|
Legfrissebb hozzászólások (783 - 832) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Azt hiszem bátran mondhatom, hogy bevált... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vasárnap megírom, hogy mennyire vált be a ventilátoros-időkapcsolós-szellőztetős kókányolásom: 6 óránként bekapcsol fél órára egy 8 centis házhűtő ventilátor és szívja ki a levegőt a dobozból. Addig is reménykedek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem desztillált vizet használtam... nagyon apró szemcsékről van szó... kb. mint a liszt. Ha megmozgatom az üveget, akkor jönnek fel az aljáról, egy kis rázásra pedig el is keverednek, kicsit zavarosabbá téve az oldatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ami kicsapódott főzés után az lehet akár vízkő is, ha nem deszt vizet használtál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újabb kérdésekkel bombáználak benneteket tapasztaltabb kollégák!
1, Oltottam nem rég szalmát: vasárnap tettem ki őket teremni. Ez az első kísérletem, egyelőre takaróréteg nélkül. Bár egy kis (sterilizált) nedves perlittel+macskaalommal megszórtam a tetejét, hogy mégse száradjon ki olyan könnyen (de nem fedtem be teljesen). Szövődik még 1-2 adag, velük szeretnék takaróréteggel kísérletezni majd. Akik kinn vannak, eddig teljesen szépek. Semmi szag, szép fehér. Szerintetek mikorra várhatom, hogy elkezdenek pinesedni?
2, Ti hogy oldjátok meg, ha 1-2 napra magára kell hagynotok az épp cseperedő gombákat? Sajnos nekem most 2 napig nem lesz alkalmam velük lenni. Arra gondoltam, hogy egy számítógép ház hűtő ventilátorból, adapterből és időkapcsolóból összekókányolt szerkezettel fogom megoldani. Napi 3x15 percig fogja szívni a dobozból a levegőt (persze megfelelő szűrőn át). Vélemény? Tapasztalat? Ötlet?
+ az előző hozzászólásaimhoz kapcsolódóan:
A "talán fertőzött" sütik egyre szebben nőnek! Mióta beindultak, csak gyorsulnak. Az egyik már az üveg oldalát majdnem teljesen benőtte. Valamint beindult a harmadik is, ami eddig semmi életjelent nem mutatott... bár tőle aztán végképp semmit se várok :)
LC: a tiszta fehér cukros és a tiszta barna cukros oldat nem igazán vált be. Kiöntöttem. A barna+fehér cukros már "szöszös" kicsit, a mézes kicsit jobban... bár eddig csak szebb, gyorsabb mézes LC-im voltak :(
Csináltam két üveg újabb mézes LC-t: kb. kétszeres adag vizet használtam, mint szoktam (mert a keveset nehézkes kiszívni), és ehhez kicsit több mézet. Az oldat szokatlanul... akarom mondani aránytalanul sárga lett és valami rögtön "kicsapódott" belőle főzés után (valami apró, szemcsés cucc). (Peroxid most nem került bele). Egyszerűen elnéztem az arányokat? Túl sokat főztem (1,5-2 óra)? Vagy az lehet az oka, hogy ez megint egy új fajta a méz?
A válaszokat előre köszönöm! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nah... végre eljutottam odáig, hogy meglett mindenem (többek közt a szalmám :)) ahhoz, hogy szalmát olthassak. Kb. 1:1 és 1.5 rész szalma:1 rész süti közt volt az arány. Mennyi idő lesz a beszövés ill. mikorra várhatok termést szerintetek? (Persze ha mindent jól csináltam) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én nekem is voltak ilyen fertőzött, nem fejlődő üvegeim. Felnyitás után viszont elkezdtek jobban mozogni, gondolom a friss levegő miatt. Persze soha nem tudták beszőni az üveget, csak részben. Nem érdemes velük már törődni.
tester, igazad lehet, hogy valóban a táptalajjal lehet valami, mert mind a két földemen megállt a termelés. Tanulóóóópééénz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kb. két hete oltottam három sütit új LC-vel. 4-5 nap után se láttam rajtuk semmit, kezdett gyanús lenni, hogy valami nem ok. Felnyitottam az LC üvegét és beleszagoltam:"igen, ennek szaga van" :( Gondoltam "erről ennyit". Viszont valamiért nem dobtam még ki őket az inkubátorból... amíg van hely, miért ne maradhatnának? Úgy 3 napja beindult kettő. Az egyik kimondottan szépen nő, a másik visszafogottabban. Vajon várhatok tőlük valamit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mindenképp! De odáig még van 1 vagy 2 hullám, ha minden jól megy :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem igen! Úgyis a micélium a lényeg, nem a tápanyag. Azt nem tudom, hogy problémát jelent-e a nem steril felület, de egy próbát megérhet! Majd számolj be az eredményről. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kimerült sütit fel lehet/érdemes használni szalma oltásához? |
| | | | |
| | | | | | | | | | @tester
Előfordulhat, hogy a kókuszrost, ami már több hónapja állt egy üvegben, pasztörizálás után bontatlanul, mégiscsak elfertőződött? Fertőzésre utaló szag nincsen, nem is volt. A kolonizálás gyorsan végbement! Mind a két esetben ezek az állott kókuszrostok a takaróréteg és a hozamok elég gyengék.
@deeptrip
Ez már bennem is felmerült... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy tényleg olyan fajta, mint amit ráírtak a printre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mental_disorder:
Jól csináltad, az egyetlen értelmes tanácsom legalábbis az lett volna hogy minél többféle LC-t próbálj ki, egy majdcsak beválik.
Khrg:
Pár hétbe is telhet. Egy-két liter vermi és perlit elég, vermiből jobb a nagyszemű, de itthon én még nem láttam. Perlitet lehet helyettesíteni macskaalommal meg agyaggolyóval is.
kep:
A gombáknál ezek a fajta nevek méginkább fantázianevek mint a kendernél, igazából nincs ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ettől függetlenül rengeteg oka lehet hogy nem terem úgy ahogy szeretné az ember, de az ok általában a körülmények közt keresendő. Lehet pl fertőzés is, nem feltétlenül látható, de a termőtest képződésre kihat.
Nekem is sokszor volt úgy hogy ugyanaz a klón látszólag tök egyforma körülmények közt nem termett úgy mint a mellette lévő testvére. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem igazán jött be eddig Ecuador. 3 (0.3) g-t sikerült eddig kapni, 2 hét termőre fordítás után. Nem is hajtja magát. A föld sem hasonlít egy igazi multi-spóra kultúrára.
A klón sem úgy terem, mint ahogy arra én számítottam. Az egész földön, ugyan ott megjelenik 2-3, még pár abort rajtuk kívül, aztán ennyi egy hullám.
Kapacitásom nincsen egy újabb aprajafalvára a jelenlegi felállás szerint, ezért megeshet, hogy Ecuadort -egy teljesen friss földet- le kell cserélnem és áthelyeznem valahova. Talán beültetem valamelyik virágom mellé. Van régebbről fecsis mexikói kalapos, na meg kolumbiai saját lenyomatok, amik teljesítettek már egy párszor, szóval, szóval...
Nem csipkelődni akarok, de többnyire azt olvastam Ecuadorról, hogy nem kényes, jól teljesít változó körülmények között is, ajánlják mindenkinek. Ehhez képest ennél ideálisabb körülmények, mint most, még nem voltak a földjeimen kívül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az adott témakör alján van egy fehér kereső mező, használd egészséggel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Nagymamám kérdésével fordulnék hozzátok. Sokat hallott a templomban arról a bandáról, akik pikkpakk alufóliát adnak mindenkinek egy lyukas garasért. Nosza meg is rendelte, most az iguánával együtt reménykednek, hogy nagyon hamar ideér. Első kérdése arra vonatkozik(ha jól emlékszem, hogy ezt kérte), hogy tudja valaki, hogy körülbelül mennyi időbe telik az aluminiumdarabkának elgyalogolnia onnan ide?
A másik dolog az lenne, hogy nekifogott szép lassan összevásárolni pár szükséges dolgot. Az érdekelné, hogy nem nagyipari mikroszkópikus vizsgálathoz mennyi vermikulit, illetve perlit szükséges? Illetve, hogy a vermikulitnál mindegy, hogy nagyobb darabok, avagy kisebb darabok?
Válaszokat előre is köszöni, Piroska néni |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na mindegy... oltottam ma biopsziával (mexikói termőtest) méz, fehér cukor, barna cukor, barna+fehér cukor oldatokat (kb. 2,5-3% peroxiddal a biztonság kedvéért). A közjó érdekében majd beszámolok, hogy melyik hogy sikerült :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újabb kérdéssel szeretnék a tapasztaltabb kollégákhoz fordulni: kifogytam oltóanyagból és most szeretnék egy újabb adag LC-t csinálni. Viszont a jól bevált termelői mézem elfogyott. Barna és fehér cukor van itthon, meg valami közepesen gagyi bolti virágméz. Mivel éri meg a legjobban próbálkozni? Barna cukorral kísérletezett már valaki közületek?
Egyébként a múltkori "nem tudom mennyi az annyi" akcióm egész jól sikerült: szemre mértem ki (a gomba 90%-a víz... mennyit tudnék egy 25 millis fecskendőbe beletömni?). Kb. azt a szintet sikerült eltalálni, amit szerettem volna :)
Minden jót és köszi a választ! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Végül a sok hifa csomó mellett megjelent kettő primordia is Equadorban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jó lett a képes illusztrációd kf-en. aljas-vajas mutatvány:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem. Viszont a gombát mindig kitöröm a takaróréteggel együtt és a tönkről ledörzsölöm a takaróréteg maradványait a gomba helyére ha kilátszana a szalma. Sose vágtam még bele a törzset. Sütinél nincs ilyen gond. Ott csak a vermit szoktam lefaragni a tönk aljáról egy sniccerrel.
Gén általában nem szereti ha valaki blognak használja az oldalt, veled biztos elnéző. Tester viszont kimondottan szereti ha telefirkálják a kalapot naplókkal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd ha lesz változás Equadorral kapcsolatban, írok ide. A ma reggeli szüret után bebizonyosodott, hogy túl vékony takaróréteget hagytam a földön. A mostani testek elég erősen oda voltak nőve, így sok kókuszrost maradt a tönkökön. Gyakorlatilag ki kellett onnan szabnom őket!
Már korábban kérdeztem ezt, de nem kaptam rá választ: utólag szabad még takaróréteget rakni a földre? Fertőzések miatt kérdem, más miatt nem lenne baj gondolom. A felső réteg még nem lehet olyan "koszos", valószínűleg megpróbálom... Tüdő, neked volt ilyesmivel már tapasztalatod? Szövetni egy új réteget, termőre fordítás után?
Egyébként naplónak is jól használható a Daath fóruma, ezért is írom le részletesen, számadatokkal a kellő információkat, mivel ezekből később le lehet szűrni egysmást, remélem nem zavar senkit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Equador nálam 3 hét után fordult termőre konstans 25C-n sütin, kék leddel. Nyáron 10-14 nap szobahőn és szalmán, természetes fénnyel. Az lc ugyan az.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | 4-5 nap növekedés után beértek a klón-csiperkék! 13 gramm összesen. Nem meglepően, kívülről hasonlítanak a szüleikre minden tekintetben, gondolok itt például a súlyukra. Ezek egy egyedülálló klónból vannak, ami magányosan nőtt akkoriban a földön -gondolom azért is nőnek ilyen ritkán. A potenciájuk érdekel még, mert emlékszem, hogy a prototípus erősre sikeredett.
Meglátjuk, hogy milyen gyorsan jön majd a következő hozam. Ha a hullámok közti idő is megfelelő lesz, akkor az is előfordulhat, hogy csak ő lesz kultiválva. Gyors, nem kényes, nem kiabál...
Kép a klónokról: http://kepfeltoltes.hu/101017/phpbLU4yR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez a kép pedig a legelső hozam ebből a gombából. Összesen 20 gramm jött le akkor, 17 gombából +abortok . Ugye azért nem mindegy: http://kepfeltoltes.hu/100616/sz1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az Equadori csiperke viszont nem akar termőre fordulni. Talán még kell neki egy kis idő! Eddig 8 nap telt el a terráriumba helyezése óta (egykor együtt a klónokkal). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor az egy másik mérleg volt. :) Kösz a tippet, így már azt hiszem menni fog, vizet tudok mérni! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kettő joghurtos pohár, meg egy vonalzó. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt hiszem emlékszem arra a mérlegre. :) Nem két bank/telefonkártya kell hozzá? Hát nem tudom mi lesz... alszok még rá néhányat :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ne is fáradj vele. Biztosan nem fogod -szerintem- még körülbelülre sem belőni a mennyiséget, főleg kezdőként. Egy mérlegnél, akár házi készítésű: (most nézem nem tudom linkelni az elkészítést, a salvia.tvn.hu nem elérhető) nincsen jobb alternatíva. Lehet olcsón tized-gramm pontosságú zsebmérlegeket kapni headshopokban, vagy akár licitálós oldalakon is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni: növöget a csiperke, lassan eljön a szüret és a kóstoló ideje. 2-3g szárítottnak megfelelő frisset szeretnék elfogyasztani - ez úgy 20-30g lehet. Viszont nincs mérlegem, amivel kimérhetném, és nem vagyok annyira tapasztalt, hogy ránézésre tudjam. Tudna valaki viszonyítási alapot mondani, ami alapján nagyjából belőhetném az adagot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor írtam régebben, hogy nekem aztán nem kell kukta a köles sterilizálásához (legalábbis elég csak egyszer hőkezelésnek kitenni), egy sem fertőződik el, akkor -így utólag nézve- eléggé eltúloztam a dolgot.
Szinte az összes elfertőződött a legelsőt (valószínűleg nagyon akarhattam azt a gombát :)) és még egy kisebb üveget kivéve -mint az derült ki később. Hagytam egy kicsit ezt a dolgot, aztán 27g száraz csiperke után kimerült a földem. Elkezdtem csinálni kb. másfél hete kettő földet, ugyan azokban a méretekben. Ezúttal kuktával sterilizálva. Az egyik ecuadori csiperkével (spóravíz), a másik pedig az egyik gyorsan növő LC csiperke klónommal lett beoltva.
A klónt csak azért csináltam kipróbálásképpen, mert maradt 8-10cl kölesem, de nagyon úgy tűnik, hogy ígéretes lesz, mivel a kevés mennyiségű spawn simán beérte az ecuadori csiperkét a táptalaj szövési ideje szempontjából. Még két nap és mennek a terráriumba, mert nem fertőződtek el és mehettek fonni a kókuszrostot.
Annyit akartam még közölni veletek, hogy három hónapja pasztörizáltam kókuszrost+macskaalom keveréket vagy 6 üveggel, hogy később ne kelljen vele törődnöm. Egy hete nyitottam ki két üveget a két leendő aprajafalva érdekében és kellemes csalódás ért, mert a szaguk állott volt, azonban egy hét elteltével megerősíthetem, hogy nem fertőződtek el az üvegben.
Nagyon kíváncsi vagyok rájuk. A klónra azért, mert ilyenem nem volt még és majd meglátjuk mennyire nő egységesen aprajafalva! Ecuadori csiperkém sem volt még, ezért is akarom látni őket. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kep! Képpel sajnos nem rendelkezem. Kinnt semmilyen takarás nem volt, bevágtam a homokfal oldalába egy árnyékosabb helyre.(Ami nem jó ebben a kirakós dologban, hogy nem tudom mi de 2 batár-nagy gombámat is megrágcsálta:)...) A benntiek pedig naponta voltak permetezve egy zárt ládában, amin a szellőzést szolgálva ütöttem pár lyukat amit aztán vattával tömítettem. és általában naponta 2x10-perce kinyitottam a ládát, hogy teljes légcsere menyjen végbe. A ládás projectről majd linkelek képet.
Tegnap készítettem és oltottam kölesből táptalajt. Készítettem 2 üveg vörös, 2 üveg sárga, és 2 üveg vörös-sárga keveréket. Kíváncsi vagyok melyik lesz a nyerő, mert ilyen kísérletezésről még nem hallottam, és mozgat a dolog, melyik a legjobb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a sárgás elszíneződés szerintem normális, itt találsz róla leírást, a myco piss résznél. http://egykalapalatt.info/index.php?title=Krtevők_(gomba) Nálam általában a harmadik hullám körül szokott megjelenni a sütik egy részénél. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Linemer, én biztosan a nagy nedvesség tartalomra fognám a növekedést. Nekem a föld áztatása után nőtt egy 12, illetve 10 grammos gomba és pár kisebb, 4-6 grammok. Aztán jött egy igazi hullám, ahol a következők sikerültek: 10,10,10,6 grammok. Majd ezek után: 7,7,7,6,5,3,3 grammok. Majd a mostani, harmadik: 5,5,4,4,4,4 grammok.
Tehát ahogy szárad, úgy kisebb gombák is nőnek. A potenciájukat nem ismerem a nagyobbaknak. Eddig csak kisebbeket próbáltam valamiért, de szinte mindegyiket 20%-s fejlettségi szintjüknél szüreteltem le, így nem kellene, hogy különbség legyen. A gombák pedig erősnek tűnnek, vagy csak érzékenyebb lennék a pszilocinra. Más is dicsérte már. Szeretgetni kell őket. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem a sok földben lévő tápanyag és nedvesség miatt nőnek annyira kint a szabadban. A páratartalmat hogyan oldottad meg? Letakartad őket valamivel? Képed nincsen esetleg? :)
Nálam viszont megjelent egy furcsa, sárgásbarnás elszíneződés aprajafalván. Kép: http://img710.imageshack.us/img710/4573/sargas.jpg (a lyukak azok szög nyomai)
Fültisztítóval megdörzsöltem azokat a területeket és a pálcika is sárgás lett egy kicsit. Penészről lehet szó? A kép készítése előtt szüreteltem le 26 gramm gombát. Három darabról készítek spóralenyomatot -veszélyes lehet? A gombák mehetnek a kukába? Az egész föld egyébként felvett ilyen őszi hangulatot, ridegebbnek tűnik. Talán már kezd kimerülni (bár sok abortom nincsen, 10 kezdeményből 5-6 megnő). A maival együtt összesen 17 száraz grammot arattam le.
A múltkor azon gondolkodtam, hogy egy újabb takaróréteget érdemes lenne ráteríteni a már kimerülő földekre, majd hagyni, hogy azt ismét beszőhesse a micélium így frissen indíthat és a spawn már készen lenne. Esetleg ez kockázatos, mert a korábbi takaróréteg felületén nagy eséllyel vannak egy új rétegre már káros fertőzések -"koszos"?
Vissza az eredeti kérdéshez: tehát mit gondoltok erről az elszíneződésről?
Más: nemrégiben nem voltam itthon egy hétig, így igazából szellőztetni sem tudtam a földet. Tehát hazaérve fogadott 36 gramm gomba, nagy páratartalom és vízcseppek mindenhol. Pár nappal rá megjelent a pókhálós penészgomba, amit sikeresen eltávolított egy jó adag 2%-s hidrogén-peroxid oldat. Szeretném, ha ezt a "színezést" is meg lehetne magyarázni valami pozitív dologgal...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv ismét!
Kérdésem az lenne, hogy valaki próbálkozott-e működő CRT monitor tetején való szárítással. 32-34 fok mérhető, és enyhe felszálló levegő. Ugye ekkora temperatúra még nem rombolja a gomba hatóanyagait?
Tisztelettel, L |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ahoi!
Szeretnék megosztani veletek egy érdekes jelenséget. Állateledel boltban kapható szalmából csináltam egykalapalatt-on írt "szénaTEK"-et, méghozzá kölessel. 2 nagy ikeas ladat dobtam ossze, mindent papírforma szerint. Az egyik láda szépen meg is indult, a másikon viszont feltűnt egy-két zöldpenész kezdemény. Gyorsan fogtam, és a láda teljes tartalmát a kert egy árnyékosabb részén elástam. 2-3 centi vastag homokréteg takarta. Gondolván hátha ebből lehet valami. Hát lett is. Nem is egy, szárítottan 1G feletti kalapot szüreteltem(szár nélkül maga a kalap), míg a benti ládán ellenőrzött körülmények között sem teremnek közel ekkorák sem.
Mitől fordulhat elő ez a jelenség? Eléggé értetlenül állok a dolog előtt. A kinti termés tesztelése jövőhéten történik, hogy potenciájában van-e eltérés) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A másik fórumon sajnos nem fűztek hozzá semmi ténylegeset, csak hogy szerintük nincs vele probléma. Viszont ami felvidított, hogy nőttek új testek, melyeknek immáron nincsen ilyen rozsdásodás a tönk körüli részen.
Bízom benne, hogy az első gombákon csupán a csapvízzel és hűtővel való sokkolás eredménye látszott meg. Köszönöm, hogy észrevetted! Én figyelmen kívül hagytam volna. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, rendellenes, mert visszanéztem a korábbi képeket az áztatás előtti gombákról és ők nem voltak ilyen rozsdafoltosak. Talán csak így reagálnak a másik vízre... nem tudom. Meg egyébként is, szabadna elfertőznie egy egész, jól működő sütinek ezért, mert csapvíz alá tettem?
Izgalmas, jó lenne tudni, hogy miért. Feltettem a kérdést már egy külföldi fórumon, hátha tudnak valamit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.
Biztos van róla valami valahol! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ráadásul az elmúlt pár percben csináltam meg a klónt LC-vel. A tönk körüli részből kivágva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester, szerinted ha levágnám azt a részt? A csapvizes áztatás után az összes gomba ilyen lett ott alul. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép kis gombi. A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.
Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a hideg fürdő utáni gomba valóban nagy lett. Sajnos nem tudtam megvárni, amíg a spóratokok alatti hártya leválik, mert a test kifordult a kókuszrostból. Így is meg kellett tegnap támasztanom, mert máig sem bírta volna.
12 gramm lett és ne feledjük, a hártya még a kalap alatt feszül. :)
http://img12.imageshack.us/img12/37/12gnagy.jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak a sütőben való sterilizáláshoz szólnék hozzá: lehet ott is csinálni, de nem érdemes, mert a magas hőfok miatt és a száraz levegőnek köszönhetően ott helyben kiszárad a táptalaj és nem fog benne fejlődni a gomba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello. Erdeklodni szeretnek a sutozacskoban valo sterilizalasrol, hogy sutobenn megoldhato-e. Mert ha igen sokkal egyszerubb volna. Csak nem tudom, hogy ez megoldhato-e. Megoldhato benne a dolog? Nem fog a sutobenn oda egni vagy valami hasonlo? Es ha lehetseges, akkor lehet sutozacskokat egymasra helyezni? Egyszerre tobb zacsi gabona fertotlenitese celjabol? Elore is koszi :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello Kep! Gondolom odahaza jó meleg van. :-) Én Londonban élek, ahol a legnagyobb kánikula idején is csak 28-29 fok van, de az ritka. Ma például csak 22, szóval hideg tud itt lenni az alagsorban.
Eddig is dobozban voltak a drágák, de gondoltam egyet és átköltöztettem őket egy kisebbe az akváriumi vízmelegítővel együtt. Így most feltornásztam a meleget 26.4-re, ami nem rossz, de megfogadom a tanácsod, beszerzek egy 20 wattos égőt és belógatom azt is.
Bevízionáltam a fecsiméretű gombádat, jól nézett ki :-) Gratula! |
| | | | |
|