetőleg Bp-en) laborfelszerelés boltot, ahol pipettától elkezdve kémcsövekig mindenfélét lehet kapni?
Illetve a másik: Próbálta-e már vki ezt a teket: http://www.shroomery.org/8514/Agar-substitute (agar helyett rizslisztes löttyre oltás)
Előre is kösz! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát nézd... Lehet hogy így van, lehet hogy nem. Mivel lehet hogy így van, tényleg nem érdemes bevállalni egy ekkora kockázatot.
De tényleg jó lenne tudni, hogy ezek a "toxinok" eljutnak-e a micin keresztül a termőtestbe, vagy a mici nem enged be ilyen csúnya anyagokat a saját körforgásába.
Két forrást lehetne ide kapcsolni, az egyik ilyen mérést Stamets csinálta de annál nehézfémekről és olajjal szennyezett táptalajról volt szó, ott a termőtestekben is nagyobb koncentrációban mértek nehézfémeket, de ezeket az eredményeket később megcáfolta, mérési hibákra hivatkozva.
A másikat így ágyazás közben elfelejtettem, de az is legalább ennyire messze van ettől a témától.
De amúgy annyira lényegtelen ez az egész, a végszó akkor is az hogy nem érdemes vállalni ekkora kockázatot.
A "bleach dip" amúgy elég gyakori a mycotópiások körében, nem én találtam ki.
http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/8732.html?1021992838
Itt egy lista az erre vonatkozó archív topikokról:
http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/10346.html?1101756528
|
| | | | |
| | | | | | | | | | OK..tényleg nem akartam senkit basztatni ezzel én csak azt nem szeretném ha valaki marhaságot csinálna feleslegesen... írást nem tudok neked adni róla sajnos, de fiziológiailag elindulva a dolgon persze hogy a termőtestben is vannak toxinok, mivel a termőtestnek a tápanyagot a micélium szállítja..a mici szövi át a talajt az bontja le és hasznosítja a tápanyagokat amiből aztán a termőtest kifejlődik..a mici szállít nedvességet tápanyagot és oxigént is.. ha a miciben toxinok vannak amit a penész vagy baktérium okozott az kering a gombában és így a termőtestben is.. ha kültéren van nincs baj mert van hova leadnia a gombának,bele a szabad földbe ahol az enzimek ezeket a toxinokat vagy lebontják vagy nem de lényeg h megszabadul a gomba tőle, ellenben terráriumban nincs hova leadnia a toxinokat mert csak egy átszőtt talaj---gombatelep van semmi más így a toxin kering tovább..és lehet hogy még terem is a gomba mert azért küzd a penész ellen de a méreganyag benne van sajnos az egészben... része a termőtest a gombának ahogy a fának a levele...ha a szára beteg beteg a levele is mert egy és ugyan az a növény..így van ez bármivel ami él és mozog ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Shine: OK. Vettem a lapot. Mikor beírtam, hogy hogyan lehetne megmenteni azt a sütit, akkor se gondoltam, hogy ennék róla, szimplán a fajt akartam továbbmenteni. A pohár úgy nézett ki, hogy két homlokegyenest oldalán egy nagy-erős micélium és egy kis zöldes penész. A legtávolabbi részt levágtam és ráoltottam szalmára. Ha nő valami, csinálok nyomatot és abból dolgozok tovább. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valami olyasmit keresek, hogy ezek a "toxinok" bejuthatnak-e a fertőzött micéliumon keresztül a termőtestbe.
Ezzel egyértelművé válna egy fertőzés veszélyessége. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.mezohir.hu/2004-02/29.html
Na itt van még egy kis ráadás mire képesek a gombák és azok toxinjai... a kis dédelgetett varázsgombikat sem támadják kevésbé veszélyes gombafajok és ne keverjük össze a zöldülő foltot a kenyér penészével.. nem minden arany ami fénylik ergo nem biztos hogy az a zöld penész ugyan az az ártalmatlan penész ami a kenyéren van,penészgombáknak több 100 faja létezik,a kolibri is zöld és a fű is zöld még sem tud repülni csak te repülsz tőle... béke |
| | | | |
| | | | | | | | | | Meg eleve kinek kell a feltűnés, egy marhaság miatt?? Tv-híradó,rádió minden azzal lenne tele hogy fiatalember saját maga által termesztett varázsgombájától lett rosszul és került kórházba...súlyosbodó droghelyzet Magyarországon, kilátástalan jövő a generációra nézve...nem kell ez szerintem nektek sem,,,egyébként meg ha tényleg minden komolyabb gombatermesztéssel kapcsolatos oldalon felhívják a figyelmet erre akkor csak lehet valami benne és nem csak az ujjukat (pofájukat) koptatják... nem???? Tényleg elnézést kérek azoktól akik ezt sértésnek vették, én nem kioktatni akarok senkit ,és nem megmondani ki mit tegyen, csak egy ideje már nem írtam a forumra, csak olvastam, és szörnyülködve látom hogy olyanokon törik a fejüket az elszántabb botanikusok hogy hogyan mentsek meg egy fertőzött sütit, hogyan kerüljem el a terjedést stb... ahelyett hogy kerülné a bajt és kivágná a fenébe poharastul és kész..pár G gombával kevesebb de nyugodt szívvel vág bele egy tripbe, nem azzal a gondolattal, hogy "hu bazzeg ez a fertőzött sütiről van, fu gecc most vajon lesz bajom? túlélem vagy csak szarul leszek ?? vagy az sem? vagy mi van? fu és mivan ha nem?".. Tényleg gondolja át mindenki ezt a dolgot szerintem hogy megéri e kockáztatni.. egy ilyen fertőzéstől kórházba jutni az nem lenne szép jövő kezdete azt gondolom sejti mindenki.. (mert ott már kiderülne minden turpisság...) :D na béke mindenkinek és mégegyszer bocsesz ha valaki a szivére vette tényleg nem kioktatás célja volt a dolognak, csak egy cseppet racionálisabb vizekre akartam terelni a modern growereket.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://psychedelic.com/contamination_info.htm
erről lenne szó..bár angol és nem mindenhol írja konkrétan a veszélyességi fokot emberre nézve de mindenesetre igen kimerítő tárházat kínál ha fertőzésről van szó.. szó mi szó van a neten kifejezetten psygombákra (konkrétan cubensis) szakosodott oktatófilm, tuti látta már sok daathos arc (magic mushroom grows easy), ott szinte pirosbetűs lenne ha leírná... fokozottan felhívja a figyelmet a fertőzésre!!! Maszkban és kesztyűben nyúl a fertőzött sütihez és azt ecseteli mennyire veszélyes lehet ilyen termést megenni, és szigorúan tiltja a bármi nemű próbálkozást a máj és egyéb károsodások miatt.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ezekről a toxinokról linkelhetnél valamit.
Egyetértek amúgy, tényleg felesleges, és nagy a kockázat, csak ez néha sajna nem érdekel.
Még ha közvetlenül nem is okoznak ezek érezhető, nyílvánvaló problémát, pl. hasmenés,hányás, attól még okozhatnak maradandó károsodásokat, például a májban. És ez lehet hogy pár év múlva jön ki valami egészen más formában.
Hát ez van.
A figyelmet remélem felhívtam rá, és csak azt írtam le hogy én hogy csinálom. De ne csinálja utánam senki! :)
Ha csak egy genetikai állomány megmentése a cél sokkal jobb megoldás lehet egy biopsziát csinálni a süti fertőzésmentes részéből.
Ilyenkor is érdemes bevetni egy gyenge hippós oldatot hogy a penészspórák ne vaduljanak.
Egy üres, vagy steril vízzel, vagy akár tápoldattal töltött fecskendővel pontosabban annak tűjével kell átdöfködni a micéliumot, 18as vagy nagyobb tűvel. Csak nagyon kis darab, vagy darabok maradnak a tűben, ezt aztán be lehet oltani egy LC-be .
Sütivel még nem próbáltam, gombatesttel működik, sütivel is kell neki.
Csinálhatsz több fecsit, több LC-t is, hogy növeld a fertőzésmentes kultúra létrejöttének esélyeit. A micéliummal beszőtt, fertőzött sütit mindenképp le kel fertőtleníteni valahogy, szerintem erre a hippós víz a legjobb, alkohollal is működhet, de a micéliumon maradt alkohol nagyobb gondot okozhat mint egy kis maradék hipó.
De a legjobb vagyis legbiztonságosabban kivitelezhető mentőakció az agar-agaros.
Szorítok:)
|
| | | | |
|