|
Legfrissebb hozzászólások (703 - 722) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Köszi a választ. Most egy órát főztem és mivel kuktám nincs csepegtetés után egy órát fedő alatt csírátlanítottam. Kíváncsian várom, hogy mi lesz az eredmény... A vermis sütikhez ezek szerint kicsit túladagoltam a vizet. Köszi a tippet. Eztán jobban odafigyelek.
Más:
Egy haveromtól (testépítő) kértem egy ampulla szteroidot, mondván a szteroid megnyomja a gomba fejlődését. Kaptam is, de kisült, hogy ez a cucc ötféle tesztoszteront tartalmaz. Tudja valaki hogy ennek lehet e gyakorlati haszna? És ha lenne, akkor milyen formában lehetne bevetni. Amennyire látom az ampullában ez egy elég sűrű, szinte szirup szerű cucc. Arra gondoltam, hogy az oltóvízhez keverem a spórákkal együtt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a hagyományos értelemben vett szteroidnak számít és így nem merem kipróbálni. Ötletekre, tippekre elrettentő történetekre mind vevő vagyok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Búzánál kb 45 percig kell rotyogtatni hogy a szemek nagyobbik része megpuhuljon annyira hogy összenyomva szétkenődjenek, de maguktól még nem csattanjanak szét. Aztán egy alapos lecsepegtetés is kell hogy ne maradjon felesleges víz a szemeken, mert kuktázás alatt tovább főne, amit most el kell kerülni.
Sütinél az üveg alján gyűlik össze a víz, eláztatja -> megposhad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Legalább 20x próbálkoztam rozsos telepet csinálni, de még egyszer sem indult meg soha! Nem tudom mit rontok el, már rongyosra néztem az összes fellelhető videót, de eredmény eddig semmi. Legtöbbször azt csináltam, hogy 24 órára beáztattam a rozst, aztán 15 percig főztem (lobogástól 15 perc). Utána 90 perc csírátlanítás gőzzel. Egyedül a gipszet nem raktam hozzá, amit a videó ajánl, mert itt olvastam, hogy anélkül is szép eredményeket lehet elérni. A kész befőttesüvegben szépen peregnek a szemek, nem vizes a dolog. Arra gondoltam, hogy talán gőzölés közben kiszárad (de akkor hova tűnik a víz? a két oltóluk túl kicsi és még ott a fólia is...).
Másik kérdésem:
Az elmúlt két vermis próbálkozásomnál történt, hogy a fonalak nem szőtték át az egész sütit, hanem egy ponton megálltak és egy rés keletkezett a táptalaj és a már átszőtt rész között. Mikor kibontottam az alsó résznek kicsit alkoholos szaga volt. (Amúgy semmi baja nem volt a végterméknek, de biztos ami biztos csak magamon teszteltem az első szüretet). Hogy ecetesedhet/alkoholosodhat meg pont az alsó rész? Elméletileg ott kapta a legtöbb hőt és ott a legvédettebb.
Mondjuk ha segítenétek rájönni, mi lehet az oka, hogy nem megy nekem a rozsos módszer, nem lenne szükségem a vermis-sütikre többet. Előre is köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a kalap alatt kicsivel fekete akkor tele van kraftal :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Leszedtem nehany abortot, es nemelyiknek nemcsak a kalapja, de belul is eleg feketes, ez azt jelenti hogy mar bomlasnak indult vagy csak tele van krafttal? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az elonye leginkabb az, hogy kibirsz valasztani egy szamodra szimpatikus genallomanyt, es azt klonozod, igy az abbol letrejovo kultura tobbe kevesbe olyan lesz mint a klon eredete.
Ugyan ez a hatranya is, hiszen ha hagyomanyosan sporabol csinalsz kulturat, ott rengeteg genallomany fog keveredni, aminek 1 resze szereti az adott korulmenyeket, masik resze nem. Ha klonozol egy gombat , akkor azt a genallomanyt klonozod ami az adott korulmenyeket szereti es punktum. Tehat ha nem tudsz teljesen allando korulmenyeket teremteni nekik akkor jobban jarsz multikulturaval, mert ott mindig azok fognak a legjobban fejlodni amelyikek az adott szitu legalkalmasabbjai, mig ha x helyrol klonozol egy atomnagy, szep gombat, az y korulmenyek kozott lehet hogy eppenhogy, vagy annyira se fog fejlodni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi az infót diaZ! :)
Egy valamit még nem teljesen értek: Mi az előnye és hátránya a gomba klónozásának? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Natura:egyik ismerősöm próbálta a bentonit alapút de vizezésre tömör masszává ált össze , próbáld inkább a zeolit alapú bioluxot az tartja a szerkezetét.
M3th: natúr tőzeg kis mészkőporral szerintem jobban megfelelne ,üzemi csiperketermesztésnél is ezt használják. a savanyú pH miatt a penészgombák is szeretni fogják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Új vagyok a fórumon. :)
P. Cubensis takarórétegnek savanyú tőzeg megfelelő? A natúr tőzegtől a pH szempontjából különbözik. Milyen vastagságban kell alkalmazni?
Valamint érdekelne, hogy érett szarvasmarhatrágyát hogyan kell sterilizálni? Az én tippem: Beteszem egy sütőzacskóba a cuccot, lezárom és ezt az egészet egy tepsiben berakom egy sütőbe magas fokozaton kb 1,5 - 2 órára. Mi a véleményetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A betonit alapú, csomósodó (Cirmi) macskaalom is alkalmas takarórétegnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok ! Kicsit át kellett fogalmazzam a hsz.t hogy ne sértsek szabályt :) Végigolvasva a topicot, látom itt összegyűlik a tapasztalat esszenciája. Mivel nekem csak más területen vannak kertész tapasztalataim, ezért elkelne egy kis segítség a kezdeti nehézségek elkerülése végett. Pl. csak a holland leveleket/csomagokat bontogatják fel a határon, vagy esetleg van egy listájuk a feladókat illetően ami alapján minden külföldi küldeményt szelektálnak? Kinek mi a tapasztalata? Mi a véleményetek az Albino PE 1.0 áról? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdvözletem
Segítséget szeretnék kérni. Agaron szeretnék szelektálni, 2 különböző szárított laskából és nem tudom eldönteni melyik agaros táptalajt válaszzam: agar-méz(egykalap-on leírtak szerint(fullbio Akác- vagy repceméz a jobb?), Agar-sörélesztő(itt a keverési arány érdekelne), Agar-húsleves (mikro laborban ezt használnak)
Kísérletezni módjával tudok, 15 petri csészénél több nem fér el a gboxban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyebkent maga a hipo mennyire veszelyes? pl gloveboxban azzal szoktam bepermetezni es mivel utanna csukva marad nem is parolog el belole...aztan bent matatok, mondju par csepp hiposviz ha erintkezik a dolgokkal az mennyire para? Sporanak gondolom para, micinek nem? Vagy ha egy kis fincsi hipo aroma is bezarodik a befottesuvegbe a sutivel? |
| | | | |
| | | | | | | | | | O2, só meg víz keletkezik, a H2O2 mondhatni semlegesíti a hipót, de amúgy sem jó ötlet keverni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Ha H2O2 és NaOCl reakcióba lép egymással, lehet veszélyes? Gondolok itt pl klórgáz felszabadulásra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszi, elsosorban kintre terveztem de egy kis dobozban a hutoben is probalkozok majd, egyenlore meg ugyis csak a micelium mennyiseget novelem. Legkesobb osszel beszamolok! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha bebolyhosodott a süti lehet még plusz egy vermi réteggel korrigálni? Esetleg szétmorzsolni szalmára? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Próbálkoztam vele többször de egyszer sem sikerült termőre fordítani. Outdoor lehet könyebb lett volna, de az is vagy terem az adott évben vagy nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van valakinek valami tapasztalata P. azurescens termesztes teren? Kaptam fel liter micit a minap es nagyjabol tisztaban is vagyok a dolgokkal, de azert jo lenne valakivel beszelni aki csinalt mar ilyet.. :) Udv |
| | | | |
|