|
Legfrissebb hozzászólások (633 - 682) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Miért nem kérsz friss gombát a dílertől? Kitalálsz valami mondvacsinált szöveget, pl.: "Valaki azt mondta, hogy frissen potensebb, mert nem oxidálódott a hatóanyag". Legrosszabb esetben kiröhög, hogy hülye vagy, jó esetben még válogathatsz is a génváltozatok között. Agaron elég jó eséllyel csinálhatnál belőlük klónt. Én minden esetre nem szarakodnék egy ennyire necces megoldással, mint a aszáraz és fertőzött alany feltámasztása. Főleg ha tapasztalattal sem bírok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"
Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának. Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.
A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes. Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.
A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.
A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.
A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1 Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.
"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."
Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.
Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron. Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.
Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet nem voltam teljes értheto :) szoval ötlet: kivágsz egy kis darabot szikével a gomba belsejéből, ami szárított. ha még szorult bele egy kis nedvesség (aka van benne élet) azt agaron izolálod petri csészékben, es a nem fertozott részt kivágod tovább viszed egy csészére, amig tiszta nem lesz. steril korulmenyek kozott persze. ez flowhood nelkul mennyire kivitelezheto a gyakorlatban? és tiszta miciről oltasz, vagy lc, vagy bármi. persze ehhez szükséges, hogy kezdetben legyen ott egy kis nedvesség, ezért sztem dealeres-szárított gombával csak nagy szerencsével lehet. vélemény?
Gombák tovább szaparodnak bármilyen részükről? Mert akkor ez bejöhet, amennyiben még 'él' az a rész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nanu: kalap alatt olvastam, hogy agarral megoldhato. végülis miért ne? hiszen ha maradt benne egy kis élet, és agarral dolgozol (amit még nem probáltam), akkor elvileg sikerülhet. pl, hogy kívágod a közepét, ami még érintetlen, relativ. legalább kis nedvességnek kell benne lennie. vagy friss gombával probálkozz biga :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | espeke Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani. Másik dolog, hogy csak kinyílt gombafejek tartalmaznak életképes spórákat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szoval, pl ha jól értem a rózs/búza etc. ugye nem mükszik, mert olyan fertozéseket tartalmaz, de ennyivel a barnarízs mukodhet.
Biga: agarra keress rá az egykalapalatton. Szerintem, amit dealertol kaptál, abba nincs nedvesség már, ha van benne vmi élet, egy probát megér, de nem értek ehhez. Csak elméletileg csutka száraz gomba = halott, viszont ha van benne min. nedvesség mehet agarral, talán. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.higherintellect.info/texts/drugs/nansnook3c/3357.html
Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne? itt a srác nem tudott erre válaszolni, mert pressure cooker csinálta. Ugyanezzel a lendülettel ki lehetne iktatni a vermit (mint alternatíva), a fertozes-ellenes réteget meg pl kitomni vatelinnel? Szerintetek? Ezek szerint lehet csinálni egész rízs spawnt fazékba, pl előtte áztatni 1 napig, legalábbis, ha ez elég neki. Ez elég jó alternative, megér egy probát. Vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Espeke:
Igen, a Let's grow mushroom videó alapján csináltam a szalmás projektet azzal a különbséggel, hogy én lassú tűzön pasztörizáltam. A következőnél viszont szalmabrikettet akarok használni. Élből apróra van vágva, csak szét kell bontani, be kell áztatni és pasztörizálni. Remélem most jó lesz! Ezen kívül kísérletezek szemes barna rizzsel. Vermikulit hiányában egy kis perlitet tettem hozzá, hogy ne ragadjanak össze a szemek annyira (amúgy ez lehet felesleges volt). Lesz belőle süti is (megpróbálom úgy kezelni mint a PF sütiket) illetve spawn is. Valamelyik csak jó lesz. Meg is akartam kérdezni, hogy szerintetek a 2 decis sütik ilyen formában hozhatnak-e termőtestet? Mármint casing réteg nélkül.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Helló!
Számomra meglehetősen nehézkes lenne spórás fecskendőt szerezni, rendelni meg több okból sem szeretnék. A dílertől beszerzett gombarész jó eséllyel tovább szaporítható? Vagy nem esélyes? Esetleg ellenjavallt?
Köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni nekem is volt ilyen :) de kókuszrostal. A Let's grow mushrooms szerint csináltad? Én szalmát aprít-forrovízben áztat-pasztőr módszerrel csináltam, asszem kétszer letermett sutivel, amit jol átmostam, mert hátitáskában félig-becsomagolva hoztam haza.:) És müködött, de mivel nem nálam termett nem tudom pontosan a lány hogy csinálta.
Végülis: letermett süti miért NE müködne? Mici=mici.
Kókuszrostnal nekem par nappal késöbb szőtte be, meg egy hónapot hagytam állni (RR szerint 1-2 het 'stabilizacio' jót tesz neki), meg casing, és ami a dobozban még elkezdett nőni, az kinőtt a már említett segéd-lánynál :) Aztán semmi. 4,5 liter volt pedig. Nemtom hogy csinálta, de sztem sokféleképpen nem lehet elrontani.
Most mivel probálkozol épp? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem volt sokáig nyitva, akkor nem biztos, hogy elfertőződött (annyira, hogy baj legyen). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felnyitottuk a sporalenyomatot szabad levegon. Mistake. Szerintetek még müködhet? Vagy hasonló tapasztalatok.. ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon köszi a segítségeket és a hozzászólásokat !!!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem csak egyszerűen ott ért hozzá a haverod ás belilult. Még a folt formája is ujjlenyomatra emlékeztet. (Amúgy ha nem tudnám, hogy egy foltot kell keresnem, fel sem tűnt volna.) Az én sütijeimen is volt már ilyen. Szerintem amíg kékül és nem zöldül nincs miért aggódni. A penészedést amúgy sem lehet félreérteni, tudni fogod, ha fertőzött. Amúgy ilyen átszőtt sütit még nem láttam elfertőződni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a "szőr" természetes. Nem fertőzés jele, egyszerű micélium -tehát ettől még ehetőek. A kékeszöld pöttyökhöz nem tudok hozzászólni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A szalmát egy istállónál szereztem be. Búza szalmának gondolom, (de tuti, hogy valami kalászos). Az előkészítésnél mostam, forráztam (illetve kb 90 percig forrón tartottam a tűzhelyen). Fertőzés tuti nem volt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A folpack nem olvad rá, inkább rázsugorodik, le lehet róla szedni, vágni. Majd veszek vatelint, megpróbálom azzal is. Amit csináltam, azért beoltottam, de csak 1 ml LC-vel, ami lehet, hogy kicsit kevés lesz, viszont már nem tűnik nedvesnek, talán a macskaalomnak volt ideje felvenni a vizet. A mennyiségekkel, módszerrel egyelőre csak kísérletezek, ezért rakok csak pár deci búzát az üvegekbe. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem azt lehetne megpróbálni hogy a vattát lecserélni vatelinre, nekem is volt ilyen gondom, igaz hogy sütőzacskónál, ott meg jóval nagyobb a vattacsomó mint a befőttesüveg tetejében, de az rendesen eláztatta a búzámat viszont a vatta is vizes volt.
Nálam 7 decis üvegben (5 deci búzával) a víz kb az üvegek 1/4-ig ér a kuktában.
A folpack nem olvad rá? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az üvegek tetején van egy egy centis lyuk, amiben vatta van, és erre tekerek folpackot. Múltkor kuktáztam, de most csak lábosban forraltam, gondoltam kipróbálom, hátha a kuktázástól, nagyobb nyomástól, gőztől megy bele a nedvesség. Szerintem ha a vattán keresztül menne bele a nedvesség, akkor a vattának nedvesnek kéne lennie, de az száraz. Az edényekben kevés vizet használok, kb az üveg harmadáig szokott érni. A búzaszemek egészben maradnak. Esetleg érdemes lenne csak áztatni a búzát, és nem főzni, így kicsit szárazabban felhasználni? Mert így az oltóanyag vizét nem hiszem, hogy fel tudja szívni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni: Szalma honnan van, milyen pontosan? Főzni tulajdonképp csak baktérium meg gomba mentesítés miatt kell, ha nem főzted volna elég ideig be sem szövődött volna hanem hamarabb fertőződik el. Lehet hogy : - nem volt elég nedvesség tartalma - tápanyagtartalma, de ezt kétlem mert mért ne lett volna - vagy a termőtestképzéshez szükséges körülmények nem voltak meg, páratartalom, légcsere... Szalmán főzés nélkül is lehet gombát termeszteni, csak akkor más módszerrel kell fertőtleníteni(lúgozás, forrázás, H2O2, hipó, pasztőrizálás).
Korrupt: Az üveget mivel zárod le? A víz nem csaphat fel a tető fölé kuktázás közben? A szemek nem főnek szét (kicsattannak) az üvegben? Kuktázod igaz, és nem csak sima fazékba rakod az üvegeket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
A sütis módszerről próbálok áttérni másra, de vannak nehézségeim. Búzára szeretnék oltani, de valahogy túl nedves marad a búza, valamiért berohad. A búzát áztatom, aztán kicsit főzöm, leszűröm, lecsepegtetem, megvárom, amíg kihűl, és utána teszem üvegekbe, és úgy kuktázom. Fél literes üvegekben csinálom, kb 2 deci búzát rakok bele. Most ehhez a 2 decihez raktam egy kanál macskaalomot, hátha felszívja a felesleges nedvességet, de már kuktázás után látszik az üvegen, hogy kicsapódott valamennyi nedvesség, párás belül, kicsit tapad az üveg falához, szóval szerintem ez sem fog sikerülni. Szóval segítséget kérnék, hogyan lehetne a megfelelő nedvességtartalmat elérni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tehát a folyamat a következő képen nézett ki: Köles lett beoltva (multi) Megvártam, míg szépen beszőtt minden szemet (persze időről időre feltörtem ütögetéssel) Ezután pasztörizált búza-szalmára rétegeztem (ahogy a videó mutatta) Zacsi lezár jó szorosan, egy-két luk rá a szellőzés miatt. Alkohollal leken, majd irány a sötét. Pár hét után úgy ítéltem, mindenhol egyenletesen beszőtte a szép fehér mici. Zacsit lebont és a kb fél futball labdányi telep ment egy darab alufóliára a standard terráriumba. No, itt jött 2db icike-picike gombatest, majd a nagy semmi... Ment az egész a kukába 1 hónap után...
Arra gondoltam, talán nem főztem meg eléggé a szalmát. Állagra és színre is kb olyan volt, mint normálisan. Lehet, ha sötétebb színűre főzöm jobban boldogul vele a gomba? Fene tudja, de ennyi kudarc után már a legtöbben feladták volna... |
| | | | |
| | | | | | | | | | ...vagy a fóliát sütőzacsival, abba mehet a tálca, bár így mondjuk csak a casing étszövést látni. Jó ötlet, köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha csak ennyi a baj, az alutálcát ki lehet váltani sütőzacskóval, aminek a szájába vatelinből tekert hengert kötsz egy madzaggal, ezen keresztül szellőzhet majd. Egy hosszú tűvel a vatelinen át lehet beoltani, de a zacsin is be lehet szűrni a tűt, csak előtte le kell ragasztani szigszalaggal ott ahol majd beszúrod a tűt, meg utána is. A szilikon port nálam nem marad meg a celofánon, de a szigszalag alatt is szakadt már el zacskó a szúrás miatt, úgyhogy a hosszabb tű a vatelinen keresztül a jobb megoldás, bár jó lenne valami ragasztó amin be lehet szúrni a tűt de nem szakad szét ez a szar.
Sterilizálás meg oltás után a zsákot érdemes egyből egy tálcára rakni, amin majd hurcolászni lehet , mert ha a szájánál fogva emeled meg megszívja magát levegővel, a vatelin meg nem tudja kiszűrni teljesen a fertőzéseket
Ha kolonizálódott ezt is termőre lehet fordítani úgy ahogy van a zacskóban, nem kell neki terrárium. A zacskókat meg a vatelin hengert többször újra lehet használni, a HEWA jól bírja, más márka nálam repedt, szakadt a hegesztésnél.
Meg végülis befőttesüveggel is meg lehet csinálni, bele a búza, rá a vermiréteg, az üvegre egy lyukas fedő ami vatelinnel van kitömve, sterilizálás után ezen keresztül lehet beoltani, innentől ugyanaz mint ez a D casing. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: igen, erről van szó.
Nekem is pont az jutott eszembe, hogy így nem látszik belőle semmi. Ahogy mondod, egynek elmegy. Köszi az infót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na meg leginkább szellőzés.
Ez a D Casing? http://www.youtube.com/watch?v=yXtK_IawHvk
Én inkább a rossz oldalát látom: - nem lehet összerázni, pedig ez lenne a legnagyobb előnye a gabonának a sütivel szemben, 3 rázással napokkal hamarabb kész a szövés. - nem látszik hogy éppen hol tart a kolonizálás meg az sem hogy nincs e valami fertőzés mondjuk a tálca alján.
Ugyanezt meg lehet csinálni befőttes üvegben is, azt ha kolonizálódott mehet rá egy másik befőttesüvegben sterilizált vermi réteg. Lehet variálni úgy is hogy a beszőtt gabona egy részével mondjuk szalmát oltunk, és csak kb két ujjnyi csírát hagyunk az üvegben, amire mehet a vermi réteg, aztán az üveg fedele, amin ha elég nagy a lyuk terrárium nélkül is termőre lehet fordítani így ahogy van.
A jó oldala gondolom az lenne hogy, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, de sztem ez minimális lehet a fenti módszerekhez képest.
Az a helyzet hogy nincsen foolproof módszer, elbaszni mindent el lehet, még a búzafőzést is (túlfőtt, nem elég főtt, szennyezett, kiszárad/megég), a sütit is(elázik, tömör, aránytalan), oltóanyagot (levegő megy a fecsibe, fertőzött eszköz stb), bármit, úgyhogy leginkább azzal lehet emelni a siker esélyét hogy több módszert is kipróbál az ember, valamelyik hátha bejön. Egynek ez is simán elmegy.
Amúgy most próbáltam pár három éves LC-t, a laskák közül mind működött, a többinél csak a maszterek (termőtestdarab ment egyenesen LC-be), amit maszterről oltottam tovább LC-t azok közül mind fertőzött lett idővel, pedig frissen azok is működtek. Nem tűnik lassabbnak mint annó, persze attól még lehet hogy az. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni:
a termőre forduláshoz fény kell, és jót tesz a hőmérséklet esés és a casing is.
Normális esetben casing, -10 fokos változás, és fény szokott lenni a recept. Hogy akartad termőre fordítani? |
| | | | |
| | | | | | | | | | D-casing-et próbálta már valaki? Levegőzés szempontjából jobbnak tűnik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megígértem, hogy beszámolok mi lett a kiöregedett PF sütikből készített szalma teleppel: kuka. Baromi lassan szőtte be dwe még a sok idő után sem volt meggyőző a dolog. Csináltam hát egy tejesen friss telepet is friss köleses oltással. Ez gyönyörűen megindult és kb. 2 hét után szépen beszőtte a szalmát. DE Valaki mondja meg pls, hogy miért nem fordul termőre? Már olyan régen van a terráriumban, hogy 100 flush is lejöhetett volna róla, de mindössze 2 erőtlen kis korcs gombatestet sikerült felmutatnia. Azóta semmi... Mi lehet a baj? Mit rontottam el? Mindent a Let's grow mushroom! videó alapján csináltam (csak én 2 literes telepet kreáltam). A válaszokat előre is köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mennyire gond ha megoregedtek a gombak? Mert 2 napig nem voltam itthon es hat kinyiltak rendesen... es pl leszedtem volt ezelott 10 gombat mik nagyon szepen belilultak a tores, vagaspontnal, de ezek az oregek egyaltalan nem, csak az oldalan a bojhos micelium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Golden, egyebkent nagyon boldog vagyok mert leszamitva hogy elso flush, eletem elso termese is:) szoval igy dupln koszonom az elismerest ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönik jól vannak ;) Hamarosan rakok fel fotót. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a mental disorder macskaalmos sütijeivel mi lett vajon? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli az igen!! Milyen fajta amúgy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vagy néha fordítsd meg, hogy az ellenkező oldalról kapják a fényt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép munka! Nem feltétlen gond, ha oldalra nőnek. Akkor jelenthet problémát, ha elkezdenek nagyobbodni. Tehát a tényleges termőtestek mérete általában növekszik, a föld meg szárad, előfordulhat, hogy nem bírják el a saját súlyukat. Pl. félúton kidőlnek, pedig nőttek volna még. Én ezt támasztással szoktam megoldani. Esetleg a párás, nedves, vízcseppes terrárium fala felé kezdenek el nyúlni, így a kalapjuk is tartósan vízzel érintkezhet, ezáltal nagyobb az esélye a bakteriális fertőzések megtelepedésének is. Az érintkező felületeket ennek megelőzése érdekében akár le is törölheted egy papírzsepivel.
Egyébként úgyis helyezkednek majd jobbra-balra, egymáson át, keresztbe-kasul, ahogy gondolják és nekik az kényelmes. :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ájjhh, valaki nyögje már ki...!
Mielőtt egyáltalán felhasználnád a macskaalmot, rostáld le egy konyhai szűrőben, esetleg ritkább szövésű szitában, hogy a morzsalékot, apró szemeket, port eltávolítsd a ténylegesen használható zeolitról.
Az alapos átrázogatás végeztével, miután többnyire csak a nagyobb szemek maradtak meg, zuhany alatt mosd át a szemeket -még mindig a szűrőben tartva őket. Így a maradék port is kimoshatod, ami a vízzel együtt szépen összegyűlik, majd eltávozik a szűrő alján.
Ha ily' módon sikerült a válogatás, az eredmény nem egy moslék lesz a végső áztatás után, mivel nem lesz mi moslékosodjon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Markanevet nem tudok, de tudom, hogy zeolit volt, olyant vallasztottam mivel azt olvastam az kellene. Nedvesites utan megis moslek lett :-s Mit tegyek akkor a takaroretegbe? Agyaggranulatom eleg meretes szerintem ehez, perlit meg nem all rendelkezesemre, nalunk sajnos nem lehet meg kapni. Napokban kellene takarnom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, nem olyan kell legyen. Milyen macskaalmot használtál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fedoreteg mehet macskaalommal vermikulit helyett? Regeb probaltam hasznalni parasitani de nedvesites utan egy nagy moslek lett az eredmeny, massziv, ragados massza mintha sarat keszitettem volna. Az olyan kell legyen? |
| | | | |
|