|
Legfrissebb hozzászólások (953 - 972) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Kösz a segítséget. A sütiket mindig dunkolni szoktam, már az első flushnél is. Egy sütit forgattam be vermivel, de annak ellenére, hogy szépen beszőtte, alig termett rajta valami, viszont most, a harmadik flushre indult be. A párát elégnek tippelem, de lehet, hogy kevés, a perlit elég nagy részén sütik vannak. Ami egyedül zavar, az, hogy a gombák töve meg a szára is kezd beszövődni, bolyhosodni, ez jelent e valamit, vagy normális, vagy a magas páratartalom miatt ilyenek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem alacsony a páratartalom akkor lehet a süti víztartalma lett alacsony, vagy a légcsere kevés. Én gyakrabban szellőztetném és permetezném, esetleg be is hempergetném vermivel, miután leszedtem az elhalt gombákat és kapott egy napos hideg vizes áztatást. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszi sleepwalker. Meg kolonizalos szakaszban van a dolog, az a masfel hetes alacsony homerseklet tuti lelassitotta a dolgot, de az utolso 1 hetben szepen alakul. Most amugy 29 fok van a ladaban(terrariumfuto matrac segitsegevel) 80% para mellett. Apropo az optimalis 90-95%-os parat mivel eri el az ember? A jelenlegi "csinald magad" parasitom kimerul par darab papirzsepivel tomott vizzel teli poharral. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a segítséget. A dobozt, amiben tartom a sütiket eddig még nem fúrtam ki, mert sajnáltam, lehet, hogy ez is a baj, mert naponta csak kb háromszor tudok szellőztetni így, ha meg a doboz tetejét hagytam kicsit nyitva, akkor meg mintha elkezdtek volna kiszáradni. Egyébként szerintem is a szellőztetéssel lehet a baj, mert a gombák tövét is kezdi beszőni a micélium, kezdenek kiszőrösödni, meg néhány gomba is eléggé meg van nyúlva. Fúrok lyukakat, remélem az segíteni fog. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korrupt:
1 g három decis sütiről szerintem kicsit kevés, kb a duplája már átlagosnak mondható. Próbáld meg kicsit javítani a szellőzést(több lyuk), de páraszint ne csökkenjen(kicsit több perlit vagy amit használsz). Én soha nem méregettem, de ha kívülről úgy tűnik, mintha egy kis köd lenne a terráriumban, az már ok.
pwm:
A 17-18 fok valószínűleg egy időre visszafogja a termőtest-képződést, de idővel ha stabilan 25-26 °C-on tudod tartani helyre jönnek. Gondolj csak bele, hogy cold shock-nál a hűtőben azért elég hideg van, és azt is kibírják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv,
Lehet valami baja a sutinek ha bo egy hetig olyan 17-18 fok korul volt? Szerencsere par napja mar 25-26 fok (es ~85% para) uralkodik a ladikoban ami ugy tudom kozel van az idealishoz. Jelenleg egy kis bolyhot latok csak.
PS: elso balozo akarom mondani termeszto vagyok es GT a strain. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Alacsonyabb vízszint, alufólia+szigszallag.
Ha kuktázod (nem pedig csak fazékban főzöd) akkor lehetne lazítani valamivel, pl szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg jóféle tőzeggel, tulképp bármivel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Most megnéztem kicsit jobban a sütiket, és rájöttem, hogy sterilizáláskor megy beléjük a víz, ezt nem tudom, hogyan lehetne kiküszöbölni, a poharakra mit lehetne tenni, mert úgy látszik, az alufólia alatt valahogy beszivárog, a zacskó, amibe meg beletettem, az is van hogy kiszakad. Egyébként úgy látszik, hogy el van ázva, hogy mintha szét is lenne főve, vagy sötétbarna színe van, mondjuk volt néhány süti, amin csak kisebb elázott részek voltak, azokat beoltottam, szépen be is szőtte, csak a vizes részeket nem, de azokat meg kikapartam róla, úgy tettem a terráriumba, nem volt vele gond, sőt, azokon a "sérült" részeken nagyon gyorsan be is nőtte a micélium. A rizslisztes dolgot meg tényleg a tesztben olvastam, meg a hozzá kapcsolódó angol oldalon. Az egyik beszőtt rizses sütit összekevertem egy rozslisztessel, a másik kettőt hamarosan beteszem a terráriumba, esetleg külön teszem majd a gombákat, ha terem, úgy próbálom ki. Egyébként kb 3 decis sütiről egy gramm száraz gomba egy flush alatt milyen termésnek számít? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miből látszik hogy egy rész elázott? Melyik részen szokott előfordulni? Már közvetlenül sterilizálás után látszik hogy el van ázva, vagy csak később?
Egyébként nem biztos hogy ez az ok, de lehet hogy hozzájárul, hogy az itthon kapható vermi túl kicsi szemcseméretű (0-2mm). Tömörebb, levegőtlenebb lesz tőle a süti mint a nagyobb szemcsésnél.
A sima rizsliszt (pontosabban gyorsrizs (hántolt, fényezett, előfőzött)) inkább csak legenda, de be van linkelve a forrás a kvízben ahol olvashattál róla. De ha te is kipróbálod eggyel több tapasztalat lesz ezzel kapcs.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Nem tudom, hogy mitől, de a sütikben vannak elázott részek, pedig már alig teszek bele vizet, 2 rész vermi, 1 rész rozsliszt, meg kb fél rész vizet használok, két alufóliával takarom le, legumizom, meg még zacskóba is beleteszem kuktázáskor, szóval biztos, hogy nem kívülről megy bele a víz. A keverék egyébként meg teljesen egységes, homogén, nincsenek benne nagyobb darabok, szerintem jónak kéne lennie. Csináltam pár sütit sima rizslisztből, és valahol olvastam, hogy ami nem barna rizslisztből van, azon hatóanyag nélküli gombák lesznek, ez csak egy városi legenda, vagy tényleg így van?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli: Szerintem az egész oldatban lebegnek mikromici fonalak, de a csomósok azért biztosan powerfullosak.
Chemence: A kálcium-klorid újra hasznosítható ahogy mondod, a másik problémád meg lehet hogy nem is olyan súlyos. a, mert így észre veszed ha nem teljesen steril és elfertőződik. b, nyugodtan sterilizáld újra rövidebb ideig, szvsz a benne lévő szmötyinek nem ártasz vele, ha nem égeted oda.
Egyszer sikerült 100% kisterilizálni egy üveg kukoricát hogy 3 hónapig állt a szekrényemben 27 fokon és nem mozdult benne semmi. Végül a harmadszori beoltással fertőztem el. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Két kérdésem lenne.Az egyik, h sajnos nem sikerült oltani egyből sterilizálás után, és így jó pár nap elteltével már nem vagyok benne biztos h jó ötlet.Annak van értelme szerintetek, hogy még egyszer kifőzöm az egyszer már sterilizált sütiket? a másik, h az eddigi termést kalcium kloriddal szárítottam.Ezt újra tudom hasznosítani úgy mint a perlitet, h sütőbe beteszem egy órára mondjuk?mert ugye kristályvizét vesztené a dolog, csak ez granulátum, ráadásul étkezési cacl2, nem tudom mi a különbség de a vegyszerboltban így adták. szép napot mindenkinek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az Lc-nel vegulis celszeru csak a miceliumos reszt felszippantani nem? Marmint a felhon kivuli, miceliummentes reszek nem igazann celravezetoek nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | tisztelt Én+te+ö=gén! Teljes mértékben egyetértek veled és köszönöm,hogy helyre reguláztál. Nem volt szándékom a forum egyensúlyát megbontani,csak egy segélykiáltás volt a részemről,aki talán próbálkozna az élményszerzéssel.Még egyszer elnézést kérek! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az S-méretü kerti törpére asszociálható nicknéven regisztrált új fórumtagnak ezúton üzenem, hogy az ö beszerzési hozzászólásai sem fognak megjelenni itt, kár eröltetni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem minden lc-m zavaros, darás de mind működik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ahanyszor neki allok elkesziteni a mezes LC-t a vegeredmeny orokke egy zavaros lotty lessz. Mi az oka ennek? Tiszta szalladekos, mintha kanalisbol meritettem volna :-s En csinalok valamit rosszul vagy ilyen kell legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-w Na jooo :P Noveny illetve gombat klonozni csak nem megbocsajthatatlan bun? Nem ember klont kertem szepenn:) Ha valakinek megis modjabann al a segitseg azt megkerem nagyon szepenn, hogy vegye fel velem a kapcsolatot. Ez most nem keregetesnek szanom, csupann egy keres:) |
| | | | |
|