|
Legfrissebb hozzászólások (653 - 702) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Szerintem azt lehetne megpróbálni hogy a vattát lecserélni vatelinre, nekem is volt ilyen gondom, igaz hogy sütőzacskónál, ott meg jóval nagyobb a vattacsomó mint a befőttesüveg tetejében, de az rendesen eláztatta a búzámat viszont a vatta is vizes volt.
Nálam 7 decis üvegben (5 deci búzával) a víz kb az üvegek 1/4-ig ér a kuktában.
A folpack nem olvad rá? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az üvegek tetején van egy egy centis lyuk, amiben vatta van, és erre tekerek folpackot. Múltkor kuktáztam, de most csak lábosban forraltam, gondoltam kipróbálom, hátha a kuktázástól, nagyobb nyomástól, gőztől megy bele a nedvesség. Szerintem ha a vattán keresztül menne bele a nedvesség, akkor a vattának nedvesnek kéne lennie, de az száraz. Az edényekben kevés vizet használok, kb az üveg harmadáig szokott érni. A búzaszemek egészben maradnak. Esetleg érdemes lenne csak áztatni a búzát, és nem főzni, így kicsit szárazabban felhasználni? Mert így az oltóanyag vizét nem hiszem, hogy fel tudja szívni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni: Szalma honnan van, milyen pontosan? Főzni tulajdonképp csak baktérium meg gomba mentesítés miatt kell, ha nem főzted volna elég ideig be sem szövődött volna hanem hamarabb fertőződik el. Lehet hogy : - nem volt elég nedvesség tartalma - tápanyagtartalma, de ezt kétlem mert mért ne lett volna - vagy a termőtestképzéshez szükséges körülmények nem voltak meg, páratartalom, légcsere... Szalmán főzés nélkül is lehet gombát termeszteni, csak akkor más módszerrel kell fertőtleníteni(lúgozás, forrázás, H2O2, hipó, pasztőrizálás).
Korrupt: Az üveget mivel zárod le? A víz nem csaphat fel a tető fölé kuktázás közben? A szemek nem főnek szét (kicsattannak) az üvegben? Kuktázod igaz, és nem csak sima fazékba rakod az üvegeket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
A sütis módszerről próbálok áttérni másra, de vannak nehézségeim. Búzára szeretnék oltani, de valahogy túl nedves marad a búza, valamiért berohad. A búzát áztatom, aztán kicsit főzöm, leszűröm, lecsepegtetem, megvárom, amíg kihűl, és utána teszem üvegekbe, és úgy kuktázom. Fél literes üvegekben csinálom, kb 2 deci búzát rakok bele. Most ehhez a 2 decihez raktam egy kanál macskaalomot, hátha felszívja a felesleges nedvességet, de már kuktázás után látszik az üvegen, hogy kicsapódott valamennyi nedvesség, párás belül, kicsit tapad az üveg falához, szóval szerintem ez sem fog sikerülni. Szóval segítséget kérnék, hogyan lehetne a megfelelő nedvességtartalmat elérni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tehát a folyamat a következő képen nézett ki: Köles lett beoltva (multi) Megvártam, míg szépen beszőtt minden szemet (persze időről időre feltörtem ütögetéssel) Ezután pasztörizált búza-szalmára rétegeztem (ahogy a videó mutatta) Zacsi lezár jó szorosan, egy-két luk rá a szellőzés miatt. Alkohollal leken, majd irány a sötét. Pár hét után úgy ítéltem, mindenhol egyenletesen beszőtte a szép fehér mici. Zacsit lebont és a kb fél futball labdányi telep ment egy darab alufóliára a standard terráriumba. No, itt jött 2db icike-picike gombatest, majd a nagy semmi... Ment az egész a kukába 1 hónap után...
Arra gondoltam, talán nem főztem meg eléggé a szalmát. Állagra és színre is kb olyan volt, mint normálisan. Lehet, ha sötétebb színűre főzöm jobban boldogul vele a gomba? Fene tudja, de ennyi kudarc után már a legtöbben feladták volna... |
| | | | |
| | | | | | | | | | ...vagy a fóliát sütőzacsival, abba mehet a tálca, bár így mondjuk csak a casing étszövést látni. Jó ötlet, köszi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha csak ennyi a baj, az alutálcát ki lehet váltani sütőzacskóval, aminek a szájába vatelinből tekert hengert kötsz egy madzaggal, ezen keresztül szellőzhet majd. Egy hosszú tűvel a vatelinen át lehet beoltani, de a zacsin is be lehet szűrni a tűt, csak előtte le kell ragasztani szigszalaggal ott ahol majd beszúrod a tűt, meg utána is. A szilikon port nálam nem marad meg a celofánon, de a szigszalag alatt is szakadt már el zacskó a szúrás miatt, úgyhogy a hosszabb tű a vatelinen keresztül a jobb megoldás, bár jó lenne valami ragasztó amin be lehet szúrni a tűt de nem szakad szét ez a szar.
Sterilizálás meg oltás után a zsákot érdemes egyből egy tálcára rakni, amin majd hurcolászni lehet , mert ha a szájánál fogva emeled meg megszívja magát levegővel, a vatelin meg nem tudja kiszűrni teljesen a fertőzéseket
Ha kolonizálódott ezt is termőre lehet fordítani úgy ahogy van a zacskóban, nem kell neki terrárium. A zacskókat meg a vatelin hengert többször újra lehet használni, a HEWA jól bírja, más márka nálam repedt, szakadt a hegesztésnél.
Meg végülis befőttesüveggel is meg lehet csinálni, bele a búza, rá a vermiréteg, az üvegre egy lyukas fedő ami vatelinnel van kitömve, sterilizálás után ezen keresztül lehet beoltani, innentől ugyanaz mint ez a D casing. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: igen, erről van szó.
Nekem is pont az jutott eszembe, hogy így nem látszik belőle semmi. Ahogy mondod, egynek elmegy. Köszi az infót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na meg leginkább szellőzés.
Ez a D Casing? http://www.youtube.com/watch?v=yXtK_IawHvk
Én inkább a rossz oldalát látom: - nem lehet összerázni, pedig ez lenne a legnagyobb előnye a gabonának a sütivel szemben, 3 rázással napokkal hamarabb kész a szövés. - nem látszik hogy éppen hol tart a kolonizálás meg az sem hogy nincs e valami fertőzés mondjuk a tálca alján.
Ugyanezt meg lehet csinálni befőttes üvegben is, azt ha kolonizálódott mehet rá egy másik befőttesüvegben sterilizált vermi réteg. Lehet variálni úgy is hogy a beszőtt gabona egy részével mondjuk szalmát oltunk, és csak kb két ujjnyi csírát hagyunk az üvegben, amire mehet a vermi réteg, aztán az üveg fedele, amin ha elég nagy a lyuk terrárium nélkül is termőre lehet fordítani így ahogy van.
A jó oldala gondolom az lenne hogy, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, de sztem ez minimális lehet a fenti módszerekhez képest.
Az a helyzet hogy nincsen foolproof módszer, elbaszni mindent el lehet, még a búzafőzést is (túlfőtt, nem elég főtt, szennyezett, kiszárad/megég), a sütit is(elázik, tömör, aránytalan), oltóanyagot (levegő megy a fecsibe, fertőzött eszköz stb), bármit, úgyhogy leginkább azzal lehet emelni a siker esélyét hogy több módszert is kipróbál az ember, valamelyik hátha bejön. Egynek ez is simán elmegy.
Amúgy most próbáltam pár három éves LC-t, a laskák közül mind működött, a többinél csak a maszterek (termőtestdarab ment egyenesen LC-be), amit maszterről oltottam tovább LC-t azok közül mind fertőzött lett idővel, pedig frissen azok is működtek. Nem tűnik lassabbnak mint annó, persze attól még lehet hogy az. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni:
a termőre forduláshoz fény kell, és jót tesz a hőmérséklet esés és a casing is.
Normális esetben casing, -10 fokos változás, és fény szokott lenni a recept. Hogy akartad termőre fordítani? |
| | | | |
| | | | | | | | | | D-casing-et próbálta már valaki? Levegőzés szempontjából jobbnak tűnik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megígértem, hogy beszámolok mi lett a kiöregedett PF sütikből készített szalma teleppel: kuka. Baromi lassan szőtte be dwe még a sok idő után sem volt meggyőző a dolog. Csináltam hát egy tejesen friss telepet is friss köleses oltással. Ez gyönyörűen megindult és kb. 2 hét után szépen beszőtte a szalmát. DE Valaki mondja meg pls, hogy miért nem fordul termőre? Már olyan régen van a terráriumban, hogy 100 flush is lejöhetett volna róla, de mindössze 2 erőtlen kis korcs gombatestet sikerült felmutatnia. Azóta semmi... Mi lehet a baj? Mit rontottam el? Mindent a Let's grow mushroom! videó alapján csináltam (csak én 2 literes telepet kreáltam). A válaszokat előre is köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mennyire gond ha megoregedtek a gombak? Mert 2 napig nem voltam itthon es hat kinyiltak rendesen... es pl leszedtem volt ezelott 10 gombat mik nagyon szepen belilultak a tores, vagaspontnal, de ezek az oregek egyaltalan nem, csak az oldalan a bojhos micelium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Golden, egyebkent nagyon boldog vagyok mert leszamitva hogy elso flush, eletem elso termese is:) szoval igy dupln koszonom az elismerest ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönik jól vannak ;) Hamarosan rakok fel fotót. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a mental disorder macskaalmos sütijeivel mi lett vajon? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli az igen!! Milyen fajta amúgy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vagy néha fordítsd meg, hogy az ellenkező oldalról kapják a fényt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép munka! Nem feltétlen gond, ha oldalra nőnek. Akkor jelenthet problémát, ha elkezdenek nagyobbodni. Tehát a tényleges termőtestek mérete általában növekszik, a föld meg szárad, előfordulhat, hogy nem bírják el a saját súlyukat. Pl. félúton kidőlnek, pedig nőttek volna még. Én ezt támasztással szoktam megoldani. Esetleg a párás, nedves, vízcseppes terrárium fala felé kezdenek el nyúlni, így a kalapjuk is tartósan vízzel érintkezhet, ezáltal nagyobb az esélye a bakteriális fertőzések megtelepedésének is. Az érintkező felületeket ennek megelőzése érdekében akár le is törölheted egy papírzsepivel.
Egyébként úgyis helyezkednek majd jobbra-balra, egymáson át, keresztbe-kasul, ahogy gondolják és nekik az kényelmes. :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ájjhh, valaki nyögje már ki...!
Mielőtt egyáltalán felhasználnád a macskaalmot, rostáld le egy konyhai szűrőben, esetleg ritkább szövésű szitában, hogy a morzsalékot, apró szemeket, port eltávolítsd a ténylegesen használható zeolitról.
Az alapos átrázogatás végeztével, miután többnyire csak a nagyobb szemek maradtak meg, zuhany alatt mosd át a szemeket -még mindig a szűrőben tartva őket. Így a maradék port is kimoshatod, ami a vízzel együtt szépen összegyűlik, majd eltávozik a szűrő alján.
Ha ily' módon sikerült a válogatás, az eredmény nem egy moslék lesz a végső áztatás után, mivel nem lesz mi moslékosodjon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Markanevet nem tudok, de tudom, hogy zeolit volt, olyant vallasztottam mivel azt olvastam az kellene. Nedvesites utan megis moslek lett :-s Mit tegyek akkor a takaroretegbe? Agyaggranulatom eleg meretes szerintem ehez, perlit meg nem all rendelkezesemre, nalunk sajnos nem lehet meg kapni. Napokban kellene takarnom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, nem olyan kell legyen. Milyen macskaalmot használtál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fedoreteg mehet macskaalommal vermikulit helyett? Regeb probaltam hasznalni parasitani de nedvesites utan egy nagy moslek lett az eredmeny, massziv, ragados massza mintha sarat keszitettem volna. Az olyan kell legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | spóra
és így már megvan 8 karakter a hozzászólás :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Emberek... én ilyet még nem láttam, mint a PF classic :O Irgalmatlan sebességgel szövi a sütit. 9 napja oltottam (spóra) és már van olyan süti, ami kb 80-85% -on van. Némelyik fonál, mint a jó vastag cérna. Huh... izgatottan várom, hogy mi sül lesz belőle :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos, a kísérleti szalmás projekt inkubációs fázisba került. Nagy kíváncsisággal várom az eredményt! Mellé helyeztem 4 szintén kísérleti sütit is, ami inkább csak érdekesség, mint valódi kísérlet. A vermikulit/barna rizsliszt kombót megfejeltem egy kis áztatott kölessel és szalmával. Szépen rétegenként helyeztem el őket a poharakban és szó mi szó gyönyörűen átszövődtek. A vermikulitot nem tiszta vízzel, hanem 1/3 rész szalmateával kevertem össze (asszem ezt ajánlhatom bátran). Sokkal gyorsabb volt tőle a telep fejlődése. Megjegyzés: Ha más is hasonlókép rétegezné a sütijeit, ne a szalmával kezdjen, mert az beragadhat a pohár aljára és leszakadhat a telepről.
Ha újabb fejlemények vannak, azt is megírom, hátha érdekel valakit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | folytatás:
valszeg nagy lenne a fertőzés lehetősége is pl zöld penész = kukába vele |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
Elméletileg, ha véletlenül 3 pici szárított cubensis belepottyanna egy olyan kifőzött dunsztos üvegbe amiben kettő teáskanálnyi cukros lisztes víz van akkor esetleg 6 nap után micélium jelenne meg körben az üveg falán. Persze csak "elméletileg" E öröm e bodottá
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A rozsos hozzaszolashoz: nem nem lehet a gombaoloszer gond, mivel nem tartalmazhat. Szoval valahol mashol van a gond. Laskagomba micelium eloallitassal meg tovabbszaporitassal foglalkozgatok, igy en is fogok tenni par kiserletet szalmas termesztessel (Shroomgod talan ha jol emlekszem). Oszt kikiserletezni milyen adalekadaggal lehet tuningolni a dolgot. A kavezacc egyebkent megfelelo termeszto kozeg...legalabbis a laskagombanak... a lilatehenes yenkik szoktak hasznalni akiknek annyi kozuk van a termeszethez mint nekunk a nanotechnologiahoz:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Engem mindenképp érdekel, mit sikerül kihozni a dologból! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv Mindenkinek!
Próbálta már valaki a főtt kukoricát táptalajnak? Nagy nemzetközi hipermarketlánc (nem a madaras :) ) boltjában lehet kapni vákuum zárású (nylon zacsiban), hőkezelt főtt kukoricát ami hűtés nélkül eláll. Tartósítószer nincs benne. Cukor rogyásig (kóstoltam :) ) (ahogy tudom, nem hozzáadott). Nedvesség is (szerintem) pont méret. A lényeg pedig, hogy nem kell a főzőcskével meg a kuktával bíbelődni. Az ötlet onnan jött, hogy éppen egy kóstolás után kint hagytam a kukoricacsövet (csak a csutkát) az asztalon, és kb. két nap múlva, olyan gyönyörű penésztelep fejlődött rajta, hogy ihaj. Oltottam is párat, de 1000 éves (legalább 4) spórával (ebből is látszik mennyire megihletett :) ). Ha valakit érdekel, majd beszámolok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Három napja, három, három flushos PF sütit felhasználva beindítottam az első széna kísérletet (ennyi hármas csak szerencsét hozhat). Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle, mert máris lehet látni, ahogy a mici munkához látott! Sokszor olvastam kérdésként, hogy a kimerült, vagy majdnem kimerült sütiket lehet e valamire használni, de érdemi válasz annál kevesebb van. Gondoltam erről a kísérletről, és annak eredményességéről (vagy eredménytelenségéről) beszámolok a köz okulására.
Mellette elraktam 1/2 kiló búzát erjeszteni, mivel a rozsos módszer vmiért nekem nem akar működni (lásd lejjebb). Ehhez szívesen fogadok tanácsokat (pl. honnan tudom, hogy megérett a táptalaj?) Minden 2-3 nap cserélem a vizet, illetve átmosom a magokat.
Köv beszámoló egy-két hét múlva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv mindenkinek!Lenne pár kérdésem a gombtermesztéshez értőkhöz.Remélem nem túl hülye kérdéseim vannak, de most kezdtem bele és tapasztalatlan vagyok még. :D A kérdéseim tehát ezek lennének: A kolonizálást a gloveboxban kell csinálni vagy berakhatom szimplán a poharakat a szekrényembe?A kolonizálást ugye teljes sötétségben kell csinálni, de az nem baj, ha a szellőztetés közben fény éri a sütiket ?A kolonizálásnak akkor van vége ha a sütiket fehérre beszőtte a gomba ?Ezután kell a sütiket kicsúsztatni a poharakból a gloveboxba ?A termőre fordítás szakaszában végig fényen kell tartani a boxot ? A válaszokat előre is köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok, az elképzelhető, hogy a BIO rozs, amit BIO boltban vettem mégiscsak tartalmaz valami gombaölő szert? Mert szinte kizárt, hogy egyik oltvány sem indul meg soha... Most kuktában főztem, tettem hozzá egy csipet gipszet. Vártam a főzéssel 3 órát, hogy hidratálódjanak. 300ml rozsra raktam 150ml vizet, ahogy az egyik videóban láttam (ami állítólag nagyon szépen szokott működni). Mit rontok el? Miért nem indul meg egy sem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én olyat is hallottam, hogy a kávé zacc kiváló táptalaj gombáknak. Érdekelne van-e erre tapasztalat. Illetve caseingnek lehet-e használni?
Asszem rájöttem amúgy miért nem sikeredik soha a rozsos módszer. Mert nem kuktában csírátlanítottam. Igazam lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | En nem vagyok szakerto, de ha belegondolok hogy a koffein az emberi agyban fejti ki hatasat, akkor eleg elkepzelhetetlen hogy a gombakat stimulalna... maga a kv porkolt novenyi tormeleke lehet jot tesz a sutiben, nemtudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :)
WC-s képeket én is szeretnék......!
M3th> Videókban bent van... igen, össze kel szarozni a konyhát :) Soproni> Én is olvastam hasonlót, hogy a sütikhez kávét is tesznek, és a koffein megdobja. Még nem teszteltem, esetleg valaki tapasztalat? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudom nem igazan magic mushroom tema. Csak gondoltam megosztom veletek. Ket hete beoltottam egy tekercs wc papirt laskagombaval es neki allt teremni. Hihetetlen milyen jopofak...A tekercs pappir tele van apro termotestekkel :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szarvasmarha trágyát hogyan kell sterilizálni táptalajhoz? :) |
| | | | |
|