DAATH

Minden kijárat bejárat valahova máshová.

Tom Stoppard

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (853 - 902)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 13:13
 
 
Itt akadtam el:

"Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit"

Tehát ha az adott törzs "maradványaival" oltok be egy meghódításra váró táptalajt, akkor egységesebb hozamot várhatok? Ha így van, akkor nem értem, mert még mindig ugyan arról a gombafajról / típusról van szó, egyszerűen csak tovább lett szaporítva. Illetve a körülmények változhatnak egy második, harmadik táptalajon az "ideális"-hoz képest. Vagy valóban lehetnek eltérések egy fajon belül és ezért különböztetünk meg törzseket?

Például ha egy gyenge táptalajon, kellemetlenebb körülmények között fejlődő gombáról veszek spóralenyomatot, majd azt tovább ültetem sokkal jobb körülmények közé, akkor az utód kalapról lejövő spórák jobb hozamot adhatnak, mint a szülő gomba spórái, immáron már azonos körülmények között? (amikor ezt a mondatot visszaolvastam hangosan elkezdtem röhögni, de azért remélem érthető :D) Ez esetben a klónozás csak sima spóralenyomat vétel lenne?

A kép pedig csal, eredetiben tényleg nem ilyen. :( Ha valóban penésszel állunk szemben, akkor az idővel gondolom ki fog derülni és abban nyilvánul majd meg, hogy beszövi az egész réteget!


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 12:34
 
 
Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra.
A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban.
Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.

Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 10:19
 
 
Bevallom egy picit csaltam. Nem állítottam be a fényképezőgépen helyesen a fehéregyensúlyt ezért később korrigáltam azt, plusz szaturáltabbá tettem a színeket. Eredetileg nem ennyire zöldesek azok a területek... Az önmegmagyarázásom közepette nagy kő esett le a szívemről. A TELEP RENDBEN VAN!!!! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 09:40
 
 
Azok a szürkészöld "telepek", mind macskaalom. Annak van ilyen furcsa színe, főleg hogy a micélium is beszőtte őket egy picit. Valamint a második képen a középső területen lévő gombákon azok a zöldes / kékes elszíneződések sem fertőzések, hanem tegnap hozzájuk értem (gumikesztyűvel), amikor megpróbáltam kiszedni az abortot.

Mit jelent a multispóra kultúra és miért lenne érdemes klónozni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 09:27
 
 
Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.

Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 14. 08:46
 
 
No, a képek:

1:
http://kepfeltoltes.hu/100614/ek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2:
http://kepfeltoltes.hu/100614/ek2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
3:
http://kepfeltoltes.hu/view/100614/ek3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Érdemes megnézni a fejlődést! Összehasonlításképpen a június 10-i (5131.) hozzászólásban elküldött képhez képest. Ez eddig 4 nap!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 13. 21:55
 
 
Köszi! Én is szeretem nézegetni gombaföldét. :) Majd készítek képet, ha majd még jobban megnőnek. A nagyobb, amelyikről beszéltem (a legelső, már 4 cm körül van, elég vaskos. Éjszaka szerintem megint nőni fog egy cm-t, nem is beszélve a többiről. Nagyon izgalmas!!

A következő három adag köles 3-4 napon belül készen lesz ("shiitake mexican von IS"). Majd vennem kell megint egy zárható dobozt, mert jelenleg nincsen kapacitásom a következőket is felnevelni. Sajnálom őket kintre rakni, de egy adaggal mindenképpen megpróbálkozom majd, mivel többen is kíváncsiak az eredményre, beleértve engem is.

Valószínűleg hasonlóképpen dolgozom majd, mint a bentlakóknál. Egy "kész" dobozt fogok kiültetni, termőtestképzés előtti fázisban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. június 13. 20:45
 
 
Kep gratula, tényleg jól néznek ki!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 13. 19:21
 
 
Kiszedtem az egyik csokorból egy Abort-ot. Olvastam, hogy érdemes őket eltávolítani, mert idővel elrohadnak és utat nyithat bizonyos fertőzéseknek, valamint azt, hogy hatóanyagukat tekintve potensebbek.

A kb. 1.5cm-s abort szinte feketére "kékült", úgyhogy tényleg lehet benne energia. :) Elkezdem őket gyűjteni, aztán csak lesz egy kisebb-nagyobb adag.

Azt kérdezném tőletek, hogy -tudom idővel úgyis kiderül majd- nem károsítom a csokorban lévő többi gombát azzal, hogy kiszedek közülük egyet? Mert az elkülönített alany helyén most keletkezett egy lyuk.

Egyébként szépen fejlődnek már! Az a nagyobbacska, amit lejjebb linkeltem az valóban nagy lett, a többihez képest legalábbis. Lassan túlnépesedés lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 11. 07:17
 
 
Nem bírom, csodálatos!!! :) Bennük gyönyörködöm egész nap!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 11. 07:07
 
 
Reggelre így néz ki:

http://kepfeltoltes.hu/100611/mcas3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(jó ez a shiitake, így olcsóbb, mint a spárban megvenni)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 10. 18:39
 
 
Töltöttem fel egy nagyobb felbontású képet a shiitake-s casingről:

http://kepfeltoltes.hu/100610/mcas2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Már valaki ott kukucskál középen. Mit szóltok maga a Földhöz és annak állapotához? Nem nőtte túlságosan át a micélium a fedőréteget (kókuszrost+macskaalom)? Gondolkodom rajta, hogy ráöntsek majd steril macskaalmot, amikor már jobban megnőttek a testek, de ez a lépés nem akadályozná a következő hullámokat a fejlődésben (például fény)?

Ma gyűjtöttem egy kis szalmát, melyet pasztörizálás után beoltottam egy szépen beszőtt és egészséges sütivel. A szalma elég nedves volt még, ezért vágnom kellett légnyílásokat a fedő alufólián, nehogy bepenészedjen a telep. Majd meglátjuk. :)

Nem értem egyébként, hogy sokan miért használják a PF, sütis technikát. Véleményem szerint drágább, körülményesebb és lassabb is. Casinges módszerhez is kell ugyan úgy terrárium és az azt biztosító feltételek. Nekem a sütijeim azok tapasztalatnak nagyon jók voltak, abból sokat szereztem.

Most már csak úgy összeállnak a dolgok és nem tűnnek olyan bonyolultnak. Szerencsére mással is így van mostanában. Az előbb dobtam össze egy spórás fecsit, hogy beoltsam a kölesemet. -A kívánságlistám szerint- azt a gyakori fajta shiitake mexikóis csiperke gombát kaptam a boltban, amit a lista elején kértem. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. június 9. 18:40
 
 
No, utána olvastam az outdoor termesztésnek (egész érthető kis leírás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm). Lenne pár kérdésem:
Ugye mikor megvan a táptalaj gombóc, akkor feldaraboljuk, és beletesszük a műanyag dobozba, rá a kartont, és a többit. A műanyag dobozra rá kell tenni a tetejét, vagy nem lényeges?
Az kiültetés idejéről nem volt egyértelmű információ. Azt írja, hogy ha tavasszal, vagy nyár elején ültettük ki, akkor le kell takarni fóliával. Az okozhat problémát, ha én csak nyár közepe felé tudnám kiültetni?
Az utolsó kérdés: Van valami igazság ebben:"Ezek a világ legerõsebb fajtájú gombái, nem ritka, hogy hétszer erõsebbek, mint egy normális P. Cubensis."?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. június 4. 23:14
 
 
Hmm. Akkor elvileg működhet a termesztés outdoorban is?:) Most így újra felkeltette az érdeklődésemet, mert lakásban nem lett volna elég helyem. Most viszont ha ez működik, akkor megpróbálom én is kint valahol az erdőben egy párásabb helyen. Várom a tapasztalatokat, kep:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 1. 14:29
 
 
Fúh, az előző hozzászólásomban végig búzáról beszéltem! A "búza" szavakat mind váltsátok le kölesre! :) Bocs!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. június 1. 13:48
 
 
@deeptrip

Nem tudom, de a sárga köles jóval elterjedtebb, mint a vörös -és működik is.

Ma gondoltam rá, hogy újabb kolóniákat hozok létre ezért előkerestem az üveget, amiből a korábbi adag átszőtt búzát öntöttem casingbe. A nagy izgatottság miatt elfelejtettem kimosni azt, de amit 4 nap után látok... kicsit meglepett:

http://kepfeltoltes.hu/100601/hehe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Haha. :) Szobahőmérsékleten volt az üveg végig, zárt tetővel. Amikor átöntöttem a búza nagy részét emlékszem rá, hogy nem volt fehér rész a falhoz tapadt szemeken (különben azokat is átsöpörtem volna). Asszem' az üveget nem mosom ki. :) Steril késsel átkaparom a maradékot egy új talajba. Tanulság: NEM SZABAD PAZAROLNI! :)

Egyébként én nem vártam meg, amíg az egész adag búzát átszövi a micélium. Az első látható fejlődés után jól felráztam, majd vártam három napot. Ekkora már jó sok helyen be volt szőve. Felráztam megint. Az utolsó rázás után már nem volt olyan látványos a fejlődés kívülről. Ismét két nap után már öntöttem a casingbe az üveg tartalmat és közben is láttam, hogy sok beszövetlen rész maradt.

A casing pedig hogyan áll jelenleg? Szerintem holnap után legkésőbb már megy a kukába (terrárium). :) Illetve meglátom hogyan áll holnap, mert ma már nem találtam beszövetlen részt a takaróréteg (kókuszrost+macskaalom) alatt, valamint az utóbbi réteg jelentős mértékben megvékonyodott. Vigyázni kell, nehogy átszője a micélium a takaróréteget.

Kis spriccelővel jó ötletnek találtam a locsolást, mert a kókuszrost térfogati aránya jóval kisebb lett a macskaaloméhoz képest. Ez azt jelenti, hogy szárad a takaróréteg.

Majd még írok, megyek főzni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 30. 22:24
 
 
Kösz az infót srácok jól hangzik! Sárga vagy vörös köles között van különbség?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. május 30. 18:13
 
 
A köles szerintem is az egyik leghálásabb csíra. Én csak 1/2 órát tartom forrázás után ázva, utána viszont 1-1,5 fazék+fedő befőttesüvegben. Gipszet nem használok. Sose fertőződött el, gyorsan indul de kell 3 hét a teljes beszövéshez.
Gyorsabb csírát tudok de biztosabbat nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2010. május 30. 15:53
 
 
Valaki próbált már szárított gombát feléleszteni és abból LC-t csinálni, vagy közvetlen oltani vele? Valahol olvastam hogy lehetséges, de mivel nem steril a gomba, könnyen elfertőződhet. Arra gondoltam hogy H2O2-s vízbe áztatom a termőtestet és erjesztett gabonára rakom. Működhet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 29. 08:47
 
 
hanaura:

én erre most nagyon rákaptam és tényleg csodálatos dolog! Alig várom az első gombákat! És ami a legjobb, hogy tudom kivel, kikkel fogom elfogyasztani. :)

deeptrip:

jórészt Tester leírása alapján csináltam mindent (egykalapalatt). Felforraltam kellő mennyiségű vizet, majd ráöntöttem a kölesre, amihez még korábban raktam egy kis gipszet. Lefedtem és hagytam állni ~2 órán keresztül. Kuktázni nem kuktázok semmit. Lábos+fedő eddig tette a dolgát. Nagyjából 150 percig voltak a gázon, amihez hozzávettem a felforrási időt is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 29. 02:09
 
 
Kep ilyesfajta minőségi információkból mindig jöhet ide! A kölest meddig áztattad/kuktáztad?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
spirit2010. május 29. 01:53
 
 
Kep!

Ezek nagyon jónak és működőnek tűnő tapasztalatok, jó, hogy megosztod ezeket!
Én azt vettem észre, legalább is a "magam körében", hogy manapság nem igazán van gombatermesztős időszak, én személy szerint (nem mint ha a gombát nem lehetne rosszul alkalmazni) sokkal jobban örülnék annak ha ezt kultiválnák sokan, mint ha bármi más, kevésbé természetes segítőt.
Én legalább is a lehetőségekhez mérten minél organikus dolgokat érzem közelebbnek a szívemhez, így különösen nagy öröm ilyen jó leírásokat olvasni!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 28. 19:54
 
 
No, mostanra már szereztem némi tapasztalatot és szeretnék veletek megosztani pár gondolatot. Volt egy sütim, ami megállt a fejlődésben. Körülbelül 1 hónap után kivágtam a sütiből egy kis benőtt részt, majd betettem egy légmentesen zárható tasakba, amiben két hétig állt. Észrevettem, hogy a micélium elkezdte benőni a kis műanyag zacsit. Fogtam, aztán kivittem az erdőbe, ahol ástam neki egy kis lyukat és visszatakartam a kiszedett földréteggel. Négy napja történt ez és ma mentem vissza, hogy megnézzem mi lett vele. Nem tudtam a pontos helyet, ahova temettem, meg az eső is esett, szóval keresni kezdtem az "oltási pontot", aztán észrevettem, hogy mindenféle fadarabok vannak beszőve micéliummal. Előbb utóbb ott lesz valami. :)

Elkezdtem kölessel is kísérletezni és eléggé megdöbbentett, hogy milyen gyorsan lehet vele dolgozni. Az oltás után 1 napra már látni lehetett a micéliumot az üvegben. Itt döntöttem el, hogy ezentúl mindig hagyom állni majd a fecskendőben a spórákat, ha erre kerülne a sor, mert sokkal gyorsabban kikelnek (ahogy azt már olvashattam...). Ezek után összeráztam és rá még egy nappal már tele volt az üveg a fehér micéliummal. Csináltam még két búzás befőttesüveget és átöntöttem egy pár szem beszőtt kölest a szűz táptalajokba. Mondanom sem kell, hogy mára már azok is tele vannak fehér pontokkal. :)

Miután beoltottam a másik két üveget gondoltam megcsinálom a casinget is az első üvegből. Kókuszrost és macskaalom keverék a fedőréteg. Ma gumikesztyűvel megturkáltam a casinges tálat, hogy megnézzem hogyan áll a micélium fejlődése egy nap után. NAGYON JÓL! Bárhol túrtam meg a fedőréteget a tálban minden ponton be volt már szőve valamennyire a köles. Pár nap és indulhat a termőtestképzés. :)

Ezzel a gabonás felhasználással -ha okosan van csinálva- mindig lehet tettre kész komplett "gombaföldet" létrehozni úgy, hogy nem fogyunk ki a spórákból.

A következő: kerestem megfelelő helyeket az erdőben, ligetekben, hogy a szabadban is tudjam művelni a dolgot. Találtam is remek párás, madársemlakta földeket, úgyhogy a következő adag búzák azok kintre fognak elmenni. Majd beszámolok!

UI.: Nem blogolásra akarom használni a fórumot, csak bátorítani szeretnék másokat is... MERT a shiitake gomba nagyon finom és gondoltam viccesebb így termeszteni, mint megvenni az intersparban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 27. 18:06
 
 
Ennél összeszedettebben, tagoltabban, részletesebben sehol máshol nem fogsz találni a számodra szükséges gombatermesztési eljárásokról leírásokat magyarul, mint itt:

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kateg%C3%B3ria:Gomba

Célra törekvő és egyenes. Szeretném én is megköszönni a szerkesztő(k)nek és azoknak, akik hozzájárultak az írásokhoz ezt a remek munkát!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fake2010. május 27. 16:50
 
 
Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot és felmerült bennem néhány kérdés, melyekre máshol sem találtam (számomra) egyértelmű választ.
Tudom, hogy elég fárasztó és amatőr kérdések ezek, de ha lehet válaszoljatok.

1. Muszáj sütiket készíteni és azokból kezdeni a termesztést? Nincs valamilyen más módszer?

2. Egy 10ml-es fecskendő hány db és mekkora sütire elég? Kb mennyi hozam várható (személyes tapasztalataitok alapján)?

3. Egy-egy sütit hányszor lehet újrahasznosítani?

4. Growkitekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatotok? Megéri vásárolni vagy jobb inkább a saját készítésű?

5. Hogyan készíthetek saját lenyomatot?

Válaszotok ide, vagy e-mailben várom. Előre is köszönöm.
Üdv!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 17. 23:02
 
 
koszi, ki fogom probalni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 21:24
 
 
http://books.google.com/books?id=aWsF-e8tPzIC&pg=PA1300&lpg=PA1300&dq=agar+oat+fla
ke+mushroom&source=bl&ots=9EEI4gP8Ri&sig=UEouEXMvGMvynhCl6pbfvMCJjug&hl=en&ei=00Xw
S9--CNGHOLjE7IsI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAg#v=onepage&
q&f=false


http://i521.photobucket.com/albums/w337/gerilori/Oatflakemedium.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 16. 16:15
 
 
tester,

az osszetetelerol ennyit talaltam: Organic sprouted barley, water
sajnos aranyok nem voltak feltuntetve.
wikipedia a kovetkezo aranyokat hozza barley malt syrupra altalanossagban:
approximately 65 percent maltose, 30 percent complex carbohydrate, 3% protein

a PDA-t ki fogom probalni, az Oat Flakes Agarhoz tudnal receptet adni?

koszi,
s
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 12:39
 
 
Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég.
Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
stewie2010. május 16. 00:02
 
 
sziasztok,

agarral kapcsolatban lenne egy kerdesem:
Malt Extract Agart szeretnek kesziteni es a receptek 'light malt extract'-ot emlitenek. malata kivonatot nem sikerult sehol talalnom, csak malata szirupot (clearspring arpa vagy rizs malata szirup).
Helyettesitheto az MEA-ban a light malt extract sziruppal?
Arpa szirupot, vagy rizst erdemes valasztani/melyik pontosan a light malt extract?

Van valamilyen bevallt agar receptetek amihez az osszetevoket itthonrol konnyen ossze lehet szedni?

koszi,
s
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2010. május 14. 18:34
 
 
Kep! Szerintem kicsit felre ertettel, mondjuk teny hogy eleg kodosen fogalmazok.
a lenyeg a kigyo tojas keltetesben van. :)
es valamiert nagyon nem szereted a perlitet! :D
remelem sikerult segitenem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. május 11. 21:57
 
 
Valszeg pont azért nem ajánlják, mert a szalma/széna tekk amúgy is hajlamosabb az elfertőződésre, ha LC vagy spóra megy rá akkor még több az esély erre, tehát összeségében több energia, idő és anyagveszteséggel jár.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2010. május 11. 21:33
 
 
nekem szénán beindult, csak elfertőződött... szalmán nekem sem akar nagyon, de lehet azt tul hamar oltottam be LC-vel, és a túl meleg elpusztította a gombafonalakat:S:S...
legközelebb megint megpróbálom szénával és megírom mi lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 11. 21:20
 
 
fullspeed:
valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 11. 10:13
 
 
Haha, köszi! :) Béla azt mondta, hogy próbált egész reggel kókuszrostot kapni a város különböző pontjain, de nem jött össze még, azobbiban, meg a másikban sem. Aztán végül valóban elment egy állatkereskedésbe, hogy vegyen egy kis kölest (a papagáj is éhes...). Rákérdezett a vermikulitra, majd miután a boltos nem ismerte ezt a fajta anyagot, megkérdezte mire kell.

Bélának pont az az alibi jutott az eszébe, amit a wikis oldalakon olvasott. Ment is a válasz: OLYASMI, AMI HÜLLŐK TARTÁSHOZ KELL! Majd a boltos Béla kezébe nyomott egy kokatömbnyi kókuszrostot! Felcsillant a szeme, mert teljesen elfeledkezett arról, hogy kókuszrost után kérdezzen az állatkereskedésbe, meg a lehangoltság miatt addigra teljesen kiment a fejéből, hogy kellene neki kókuszrost is. Ráadásul pont ez a fajta volt az, amit keresett (1000 Ft).

Tehát mázlija volt, és köszöni a leírásokat is! :) Végülis már tudja hogyan lesz a casing: Macskaalom, kókuszrost, kevés agyag, nameg a virágboltban vett nedvességtartó nem tudja mi (vermi helyett ezzel nőnek a sütik)

A kókuszrost, macskaalom és nedvességtartó (vermi helyettesítő) keverési arányaival kapcsolatban írnátok tanácsot, hogy mit hogyan? A kókuszrost jelenleg száraz állapotban van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bufo2010. május 11. 01:03
 
 
Hat szerintem jobban jarna Bela ha elmenne inkabb egy hullokre specializalodott allatkereskedesbe es megkerdezne hogy milyen keltetokozeget ajanlanak neki a gabonasiklo tojasai kikeltetesehez a perliten kivul... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 10. 23:45
 
 
Lenne egy kérdésem:

Béla nem rendelkezik vermikulittal, viszont van sárga agyagja. Ilyesmiből égetik a téglatömböket is. Arra gondolt, hogy takarórétegnek (a casinghez) kókuszrostot, meg vermikulitot használna fel, illetve a vermi helyett agyagot. Béla -aki hiteles- azt mondta, hogy az agyag nagy része vermikulit.

Az agyag aprítva össze lenne keverve a kókuszrosttal, hogy aztán egybe lehessen sterilizálni az elegyet. Mivel az agyagdarabkák mérete kisebb a vermikuliténál, Béla feltételezi, hogy kisebb arányban kellene a kókuszrostot belekeverni. Tud-e valaki tapasztalatról, vagy véleményről beszámolni az agyag viselkedésével kapcsolatban -a fenti körülmények között-?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fullspeed2010. május 10. 21:46
 
 
Arra gondoltam, hogy pasztörizált szalmára ha spórafecsit oltok az működne-e, esetleg LC-t. Ha sikerülne akkor ki lehetne kerülni az egész kuktázós, vermikulitozós folyamatot, sőt sokkal jobb termés is születne.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 7. 23:27
 
 
Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2010. május 7. 17:59
 
 
szerintetek magyar klímán beválna a cubensis outdoorban? valaki csinálta már?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 6. 18:40
 
 
"PFtek". Vermikulit helyett egy másik nedvességtartó valamit használok, amit egy virágboltban vettem, nedvességtartás céljából. A rizsliszthez tettem pár szem diót csak úgy, mint tápanyag, gondoltam nem árthat. És persze a víz.

A mennyiségeket a Google-n is megtalálható gombás videóból lestem el. Lehet, hogy ez a virágboltos cucc nem tartja annyira a nedvességet...? Majd kiderül.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 6. 16:35
 
 
shroomy:
az szép, nálam a 7. már csak nagyon kínlódva ment le. Mi volt a táptlaj?

kep:
Elárulod a diós sütid receptjét?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 5. 22:40
 
 
Azok a fekete foltok dióbelek. Valamit elbénázok, már másodszorra. A micélium 2 helyen kezdett el csak nőni, pedig 4 helyen oltottam be a poharakat. A második poharamban pedig alul kezdett el nőni egy kis micélium, meg egy nagyon pici valahol középen, és ennyi.

Meg kellene próbálnom a casinget talán.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2010. május 5. 19:57
 
 
A képen nem látom rendesen de mi az a fekete valami? Az üveg koszos csak v vmi fertőzés?
Más: elfelejtettem updatelni, de a casinges cucc a termések utáni beáztatással még 7-ik hullámban is szép mennyiséget hozott. Szóval a vizet kell pótolni is lesz termés bőven. (egyébként sokadik kísérlet után sikerült boltban vásárolt shiitake gombáról vett spóráról indítva termést produkálni :)).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. május 3. 19:18
 
 
Mimi? :)

http://kepfeltoltes.hu/view/100503/DSC_01602_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 3. 18:48
 
 
Hadox:
Átlagos körülmények között nem kell a hőmérséklet ingadozással foglalkozni, de konkrét számokat nem hiszem hogy lehetne mondani.

graveworm:
Max 5-ször szokták ezt megcsinálni, de attól is függ hogy mivel kezdődik az egész, meg hogy mi a cél.

Ha 1:10-hez arányt használsz ami relatíve biztonságos és gyors is, akkor:

1l gabona->10l gabona-> 100l gabona-> 1000l szubsztrát (fűrészpor, szalma, komposzt stb) -> kinti ágyások

de el lehet menni 1000 meg 10 000 liter gabonáig is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2010. május 3. 16:26
 
 
Udv. Azt szeretnem megkerdezni hogy a spawn to spawn modszer meddig terjesztheto? Marmint ha nekem van 5 liter olto anyagom, es annak egy reszevel megint csinalok 5 litret es annak az egy reszebol megint csinalok akkor az egy ido utan a micelium romlasahoz vezethet? Marmint a termes szempontjabol, mint a novenyeknek az egymas utani generaciok romlasa. Vagy ez csak simma klonozas es hatartalan?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Hadox2010. április 9. 19:01
 
 
Én még azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora hőmérséklet ingadozást visel el(ami komolyabban nem befolyásolja a hozamot) a kolonizáció, és a termő fázis alatt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. április 9. 14:25
 
 
Lelkes amatőrként illene legalább pár hozzászólást visszaolvasni! Itt sok hasznos információt találsz: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/ethno.html

A spórák beszerzésével kapcsolatban pedig olvass vissza egy keveset a topicban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shancy2010. április 9. 10:02
 
 
Sziasztok.
Lelkes amatőr vagyok e téren. : )
Az első (de biztos nem utolsó)kérdésem az lenne hogy ha nem talállok megfelelő befőtes üveget a sütiknek akkor a poharakra a 3 réteg alufoliát mivel rögzitsem hogy kuktázás közbenn ne ugorjanak le?

copelandia cyanescens - t ( hawaiian ) szeretnék nevelni.
de hogy a babákat honnan fogom megszerezni. : D
ha van ötlet várok emailt.
Előre is thx

 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!