DAATH

Ha el tudunk tölteni egy tökéletesen haszontalan délutánt tökéletesen haszontalan módon, megtanultunk élni.

Lin Jü-tang

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (633 - 652)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 3. 17:51
 
 
Miért nem kérsz friss gombát a dílertől? Kitalálsz valami mondvacsinált szöveget, pl.: "Valaki azt mondta, hogy frissen potensebb, mert nem oxidálódott a hatóanyag". Legrosszabb esetben kiröhög, hogy hülye vagy, jó esetben még válogathatsz is a génváltozatok között. Agaron elég jó eséllyel csinálhatnál belőlük klónt.
Én minden esetre nem szarakodnék egy ennyire necces megoldással, mint a aszáraz és fertőzött alany feltámasztása. Főleg ha tapasztalattal sem bírok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:57
 
 
Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:52
 
 
"Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"

Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának.
Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.

A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes.
Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.

A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.

A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.

A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik:
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag
e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1


Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.

"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."

Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.

Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron.
Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.

Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 12:07
 
 
lehet nem voltam teljes értheto :) szoval ötlet: kivágsz egy kis darabot szikével a gomba belsejéből, ami szárított. ha még szorult bele egy kis nedvesség (aka van benne élet) azt agaron izolálod petri csészékben, es a nem fertozott részt kivágod tovább viszed egy csészére, amig tiszta nem lesz. steril korulmenyek kozott persze. ez flowhood nelkul mennyire kivitelezheto a gyakorlatban? és tiszta miciről oltasz, vagy lc, vagy bármi. persze ehhez szükséges, hogy kezdetben legyen ott egy kis nedvesség, ezért sztem dealeres-szárított gombával csak nagy szerencsével lehet. vélemény?

Gombák tovább szaparodnak bármilyen részükről? Mert akkor ez bejöhet, amennyiben még 'él' az a rész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 11:56
 
 
nanu: kalap alatt olvastam, hogy agarral megoldhato. végülis miért ne? hiszen ha maradt benne egy kis élet, és agarral dolgozol (amit még nem probáltam), akkor elvileg sikerülhet. pl, hogy kívágod a közepét, ami még érintetlen, relativ. legalább kis nedvességnek kell benne lennie. vagy friss gombával probálkozz biga :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nanodesu2011. október 3. 10:04
 
 
espeke
Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani. Másik dolog, hogy csak kinyílt gombafejek tartalmaznak életképes spórákat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 00:37
 
 
Szoval, pl ha jól értem a rózs/búza etc. ugye nem mükszik, mert olyan fertozéseket tartalmaz, de ennyivel a barnarízs mukodhet.

Biga: agarra keress rá az egykalapalatton. Szerintem, amit dealertol kaptál, abba nincs nedvesség már, ha van benne vmi élet, egy probát megér, de nem értek ehhez. Csak elméletileg csutka száraz gomba = halott, viszont ha van benne min. nedvesség mehet agarral, talán.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 00:31
 
 
http://www.higherintellect.info/texts/drugs/nansnook3c/3357.html

Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne? itt a srác nem tudott erre válaszolni, mert pressure cooker csinálta. Ugyanezzel a lendülettel ki lehetne iktatni a vermit (mint alternatíva), a fertozes-ellenes réteget meg pl kitomni vatelinnel? Szerintetek? Ezek szerint lehet csinálni egész rízs spawnt fazékba, pl előtte áztatni 1 napig, legalábbis, ha ez elég neki. Ez elég jó alternative, megér egy probát. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 2. 22:39
 
 
Espeke:

Igen, a Let's grow mushroom videó alapján csináltam a szalmás projektet azzal a különbséggel, hogy én lassú tűzön pasztörizáltam.
A következőnél viszont szalmabrikettet akarok használni. Élből apróra van vágva, csak szét kell bontani, be kell áztatni és pasztörizálni. Remélem most jó lesz!
Ezen kívül kísérletezek szemes barna rizzsel. Vermikulit hiányában egy kis perlitet tettem hozzá, hogy ne ragadjanak össze a szemek annyira (amúgy ez lehet felesleges volt). Lesz belőle süti is (megpróbálom úgy kezelni mint a PF sütiket) illetve spawn is. Valamelyik csak jó lesz.
Meg is akartam kérdezni, hogy szerintetek a 2 decis sütik ilyen formában hozhatnak-e termőtestet? Mármint casing réteg nélkül.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2011. október 2. 17:13
 
 
Helló!

Számomra meglehetősen nehézkes lenne spórás fecskendőt szerezni, rendelni meg több okból sem szeretnék.
A dílertől beszerzett gombarész jó eséllyel tovább szaporítható?
Vagy nem esélyes? Esetleg ellenjavallt?

Köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 2. 12:02
 
 
Soproni nekem is volt ilyen :) de kókuszrostal. A Let's grow mushrooms szerint csináltad? Én szalmát aprít-forrovízben áztat-pasztőr módszerrel csináltam, asszem kétszer letermett sutivel, amit jol átmostam, mert hátitáskában félig-becsomagolva hoztam haza.:) És müködött, de mivel nem nálam termett nem tudom pontosan a lány hogy csinálta.

Végülis: letermett süti miért NE müködne? Mici=mici.

Kókuszrostnal nekem par nappal késöbb szőtte be, meg egy hónapot hagytam állni (RR szerint 1-2 het 'stabilizacio' jót tesz neki), meg casing, és ami a dobozban még elkezdett nőni, az kinőtt a már említett segéd-lánynál :) Aztán semmi. 4,5 liter volt pedig. Nemtom hogy csinálta, de sztem sokféleképpen nem lehet elrontani.

Most mivel probálkozol épp?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. szeptember 29. 12:24
 
 
Ha nem volt sokáig nyitva, akkor nem biztos, hogy elfertőződött (annyira, hogy baj legyen).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. szeptember 29. 11:38
 
 
Felnyitottuk a sporalenyomatot szabad levegon. Mistake. Szerintetek még müködhet? Vagy hasonló tapasztalatok.. ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 23. 16:34
 
 
vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nemazaki2011. szeptember 23. 13:49
 
 
Nagyon köszi a segítségeket és a hozzászólásokat !!!!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. szeptember 22. 18:44
 
 
Szerintem csak egyszerűen ott ért hozzá a haverod ás belilult. Még a folt formája is ujjlenyomatra emlékeztet. (Amúgy ha nem tudnám, hogy egy foltot kell keresnem, fel sem tűnt volna.) Az én sütijeimen is volt már ilyen. Szerintem amíg kékül és nem zöldül nincs miért aggódni. A penészedést amúgy sem lehet félreérteni, tudni fogod, ha fertőzött. Amúgy ilyen átszőtt sütit még nem láttam elfertőződni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. szeptember 21. 21:47
 
 
Az a "szőr" természetes. Nem fertőzés jele, egyszerű micélium -tehát ettől még ehetőek. A kékeszöld pöttyökhöz nem tudok hozzászólni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nemazaki2011. szeptember 21. 12:49
 
 
Hello !

Egy ismim arra kiváncsi (nincs nete) hogy ehetőek éééé ezek
mert az alján szőrös a tövénél mindegyik .....

http://kepfeltoltes.hu/view/110921/F_nyk_p0080_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

meg talán penészedik neki vagy mi a képen látni kékes zöld
de csak az egyik gombeszon látni pöttyöket ( Jobboldali felülről )

http://kepfeltoltes.hu/view/110921/F_nyk_p0077_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ha gyorsan leszedi a többit ehetőek-e de az alja azoknak is szőrös.

köszi előre is !!

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. szeptember 18. 23:09
 
 
A szalmát egy istállónál szereztem be. Búza szalmának gondolom, (de tuti, hogy valami kalászos).
Az előkészítésnél mostam, forráztam (illetve kb 90 percig forrón tartottam a tűzhelyen). Fertőzés tuti nem volt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. szeptember 18. 20:59
 
 
A folpack nem olvad rá, inkább rázsugorodik, le lehet róla szedni, vágni. Majd veszek vatelint, megpróbálom azzal is. Amit csináltam, azért beoltottam, de csak 1 ml LC-vel, ami lehet, hogy kicsit kevés lesz, viszont már nem tűnik nedvesnek, talán a macskaalomnak volt ideje felvenni a vizet. A mennyiségekkel, módszerrel egyelőre csak kísérletezek, ezért rakok csak pár deci búzát az üvegekbe.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!