|
Legfrissebb hozzászólások (783 - 802) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Azt hiszem bátran mondhatom, hogy bevált... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vasárnap megírom, hogy mennyire vált be a ventilátoros-időkapcsolós-szellőztetős kókányolásom: 6 óránként bekapcsol fél órára egy 8 centis házhűtő ventilátor és szívja ki a levegőt a dobozból. Addig is reménykedek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem desztillált vizet használtam... nagyon apró szemcsékről van szó... kb. mint a liszt. Ha megmozgatom az üveget, akkor jönnek fel az aljáról, egy kis rázásra pedig el is keverednek, kicsit zavarosabbá téve az oldatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ami kicsapódott főzés után az lehet akár vízkő is, ha nem deszt vizet használtál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újabb kérdésekkel bombáználak benneteket tapasztaltabb kollégák!
1, Oltottam nem rég szalmát: vasárnap tettem ki őket teremni. Ez az első kísérletem, egyelőre takaróréteg nélkül. Bár egy kis (sterilizált) nedves perlittel+macskaalommal megszórtam a tetejét, hogy mégse száradjon ki olyan könnyen (de nem fedtem be teljesen). Szövődik még 1-2 adag, velük szeretnék takaróréteggel kísérletezni majd. Akik kinn vannak, eddig teljesen szépek. Semmi szag, szép fehér. Szerintetek mikorra várhatom, hogy elkezdenek pinesedni?
2, Ti hogy oldjátok meg, ha 1-2 napra magára kell hagynotok az épp cseperedő gombákat? Sajnos nekem most 2 napig nem lesz alkalmam velük lenni. Arra gondoltam, hogy egy számítógép ház hűtő ventilátorból, adapterből és időkapcsolóból összekókányolt szerkezettel fogom megoldani. Napi 3x15 percig fogja szívni a dobozból a levegőt (persze megfelelő szűrőn át). Vélemény? Tapasztalat? Ötlet?
+ az előző hozzászólásaimhoz kapcsolódóan:
A "talán fertőzött" sütik egyre szebben nőnek! Mióta beindultak, csak gyorsulnak. Az egyik már az üveg oldalát majdnem teljesen benőtte. Valamint beindult a harmadik is, ami eddig semmi életjelent nem mutatott... bár tőle aztán végképp semmit se várok :)
LC: a tiszta fehér cukros és a tiszta barna cukros oldat nem igazán vált be. Kiöntöttem. A barna+fehér cukros már "szöszös" kicsit, a mézes kicsit jobban... bár eddig csak szebb, gyorsabb mézes LC-im voltak :(
Csináltam két üveg újabb mézes LC-t: kb. kétszeres adag vizet használtam, mint szoktam (mert a keveset nehézkes kiszívni), és ehhez kicsit több mézet. Az oldat szokatlanul... akarom mondani aránytalanul sárga lett és valami rögtön "kicsapódott" belőle főzés után (valami apró, szemcsés cucc). (Peroxid most nem került bele). Egyszerűen elnéztem az arányokat? Túl sokat főztem (1,5-2 óra)? Vagy az lehet az oka, hogy ez megint egy új fajta a méz?
A válaszokat előre köszönöm! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nah... végre eljutottam odáig, hogy meglett mindenem (többek közt a szalmám :)) ahhoz, hogy szalmát olthassak. Kb. 1:1 és 1.5 rész szalma:1 rész süti közt volt az arány. Mennyi idő lesz a beszövés ill. mikorra várhatok termést szerintetek? (Persze ha mindent jól csináltam) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én nekem is voltak ilyen fertőzött, nem fejlődő üvegeim. Felnyitás után viszont elkezdtek jobban mozogni, gondolom a friss levegő miatt. Persze soha nem tudták beszőni az üveget, csak részben. Nem érdemes velük már törődni.
tester, igazad lehet, hogy valóban a táptalajjal lehet valami, mert mind a két földemen megállt a termelés. Tanulóóóópééénz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kb. két hete oltottam három sütit új LC-vel. 4-5 nap után se láttam rajtuk semmit, kezdett gyanús lenni, hogy valami nem ok. Felnyitottam az LC üvegét és beleszagoltam:"igen, ennek szaga van" :( Gondoltam "erről ennyit". Viszont valamiért nem dobtam még ki őket az inkubátorból... amíg van hely, miért ne maradhatnának? Úgy 3 napja beindult kettő. Az egyik kimondottan szépen nő, a másik visszafogottabban. Vajon várhatok tőlük valamit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mindenképp! De odáig még van 1 vagy 2 hullám, ha minden jól megy :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem igen! Úgyis a micélium a lényeg, nem a tápanyag. Azt nem tudom, hogy problémát jelent-e a nem steril felület, de egy próbát megérhet! Majd számolj be az eredményről. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kimerült sütit fel lehet/érdemes használni szalma oltásához? |
| | | | |
| | | | | | | | | | @tester
Előfordulhat, hogy a kókuszrost, ami már több hónapja állt egy üvegben, pasztörizálás után bontatlanul, mégiscsak elfertőződött? Fertőzésre utaló szag nincsen, nem is volt. A kolonizálás gyorsan végbement! Mind a két esetben ezek az állott kókuszrostok a takaróréteg és a hozamok elég gyengék.
@deeptrip
Ez már bennem is felmerült... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy tényleg olyan fajta, mint amit ráírtak a printre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mental_disorder:
Jól csináltad, az egyetlen értelmes tanácsom legalábbis az lett volna hogy minél többféle LC-t próbálj ki, egy majdcsak beválik.
Khrg:
Pár hétbe is telhet. Egy-két liter vermi és perlit elég, vermiből jobb a nagyszemű, de itthon én még nem láttam. Perlitet lehet helyettesíteni macskaalommal meg agyaggolyóval is.
kep:
A gombáknál ezek a fajta nevek méginkább fantázianevek mint a kendernél, igazából nincs ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ettől függetlenül rengeteg oka lehet hogy nem terem úgy ahogy szeretné az ember, de az ok általában a körülmények közt keresendő. Lehet pl fertőzés is, nem feltétlenül látható, de a termőtest képződésre kihat.
Nekem is sokszor volt úgy hogy ugyanaz a klón látszólag tök egyforma körülmények közt nem termett úgy mint a mellette lévő testvére. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem igazán jött be eddig Ecuador. 3 (0.3) g-t sikerült eddig kapni, 2 hét termőre fordítás után. Nem is hajtja magát. A föld sem hasonlít egy igazi multi-spóra kultúrára.
A klón sem úgy terem, mint ahogy arra én számítottam. Az egész földön, ugyan ott megjelenik 2-3, még pár abort rajtuk kívül, aztán ennyi egy hullám.
Kapacitásom nincsen egy újabb aprajafalvára a jelenlegi felállás szerint, ezért megeshet, hogy Ecuadort -egy teljesen friss földet- le kell cserélnem és áthelyeznem valahova. Talán beültetem valamelyik virágom mellé. Van régebbről fecsis mexikói kalapos, na meg kolumbiai saját lenyomatok, amik teljesítettek már egy párszor, szóval, szóval...
Nem csipkelődni akarok, de többnyire azt olvastam Ecuadorról, hogy nem kényes, jól teljesít változó körülmények között is, ajánlják mindenkinek. Ehhez képest ennél ideálisabb körülmények, mint most, még nem voltak a földjeimen kívül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az adott témakör alján van egy fehér kereső mező, használd egészséggel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Nagymamám kérdésével fordulnék hozzátok. Sokat hallott a templomban arról a bandáról, akik pikkpakk alufóliát adnak mindenkinek egy lyukas garasért. Nosza meg is rendelte, most az iguánával együtt reménykednek, hogy nagyon hamar ideér. Első kérdése arra vonatkozik(ha jól emlékszem, hogy ezt kérte), hogy tudja valaki, hogy körülbelül mennyi időbe telik az aluminiumdarabkának elgyalogolnia onnan ide?
A másik dolog az lenne, hogy nekifogott szép lassan összevásárolni pár szükséges dolgot. Az érdekelné, hogy nem nagyipari mikroszkópikus vizsgálathoz mennyi vermikulit, illetve perlit szükséges? Illetve, hogy a vermikulitnál mindegy, hogy nagyobb darabok, avagy kisebb darabok?
Válaszokat előre is köszöni, Piroska néni |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na mindegy... oltottam ma biopsziával (mexikói termőtest) méz, fehér cukor, barna cukor, barna+fehér cukor oldatokat (kb. 2,5-3% peroxiddal a biztonság kedvéért). A közjó érdekében majd beszámolok, hogy melyik hogy sikerült :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újabb kérdéssel szeretnék a tapasztaltabb kollégákhoz fordulni: kifogytam oltóanyagból és most szeretnék egy újabb adag LC-t csinálni. Viszont a jól bevált termelői mézem elfogyott. Barna és fehér cukor van itthon, meg valami közepesen gagyi bolti virágméz. Mivel éri meg a legjobban próbálkozni? Barna cukorral kísérletezett már valaki közületek?
Egyébként a múltkori "nem tudom mennyi az annyi" akcióm egész jól sikerült: szemre mértem ki (a gomba 90%-a víz... mennyit tudnék egy 25 millis fecskendőbe beletömni?). Kb. azt a szintet sikerült eltalálni, amit szerettem volna :)
Minden jót és köszi a választ! |
| | | | |
|