|
Legfrissebb hozzászólások (1303 - 1322) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Mind igaz, amit leírtok. Annyi kitétel talán lehetne, hogy ha fertőzött is egy telep, de terem, meg lehet próbálni printet venni róla és azzal megmenteni az állományt. Megenni tényleg nem kéne. Nekem most a panák állnak ebben a stádiumban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért van némi különbség a kenyéren megtelepedő penész és egy élő organizmust támadó penész között... a kenyér pusztán táptalaj a penésznek, míg a gomba VS. gomba dolog kicsivel másabb dolgokat indít el.. a kenyérnél nem termelődnek toxinok míg ha élő dolgot próbál megenni a penész igen.. egyébként persze vannak ártalmatlan penészgombafajok is csak kétlem hogy mi azt meg tudnánk különböztetni 100%os bizonyossággal, másrészt egy nagyüzemi gombatelepen nem egy maréknyi föld van a gomba alatt,amit már amugy is beszőtt a mivélium, hanem rengeteg szabad, beszövetlen talaj van ahova az esetleges toxinokat a fonalak leadják.. így maga a termőtest nem lesz mérgező vagy csak nagyon kis mértékben észlelhető benne káros anyag..viszont a házi kis sütinél amit már beszőtt a gomba és egy tűhegynyi szabad föld sincs hova is adja le a gomba a mérgező anyagokat?? Természetesen mindenki saját maga kontójára csinálja a dolgokat, ez csak az én személyes tapasztalatom, hogy pár g gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy baj legyen.. az az 1-2 süti nem nagy kár, viszont ha rámegy az idegrendszered vagy a gyomrod az már igen... nem véletlenül lehet olvasni minden komolyabb oldalon hogy vigyázzunk a fertőzéssel..ha nem lenne ártalmas mindenki szarna rá és szüretelnénk úgy ahogy van..de a különböző penész és élősködő gombáktól és baktériumoktól asztmát,idegrendszeri,gyomor illetve bélbetegségeket lehet elkapni,... nekem ez nem érné meg, még akkor sem ha másnak 99-ből 99-szer bejött, és mi van ha pont a 100-diknál basz rá az ember ..... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez így van.
Van aki bevállalja ezt a -felesleges- kockázatot, de aki nem az tényleg jobban teszi.
Én is csak azért vállalom, mert ha egy vekni kenyérnek pár szeletén látszik a penész, attól még - ha éhes vagyok és nincs más-megeszem azt a részt amin nem látszik hogy rossz lenne.
Találkoztam olyan hozzászólásokkal is hogy a nagyüzemi gombatermesztésben is leszüretelik a penészes ágyásról a csiperkéket, mielőtt megszabadulnának a fertőzött táptalajtól.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Elnézést hogy közbeszólok, de nekem erről más a véleményem! A folyamat mindvégig nagyon sebezhető amíg ki nem fejlődött a telep és teljesen beszőtte a sütit a belsejét is beleértve.. a penészspórák mindenhol ott vannak és elég 1 spóra ami landol a táptalajban és növésnek indul máris meg van a baj! Elkezd szépen fejlődni a pohár másik oldalán és ha egyszer a 2fajta gomba találkozik...hát nem sok esélye van a psygombának..ezért kell törekedni a lehető legnagyobb sterilitásra, fokozott figyelmet fordítva a levegőre!!! Porlasztott alkohol és floraszept a levegőbe úgy hogy tömény legyen olyannyira hogy ne kapj levegőt aztán várni fél órát, leülepszik és arcmaszkkal (hogy ne marja szét a hipó a légutadat) steril kesztyűben lealkoholozott ruhában kell mindent csinálni..ha eltörik a fecsi lehet próbálkozni,de tuti hogy lesznek komplikációk!nem mindegyik sütiben de arra számítani kell hogy 1-2 befuccsol... én nem vagyok híve az ilyen kivagdosós "mentsük meg a menthetőt" dolgoknak, 3-4gramm gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy véletlenül félholtra fossa magát az ember egy héten keresztül mert összeszed valami frankó gyomormérgezést.. olvastam egy oldalon még régen ,hogy komoly egészségügyi problémákat is okozhat az, ha fertőzött sütiről szüretelt gombát eszünk, mert a természetben neveltekkel ellentétben mesterséges körülmények között nincs hova leadniuk a toxinokat..és ez a termőtestben szépen felgyülemlik még akkor is akár ha szabad szemmel nem épp veszed észre hogy a "megmentett süti"-nek baja lenne... úgyhogy ha bármi gyanús van..kidobni és kész..annyit nem ér az egész hogy magadnak kárt okozz... |
| | | | |
| | | | | | | | | | a fecskendős spórák nagyon időtállóak.16 napja oltottam be ezeket a sütiket több mint két és fél éves fecsikkel,és a 8 ból 6 szépen fejlődik.Bár az első héten sajna technikai okok miatt csak 21-22 C-on tartottam őket.Aztán kaptak egy melegítőszálat és bedurrantak:) http://www.weedfarmer.com/pictures/v/csimbok/mushies/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jólvan na :) Csak, mert ha jól emlékszem valaki írta, hogy az oldat nagyon nem hajlamos az elfertőződésre. (azthiszem pont te voltál). Mindegy, 3 pohár feltámadt poraiból, minimum egy printre elég lesz a termés ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ez olyan... költői kérdésnek hangzott
:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tegnap történt egy kis baleset :S Mielőtt oltottam volna, elejtettem a fecsit. Elrepedt és kifolyt valamennyi oldat. Egyből felfogtam az egészet egy steril tálba és átszívtam egy másik fecsibe. Ez az affér okozhat fertőzést? Az állomány ettől függetlenül védve van, mert a múltkori halottnak hitt sütik közül 3 feltámadt és irtózatos ütemben nőni kezdett. A pana mentési kísérlet is megvolt, az ép részek egy trágyás, szalmás keverékre kerültek, aztán elválok, mi lesz belőle. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nemtudom hogy üres fecsik hiányoznak-e, de a fecsiket újra lehet hasznosítani, még az egyszer-használatosakat is, bár megvan a maga kockázata. Szerintem be lehet vállalni de persze egyáltalán nem szükségesés talán felesleges is. én mindenesetre ugyanazokat a fecsiket használom egy jó ideje.
Kuktázni lenne a legegyszerűbb de nem biztos hogy kibírnák ezek az egyszer használatos fajták, legközelebb azért is kipróbálom.
Miután kiürültek szétszedem őket, és hipós vízben áznak egy ideig.
A tűket kidobom pedig elméletileg nem lenne akadálya ezeknek az újrahasznosításának sem.
Még darabokban jól leöblítem őket, aztán összerakva várják hogy megteljenek valamivel.
Közvetlenül mielőtt megtelnének ezzel a valamivel, alkohollal szívódnak meg és állnak pár percet míg az oltóanyag készül.
Az alkohol visszakerül eredeti helyére, az üvegébe, szerintem semmi baja nem lesz ettől a kis öblögetéstől.
A fecsi következő tartalma forralt és még mindig forró víz, legalább 3 adag, hogy a maradék alkoholt magával vigye a lefolyóba.
Az utolsó adag forró víz után kerül rá egy steril tű, innentől már nem igényel különleges bánásmódot.
Szerintem a legnagyobb gondot nem is a fertőzések hanem a fecsiben maradó alkohol okozhatja.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi az infókat Teszter! rakok fel nemsokára! Béke! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hétfőig nem gondd, ha tényleg teljesen sterilek,de ha meg nem pusztult el teljesen minden csúnyaság akkor sem nagy baj.
Búzával sokszor jártam így, talán egy kicsit nagyobb volt a fertőzés arány de a nagyobb szemű gabonákat állítólaag nem is lehet ennyi idő alatt teljesen sterilre kuktázni.
Tele vannak olyan endospórákkal amik így betokozódva bírják a magas hőmérsékleteket is, és később kikelve gondot okozhatnak. Ezért is szokták előáztatni hogy az endospórák nagy része feléledjen, így már nem védi meg őket a semmi a magas hőmérséklettől, de valamennyi mindig marad belőlük.
Ez a 20 perces főzés jól hangzik, kipróbálom.
Rakhatnál fel képeket Pshyfarmer, weedfarmeren láttam hogy milyen fasza képeket csinálsz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester! Köles--->20 perc fözés---->sütibe töltés--->1-1,5óra kukta---> beoltás--->és nekem 8 nap alatt az egész beföttes üveget befonta kb ez vagy 50-60x igy volt hogy gyorsan szötte! és volt 1 hihetetlen dolog mert kölessel csináltam straw teket és 4 nap alatt az egészet befonta de nem tom hogy a rákba de még fotóztam is! Jó a köles de az árpával mégjobban sikerültek a dolgok!Békesség |
| | | | |
| | | | | | | | | | SZiasztok! Elkeztem sütiket csiálni és lefözés után eszembe jutott hogy basszus nincss fecsim! na jó kiföztem a sütiket és szerintetek nem gáz ha csak hétfőn oltom be? vagy ujra kifözzem másoggyyára a biztonásg kedvé ért?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Még sehogy :) Egyenlőre PF sütikkel próbálkozok, aztán ha azt kitapasztaltam valamennyire szeretnék mással is próbálkozni, kísérletezni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jah..kicsit színes volt ott a monitor ahol éppen ezt taglaltad :)
Stillair box ez inkább, a glovebox teljesen zárt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 1xű:
és a kezed hol megy be?
amúgy meglepő, hogy a spórás víz mennyire nem hajlamos a fertőzésekre, egy zárt szobában fertőtlenítés nélkül egy saját készítésű közel sem steril printet, egy alkohollal letörölt késsel egy befőttesüvegbe kaparva oké lett. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zabbal még nem volt dolgom, csak búzával. Egy napig áztatom, kb 1 órán keresztül főzöm/párolom, és másfél órán át kuktázom.
A főzés ideje nagyban függ a búza korától, amíg friss volt jóval kevesebb ideig kellett mint most hogy "tavalyi" lett, és nem is szívja meg magát annyira mint szeretném, ráadásul hamarabb fő szét.
Addig szoktam főzni amíg pár szem ki nem pukkan, akkor általában a nagy része már teljesen megduzzadt.
Főzés után -ha tényleg max kapacitáson vannak- le kell csepegtetni/szárítani, mert a szemeken maradó vízcseppek miatt szétfőhetnek kuktázás közben, ugyanúgy , mint ahogy a köles is teszi.
Ezért is teszek hozzá egy kis macskaalmot vagy fogport hogy felszívja a felesleget, meg úgy tapasztaltam hogy ez segít a gyorsabb micélium terjedésben, de ez főleg a macskaalom porított formájára a fogporra igaz, az alomdarabok csak a felesleges víz megkötésében és raktározásában segítenek.
Valaki kipróbálhatná, én csak egyszer teszteltem, három üveg búzához az egyikhez 1, másikhoz 2, harmadikhoz 3 kanál neurosan-t adva, ami ugyan nem fogpor de lényegét tekintve ugyan az.
Szemmel is látható volt a különbség a 3 üveg között, de lehet hogy benne volt az elfogultságom, meg hogy ez a por is fehér mint a micélium. Mindenesetre mind a 3 gyorsabban kész lett mint azok amik nem kaptak adalékot.
Nem valami jó ez a módszer mert sokáig tart és sok a munka vele, 1 nap áztatás, egy óra főzés, csepegtetés, szárítás másfél óra kuktázás hűlés következő adag kuktázás ...
Ezért bízok a kölesben, hátha tényleg elég neki 1 óra áztatás és mehet is a kuktába.
Miért te hogy szoktad?:)
Valaki asszem már írta hogy zabot használ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, csak sima agar-agar. Majd fakok bele valamilyen cukrot, ami a tápanyagot adja. Mondjuk glükóz, fruktóz, vagy maltóz, dextróz. (ezek vannak itthon). Viszont a másik 3 panás pohár nagyon szépen alakul, nincs fertőzés és erős, egészséges mici nötte be. Hétfőn már szerintem mehetnek is terráriumba. Esetleg le tudnád írni, hogy szemes zabot hogyan kell előkészíteni?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ausztriából is működhet a rendelés, azt fogom bepróbálni |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogy csináltam király gloveboxot 10 perc alatt?
megfordítottam egy közepes méretű karton dobozt, kivágtam az alját.
befedtem fóliával és leragasztottam.
a kezemnek meg vágtam két lyukat az asztaltól felfelé félkörben.
mivel alja nincs ezért lefertőtlenítettem az asztalt.
ez azért is jó mert amit be akarok rakni azt kívülről is sterilizálom, alatta is és a dobozt belülről is. rárakom és kész.
még egy dolog ami jól jön hogy a teteje a kartondoboznak az lefelé van, ezért a négy fülből kettőt minimum leragasztok az asztalhoz hogy ne mozogjon.
meglátjuk hogy milyen lesz a sterilitás a spórafecsi készítéshez. |
| | | | |
|