DAATH

Semmi sem olyan köztudott, mint hogy nem várhatunk valamit cserébe a semmiért – mégis mindannyian ezt tesszük, és úgy hívjuk: remény.

Edward W. Howe

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (853 - 952)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 13:13
 
 
Itt akadtam el:

"Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit"

Tehát ha az adott törzs "maradványaival" oltok be egy meghódításra váró táptalajt, akkor egységesebb hozamot várhatok? Ha így van, akkor nem értem, mert még mindig ugyan arról a gombafajról / típusról van szó, egyszerűen csak tovább lett szaporítva. Illetve a körülmények változhatnak egy második, harmadik táptalajon az "ideális"-hoz képest. Vagy valóban lehetnek eltérések egy fajon belül és ezért különböztetünk meg törzseket?

Például ha egy gyenge táptalajon, kellemetlenebb körülmények között fejlődő gombáról veszek spóralenyomatot, majd azt tovább ültetem sokkal jobb körülmények közé, akkor az utód kalapról lejövő spórák jobb hozamot adhatnak, mint a szülő gomba spórái, immáron már azonos körülmények között? (amikor ezt a mondatot visszaolvastam hangosan elkezdtem röhögni, de azért remélem érthető :D) Ez esetben a klónozás csak sima spóralenyomat vétel lenne?

A kép pedig csal, eredetiben tényleg nem ilyen. :( Ha valóban penésszel állunk szemben, akkor az idővel gondolom ki fog derülni és abban nyilvánul majd meg, hogy beszövi az egész réteget!


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 12:34
 
 
Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra.
A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban.
Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.

Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 10:19
 
 
Bevallom egy picit csaltam. Nem állítottam be a fényképezőgépen helyesen a fehéregyensúlyt ezért később korrigáltam azt, plusz szaturáltabbá tettem a színeket. Eredetileg nem ennyire zöldesek azok a területek... Az önmegmagyarázásom közepette nagy kő esett le a szívemről. A TELEP RENDBEN VAN!!!! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 09:40
 
 
Azok a szürkészöld "telepek", mind macskaalom. Annak van ilyen furcsa színe, főleg hogy a micélium is beszőtte őket egy picit. Valamint a második képen a középső területen lévő gombákon azok a zöldes / kékes elszíneződések sem fertőzések, hanem tegnap hozzájuk értem (gumikesztyűvel), amikor megpróbáltam kiszedni az abortot.

Mit jelent a multispóra kultúra és miért lenne érdemes klónozni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 09:27
 
 
Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.

Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 08:46
 
 
No, a képek:

1:
http://kepfeltoltes.hu/100614/ek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2:
http://kepfeltoltes.hu/100614/ek2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
3:
http://kepfeltoltes.hu/view/100614/ek3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Érdemes megnézni a fejlődést! Összehasonlításképpen a június 10-i (5131.) hozzászólásban elküldött képhez képest. Ez eddig 4 nap!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 13. 21:55
 
 
Köszi! Én is szeretem nézegetni gombaföldét. :) Majd készítek képet, ha majd még jobban megnőnek. A nagyobb, amelyikről beszéltem (a legelső, már 4 cm körül van, elég vaskos. Éjszaka szerintem megint nőni fog egy cm-t, nem is beszélve a többiről. Nagyon izgalmas!!

A következő három adag köles 3-4 napon belül készen lesz ("shiitake mexican von IS"). Majd vennem kell megint egy zárható dobozt, mert jelenleg nincsen kapacitásom a következőket is felnevelni. Sajnálom őket kintre rakni, de egy adaggal mindenképpen megpróbálkozom majd, mivel többen is kíváncsiak az eredményre, beleértve engem is.

Valószínűleg hasonlóképpen dolgozom majd, mint a bentlakóknál. Egy "kész" dobozt fogok kiültetni, termőtestképzés előtti fázisban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. június 13. 20:45
 
 
Kep gratula, tényleg jól néznek ki!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 13. 19:21
 
 
Kiszedtem az egyik csokorból egy Abort-ot. Olvastam, hogy érdemes őket eltávolítani, mert idővel elrohadnak és utat nyithat bizonyos fertőzéseknek, valamint azt, hogy hatóanyagukat tekintve potensebbek.

A kb. 1.5cm-s abort szinte feketére "kékült", úgyhogy tényleg lehet benne energia. :) Elkezdem őket gyűjteni, aztán csak lesz egy kisebb-nagyobb adag.

Azt kérdezném tőletek, hogy -tudom idővel úgyis kiderül majd- nem károsítom a csokorban lévő többi gombát azzal, hogy kiszedek közülük egyet? Mert az elkülönített alany helyén most keletkezett egy lyuk.

Egyébként szépen fejlődnek már! Az a nagyobbacska, amit lejjebb linkeltem az valóban nagy lett, a többihez képest legalábbis. Lassan túlnépesedés lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 11. 07:17
 
 
Nem bírom, csodálatos!!! :) Bennük gyönyörködöm egész nap!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 11. 07:07
 
 
Reggelre így néz ki:

http://kepfeltoltes.hu/100611/mcas3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(jó ez a shiitake, így olcsóbb, mint a spárban megvenni)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 10. 18:39
 
 
Töltöttem fel egy nagyobb felbontású képet a shiitake-s casingről:

http://kepfeltoltes.hu/100610/mcas2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Már valaki ott kukucskál középen. Mit szóltok maga a Földhöz és annak állapotához? Nem nőtte túlságosan át a micélium a fedőréteget (kókuszrost+macskaalom)? Gondolkodom rajta, hogy ráöntsek majd steril macskaalmot, amikor már jobban megnőttek a testek, de ez a lépés nem akadályozná a következő hullámokat a fejlődésben (például fény)?

Ma gyűjtöttem egy kis szalmát, melyet pasztörizálás után beoltottam egy szépen beszőtt és egészséges sütivel. A szalma elég nedves volt még, ezért vágnom kellett légnyílásokat a fedő alufólián, nehogy bepenészedjen a telep. Majd meglátjuk. :)

Nem értem egyébként, hogy sokan miért használják a PF, sütis technikát. Véleményem szerint drágább, körülményesebb és lassabb is. Casinges módszerhez is kell ugyan úgy terrárium és az azt biztosító feltételek. Nekem a sütijeim azok tapasztalatnak nagyon jók voltak, abból sokat szereztem.

Most már csak úgy összeállnak a dolgok és nem tűnnek olyan bonyolultnak. Szerencsére mással is így van mostanában. Az előbb dobtam össze egy spórás fecsit, hogy beoltsam a kölesemet. -A kívánságlistám szerint- azt a gyakori fajta shiitake mexikóis csiperke gombát kaptam a boltban, amit a lista elején kértem. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. június 9. 18:40
 
 
No, utána olvastam az outdoor termesztésnek (egész érthető kis leírás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm). Lenne pár kérdésem:
Ugye mikor megvan a táptalaj gombóc, akkor feldaraboljuk, és beletesszük a műanyag dobozba, rá a kartont, és a többit. A műanyag dobozra rá kell tenni a tetejét, vagy nem lényeges?
Az kiültetés idejéről nem volt egyértelmű információ. Azt írja, hogy ha tavasszal, vagy nyár elején ültettük ki, akkor le kell takarni fóliával. Az okozhat problémát, ha én csak nyár közepe felé tudnám kiültetni?
Az utolsó kérdés: Van valami igazság ebben:"Ezek a világ legerõsebb fajtájú gombái, nem ritka, hogy hétszer erõsebbek, mint egy normális P. Cubensis."?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. június 4. 23:14
 
 
Hmm. Akkor elvileg működhet a termesztés outdoorban is?:) Most így újra felkeltette az érdeklődésemet, mert lakásban nem lett volna elég helyem. Most viszont ha ez működik, akkor megpróbálom én is kint valahol az erdőben egy párásabb helyen. Várom a tapasztalatokat, kep:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 1. 14:29
 
 
Fúh, az előző hozzászólásomban végig búzáról beszéltem! A "búza" szavakat mind váltsátok le kölesre! :) Bocs!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 1. 13:48
 
 
@deeptrip

Nem tudom, de a sárga köles jóval elterjedtebb, mint a vörös -és működik is.

Ma gondoltam rá, hogy újabb kolóniákat hozok létre ezért előkerestem az üveget, amiből a korábbi adag átszőtt búzát öntöttem casingbe. A nagy izgatottság miatt elfelejtettem kimosni azt, de amit 4 nap után látok... kicsit meglepett:

http://kepfeltoltes.hu/100601/hehe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Haha. :) Szobahőmérsékleten volt az üveg végig, zárt tetővel. Amikor átöntöttem a búza nagy részét emlékszem rá, hogy nem volt fehér rész a falhoz tapadt szemeken (különben azokat is átsöpörtem volna). Asszem' az üveget nem mosom ki. :) Steril késsel átkaparom a maradékot egy új talajba. Tanulság: NEM SZABAD PAZAROLNI! :)

Egyébként én nem vártam meg, amíg az egész adag búzát átszövi a micélium. Az első látható fejlődés után jól felráztam, majd vártam három napot. Ekkora már jó sok helyen be volt szőve. Felráztam megint. Az utolsó rázás után már nem volt olyan látványos a fejlődés kívülről. Ismét két nap után már öntöttem a casingbe az üveg tartalmat és közben is láttam, hogy sok beszövetlen rész maradt.

A casing pedig hogyan áll jelenleg? Szerintem holnap után legkésőbb már megy a kukába (terrárium). :) Illetve meglátom hogyan áll holnap, mert ma már nem találtam beszövetlen részt a takaróréteg (kókuszrost+macskaalom) alatt, valamint az utóbbi réteg jelentős mértékben megvékonyodott. Vigyázni kell, nehogy átszője a micélium a takaróréteget.

Kis spriccelővel jó ötletnek találtam a locsolást, mert a kókuszrost térfogati aránya jóval kisebb lett a macskaaloméhoz képest. Ez azt jelenti, hogy szárad a takaróréteg.

Majd még írok, megyek főzni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 30. 22:24
 
 
Kösz az infót srácok jól hangzik! Sárga vagy vörös köles között van különbség?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. május 30. 18:13
 
 
A köles szerintem is az egyik leghálásabb csíra. Én csak 1/2 órát tartom forrázás után ázva, utána viszont 1-1,5 fazék+fedő befőttesüvegben. Gipszet nem használok. Sose fertőződött el, gyorsan indul de kell 3 hét a teljes beszövéshez.
Gyorsabb csírát tudok de biztosabbat nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2010. május 30. 15:53
 
 
Valaki próbált már szárított gombát feléleszteni és abból LC-t csinálni, vagy közvetlen oltani vele? Valahol olvastam hogy lehetséges, de mivel nem steril a gomba, könnyen elfertőződhet. Arra gondoltam hogy H2O2-s vízbe áztatom a termőtestet és erjesztett gabonára rakom. Működhet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 29. 08:47
 
 
hanaura:

én erre most nagyon rákaptam és tényleg csodálatos dolog! Alig várom az első gombákat! És ami a legjobb, hogy tudom kivel, kikkel fogom elfogyasztani. :)

deeptrip:

jórészt Tester leírása alapján csináltam mindent (egykalapalatt). Felforraltam kellő mennyiségű vizet, majd ráöntöttem a kölesre, amihez még korábban raktam egy kis gipszet. Lefedtem és hagytam állni ~2 órán keresztül. Kuktázni nem kuktázok semmit. Lábos+fedő eddig tette a dolgát. Nagyjából 150 percig voltak a gázon, amihez hozzávettem a felforrási időt is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 29. 02:09
 
 
Kep ilyesfajta minőségi információkból mindig jöhet ide! A kölest meddig áztattad/kuktáztad?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
spirit2010. május 29. 01:53
 
 
Kep!

Ezek nagyon jónak és működőnek tűnő tapasztalatok, jó, hogy megosztod ezeket!
Én azt vettem észre, legalább is a "magam körében", hogy manapság nem igazán van gombatermesztős időszak, én személy szerint (nem mint ha a gombát nem lehetne rosszul alkalmazni) sokkal jobban örülnék annak ha ezt kultiválnák sokan, mint ha bármi más, kevésbé természetes segítőt.
Én legalább is a lehetőségekhez mérten minél organikus dolgokat érzem közelebbnek a szívemhez, így különösen nagy öröm ilyen jó leírásokat olvasni!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 28. 19:54
 
 
No, mostanra már szereztem némi tapasztalatot és szeretnék veletek megosztani pár gondolatot. Volt egy sütim, ami megállt a fejlődésben. Körülbelül 1 hónap után kivágtam a sütiből egy kis benőtt részt, majd betettem egy légmentesen zárható tasakba, amiben két hétig állt. Észrevettem, hogy a micélium elkezdte benőni a kis műanyag zacsit. Fogtam, aztán kivittem az erdőbe, ahol ástam neki egy kis lyukat és visszatakartam a kiszedett földréteggel. Négy napja történt ez és ma mentem vissza, hogy megnézzem mi lett vele. Nem tudtam a pontos helyet, ahova temettem, meg az eső is esett, szóval keresni kezdtem az "oltási pontot", aztán észrevettem, hogy mindenféle fadarabok vannak beszőve micéliummal. Előbb utóbb ott lesz valami. :)

Elkezdtem kölessel is kísérletezni és eléggé megdöbbentett, hogy milyen gyorsan lehet vele dolgozni. Az oltás után 1 napra már látni lehetett a micéliumot az üvegben. Itt döntöttem el, hogy ezentúl mindig hagyom állni majd a fecskendőben a spórákat, ha erre kerülne a sor, mert sokkal gyorsabban kikelnek (ahogy azt már olvashattam...). Ezek után összeráztam és rá még egy nappal már tele volt az üveg a fehér micéliummal. Csináltam még két búzás befőttesüveget és átöntöttem egy pár szem beszőtt kölest a szűz táptalajokba. Mondanom sem kell, hogy mára már azok is tele vannak fehér pontokkal. :)

Miután beoltottam a másik két üveget gondoltam megcsinálom a casinget is az első üvegből. Kókuszrost és macskaalom keverék a fedőréteg. Ma gumikesztyűvel megturkáltam a casinges tálat, hogy megnézzem hogyan áll a micélium fejlődése egy nap után. NAGYON JÓL! Bárhol túrtam meg a fedőréteget a tálban minden ponton be volt már szőve valamennyire a köles. Pár nap és indulhat a termőtestképzés. :)

Ezzel a gabonás felhasználással -ha okosan van csinálva- mindig lehet tettre kész komplett "gombaföldet" létrehozni úgy, hogy nem fogyunk ki a spórákból.

A következő: kerestem megfelelő helyeket az erdőben, ligetekben, hogy a szabadban is tudjam művelni a dolgot. Találtam is remek párás, madársemlakta földeket, úgyhogy a következő adag búzák azok kintre fognak elmenni. Majd beszámolok!

UI.: Nem blogolásra akarom használni a fórumot, csak bátorítani szeretnék másokat is... MERT a shiitake gomba nagyon finom és gondoltam viccesebb így termeszteni, mint megvenni az intersparban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 27. 18:06
 
 
Ennél összeszedettebben, tagoltabban, részletesebben sehol máshol nem fogsz találni a számodra szükséges gombatermesztési eljárásokról leírásokat magyarul, mint itt:

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kateg%C3%B3ria:Gomba

Célra törekvő és egyenes. Szeretném én is megköszönni a szerkesztő(k)nek és azoknak, akik hozzájárultak az írásokhoz ezt a remek munkát!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fake2010. május 27. 16:50
 
 
Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot és felmerült bennem néhány kérdés, melyekre máshol sem találtam (számomra) egyértelmű választ.
Tudom, hogy elég fárasztó és amatőr kérdések ezek, de ha lehet válaszoljatok.

1. Muszáj sütiket készíteni és azokból kezdeni a termesztést? Nincs valamilyen más módszer?

2. Egy 10ml-es fecskendő hány db és mekkora sütire elég? Kb mennyi hozam várható (személyes tapasztalataitok alapján)?

3. Egy-egy sütit hányszor lehet újrahasznosítani?

4. Growkitekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatotok? Megéri vásárolni vagy jobb inkább a saját készítésű?

5. Hogyan készíthetek saját lenyomatot?

Válaszotok ide, vagy e-mailben várom. Előre is köszönöm.
Üdv!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 17. 23:02
 
 
koszi, ki fogom probalni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 21:24
 
 
http://books.google.com/books?id=aWsF-e8tPzIC&pg=PA1300&lpg=PA1300&dq=agar+oat+fla
ke+mushroom&source=bl&ots=9EEI4gP8Ri&sig=UEouEXMvGMvynhCl6pbfvMCJjug&hl=en&ei=00Xw
S9--CNGHOLjE7IsI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAg#v=onepage&
q&f=false


http://i521.photobucket.com/albums/w337/gerilori/Oatflakemedium.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 16. 16:15
 
 
tester,

az osszetetelerol ennyit talaltam: Organic sprouted barley, water
sajnos aranyok nem voltak feltuntetve.
wikipedia a kovetkezo aranyokat hozza barley malt syrupra altalanossagban:
approximately 65 percent maltose, 30 percent complex carbohydrate, 3% protein

a PDA-t ki fogom probalni, az Oat Flakes Agarhoz tudnal receptet adni?

koszi,
s
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 12:39
 
 
Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég.
Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 16. 00:02
 
 
sziasztok,

agarral kapcsolatban lenne egy kerdesem:
Malt Extract Agart szeretnek kesziteni es a receptek 'light malt extract'-ot emlitenek. malata kivonatot nem sikerult sehol talalnom, csak malata szirupot (clearspring arpa vagy rizs malata szirup).
Helyettesitheto az MEA-ban a light malt extract sziruppal?
Arpa szirupot, vagy rizst erdemes valasztani/melyik pontosan a light malt extract?

Van valamilyen bevallt agar receptetek amihez az osszetevoket itthonrol konnyen ossze lehet szedni?

koszi,
s
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2010. május 14. 18:34
 
 
Kep! Szerintem kicsit felre ertettel, mondjuk teny hogy eleg kodosen fogalmazok.
a lenyeg a kigyo tojas keltetesben van. :)
es valamiert nagyon nem szereted a perlitet! :D
remelem sikerult segitenem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 11. 21:57
 
 
Valszeg pont azért nem ajánlják, mert a szalma/széna tekk amúgy is hajlamosabb az elfertőződésre, ha LC vagy spóra megy rá akkor még több az esély erre, tehát összeségében több energia, idő és anyagveszteséggel jár.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2010. május 11. 21:33
 
 
nekem szénán beindult, csak elfertőződött... szalmán nekem sem akar nagyon, de lehet azt tul hamar oltottam be LC-vel, és a túl meleg elpusztította a gombafonalakat:S:S...
legközelebb megint megpróbálom szénával és megírom mi lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 11. 21:20
 
 
fullspeed:
valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 11. 10:13
 
 
Haha, köszi! :) Béla azt mondta, hogy próbált egész reggel kókuszrostot kapni a város különböző pontjain, de nem jött össze még, azobbiban, meg a másikban sem. Aztán végül valóban elment egy állatkereskedésbe, hogy vegyen egy kis kölest (a papagáj is éhes...). Rákérdezett a vermikulitra, majd miután a boltos nem ismerte ezt a fajta anyagot, megkérdezte mire kell.

Bélának pont az az alibi jutott az eszébe, amit a wikis oldalakon olvasott. Ment is a válasz: OLYASMI, AMI HÜLLŐK TARTÁSHOZ KELL! Majd a boltos Béla kezébe nyomott egy kokatömbnyi kókuszrostot! Felcsillant a szeme, mert teljesen elfeledkezett arról, hogy kókuszrost után kérdezzen az állatkereskedésbe, meg a lehangoltság miatt addigra teljesen kiment a fejéből, hogy kellene neki kókuszrost is. Ráadásul pont ez a fajta volt az, amit keresett (1000 Ft).

Tehát mázlija volt, és köszöni a leírásokat is! :) Végülis már tudja hogyan lesz a casing: Macskaalom, kókuszrost, kevés agyag, nameg a virágboltban vett nedvességtartó nem tudja mi (vermi helyett ezzel nőnek a sütik)

A kókuszrost, macskaalom és nedvességtartó (vermi helyettesítő) keverési arányaival kapcsolatban írnátok tanácsot, hogy mit hogyan? A kókuszrost jelenleg száraz állapotban van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2010. május 11. 01:03
 
 
Hat szerintem jobban jarna Bela ha elmenne inkabb egy hullokre specializalodott allatkereskedesbe es megkerdezne hogy milyen keltetokozeget ajanlanak neki a gabonasiklo tojasai kikeltetesehez a perliten kivul... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 10. 23:45
 
 
Lenne egy kérdésem:

Béla nem rendelkezik vermikulittal, viszont van sárga agyagja. Ilyesmiből égetik a téglatömböket is. Arra gondolt, hogy takarórétegnek (a casinghez) kókuszrostot, meg vermikulitot használna fel, illetve a vermi helyett agyagot. Béla -aki hiteles- azt mondta, hogy az agyag nagy része vermikulit.

Az agyag aprítva össze lenne keverve a kókuszrosttal, hogy aztán egybe lehessen sterilizálni az elegyet. Mivel az agyagdarabkák mérete kisebb a vermikuliténál, Béla feltételezi, hogy kisebb arányban kellene a kókuszrostot belekeverni. Tud-e valaki tapasztalatról, vagy véleményről beszámolni az agyag viselkedésével kapcsolatban -a fenti körülmények között-?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2010. május 10. 21:46
 
 
Arra gondoltam, hogy pasztörizált szalmára ha spórafecsit oltok az működne-e, esetleg LC-t. Ha sikerülne akkor ki lehetne kerülni az egész kuktázós, vermikulitozós folyamatot, sőt sokkal jobb termés is születne.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 7. 23:27
 
 
Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2010. május 7. 17:59
 
 
szerintetek magyar klímán beválna a cubensis outdoorban? valaki csinálta már?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 6. 18:40
 
 
"PFtek". Vermikulit helyett egy másik nedvességtartó valamit használok, amit egy virágboltban vettem, nedvességtartás céljából. A rizsliszthez tettem pár szem diót csak úgy, mint tápanyag, gondoltam nem árthat. És persze a víz.

A mennyiségeket a Google-n is megtalálható gombás videóból lestem el. Lehet, hogy ez a virágboltos cucc nem tartja annyira a nedvességet...? Majd kiderül.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 6. 16:35
 
 
shroomy:
az szép, nálam a 7. már csak nagyon kínlódva ment le. Mi volt a táptlaj?

kep:
Elárulod a diós sütid receptjét?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 5. 22:40
 
 
Azok a fekete foltok dióbelek. Valamit elbénázok, már másodszorra. A micélium 2 helyen kezdett el csak nőni, pedig 4 helyen oltottam be a poharakat. A második poharamban pedig alul kezdett el nőni egy kis micélium, meg egy nagyon pici valahol középen, és ennyi.

Meg kellene próbálnom a casinget talán.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2010. május 5. 19:57
 
 
A képen nem látom rendesen de mi az a fekete valami? Az üveg koszos csak v vmi fertőzés?
Más: elfelejtettem updatelni, de a casinges cucc a termések utáni beáztatással még 7-ik hullámban is szép mennyiséget hozott. Szóval a vizet kell pótolni is lesz termés bőven. (egyébként sokadik kísérlet után sikerült boltban vásárolt shiitake gombáról vett spóráról indítva termést produkálni :)).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 3. 19:18
 
 
Mimi? :)

http://kepfeltoltes.hu/view/100503/DSC_01602_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 3. 18:48
 
 
Hadox:
Átlagos körülmények között nem kell a hőmérséklet ingadozással foglalkozni, de konkrét számokat nem hiszem hogy lehetne mondani.

graveworm:
Max 5-ször szokták ezt megcsinálni, de attól is függ hogy mivel kezdődik az egész, meg hogy mi a cél.

Ha 1:10-hez arányt használsz ami relatíve biztonságos és gyors is, akkor:

1l gabona->10l gabona-> 100l gabona-> 1000l szubsztrát (fűrészpor, szalma, komposzt stb) -> kinti ágyások

de el lehet menni 1000 meg 10 000 liter gabonáig is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2010. május 3. 16:26
 
 
Udv. Azt szeretnem megkerdezni hogy a spawn to spawn modszer meddig terjesztheto? Marmint ha nekem van 5 liter olto anyagom, es annak egy reszevel megint csinalok 5 litret es annak az egy reszebol megint csinalok akkor az egy ido utan a micelium romlasahoz vezethet? Marmint a termes szempontjabol, mint a novenyeknek az egymas utani generaciok romlasa. Vagy ez csak simma klonozas es hatartalan?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. április 9. 19:01
 
 
Én még azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora hőmérséklet ingadozást visel el(ami komolyabban nem befolyásolja a hozamot) a kolonizáció, és a termő fázis alatt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. április 9. 14:25
 
 
Lelkes amatőrként illene legalább pár hozzászólást visszaolvasni! Itt sok hasznos információt találsz: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/ethno.html

A spórák beszerzésével kapcsolatban pedig olvass vissza egy keveset a topicban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shancy2010. április 9. 10:02
 
 
Sziasztok.
Lelkes amatőr vagyok e téren. : )
Az első (de biztos nem utolsó)kérdésem az lenne hogy ha nem talállok megfelelő befőtes üveget a sütiknek akkor a poharakra a 3 réteg alufoliát mivel rögzitsem hogy kuktázás közbenn ne ugorjanak le?

copelandia cyanescens - t ( hawaiian ) szeretnék nevelni.
de hogy a babákat honnan fogom megszerezni. : D
ha van ötlet várok emailt.
Előre is thx

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2010. április 6. 12:40
 
 
A "mennyi jön le egy sütiről" témához:
Kísérletezgettem casingel és a harmadik flush után szűrt vízzel jól meglocsoltam a tálkát, állt is az alján míg fel nem szívta. Úgy voltam vele az se baj ha elfertőződik, csak kíváncsi voltam. A negyedik hullám nagyobb gombákat termett mint az azt megelőzők közül bármelyik. Ebből is látszik, hogy először a vízből fogynak ki (mivel a gomba ~90% víz), és ha azt bőségesen pótolja az ember jó eredményeket lehet elérni viszonylag kevés szárazanyag tartalomból is. Ha lesz 5. flush beszámolok arról is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
trippa2010. április 4. 15:38
 
 
Én legutóbb úgy nem csináltam fecskendőt, hogy egy leszigszalagozott doboz kivágott tetejére ragasztott frissentartó fólián átnézve, oldalán vágott lyukakba beékelhettem volna a kezeimet.

Bent szétspriccelt hipóval fertőtlenítettem volna a levegőt Egy mécsest is betettem volna, a tű minden pohár beoltása közti fertőtlenítésére, hogy ne vigyek át semmit 1ikről másikra. Meg 70-es alkoholt+vattapamacsot a poharak tetejének megtisztítására.

Kivenném a tartójából a mécsest és az alumíniumot szépen áthevítettem alulról a lángon majd beletölteném a kiforralt és lehűtött vizet. Eddig minden tiszta. (kicsit hűlni hagyni, mert hőérzékeny)
Aztán hozzákapartam volna a lenyomat majdnem egészét. A fecsivel ki-beszívogatva elkevergetném és így 20 ml sűrű spóraoldatot kapnék.(kétszeresére lazán felhígítható, de ennyi fér egy mécses aljába)

Én nem, a nagyim viszont tök ügyesen csinálja:)

kep: nem érdemes túl sok spórás vizet befecskendezni, mert elborít(hat)ja a jó víz arányt. Tényleg elég egy oltási helyre 0,25-0,35 ml.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. április 4. 01:36
 
 
Biztos hogy friss gombára értették.
A Psilocybe cubensis fajon belül nincsenek nagy eltérések a "fajták" közt, és ezek inkább fantázianevek mint fajták amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. április 3. 15:02
 
 
"és egy spóralenyomatból nemhiszem, hogy egy sütire való fecskendő jön ki."

Ez függ a gomba kalapjának méretétől is, hogy mekkora a lenyomat. Ezért teljesen felesleges így-úgy számolgatni. Másrészt mekkora fecskendővel dolgozol? Ez mind relatív és lehetnél egy kicsit pontosabb, hogy valaki, aki tájékozódni szeretne az ne olvasson össze minden egymásnak ellentmondó szöveget.

Én 10ml-es fecskendőbe kapartam körülbelül a gomba lenyomatom 4hetedét. Ezzel töltöttem meg 3 poharat, 4 lyukon át. De ez sok volt, mert nem kevés félrement a kapkodásom és amiatt, hogy az edényemből nem tudtam úgy felszívni a spóraoldatot, hogy a fecsibe ne kerüljön levegő és így folyamatosan folyt az oldalt a fecskendőből. Erre majd máskor vigyázni fogok.

Egy kérdés hozzátok: én a Psy Colombian spóralenyomatát kaptam meg és több helyen is azt olvastam, hogy 15-20 gramm kell ebből a gombából egy átlagos triphez. Azt viszont nem írják, hogy szárítva, vagy pedig frissen fogyasztva adott ez a dózis. Mivel nekem viszonylag kicsik a kapacitásaim nekem ez szárított gomba esetén egy iszonyatos mennyiségnek tűnik... Előfordulhat, hogy akár ekkora mennyiséget kell elfogyasztani belőle?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. április 3. 14:55
 
 
Szép is lenne a 18-20gramm egy 3 decis sütiről. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. április 3. 14:01
 
 
Hmm valamire rosszul emlékeztem:). Utánaolvastam, és egy PF sütiről tényleg csak 2-3 gramm jön le:D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. április 3. 13:50
 
 
Én az "egy körben"-t azt a sütik kimerülésére értettem:) és egy spóralenyomatból nemhiszem, hogy egy sütire való fecskendő jön ki. De amúgy tény:D nagy optimizmussal(ez így értelmes?:D) szoktam ezekhez a szüretelésekhez hozzáállni, és elég sokszor eltúlozom a dolgokat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
trippa2010. április 3. 12:06
 
 
hadox: ha 18-20 g lejön szárítva az nagyjából 180-200 gramm frissen.
Vagyis nagyjából a süti egyik estéről reggelre átalakul egy halom friss gombává? :D

PF tekkel általában 3-4 ritkán 5 hullámban jön le sütinként szárítva 2-4g, az ahogy te is számolsz egy kiruccanás két főre.
Ezek fényében vegyél pohár szettet a turulos teszkóban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. április 3. 09:09
 
 
:) Mondjuk a házkutatásnál itt sem találnának semmit, max egy rakat vizipipadohányt, meg a vizipipámat. Viszont ez a gumikesztyűs fénymásolós ez jó ötlet:D Szernitem én is ezt fogom csinálni. Amúgy azért írtam, hogy egy évre valót, mert kb ha nem is egyedül túrázok, hanem mindíg közösen valakivel, még akkor is bőven elég szerintem. Szerintem egy sütiről lejön olyan 18-20 gramm szárítva, most számoljunk túránként 1,5g-t fejenként az 1 tripben 3 gramm. Én nemterveztem, hogy most akkor majd 2-3 heti rendszerességgel zabálom:D Egy idő után unalmas lenne, tehát én olyan 2-3 hónaponként gondoltam egy-egy kiruccanást:D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. április 2. 16:02
 
 
Jókat írtok én még a következőt szeretném hozzáfűzni. Kissé paranoid ember lévén én kesztyűben készítettem el a belső borítékot (amit küldenek vissza) és a címet is nyomtattam, de nem az otthoni nyomtatóval, hanem elvittem egy fénymásolóba és ott nyomtattam ki. Így a visszalevélen semmi sem szerepelt, ami hozzám köthető ténylegesen. Sok sikert srácok!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. április 2. 13:07
 
 
"Ha ennyi elég lenne, akkor mindenki keresztbe-kasul küldözgetné a haragosainak (vagy az országgyülési képviselöknek) a mindenféle drogot levélben."

Így van! Emiatt gyakorlatilag nem is lehetsz gyanúsított, ha mindent letagadsz. Ez bennem megfordult még a postán is, feladás előtt. Aztán gondoltam, hogy tökmindegy, mivel nyomtattam a neveket, címeket is. Semmi kézírás. Tovább vezettem a dolgot és jött a következő: és az ujjlenyomatok?! :-D

Egyébként volt egy furcsa álmom. Nem sokat aludtam az éjjel, fel is keltem egyszer. Álmomban ültem a számítógép előtt és szívtam egy slukkot valami gombából. Azonnal beütött és felcsavart! (ennél a résznél tudatosan megfordult a fejemben, hogy hm, a Salviánál mondták, hogy azonnal beüt) Minden folyt és nem tudtam megfordítani a fejemet. Hátra akartam nézni, mert volt valaki itthon és előtte beszéltem azzal a személlyel, szóval tudni akartam, hogy lát-e, hall-e, vagy mond-e valamit. Végül sikerült megfordulnom a székben. Szólt egy zene a számítógépen, de amint elkezdődött a trip vele együtt egy másik zene is megszólalt, amit a gomba okozott! Nem lehetett leállítani. A történések alatt jöttek vissza a gondolatok, amiket a fórumokon olvastam a gombáról.

Ééss, megszólalt a mobiltelefonom -ébresztő funkció. Nagyon intenzív és tudatos volt ez a pár pillanat, ami történt. Ritka, az, amikor fizikálisan is érzem az álmaimat. Picit megijesztett, mert teljesen váratlanul jött és nem voltak álombeli előzmények. Még nem fogyasztottam gombát egyébként, egyelőre kuksolnak a sütik a szekrényben. Bolondok napján lettek beoltva.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2010. április 2. 12:15
 
 
trippa:
Ennyi erövel már azt is feltételezhetnéd, hogy sünik helyett a NBH kommandósai helikopterröl szitává lövik a helyet nagymamástul és macskástul...

Házkutatási parancshoz sokkal megalapozottabb gyanú kell, mint egy feladó nélküli, gombaspórát tartalmazó levél. A rendörök/vámosok sem hülyék és nem fogják rárúgni az ajtót senkire sem emiatt. Ha ennyi elég lenne, akkor mindenki keresztbe-kasul küldözgetné a haragosainak (vagy az országgyülési képviselöknek) a mindenféle drogot levélben. A maguknak gombatermesztö kiscsákóknak kb. zéró prioritása van a sokmilliós kokszdílerek között.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
trippa2010. április 2. 11:18
 
 
Induljunk ki a legrosszabb esetből. Nem a postás hozza ki a levelet hanem egy csapat süni, és bemennek a lakásodba érvényes(aláhúzva) házkutatási(ez is) paranccsal.

Nálam biztosan nem fognak találni vermikulitot, boxot vagy bármilyen kelléket az előállításhoz. De még csak egy könyvjelzőt se ami utalna rá. A böngészési előzmények közt se.
Nem is a saját címemre jönne a levél, hanem a nagymamám macskájának postaládájába. Egyébként is mi az a gombaspóra és mivel mivan? ;)

Hadox: Egész évre? Jó terv, de azzal is számolj, hogy nem csak egyedül fogsz utazni. Legyen úgy félév:D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. április 1. 20:30
 
 
Okés, köszönöm a válaszokat:) Ezek valamelyest megnyugtattak. Még azért gondolkozom rajta:D Mert nyáron mindenképpen ki akarom próbálni a gombát, és ugye az utcán a mérések hát nem a legjobbak:S Egy körben meg szinte egy egész évre valót(magamat ismerve) betudnék spájzolni:D:D:D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2010. április 1. 11:17
 
 
A helyzet a spórával a következtő: nem tudnak érte megbüntetni,mint illegális kábítószer birtoklásért, mivel a spórában még nincs hatóanyag, viszont kábítószer termesztési előkészületek címszóval igen is rádvarrhatják a dolgot, elvégre nem igazán tudod bizonyítani ,hogy te egy laborban dolgozol és kizárólag mikroszkópos vizsgálat céljából szerezted be az adott lenyomatot..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. április 1. 00:33
 
 
Én 16-án rendeltem meg, 29-re megérkezett. Csak postai pecsét, meg bélyeg volt a borítékon -a nevemen és a címemen kívül, amiket szigorúan számítógéppel nyomtattam ki. Bevallom, hogy voltak félelmeim a 13 nap alatt, de jó érzés volt a kezemben tartani a levelet. Egyébként is szeretem a külföldről érkezett csomagokat. :)

A lényeg az, hogy most hűlnek a poharacskáim és reggel beoltom őket veszettség ellen. Talán minél kevesebbet van hangoztatva a dolog, annál kisebb az esélye, hogy több levelet ellenőriznek, Hollandiából.

Sok szerencsét!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. április 1. 00:15
 
 
Nem kockázat mentes semmiképp, de amit olvastál az volt az első és egyben azóta utolsó para az fsre-vel kapcsolatban. Hány éve is volt az? 5? 6? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. március 31. 16:52
 
 
Csáó!

Az én kérdésem az lenne, hogy ez az FSRE mennyire biztonságos? Tehát a Hollandiából érkező leveleket is ugyan olyan gyakran ellenőrzik mint a csomagokat? Meg hogy annak kb mekkora a valószínűsége, ha a vámosbácsik kezébe kerülnek a spóráim, akkor börtönbe kerülök? Egyik haverom azt mondta, hogy megbüntetni nem tudnak miatta, mert illegális anyagot nem tartalmaz(még), de itt Daath-on meg olvastam, hogy igenis bánthatnak érte. Most akkor ez hogyvan?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Angus2010. március 14. 15:06
 
 
Köszi:), amúgy neten annyira nem próbálkoztam... nem akartam onnan, de ez tetszik:) úton is van, köszi mégegyszer
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Dag2010. március 13. 10:37
 
 
Angus :) ott van minden elrejtve a neten, ezek szerint nem voltál túl kitartó...de segítek!
FSRE.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Angus2010. március 11. 23:45
 
 
Amúgy, igen. Van ebben az első hozzászólás ellenőrzésben valami. Csak érted... eddig csak olvastam a fórumokat meg a weboldalt, most kellett először írnom. Egyetemistaként nem olyan bő a keret, hogy elszórjam a pénzem alig hatásos mindenfélére, de az empirikus elmetágítás meg elkél, elvégre festő szakra járok:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Angus2010. március 11. 23:41
 
 
Pedig, csak egy kis spóráért esedeztem volna xD mert nem akarok ügyet a rendelésből...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2010. március 11. 21:28
 
 
Lehet, hogy olyat mondtál, amit nem szabad? :)

A fórumra csak jóváhagyás után lehet szólni először, az újaknak kell egy kis idő, amíg megejelennek. Ha nem ez volt az első hozzászólásod, akkor azt nem engedték ki.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Angus2010. március 11. 03:20
 
 
Hmm miért nem látom a saját hozzászólásom...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Dag2010. február 23. 16:45
 
 
Szia Tester!
A kérdésem a következő!
Életképes az erjeztéses teknika????
Vagy valaki aki tapasztalattal rendelkezik írhatna pár sort erről a tekről! Thanx
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. február 13. 15:24
 
 
Ja amúgy, akit érdekel kukta vaterán érdemes szétnézni 5-6 között már lehet 9 lityósat kapni. 2 szelep+szendvicstalp, a gumitömítés jól van elhelyezve ezért strapabíró és teljesen jól zár.

Link, akit érdekelne. Nekem is ilyen van bár más eladótól vettem asszem:
http://www.vatera.hu/kukta_9_literes_162530429.html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2010. február 13. 12:31
 
 
Én pl 1 v 2 réteg befőttesüveg tetőt rakok az aljára, eddig nem volt gond vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. február 13. 03:11
 
 
köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. február 12. 17:28
 
 
Nem para, sőt inkább a víz lenne a para, nemtudom hogy felmelegszik e annyira mint a gőz a nyomás alatt.

A kukta aljának vastagságától függ hogy kell e az üvegek alá valami, mert ha nem akkor túlságosan felmelegszik és elrepeszti az üvegeket, de a jobbfajta kuktáknak szendvicstalpa van és jobban eloszlik a hő az egész testen.

Ki kell próbálni.
Én nem használok egyébként, de volt olyan kukta amiben kellett.
Sütőzacsinál is jobb ha van alatta valami fémkosár, mert ha megolvad az alján a forrasztás, könnyebben kiszakad.
Meg a kosárral kivenni/mozgatni is egyszerűbb miután kész lett. Elég szar amikor 10 liter szalmástrágya vagy fűrészpor landol a padlóra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. február 12. 16:47
 
 
Hali! Szerintetek para, ha a kuktába egymásra rakja az ember a poharakat, mondjuk 2 rétegben? Így csak az alsók lesznek vízben szóval a kérdés az, hogy a fentiek is megkapják azt a 130 celsiust vagy fontos, hogy minden pohár vízben álljon?

Ti raktok a kukta aljára rongyot, rácsot, alufóliát vagy csak úgy ala natúr teszitek be a poharakat?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. február 10. 15:17
 
 
De tán fanaticusz ötlete volt a recept.
Régebben is használtak már üvegekben gabonát, de annak a sterilizálásához kukta kellett és nem fejlődtek rajta termőtestek csak takaróréteggel, vagy ha tovább oltották trágyába.
A PF recepthez nem kell kukta, elég főzni, és le is terem rajta a gomba.

Sajna nem gyűjtöttem ki a forrásokat amikor találkoztam velük, de nekem az állt össze, hogy az elején nem is hozta nyílvánosságra a süti receptet, csak árulta kikeverve a teket meg a fecsiket.

Aztán elkapták, meghurcolták kicsit, az utolsó posztjai már elég szánalmasak voltak, oldalakon keresztül magát sajnálta meg a receptet fényezte.

Kár hogy miután valakit bannolnak vagy törli magát egy fórumról, már nem lehet rákeresni hogy mit is írt a hogyishívják.

De az eset kapcsán legalább kiderült, hogy a spóra és a micélium sem tartalmaz tiltott anyagot a hifacsomók megjelenéséig, azokban viszont már kimutatható.

http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html
http://www.fungifun.org/fanaticus/notice.php?ref=/fanaticus/index.htm
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
trippamin2010. február 10. 14:25
 
 
Én + Te + Ő = gén:
Igen, igen. Hiszen Gordon Wasson izolálta az '50es években. Tehát ismert már lassan 60 éve.

Vannak képek befőttes üvegben termesztett gombákról. Mindenféle tanulmányok születtek. Valahogy kellett csinálni gombát, de azok a kutatók a bioszintézist és ilyeneket vizsgáltak és nem hinném, hogy a hatásáért termesztették.
Biztos megkóstolták nemazért :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2010. február 10. 13:36
 
 
trippamin:
Na neee :) Ami az internet-korszak elött volt, az már nem is létezik?

Terence és Dennis McKenna már a 70-es években adtak ki (álnéven) népszerü gombatermesztési kézikönyvet. A beföttesüveges technika kifejlesztése ez utóbbi nevéhez füzödik.

http://www.erowid.org/library/books_online/mushroom_pioneers/mushroom_pioneers14.s
html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
trippamin2010. február 10. 12:48
 
 
Tudjátok mikortól datálódik a házi gomba termesztés?

Psilocybe Fanaticusék fejlesztették ki '91-ben és "publikálták" a High Timesban. De a teljes formula csak egy évre rá került ki. Tehát ezért PF tek.
(1rész H2O+1rész barnarízsliszt+2 rész vermikulit)
Már akkor meg volt ez a weboldal
http://www.fanaticus.com/
szóval jövőre lesz 20 éves a tek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gabrielarchangel2009. december 11. 11:27
 
 
Kérdés

Mitől lehet az, ha a sütik nem teremnek rendes gombákat, csak fehér amolyan gomba kalapokat spóra és szár nélkül?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. december 10. 16:45
 
 
Szívesen.

Szerintem kell az a glovebox az agarhoz, de nem feltétlen kell fertőtleníteni.
Ki lehet mosni hipós vízzel, kiöblíteni, betenni az eszközöket. A pengét még kint lángsterilizálni, és még melegen berakni a gloveboxba.
Kb 10 perc alatt a levegőben lévő kosz a glovebox nedves falaira tapad, a szike meg lehűl.
Vagy ha nagyon muszáj a gloveboxon belül egy öngyújtóval átfutni rajta.

A cubensis spórák víz alatt, keverés vagy rázás nélkül is kicsíráznak úgyhogy nem hiszem hogy a lecsapódó pára lenne a gond.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. december 10. 15:50
 
 
Gondolkodtam a dolgon (változás azóta sincs, úgyh ez is kuka), lehet h kaptak a spórák denszeszt.. A petrik nincsenek lezárva (parafilmet sehol nem kaptam, a maszkoló szalag meg leázik a gloveboxban lévő nagy párától), de kettesével hármasával nyomózáras zacskókban vannak (lehet h az abban lévő alkoholgőz ill a petriken belüli sok lecsapódott pára fojtja meg?).
A lángsterilizálás után először az agarban lehűtöttem mindig az eszközt
Az agart (1L-hez:250g burgonya leszűrt leve, 20g agar agar, 20g dextróz) 30 percig kuktáztam, most nem is ülepedett le annyira az üveg aljára mint korábban, mert már forrón öntöttem a kuktában lévő üvegre.
Most meg fogok próbálkozni egy régi/új printtel, glovebox nélkül, alaposan kitakarított helységben.
És köszi az észrevételeket tester!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2009. december 10. 08:39
 
 
tester: kösz a segítséget. Sima bolti rizsliszttel csináltam, ami már eleve le volt darálva. Egyébként külön raktam azokat a gombákat, amik világosak, és nem kékülnek, majd kipróbálom csak azokat, kb egy hónapon belül, aztán kiderül, hogy érdemes volt-e aggódnom. Amúgy az is lehet, hogy fajtabeli különbség van csak, mert ugyanarról a sütiről van olyan, amelyik kékül. Egy részének halvány sárgásbarna színű kalapja van, ezek nem kékülnek, a másik részének sötétbarna, ezek kékülnek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. december 10. 01:06
 
 
Korrupt:
a sima rizsliszt gyorsrizs, vagy egyszerű fehér rizs? Lehet, hogy amiatt nem lett olyan potens, az még mindig vitatott hogy a kékülésnek mennyire van köze a hatóanyag tartalomhoz, (vannak olyan aktív fajok is amik nem kékülnek). Vagy ha mélyebben bele akarsz menni, a metol nevű anyaggal lehet erőteljesebbé tenni ezt a kékülést, hogy kiderüljön hogy tényleg ha tényleg nincs benne indol alapú aminosav vagy mi.

Roppanósra szárítást télen radiátoron is meg lehet csinálni, az a 40-50 fok nemhiszem hogy ártana. A macskaalom lehet hogy már megszívta magát vízzel, ha előtte beteszed a sütőbe újra aktív lesz.
Ugyanez igaz a bioluxos alomra is, ha kisütöd fel fogja venni a levegő nedvességét, mint minden más hasonló kőzet.

Ha magas marad a víztartalma, és fagyasztás után felenged, már lehet hogy nem érdemes vissza tenni a hűtőbe, egyébként nem hiszem hogy baja lenne.
A száraz de hajlékony gombák is elállnak egy jódarabig, nálam több mint egy évig.

Shroomy:
a párás/alkoholgőzös elméletben én nem hiszek, a csírázás elmaradásának viszont sok oka lehet.
Az agar tápanyagtartalma sztem nem nyom sokat a latba, a spórák minimális tápanyagtartalom mellett is kicsíráznak.
Lehet h karamellizáció, sokáig volt sterilizálva a táptalaj, kaparásnál alkohol került a spórára a pengéről, vagy ha lángsterilizált és nem lett lehűtve, akkor megsütötte őket stb. Lehet h nincs elég víz, meg igazából nagyon sok minden lehet, minden körülményt meg csak te ismerhetsz.
Légmentesen van lezárva az agar vagy van gázcsere?

Fecsi újrahasználásnál az is egy megoldás, ha valaki ellövi az egész tartalmat egy szittingben, akkor gyorsan újra lehet tölteni LC-vel, és így teletöltve mehet a hűtőbe.
Következő oltásnál megint elhasználni az egészet, és megint egyből után lehet tölteni.
Laskánál így a 6. töltésnél járok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
varazssuti2009. december 9. 23:51
 
 
Fontos érvek, Mindenféleképpen úgy fogom csinálni ahogy ajánlottad, köszi, sokat segítettél . :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2009. december 9. 22:58
 
 
Ha újra elölről akarnám kezdeni, akkor úgy csinálnám, hogy mondjuk a print feléből csinálnék két lc-t, amik cukortartalma kicsit eltérő lenne, bár amiket eddig csináltam, 4%-nyi mézzel, azok jók lettek, de inkább kicsit kevesebb cukortartalmat írnak, mint többet, ezért csinálnék két kicsit eltérőt, valamelyik csak jó lesz, ha mégsem, akkor a print másik feléből megint lehet csinálni lc-t, az esetleges hibákat már kijavítva. Az igaz, hogy lcnél van esély a fertőzésre, de vagy szerencsém volt, vagy jó printet kaptam, nem tudom, de nekem jól sikerültek elsőre is. Az lct azért ajánlom egyébként, mert nekem nagyobb gondjaim a sütik elkészítésével voltak, túl vizesek lettek, és lcnél pár nap múlva már látszik, hogy elkezdi beszőni a sütit, míg sima spórás oltásnál pár hét is kell hozzá, és közben az is lehet, hogy rossz az egész, sosem kezd el fejlődni benne semmi. A süti anyaga, nedvességtartalma tapasztalatom szerint akkor jó, ha pl rozslisztből és vermikulitból csinálom, és fogok belőle egy marékkal, amit közepes erővel összeszorítok, akkor összeáll, de utána könnyen szétesik, szétmorzsolható ugyanolyanra mint előtte volt. Olyannak kell lennie, mint amiben szívesen élnél ha gomba lennél :).
Szerintem megpróbálhatod, hogy negyed printből oltsz, a másik negyedből meg csinálsz lc-t, és ha nem sikerül, akkor még egyszer tudsz próbálkozni.
A fajtáról fogalmam sincs, hogy milyen, de hatásosak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
varazssuti2009. december 9. 22:34
 
 
Köszönöm a segítséget. Ilyen válaszra vártam :)
Spóra lenyomatból hogyan érdemes gazdálkodni?, tesztelésnek (pl.: 3 süti) 1/4-ede elég a printnek? Sajnos ezekkel a mértékekkel nem vagyok tisztába még, ha szabad kérdeznem neked melyik fajta vált be?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2009. december 9. 22:24
 
 
varazssuti:

Leírom, hogy én hogy szoktam oltani. A glovebox falait, és tetejét, meg az oldalára szerelt gumikesztyűt denaturált szesszel letörölgetem, belespriccelek párat a virágokhoz használt szórófejes, pumpálós öntözőből (nem tudom, mi ennek a neve), amiben ugyancsak denaturált szesz van. Lecsukom, és amíg a többi dolgot, sütit, tűt, LC-t előpakolom, addig úgy hagyom. Amikor mindent elővettem, akkor a kuktából átrakom a sütiket a gloveboxba, esetleg ahol megfogtam, ott letörlöm den. szeszes zsebkendővel, az LC-t is át szoktam törölni, meg a tűt és a fecskendőt is. Ha a fecskendő használt, párszor tele szoktam szívni szesszel, amit ugyanúgy vissza is nyomok az üvegbe, nem megy kárba. Ha mindent bepakoltam a gloveboxba, akkor belefújok párat a szórófejes valamiből, és várok fél órát, és utána kezdek el oltani. Ha a tűt így fertőtlenítem, akkor az LC-ből egy kicsit ki szoktam szívni a fecskendőbe, amit utána kinyomok, nem használom fel, nehogy a bennmaradt alkohol miatt gond legyen, de annyi amúgy sem hiszem hogy maradna benne, ami kárt okoz.
Eddig még nem volt fertőzésem, szóval szerintem jól működik ez a módszer.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
varazssuti2009. december 9. 19:56
 
 
Sziasztok!
Szeretnék pár kérdést feltenni, nagyon megköszönném ha segítenétek
Szeretnék hozzávágni ehez a gombás dologhoz :-)
Glovebox dolognál nem világos pár dolog az addig oké hogy süti + kukta
de utána ha csinálok egy kis dobozt előkészítem az oltásra a gloveboxot
tegyük fel ott van üresen a doboz felülről belepermetezek vizet rátapad az oldalára az esetleges cumó
hipóval meg letisztítom utána nem gáz hogy hipós marad belül a doboz?
Befőttes üveget is gondolom nem árt letörölni a glovebox előtt,milyen arányban kell lennie a hipónak?
Köszi előre is, Üdv.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. december 2. 17:57
 
 
Úgy éreztem a tavalyi két kudarcba fulladt agarozás után újra nekiállok. Most a neten megtalálható PDA recept szerint csináltam (krumplit megfőz, levét leszűr, stb.). Most 3 napja pihennek 27-28 fokon, és semmi jelét nem mutatja a fejlődésnek.. Egyszerűen már nem tudok mire gondolni miért nem működik. Legutóbb is ugyanígy jártam, kb egy hónap után telepedett meg vmi baci benne, más semmi :)
Lehetséges h a gloveboxban használt alkohol, vagy a petri csészékben lecsapódott pára ami összeállt öli meg a spórákat? Ha tapasztaltabbaknak van 5lete szívesen veszek tanácsot!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2009. november 26. 13:34
 
 
Lett néhány gomba, ami nem kékül meg, frissen, szárazon és még szétrágva sem, ez jelentheti a hatóanyag hiányát, vagy más miatt kékülnek meg? Amire gondolok, hogy miért lett ilyen, talán a valamivel kevesebb fény, mert kicsit olyasmi színük volt, mint a fény nélkül nőtt hajtásoknak a krumplinál. Vagy az is lehet, hogy ezek azok a sütik, amikben csak sima rizslisztet használtam, és attól ilyenek. Az oltóanyag ugyanaz volt, mint amit a többinél használtam.
A másik kérdésem, hogy a gombák nem akarnak "roppanósra" száradni, valamennyire hajlékonyak maradnak, pedig először kiszárítom a szobában, amennyire lehet, utána rakom a kb 6 centis macskaalomra egy tálcán, légmentesen, de kb egy hét alatt sem túl sokat szárad, valamivel szárazabbra számítanék. Utána fagyasztóban tárolom, szóval azért tönkremenni nem fog így sem, remélem.
A válaszokat köszönöm, ha lesznek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 29. 12:54
 
 
Szerintem nem lenne jó ötlet mézes vízben dunkolni, mert a süti felületén maradt cukros víz hamar megpenészdne.
Szalma vagy trágya kiáztatott levében lehetne, de szerintem nem sok értelme, bár ha éppen van kéznél szalmalé akkor miért ne, de nem hiszem hogy sokat számítana és megérné a fáradtságot.

Akkor már inkább szétmorzsolni a sütit és hozzákeverni valami friss táptalajhoz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2009. október 29. 07:45
 
 
Kösz. Megmértem a páratartalmat, 90%, de olyan mérőm van, ami az egykalapalatt szerint nem ajánlott. Megpróbálok rátenni pár sütit a perlitre, de volt már olyan, hogy a gomba hozzáért a perlithez, és annyira vizes lett vagy megszívta magát, hogy miután leszedtem, és kicsit megnyomtam a tövét, szó szerint csöpögött, csurgott belőle a víz, és sokkal kisebbre is száradt össze, mint gondoltam volna.
A tápanyagot lehet, vagy érdemes valamivel pótolni? Mondjuk az LChez használt mézes vízben dunkolni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2009. október 29. 07:27
 
 
Ha jól látom csak abortok nőttek, ezért én elégtelen légcserére gyanakszom. Ha dunkolás ellenére is ilyen száraz a sütid felszíne, akkor viszont a pára is kevés lesz. Figyelj rá, hogy a perilt jó nedves legyen, de azért ne ússzon a vízben. A terrárium oldalán látsz lecsapódott párát? Az ismerősöm ismerőse szerint ő alig látta tőle a gombákat és elég szépen nőttek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 29. 00:39
 
 
A képen elég száraznak látszik a süti felülete, ha minden jó, lenni kellene rajta légmicéliumoknak, bolyhoknak, életnek.

http://forums.mycotopia.net/attachments/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushr
ooms/133046d1246773554-pf-tek-cake-supposed-sit-verm-layer-top-bottom-malabar-indi
a.jpg


http://forums.mycotopia.net/attachments/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushr
ooms/132817d1246490775-pf-tek-cake-supposed-sit-verm-layer-top-bottom-pfr-20b2b1_.
jpg


A tönk alján lehetnek kiálló szálak, ez még önmagában nem jelentene semmit, de ha a vegetatív micélium kezd ránőni a termőtestre alulról, vagy a termőtest kezd átalakulni újra vegetatív micéliummá akkor szerintem éhes vagy szomjas a kolónia. A termőtest visszaalakulásához viszont optimális körülmények kellenek amihez magas páratartalom és nedvesség is kellene.

Szóval szerintem szomjas és a páratartalom sem elegendő.

Meg szerintem nyugodtan rá lehet tenni a perlitre a sütiket, az is egy jó nedvességforrás, a fertőzésektől meg nem kell félni mert ha optimálisak a körülmények a kolónia simán meg tudja védeni magát.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!