|
Legfrissebb hozzászólások (733 - 782) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | tester: (Y) :) espeke: én úgy szoktam, hogy megnyalok egy cseppet. ha édes akkor jó, ha "fúúúúújjj" íze van, akkor kuka |
| | | | |
| | | | | | | | | | Házilag őrölt barnarizs liszttel tényleg sokkal jobb állaga lett a macskaalmos keveréknek (rostálás nélkül is) Rozsliszttel egy ragacsos trutymó lett, a búzalisztet még kipróbálom, de szerintem a házi őrlés is sokat jelent, mert grizes volt az a brizsliszt rendesen. Ha a bolti búzaliszt önmagában nem lesz jó kipróbálom a gríz+liszt keveréket, meg a házilag darált búzát is ha lesz időm. Kössz a tippet!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | LC-n miből látni, hogy fertőzött? Ált. nincs jele, de ha mégis? Pl az összeragadt, lesüllyedt darabok fertőzés..lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | főzőkanállal tessék kevergetni, akkor nem lesz 'tömbös'. tester en is szitaltam, de nem lattam nagy különbséget (bioluxos alom) ha szitalom vagy sem, csak az idő ment vele. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Térfogat.
Egyébként nem szoktam túl komolyan venni a méricskélést. Kiindulok kb. ennyiből, aztán annyi vizet vagy almot adok hozzá, hogy "jó legyen" :)
Először nekem is összeállt: elkezdte beszőni a micélium, aztán elég hamar meg is állt. De a következő levegősebb keverékkel már szépen elboldogult, termés is lett belőle. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az jó lenne.
Nekem eddig mindíg összeállt és tömör lett a sok törmelék meg por miatt és csak akkor sikerült valamennyire ha átszitáltam az almot és csak a nagyobb szemcsék kerültek a sütibe.
Az egység az térfogat vagy tömeg? |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: korábban már írtam róla néhány sort, de akkor még1x :)
Képeim sajnos nincsenek, majd legközelebb dokumentálom a dolgokat és ha gondolod, egykalapalatt-ra is írok egy kisebb tutorialt a közjó érdekében.
...én úgy szoktam csinálni, hogy először ledarálom a barnarizst (ez lesz az egységnyi mennyiség). Utána hozzáadok 2 egység macskaalmot. Jól elkeverem, és öntök rá egy bő egység vizet. Ekkor jól hallgatóan sercegni kezd. Megint jól elkeverem és várok egy kicsit, mert egy kis időbe telik, mire beszívja a vizet a macskaalom (5-10 perc elég). Ekkorra alábbhagy a sercegés is. Ez után kiderül, hogy sok/kevés/elég volt-e a víz. Ha "tocsog" a vízben a cucc, akkor sok a víz és hozzáadok még egy kis macskaalmot. Először mindig úgy szoktam keverni, hogy egy kicsit több legyen a víz, mint amit a macskaalom be bír szívni. Ilyenkor adok hozzá még egy _kevés_ száraz almot, újból elkeverem, és várok egy picit... és már kész is van. Akkor jó, ha szépen összeáll és nem csepeg. A keverést kanállal célszerű, mert ha kézzel gyúrja az ember, tömör gombócok lesznek a dologból, amit a micélium nem szeret. Ha mégis találunk nagyobb összeállt darabokat a keverékben, azt tenyér közt szét lehet morzsolni. Az üvegbe kanállal szoktam adagolni, és ha szükség van rá, közben _kicsit_ lenyomkodom. Akkor jó, ha nincsenek benne nagyobb üregek, de szemmel láthatóan jó levegős.
Ha már itt tartunk, még egy apróság, ami nekem nagyon szépen bevált: újabban edénynek tescos poharakat használok. 400 ft 4 darab (3 decis), jó vastag falú, felfelé tágul, simán bírja a kuktázást. Néhány réteg alufóliával + szigszalaggal szoktam befedni. LC-vel oltok, tehát nem szoktam spórolni az oltóanyaggal. Így megvan az a jó tulajdonsága, hogy a lefolyik az aljáig a cucc és a pohár teljes magasságában kezdi beszőni a micélium. Így hamarabb és biztosabban végez.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Persze, hogy szereti! :)
De csak az ásványi alapút. Én zöld zsákos bioluxot használok (zeolit). Párásítani is bevált... |
| | | | |
| | | | | | | | | | mental_disorder: a macskaalmos sütiről igazán írhatnál részletesebben, mert biztos hogy sok embert érdekel. Képek is jók lennének, én se nagyon láttam még és nekem nem sikerült rendesen pedig próbálkoztam vele. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ezt konkretan termokozegnek vettem, parasitani majd enis macskaalmot fogok hasznalni...vagy azt is szereti a mici? |
| | | | |
| | | | | | | | | | kolorize: szerintem normális, nekem is ilyen volt. Bár azóta csak macskaalmot használok: olcsóbb, hozzáférhetőbb, tökéletesen működik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az normalis, hogy a frissen vett csomag vermikulitomnak a reszecskeit egyszeruen ujjal osszebirom preselni es megvaltozik az alakjuk? Csak mert elmeletileg ez egy asvanyi anyag ugye es ilyen puha asvannyal en meg nem talalkoztam de lehet csak hulye vagyok |
| | | | |
| | | | | | | | | | off:
Most eszem egy rúd kókuszos sütit. Az alján koncentráltabban van kókusz és bizony úgy néz ki, mintha be lenne szőve micéliummal. :) (nem véletlen ám az asszociáció...) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi Kep az Infót! Nem fogok berágni ...
Igen ... egyik pillanatban azt hiszem hogy már mindent tudok másik pillanatban meg pl. azt se tudom mi azaz LC. Összezavarodok mert sok helyről olvasok sok mindent és mindenki mást mondt mindenki azt mondja hogy szerinte mi a jó... Ebből kell szűrnöm hogy szerintem mi a jó egy olyan embernek, aki ilyet még nem csinált.
De még mindig vannak kérdéseim amik megválaszolatlanok...
Remélem azért nem zavartalak be.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kell túlságosan komolyan venni. A hidrogén-peroxidot nem azért teszed a perlithez, hogy megfelelő legyen az oxigén és a páratartalom.
A H2O2-t fertőtlenítéshez használják. A sterilitás végett olvashattad, hogy perlit mellé szükséges lehet a terráriumban. Szerintem felesleges (ebbe most nem mennék bele.)
A friss oxigént rendszeres légcserével oldhatod meg, attól függően, hogy milyen a terráriumod és mennyi időd van rá. Elég az is, ha újsággal, vagy fedéllel hessegetsz egy párat felette. A páratartalom pedig nagyban függ a külső hőmérséklettől. Tudod, ha kiteszel egy pohár vizet a napra, meg egyet árnyékba, akkor a napra tett víz láthatóan gyorsabban párolog el az edényből. Érdemes lehet a terrárium falát is bespriccelni vízzel, mert onnan gyorsabban párologhat (ha gond lenne az alacsony páratartalom). Erre szoktak körülbelül 85% feletti értéket mondani, de az azt jelentené, hogy kívülről nem is látnám a gombákat és sokat kellene kézzel szellőztetnem
nőnek ezek jóval az alatt is.
Már ne haragudj, de mi az, hogy kell-e meleget csinálni? A termőtestek képzésehez szükséges egy minimális hőmérséklet. Ennyi. Nálam nem volt gond sem 20 celsius fokon, sem pedig 26-on a hozammal.
Ha beteszed a terráriumot a szekrénybe, ahova beszűrödik a fény a gombákra, az már elég fényforrás. Olvastam már kék ledekről is, hogy azt szeretik. Biztos. Nekem szeretik a természetes fényt is, ameddig csak érheti őket egy nap, éri is.
Sok az ellentmondás, talán típusfüggő. Nem mondom, hogy hülyeség az, amit máshol írnak (miért mondanám! Ha azokat betartod, biztos sikeres leszel. Korrekt tanácsok, valahol pedig el kell indulni), de gyakorlás útján majd úgyis kitapasztalod, hogy neked és nekik mi a legmegfelelőbb.
Egykalapalatt pont info weboldalon és ebben a témában szinte minden szükséges infót megtalálsz. Annyit, hogy jó eséllyel nem is kell majd kérdezned
Nem személyeskednék, de a te hozzászólásaid is ellentmondásosak. Peti visszatalált??
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kérdésem lenne rem jól fogtam fel...
Ha perlitbe tettem hidrogén-peroxidot faszáúl vizes meg minden akkor elég oxigén lesz a dobozban a sütiknek és elég lesz a páratartalma is ugye? oks ha nem szoljatok! Kérdés itt is van hogy a meleget ezektől függetlenül is kell csinálni ? hogy?
Azt is olvastam hogy a gomba fény felé nő azaz érdemes egy lámpát helyezni a doboz mellé külömben rosz irányba kezd el nőni de akkor mi a helyzet azzal a kijelentéssel hogy " sötét, meleg helyre kell tenni" ?? nemváogm!
ja igen ... mi ez a mézes cukros cuccozás mire kell a cukor mert az nem írja senki! :S
üdv
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Nah asszem ezen ist tudok vältoztatni :) Remélem nemsokára úgy tudok írni nektek ogy már bevan oltva a kis cuccos :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Na király :) az egyik számomra nehéz dolgot elintéztem ... a vemikulitot :) ÁÁh már csak az a f...om spöra kéne...:S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy számomra ismeretlen jelenséggel találkoztam... mi lehet ez?
Sütivel oltottam szalmát. Egy alufóliával lefedett jénaiban nőtt, hogy lássam kívülről hogyan halad. Elkészült, ezért kinyitottam. Két fekete folt volt a szalma tetején (középtájt kb. 6 cm. átmérőjű, és a szélén egy kisebb), amit a micélium (még?) nem hódított meg - bár a szélével elboldogult. A folt környékén jól látszik, hogy a micélium be tudta kebelezni.
Gondoltam "ez penész lesz, bukta". De nem! Megnéztem közelebbről és határozottan nem az. Szaga sincs, csak a szokásos gomba illatot éreztem. A micélium makk egészségesnek tűnik. Sajnos megfelelő minőségű képet nem tudok készíteni, ezért megpróbálom leírni ahogy csak tudom:
A szalmaszálak külső felületén vannak apró fekete pöttyök. Nem csak a "süti" külső felületén, hanem lejjebb is megjelentek (de csak a felszín közelében). Kb. negyed-háromnegyed mákszem méretűek. A szalmaszálak, szalmacsomók belsejében semmi nyomuk, csak a külső felületen látszanak. Némelyik határozottan olyan, mintha a szalmaszáltól merőlegesen kifelé ágaskodna, némelyik csak egy pici mákszemhez hasonlít. Többnyire egyenként fordulnak elő 1-2mm távol egymástól, de van, ahol kb. 10 is van egy kupacban.
Kicsit "ragaszkodnak" a szalmához, többször végig kell húzni az ujjam, hogy lejöjjenek. Nyomásra egyszerűen csak kilapulnak/elkenődnek. Kb mintha gyurma lenne. Nem látni nedvet vagy hasonlót (megfordult a fejemben az is, hogy talán valami rovar odapetézhetett... de nem úgy tűnik... na meg hogy került volna oda?!).
Szóval a kérdésem röviden annyi, hogy WTF?! |
| | | | |
| | | | | | | | | | az mit jelent, ha két máskor, másik lenyomatrol készült fecsibe 1-1 fekete, kb 2 gyufaszálvég nagyságú mákhoz hasonlo vmi uszkál? kétlem, hogy osszeragadt mici, de ki tudja. csak ezekbe a fecsikbe van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soka: én az első néhány próbálkozást leszámítva csak zeolitot használtam. Maximálisan meg vagyok vele elégedve. Jó állagúak a sütik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: nekem az egykalapalatt-ba a PM küldés nem ment:) lehet elkuldi, de mindenestre nem jelzi az elküldöttben.
buzakorpa, tönkölybúza-dara, barnarízsliszt kombohoz mit szóltok? vermit kihagynám, mert nincs:) arányilag? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Á, az csak egy szem köles a micélium tetején :) Tényleg durva amúgy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | AZTAMINDENIT, DURVA!! :)
Itt van előttem egy üveg kevéske kölessel, aminek a tetejére az vagyon írva, hogy 11.23. Szépen szövögette a mici, aztán felrázás után kiszáradt a köles a radiátor és amiatt, hogy van egy vatta a tetején a légcsere miatt.
Egyébként most szívok már sokadszorra a radiátor miatt... Vennem kell egy akváriumi vízmelegítőt, mert a nagyon száraz a meleg (ami egyébként tartja a stabil 28 fokot...) a radiátor fölött és kiszárítja a táptalajt, spawn-t (ha van hova szöknie a víznek, ugye a vattás légcserenyílás).
No, és mit látok ma? Megfordítottam picit az üveget és látom, hogy a kupak/fedő aljára van ragadva egy csomó beszőtt köles és apró gombák lefele kukucskálnak! Ezek szerint a köles is elég, hogy kijöjjenek....
http://kepfeltoltes.hu/101221/heh_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Elnézést a gyatra minőségért, de az üveg össze-vissza töri szegény fénysugarakat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi, működik! Nem tudtam, hogy van ez a WikiEd!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | "orvosi" steril viz alatt gondolom MilliQ-t ertett. szerintem felesleges, csak komolyabb dolgoknal szamit igazan. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A szerkesztőablak jobb oldalán van a "Vezérlőpanel". Ha abban a bal alsó gombot("Váltás WikiEd és sima szerkesztő között") megnyomod akkor kapsz egy kurzort. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azon belül hová nem lehet írni, és milyen hibaüzit kapsz vagy hogyhogy nem lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | (illetékes(ek): Egykalapalatt.info-ra nem lehet írni.) Nekem is lenne ilyen sütis kérdésem. PF sütiben a vermit szeretném Zeolittal(macskaalommal) helyesíteni. Ettől nem lesz lazább a süti? Nem fog szétesni? Illetve láttam/olvastam, hogy kávét, tisztított dióbelet is be lehet keverni. Ezeknek lesz valami stimuláló hatása a micire, vagy a kalapokra?
Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | buzadara/buzakorpa/barnarizsliszt/csapvíz sütikombo mukodhet? csak lábas van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kéretik az előzőt törölni... Spawn és monotub amiket kerestem. Bocsesz
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy kérdés: Szükség van kuktára? Tudom, sima edénybe is meg lehet csinálni, csak annyi kell, hogy ne szemes gabona legyen. 3 szoros sterilizálással (egymas utan 3x), szerintem müködhet. Szerintetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fürdőszobát szerintem is felesleges fertőtleníteni, még akkor is ha oltás megy majd benne (pl csírával szalmát).
A lényeg ugye az lenne, oltás közben a levegőben ne szállingózzon por vagy penész a levegőben, vagy ne hullhasson bele a sterilizált táptalajba. Ezt úgy is el lehet érni ha egyszerűen lezuhanyzik az ember. A pára összegyűjti a levegőből a szennyeződéseket és pár perc múlva kicsapódik a falakra, ezután már csak arra kell figyelni hogy ne legyen bent légmozgás, amivel újabb szennyeződések kerülhetnek be a levegőbe, vagy esetleg felkavarhatják a már bent lévőket, ami a nedvesség miatt elég nehéz lenne.
Persze nem árt néha alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.
Ugyanez igaz a gloveboxra is, azt sem kell mindig fertőtleníteni, elég átmosni, vagy permetezőflakonnal beteríteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spóralenyomatot úgy egyszerűbb venni, hogy fogod az ideális kalapot és ráteszed egy annak megfelelő méretű alufóliadarabkára, amit előtte tömény alkohollal átitatott fülpucolóval alaposan átkentél, és hagytad, hogy az alkohol elpárologjon töménységtől függően pár másodperc alatt (96%-t használok). Végül a fólia és a kalap kettős fölé helyezünk egy poharat, hogy védjük a további szennyeződésektől a lenyomatunkat.
Általában egy egészséges kalapból készíthető több lenyomat is. Előnyei a papírral szemben: a fólia olcsó, kisebb helyet foglal, egyszerűbb megtisztítani, könnyebb róla kaparni a spórákat, félrekaparásnál nem szóródnak szét a spórák ezer helyre, mint például egy borítékban, kényelmesebb vele dolgozni, és egyszerűbben visszazárható. A spórákat könnyen elkenhetjük, miközben vesszük ki a kalapot a két papírlemez közül, blabla.
Orvosi desztillált víz receptre? Desztillált vizet öt literes kiszerelésben is lehet kapni a teszkóban párszáz forintért, ha valakinek erre lenne szüksége, de nekem problémám még nem volt a csapvízzel sem, amit pár percig forraltam mikróban, majd hűtés után kaparhattam bele a spórákat.
"A perlitbe meg hidrogénperoxid kell kis részben (1 dcl. 30 %-os hidrogén 3 liter viz)."
1 dl 30%-os hidrogénperoxid? Veszélyes, talán szükségtelen is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem értem minek bonyolítjátok a helyzetet. A siker titka röviden: A spóranyomatot ugy a legegyszerűbb elkészíteni, hogy borítékba teszed a kalapot 24 órára (peresze olyan kalapot aminek barna a lemeze abban sok a spóra). A kalaphoz tiszta eszközzel érhetsz csak. A boritékban 24 órát hagyod állni majd kiveszed és leragasztod az egészet. Ha a perlitágyba túl sok a víz akkor nagyon magas a pára nem lesz spórás gombád. A boritékban steril késsel kaparod ki a spórát amihez orvosi desztillált vizet használsz, ami kis üvegcsébe van (egészségügyből lehet könnyen szerezni patikában csak vényre adják, pedig csak víz) ezzel oltod a talajt !. A vermukulitos a legjobb (barnariszliszt 1/4, Viz 1/4, Vermi 2/3 rész) megoldás. Nem kell semmi szoba fertőtlenités meg ilyen hülyeségek. Egy egyszerű átlátszó dobozban jól működik az egész, szellőztetni napi egyszer bőven jó, ventilátor sem kell. Nincs szükség szoba fertőtlenitésre. A benzinkutas desztiláltvíz nem igazán jó,átbaszós, csak az orvosi. A spórához csak tiszta eszközzel lehet érni. A perlitbe meg hidrogénperoxid kell kis részben (1 dcl. 30 %-os hidrogén 3 liter viz). A perlitből ki kell szorítani a vizet, nem túl erősen 3-4 centi vastagon elég a láda aljára. Ezek a buktatói a folyamatnak. Ja és 40 perc sima kuktázás is bőven elég, nem kell semmi extra. Mindig meg kell várni amíg minden részt besző a micélium a befőttes üvegben. A 0,7 üveg tetejére elég 4 db. 5 mm átmérőjű lyuk amit pappírzsepivel takarsz le úgy hogy a széleit leragasztod szigetelő szallaggal. A teljesen átlátszó műanyag láda a legjobb a célra. A micélium és a szabad hely aránya kb: 1:10 - 1:20 -hoz legyen. A micélumot alma nagyságúra érdemes darabolni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | én a fürdőszobát tömény (~15%) hypos/flóraszeptes/domestosos vízzel szoktam szórófejes flakonból és/vagy ronggyal. a dobozban pedig 3%os hyperol oldatot használok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | írjatok meg legyszi, mivel fertőtlenítetek, pl a területet körülötte vagy egy szobát. klórmeszes víz? hypo? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hjaj emberek... baj van. Néhány napja oltottam szalmát. Nagyjából ugyanúgy, mint eddig: előtte beáztattam enyhén mosogatószeres vízbe 2 órára. Utána kinyomkodtam, beleraktam egy párnahuzatban a fazékba. Öntöttem rá vizet, amihez adtam némi meszet (1. hibalehetőség: kicsivel többet, mint általában - úgy emlékszem, hogy kb. másfél evőkanálnyit... azt hogy mennyi vízhez, meg nem mondom... de nem volt túl sok... 3-5 liter lehetett kb.) és bár nem szoktam, de valamiért ("menjünk biztosra"), adtam hozzá pár csepp mosogatószert is. Másfél óráig 70-76 fokon tartottam (most különösen pontos voltam, 5 percenként ellenőriztem). Aztán hagytam hűlni, kinyomkodtam belőle a vizet, és megvártam míg teljesen kihűl. Közben a szokottnál is jobban kitakarítottam a fürdőszobát. Körbenyaltam mindent flóraszepttel, a kádat különösen (abban szoktam dolgozni). Aztán a megszokott módon összemorzsoltam a sütit (még apróbbra, mint szoktam... mondván, hogy legyen több oltási pont) és elkevertem a szalmával. Egy átlátszó falú edénybe tettem, hogy ne kelljen kinyitnom ahhoz, hogy kövessem a beszövés menetét. Betettem az inkubátorba, majd vártam, hogy 2 napon belül elkezd fehéredni. Odáig szép lassan eljutott, hogy a süti darabkái már újra fehérnek látszanak. De ennyi az egész... a szalma érintetlennek látszik. Mit csinálhattam rosszul? A kicsivel több mész és a mosogatószer lehet a baj? Elfertőződött volna (nem hiszem... most beleszagoltam és teljesen OK)? Nem kellett volna olyan apróra morzsolni? Vagy ha kisebb a spawn aránya ez van (ez most kb 5:1... az eddigi kisérleteim kb. 2:1 voltak)? Tanácstalan vagyok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Verticillium illik rá, de nem vagyok benne bíztos. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Locsolás után sokkal rosszabbul néznek ki. Lehet elkapta vmi baci? Vízcseppek altal? Talan a masodik flush jobb lesz. Bármilyen ötlet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A vékony, magas gombák szerintem a kevés szellőztetés miatt vannak. Szellőztess gyakrabban, attól nem lesz bajuk. A zacskóba esetleg tegyél perlitet, és akkor szerintem nem is kell majd permetezni őket vízzel. A gombákon lévő kék foltok valószínű attól vannak, hogy permetezéskor a víz hozzájuk ér, és ott bekékülnek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet csak nekem tunnek száraznak:) Van bennt nekik víz, nemtudom hogyan csavarjam feljebb a páratartalmat:)
Kell egy jobb permetezo:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz :)
Beindultak:) Kicsit vékonyabbak, mint elképzeltem. Egy-két gombának megrepedt a kalapja, még egész kiskorában. Arra gondoltam ez a nedvességtartalom miatt lehet. Aljan sok kék folt van, de ez inkább psilocybin kék, mint penész. Az a furcsa, hogy mindegyik kicsit vékonyabb, mint itt: http://www.shamanic-extracts.com/xcart/images/d_157.jpg
Az mitől lehet?
Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem vagyok még túlzottan tapasztalt, de megpróbálok tanácsot adni :) Mit jelent, hogy nagyon lassan nőnek? Mikor kezdtek el nőni? Mekkorák?
Én a helyedben nem locsolnám. Ha arra gyanakszol, hogy azért állt meg a növekedés, mert nincs elég nedvesség a sütiben, távolítsd el a pineket, és inkább dunkold hűtőben 1 napig, aztán próbálkozz vele újra.
Szerintem nem a vermi a legjobb. Drága, viszonylag körülményes beszerezni, és azt mondják nem túl egészséges a pora. Én a macskaalomra esküszök: bio-lux márkájú, zöld papírzsákban árulják. Csak az ásványi alapú (jelen esetben zeolit) a jó... agyagosat vagy bármi mást nehogy megvegyél. Azt írják, hogy nehezebb eltalálni a megfelelő nedvességtartalmat macskaalomnál, de nekem nem volt vele gondom: kezdőként, méricskélés nélkül, elsőre sikerült. Annyi vizet raktam hozzá, amivel már épp elkezd tocsogni, aztán kevertem hozzá még egy kis macskaalmot, hogy felszívja. Nem árt, ha keverés közben 5-10 percre hagyod állni: időbe telik mire felszívja a vizet (közben érdekes sercegő hangot ad)... ha sietsz, végül szárazabb lesz a táptalajod, mint szeretnéd. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mitől lehet az, hogy kinőttek a gombakezdemények (apro meg nagyobb pinheadek), de nagyon lassan nől? Zacskóba van, alján víz a humidity miatt, growbox volt, lehet nem áztattam be eléggé az elején. Kicsit száraznak látszik. Ha meglocsolom jó lesz?:) Hőmérséklet rendben van.
Vermikulit helyett mit lehet még használni barnarízsliszt mellé? Illetve milyen táptalajok vannak, amiket lehet? Azt írtátátok, hogyha nem vermi, akkor muszáj kuktázni. Ez igaz? Vermi a legeslegjobb, legbevaltabb? Tehat, ha mondjuk nekem nincsen kuktám..
thx
|
| | | | |
|