DAATH

Megfigyeltem, hogy az emberek pontosan olyan mértékben boldogok, amilyen mértékben elhatározzák, hogy boldogok lesznek.

Abraham Lincoln

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1303 - 1402)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 17:25
 
 
Mind igaz, amit leírtok. Annyi kitétel talán lehetne, hogy ha fertőzött is egy telep, de terem, meg lehet próbálni printet venni róla és azzal megmenteni az állományt. Megenni tényleg nem kéne. Nekem most a panák állnak ebben a stádiumban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 17:04
 
 
Azért van némi különbség a kenyéren megtelepedő penész és egy élő organizmust támadó penész között... a kenyér pusztán táptalaj a penésznek, míg a gomba VS. gomba dolog kicsivel másabb dolgokat indít el.. a kenyérnél nem termelődnek toxinok míg ha élő dolgot próbál megenni a penész igen.. egyébként persze vannak ártalmatlan penészgombafajok is csak kétlem hogy mi azt meg tudnánk különböztetni 100%os bizonyossággal, másrészt egy nagyüzemi gombatelepen nem egy maréknyi föld van a gomba alatt,amit már amugy is beszőtt a mivélium, hanem rengeteg szabad, beszövetlen talaj van ahova az esetleges toxinokat a fonalak leadják.. így maga a termőtest nem lesz mérgező vagy csak nagyon kis mértékben észlelhető benne káros anyag..viszont a házi kis sütinél amit már beszőtt a gomba és egy tűhegynyi szabad föld sincs hova is adja le a gomba a mérgező anyagokat??
Természetesen mindenki saját maga kontójára csinálja a dolgokat, ez csak az én személyes tapasztalatom, hogy pár g gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy baj legyen.. az az 1-2 süti nem nagy kár, viszont ha rámegy az idegrendszered vagy a gyomrod az már igen... nem véletlenül lehet olvasni minden komolyabb oldalon hogy vigyázzunk a fertőzéssel..ha nem lenne ártalmas mindenki szarna rá és szüretelnénk úgy ahogy van..de a különböző penész és élősködő gombáktól és baktériumoktól asztmát,idegrendszeri,gyomor illetve bélbetegségeket lehet elkapni,... nekem ez nem érné meg, még akkor sem ha másnak 99-ből 99-szer bejött, és mi van ha pont a 100-diknál basz rá az ember .....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 16:08
 
 
Ez így van.

Van aki bevállalja ezt a -felesleges- kockázatot, de aki nem az tényleg jobban teszi.

Én is csak azért vállalom, mert ha egy vekni kenyérnek pár szeletén látszik a penész, attól még - ha éhes vagyok és nincs más-megeszem azt a részt amin nem látszik hogy rossz lenne.

Találkoztam olyan hozzászólásokkal is hogy a nagyüzemi gombatermesztésben is leszüretelik a penészes ágyásról a csiperkéket, mielőtt megszabadulnának a fertőzött táptalajtól.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 15:13
 
 
Elnézést hogy közbeszólok, de nekem erről más a véleményem! A folyamat mindvégig nagyon sebezhető amíg ki nem fejlődött a telep és teljesen beszőtte a sütit a belsejét is beleértve.. a penészspórák mindenhol ott vannak és elég 1 spóra ami landol a táptalajban és növésnek indul máris meg van a baj! Elkezd szépen fejlődni a pohár másik oldalán és ha egyszer a 2fajta gomba találkozik...hát nem sok esélye van a psygombának..ezért kell törekedni a lehető legnagyobb sterilitásra, fokozott figyelmet fordítva a levegőre!!! Porlasztott alkohol és floraszept a levegőbe úgy hogy tömény legyen olyannyira hogy ne kapj levegőt aztán várni fél órát, leülepszik és arcmaszkkal (hogy ne marja szét a hipó a légutadat) steril kesztyűben lealkoholozott ruhában kell mindent csinálni..ha eltörik a fecsi lehet próbálkozni,de tuti hogy lesznek komplikációk!nem mindegyik sütiben de arra számítani kell hogy 1-2 befuccsol... én nem vagyok híve az ilyen kivagdosós "mentsük meg a menthetőt" dolgoknak, 3-4gramm gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy véletlenül félholtra fossa magát az ember egy héten keresztül mert összeszed valami frankó gyomormérgezést.. olvastam egy oldalon még régen ,hogy komoly egészségügyi problémákat is okozhat az, ha fertőzött sütiről szüretelt gombát eszünk, mert a természetben neveltekkel ellentétben mesterséges körülmények között nincs hova leadniuk a toxinokat..és ez a termőtestben szépen felgyülemlik még akkor is akár ha szabad szemmel nem épp veszed észre hogy a "megmentett süti"-nek baja lenne... úgyhogy ha bármi gyanús van..kidobni és kész..annyit nem ér az egész hogy magadnak kárt okozz...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. szeptember 29. 15:02
 
 
a fecskendős spórák nagyon időtállóak.16 napja oltottam be ezeket a sütiket több mint két és fél éves fecsikkel,és a 8 ból 6 szépen fejlődik.Bár az első héten sajna technikai okok miatt csak 21-22 C-on tartottam őket.Aztán kaptak egy melegítőszálat és bedurrantak:)
http://www.weedfarmer.com/pictures/v/csimbok/mushies/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 07:10
 
 
Jólvan na :) Csak, mert ha jól emlékszem valaki írta, hogy az oldat nagyon nem hajlamos az elfertőződésre. (azthiszem pont te voltál).
Mindegy, 3 pohár feltámadt poraiból, minimum egy printre elég lesz a termés ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 01:58
 
 
ez olyan... költői kérdésnek hangzott

:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 28. 10:23
 
 
Tegnap történt egy kis baleset :S
Mielőtt oltottam volna, elejtettem a fecsit. Elrepedt és kifolyt valamennyi oldat. Egyből felfogtam az egészet egy steril tálba és átszívtam egy másik fecsibe. Ez az affér okozhat fertőzést?
Az állomány ettől függetlenül védve van, mert a múltkori halottnak hitt sütik közül 3 feltámadt és irtózatos ütemben nőni kezdett.
A pana mentési kísérlet is megvolt, az ép részek egy trágyás, szalmás keverékre kerültek, aztán elválok, mi lesz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 28. 02:35
 
 
Nemtudom hogy üres fecsik hiányoznak-e, de a fecsiket újra lehet hasznosítani, még az egyszer-használatosakat is, bár megvan a maga kockázata.
Szerintem be lehet vállalni de persze egyáltalán nem szükségesés talán felesleges is.
én mindenesetre ugyanazokat a fecsiket használom egy jó ideje.


Kuktázni lenne a legegyszerűbb de nem biztos hogy kibírnák ezek az egyszer használatos fajták, legközelebb azért is kipróbálom.


Miután kiürültek szétszedem őket, és hipós vízben áznak egy ideig.

A tűket kidobom pedig elméletileg nem lenne akadálya ezeknek az újrahasznosításának sem.

Még darabokban jól leöblítem őket, aztán összerakva várják hogy megteljenek valamivel.

Közvetlenül mielőtt megtelnének ezzel a valamivel, alkohollal szívódnak meg és állnak pár percet míg az oltóanyag készül.

Az alkohol visszakerül eredeti helyére, az üvegébe, szerintem semmi baja nem lesz ettől a kis öblögetéstől.

A fecsi következő tartalma forralt és még mindig forró víz, legalább 3 adag, hogy a maradék alkoholt magával vigye a lefolyóba.

Az utolsó adag forró víz után kerül rá egy steril tű, innentől már nem igényel különleges bánásmódot.


Szerintem a legnagyobb gondot nem is a fertőzések hanem a fecsiben maradó alkohol okozhatja.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 18:27
 
 
Köszi az infókat Teszter! rakok fel nemsokára! Béke!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 16:50
 
 
Hétfőig nem gondd, ha tényleg teljesen sterilek,de ha meg nem pusztult el teljesen minden csúnyaság akkor sem nagy baj.

Búzával sokszor jártam így, talán egy kicsit nagyobb volt a fertőzés arány de a nagyobb szemű gabonákat állítólaag nem is lehet ennyi idő alatt teljesen sterilre kuktázni.

Tele vannak olyan endospórákkal amik így betokozódva bírják a magas hőmérsékleteket is, és később kikelve gondot okozhatnak. Ezért is szokták előáztatni hogy az endospórák nagy része feléledjen, így már nem védi meg őket a semmi a magas hőmérséklettől, de valamennyi mindig marad belőlük.


Ez a 20 perces főzés jól hangzik, kipróbálom.

Rakhatnál fel képeket Pshyfarmer, weedfarmeren láttam hogy milyen fasza képeket csinálsz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 13:23
 
 
Tester! Köles--->20 perc fözés---->sütibe töltés--->1-1,5óra kukta--->
beoltás--->és nekem 8 nap alatt az egész beföttes üveget befonta kb ez vagy 50-60x igy volt hogy gyorsan szötte! és volt 1 hihetetlen dolog mert kölessel csináltam straw teket és 4 nap alatt az egészet befonta de nem tom hogy a rákba de még fotóztam is! Jó a köles de az árpával mégjobban sikerültek a dolgok!Békesség
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 13:16
 
 
SZiasztok! Elkeztem sütiket csiálni és lefözés után eszembe jutott hogy basszus nincss fecsim! na jó kiföztem a sütiket és szerintetek nem gáz ha csak hétfőn oltom be? vagy ujra kifözzem másoggyyára a biztonásg kedvé ért?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 27. 12:34
 
 
Még sehogy :) Egyenlőre PF sütikkel próbálkozok, aztán ha azt kitapasztaltam valamennyire szeretnék mással is próbálkozni, kísérletezni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:57
 
 
jah..kicsit színes volt ott a monitor ahol éppen ezt taglaltad :)

Stillair box ez inkább, a glovebox teljesen zárt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:54
 
 
1xű:

és a kezed hol megy be?


amúgy meglepő, hogy a spórás víz mennyire nem hajlamos a fertőzésekre, egy zárt szobában fertőtlenítés nélkül egy saját készítésű közel sem steril printet, egy alkohollal letörölt késsel egy befőttesüvegbe kaparva oké lett.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:39
 
 
Zabbal még nem volt dolgom, csak búzával.
Egy napig áztatom, kb 1 órán keresztül főzöm/párolom, és másfél órán át kuktázom.

A főzés ideje nagyban függ a búza korától, amíg friss volt jóval kevesebb ideig kellett mint most hogy "tavalyi" lett, és nem is szívja meg magát annyira mint szeretném, ráadásul hamarabb fő szét.

Addig szoktam főzni amíg pár szem ki nem pukkan, akkor általában a nagy része már teljesen megduzzadt.

Főzés után -ha tényleg max kapacitáson vannak- le kell csepegtetni/szárítani, mert a szemeken maradó vízcseppek miatt szétfőhetnek kuktázás közben, ugyanúgy , mint ahogy a köles is teszi.

Ezért is teszek hozzá egy kis macskaalmot vagy fogport hogy felszívja a felesleget, meg úgy tapasztaltam hogy ez segít a gyorsabb micélium terjedésben, de ez főleg a macskaalom porított formájára a fogporra igaz, az alomdarabok csak a felesleges víz megkötésében és raktározásában segítenek.

Valaki kipróbálhatná, én csak egyszer teszteltem, három üveg búzához az egyikhez 1, másikhoz 2, harmadikhoz 3 kanál neurosan-t adva, ami ugyan nem fogpor de lényegét tekintve ugyan az.

Szemmel is látható volt a különbség a 3 üveg között, de lehet hogy benne volt az elfogultságom, meg hogy ez a por is fehér mint a micélium.
Mindenesetre mind a 3 gyorsabban kész lett mint azok amik nem kaptak adalékot.


Nem valami jó ez a módszer mert sokáig tart és sok a munka vele,
1 nap áztatás,
egy óra főzés,
csepegtetés, szárítás
másfél óra kuktázás
hűlés
következő adag kuktázás
...

Ezért bízok a kölesben, hátha tényleg elég neki 1 óra áztatás és mehet is a kuktába.



Miért te hogy szoktad?:)

Valaki asszem már írta hogy zabot használ
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 26. 21:35
 
 
Nem, csak sima agar-agar. Majd fakok bele valamilyen cukrot, ami a tápanyagot adja. Mondjuk glükóz, fruktóz, vagy maltóz, dextróz. (ezek vannak itthon). Viszont a másik 3 panás pohár nagyon szépen alakul, nincs fertőzés és erős, egészséges mici nötte be. Hétfőn már szerintem mehetnek is terráriumba.
Esetleg le tudnád írni, hogy szemes zabot hogyan kell előkészíteni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
dagga2008. szeptember 26. 19:54
 
 
ausztriából is működhet a rendelés, azt fogom bepróbálni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 26. 12:27
 
 
hogy csináltam király gloveboxot 10 perc alatt?

megfordítottam egy közepes méretű karton dobozt, kivágtam az alját.

befedtem fóliával és leragasztottam.

a kezemnek meg vágtam két lyukat az asztaltól felfelé félkörben.

mivel alja nincs ezért lefertőtlenítettem az asztalt.

ez azért is jó mert amit be akarok rakni azt kívülről is sterilizálom, alatta is és a dobozt belülről is. rárakom és kész.

még egy dolog ami jól jön hogy a teteje a kartondoboznak az lefelé van, ezért a négy fülből kettőt minimum leragasztok az asztalhoz hogy ne mozogjon.

meglátjuk hogy milyen lesz a sterilitás a spórafecsi készítéshez.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 26. 01:58
 
 
remélem tudod hogy csak a héjas köles a jó, az amit emberi fogyasztásra kaphatsz már hántolt és egy nagy dzsumasz lesz belőle.

Ha nincs fénye akkor az hántolt.

Egyébként is technikás, nekem eddig többször ázott szét mint működött volna, de eddig egyszerűen csak ráöntöttem kb ugyanannyi vizet és úgy kuktáztam, előáztatás nélkül.

Egy nemrég olvasott módszerben az ürge -igaz hogy madáreleséggel, de az főleg köles- forró vízben áztatja, amíg meg nem szívja magát (kb 1 óra), lecsepegteti és úgy kuktázza másfél órát.
Mások hozzáfűzték hogy a víznek tényleg forrónak kell lennie, és ha jól megszívta magát tényleg le kell csepegtetni mert a rajtamaradt víz miatt kuktázás közben szétmálhat.

Még nem próbáltam, de attól amit eddig csináltam biztos hogy jobb.

Sima agar-agart kaptál, vagy ez már a kikevert táptalaj(PDA,MEA...)?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 25. 20:31
 
 
Ma sikerült végre agar-agar-t szerezni, holnap kezdődik az akció. Mivel még nem oltottam szemes gabonára ezért kísérletezés lesz. A süti egyik felét bio kölesre, a másikat lótrágyás szalmára oltom. Mindkét edény 7,5dl-es. Szerintem kapnak jó erős másfél órát a kuktában aztán meglátjuk mi lesz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 25. 08:43
 
 
1xű neked mennyi idő volt amég megérkezett elephantostól?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 25. 00:07
 
 
Mégegyszer átgondolva inkább a gabonára oltás hangzik jobb megoldásnak.

Köles búza vagy amit használni szoktál.

Sterilizálni is egyszerűbb,

beoltani is,

gyorsabb is, össze lehet rázogatni hogy hamarabb elterjedjen.

A komposzttal meg a szalmával előfordulhat hogy nem jó, túl nedves, meg mittudomén.

Főleg ha még nem használtad valamelyiket.

kíváncsi vagyok hogy fog menni az agar agar, én még nem mertem belefogni, elég volt már erre az évre kudarcokból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 24. 20:07
 
 
Egy kis segítséget kérnék. Holnap lesz a napja, hogy nekiugrok a mentőakciónak és áttelepítem a pana telepet. Az lenne a kérésem, hogy inkább szalmás trágyára, vagy kerti komposztra oltsam? A tervek szerint 7,5dl-es műanyagdobozokból kettőbe osztom el a 3/4 pohárnyi micit és egy kicsit agarra, a biztonság kedvéért. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. szeptember 24. 11:41
 
 
ami fsre-tol jön majd csak oktoberben érkezik mert 15éig szünet van náluk...nem lesz vele gond, nekem már 2x is küldtek...se rendőrség sem vámhivatal...sima levélként érkezik
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 24. 11:00
 
 
mennyi idő alatt jött meg neked? mert én elsején rendeltem....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 23. 18:14
 
 
az elephantostól nekem megjött a fecsi tavasszal. igaz hogy nem siették el a dolgot.

nehezen tudom megkülönböztetni a pana micéliumot a penésztől. se szagról se, kinézetről. sajna ez nem egy bikaerős mici mint a cubensis volt.sebaj az idő és a megfelelő körülmények megteszik majd.

addig is elkezdek egy jegyzőkönyvet írni - persze titkosat - hogy kiderüljön minek mihez van köze és mire hogy s merre.
higro- és termométer kompak eszközként, UH párásító is is beszerzés alatt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 23. 16:54
 
 
Mivel Hollandiából jön a leveled nagyobb az esélyed, hogy lekapcsolják.
Az ismeretlen, sok domain név alatt futó cégek pedig gyakran kamu cégek.

De ettől még lehet hogy a leveled úton van és nem lesz problem.

Mivel is fizettél?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 23. 12:46
 
 
de az elephantosnak valami szarsága.... mér az para vagy mi? lehet hogy lekapcsolják a csomagom???
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 22. 00:25
 
 
Sokszor lehet itt is olvasni azt a figyelmeztetést, hogy a Hollandiából érkező csomagokat gyakran átvizsgálják illegális anyagok után kutatva.

Gyakrabban mint az angliából usából vagy kanadából érkezőket.

Többször volt már rá példa, hogy a rendőrség vitte ki a csomagot, vagy jelentkezni kellett érte a vámon.

Spórával is, maggal is.

De feltételezve hogy ezt figyelembe vetted, biztosan jó okod volt rá hogy onnan rendelj, például hogy ez egy általad jól ismert vagy megbízható cég, aki miatt vállaltad ezt a kockázatot.
És hogy ez az oldal nem csak egy cég egyik domain neve a sok közül, például az elephantos.com-nak.

Hogyha nem küldtél nekik semmit, akkor valószínűleg bankkártyával fizettél a portékáért, azt meg vissza lehet vonni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 21. 22:36
 
 
Kb annyi hogy küldessz nekik egy borítékot, benne egy másik borítékkal amire a saját címedet adod meg, raksz bele 1 eurót lehetőleg valami keményre ragasztva (feltöltőkártya,stb.) és írsz egy listát 5 fajtával fontossági sorrendbe, amelyik van nekik azt küldik el.

üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 21. 21:42
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 21. 19:18
 
 
Megnéztem, sajnos tényleg penész. Megpróbálom hagyni nőni egy kicsit, aztán átteszem táptalajra, meg egy kicsit agar-ra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 21. 18:38
 
 
Köszi a tanácsokat.
Igen, FSRE-től származik eredetileg. Ahogy így elnézem, a linken a képeket Blue-green Molds-ra emlékeztet a dolog. Még a pohárban van, úgyhogy megpróbálok mellég fecskendezni egy kis hypó oldatot aztán meglátjuk. Az agar opció sztem kedden megvalósulhat, mert akkor kapok agart az iskolai laborból.

PshyFarmer: Azért nem gondolom, hogy mici kékülés, mert a mellette lévő cubensis telepek is ilyen jeleket mutattak. Csak erősebben. Azokat pont ma délután dobtam ki.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 21. 18:17
 
 
preciz:
Hogy a penész vagy a mici az erősebb csak akkor derül ki ha találkoznak.
Az esély hogy így leterem megvan, de a penész mindent meg fog fertőzni a környéken, egy tiszta printet sem tudom elképzelni hogy hogy lehetne belőle készíteni.

De ha nagyon meg akarod menteni van jópár lehetőség.

Először meg kell szabadulni a penésztől

-hipó
1:200 arányú hipós oldatban áztatva a penészgomba spórája elpusztul, maga a penészgomba viszont életben maradhat, úgyhogy érdemes a fertőzött részt kivágni.

A termesztett gombát egy ilyen híg oldat még nem bántja.

Várhatsz míg a micéliumod eléri a maximális méretét, ezalatt viszont a penész is nőni fog még, de csinálhatod most is így viszont kissebb lesz a micéliumod amivel folytathatod.

Ha még a pohárba juttatsz valahogy hippós vizet, és csak ezután bontod ki, és vágod ki a fertőzött részt nagyobb esélyed lesz a penészspórák terjedésének visszaszorítására.

Remélhetőleg a mici már eléggé beszőtte a süti maradék részét hogy az egyben maradjon miközben kb 20 percig ázik a hippós lében.

Ezzel aztán érdemes beoltani gabonát, vagy szalmát vagy kókuszrostos trágyát vagy valami hasonló bulk szubsztrátot hogy nagyobb adag micéliumot kapj.
Ezeket -a gabonán kívül - érdemes lehet lepermetezni egy gyenge 1%-3%-os H2O2-vel ez elég nagy előnyhöz juttathatja a gombáid, de megfelelő sterilitás meg tisztaság mellett ez nem szükséges.

A hipót mindenképp ajánlom, a penészgombát alaposan megszorongatja, a spóráit főleg, ha így sikerült megszabadulni a fertőzött részektől, a maradék, tiszta micéliummal már bármit kezdhetsz, továbbolthatod akár egy LC-be is, vagy az említett bulk szubsztrátok valamelyikébe.

4 esetből 2ben így sikerült megszabadulnom a penésztől, egyszer szalmán egyszer kókuszroston, a másik kettő is csak azért nem sikerült meg nem vágtam ki a fertőzött részt így a penész visszatért, igaz hogy spórát már nem hozott (abból gondolom hogy nem volt színe) de közelebbről megnézve látszott ahogy falja fel a micimet.

Persze agar-agar ra lenne a legjobb ráoltani de gondolom ez számodra sem opció.

MAKET
jó lenne tudni hogy honnan rendeltél, de ha FSRE akkor nincs mit csodálkozni, sokszor olvasni hogy beletellik pár hónapba, vagy éppen elveszik a pénz amit küldenek nekik.

Ráadásul most szünetel is, pár hsz-el lejjebb le van írva h pontosan meddig.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 21. 17:47
 
 
Precíz: ne parázz az nem fertőzés hanem sima pszilocin kiválás ha zöld akkor penész vagy sokmásszín a kéken kívül de nekem is amikor volt panám bekékült az egész micije nem para. nekem van gtm ha nö neked cserélünk? ezt nézd át és ha tényleg fertőzés:
http://www.shroomery.org/5276/What-are-common-contaminants-of-the-mushroom-culture


MAKET: honnan rendeltél?fsre?ha igen spanomnak se kültek sokaggyára vissza mert nem küldött spórát nekik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 21. 16:46
 
 
hali.. éniis bajban vok. kb 1 honapja rendeltem a sporát és semmi, fel se hivtak, emailt se küldtek. ha valakinek nem nagy gond hogy msn-en elmagyarázza mit, honnan, hogyan.. nagyon hálás lennék ugyanis már minden megvan csak a spora hiányzik és már nem bánnám ha beindulna a dolog. szoval ha valaki tud segíteni akkor megadom az msn-em.... elöre is köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 21. 15:27
 
 
SOS!
Segítségre lenne szükségem. A múlt héten oltott panaleolus cyanescens-ekkel van gáz. A pohár egyik felén szépen terjed a finom, fehér mici, nem messze tőle pedig ott egy csúnya kék penészfolt. A mici sokkal nagyobb a penésznél (a penész kb. 0,5cm átmérőjű, a mici pedig olyan 5-6cm). Legyőzheti a fertőzést? Vagy, ha nem is győzi, le, teljesen, de elkezd teremni, akkor a spórákat is megfertőzheti?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 20. 20:03
 
 
Nekem 250 wattos van ami 30 fokig állítható de ha megoldható akkor a sütiket a hütö tetejéhez a hátuljához rakd a honnan a meleg jön ki vagy ha már nagyba nyomnád nekem 1söre sikerült összeraknom 1 termosztátot rákötöttem 1 lámpára és bele a nemüködö hütöbe és ott pár száz süti elfért. Béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 20. 18:17
 
 
Akvárium vízmelegítőre gondolok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 20. 16:51
 
 
Hát akkor úgylátszik ezt beszoptam, mert kuktát nem akarok venni 10kilóért. Na mind1 bepróbálom így, ha majd nem jó akkor venni kell...

Azt nem tudod hogy inkubátorba hány wattos melegítő lenne a legmegfelelőbb?

Szépek a gombiaid! Úgy döntöttem golden teacherrel kezdem a listát :D

üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 20. 13:46
 
 
lemaratt:szerintem a tuti a másfél óra felforrás után kis lángon.
peace!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 20. 13:43
 
 
http://www.weedfarmer.com/pictures/v/eFellni/DSC00181.JPG.html

nézegesd meg a képeimet (hollandiába készültek) pár darab van G.T. ből
Hát a kukta lenne a legjobb mert nekem fazékkal sok fertőzésem volt és ugy volt hogy az elején nem jött össze a kalap aztán havonta egyre több lett ahogy tapasztalódtam. Hali
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 20. 12:23
 
 
És nincsenek képeid róla? Érdekelne!

Amugy pf-tekre gondoltam így elsőnek, de nincs kuktám. Fazékba nyomnám a sterilizálást, szted 1óra elég lenne neki?

üdv, kasy
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 20. 11:16
 
 
Nincs mit! vágod én rendeltem 7x és abból ami túlélte a fertőzéseket és amiből a legnnagyobb gomik jöttek le aza golden teacher amit ajánlanék mert ellenáló faj és 8 nap alatt készvoltak a sütieim! és majd straw teket csinájj amiből lehet akkora gomba nö hogy vagy 5en kivagytok fullra!
Béke!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 20. 09:53
 
 
kösz a válasz pshyFarmer!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 19. 22:51
 
 
ez lemaratt: Hungaryt és kb ugy cimezd meg amien sorrendbe van irva az fsre cime. (külföldi sorrend) Rendejj bátran a csiperke legális még
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 19. 22:47
 
 
Nyugi hawer nem gáz kb én vagy vagy 7x rendeltem de ha lehet a 2. után már spórát is külgy vissza és akkor tovább él az oldal!! CSiperke 4 ever! Béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 19. 18:48
 
 
Hali! Lehet hülye kérdés de:

Az fsrenél mint tudjuk ez van megadva címnek:

FSRE
Postbus 98
6600 AB WIJCHEN
Holland

Na és az nem gáz hogy fel van tüntetve h FSRE? Határnál nem kapcsolják le?

A másik borítékra Magyaro. vagy Hungary-t kell írni?

peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Csokker2008. szeptember 16. 16:56
 
 
Na jah, még akkor is messze vagyunk 0,1 g morinbázis káros hatásaitól, ha már nem látjuk a fraktáltól az erdőt:D Nemhogy egy gé:D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 16. 15:39
 
 
Erre én is kíváncsi lennék.

A fenyő mulcs alatt korhadófélben lévő tűleveleket és fát értek, legjobb tudomásom szerint azon nő....
Köszi a tanácsot!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2008. szeptember 16. 13:39
 
 
NNNNNNNa!

Azt mondja meg már nekem valaki, hogy mennyi pszilocibin élettani hatása mennyi morfinéval ér fel???

Áááá!

Akkor most mi van?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 16. 10:55
 
 
Mivel nincs meghatározva a pszilocibinnél a csekély menyiség ezért:

(4) Az (1)-(2) bekezdésben nem szereplo kábítószer esetén a kábítószer akkor csekély mennyiségu, ha tiszta hatóanyag tartalmának élettani hatása legfeljebb 0,9 gramm morfinbázis élettani hatásával megegyezo.
(5) Az (1)-(2) bekezdésben nem szereplo kábítószer esetén a kábítószer akkor jelentos mennyiségu, ha tiszta hatóanyagtartalmának élettani hatása 18 grammot meghaladó morfinbázis élettani hatásával megegyező."

De ez a 1999-es törvény, azóta asszem már van egy újabb.

Mivel a magyar törvény nem tesz különbséget a drogok között ugyanaz a büntetés, mint fűnél vagy kokainnál.

Ha nem kirívóan nagy mennyiségről van szó és csak saját használatról akkor itt is jó esélyjel lehet indulni az elterelés felé.

Ezek a dolgok Magyarországon elégé rendőr, meg bíró függők.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2008. szeptember 16. 03:02
 
 
Tudja valaki a hatályos jogszabályokat pszilocibin gombákra nézve? Milyen mennyiségek után milyen büntetés várható stb. Köszi!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 15. 21:46
 
 
Addig is ajánlom mindenkinek, - hogy hozzánk hasonlóan - ELMÉLETBEN foglalkozzon a hallucinogén gombák termesztésével.

Így mikor már legális úton is hozzájuthat ilyesfélékhez -ami remélhetőleg már nincs messze - sikeresen foglalkozhat majd eme pompás gombacsalád termesztésével, és méltán élvezheti majd munkájának gyümölcsét.


Informálódjon, és ossza meg ezen információkat másokkal is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 15. 21:38
 
 
Ezúton is muszály leszek értesíteni minden érdeklődőt, hogy amíg nincs rá legális mód hogy Cubensis spórához, vagy oltóanyaghoz juttassam őket, addig ezt nem is tudom megtenni.

Arról nem is beszélve, hogy semmi ilyesféle illegális dologgal nem rendelkezem.

Viszont ha valaki találna ilyen megoldást, vagy kiskaput ennek megkerülésére, értesítsen és örömmel...


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
justabitmore2008. szeptember 15. 20:44
 
 
Tester nézd meg a mailjeidet! Köszi.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 15. 20:11
 
 
Szerintem egy szobában, a lakás egy melegebb pontján, például egy szekrény tetején egy cipősdoboz kevésbé komplikált, de ugyanolyan jó megoldást nyújtana, de ez csak az én véleményem.

Az inkubátorban lévő sütik valszinűleg valamennyivel melegebbek bent, amint a levegő hőmérséklete.

A nagykönyvben megírt optimális 30 fok nem tudni hogy levegő, vagy a szubsztrát hőmérsékletére vonatkozott-e, ráadásul ott a szubsztrát agar agar volt, egy műanyag petri csészében.

A fenyőmulcs így elsőre nem hangzik jó megoldásnak mert túl gyantás, amit a gombák többnyire nem szeretnek, de mivel nem volt még dolgom fanyűvőkkel és csak tippelek simán lehet hogy tévedek.

érdemes lenne utána nézni, külföldi fórumokon biztos vannak infók erről is

http://www.shroomery.org/
http://www.thenook.org/
http://www.mycotopia.net/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 15. 16:15
 
 
Köszönöm a tanácsot. Szerintem LC és agar lesz a két lehetséges jelölt, onnan pedig megpróbálom beoltani a fenyő mulcsot.
Egy kis véleményezést kérnék arról, hogy jó-e az a megoldás, ahogy a cubensis sütiket tartom.
Egy műanyag láda, alul megtöltve vízzel, beleállítottam két támasztékot és arra egy kisebb műanyag doboz, úgy, hogy ne ússzon. A vizet egy 50W-os szabályozható akváriumi fűtővel melegítem. A sütik le vannak takarva, hogy sötétben legyenek. Most 29C-ra állítottam be, de nem tudom, mennyire hatékonyan adja át a hőt, ha kell korrigálom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kisdzsordzs2008. szeptember 15. 16:13
 
 
Haliho!

-Vettem marha trágyát/Komposztált/,és kb úgy néz ki mint valami jobb fajta virágföld.Azt szeretném megkérdezni,hogy :
1.Ez jó lehet nekem vagy mellé fogtam és inkább szerezzek igazi hamisítatlan állatok alóli trágyát?
2.Hogyan kell zsírul kezelni ?Főzzem,kuktázzam,pasztörizáljam?
3.Mennyire legyen vizes a cucc utána?
Előre is kösz a segítséget!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 15. 13:40
 
 
Elméletileg működhet.
Se a shromeryn se a mycotopian nem találtam olyan benti psilocybe baeocystis termesztést ami sikeres lett volna, kintit is csak kettőt.
Azt írják hogy PDA-n ls MEA-n (agar-agar változatok) is nagyon lassú a kolonizálás, meg hogy a micéliuma egyébként is eléggé lassú, gyenge és vékonyka.

A fa bontókból is lehet LC-t csinálni bár lassabb és kissebb a micélium növekedés, az hozzászólások szerint.

LC-t egy tized mililiter spóraoldatból is lehet csinálni, vagy ha egy kalapot megütögetsz az LC felett még az is elég lehet.

Egy kiürült fecskendő is működhet, csak meg kell tölteni az LCvel (a mézes vízzel) és visszafecskendezni a befőttesüvegbe, így az a pár szem spóra ami ott marad a fecskendőben az LC be kerül.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 14. 20:12
 
 
Ez csak sima spóraoldat lett, remélhetőleg azért működni fog.
Szerinted a psilocybe baeocystis esetében működhet az LC?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 14. 19:58
 
 
LC-vel oltva 5 deci búzát (7 decis üvegben) 10 nap alatt beszövi, összesen 2-3 összerázással.
A fedőn egy kb fél centis lyuk vatelinnel kitömve a gázcsere miatt.

az állandó hőmérséklet sokat számít
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 14. 19:53
 
 
Egy ilyen "láthatatlan print" mentette meg a kultúrámat, mikor az összes normális printet dobtam ki a normálatlanok helyett.

Csak meg kellett kapargatni egy mézes LC felett,1 héttel később annyi mici lett belőle, hogy egy fél évig ezt használtam. Néha újra kellett hígítani, ennyi. Aztán egyszer csak elfertőződött.


Láthatatlan printekből szerintem érdemes lc-t (is) csinálni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 14. 17:16
 
 
Viszont a másik csomagban úgy láttam, mintha lett volna valami. De csak egészen halványan :S Ma megnéztem a fecsit, amit abból csináltál, háááát. Nem igazán tudom. Valami mintha lenne benne, de fene tudja. Majd holnap oltok vele aztán meglátjuk.
Az a mici kultúra tényleg jónak néz ki, nem színeződött el fura színeken stb. Azóta betettem a hűtőbe. Kíváncsi vagyok az eredményre. Elvileg azon a hőmérsékleten ahol most van (28C) elvileg 2 hét alatt beszőheti.
A psilocybe baeocystis spórákkal mi legyen? Azt is oltsam be PF sütibe aztán onnan fenyőmulcsra, vagy inkább valahogy úgy oldjam meg, mint ahogy azurescens esetében szokták javasolni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 14. 14:06
 
 
teli patron? olyat rövid ideig látok, mert vagy eldugom, vagy becsavarodok vele.

Olyat láttatok már hogy valaki üres alufóliát eltesz mint lenyomatot???
az fsre től kapott egyik pana spóra csummára üres volt. sehol egy folt, egy elszíneződés, SEMMI
mutattam a mellettem álló Precíznek a dolgot és megütközve néztük.

említettem kb másfél hónapja hogy elfertőződött a mici kultúrám.
na a gyógymód sikeres volt. a mennyiség meg hmmm...(0,5L minusz pár mili) baromi jó illata volt. bár megszagolni kicsit nehéz volt gloveboxon keresztül.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 12. 13:55
 
 
még szerencse hogy nem repedt szét.

milyen féle?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2008. szeptember 12. 13:52
 
 
Csak nehogy egyszer egy teli patron menjen bele, mert abból csúnya dolog lesz! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 12. 12:26
 
 
szépen megveregetem a vállam, megint odabasztam egy konyharuhát.
mit kellett volna csinálnom miután a kukta elérte a max gőzt?
persze hogy lecsavarni kislángra.
nem baj legalább most nem égett szarrá mint múltkor.
mondjuk ez múlott azon is hogy most jobb dolgot találtam, amit alá tegyek és elválasszam az aljától. üres patronokat szórtam bele:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 11. 18:43
 
 
hát, legközelebb ne csak casingelj, hanem a szétmorzsolt sütivel olts be egy nagyobb adag bulk szubsztrátot, mondjuk valami szalmásat.

Szalma/trágya/kókusz vagy ilyesmi.

Mekkorák a sütik és mennyi szokott lejönni róluk?

Mert ez még azt is jelentheti hogy a sütidről a maxot hozod le, amit az a táptalaj még elbír.

Mivel a casing réteg már nem tartalmaz plussz tápanyagot, nem is növeli meg annyira nagyon a hozamot, a sütit viszont védi a kiszáradástól és a süti felületét is növeli amin a primordiák képződhetnek.

Egyszóval én ajánlom a szalmát, ha nagy gombákat akarsz, de attól még nem lesznek annyival potensebbek is mint amennyivel nagyobbak.

http://forums.mycotopia.net/straw/14991-rev-s-strawlog-tek.html


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cksa2008. szeptember 11. 14:24
 
 
Sziasztok!

Átálltam PF tek módszerről casingre. (50/50 casing, tőzegmoha, meg vermikulit, gipsszel és mésszel kiegészítve)
Az az igazság hogy nem lett több a termés, ugyanannyi mint amennyi a felhasznált sütikből jött volna le...

Várom az ötleteket.
Köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. szeptember 7. 09:23
 
 
na ez az angol nekem nem sokat mond... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 5. 18:49
 
 
Ezek szerint annyira nem jó az a teszt, mert hogy ez is be volt linkelve a Verticilliummal kapcsolatos kérdésnél, a válasz végére:

Dry Bubble – verticillium fungicola

This fungus causes superficial, cinnamon-brown lesions of the mushroom cap. Lesions may coalesce into a brown blotch. A grayish bloom appears when the fungus sporulates. Infection of the stem results in a bent and/or split Stipe . The second major symptom is a dry bubble – a small, puffball-like mass where the mushroom should be. Spores of this fungus spread in the air on soil particles and on flies. Symptoms occur 10 to 14 days after infection. Sanitation is the most important control measure.

Van ugyanez wet bubblében is.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. szeptember 5. 16:45
 
 
szegasztok,

én is úgy nyomom a száritást mint Bye, csak fiókokban nem szekrényben, eleinte raktunk be kis tálba ilyen páramentesitő fehér kristályos valamit, de nem sokat ér (legalábbis nem észrevehető), meglátásom szerint tök felesleges ventillátorral meg mindenféle hiperkütyüvel szenvedni...

viszont ha tudtok segitsetek már ebben, ilyennel ég nem találkoztam
helyzet: zab-casing
doboz, bele a nedves vermi, micis zab, majd a tőzeg fedőréteg, úgy ahogy kell
sötét helyre be úgy ahogy kell
majd nem 1-2 hét hanem kb másfél hónap után néztem rá, úgy ahogy NEM kell
na mármost nem penészes vagy ilyesmi, full fehér minden (elég kajak benőtte xD)
de a doboz egyik sarkában nőtt pár fehér gumó, nem szálas, nem vattás, valami gumó na
letörtem egy darabot belőle olyan mintha gomba "hús" lenne, tömör a lelkem, ott ahol letörtem be is kékült ergó a gombának a részének kéne lenni de nem tudom mi az
szerintetek? találkozott valaki már ilyennel? ettől még növeszthetek benne? vagy vágjam ki ezt a részt?
előre is kösz

ja és Tester jó lett a kviz, csak igy tovább ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. szeptember 5. 11:46
 
 
Na akkor leírom én is az én ominózus szárítási technikám..
Beépített fa szekrény... nyomtatópapírra ráteszem ,szekrénybe bevágom ajtó rázár és ennyiiii.... max egy 7 mulva csont szárazak, sosem volt még olyan hogy megromlott volna... kiszárad és innentől kezdve se penész se semmi nem telepszik meg rajtuk szóval elvileg bármeddig jónak kell lennie(évekig) de ugyse raktározza az ember olyan sokáig ,hogy megromoljon.... :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. szeptember 5. 11:20
 
 
Az én szárítási módszerem:
- Mondjuk 2 napra egy konyharuhára rakom őket, miközben adapterről megy rájuk egy szgép ventillátora.
- Ezután műanyag doboz és min 3 napig cacl felett pihennek egy rácson.

Persze mind a kettőt sötét helyen csinálom, hogy ne érje őket fény és így hőt sem kapnak egyik fázisban sem.
Ezután befőttes üveg, benne a tester által említett - cipősdobozból kivett - szilikonos zacsikkal.
Így sztem bármeddig elállnak a cicák.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 5. 02:03
 
 
crt monitorom felett van egy polc, a polc mögött egy elszívó venti.
A polcon 35-40 fok van, 3 nap alatt roppanósra szárít.
Fiókokkal meg csak bánjunk előítéletesen, vannak dohos fiókok is jópáran:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 4. 22:59
 
 
Korrupt:
a szárításra nagyon sok módszer létezik. válasz!

1 x ű től a bonyolultig.

rárakod egy tálcára, letakarod egy fekete pólóval és fölé teszed az 50wattos izzót. melege legyen de ne túlságosan. (párszor12 óra)
vagy ugyan ez napfénnyel

belerakod egy befőttes üvegbe, dobsz mellé olyan zacsikat a cipős dobozból és a számítógéped ventilátorához teszed szájjal.
gyakorlatilag ventized.

ja meg a fiókos módszer: újságpapírra ráteszed és becsukod egy fiókba.

a legjobb meg. veszel vegyiáru boltban KCl-t. összezárod a gombával úgy hogy a gomba legyen felül a cuccmiráj meg alul, köztük valami ami megakadályozza az érintkezést és félnap alatt roppanósra szárad.

körülbelül 90%osan szárad ki. kivéve KCl-el mert azzal vízmentes lesz.
berakod egy befőttes üvegbe(olyan kis szilikás zacsikkal) és eldugod egy polcra, évekig eláll.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2008. szeptember 4. 21:54
 
 
Kösz a válaszokat. A gombák kapnak fényt, de arra gondolok, inkább túl párás lehet, mert ahol nőnek a gombák, a sütik alján, a gombák szára is bolyhosodik, mondjuk közel is vannak a perlithez, egy kicsit azon is fekszenek, szóval majd csinálok lukakat, meg nem fedem le annyira. Már csak a szárítást kéne megoldani, kálcium-kloridról olvastam, hogy az jó, talán sikerül venni valahol, vagy esetleg valami egyszerű, gyors módszert tudna valaki ajánlani?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 4. 17:14
 
 
fúú hogyaza!! kár hogy nem tudok angolul, :D 1xű köszi hogy szóltál, még jó hogy nem adtam fel a levelet
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 4. 14:53
 
 
Kasy úgy tudom az FSRE szünetel

"Dear FSRE Friends,
As every year we will have a summer break. This means we close our doors for a certain period. This period is coming up very soon. This time it will be a long summer break. We will open our doors again in authum.

The break will be from 1st August until 15th October 2008.

All requests which enter our PObox before the first of August will be honered. Requests which will reach us later then the first of August will be honered after the 15th of October 2008. It would be nice if you stop sending us your request at the end of July 2008."

az utolsó levet én kaptam tőlük:) az outdoor-projekt miatt

sőt az fsrcanada se küld mert hogy ki fogytak ők is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 4. 14:10
 
 
Precíz, 1xű

köszi szépen és bocsi az értetlenkedésemért.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. szeptember 4. 13:04
 
 
Nekem pl szanaszét van furkálva a dobozom a friss ájer miatt, mégsem kaptam fertőzést. Viszont a casingnek túl magas volt ezek nélkül a páratartalom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. szeptember 4. 06:56
 
 
Ha ilyen vattaszerű mici nől (és nem penész) akkor túl sok a pára ,azért nem pinel,ha nem nől vattaszerű mici akkor lehet a pára a hibás,hogy kevés.. lehet alap kérdés, de a vödörbe jut be fény? mert ugyebár az kell a pinelés beindításához... lyukakat tehetsz rá,de az azon beáramló levegőt szűrni kell..(vatta vagy cd-tartók filces anyaga)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 4. 06:52
 
 
Hellósztok!
Lenne egy nagyon fontos kérdésem: az FSRE-nek küldött borítékra nem para ha ráírom hogy FSRE? És amit belerakok borítékot amit majd visszaküldenek hogyan címezzem? Ha ráírom a nevem abból nem lesz gáz?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 4. 00:40
 
 
http://daath.hu/showTopic.php?id=14&only=88524
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2008. szeptember 3. 20:42
 
 
Sziasztok!

A sütiket kb két hete áttettem a terráriumba, de csak a sütik alján kezdtek el nőni a gombák, ott ahol perlitesek voltak, a többi részén nem sok változást látok, fehérek, meg kicsit bolyhosak, de szerintem ott nem fog nőni belőle semmi. Nem tudom mi lehet a baj, vagy hogy ez normális -e, esetleg párásabbnak kéne lennie, vagy többször kéne szellöztetni, stb. A terrárium egyébként egy vödör, légmentesen lezárva, az alján kb 10 centi perlittel, amikor kinyitom, elég párásnak érzem, kb 3-4 szer szellöztetem naponta. Esetleg lyukak kellenének rá, hogy jobban szellözzön, vagy a vödör helyett valami nagyobb felületű edény, a pára miatt? Szobában vannak egyébként, kb 20-25 fok lehet, azzal talán nincs baj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 3. 18:47
 
 
alkohollal permetezve azért ne nagyon fertőtlenítsetek olyan helységet ahol aztán nyílt láng lesz használva.
főleg ne gloveboxot.
kicsi, teljesen zárt, még akkor is robbanhat ha csak törölve volt a belseje alkohollal.

Érdemesebb ilyenkor hopóval permetezni , a palackjára írt arányban hígítva.

Aztán kell kb 20 perc mire a permet letelepszik és a hippó is megtette hatását.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 3. 17:40
 
 
Mint 1xű is mondta, a magyar posta nem foglalkozik valutával. Átszámítják sz összeget és forintban kell fizetni. Mellette ott van az átváltási arány, meg minden. Szóval, tudsz fizetni forinttal. (szoktam rendelni külföldről, van tapasztalat benne;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 3. 14:13
 
 
azért kéne sürgősen megtudnom mert 2-3 nap és érkezik
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 3. 14:08
 
 
ez oké meg minden de ennek kb semmi köze a bankhoz mert postai utánvéttel rendeltem.. és az a gáz hogy nem tudom se azt hogy a magyar posta hozza-e vagy valami külföldi, se azt hogyha megjön akkor állhatok-e az ajtómba forinttal a kezemben miközbe valami külföldi pali magyaráz nekem és nem fogadja el a magyar pénzt , vagy a kezébe nyomom és békén hagy...
ugyanis én egy külföldi oldalról rendeltem és euróban adta meg hogy mennyi lesz a végösszeg..
mert én még soha nem rendelte semmit más országból szóval nem tudom hogy megy ez. hogy leteszi a külföldi posta a határnál és onnan a magyarok hozzák? mert ha igen én meg átváltom a nem kevés pénzösszeget euróra és azt meg lehet hogy a magyar nem fogadja el nem tudom. ezért vagyok ráparázva
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 3. 13:24
 
 
MAKET:
a Magyarposta nem foglakozik valutával már jó pár éve ezért nekik szerintem forintban kell fizetned.

nekem úgy volt hogy utaltam x.y. számlaszámára forintban kb 150 nel többet mert az átváltási arány változhat. megérkezett neki az összeg a bank váltotta, két hét múlva fehér fonálhálózat terjeszkedett.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 3. 11:31
 
 
Ez a free spore ring dolog egész jól hangzik..lehetne neki egy ilyen kérdőíves tesztet készíteni ami alapján ki lehetne szűrni ki az aki komolyan gondolja és ki az aki nem..nyilván aki el tud érni ilyen 70-80%-ot teljesíteni egy mélyreható teszt-ben amiben kérdések vannak feltéve termesztésről,élettani dolgokról az már komolyan gondolja..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. szeptember 3. 07:34
 
 
Egyébként nem kell annyira túlidegeskedni ezt a dolgot... a gombánál 3 dologra kell odafigyelni igazán és biztos a siker...1 és legfontosabb a sterilitás, mind az oltásnál ,mind a későbbiekben(helység tisztítása,levegő fertőtlenítése szellőztetés előtt,amit meg lehet oldani alkohol-víz spriccolással), 2 a megfelelő hőmérséklet, és 3 a megfelelő páratartalom! Ha ez a 3 feltétel megvan egy helyesen összeállított táptalajon nevelt micinek biztos ,hogy fog termőtestet hozni!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. szeptember 3. 07:28
 
 
Hát lehet róla szó,annyira nem rossz ötlet...lenne benne Pesti és vidéki lelőhelyek is, hogy mit hol lehet bevásárolni.. mondjuk szerintem ilyen alapfelszerelésekkel nem kell bajlódni, pohár meg az alap dolgok úgyis adottak ,hogy hol tudsz venni..nyilván a fecskendőt meg a hidrogén-peroxidot nem az ABC-ben fogja senki sem keresni.. ami a legneccesebb az a perlit és a vermikulit...mondjuk a perlit sem ,sok tüzép árul ,csak általában puffasztott kis szemű perlitet,bár az is párásít csak több kell belőle az aljára..

Kérdésre válaszolva: Igen a sütire potyogó vízből lehet probléma, mert a ráhulló vízcseppekben megtelepedhet a fertőzés.. Ezért nem nyerő perlitre közvetlenül rárakni sem! De ha elég perlit van a terrárium alján és jó nedves kétlem hogy kell spriccelni! Olyan magas lesz tőle a páratartalom hogy ömleni fog le a terrárium falán a sok lecsapódott pára..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 3. 07:24
 
 
bocs de erre nem találtam sehol választ.
Ha külföldről rendeltem a fecsiket akkor euróval vagy forinttal kell majd fizetnem szerintetek (utánvét)? vagy pedig tudok mind2-vel?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 2. 20:58
 
 
a listád alapján:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 2. 20:53
 
 
már készülőben van a varázsgombás wikipédia.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. szeptember 2. 20:32
 
 
Megírtam tester-nek az én listámat, amin rajta van az összes alapanyag amit felhasználtam, illetve ezeknek a beszerzési helyei (amikről én konkrétan tudok).
Ha szűrőként tudna működni ez a teszt, akár közkincsé is lehetne tenni. A legjobb persze az lenne, ha mindenki aki termesztéssel foglalkozott elküldené a saját "forrásait" (perlitre, vermire, stb stb) lehetőleg pontos címmel illetve árakkal egyetemben. Ezeket összesítve egy nagyon jól használható lista lehetne belőle.
Vélemények?
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!