|
Legfrissebb hozzászólások (603 - 652) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | a búzát nem dobtam ki,avval várok még 1 hónapot.igen azért kérdeztem az ioncserelt vizes dolgot,,, nem értem. megprobalok képet csinalni hogy jól látható legyen. több szem többet lát :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | psychoshroom:
A búzás témánál ha jól értem spórával oltottad a búzát. Én mondjuk még nem próbáltam közvetlen sprórából, de biztos hogy sok idő kell neki. Lehet, hogy túl hamar kidobtad, vagy lehet hogy a búza nedvességtartalma nem volt elég magas.
LC A dextrózos az jól hangzik, légy vele türelemmel. Az ioncserélvizessel kapcsolatban viszont én elég szkeptikus vagyok. Ioncserélt vízben elvileg 0 tápanyag van, akkor miből fejlődött ki gombafonal? Ráadásul szabad levegőn volt... szerintem azt felejtsd el. Azok max szöszmöszök voltak amik a levegőből belepotyogtak.
Légy türelemmel és kövesd a recepteket. Ha elég kitartó vagy előbb vagy utóbb, de sikerrel fogsz járni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | érdekes amit mondasz,hát kitudja mi lett volna =) búzával az volt a célom,hogy spawn-t csinálok belöle ( 3 beföttesüveg búza, háromnegyedik töltve) hogy azutan öszekeverjem pasztörizalt szalmával.hát ez nem jött össze.PF tekniká fog nekem beválni, csak ilyen specialis beföttesüveget még nem nagyon találtam.. : / a mézes LC beföttesüveg az légmentesen zárt, fbs portal a tetején ellátva, a sima ioncserelt viz meg egy tető nélküli befőttesüvegben van.most akkor szüksége van levegöre,vagy elég neki ami az üvegbe van zárva?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Én is kezdő grower vagyok, úgyhogy ne vedd készpénznek a szavam; majd a tapasztaltabb arcok megmondják a frankót.. :) De: szerintem amikor a süti kolonizálása megállt nem kellett volna kidobni, lehet, hogy csak légcserét igényelt volna. (én 2,5 decis poharakat használtam, és rozs helyett barnarizs lisztet; a tetejére 3 réteg alufóliát tettem; sem ezt sem az oltási pontokat nem ragasztottam le) A búzával kapcsolatban nem tudom mi volt az ötlet, úgy magában az nem annyira okés, ha jól tudom. Ha beindult az ioncserélt vízben a hifaképzés, akkor azzal lehet még kezdeni valamit; szerintem fuss neki a PF-nek még egyszer. Sok sikert! ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok! már rég óta nézegetem a forumot,tanulgattam, de most tanácsra lenne szükségem :) röviden; ugy pár hete szereztem golden teacher spórát.nem gloveboxban,de steril körulmenyek között(!)a feléből,fecsit csinaltam.2 pf teket csináltam elöször. vermikulit+rozsliszt+viz keveréke,viszont nem volt olyan beföttes üvegem,aminek a szája kisebb mint maga az üveg, ezért 2decis pohárba csinaltam,sok alufóliával,szikszalaggal és ziptie-val.oltási pontot vattábol, s arra ragtapaszt tettem..oltás megtörtént,szépen növekedett a micélium,de rá 2 hétre megállt a fejlödés, a felét befonta a masik felét nem= kuka. nem keseredtem el, bementem a madareleségboltba vettem buzát,kiáztattam kiföztem kikuktáztam,beoltottam,semmi.. végsö elkeseredésemre gondoltam,hogy akkor csinalok LC-t. 1.dextrózos 2.mézes 3.sima,ioncserélt viz. a dextrózos üvegbe lassan (1 hét utan) icipici fonalakat látok,Jó jel. a mézesete nehezen látom át, nem látok micéliumfonalakat,remélem csak idö kell neki és mikor a fecsit csinaltam maradt az ioncserélt vizbe egy kis spóra,azt bennehagytam tiszta levegön. ránéztem 3-5 napra rá,s látom hogy fehér micélium szálak uszkálnak benne. megörültem.lehetséges ez?mit ronthattam el? elöre is köszönöm. üdv |
| | | | |
| | | | | | | | | | jön az, és nyilván gondoltatok erre, 1000 forint egy tégla a kisállatba, egy jóval nagyobbat 510-ért vettem egy gyönyörű kerti boltba. :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | vki termeszett már gombát kókuszroston? spawnal beoltva, természetesen.
van 6 üveg spawnom és nem tudom mibe oltsam be. kokuszt egyszerübb lenne szerezni most mint szalmát vagdosni stbstb. legutobbi kísérlet az 4,5 bulk szubsztrát volt (kókuszrost 6 letermett pf-el beoltva). szőtte meg minden és 1 hónapot is állt, aztán néhány gomba termett rajta, amik már az inkubációs körülmények között elkezdtek és ennyi. ez a kókusz hibája lehetett? azért kérdem, mert szeretnék most több búzával vmit beoltani, de pl lószart (!) sehol nem találtam, vagy megfelelő tehéntrágyát (száraz, no fungicid).
itt is mehet az 1:3 ratio vagy van vmi különleges igénye, főleg tapasztalat érdekel.
vagy hogy hol szerezzek trágyát, ami jó :-)
ps: shroomery szerint a lótrágya után a kókuszrost a legtápdúsabb talaj. persze kinek-hogy jön be.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a tanácsokat. Kipróbálom majd a konyharuhás módszereket, bár kicsit munkásnak tűnik nagyobb mennyiségnél. Amit még próbáltam, hogy egy tepsibe tettem a főtt gabonát, vagy főtt rizst, stb, és a tűzhelyen melegítettem, hogy száradjon le, de azért ne égjen meg. Olyanra szoktam főzni, hogy ehető legyen, esetleg a közepe legyen keményebb, szárazabb. Oltani általában másnap szoktam, addigra lehűl a kuktában.
Az egykalapalattos erjesztéses tekről vannak valakinek tapasztalatai? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korrupt: Én úgy szoktam, hogy szűrőben addig rázogatom amíg már nem sok víz csöpög le egy rázásnál. Ekkor egy konyharuhára kiterítem, szépen eloszlatom és hagyom kicsit. Nézegetem közben, hogy mennyire nedvesek a szemek. Érdemes valami objektív szempont alapján megfigyelni. Ha úgy ítélem (tapasztalat alapján, a kísérletezést nem lehet elkerülni) hogy jó, akkor betöltöm az üvegbe.
Én jobban szeretem ha nedvesebbek a gabonák mert úgy tapasztaltam, hogy akkor sokkal gyorsabb mint szárazabb gabonáknál. (Álló víz az üveg alján kerülendő!) Tudom, nagyobb a fertőzésveszély is, de ha bevállt már a TEK és van egy biztos tiszta LC-d akkor én így csinálnám. (Ha nagyon vizes lett a gabona, gyakrabban rázogasd, talán segít eloszlatni a vizet.)
Mindenképp várd meg míg lehűl a gabona sterilizálás után. Gondolj arra, hogy a gomba 40 fok felett megpurcan! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korrupt:
Nekem bevált az egykalapalatt-on található köles recept. A lecsepegtetést úgy oldom meg, hogy a magokat (kihűlve) beteszem az üvegbe, majd egy konyharuhát a szájára téve fejjel lefelé fordítom. Így szépen felszívja a rongy a nedvességet. 5-6 percenként óvatosan száraz részre húzom az üveg száját, és mikor már nam annyira vizes a rongy az 5 perc pihi után mehet a kuktába. Amúgy eddig azt kell mondanom, hogy a szemes barna rizs 2-3 evőkanál száraz perlittel megdobva jobban bevált, mint bármi más. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fsre-ről rendeltem egy új printet (PESA). Viszont amit kaptam inkább hasonlított egy használt zsebkendőre, mint spóralenyomatra. Kicsit olyan a dolog, mint amit eláztattak és hagytak megszáradni. Eddig majdnem minden oltási kísérlet kudarcba fulladt, de most van 3 olyan pf cake ami legalább elkezdett szövetesedni. Ám ezek közül is baktérium-fertőzést kapott minimum 2. Kérdésem: Külön-külön helyeztem el őket egy-egy zacskóban. Azt remélem, hogy ha legalább egy termőtest tudna fejlődni, arról tudnék készíteni új, használható lenyomatot. Szerintetek ez működhet? Vagy élből fertőzött lesz az is?
Agaron is próbáltam, de nem indult el sem klón (Keepers Creeper), sem spóra. Asszem valamit nem jól csináltam (pedig követtem a receptet). Tehát ezzel sajna nem próbálkozhatok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ismét nem sikerült a spawnom, most túl száraz lett, múltkor túl vizes volt. Van valamilyen általános gabona-víz arány, vagy állag, amiből lehetne tudni, hogy jó? Kicsit azon is aggódok, hogy mivel LC-vel oltok, azt a vizet fel tudja még szívni a gabona, ne maradjon az alján, stb. Amúgy 2 decit kb 2ml-el oltottam. A főtt gabonát sterilizálás előtt meg kéne várni, hogy kihűljön? A lecsepegtetés meg nem túl jól sikerül, hiába teszem szűrőbe, nem akar lecsepegni rendesen, ha megrázom, még jön belőle víz,de magától nem csepeg, ezért kevertem hozzá száraz macskaalmot, viszont azt szeretném elhagyni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 3-4 jött le nekem szalmáról, pf sütivel oltva, de dobozva volt, nem nuggetbe (nem szamit sztem) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2 nuget megérte a kort, hogy a terráriumba kerüljön. Remélem a sütiknek megfelelő kondíciók a nugeteknek is megfelelnek majd. Viszont szeretném megkérdezni, hogy innentől kezdve mire számítsak? Mármint hény hullámot érdemes kivárni? Van-e valami extra dolog, amire oda kell figyelnem? Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok, mert sok energiát fektettem a szalmás projektbe. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2.Én egy ~8mm átmérőjű lyukat szoktam a tetejére csinálni és abba tömök vattát. Ez így szokott működni. Csak ha összerázom időnként a spwant, felragad 1-2 szem bagona a vattacsomóra és ott is elkezdenek éldegélni... :)
3. Én áztatásnál még nem adom hozzá a szappant (ha egyáltalán fogok a pasztörizálás során, mostanság nem szoktam és így is 100%-os az eredmény) max. majd később. Let's grow.. videó szerint jó az átlagos mosogatószer.
Tipp: Én volt, hogy 2,5 napig áztattam kölest-szalmát (nem értem rá sterilizálni-pasztörizálni ^^) és nagyon durván beindult arrafelé az élet. Ekkor az endospórák kikelnek (-> élő bacik lesznek, mert eddig "hibernálva" voltak), de nem további endospórákat hoznak létre, hanem élő bacikat. Ezekkel tovább gangbangelnek. :) Szalma áraztotta azt a tipikus istállószagot és habzott mint állat. :D Köles csak habzott, de nagyon durván pöfékelték a gázokat. Kiráztam az üvegből, visszamentem 5 perc múlva és már megint jöttek fel hatalmas bubik. Hogy tanulsága is legyen a dolognak: a hosszú áztatás után normálisan elvégeztem a szükséges fertőtlenítő eljárásokat és minden flottul ment az átszövetésnél. Persze azért nem ajánlom, 1 nap áztatás bőven elég. Legutóbbi adagot 2 órát áztattam és így is 100% siker. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Néhány kérdés: -mekkora az esély, hogy vegyszeres búzát fogtam ki? Gazdaboltos. zsákból. Sztem jó. egyáltalán, hogy lehet elkerulni, hogy ne vegyszereset fogj ki?
kettő: A tetőre elég 1 lyuk, polifillel vagy jobb ha két lyuk van?
3.: Milyen szappanal áztassam be, tusfordővel, bármivel? Antibacis soap lenne ugye jó, de az nincs. Nem lesz túl habos? Egyáltalán segít az antibacis szappan az e.sporák ellen?
tipp: expert micologus szerint: 24 oránál tovább ne aztassatok gabonát (rozst), mivel endo spora endo sporákat csinál. Remélem segít. |
| | | | |
| | | | | | | | | | úgy tűnik, holnap kiderül, gőzzel mit leeht elérni a buzával, mert ha csak nem jön valami áldás ma vagy holnap :) (meglehet azért, nnah), akkor kénytelen leszek gőzzel sterilizálni a búzát. gőz buza sterilizálás egy mondatban...heh.
max adok neki 4-5 orát, amíg nyugiba lehet csinálni itthon. vagy az Univerzális energia megáld kuktával:)
7decis jarokba lesznek, jaés volt már erre példa, hogy sikerült, jobb ha kettő száll el, mint az összes. BTW: rye graint (rozst) lehet sterilizálni gőzzel, 8 órán át (forrás shrmerry).
(vagy frakciozom, nemtom .még :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | espeke: a sütő nem jó, csak vízmentes dolgokhoz (petri csésze, csipesz, alufólia) ezek felmelegednek 200 fokra, és ott nem sok minden él túl.
Amiben víz van, az addig közel 100 fokos marad, amíg a víz el nem forr. Ha a külseje már kiszárad, akkor az cseébe legalább meg is ég :)
A vizes dolgokat 100 fok fölé pedig csak nyomással segítheted, tehát kuktát kell használni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kukta a bevált módszer :)
"As we've known for decades. Experimenting with oven sterilization of substrates is akin to experimenting with a square wheel. "
Erre gondoltam én is, hogy a kukta ugye nyomást csinál benne, amit egy sütővel nem lehet kihozni. Egy srác shroomeryn írta, hogy 20 percig szokta pre-sterilizálni a még száraz szubszrátot, majd lábasba, tesztet is csinált rá, hogy hagyta őket állni így, meg a hagyományossal és elő-sütöttel valmivel kevesebb volt a még oltatlan sub fertőzés rátája. Az, hogy áztatás, pre, meg sima lábas, stb varációk müködhetnek e azt nemtom, lényeg, hogy kukta került ki győztesen :) Az a bevált és okkal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még az előző témához: az előző előzőhöz :)
Sütőben sterilizálással probálkozott valaki?
Igazábol kukta helyetesítés miatt kérdem, konkrétan búzáról van szó, előbb-utóbb úgyis kérek kölcsön vkitől kuktát, csak hajt a kíváncsiság.
Shroomeryék szerint, ha lábasban, fedővel, a befőttek feléig vízzel töltjük, megakadályozzuk a kiszáradást. Mivel meg egy süti többet tud mint száz fok (most ismerekem kb a konyhával, de már épp sül a krumpli), szoval ennyivel müködhetne. De inkább a gyakorlatban vagyok rá kíváncsi, vkinek ilyen élmény? A mi sütőnkön csak két fok van (kicsi meg nagy láng), szal nemtom hány fokot 'tud'.
Szoval ez nem steam-sterilizáció (gőz), de az elméletileg nem baj, amíg tartja a fokot. Érdekel a véleményetek, probálkozz már vele vki? PF-el, spawnal, BÁRMIvel :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Még a termőre fordítás kérdéskörhöz: Egy nagyáruházban láttam, hogy árulnak csiperke termesztődobozt és abban volt egy kis segítség a termesztéshez. Benne található mini GYIK-ből, az ide vonatkozó kérdés: "-Termődobozomban csak 1-2 gomba termett. Ezeket leszedve több gombám már nem nőtt. Mi lehet a probléma? - A 20foknál magasabb termesztési hőmérsékleten a dobozban levő komposzt gyors elöregedéshez vezet, melynek következménye, hogy a termődobozunkon csak 1-2 gomba terem, a többi gombakezdemény bebarnul, lepuhul. Ugyanehhez a jelenséghez vezethet a túl gyakori öntözés is. Érdemes a kultúrát ezért inkább 15-16fok körüli hőmérsékleten tartani." (forrás: http://www.gombajo.hu) Mindenki levonhatja a maga kövezkeztetéseit! :)
Másik: Faanyagon termő (wood-lover), pl.: psilocybe azurescens termesztésével van valakinek közvetlen tapasztalata? Esetleg sclerotia-t képző fajokkal, pl.: Psilocybe mexicana A, Psilocybe galindoi való foglalkozás? Minden segítséget, hasznos infót szívesen várok! (Csak külföldi fórumokról van infóm...)
Köszi, A |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olyan kérdésem volna, hogy a bio boltban beszerzett agar mellé kell-e valamit keverni és ha kell, milyen arányban? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én próbáltam többször is friss, boltban vett shiitake gombát agaron feléleszteni, de nem jártam sikerrel. Viszont amint a spórát vettem le róluk, egyből működött, szépen növekedésnek indultak. Ez működhet szárítotton is szerintem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem is úgy lehet, hogy varázsgombánál a díler közelebbi kapcsolatban áll a termesztővel, mint más cuccoknál, mert nem annyira mainstream és elterjedt hogy több kézen is keresztül menjen. Szóval a díler általában termesztő is egyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll a termesztővel, nincs közöttük több ember. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miért nem kérsz friss gombát a dílertől? Kitalálsz valami mondvacsinált szöveget, pl.: "Valaki azt mondta, hogy frissen potensebb, mert nem oxidálódott a hatóanyag". Legrosszabb esetben kiröhög, hogy hülye vagy, jó esetben még válogathatsz is a génváltozatok között. Agaron elég jó eséllyel csinálhatnál belőlük klónt. Én minden esetre nem szarakodnék egy ennyire necces megoldással, mint a aszáraz és fertőzött alany feltámasztása. Főleg ha tapasztalattal sem bírok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"
Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának. Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.
A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes. Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.
A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.
A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.
A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1 Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.
"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."
Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.
Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron. Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.
Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet nem voltam teljes értheto :) szoval ötlet: kivágsz egy kis darabot szikével a gomba belsejéből, ami szárított. ha még szorult bele egy kis nedvesség (aka van benne élet) azt agaron izolálod petri csészékben, es a nem fertozott részt kivágod tovább viszed egy csészére, amig tiszta nem lesz. steril korulmenyek kozott persze. ez flowhood nelkul mennyire kivitelezheto a gyakorlatban? és tiszta miciről oltasz, vagy lc, vagy bármi. persze ehhez szükséges, hogy kezdetben legyen ott egy kis nedvesség, ezért sztem dealeres-szárított gombával csak nagy szerencsével lehet. vélemény?
Gombák tovább szaparodnak bármilyen részükről? Mert akkor ez bejöhet, amennyiben még 'él' az a rész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nanu: kalap alatt olvastam, hogy agarral megoldhato. végülis miért ne? hiszen ha maradt benne egy kis élet, és agarral dolgozol (amit még nem probáltam), akkor elvileg sikerülhet. pl, hogy kívágod a közepét, ami még érintetlen, relativ. legalább kis nedvességnek kell benne lennie. vagy friss gombával probálkozz biga :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | espeke Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani. Másik dolog, hogy csak kinyílt gombafejek tartalmaznak életképes spórákat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szoval, pl ha jól értem a rózs/búza etc. ugye nem mükszik, mert olyan fertozéseket tartalmaz, de ennyivel a barnarízs mukodhet.
Biga: agarra keress rá az egykalapalatton. Szerintem, amit dealertol kaptál, abba nincs nedvesség már, ha van benne vmi élet, egy probát megér, de nem értek ehhez. Csak elméletileg csutka száraz gomba = halott, viszont ha van benne min. nedvesség mehet agarral, talán. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.higherintellect.info/texts/drugs/nansnook3c/3357.html
Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne? itt a srác nem tudott erre válaszolni, mert pressure cooker csinálta. Ugyanezzel a lendülettel ki lehetne iktatni a vermit (mint alternatíva), a fertozes-ellenes réteget meg pl kitomni vatelinnel? Szerintetek? Ezek szerint lehet csinálni egész rízs spawnt fazékba, pl előtte áztatni 1 napig, legalábbis, ha ez elég neki. Ez elég jó alternative, megér egy probát. Vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Espeke:
Igen, a Let's grow mushroom videó alapján csináltam a szalmás projektet azzal a különbséggel, hogy én lassú tűzön pasztörizáltam. A következőnél viszont szalmabrikettet akarok használni. Élből apróra van vágva, csak szét kell bontani, be kell áztatni és pasztörizálni. Remélem most jó lesz! Ezen kívül kísérletezek szemes barna rizzsel. Vermikulit hiányában egy kis perlitet tettem hozzá, hogy ne ragadjanak össze a szemek annyira (amúgy ez lehet felesleges volt). Lesz belőle süti is (megpróbálom úgy kezelni mint a PF sütiket) illetve spawn is. Valamelyik csak jó lesz. Meg is akartam kérdezni, hogy szerintetek a 2 decis sütik ilyen formában hozhatnak-e termőtestet? Mármint casing réteg nélkül.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Helló!
Számomra meglehetősen nehézkes lenne spórás fecskendőt szerezni, rendelni meg több okból sem szeretnék. A dílertől beszerzett gombarész jó eséllyel tovább szaporítható? Vagy nem esélyes? Esetleg ellenjavallt?
Köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni nekem is volt ilyen :) de kókuszrostal. A Let's grow mushrooms szerint csináltad? Én szalmát aprít-forrovízben áztat-pasztőr módszerrel csináltam, asszem kétszer letermett sutivel, amit jol átmostam, mert hátitáskában félig-becsomagolva hoztam haza.:) És müködött, de mivel nem nálam termett nem tudom pontosan a lány hogy csinálta.
Végülis: letermett süti miért NE müködne? Mici=mici.
Kókuszrostnal nekem par nappal késöbb szőtte be, meg egy hónapot hagytam állni (RR szerint 1-2 het 'stabilizacio' jót tesz neki), meg casing, és ami a dobozban még elkezdett nőni, az kinőtt a már említett segéd-lánynál :) Aztán semmi. 4,5 liter volt pedig. Nemtom hogy csinálta, de sztem sokféleképpen nem lehet elrontani.
Most mivel probálkozol épp? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem volt sokáig nyitva, akkor nem biztos, hogy elfertőződött (annyira, hogy baj legyen). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Felnyitottuk a sporalenyomatot szabad levegon. Mistake. Szerintetek még müködhet? Vagy hasonló tapasztalatok.. ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon köszi a segítségeket és a hozzászólásokat !!!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem csak egyszerűen ott ért hozzá a haverod ás belilult. Még a folt formája is ujjlenyomatra emlékeztet. (Amúgy ha nem tudnám, hogy egy foltot kell keresnem, fel sem tűnt volna.) Az én sütijeimen is volt már ilyen. Szerintem amíg kékül és nem zöldül nincs miért aggódni. A penészedést amúgy sem lehet félreérteni, tudni fogod, ha fertőzött. Amúgy ilyen átszőtt sütit még nem láttam elfertőződni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a "szőr" természetes. Nem fertőzés jele, egyszerű micélium -tehát ettől még ehetőek. A kékeszöld pöttyökhöz nem tudok hozzászólni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A szalmát egy istállónál szereztem be. Búza szalmának gondolom, (de tuti, hogy valami kalászos). Az előkészítésnél mostam, forráztam (illetve kb 90 percig forrón tartottam a tűzhelyen). Fertőzés tuti nem volt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A folpack nem olvad rá, inkább rázsugorodik, le lehet róla szedni, vágni. Majd veszek vatelint, megpróbálom azzal is. Amit csináltam, azért beoltottam, de csak 1 ml LC-vel, ami lehet, hogy kicsit kevés lesz, viszont már nem tűnik nedvesnek, talán a macskaalomnak volt ideje felvenni a vizet. A mennyiségekkel, módszerrel egyelőre csak kísérletezek, ezért rakok csak pár deci búzát az üvegekbe. |
| | | | |
|