|
Legfrissebb hozzászólások (1153 - 1202) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | van egy 2 éve rendelt fecsim. sajnos nem volt mindig hűtött helyen tárolva. mit gondoltok, érdemes még vele próbálkozni? köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv, olyan kérdésem lenne hogy probált e már valaki szárított shroomot agar-agar módszerrel klónozni, vagy ha nem akkor elméletben egyáltalán lehetséges e? és ha igen akkor hogyan kell? tud e valaki erről infot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha hosszú pókhálószerű ritkás szálak akkor cobweb, ha nagyjából egy középpontból nőnek sugár irányban és a szálak rövidek akkor micélium lesz.
Ha holnapra láthatóan sokat nőtt és sikerült H2O2-t szerezni akkor azzal, ha nem akkor a fertőzött réteget lekaparva meg lehet próbálni kipucolni őket.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | naszóval, közben lehet, hogy nem is penész, hanem az a izé amiből nem lesz termőtest...de lehet mégis fehérpenész....nemtomnemtom
más elszineződés nincs rajt a...olyan cuccok vannak benne, aminek ilyen aranysárga csillogó IS a felülete...mintha valami gabonaféle is lenne benne, de az aranysárga cumó...
szaga nem rossz......
nincs fényképezőgép a közelben....ááááááhhh... egy ilyen kis dobozkában van, mint egy családi adag jégkrém és a legalján perlit van, a tetején a takarórétegen, csak ez a pitypang szerű fehér szőrszerű izé van rajta, nem látom a vastagabb micéliumszálakat, azok csak alatta, az oldalán meg belül vannak....
Ready to grow cucc.....le kéne az induláshoz kaparni a tetejét ? (eddig nem kellett,de az másmilyen táptalaj volt meg töknemilyen)
Most éppen hidegsokkolok, de lehet nem kéne.... mikor kezdjek el aggódni ha nem indul be ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nincsenek pin-ek, és nincs átszőve a takaróréteg megpróbálhatod egy tiszta kanállal vagy lapáttal (ki tudja a tied mekkora :) ) lekaparni a felső réteget.
Valószínűleg túl nedves volt a takaróréteg és nem volt elég a légcsere/szellőzés. Miből van és mi van alatta?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | SEGÍTSÉG! Pókhálós penészgomba a beszőtt fasza gombatelepem tetején lévő takarórétegen.
Hidrogénperoxidom most nincs kéznél, alkoholok vannak (ipa,etanol,denaturált)
Mit tegyek ????? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sajnos azt kell mondjam a második agar próbálkozásom is teljes csőd, senki ne próbálkozzon az általam leírt összetevőkkel. Egy teljesen kemény, átlátszó zselét kaptam, amiben még némi fertőzés is csak hetek alatt tud kifejlődni, az élő micélium ill. a fekete spóracsomók se mutatnak semmi életjelet. Sámánt kérdezném h pontosan miből állítottad össze a malátakivonatos agart? Van benne szőlőcukor pl? Megpróbálom vmi pékségből beszerezni a kivonatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem para.Én mindig így hűtöm.De ha kirakod a hidegre 1 óra alatt ott is lehűl. |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi mindenkinek a tippeket, sajnos azóta se változott semmi egyébként egyszerre dolgoztunk mind2 fajtával, mindegyik LCt ugyan úgy csináltuk és ugyan azzal mértük a mennyiségeket, ráadásul nem is az első 4be oltottuk az 1iket, utolsó 5be pedig a másikat, hanem össze-vissza...nem tudom, mi lehet a gond :( majd megszagolom, mielött kiöntöm, hátha abból rájövök valamire :)
amúgy szerintetek mennyire jó ötlet a kuktát mondjuk 1 óra hülés után (vagy amikor már nem forró kívülről maga a kukta) hideg vízbe rakni? és ha ez nem para, mennyi ideig kell így hűteni az egyébként 3-4 óra helyett? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vki meg tudná mondani malátakivonatot hol lehet kapni, illetve milyen néven keressem mert így nem bukkantam rá. (ja, a korábbi agar próbálkozás behalt, még a fertőzés is nehezen fejlődött ki 1-2ben hosszú hetek alatt :-) ) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a válaszokat. Első hullám amúgy, nekem se tűnik penésznek, de majd mondom a piszkálós próbát. A páratartalom szerintem is lehetne több, nem is értem, hogy perlittel miért nem nedvesedik be neki rendesen, bár gomba így is nő... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Innen kékülésnek tűnik, de ha kicsit megdörzsölöd egy tiszta fülpiszkálóval és nem kenődik el, vagyragad a vatta pamacsra akkor nagyon valószínű hogy csak kékülés.
Azokat a téglalap alakú kivágásokat főleg ha több is van lehet érdemes lenne kitömni polifillel vagy vattával, lehet hogy túl sok van belőle.
Ha letermettek, egy kiadós dunk biztos segíteni fog. Hányadik hullám?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Vagy az amit Cup_of_tea írt, vagy a táptalaj szárad, és ahogy a vermi darabok szikkadnak a süti deformálódni kezd, ami miatt a micélium is sérülhet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem a légmozgás túl nagy, vagy a levegő túl száraz. Egy párásítás, vagy mérés valami jobb mérővel, vagy kevesebb szellőztetés nem árthat. P
De Tester véleményét megvárnám, vagy más szakértőbbét. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem lehet, hogy a spórával volt vmi baj? Vagy valami nem stimmelt neki....bár ezt kétlem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet hogy fertőzött lenyomat, ilyenkor sokan erre gondolnának, ha tényleg minden úgy van ahogy van. De lehet a tápanyag koncentráció, lehet hogy a beoltásnál vagy előkészítésnél a két fajtával külön és egyszerre dolgoztál akkor az egyiknél még jól csináltál valamit, a másik már nem.
Egy LC-ről ránézésre sokszor nem lehet megmondani hogy fertőzőtt e vagy nem. Szóval sokminden lehet és az ok valószínűleg a részletekben bújik meg valahol, ilyen kis számoknál még véletlen is lehet, még akkor is ha nem valószínű.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Adott 2 különböző fajtájú spóra (de mindkettő PC), 9 db egyszerre és ugyan úgy elkészített LC, ugyan ott, ugyan úgy inkubálva. Mitől lehet, hogy az egyik fajta 4/4, a másik 5/0 arányban csírázott ki és ez 2 hét elteltével sem változott? (fertőzésnek nyoma nincs) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mit értesz a 30/24 alatt? Optimális hőmérséklet kolonizáláshoz és termőtestképzéshez?
Az optimális hőmérséklet a legtöbb cubensis esetében mind ezek körül az értékek körül mozognak, a 30 helyett én alacsonyabb levegő hőmérsékletet javasolnék, 27-28 fokot, főleg ha alulról melegített az inkubátor. Ilyenkor a táptalajok pár fokkal melegebbek lehetnek mint a levegő és 30 felett már problémák adódhatnak.
A termőtest képzés és a kolonizálás is végbemegy pár fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten is, legfeljebb pár órával vagy nappal lassabban.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szevasztok!
a kérdés az lenne,hogy z-strain termesztéshez mit javasoltok?egy szalmás zsákos teken gondolkodtam illetve úgy tudom ,hogy 30/14 kell neki.esetleg van már valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | perlit, vermikulit és tyvek eladó beszerzési áron, írjatok az itt megadott mailemre |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha vki tudna nekem segíteni abban, hogy hol lehet vermikulitot venni, leszámítva a shopokat, nagyon megköszönném, ha dobna nekem egy mailt!!!
Köszönöm! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, ez már egy ideje úgyis aktuális volt, de még csak a héten értem rá regelni és próbaszerkeszteni náluk. Most pedig felraktam a linket e topic és az EVER GREEN fejléceibe, valamint a Kapcsolatok közé. Testernek még lógok egy elmaradt válaszméllel, de addig is nagy grat az oldalakhoz! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén! Tester kb minden második hozzászólásában az infót továbbítja, a Gomba termesztés és az EVERGREEN témákban. bele tudnád szőni az egyszerűség kedvéért a témák fejlécébe a linket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, valamelyik advanced grower segítségét szeretném kérni, már egyszer végigolvastam vagy sokezer kommentet itt, megnéztem videok tömegét, de mégis valaki magyarázza el nekem, hogyan érdemes nekivágni ennek az egésznek, vermikulit és perlit helyett milyen, szinte bárhol kapható hozzávalót lehet használni hogy mégis a legsikeresebb legyen az első próbálkozás. azt hallottam az első mindig fáj :D szóval igazából sok apró hasznos tanácsra lenne szükségem, konkrét dolgok pl : egy fóliás lenyomatot hány üvegbe érdemes szúrni, a fertőtlenített üvegeket meg kell várni h teljesen kihüljenek, vagy ha még érezhetően meleg egy picit már lehet e szurni? mik a legfontosabb jelei ha gebasz van? pl 1hét mulva nincs semmi, elsárgul az üveg.. jobb pohárba szurni vagy beföttesüvegbe stb.
mailt is írhattok nyugottan, linkelni inkább ne, személyes tapasztalatokra lenne szükségem :) köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi durbints, megnyugtattál egy kicsit, mert hát igazad van, csak hall az ember ilyen olyan sztorikat, ami után eléggé elmegy a kedve, de szerencsére úgy néz ki sikerül megoldani :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | chemence: nemgáz a levél külföldről, sztem szinte mindenki igy szerzi a spórát... |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát egy ismerős ismerősének az ismerősének az ismerősénél :) oltottunk LC-ket...amit lehetett elb.sztunk, de remélem azért lesz belőle valami :) (ki gondolta volna, h a hipó leoldja az egyébként atomdurván ragadós, széles "szig"szalagot, ezzel elrontva a gloveboxot :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | slusszpassz :)
airborn: elkezted már a tekkelést? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi a tippeket srácok, odafigyelek rá, mert annyira nincs sok vermim, h pazaroljak is. Am airborn, ez az egyik lyuk alulra másik felülre nem lehet hülyeség, mert a dobozban párával telített levegő van.így ha felül beáramlik a friss levegő, ez a nehezebb párás, co2-s levegőt ami nehezebb alul kiszoríthatja, egy természeters keringést biztosítva, de ez csak egy tipp, és nem tudom helyettesítheti e legyezgetést... |
| | | | |
| | | | | | | | | | De ne tekerd fel maxra vagy jobb ha mikrózod, nekem sütőben max fokozaton szénné égett a vermi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha a vermikulit sokat állt és nem vagy biztos a tisztaságában akkor tedd sütőbe és fertőtlenítsd. az infót Jonny-tól kaptam és tovább is adom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok! úgy gondoltam belevágok a dolgokbaés mivel új vagyok itt, egy pár tanácsra lenne szükségem mielőtt nekifognék a kiscicákhoz:) szóval az első, h sima PF-tekket szeretnék alakalmazni, van hozzá cuccos is, csak a vermi kicsit állott.száraz, szobahőmérsékletű helyen van, kb 2-3 éve:) ettől berohadhat a dolog? a másik, h külföldről levelet kapni szerintetek okozhat kellemetlenségeket? sima, diszkrét, vékony levél...semmi fecsi remélem nem sértettem meg semmi irányelvet, igyekszem diszkréten fogalmazni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ha egy nagy doboz aljára, a perlit réteg fölé fúrok lyukakat, két oldalára, amiket tyvekel leragasztok, az elég ahhoz, h ne kelljen legyezgetni? és a lyukakat érdemes egyik oldalon fölülre fúrni (ilyet is olvastam valahol) vagy inkább mindkét oldalon alulra? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv, jó látni h az öreg motorosok sem hagyták magukra a fórumot :-) Ha 5-6 nap szokott lenni akkor még nincs veszve semmi. A hőmérséklet érdekes kérdés, a shiitake-nak 25-27 fokot írtak, de elromlott a hőmérőm úgyh most a legutóbbi alapján érzésre inkubálom. A malátakivonatot még nem próbáltam, ennél a PDA-nál meg nem írtak szűrést, de a következőnél megpróbálom hátha segít a dolgon. Kösz a tippeket! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv mindenki, Ujra itt:)
shroomy: 27-28 fokon sotetbe 5-6 nap mire elkezd novekedni a micelium. En nem hasznalnam egyik tech-et sem amit az alabbiban irtal.
Malata kivonta boven megteszi. Amikor barmilyen agart keszitesz illetve kuktazol lekell szurni mert karamelizalodik, valoszinu hogy azert csomosidik. Kuktazni 45 pericig utana leszur es megint kukta 45 percig.
4g malata kivonat 100ml vizhez. 5-6ik napon mar lathato a rizmophoric micelium, szepen elvalasztod a szektort es bele helyezed egy ujjabb petri cseszeben. Hamarabb fog fejlodni utana. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mikroszkóppal már lehet hogy látnád, úgyhogy türelem. Egyebet nem tudok mondani. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Amire nem találsz választ itt a fórum hsz-ekben, vagy az egykalapalatt oldalon, azt nyugodtan megkérdezheted itt a fórumon is, ált segítenek az emberek ha tudnak!
Nekem pl van egy igen konkrét kérdésem advanced growerekhez: Úgy tudom 3 nap után már látszania kellene az agaron a növekménynek. Nekem a 3,5 napja oltott petri csészék semmi változást nem mutatnak.. Vajon mitől lehet? Érdekes egyébként, hogy az agar amit kevertem szinte teljesen áttetsző, nem olyan sötét színű mint a legtöbb videón/képen. Illetve mitől lehet, hogy akármennyit is kevertem sterilizálás előtt a cuccot, egy része leülepedett az üveg aljára és bekocsonyásodott.. (emiatt lehet h nem lett jó az összetétele??)
Ja, az agar keverék összetevői (neten találtam konkrét PDA készítmény összetevőiként): - Potato starch 4.0 g (burgonya keményítő) - Glucose 20.0 g (szőlőcukor) - Agar 15.0 g - Distilled water 1.0 L
Van egy ilyen verzió is,de ezt még nem próbáltam:
1000 milliliters (1 liter) water 300 grams of potatoes (i. e. the broth from boiling potatoes in 2-3 liters of water for 1 hour) 20 grams agar agar 10 grams dextrose 2 grams yeast 1 gram peptone (optional, soybean derived)
Remélem találkozott már vki hasonló problémával, elég tanácstalan vagyok.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv, szeretnék kapcsolatba lépni egy olyan emberrel akinek már régebb óta bennevan a gomba termesztésben, szeretnék pár kérdést feltenni neki, írjon már rám egy emailt aki segítőkésznek érzi magát. köszi! the.r82@gmail.com |
| | | | |
| | | | | | | | | | szegasztok! Tester most találtam rá az egykalapalatt-ra, még csak egy cikkat olvastam el, de le a kalappal :) megy is akedvencek közé |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi Tester, Shroomy!!!!!!!!!
Remélem érdemes lesz várni................ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd dokumentálhatnád az eseményeket, akár az agar készítéstől elkezdve is, pár képpel esetleg.
Volt egyszer egy zsák teszkós laskám de túl sok vizet adtam hozzá és beposhadt :)
Amúgy a zsákokat ki szokták szurkáni, a páratartalmat meg permetezéssel lehet emelgetni ha nincs rá más mód, amennyire én tudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://denesotto.hu/termekek#6 A legtöbb bioboltban ill nagyobb áruházakban megtalálható. Én megpróbálkozom majd vele, csak nem lehet az arányokat nagyon elrontani.
Te már termesztettél egyébként fán élő gombát? Úgy döntöttem, h nem veszek csírát hanem termőtestet fogok klónozni (ennek persze vannak hátrányai is, pl nem ismerem a pontos fajtát, így a neki szükséges körülményeket sem), viszont ezzel a sütis módszerrel még mindig vannak kétségeim.. Az a baj h étkezési célra termesztett gombáról lévén szó nagyon keveset hoz ez a módszer. A legjobb lenne zacskóba pakolt táptalajra oltani - ami még menne is - de nem tudom milyen körülmények kellenének a termőre fordításához. Itt van egy link, de pl hogy éred el, h miután leszeded a zacsit a beszőtt táptalajról, az ne száradjon ki? http://www.gombajo.hu/download/Shii_termesztesi_utmutato.pdf
A Lets grow mushrooms videoban pl jol elmagyarázza hogyan csináld meg a zacsit, de h utána kilyukasztja vagy leszedi róla, permetezi vagy beáztatja, arra már nem derül fény.. |
| | | | |
|