DAATH

Nem, nem gondolkozol, csak logikus vagy.

Niels Bohr

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (623 - 642)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 11. 18:01
 
 
Néhány kérdés: -mekkora az esély, hogy vegyszeres búzát fogtam ki? Gazdaboltos. zsákból. Sztem jó. egyáltalán, hogy lehet elkerulni, hogy ne vegyszereset fogj ki?

kettő: A tetőre elég 1 lyuk, polifillel vagy jobb ha két lyuk van?

3.: Milyen szappanal áztassam be, tusfordővel, bármivel? Antibacis soap lenne ugye jó, de az nincs. Nem lesz túl habos? Egyáltalán segít az antibacis szappan az e.sporák ellen?

tipp: expert micologus szerint: 24 oránál tovább ne aztassatok gabonát (rozst), mivel endo spora endo sporákat csinál. Remélem segít.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 11. 17:50
 
 
úgy tűnik, holnap kiderül, gőzzel mit leeht elérni a buzával, mert ha csak nem jön valami áldás ma vagy holnap :) (meglehet azért, nnah), akkor kénytelen leszek gőzzel sterilizálni a búzát. gőz buza sterilizálás egy mondatban...heh.

max adok neki 4-5 orát, amíg nyugiba lehet csinálni itthon. vagy az Univerzális energia megáld kuktával:)

7decis jarokba lesznek, jaés volt már erre példa, hogy sikerült, jobb ha kettő száll el, mint az összes. BTW: rye graint (rozst) lehet sterilizálni gőzzel, 8 órán át (forrás shrmerry).

(vagy frakciozom, nemtom .még :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. október 8. 21:55
 
 
espeke: a sütő nem jó, csak vízmentes dolgokhoz (petri csésze, csipesz, alufólia) ezek felmelegednek 200 fokra, és ott nem sok minden él túl.

Amiben víz van, az addig közel 100 fokos marad, amíg a víz el nem forr. Ha a külseje már kiszárad, akkor az cseébe legalább meg is ég :)

A vizes dolgokat 100 fok fölé pedig csak nyomással segítheted, tehát kuktát kell használni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 7. 19:09
 
 
Kukta a bevált módszer :)

"As we've known for decades. Experimenting with oven sterilization of substrates is akin to experimenting with a square wheel. "

Erre gondoltam én is, hogy a kukta ugye nyomást csinál benne, amit egy sütővel nem lehet kihozni. Egy srác shroomeryn írta, hogy 20 percig szokta pre-sterilizálni a még száraz szubszrátot, majd lábasba, tesztet is csinált rá, hogy hagyta őket állni így, meg a hagyományossal és elő-sütöttel valmivel kevesebb volt a még oltatlan sub fertőzés rátája. Az, hogy áztatás, pre, meg sima lábas, stb varációk müködhetnek e azt nemtom, lényeg, hogy kukta került ki győztesen :) Az a bevált és okkal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 7. 18:43
 
 
Még az előző témához: az előző előzőhöz :)

Sütőben sterilizálással probálkozott valaki?

Igazábol kukta helyetesítés miatt kérdem, konkrétan búzáról van szó, előbb-utóbb úgyis kérek kölcsön vkitől kuktát, csak hajt a kíváncsiság.

Shroomeryék szerint, ha lábasban, fedővel, a befőttek feléig vízzel töltjük, megakadályozzuk a kiszáradást. Mivel meg egy süti többet tud mint száz fok (most ismerekem kb a konyhával, de már épp sül a krumpli), szoval ennyivel müködhetne. De inkább a gyakorlatban vagyok rá kíváncsi, vkinek ilyen élmény? A mi sütőnkön csak két fok van (kicsi meg nagy láng), szal nemtom hány fokot 'tud'.

Szoval ez nem steam-sterilizáció (gőz), de az elméletileg nem baj, amíg tartja a fokot. Érdekel a véleményetek, probálkozz már vele vki? PF-el, spawnal, BÁRMIvel :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. október 6. 15:49
 
 
Üdv!

Még a termőre fordítás kérdéskörhöz:
Egy nagyáruházban láttam, hogy árulnak csiperke termesztődobozt és abban volt egy kis segítség a termesztéshez. Benne található mini GYIK-ből, az ide vonatkozó kérdés:
"-Termődobozomban csak 1-2 gomba termett. Ezeket leszedve több gombám már nem nőtt. Mi lehet a probléma?
- A 20foknál magasabb termesztési hőmérsékleten a dobozban levő komposzt gyors elöregedéshez vezet, melynek következménye, hogy a termődobozunkon csak 1-2 gomba terem, a többi gombakezdemény bebarnul, lepuhul. Ugyanehhez a jelenséghez vezethet a túl gyakori öntözés is. Érdemes a kultúrát ezért inkább 15-16fok körüli hőmérsékleten tartani." (forrás: http://www.gombajo.hu)
Mindenki levonhatja a maga kövezkeztetéseit! :)

Másik: Faanyagon termő (wood-lover), pl.: psilocybe azurescens termesztésével van valakinek közvetlen tapasztalata?
Esetleg sclerotia-t képző fajokkal, pl.: Psilocybe mexicana A, Psilocybe galindoi való foglalkozás? Minden segítséget, hasznos infót szívesen várok! (Csak külföldi fórumokról van infóm...)

Köszi, A
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 5. 23:58
 
 
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/4308913
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 5. 20:13
 
 
Olyan kérdésem volna, hogy a bio boltban beszerzett agar mellé kell-e valamit keverni és ha kell, milyen arányban?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2011. október 5. 12:28
 
 
Én próbáltam többször is friss, boltban vett shiitake gombát agaron feléleszteni, de nem jártam sikerrel. Viszont amint a spórát vettem le róluk, egyből működött, szépen növekedésnek indultak. Ez működhet szárítotton is szerintem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 19:16
 
 
Szerintem is úgy lehet, hogy varázsgombánál a díler közelebbi kapcsolatban áll a termesztővel, mint más cuccoknál, mert nem annyira mainstream és elterjedt hogy több kézen is keresztül menjen.
Szóval a díler általában termesztő is egyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll a termesztővel, nincs közöttük több ember.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 3. 17:51
 
 
Miért nem kérsz friss gombát a dílertől? Kitalálsz valami mondvacsinált szöveget, pl.: "Valaki azt mondta, hogy frissen potensebb, mert nem oxidálódott a hatóanyag". Legrosszabb esetben kiröhög, hogy hülye vagy, jó esetben még válogathatsz is a génváltozatok között. Agaron elég jó eséllyel csinálhatnál belőlük klónt.
Én minden esetre nem szarakodnék egy ennyire necces megoldással, mint a aszáraz és fertőzött alany feltámasztása. Főleg ha tapasztalattal sem bírok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:57
 
 
Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:52
 
 
"Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"

Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának.
Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.

A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes.
Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.

A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.

A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.

A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik:
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag
e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1


Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.

"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."

Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.

Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron.
Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.

Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 12:07
 
 
lehet nem voltam teljes értheto :) szoval ötlet: kivágsz egy kis darabot szikével a gomba belsejéből, ami szárított. ha még szorult bele egy kis nedvesség (aka van benne élet) azt agaron izolálod petri csészékben, es a nem fertozott részt kivágod tovább viszed egy csészére, amig tiszta nem lesz. steril korulmenyek kozott persze. ez flowhood nelkul mennyire kivitelezheto a gyakorlatban? és tiszta miciről oltasz, vagy lc, vagy bármi. persze ehhez szükséges, hogy kezdetben legyen ott egy kis nedvesség, ezért sztem dealeres-szárított gombával csak nagy szerencsével lehet. vélemény?

Gombák tovább szaparodnak bármilyen részükről? Mert akkor ez bejöhet, amennyiben még 'él' az a rész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 11:56
 
 
nanu: kalap alatt olvastam, hogy agarral megoldhato. végülis miért ne? hiszen ha maradt benne egy kis élet, és agarral dolgozol (amit még nem probáltam), akkor elvileg sikerülhet. pl, hogy kívágod a közepét, ami még érintetlen, relativ. legalább kis nedvességnek kell benne lennie. vagy friss gombával probálkozz biga :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nanodesu2011. október 3. 10:04
 
 
espeke
Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani. Másik dolog, hogy csak kinyílt gombafejek tartalmaznak életképes spórákat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 00:37
 
 
Szoval, pl ha jól értem a rózs/búza etc. ugye nem mükszik, mert olyan fertozéseket tartalmaz, de ennyivel a barnarízs mukodhet.

Biga: agarra keress rá az egykalapalatton. Szerintem, amit dealertol kaptál, abba nincs nedvesség már, ha van benne vmi élet, egy probát megér, de nem értek ehhez. Csak elméletileg csutka száraz gomba = halott, viszont ha van benne min. nedvesség mehet agarral, talán.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 00:31
 
 
http://www.higherintellect.info/texts/drugs/nansnook3c/3357.html

Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne? itt a srác nem tudott erre válaszolni, mert pressure cooker csinálta. Ugyanezzel a lendülettel ki lehetne iktatni a vermit (mint alternatíva), a fertozes-ellenes réteget meg pl kitomni vatelinnel? Szerintetek? Ezek szerint lehet csinálni egész rízs spawnt fazékba, pl előtte áztatni 1 napig, legalábbis, ha ez elég neki. Ez elég jó alternative, megér egy probát. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 2. 22:39
 
 
Espeke:

Igen, a Let's grow mushroom videó alapján csináltam a szalmás projektet azzal a különbséggel, hogy én lassú tűzön pasztörizáltam.
A következőnél viszont szalmabrikettet akarok használni. Élből apróra van vágva, csak szét kell bontani, be kell áztatni és pasztörizálni. Remélem most jó lesz!
Ezen kívül kísérletezek szemes barna rizzsel. Vermikulit hiányában egy kis perlitet tettem hozzá, hogy ne ragadjanak össze a szemek annyira (amúgy ez lehet felesleges volt). Lesz belőle süti is (megpróbálom úgy kezelni mint a PF sütiket) illetve spawn is. Valamelyik csak jó lesz.
Meg is akartam kérdezni, hogy szerintetek a 2 decis sütik ilyen formában hozhatnak-e termőtestet? Mármint casing réteg nélkül.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2011. október 2. 17:13
 
 
Helló!

Számomra meglehetősen nehézkes lenne spórás fecskendőt szerezni, rendelni meg több okból sem szeretnék.
A dílertől beszerzett gombarész jó eséllyel tovább szaporítható?
Vagy nem esélyes? Esetleg ellenjavallt?

Köszönöm.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!