DAATH

Bízz magadban, s mindig önmagad lehetsz.

Thomas Fuller

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (803 - 852)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 18. 07:34
 
 
Végül a sok hifa csomó mellett megjelent kettő primordia is Equadorban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
KarelGott2010. október 17. 16:43
 
 
jó lett a képes illusztrációd kf-en.
aljas-vajas mutatvány:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. október 17. 16:34
 
 
Nem.
Viszont a gombát mindig kitöröm a takaróréteggel együtt és a tönkről ledörzsölöm a takaróréteg maradványait a gomba helyére ha kilátszana a szalma. Sose vágtam még bele a törzset.
Sütinél nincs ilyen gond. Ott csak a vermit szoktam lefaragni a tönk aljáról egy sniccerrel.

Gén általában nem szereti ha valaki blognak használja az oldalt, veled biztos elnéző. Tester viszont kimondottan szereti ha telefirkálják a kalapot naplókkal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 17. 14:19
 
 
Majd ha lesz változás Equadorral kapcsolatban, írok ide. A ma reggeli szüret után bebizonyosodott, hogy túl vékony takaróréteget hagytam a földön. A mostani testek elég erősen oda voltak nőve, így sok kókuszrost maradt a tönkökön. Gyakorlatilag ki kellett onnan szabnom őket!

Már korábban kérdeztem ezt, de nem kaptam rá választ: utólag szabad még takaróréteget rakni a földre? Fertőzések miatt kérdem, más miatt nem lenne baj gondolom. A felső réteg még nem lehet olyan "koszos", valószínűleg megpróbálom... Tüdő, neked volt ilyesmivel már tapasztalatod? Szövetni egy új réteget, termőre fordítás után?

Egyébként naplónak is jól használható a Daath fóruma, ezért is írom le részletesen, számadatokkal a kellő információkat, mivel ezekből később le lehet szűrni egysmást, remélem nem zavar senkit.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. október 17. 13:42
 
 
Equador nálam 3 hét után fordult termőre konstans 25C-n sütin, kék leddel.
Nyáron 10-14 nap szobahőn és szalmán, természetes fénnyel.
Az lc ugyan az.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 17. 11:30
 
 
4-5 nap növekedés után beértek a klón-csiperkék! 13 gramm összesen. Nem meglepően, kívülről hasonlítanak a szüleikre minden tekintetben, gondolok itt például a súlyukra. Ezek egy egyedülálló klónból vannak, ami magányosan nőtt akkoriban a földön -gondolom azért is nőnek ilyen ritkán. A potenciájuk érdekel még, mert emlékszem, hogy a prototípus erősre sikeredett.

Meglátjuk, hogy milyen gyorsan jön majd a következő hozam. Ha a hullámok közti idő is megfelelő lesz, akkor az is előfordulhat, hogy csak ő lesz kultiválva. Gyors, nem kényes, nem kiabál...

Kép a klónokról: http://kepfeltoltes.hu/101017/phpbLU4yR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez a kép pedig a legelső hozam ebből a gombából. Összesen 20 gramm jött le akkor, 17 gombából +abortok . Ugye azért nem mindegy: http://kepfeltoltes.hu/100616/sz1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Az Equadori csiperke viszont nem akar termőre fordulni. Talán még kell neki egy kis idő! Eddig 8 nap telt el a terráriumba helyezése óta (egykor együtt a klónokkal).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 12. 11:44
 
 
Akkor az egy másik mérleg volt. :) Kösz a tippet, így már azt hiszem menni fog, vizet tudok mérni!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 12. 07:32
 
 
Kettő joghurtos pohár, meg egy vonalzó.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 12. 00:36
 
 
Azt hiszem emlékszem arra a mérlegre. :) Nem két bank/telefonkártya kell hozzá?
Hát nem tudom mi lesz... alszok még rá néhányat :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 11. 21:28
 
 
Ne is fáradj vele. Biztosan nem fogod -szerintem- még körülbelülre sem belőni a mennyiséget, főleg kezdőként. Egy mérlegnél, akár házi készítésű: (most nézem nem tudom linkelni az elkészítést, a salvia.tvn.hu nem elérhető) nincsen jobb alternatíva. Lehet olcsón tized-gramm pontosságú zsebmérlegeket kapni headshopokban, vagy akár licitálós oldalakon is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 11. 20:28
 
 
Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni: növöget a csiperke, lassan eljön a szüret és a kóstoló ideje. 2-3g szárítottnak megfelelő frisset szeretnék elfogyasztani - ez úgy 20-30g lehet. Viszont nincs mérlegem, amivel kimérhetném, és nem vagyok annyira tapasztalt, hogy ránézésre tudjam. Tudna valaki viszonyítási alapot mondani, ami alapján nagyjából belőhetném az adagot?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 7. 18:58
 
 
Amikor írtam régebben, hogy nekem aztán nem kell kukta a köles sterilizálásához (legalábbis elég csak egyszer hőkezelésnek kitenni), egy sem fertőződik el, akkor -így utólag nézve- eléggé eltúloztam a dolgot.

Szinte az összes elfertőződött a legelsőt (valószínűleg nagyon akarhattam azt a gombát :)) és még egy kisebb üveget kivéve -mint az derült ki később. Hagytam egy kicsit ezt a dolgot, aztán 27g száraz csiperke után kimerült a földem. Elkezdtem csinálni kb. másfél hete kettő földet, ugyan azokban a méretekben. Ezúttal kuktával sterilizálva. Az egyik ecuadori csiperkével (spóravíz), a másik pedig az egyik gyorsan növő LC csiperke klónommal lett beoltva.

A klónt csak azért csináltam kipróbálásképpen, mert maradt 8-10cl kölesem, de nagyon úgy tűnik, hogy ígéretes lesz, mivel a kevés mennyiségű spawn simán beérte az ecuadori csiperkét a táptalaj szövési ideje szempontjából. Még két nap és mennek a terráriumba, mert nem fertőződtek el és mehettek fonni a kókuszrostot.

Annyit akartam még közölni veletek, hogy három hónapja pasztörizáltam kókuszrost+macskaalom keveréket vagy 6 üveggel, hogy később ne kelljen vele törődnöm. Egy hete nyitottam ki két üveget a két leendő aprajafalva érdekében és kellemes csalódás ért, mert a szaguk állott volt, azonban egy hét elteltével megerősíthetem, hogy nem fertőződtek el az üvegben.

Nagyon kíváncsi vagyok rájuk. A klónra azért, mert ilyenem nem volt még és majd meglátjuk mennyire nő egységesen aprajafalva! Ecuadori csiperkém sem volt még, ezért is akarom látni őket. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Linemer2010. augusztus 8. 07:25
 
 
kep!
Képpel sajnos nem rendelkezem. Kinnt semmilyen takarás nem volt, bevágtam a homokfal oldalába egy árnyékosabb helyre.(Ami nem jó ebben a kirakós dologban, hogy nem tudom mi de 2 batár-nagy gombámat is megrágcsálta:)...) A benntiek pedig naponta voltak permetezve egy zárt ládában, amin a szellőzést szolgálva ütöttem pár lyukat amit aztán vattával tömítettem. és általában naponta 2x10-perce kinyitottam a ládát, hogy teljes légcsere menyjen végbe. A ládás projectről majd linkelek képet.

Tegnap készítettem és oltottam kölesből táptalajt. Készítettem 2 üveg vörös, 2 üveg sárga, és 2 üveg vörös-sárga keveréket. Kíváncsi vagyok melyik lesz a nyerő, mert ilyen kísérletezésről még nem hallottam, és mozgat a dolog, melyik a legjobb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. augusztus 7. 20:56
 
 
Köszönöm! Reméltem, hogy csak ez lesz az! :) Egyébként mit szólsz ahhoz, amit lentebb írtam? Tehát a felszín beborítása friss takaróréteggel (kókuszrost+macskaalom), amiben megint lenne friss tápanyag. Vagy nem működne, mert a mostani rétegen már sok lehet a fertőzés?

Érdekességképpen: ezt a képet még két hónappal ezelőtt töltöttem fel, amikor még friss volt: http://kepfeltoltes.hu/100611/mcas3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
és most: http://img710.imageshack.us/img710/4573/sargas.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2010. augusztus 7. 19:31
 
 
http://egykalapalatt.info/index.php?title=K%C3%A1rtev%C5%91k_%28gomba%29

Remélem így már jó a link.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2010. augusztus 7. 19:27
 
 
Az a sárgás elszíneződés szerintem normális, itt találsz róla leírást, a myco piss résznél. http://egykalapalatt.info/index.php?title=Krtevők_(gomba)
Nálam általában a harmadik hullám körül szokott megjelenni a sütik egy részénél.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. augusztus 7. 18:03
 
 
Linemer, én biztosan a nagy nedvesség tartalomra fognám a növekedést. Nekem a föld áztatása után nőtt egy 12, illetve 10 grammos gomba és pár kisebb, 4-6 grammok. Aztán jött egy igazi hullám, ahol a következők sikerültek: 10,10,10,6 grammok. Majd ezek után: 7,7,7,6,5,3,3 grammok. Majd a mostani, harmadik: 5,5,4,4,4,4 grammok.

Tehát ahogy szárad, úgy kisebb gombák is nőnek. A potenciájukat nem ismerem a nagyobbaknak. Eddig csak kisebbeket próbáltam valamiért, de szinte mindegyiket 20%-s fejlettségi szintjüknél szüreteltem le, így nem kellene, hogy különbség legyen. A gombák pedig erősnek tűnnek, vagy csak érzékenyebb lennék a pszilocinra. Más is dicsérte már. Szeretgetni kell őket. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. augusztus 7. 17:48
 
 
Szerintem a sok földben lévő tápanyag és nedvesség miatt nőnek annyira kint a szabadban. A páratartalmat hogyan oldottad meg? Letakartad őket valamivel? Képed nincsen esetleg? :)

Nálam viszont megjelent egy furcsa, sárgásbarnás elszíneződés aprajafalván. Kép: http://img710.imageshack.us/img710/4573/sargas.jpg (a lyukak azok szög nyomai)

Fültisztítóval megdörzsöltem azokat a területeket és a pálcika is sárgás lett egy kicsit. Penészről lehet szó? A kép készítése előtt szüreteltem le 26 gramm gombát. Három darabról készítek spóralenyomatot -veszélyes lehet? A gombák mehetnek a kukába? Az egész föld egyébként felvett ilyen őszi hangulatot, ridegebbnek tűnik. Talán már kezd kimerülni (bár sok abortom nincsen, 10 kezdeményből 5-6 megnő). A maival együtt összesen 17 száraz grammot arattam le.

A múltkor azon gondolkodtam, hogy egy újabb takaróréteget érdemes lenne ráteríteni a már kimerülő földekre, majd hagyni, hogy azt ismét beszőhesse a micélium így frissen indíthat és a spawn már készen lenne. Esetleg ez kockázatos, mert a korábbi takaróréteg felületén nagy eséllyel vannak egy új rétegre már káros fertőzések -"koszos"?

Vissza az eredeti kérdéshez: tehát mit gondoltok erről az elszíneződésről?

Más: nemrégiben nem voltam itthon egy hétig, így igazából szellőztetni sem tudtam a földet. Tehát hazaérve fogadott 36 gramm gomba, nagy páratartalom és vízcseppek mindenhol. Pár nappal rá megjelent a pókhálós penészgomba, amit sikeresen eltávolított egy jó adag 2%-s hidrogén-peroxid oldat. Szeretném, ha ezt a "színezést" is meg lehetne magyarázni valami pozitív dologgal...

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Linemer2010. augusztus 1. 20:25
 
 
Üdv ismét!

Kérdésem az lenne, hogy valaki próbálkozott-e működő CRT monitor tetején való szárítással. 32-34 fok mérhető, és enyhe felszálló levegő. Ugye ekkora temperatúra még nem rombolja a gomba hatóanyagait?


Tisztelettel,
L
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Linemer2010. július 31. 17:08
 
 
Ahoi!

Szeretnék megosztani veletek egy érdekes jelenséget. Állateledel boltban kapható szalmából csináltam egykalapalatt-on írt "szénaTEK"-et, méghozzá kölessel. 2 nagy ikeas ladat dobtam ossze, mindent papírforma szerint. Az egyik láda szépen meg is indult, a másikon viszont feltűnt egy-két zöldpenész kezdemény. Gyorsan fogtam, és a láda teljes tartalmát a kert egy árnyékosabb részén elástam. 2-3 centi vastag homokréteg takarta. Gondolván hátha ebből lehet valami. Hát lett is. Nem is egy, szárítottan 1G feletti kalapot szüreteltem(szár nélkül maga a kalap), míg a benti ládán ellenőrzött körülmények között sem teremnek közel ekkorák sem.

Mitől fordulhat elő ez a jelenség? Eléggé értetlenül állok a dolog előtt.
A kinti termés tesztelése jövőhéten történik, hogy potenciájában van-e eltérés)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 14. 12:38
 
 
A másik fórumon sajnos nem fűztek hozzá semmi ténylegeset, csak hogy szerintük nincs vele probléma. Viszont ami felvidított, hogy nőttek új testek, melyeknek immáron nincsen ilyen rozsdásodás a tönk körüli részen.

Bízom benne, hogy az első gombákon csupán a csapvízzel és hűtővel való sokkolás eredménye látszott meg. Köszönöm, hogy észrevetted! Én figyelmen kívül hagytam volna.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 13. 22:14
 
 
Igen, rendellenes, mert visszanéztem a korábbi képeket az áztatás előtti gombákról és ők nem voltak ilyen rozsdafoltosak. Talán csak így reagálnak a másik vízre... nem tudom. Meg egyébként is, szabadna elfertőznie egy egész, jól működő sütinek ezért, mert csapvíz alá tettem?

Izgalmas, jó lenne tudni, hogy miért. Feltettem a kérdést már egy külföldi fórumon, hátha tudnak valamit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. július 13. 18:38
 
 
Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.

Biztos van róla valami valahol!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 13. 17:04
 
 
Ráadásul az elmúlt pár percben csináltam meg a klónt LC-vel. A tönk körüli részből kivágva...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 13. 17:01
 
 
tester, szerinted ha levágnám azt a részt? A csapvizes áztatás után az összes gomba ilyen lett ott alul.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. július 13. 16:58
 
 
Szép kis gombi.
A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.

Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 13. 16:49
 
 
Ez a hideg fürdő utáni gomba valóban nagy lett. Sajnos nem tudtam megvárni, amíg a spóratokok alatti hártya leválik, mert a test kifordult a kókuszrostból. Így is meg kellett tegnap támasztanom, mert máig sem bírta volna.

12 gramm lett és ne feledjük, a hártya még a kalap alatt feszül. :)

http://img12.imageshack.us/img12/37/12gnagy.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 13. 13:23
 
 
Csak a sütőben való sterilizáláshoz szólnék hozzá: lehet ott is csinálni, de nem érdemes, mert a magas hőfok miatt és a száraz levegőnek köszönhetően ott helyben kiszárad a táptalaj és nem fog benne fejlődni a gomba.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2010. július 13. 11:55
 
 
Hello.
Erdeklodni szeretnek a sutozacskoban valo sterilizalasrol, hogy sutobenn megoldhato-e. Mert ha igen sokkal egyszerubb volna. Csak nem tudom, hogy ez megoldhato-e. Megoldhato benne a dolog? Nem fog a sutobenn oda egni vagy valami hasonlo? Es ha lehetseges, akkor lehet sutozacskokat egymasra helyezni? Egyszerre tobb zacsi gabona fertotlenitese celjabol? Elore is koszi :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Béplussz2010. július 12. 16:28
 
 
Hello Kep!
Gondolom odahaza jó meleg van. :-) Én Londonban élek, ahol a legnagyobb kánikula idején is csak 28-29 fok van, de az ritka. Ma például csak 22, szóval hideg tud itt lenni az alagsorban.

Eddig is dobozban voltak a drágák, de gondoltam egyet és átköltöztettem őket egy kisebbe az akváriumi vízmelegítővel együtt. Így most feltornásztam a meleget 26.4-re, ami nem rossz, de megfogadom a tanácsod, beszerzek egy 20 wattos égőt és belógatom azt is.

Bevízionáltam a fecsiméretű gombádat, jól nézett ki :-) Gratula!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. július 12. 09:35
 
 
Az akváriumi vízmelegítő talán segítene, ha egy dobozba, vagy egyéb kisebb térfogatú ZÁRT helyre raknád be a sütikkel együtt. Vannak szabályozható vízmelegítők is, melyek egy kicsit drágábbak, de garantáltan azt a hőfokot tartják, amit beállítottál rajtuk. Alternatívaként egy hosszabbító, meg egy 20, vagy 40 W-s villanykörtét ajánlanék, de ez esetben ne rakd a körtét közvetlen a sütik mellé és hogy ne érje őket fény, tekerd körbe őket alufóliával. Vigyázni kell a villanykörtével, mert viszonylag sok vele a hibalehetőség. Érdemes egy zárható kartondobozba egy rést vágni, valahol oldalt, a tetején. Alulra pedig mehetnek a sütik. Könnyen túlmelegedhet, ezért mellé kell rakni egy hőmérőt a dobozba -nyilván nem közvetlen a körte fényére.

A körtés megoldás meglehetősen kényelmetlen is tud lenni és nem túl ideális, mert a hőmérsékletet többször kell ellenőrizned. 2 váltás között pedig nagy a hőingadozás. Ezért lenne jobb egy kis teljesítményű égő, főleg ilyen melegben.


Más:

Nemrég beáztattam a sütimet, tállal együtt, 20 órára. Sima csapvíz, hűtő. Most elsőre nő rajta egy akkora gomba, hogy húhh.. :) Picit vastagabb, mint egy 5ml-s fecskendő. Holnapra szüretelhető állapotban lesz. 7-8 grammra tippelek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Béplussz2010. július 10. 03:19
 
 
Sziasztok!
Nemrég határoztam el, hogy márpedig én gombatermesztés rögös útjára lépek. Végigolvastam a fórumot, legalábbis a nagyrészét, megrendeltem a spórákat, beoltottam az üvegeket, melyek szépen fonódnak is, de kicsit lassacskán, mert alagsori lakásban lakom és picit hűvös van még a legnagyobb kánikula idején is. A hőmérsékletet szeretném 28 köré tornászni a dobozban, ahol a sütik vannak, de az akváriumi vízmelegítőkkel csődöt mondtam, mert nem viszik 25 fölé sehogysem. Volna bárkinek valami jobb ötlete?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
diaZ2010. június 27. 14:43
 
 
Hello
http://www.shroomery.org/9034/Cracked-Corn-Preparation-Technique
Ezt a tört kukoricás TEK-et próbálta már valaki?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 18. 14:33
 
 
Amúgy amellett hogy új dolgokat, TEK-eket keresel, szét nézhetsz a saját házad táján is, hogy mihez jutsz hozzá olcsón és könnyen.
Persze a kényelem és a praktikusság is sokat számít, úgyhogy nem kell 1-2 zsák szalmát a lakásban tárolni csak ezért, de biztos van valami ami éppen kéznél lenne, és gombát is lehet termeszteni rajta.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 18. 14:15
 
 
A stockosorbot táptalajhoz meg takaróanyaghoz keverve is próbáltam, de kinti gerillatermesztésnél (kender) nagyobb haszna van, gombához kicsit drága meg igazából felesleges is.
Kuktázni nem próbáltam.
Érdemes lecsepegtetni ( vagy belekalkulálni) a felületén lévő vizet, mert ott is sok megtapad.

Ha itt a daathon rákeresel a CaCL2-re akkor :
"Kalcium kloridot tudsz venni a József krt-on az azúr vegyszerboltban 1 kg-os kiszerelésben, vagy ha ott épp nincs, egész évben kapható az fkf zrt-nél 5kg-osban (Arany J u. környéke)."

A spektrum-3d is árulja, vannak vidéki kirendeltségei is, de rendelni is lehet.

Ilyen melegben szerintem felesleges vegyszerekkel szárítani, főleg kis mennyiségeket. Szabad levegőn, szobában is ugyanúgy leszárad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 18. 12:37
 
 
Találtam egy érdekes dolgot, ami felvethet egy új technológiát is. Ma már a sokadik gazdaboltot / festékboltot / vegyszerboltot / patikát hívtam fel, jártam be, de sehol nem kaptam kálcium-kloridot, csak azt a stop párás szlogenes cuccot, 3100 forintért. Köszönöm azt nem kértem. Az utolsó boltban, ahol érdeklődtem ott rendelésre tudtak volna hozni, de közöltem, hogy nekem csak pár gramm kellene felajánlottak valami mást!

"Stockosorb", ami egy nedvességtartó valami, van is a boltban. Mondtam, hogy utánanézek, majd jelentkezem.

http://www.citysprint.t-online.hu/download/STOCKOSORB_gombakerti_felhaszn%C3%A1l%C
3%A1s.pdf


Érdemes lenne elolvasnotok! Ez alapján külön gombatermesztésre találták ki. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 18. 12:28
 
 
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Gomba_termeszt%C3%A9s_alapjai#Sz.C3.
A1r.C3.ADt.C3.A1s


Ezt olvasd el.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
morpheus2010. június 18. 11:58
 
 
valóban potensebb a friss gomba mint a szárított? ha igen, akkor mondjuk 2g szárított gombának megfelelő adag az frissen 20g kb? ja, és hűtőben meddig áll el frissen, vagy lehet-e fagyasztóba rakni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 17. 18:54
 
 
Ha a páratartalom megfelelő, akkor a gombának nem baj, viszont egy nagyobb nyílás végett nem biztos, hogy sikerül tartani az ideális körülményeket. Illetve más gombák is bejuthatnak a résen, így az állandó időtartammal csak a kockázatot növeled. Például penészgombák, amik a telepet megfertőzhetik és rosszabb esetben nem is tudod kezelni, meg egyébként is, kinek hiányzik?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
morpheus2010. június 17. 17:33
 
 
a gombám sajnos túlnőtte a dobozt, így egy ogyanolyan doboz alját ráfordítottam a másik tetejére, és középen körberagasztottam celluxal. tudom elég gány megoldás, de ugye nem baj a gombának ha nincs teljesen lezárva a doboz?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 17. 12:32
 
 
Hullámonként, látod kep-nek kb 2g-je lett szárazon.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 17. 00:44
 
 
http://shrooms.net/images/Cambodian.jpg

Az fsre oldalán a listában is ott van a te gombád, amire ha rákattintasz kiad egy képet, kis leírással ötvözve.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
morpheus2010. június 16. 15:14
 
 
P. cubensis cambodian sporat kaptam fsre-től, 4 napja van az egyik süti termöre forditva. Kerestem képet hogy nézhet ki a cambodian, de sajnos nem talaltam. ha valaki tudna segiteni kép ugyben azt megkoszonnem. A masik az, hogy az egykalapalatt-on azt irtak hogy egy sutirol atlag 2-4 g gomba varhato szarazon, ez az osszes termeshullam hozama, vagy egy termeshullámé?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 16. 09:37
 
 
Ma reggelre már mindegyikük beért a szüretre!! A nagyobbak a spóráikat is leadták -én meg végeztem. :)

Összesen 20 gramm jött le, mint első hozam. 5 nap alatt már volt 2 szüretelhető darab és a 6. napra mind beértek.

KÉPEK!

Szüret előtt: http://img30.imageshack.us/img30/1605/sz1a.jpg
Méretek (17 db +pinheadek): http://img41.imageshack.us/img41/5410/sz2r.jpg
Szárításra készen: http://img25.imageshack.us/img25/2024/sz3a.jpg

Az utolsó képen azok a durva kék elszíneződések azért vannak, mert ott kentem be alkohollal a törzseket, hogy klónozni tudjam őket. Fúh, remek ajándék. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 15. 14:28
 
 
A kettő legnagyobbat fogom klónozni. Az első testet, amelyik olyan görcsösen nőtt, valószínűleg holnap szüretelem le, mert a mai napon vált le a spóratokok alatti hártya a fejről. Így az 5. napra a kalapok színe is megváltozott, nagyon szép, szerintem. Helyesen néznek ki:

http://kepfeltoltes.hu/100615/mek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/100615/mek2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 15. 01:47
 
 
Ha a tönk alja össze van nőve, akkor valszínűleg egy törzs.
Az egy szem szál gombák is lehetnek jó termők, mert lehet hogy csak a körülmények/versenytársak miatt nem fejlesztett egymás hegyén-hátán ttesteket.

Nekem amúgy még mindig nem tiszta, hogy egy termőtestben jelen lehet-e több törzs is, vagy csak egyetlen spórapárból kifejlődött micéliumból állhat.
Másképp feltéve uezt a kérdést: egy termőtestből lehet-e izolálni több törzset.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 19:17
 
 
Remek! A nyár végére már alaposan kitapasztalok majd egysmást a gombatermesztésről. Sok mindent tisztázott bennem ez a cikk. Akkor tehát csinálok LC-t a későbbiekben, köszönöm a tanácsot!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. június 14. 18:59
 
 
Kep nem néztél elég jól körül ezek szerint, mert már rég fennvan:

http://egykalapalatt.info/index.php?title=Olt%C3%B3anyagok#.C3.81ltal.C3.A1nos
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 18:11
 
 
Köszönöm az informatív postot. Lehet, hogy csak én nem láttam eddig, de érdemes lenne vele bővíteni az egykalapalatt.info-t az idő függvényében. :)

Elolvasva az utolsó hozzászólásodat még jobban érdekel a dolog. A második képet megtekintve látható, hogy csak a talaj egyik oldalán fejlődtek ki jobban termőtestek és azok is csokorban vannak! Konkrétan egy oldalra koncentrálódtak, ez biztos nem véletlen. Ebből milyen következtetéseket vonhatunk le? Azok a gombák egy törzshöz tartoznak?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 17:06
 
 
A termőtestet klónozod úgy, hogy egy darabjából indítasz új kultúrát, pl belerakod egy LC-be. Ez garantálja hogy csak olyan törzs kerül az új táptalajra, ami annak a termőtestnek a képzésében részt vett.

Multikultúránál több törzs lakik a sütin. A spórák kicsíráztak, fejlődésnek indul az elsődleges micélium, ez még nem képes termőtestet képezni. Ha két kompatibilis ("fiú-lány") spóra micéliuma találkozik, összekapcsolódnak, innentől másodlagos micélium fejlődik, ami már képes termőtestet hozni.
Tehát már 2db spóra is alkothat egy törzset, és elfoglalhat egy egész sütit.
Két ilyen törzs között mindenképp vannak eltérések, nyilván a csiperke az csiperke marad, de attól még lehetnek köztük szembetűnő különbségek, ugyanúgy mint két ember közt.
Kalapforma, érési idő, ideális körülmények, stb. pl van olyan laska ami csak hidegben terem, és van olyan ami melegben is, pedig ugyanaz a faj, csak épp két fajta.
Van olyan fajta ami spórákról szaporítva is megőrzi ezeket a tulajdonságokat, van ami csak klónozással szaporítható, vegetatívan.

Multispóránál több millió spórából jön létre egy összetett kolónia, van olyan törzs ami az adott körülmények között, szóval számunkra csak a helyet foglalja a sütin.
Akadhat olyan törzs is, ami csak más körülmények között teremne.

a Psylocibe cubensis a faj
a penis envy/amazonian stb meg a fajta változat, fajtának csak ritkán lehet nevezni őket, mert gyakran nincs is olyan tulajdonsága, ami alapján meg lehetne különböztetni a többitől, kivéve a nevét.

Tehát ha valaki elédrak egy termőtestet vagy egy kultúrát, te akkor sem tudod megmondani hogy milyen néven árulták, ha mikológus vagy, és mikroszkóppal vizsgálod. Persze vannak kivételek, szerencsére egyre több.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!