DAATH

Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, a félelem maga.

Franklin Delano Roosevelt

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (533 - 632)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 11. 17:55
 
 
A szemek nedvességtartalmának kell magasnak lennie -amit a főzés során tudsz növelni- és elkerülendő, hogy a szemek tocsogjanak a kuktázás után.
Ergo a "csontszáraznak" tűnő üveget is kolonizálhatja normálisan.
Ellenben ha eláztatod 15-20ml LC-vel akkor ott elég komoly fertőzésveszély lesz.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy ez most jó vagy nem / ez most száraz vagy túl nedves... akkor csak kövesd a receptet és próbálkozz. Ha nem jön be ez a "csontszáraz" szubsztrát, akkor legközelebb ne hagyd annyira lecsepegni...
Ki kell tapasztalni, nincs mese.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2012. február 11. 17:19
 
 
Most kuktáztam némi kölest, és ez is csontszáraznak tűnik. Ettől még felhasználható? Nem tudom mennyire hangzik barbár megoldásnak, de mivel szinte úszok az LC-ben arra gondoltam hogy eláztatom kicsit, extra mennyiséget fecskendezek rá hogy kicsit nedvesítsem a közeget.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 11. 13:51
 
 
csak csapvízet használtam. bar lc-bol nem mindegyik lett jó, nem a vizet okolnam.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 11. 13:43
 
 
Csapvízből is lehet, csak komolyabban kell venni a sterilizálás folyamatát.
Próbáld ki, hogy mikróban max fokozaton forrásig és utána alacsonyabb fokozaton mondjuk 2x5 percig. Cukrozás (vagy előre is cukrozhatod). Fazékban 45perc-1óra. Szerintem így működne a dolog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2012. február 11. 12:25
 
 
Üdvözlet! Kényszermegoldásként használható csapvíz LC készítéséhez?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. február 9. 12:01
 
 
Kiszárad a búza:
- túlhevül az üveg, mert magas a láng / vékony a kukta talpa, az üvegeket egy alátéttel el lehet emelni.
- nincs eléggé megfőzve

Beszőrösödik a szár:
- nem fajtafüggő, ehető az a rész is

Spórás fecsi hűtőben hónapokig/évekig eláll.

Ez mind le van írva az egykalapalatton.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sun50002012. február 9. 09:57
 
 
Kissé off, bocsánat...

Üdv!

Egyes gombafajtáknál, mint pl.: " Cubensis Hawaii" beszőrösödik a szár. (egy youtubos videon láttam)
A gyapjas szárrész is felhasználható, kiszárítható, fogyasztható?

A spora mennyire tűri jól a hideget?


Előre is köszönöm a válaszokat!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2012. február 4. 18:09
 
 
Miert van vajon, hogy a befottesuvegben kuktazott buzaim nagyjabol 100%-os aranyban megszaradnak? Nagy befottesuveg/kis buzamennyiseg miatt? Vagy nem ertem...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 12:36
 
 
Szerintetek termőre fordulnak a kiscicák -15fokban? Hóval casingeltem őket!!! Mekkora hozam várható?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 12:27
 
 
Na faszi, hát az a nem mind1! :D

Hát ha a bolt azt mondta... ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 3. 11:22
 
 
hát most jol beparáztattál ezzel:-S

A shop azt mondja, hogy semmi gond nem lesz vele.
(amugy nem magyarban élek, hanem Angliában)

Megkérdeztem oket is, és ezt irták:

"we believe those products are legal in the UK"
"we believe the products you ordered will arrive without problems"

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 00:28
 
 
Wooops... A linkeket a Magic Mushroom topicba írtam, sry!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 00:23
 
 
mescalito!

Először is olvass! Alább adtam pár ugródeszka linket 1 óra utánaolvasással a kérdéseid 90%-ra választ kaphatsz.

Másodszor, mielőtt külföldről bármit is rendelnél (growkit, spóra...) olvass és gondold meg kétszer.
Egy-két "kedvcsináló" sztori: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Lebuk%C3%A1sok

Szvsz ne akard elsietni a dolgot. Ha tényleg termeszteni akarsz akkor először behatóan tájékozódj a témában és csak utána lépj!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 2. 22:53
 
 
szisztok!

Láttam egy videot, és elgondolkoztam azon milyen sterilnek kell lenni mindennek, és azon, hogy mily gyorsan novekednek a kis aranyosok:-)
Csupán kiváncsiságbol foglakkoztat pár kérdés...
(13 osszesen:-)


1. Mire szavaztok? Grow KIT amibe csak vizet kell tenni VS PF süti házilag kifőzve, doboz alatt beolva, 3 hétre eltesz, és egyéb pepecselés...


2. A Grow KIT "aratás" után ujrahasznosithato-e?
- fog e még teremni vajon?
- beolthato-e ujra (mit kell vele tenni, hogy olthato legyen)
- vajon a sutit ki kell-e fozni szedés után ?
- a tasakot ki kel e fozni / alkohollal letorolni ha ujra fel szeretném használni?

3. lvastam a "dextrose"-rol, hogy az gyorsabban noveszti a gombát, és minden palántát. Érdemes e ebben godolkozni?
- a PF sutibe fozés elott kell-e beletenni, vagy csak oltáskor? (és hogyan?)
- ha GrowKIT-je lenne valakinek, az hogy tegye bele? (sehogy?)

4. láttam a videot hogy egy bácsi terráriumot épit...
- egy terráriumban csak egyféle gomának szabad lennie?

5. ujrahasznosithato-e a terrárium aratás után? Mit, és hogyan kell elmosni, fertotleniteni?

6- hányszor tudna valaki "aratni" a terráriumban? Tobbszor, vagy csak egyszer?

7. A terrárium aljára toltott vastag vermiculite-réteg felhasználhato-e ujra a sutikhez?

8. a használt pogácsákkal mi legyen? Kuka? Vagy ontoz, és még talán noni fog? Dobjam ki a kertbe hátha meghonosodik ott is?:-)
vagy fozzem ki, és ujabb pogácsák lehetnek belole?

9. ha valaki oltaná sporával, akkor egy fecskendo mennyi pogira elég?
Mi van ha tobbet /kevesebbet tenne rá az ember?

10. mire szavaznátok? Sporalenyomat, vagy fecskendo?

11. melyik lehet a jobb? 1 nagy terrárium, csak tobb kicsi?

12. ha a konyhában van egy kis penészesedés a plafonon, az bekavarhat-e az oltáskor? (láttam milyen sterilnek kell lenni mindennek... vajon a plafon penészsporái folyamatosan a levgeoben lehetnek? Mellyire kell erre ugyelni?)

13. terrariumban hogyan (és mivel) szokás ontozni? Kell-e ráspriccelni penészgomba-ölő szert?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 1. 16:44
 
 
Mit akarsz ebből a mixből kihozni?
Szalmalé, riszliszt...?
Ha ebből az egészből "advanced" süti lesz akkor nem értem a dolgot.
Ha egyszer bevált a TEK akkor minek változtatsz rajta? Sztem a KV felesleges.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. február 1. 15:35
 
 
Igen, ugyanazokat az alapanyagokat használom. Csak nem feltétlenül ugyanattól a gyártótól.
Mostanában a vizet ízesítem egy kis kávéval és keverek hozzá némi gipszet is. Reméltem, ezzel csak használok a telepeknek.

Most beindítok egy komplett új adagot. Kíváncsi leszek, mi lesz belőle. A terv: Főzök egy kis szalma teát amit felesbe keverek tiszta vízzel. Vermi+barna rizsliszt+gipsz.
Vajon egy kis adag kávézaccot is érdemes hozzá adni, vagy ez már túlzás?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 29. 14:08
 
 
Ugyanazzal a hozzávalókkal dolgoztál mint az elején?

Nemtom hallottál-e arról a legendáról, hogy sima rizsliszttel nem lesznek potensek a gombeszek, mert valami cucc hiányzik belőle és az csak a barna rizslisztben van meg...

Kókuszföldet például gipsszel és KVzaccal is szokták trágyázni, mert az Ca és N szegény táptalaj önmagában.

Én inkább a szubsztrátra gyanakodnék.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. január 29. 13:43
 
 
udv

láttam a neten egy linket, és alatta van egy video is.
csak kiváncsiságbol érdekel, hogy ez tényleg ilyen egyszerű?

http://www.growbox.org/

hallottatok már ilyenről?

továbbá kiváncsivá tett, hogy ha a box leterem, akkor ujra fel tudja használni a kis kockát? (ujra terem, vagy be kell spriccelnie ujabb adag sproákkal?)

nagyon érdekel a gombák villága, de az, hogy miként teremnek sosem értettem...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. január 29. 02:29
 
 
Ezzel tökéletesen egyetértek. Kb. a helyes tájékoztatásnak valahogy úgy kéne kinéznie, hogy "Ecsém, olyan spóralenyomatot tudsz tőlem rendelni, amit egy nagyon kis faint alanyról szedtünk le, amit mi Kalap-kabát néven nevezünk. Szal' jó esélyed van rá, hogy neked is valami kraftos fog majd teremni." Ha ezt megértenék a népek, megszűnnének a "fajtákra" vonatkozó kérdések.
Azt hiszem megállapodhatunk abban, hogy mindkettőnknek igaza van, és ahogy a népi bölcsesség mondja: adtunk a szarnak egy pofont. Hiszen ha van egy cubensis lenyomat, akkor termeszteni és bizakodni kell. Tény, hogy ha az ember eljutott odáig, hogy a kezében a lenyomat, konkrétan annyit termeszthet, amennyit nem szégyell. Ha meg többre vágysz, maj' többet rágsz, és pont.

No, de visszatérve a gyakorlati kérdésre: PF tech-el követhetek el olyan hibát, ami miatt lecsökken a telepek potenciálja? (elszámolt arányok, sok/kevés víz, alacsony páratartalom, túl-dunkolás vagy akármi) Mert az hihetetlen, hogy 3 különböző lenyomatról indított telepek mindegyikében csak a legkevésbé potens gének érvényesülhessenek. Azt is ki lehet zárni, hogy ennyire hozzá lennék szokva, mert barátaim is ugyanígy éreztek, még az is, aki életében másodszor fogyasztott gombát. Szóval tuti én rontottam el valamit, csak nem jöttem rá, hogy mit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. január 29. 00:42
 
 
Aztán mondjuk kiderül hogy a kert végi illatosabb és szebb rózsa ugyanarról a tőről származik mint a kert eleji satnya, tehát ugyanaz a növény, ugyanaz a genetika, mégis más a megjelenése, más az illata, lehet hogy tényleg, az is lehet hogy a tudat.
Amúgy szerintem is vannak mérvadó különbségek mondjuk egy kolumbiai meg egy thai gomba között, de egy feketepiaci lenyomat nem hiszem hogy onnan származik amit ráírnak.
Van vagy 70 cubensis "fajta" amit gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni, nem hiszem hogy egy spóra díler 70 féle tenyészetet tart fent, amikor 1et is elég neki.
De oké, rendelek A-t meg egy B-t, lehet hogy nagyobb lesz köztük a különbség mint A és A közt, de ki tudja hogy legközelebb ugyanazt kapom-e A néven, egy másik dílertől származó A-ról nem is beszélve.

Forognak printek, vannak köztük különbségek, de sokszor nem nagyobbak annál amit ugyanabból a lenyomatból származó kultúránál is meg lehet figyelni, és a nevek is megbízhatatlanok.
Lutri.
Nemesítéssel biztos sok mindent el lehet érni, lásd a laska, én még most is elképedek hogy tud egy gomba ilyen agresszív meg ellenálló lenni, amit a psziló nem bírt azt a laska még simán beszőtte, legyen nyálkásodó búza vagy poshadó szalma.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. január 28. 22:48
 
 
Tester mester, tőled mindig értékes információk érkeznek. És nem restellsz más kérdései miatt kutatómunkába temetkezni. Köszönet érte.

Viszont a fajtákkal kapcsolatban nem értek veled egyet. Természetesen én is sokszor olvastam már ezt az álláspontot itt is, illetve egyéb oldalakon is, de a tapasztalatom (ami igaz, nem akkora mint a a tied) mást mutat. Én igenis figyeltem meg szembetűnő különbségeket a különböző fajták között. Gondolkodtam is rajta sokat, hogy mi lehet emögött. Arra jutottam, hogy más fajok rokon fajtáinál is megfigyelhető hasonló dolog. Pl.: Vörös rózsából több ezer alfaj létezik. A legtöbb számunkra tök ugyanolyannak tűnik, és a genetikájukat tekintve tényleg nincs is szinte semmi eltérés. Ha mondjuk az illatért felelős gént vesszük: mindegyiknek ugyanott van, ugyanazt a funkciót tölti be, mégis vannak olyan alfajok, amiknek édesebb az illatuk, mint a másikaknak. Vannak olyanok, amiknek standard rózsa illatuk van, de valamiért még a kert végében is érzed azt. És akad olyan, aminek egyáltalán nem érzed az illatát. Mindezekért ugyanannak a génnek, ugyanannak az illóolajokat termelő növényi sejtnek, talán még ugyanannak az illatanyagnak a valamilyen formában másként történő fejlődése, apró eltérése, dózisbeli mérhetetlenül kicsi eltérése a felelős. (Gondolom én) Természetesen a gomba trip az gomba trip, mint ahogy a rózsa illat is rózsa illat marad. De lehetnek különbségek.
Abban természetesen igazad van, hogy mivel egy multispórás telepnél az adott fajtán belül, sőt az adott telepen belül is lehetnek különbségek. Hiszen ezért vadásztok egy-egy jó génvonalra, amit klónozhattok. Ám, ha utána gondolsz, hogy mondjuk sikerült elkülönítened egy különösen potens génállományt, ami jelentéktelennek láttatja a telepen növő összes többit, már csak el kell keresztelned mondjuk Tester Dancer-nek, és máris egy újabb "fajtával" bővült a lista. Ha pedig erről spóralenyomatokat csinálsz, azt azért teszed, mert reméled, hogy legalább részben továbbörökít valamit abból ami miatt különlegesnek számít.

Viszont a lenti kérdésem továbbra is áll. Mitől lehet, hogy az utóbbi két hónapban vagy 20 multispórás sütiről szüretelt gombára mind ugyanaz volt a jellemző: jelentősen rövidebb és érezhetően gyengébb hatás. (Három fajta, tehát legalább három különböző spóralenyomat)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. január 28. 12:00
 
 
Micélium hatóanyag tartalom:
Mycelium growth was observed from 4 to 6 days. Fruiting bodies were observed from 24 to 48 days. The average amount of time for the primordia to appear was 32 days. Samples of mycelium were taken after 13 days of growth, 20 days of growth, and at various other days of growth. A total of 29 samples of the white mycelium growth were analyzed. No psilocyn or psilocybin was detected in any of these 29 samples. Nine of the 29 samples were confirmed by GCIMS, and again no psilocyn was detected.

Samples were analyzed after the first sign of growth of mycelium knots. A total of 22 mycelium knot samples were analyzed by TLC. Samples were considered to be consistent with a standard if their relative Rr value and their color matched the standard also spotted on the plate. Samples were considered to indicate a standard if their relative Rr value matched the standard but the color was not as dark as the standard spotted. Of the 22 mycelium knot samples, 17 were consistent with psilocyn. Of these 17 samples, 8 were also consistent with psilocybin and I indicated there was psilocybin in the sample. Four samples were consistent with the psilocybin standard spotted on the TLC plate, and one of these samples also indicated there was psilocyn in the sample. There was no psychoactive drugs detected in one of the samples.
http://www.fanaticus.com/forensic.htm

Nem találtam egyik hivatkozott doksiban sem ami erre utalt volna amit itt írtak:
Mycelium growth was obtained with two of the syringes; analysis of samples of the mycelium by GC/MS and GC/IRD confirmed psilocin
http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html#fedlaw

Persze ettől még lehet hogy van.

Fajták:
Szerintem nem érdemes fajtanevekhez kötni tulajdonságokat, mert általában nincs semmi ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ugyanabból a lenyomatból származó fajtánál is megvannak ezek a különbségek, méretben, megjelenésben, és hatásban is.

Hatás:
http://daath.hu/showTopic.php?id=11
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. január 28. 06:33
 
 
Köszönöm az infót. Azóta már kénytelenek voltunk kidobni a telepeket, mivel termőtestet továbbra sem hozott, illetve a barátom, miután odaadtam neki nem megfelelően tárolta és így még meg is poshadt (vagy nem tudom mi lett vele, de állítólag gyorsan, sokat vesztett a gusztusosságából).
Végül arra a következtetésre jutottam, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Nem kísérletezek többet sem magokkal, sem szalmával. Maradok a jól bevált PF tech-nél. Könnyen kezelhetőek, nem igényelnek sok odafigyelést és kiszámítható a hozamuk. Az igazat megvallva így is több termésem van, mint amit meg tudok enni.

Viszont valami érdekes, de nem túl pozitív dolog történik erre nálunk. Az utóbbi néhány hónapban egyszerre 3 fajtát növesztettem: Keepers Creeper, PESA és Cambodian.
PESA-t most csináltam először. Lassan nő a mici, viszont baromi nagy gombatesteket hoz (bár az első 3 kóstolás alkalmával azt kellett mondanom, hogy nem egy nagy durranás)
A Cambodian kb azt hozza amit vártam tőle. Inkább érzelmi, mint vizuális a hatása. Lehet vele röhögni. És nem mellékes, hogy szép hozamot is produkál. De valahogy az sem az igazi.
Viszont az eddigi kedvencem a KC a legnagyobb csalódás. Mindhárom közül ezen a fajtán érzem a legnagyobb visszaesést.
Mindegyik fajtára igaz, hogy konkrétan nem tudok tőlük egy bizonyos szintnél magasabbra jutni. Valahogy nem azt hozzák, amit szoktak/kellene. Kb 1 óra alatt megjön a hatás, de nem bontakozik ki. Azt nem gondolom, hogy keveset eszek, mert 2g-nél kevesebbel nem szoktam indítani. És mindegy mennyit eszek, jelentősen rövidebb a trip, mint mondjuk a fél évvel ez előttieknél.
Gondoltam arra, hogy talán túl korán szedtem le, még jóval azelőtt, hogy felpattantak volna a spóratokok. Ezért változtattam, és a következő adagnál nagyon figyeltem a szedés idejére. Így sem vettem észre javulást.
Mi a túrótól lehet ez? Lehet gyenge minőségű a rizsliszt amit vettem? Vagy talán valami más okozza? Mindig multival nyomom, szóval elméletileg kéne, hogy legyen jobb is meg rosszabb is, de mostanában csak rosszabb van.
Járt már így valaki?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 25. 15:17
 
 
Soproni!

Kb. egy hónapja érdeklődtél micéliumból való hatóanyag kivonással kapcs.
Nemtom érdekel-e még a téma, de most belebotlottam 1-2 új infóba.

Overview:
Többen próbálkoztak a hatóanyag kivonással, de nem csak kizórólag termőtestből.
Anno még linkeltem egy 1958-ban készült tanulmányt, ahol "active fungal material" alatt értették a tudósok a termőtestet, sclerotiát és a micéliumot is. Későbbiekben az a tucat tudós főként a slerotiából és a micéliumból kinyert hatóanyagból dolgoztak.

Van olyan feljegyzés/TEK, ahol nagymennyiségű LC leszűrésével nyert micéliumból extrahálták a hatóanyagokat.
Be kell látni, ha működik is a dolog elég fapados módszer LC-vel masszív módon micit csinálni. De legalább egyszerű.

A masszív micélium termesztésre sokan keresték a megoldást, de sokan belebuktak.
Egyfajta áttörést jelenthet MushTANK házi bioreaktorja(v3.0):
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/15189807/fpart/1/vc/1
bár erről a szerkezetről nem tudom, hogy működött-e végül.

Lényeg ami a lényeg, hogy házilag nagymennyiségű micéliumot max agaron tudsz termeszteni és abból lehet extrahálni, alacsony hatásfokkal.

Így marad a háztáji termőtest/sclerotia termesztés és az abból való kivonás.
De ha engem kérdezel, inkább sclerótiával próbálkozz ilyen célzattal.
Termőtest képzéssel szemben:
-kevesebb helyet foglal a termesztési procedúra
-G2G minden előnye felhatványozódik
-ha gabonát tudsz olcsón szerezni, nagyon kicsi lesz az össz kiadásod
-sclerótiának nagyobb a szárazanyag tartalma mint a termőtestnek (bár ez lehet kontra is, adott esetben)
-oltástól kezdve semmi dolgod vele, csak harvestelni kell (1-3 hónapra rá, oltástól számítva -gabona összetételtől függően-)

Ha valakit érdekel a hatóanyag kivonás (és olvasott egy kicsit a témában) az kérem szóljon hozzá(m) és brainstormoljunk! :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 15. 12:00
 
 
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Gomba_termeszt%C3%A9s_alapjai#Sz.C3.
A1r.C3.ADt.C3.A1s


Itt van 1-2 infó a szárítás, raktározás témáról.

Ha rendesen kiszárítod, mézbe teszed, szerintem jóideig eláll.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2012. január 15. 11:03
 
 
Üdvözlet! Mézben szeretném hosszú távon tárolni a gombáimat, azt szeretném megtudni hogy csak akkor érdemes e beágyazni őket, mikor roppanósra száradtak, vagy meg lehet ezt tenni mikor még csak hajlik, vagy alig-alig roppan. Ha így rakom mézágyba, jól sejtem hogy a hatóanyag lebomlik mivel a nedvességtartalom jelen maradt, és onnan már sehova sem tud távozni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 14. 18:06
 
 
Itt minden információt megtalálsz:

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Sp%C3%B3ralenyomat#K.C3.A9sz.C3.ADt.
C3.A9se
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
itt-ott2012. január 14. 16:39
 
 
az lenne a kérdésem, hogy gombaspórákat hogyan a legcélszerűbb szállítani, elkerülve az elfertőződést?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 23. 09:53
 
 
Azért hajlok e felé mert nem tudok mindig ott lenni, hogy levegőztessek vagy hogy odatudjak figyelni arra hogy eléggé párás legyen... ezért arra gondoltam, hogyha beruháznék erre ezzel nem lenne gondolm mert 1 rendeléssel letudnék mindent.
Láttam már, hogy hogyan lehet ezt megoldani de igazat adok neked!
Még van időm nézelődni... és spórolok inkább egy kicsit...

Egy kérdés, ha a micélium benőtte az egész sütit és kiveszem a befőttesből, - mert láttam egy videóban - érdemes a kész sütit még 1x áztatni egy északát? Mert azt olvastam hogy még ilyenkor is fontos a streil környezet de a videóban a tag kivette a sütiket, lemorzsolta az aljáról a száraz vermit és beletobta egy lábos vízbe. Az a gond, hogy ahány ember annyi szokás -ami nem gond - de én azon gondolkodtam, hogy a 2-3 hét alat míg a mici benövi a sütit veszít némi nedvességet a táptalaj.
Azt is észrevettem, hogy itt az emberek nagyon nagyon óvatosak ennél a lépésnél is.
Biztos mindenki ismeri ezt a videót - 5:51 mp -nél történik az amiről beszéltem.
http://www.youtube.com/watch?v=zGQok-UnyJE&feature=related

Szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 22. 20:14
 
 
A maradék 25 rongyból meg vehetnél egy kuktát, szalmapelletet, vatelint meg sütőzacskót, 4 üveg befőttet, meg egy nagy átlátszó műanyag dobozt.

Amúgy ez az 50 ezres "terrárium" se garancia arra h sikerülni fog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 22. 20:01
 
 
Pedig fele ennyiből kijönne, a tákolás része is kimerül 4 lyukban.

A pohárral mi a bajotok?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 22. 10:58
 
 
akkor muszály leszek berendelni onnan mert nem szeretek összetákolni ilyen dolgokat... de kössz a választ!!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 22. 08:02
 
 
ezigaz... azthiszem már egy pár hónapja átchekkoltam egy pár helyet mindig keresem az ilyen befőtteseket de kizárt, hogy olyat találj ami csavaros ki is jön belőle a PF Süti...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
panax2011. december 22. 02:43
 
 
hi!
pohár+több réteg fólia a tetejére. felfelé bővülő poharat szerintem előbb találsz,mint befőttesüveget. kb bármelyik lakberendezési boltban ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. december 21. 23:02
 
 
Zef, nem valószínű. De igazából egy ilyet magad is el tudsz készíteni.

Amúgy PF Tek-hez üveget honann lehet szerválni? (Csak arról a bizonyos lekvárüvegről tudok idehaza. Külföldről meg drága rendelni csak ilyet.)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 21. 21:13
 
 
Sziasztok!

Magyarországon van lehetőség ilyet rendelni a netről??
http://www.mrcashop.org/mushroom_shop/pilz-zuchtset-maxi-p-976.html

Sajnos nem találtam még sehol ...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2011. december 15. 12:05
 
 
Nikecell táblával be kell bőrözni a szekrény/inkubátor belsejét.
Obiban meg más barkácsboltokban laponként kapható. Szerintem 5cm vastag táblákkal jobb hőszigetelő tulajdonságú szekrényed lesz mint egy hűtőszekrény.
Ha meg a belsejébe beteszel egy 5L műa palackba egy 25W akváriumi fűtőszálat akkor szabályozható lesz a belső hőmérséklet. Az egyenletességen meg gondolom egy 4cm keverőventi is sokat segít.
Nekem egy hűtőtáska volt kialakítva így. Működött faszán, csak kicsi volt a hasznosítható hely. Szekrény jobb ötlet.

Ha meg valami túlméretezett és szabályozatlan fűtőtested van és légcserére is szükséged van akkor érdemes beépíteni egy ventit a szekrény hátoldalába ezzel a kapcsolással:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/ventillator_hofok-vezerlese.html?pg=1&S
ubmit=%3E%3E

gondod nem lehet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
zsakmany2011. december 14. 14:02
 
 
Sziasztok!
van valakinek tapasztalata a Golden Teacher fajrol?
Üdv!
Zsakmany
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. december 11. 23:02
 
 
Én egy sólámpát csavarok be egy fekete pólóba. Szerintem ez azért is jó, mert a só ekkora tömegben vízelvonó hatású, így valamelyest az inkubátor levegőjének sterilitását is fenntartja (persze ezt csak én gondolom, nem tuti, hogy így is van).
Hátránya, hogy állandóan kiég az izzó...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. december 9. 16:24
 
 
Termosztátom nincs. Amit talán érdemes lenne kipróbálni, az egy vízágy jellegű dolog, mondjuk egy zsákba víz, és bele a melegítő, tetejére egy tálca, hogy egyenesen álljanak rajta a dolgok. A dupla dobozos módszert próbáltam ,de annyira nem tetszett, párásodott, kicsi volt, stb. Pár fokos eltérés nem gond persze, csak azt nem akarom, egyik fele 28 fok, másik 20 legyen.

A spawnokkal amúgy még mindig gondban vagyok, hiába csináltam mindent ugyanúgy, berohadtak, pedig nem tűntek nedvesnek töltéskor, és kuktázás után sem. Ami sikerült, az kb egy hónap alatt szőtte be teljesen, bár csak pár deci volt az egész. Amit időnként összeráztam, az gyorsabban szőtte be, mint amit csak néha ráztam, vagy egyáltalán nem. Legalább annyit megtudtam, hogy érdemes rázni. Szövés közben elég száraznak tűnt, esetleg érdemes steril vizet adni nekik?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 9. 16:02
 
 
A szabályozó helyett lehet hogy jó egy átlagos termosztát is, ha van olyanod.
Szerintem jobb ha a platform melegszik amintaz üvegek vannak, mint a levegőt melegíteni, úgyhogy én ezt az akvárium melegítőt beleraktam egy nagy befőttesüvegbe, és ráraktam egy alu tálcára, köré raktam a spawnokat. A termosztátot meg az üvegek és a heatbomb közé, hogy ne legyen túlmelegedés.
Ez befőttesüveg méretekkel még jól működik, persze a tálcától még nem lesz teljesen egyenletes a hőeloszlás, de valamivel jobb így, hogy az is melegszik.
Az izzós módszert meg ki kell próbálni, de az is csak egy pontból sugároz.
A doboz a dobozban, köztük víz akvárium melegítővel biztos egyenletesebb, csak párolog, és ha nincs lezárva a két doboz közti rés akkor minden csupa víz lesz.
Hajszárító fűtőszála, vagy egy vasaló alulról ráerősítve egy fémtálcára...
De szerintem annyira nem kell egyenletesnek lennie a hőeloszlásnak, és az a +- pár fok sem számít, gondolom nem halsz bele ha pár órával esetleg nappal tovább tart a a szövés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. december 9. 15:02
 
 
Kipróbálnám ezt amit írtam, csak a szabályozó hozzá kb 13.000 ft, szóval az egész kb 20.000 lenne, amit kísérletnek sokallok, de ha működne, akkor szerintem megérné. A teljesítményt sem tudom, kb mekkora lenne jó. De majd felhívom a boltot, talán tudnak segíteni, emailemre nem válaszoltak. Esetleg feketére festett izzóval érdemes lehet próbálkozni, vagy az túlmelegszik, ha befestem? Kb 0,4 köbméter levegőt kéne felmelegíteni, ekkora a szekrény.
Külföldi fórumon láttam ilyen megoldást, nagy hűtőben középre betéve ez a fűtő réteg, és így a levegő kb azonos hőmérsékletű volt.
Terrárium fűtését hogyan lehet megoldani egyszerűen?
Kösz a segítséget, bár azt hittem vannak már jól bevált egyszerű módszerek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 8. 23:51
 
 
Ha veszel ilyet megírhatnád hány fokig melegszik.
Most vettem a Llidlben takarót, hát meg lábmelegítőt de nem melegedtek annyira amennyire nekem kellett volna úgyhogy mindet visszavittem. Mondjuk gombához elég lenne az a 3x fok de ezek a terráriumosak olcsóbbnak is tűnnek.
100W körül voltak asszem, 5 rongy körül egy hátnyi, 10ért egy nagy takaró, amit viszont nem tudtam kipróbálni mert hibás lehetett, nem melegedett, pedig úgy gondoltam hogy ha egyszer majd kell, kibélelek vele egy dobozt de már mindegy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. december 8. 22:28
 
 
Inkubátort hogyan, miből érdemes készíteni? Most egy szekrényben vannak az lc-k, meg a spawnok, középen kb tíz liter víz, benne akvárium melegít, és le van takarva. Ezzel az a gondom, hogy elég egyenetlen a hője szerintem, ami közel van melegebb, ami távol, az hidegebb. Gondoltam arra, hogy belülről leszigetelem a szekrényt, és veszek bele terráriumba való fűtő filmet ( http://www.fenixpet.hu/index.php/ftfilm?gclid=CN-ykL33i6wCFY8mtAod1Ceemg ). Ventillátoros, meg hangos megoldást nem akarok. Fűtés szerintem fontos lenne, mert amúgy max 20-22 fok van, ami kicsit kevés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. december 7. 23:34
 
 
Keepers Creeper a strain amivel a nugetek készültek. PF teck-el nagyon szépen működik ez a fajta is. Nem nőnem túl nagyra a gombatestek, de legalább van belőlük sok.
Viszont a nugetekkel csak odáig ment minden a normális keretek között, míg termőre nem próbáltam fordítani. Gyönyörűséges hófehér a telep (kettő kb. 0,5kg és egy kb. 3-4kg nugetről van szó). A kisebbek hoztak pár nem túl nagy gombát, aztán annyi. A nagy annyi pint fejlesztett, hogy könnybe lábadt a szemem, de ennél tovább nem jutott már 2 hete.
Mellette vannak a PF sütik. Azok köszönik szépen jól vannak, szóval talán nem a terrárium a gond...
Ha dunkolom, azzal nem nyírom ki? Mondjuk, ha iden, akkor sincs semmi. Pont ugyanannyi termés lesz akkor is... :)

A kivonással kapcsolatban:
Én eddig abban voltam, hogy a telep is tartalmaz mindent, amit a gombatest fog. Azt gondoltam, a hatóanyag már akkor kész van, mielőtt a gombatest kialakul (logikusnak tűnt annak fényében, hogy kimerült telep még hoz termést, csak az már ugye nem az igazi).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 7. 01:31
 
 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10855955/
Eszerint a hifacsomók megjelenésétől van kimutatható mennyiségű pszilocibin a micéliumban, de szerintem sem lehet annyi, hogy megérje kivonni.
Én mindegyik nugetten vmi más módszert próbálnék ki, sőt lehet hogy ketté is vágnám őket ha elég nagyok hozzá.
Áztatás,- sima, hipós,H2O2-s vízben, panírozás , stb...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. december 6. 23:18
 
 
Úgy tudom van valamennyi hatóanyag a micéliumban is, de ez nem 100%-ig biztos. Utána kell nézni, hogy hogy van ez pontosan.

De ha van is benne, akkor is nagyon kevés. Szerintem ebből kivonni a hatóanyagot a kis mennyiség miatt is nehéz (lehetetlen?), de akkor még ott van a nem gomba, ami a nugetet alkotta. Sok "szennyeződéstől" még nehezebb lenne szerintem megszabadulni a tinktúra során.
Nekem egy kicsit lehetetlen küldetésnek tűnik.

Hogy próbáltad termőre fordítani őket? Ezt a straint sikerült már más módon letermelni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. december 5. 02:56
 
 
Sziasztok

Egy barátom szeretne kísérletezni hatóanyag alkoholos kivonásával. Sajna erre a célra nem tudok sok gramm gombát adni, viszont van 3 igen nagy szalmás nugetem, ami sehogy sem akar termőre fordulni (ha valakinek van ötlete, miért lehet ez, illetve hogyan lehetne segíteni rajta, kérem szóljon), gondoltam kísérletezés céljából ezeket fel tudom ajánlani. Ehhez tud valaki valami okosat mondani? Működhet egyáltalán?
A válaszokat előre is köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. december 2. 15:52
 
 
ha a fovo buza levebe tennenk kicsi mezet valyon mi lenne? :-?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. december 2. 09:26
 
 
Na sztornó. Az a "tuti nem fertőzés" mégis csak fertőzés lett. Igaz nem értem, mivel az alsó rész is szövődött... talán bakteriális lehet.

Ja és a határon (ahol megállt a mici) narancssárga penész jelentkezett. Csak körben, csak 1 sávban. Furcsaságokból errefelé nincs hiány! :D
Nembaj, legalább újabb színnel bővült a penészeim tárháza.
Fekete, zöld, sárga, rózsaszín, lila, narancssárga.
Akár kifestőt is lehetne gyártani penészből. "Az 1-es jelű területeket oltsd be feketepenésszel, míg a 3-ast naranccsal. Ha jól dolgoztál Tapsi Hapsi képét kell kapnod!"

Mondjuk amúgy se hiszem, hogy kölesen tudna képezni sclerotiat, eddigre már kellett volna látnom legalább mikron méretűeket... :D
Várok a búza szállítmányra...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 30. 11:27
 
 
Üdv!

Kicsit fura dolog történt. G2Gvel csinláltam egy spawnt (~6dl), de nagyon furán kolonizál. :D
Máskor amikor csináltam ebből a strainből akkor mindig homogénen szőtte át. Pedig most is rendesen felráztam az oltás után...

Valahogy így néz ki:
http://img221.imageshack.us/img221/2919/webcamtoyphoto14dz.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/1254/webcamtoyphoto12.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/7578/webcamtoyphoto13z.jpg

Az alsó pár centit is kezdi nőni, igaz csak szemenként, de asszem szembetűnő a különbség. :D (Fertőzés kizárva!!! ... Igen, biztosan! (: )

Persze nem csak elkápráztatni akartalak Titeket... (gondolom ennél jóval furább dolgokat is tapasztaltatok már... :D)

Ez a spawn Psilocybe atlantis strainnel lett oltva. Sclerotia képző gombesz (mint például a mexA). Mikor forgattam a kezemben és csodálkoztam, akkor jutott eszembe, hogy valami külföldi fórumon azt olvastam, hogy ezek a truffel képző gombák jobban teljesítenek kicsit kisebb nedvességtartalom mellett (jobb lesz a hozam is). És akkor tettem össze, hogy a jóval lassabb növekedés lehet annak tudható be, hogy a sterilizálás után felesleges nedvesség -amit a köles szemek nem vettek fel azalatt- szépen lecsurgott és ott a szemek nedvesebbek lettek az üveg alján (pedig összeráztam ahogy kell, meg minden). De szerintem tuti ennek tudható be.

Na, okulásul: a (relatív) kevesebb nedvesség úgy néz ki tényleg pozitívan befolyásolja ezen fajok fejlődését.

Egyébként valaki jártas a sclerotia képző kalaposok nevelgetésében?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 14. 01:10
 
 
Hány lyuk az ideális (és hol?) monotub tekkel? Közvetelne a szubsztrát fölött vagy kicsit feljebb. A kiszáradás miatt.

Kicsit túlméreteztem, majdnem a doboz feléig van a substrate+a takaróréteg. Ez okozhat gondot?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 8. 15:53
 
 
áá mostanra már habzott is, hidrogen peroxid nem segitett = kuka
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 8. 07:28
 
 
pont 24 oras eloaztatas,aztan 50percig fozes,egy ora lecsepegtetes,aztan kukta.annyi valtozas hogy vatelin helyett orvosi tapasszal sima vattat ragasztottam ra,azon keresztul oltottam.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 8. 00:17
 
 
áztattad 1,5h kuktázás előtt a búzát? 24óránál nem érdemes tovább menni, az pont kedvez a baciknak. legközelebb megprobálhatod még enyhe hiposban (1:10?) áztatni vagy szalicilsav, ilyenek. de szerintem adj egy probát a h2o2-nek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 8. 00:09
 
 
hat, azt nem vágom, jó -e a fekete penész ellen a h2o2-s oldat, de sztem nem árthat. shroomery.org -on rá tudsz nézni (angolul) meg kalapalatton hátha írnak vmit róla.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 7. 22:57
 
 
http://upit.biz/?v=img01711.jpg

elég rosz kép. utána olvastam egykalapalattton a fertőzéesknek,de képek alapján nem tudtam beazonosítani. egyedül a fekete penészröl nem volt kép egykalapalatton,én igy laikus szemmel arra tudok tippelni.ha tényleg az,akkor gondolom egyből kuka.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 7. 22:03
 
 
az a baj,hogy egész szemek feketek, 1-2 szem tteljesen fekete:////
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 7. 18:07
 
 
1:10 h2o2 oldatot lehet odaspriccelni neki, talán segíthet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 7. 18:04
 
 
nekem volt ket pici fekete akarmi a buzába kb 1 mili atmereju vmi kosz :) ha nagyobb lesz, akkor gáz :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 7. 17:16
 
 
baj lehet? a szepen szovi a micelium a buzat,de
ma egy két szemen , feketeseget latok:// mi lehet ez? fertőzes? lehet vele valamit csinalni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 7. 01:03
 
 
de, csak azt kell tudni hogy milyen tápanyagtartalomra céloz az ember, meg hogy mennyi van a szubsztrátjában eredetileg.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nanodesu2011. november 6. 23:46
 
 
Egy kérdés: műtrágya nem dobná meg a növekedést illetve a hatóanyag tartalmot?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 5. 20:20
 
 
nemtom, múltkor SWIM azt álmodta, hogy sok minden egybe-össze, az jó lenne:)

kókuszrost, szalma, tehéntrágya, kis arányban kávézacc ezeket szokták. és ehhez jön a vermi, mint ilyen buffer dolog, nedvesség meg levegősebb tőle.

szalma nekem: gyóórsan szőtte, és nagy gombák voltak rajta.
kokúszföldem az nem sikerült, múltkor, vmivel lassabban kolonizálja.

szoval sztem elég sok mindent rakhatsz bele, de trágyával sajna nekem nincs tapasztalatom. még kis meszet lehet pH buffernek meg gipsz jót tesz neki, kálcium miatt, de ezekbol csak egy kicsit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 5. 18:29
 
 
mivel nem akarom felhasznalni az egesz üveget, az aljan hagynek egy kis spawnt,és arra kéne rá a táptalaj, ezaltal a beföttesüvegböl lesz pluszba terráriumom.namost az a kérdés hogy mi legyen a táptalaj összetevői, ugy olvastam vermikulit is kell hozza,,
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 5. 18:08
 
 
ja, meg előzőt leírhatnád jobban, mert nem nagyon értettem:D vermikulittal akarod összekeverni a spawnt?

vermibe nincs tápérték, zeró, ha jól tudom.

de pl izé..a Nagy szubsztrátba, amivel osszekevered mehet a vermi. szalmának is jót tesz szerintem. +víz +levego.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 5. 18:04
 
 
persze, jaja, jobban eloszlik, nem lesz baja :) tester egyébként, írta a kalap alatt, hogy 1 nappal az oltás előtt érdemes felrázni, hogy regenerálódjanak a szemek, gyorsabban induljon a szövés. én igy csináltam kókuszrostra, de még várok, megfogadtam nem kukucskálok 4-5 napig.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 5. 13:47
 
 
annyi kerdes meg hogy mikozben kolonizálódik,néha-néha rázógassam ösze a buzát,vagy majd csak akkor ha már 100%os?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 5. 13:43
 
 
volt,1-1.5cm vastagsagban,de mar mindegy kidobtam.viszont fejlemény:a 3 beföttesüvegböl 2 iszonyatos gyorsasaggal elkezdett befonódni micéliumal,ha az kész azt tervezem,hogy spawnkent öszekeverem,de nem az egészet hagyok egy kicsit az üveg alján,és táptalajt szórok rá. az annyit tesz,hogy száraz vermikulittal összekeverem a spawnt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 5. 13:23
 
 
ha volt vermikulit réteg a pf suti tetején, nyugodtan foszd meg az alufóliától :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 4. 12:36
 
 
http://upit.biz/images/img01681.jpg

a kis pöttyökre gondolok eléggé nehezen látni,az a nagy feher a beföttes üveg aljan(kivülröl) valami folt
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 4. 12:28
 
 
a búzát nem dobtam ki,avval várok még 1 hónapot.igen azért kérdeztem az ioncserelt vizes dolgot,,, nem értem. megprobalok képet csinalni hogy jól látható legyen. több szem többet lát :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 4. 12:24
 
 
psychoshroom:

A búzás témánál ha jól értem spórával oltottad a búzát. Én mondjuk még nem próbáltam közvetlen sprórából, de biztos hogy sok idő kell neki. Lehet, hogy túl hamar kidobtad, vagy lehet hogy a búza nedvességtartalma nem volt elég magas.

LC
A dextrózos az jól hangzik, légy vele türelemmel.
Az ioncserélvizessel kapcsolatban viszont én elég szkeptikus vagyok.
Ioncserélt vízben elvileg 0 tápanyag van, akkor miből fejlődött ki gombafonal? Ráadásul szabad levegőn volt... szerintem azt felejtsd el. Azok max szöszmöszök voltak amik a levegőből belepotyogtak.

Légy türelemmel és kövesd a recepteket. Ha elég kitartó vagy előbb vagy utóbb, de sikerrel fogsz járni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 3. 21:52
 
 
érdekes amit mondasz,hát kitudja mi lett volna =) búzával az volt a célom,hogy spawn-t csinálok belöle ( 3 beföttesüveg búza, háromnegyedik töltve) hogy azutan öszekeverjem pasztörizalt szalmával.hát ez nem jött össze.PF tekniká fog nekem beválni, csak ilyen specialis beföttesüveget még nem nagyon találtam.. : /
a mézes LC beföttesüveg az légmentesen zárt, fbs portal a tetején ellátva, a sima ioncserelt viz meg egy tető nélküli befőttesüvegben van.most akkor szüksége van levegöre,vagy elég neki ami az üvegbe van zárva?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycophile2011. november 3. 21:42
 
 
Üdv!
Én is kezdő grower vagyok, úgyhogy ne vedd készpénznek a szavam; majd a tapasztaltabb arcok megmondják a frankót.. :) De: szerintem amikor a süti kolonizálása megállt nem kellett volna kidobni, lehet, hogy csak légcserét igényelt volna. (én 2,5 decis poharakat használtam, és rozs helyett barnarizs lisztet; a tetejére 3 réteg alufóliát tettem; sem ezt sem az oltási pontokat nem ragasztottam le)
A búzával kapcsolatban nem tudom mi volt az ötlet, úgy magában az nem annyira okés, ha jól tudom.
Ha beindult az ioncserélt vízben a hifaképzés, akkor azzal lehet még kezdeni valamit; szerintem fuss neki a PF-nek még egyszer. Sok sikert! ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 3. 14:27
 
 
sziasztok!
már rég óta nézegetem a forumot,tanulgattam, de most tanácsra lenne szükségem :) röviden; ugy pár hete szereztem golden teacher spórát.nem gloveboxban,de steril körulmenyek között(!)a feléből,fecsit csinaltam.2 pf teket csináltam elöször. vermikulit+rozsliszt+viz keveréke,viszont nem volt olyan beföttes üvegem,aminek a szája kisebb mint maga az üveg, ezért 2decis pohárba csinaltam,sok alufóliával,szikszalaggal és ziptie-val.oltási pontot vattábol, s arra ragtapaszt tettem..oltás megtörtént,szépen növekedett a micélium,de rá 2 hétre megállt a fejlödés, a felét befonta a masik felét nem= kuka.
nem keseredtem el, bementem a madareleségboltba vettem buzát,kiáztattam kiföztem kikuktáztam,beoltottam,semmi..
végsö elkeseredésemre gondoltam,hogy akkor csinalok LC-t.
1.dextrózos
2.mézes
3.sima,ioncserélt viz.
a dextrózos üvegbe lassan (1 hét utan) icipici fonalakat látok,Jó jel.
a mézesete nehezen látom át, nem látok micéliumfonalakat,remélem csak idö kell neki
és mikor a fecsit csinaltam maradt az ioncserélt vizbe egy kis spóra,azt bennehagytam tiszta levegön. ránéztem 3-5 napra rá,s látom hogy fehér micélium szálak uszkálnak benne. megörültem.lehetséges ez?mit ronthattam el? elöre is köszönöm. üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 2. 23:47
 
 
Kókusztégla:

http://www.gazdabolt.hu/shop/kozeg/T02836-kokusztegla-650gr
650g - 150Ft
(230 Ft/Kg)

http://www.gazdabolt.hu/shop/kozeg/T03248-kokusztegla-45-kg
4500g - 1080Ft
(240 Ft/kg)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 2. 22:38
 
 
Én ezt szoktam használni, bár eddig csak casingre: http://img.index.hu/imgfrm/5/6/9/0/THM_0007805690.jpg

Én is 510-ért veszem. Kis kertészeti boltokban is lehet kapni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 2. 20:12
 
 
jön az, és nyilván gondoltatok erre, 1000 forint egy tégla a kisállatba, egy jóval nagyobbat 510-ért vettem egy gyönyörű kerti boltba. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. november 2. 16:29
 
 
Itt van TEK leírás róla: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/11916595

Ennek az úrnak/hölgynek sikerült.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 1. 23:14
 
 
Szalma lelőhelyek:

http://fressnapf.hu/termek/multifit_preselt_szalmaalom_20l
8Kg 2200Ft
(275 Ft/kg)

http://fressnapf.hu/termek/multifit_szalmaalom_60l
24Kg 4300Ft
(180 Ft/kg)

http://globalstone.hu/?modul=oldal&tartalom=1118844
15Kg 1500Ft
(100 Ft/kg)

Forró vízzel fellocsolni, letakarni, állni hagyni, önmagukban is alkalmasak nem kellenek adalékok de a tehéntrágya használ.

Laskához elég ez a forróvizes fellocsolás, majd hűlés után mehet is az oltás, más gombához nálam csak egy főzés után lett sikeres a kolonizálás.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 1. 21:10
 
 
vki termeszett már gombát kókuszroston? spawnal beoltva, természetesen.

van 6 üveg spawnom és nem tudom mibe oltsam be. kokuszt egyszerübb lenne szerezni most mint szalmát vagdosni stbstb. legutobbi kísérlet az 4,5 bulk szubsztrát volt (kókuszrost 6 letermett pf-el beoltva). szőtte meg minden és 1 hónapot is állt, aztán néhány gomba termett rajta, amik már az inkubációs körülmények között elkezdtek és ennyi. ez a kókusz hibája lehetett? azért kérdem, mert szeretnék most több búzával vmit beoltani, de pl lószart (!) sehol nem találtam, vagy megfelelő tehéntrágyát (száraz, no fungicid).

itt is mehet az 1:3 ratio vagy van vmi különleges igénye, főleg tapasztalat érdekel.

vagy hogy hol szerezzek trágyát, ami jó :-)

ps: shroomery szerint a lótrágya után a kókuszrost a legtápdúsabb talaj. persze kinek-hogy jön be..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. november 1. 13:08
 
 
Köszönöm a tanácsokat. Kipróbálom majd a konyharuhás módszereket, bár kicsit munkásnak tűnik nagyobb mennyiségnél. Amit még próbáltam, hogy egy tepsibe tettem a főtt gabonát, vagy főtt rizst, stb, és a tűzhelyen melegítettem, hogy száradjon le, de azért ne égjen meg. Olyanra szoktam főzni, hogy ehető legyen, esetleg a közepe legyen keményebb, szárazabb. Oltani általában másnap szoktam, addigra lehűl a kuktában.

Az egykalapalattos erjesztéses tekről vannak valakinek tapasztalatai?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 1. 09:21
 
 
Korrupt:
Én úgy szoktam, hogy szűrőben addig rázogatom amíg már nem sok víz csöpög le egy rázásnál. Ekkor egy konyharuhára kiterítem, szépen eloszlatom és hagyom kicsit. Nézegetem közben, hogy mennyire nedvesek a szemek. Érdemes valami objektív szempont alapján megfigyelni. Ha úgy ítélem (tapasztalat alapján, a kísérletezést nem lehet elkerülni) hogy jó, akkor betöltöm az üvegbe.

Én jobban szeretem ha nedvesebbek a gabonák mert úgy tapasztaltam, hogy akkor sokkal gyorsabb mint szárazabb gabonáknál. (Álló víz az üveg alján kerülendő!) Tudom, nagyobb a fertőzésveszély is, de ha bevállt már a TEK és van egy biztos tiszta LC-d akkor én így csinálnám.
(Ha nagyon vizes lett a gabona, gyakrabban rázogasd, talán segít eloszlatni a vizet.)

Mindenképp várd meg míg lehűl a gabona sterilizálás után. Gondolj arra, hogy a gomba 40 fok felett megpurcan!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 31. 19:51
 
 
Korrupt:

Nekem bevált az egykalapalatt-on található köles recept. A lecsepegtetést úgy oldom meg, hogy a magokat (kihűlve) beteszem az üvegbe, majd egy konyharuhát a szájára téve fejjel lefelé fordítom. Így szépen felszívja a rongy a nedvességet. 5-6 percenként óvatosan száraz részre húzom az üveg száját, és mikor már nam annyira vizes a rongy az 5 perc pihi után mehet a kuktába.
Amúgy eddig azt kell mondanom, hogy a szemes barna rizs 2-3 evőkanál száraz perlittel megdobva jobban bevált, mint bármi más.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 31. 19:45
 
 
Fsre-ről rendeltem egy új printet (PESA). Viszont amit kaptam inkább hasonlított egy használt zsebkendőre, mint spóralenyomatra. Kicsit olyan a dolog, mint amit eláztattak és hagytak megszáradni. Eddig majdnem minden oltási kísérlet kudarcba fulladt, de most van 3 olyan pf cake ami legalább elkezdett szövetesedni. Ám ezek közül is baktérium-fertőzést kapott minimum 2.
Kérdésem:
Külön-külön helyeztem el őket egy-egy zacskóban. Azt remélem, hogy ha legalább egy termőtest tudna fejlődni, arról tudnék készíteni új, használható lenyomatot. Szerintetek ez működhet? Vagy élből fertőzött lesz az is?

Agaron is próbáltam, de nem indult el sem klón (Keepers Creeper), sem spóra. Asszem valamit nem jól csináltam (pedig követtem a receptet). Tehát ezzel sajna nem próbálkozhatok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. október 29. 21:59
 
 
Ismét nem sikerült a spawnom, most túl száraz lett, múltkor túl vizes volt. Van valamilyen általános gabona-víz arány, vagy állag, amiből lehetne tudni, hogy jó? Kicsit azon is aggódok, hogy mivel LC-vel oltok, azt a vizet fel tudja még szívni a gabona, ne maradjon az alján, stb. Amúgy 2 decit kb 2ml-el oltottam. A főtt gabonát sterilizálás előtt meg kéne várni, hogy kihűljön? A lecsepegtetés meg nem túl jól sikerül, hiába teszem szűrőbe, nem akar lecsepegni rendesen, ha megrázom, még jön belőle víz,de magától nem csepeg, ezért kevertem hozzá száraz macskaalmot, viszont azt szeretném elhagyni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 27. 11:22
 
 
3-4 jött le nekem szalmáról, pf sütivel oltva, de dobozva volt, nem nuggetbe (nem szamit sztem)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 26. 21:36
 
 
2 nuget megérte a kort, hogy a terráriumba kerüljön. Remélem a sütiknek megfelelő kondíciók a nugeteknek is megfelelnek majd. Viszont szeretném megkérdezni, hogy innentől kezdve mire számítsak? Mármint hény hullámot érdemes kivárni? Van-e valami extra dolog, amire oda kell figyelnem?
Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok, mert sok energiát fektettem a szalmás projektbe.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. október 12. 19:12
 
 
2.Én egy ~8mm átmérőjű lyukat szoktam a tetejére csinálni és abba tömök vattát. Ez így szokott működni. Csak ha összerázom időnként a spwant, felragad 1-2 szem bagona a vattacsomóra és ott is elkezdenek éldegélni... :)

3. Én áztatásnál még nem adom hozzá a szappant (ha egyáltalán fogok a pasztörizálás során, mostanság nem szoktam és így is 100%-os az eredmény) max. majd később. Let's grow.. videó szerint jó az átlagos mosogatószer.

Tipp: Én volt, hogy 2,5 napig áztattam kölest-szalmát (nem értem rá sterilizálni-pasztörizálni ^^) és nagyon durván beindult arrafelé az élet. Ekkor az endospórák kikelnek (-> élő bacik lesznek, mert eddig "hibernálva" voltak), de nem további endospórákat hoznak létre, hanem élő bacikat. Ezekkel tovább gangbangelnek. :)
Szalma áraztotta azt a tipikus istállószagot és habzott mint állat. :D
Köles csak habzott, de nagyon durván pöfékelték a gázokat. Kiráztam az üvegből, visszamentem 5 perc múlva és már megint jöttek fel hatalmas bubik.
Hogy tanulsága is legyen a dolognak: a hosszú áztatás után normálisan elvégeztem a szükséges fertőtlenítő eljárásokat és minden flottul ment az átszövetésnél. Persze azért nem ajánlom, 1 nap áztatás bőven elég. Legutóbbi adagot 2 órát áztattam és így is 100% siker.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 11. 18:01
 
 
Néhány kérdés: -mekkora az esély, hogy vegyszeres búzát fogtam ki? Gazdaboltos. zsákból. Sztem jó. egyáltalán, hogy lehet elkerulni, hogy ne vegyszereset fogj ki?

kettő: A tetőre elég 1 lyuk, polifillel vagy jobb ha két lyuk van?

3.: Milyen szappanal áztassam be, tusfordővel, bármivel? Antibacis soap lenne ugye jó, de az nincs. Nem lesz túl habos? Egyáltalán segít az antibacis szappan az e.sporák ellen?

tipp: expert micologus szerint: 24 oránál tovább ne aztassatok gabonát (rozst), mivel endo spora endo sporákat csinál. Remélem segít.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 11. 17:50
 
 
úgy tűnik, holnap kiderül, gőzzel mit leeht elérni a buzával, mert ha csak nem jön valami áldás ma vagy holnap :) (meglehet azért, nnah), akkor kénytelen leszek gőzzel sterilizálni a búzát. gőz buza sterilizálás egy mondatban...heh.

max adok neki 4-5 orát, amíg nyugiba lehet csinálni itthon. vagy az Univerzális energia megáld kuktával:)

7decis jarokba lesznek, jaés volt már erre példa, hogy sikerült, jobb ha kettő száll el, mint az összes. BTW: rye graint (rozst) lehet sterilizálni gőzzel, 8 órán át (forrás shrmerry).

(vagy frakciozom, nemtom .még :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. október 8. 21:55
 
 
espeke: a sütő nem jó, csak vízmentes dolgokhoz (petri csésze, csipesz, alufólia) ezek felmelegednek 200 fokra, és ott nem sok minden él túl.

Amiben víz van, az addig közel 100 fokos marad, amíg a víz el nem forr. Ha a külseje már kiszárad, akkor az cseébe legalább meg is ég :)

A vizes dolgokat 100 fok fölé pedig csak nyomással segítheted, tehát kuktát kell használni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 7. 19:09
 
 
Kukta a bevált módszer :)

"As we've known for decades. Experimenting with oven sterilization of substrates is akin to experimenting with a square wheel. "

Erre gondoltam én is, hogy a kukta ugye nyomást csinál benne, amit egy sütővel nem lehet kihozni. Egy srác shroomeryn írta, hogy 20 percig szokta pre-sterilizálni a még száraz szubszrátot, majd lábasba, tesztet is csinált rá, hogy hagyta őket állni így, meg a hagyományossal és elő-sütöttel valmivel kevesebb volt a még oltatlan sub fertőzés rátája. Az, hogy áztatás, pre, meg sima lábas, stb varációk müködhetnek e azt nemtom, lényeg, hogy kukta került ki győztesen :) Az a bevált és okkal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 7. 18:43
 
 
Még az előző témához: az előző előzőhöz :)

Sütőben sterilizálással probálkozott valaki?

Igazábol kukta helyetesítés miatt kérdem, konkrétan búzáról van szó, előbb-utóbb úgyis kérek kölcsön vkitől kuktát, csak hajt a kíváncsiság.

Shroomeryék szerint, ha lábasban, fedővel, a befőttek feléig vízzel töltjük, megakadályozzuk a kiszáradást. Mivel meg egy süti többet tud mint száz fok (most ismerekem kb a konyhával, de már épp sül a krumpli), szoval ennyivel müködhetne. De inkább a gyakorlatban vagyok rá kíváncsi, vkinek ilyen élmény? A mi sütőnkön csak két fok van (kicsi meg nagy láng), szal nemtom hány fokot 'tud'.

Szoval ez nem steam-sterilizáció (gőz), de az elméletileg nem baj, amíg tartja a fokot. Érdekel a véleményetek, probálkozz már vele vki? PF-el, spawnal, BÁRMIvel :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. október 6. 15:49
 
 
Üdv!

Még a termőre fordítás kérdéskörhöz:
Egy nagyáruházban láttam, hogy árulnak csiperke termesztődobozt és abban volt egy kis segítség a termesztéshez. Benne található mini GYIK-ből, az ide vonatkozó kérdés:
"-Termődobozomban csak 1-2 gomba termett. Ezeket leszedve több gombám már nem nőtt. Mi lehet a probléma?
- A 20foknál magasabb termesztési hőmérsékleten a dobozban levő komposzt gyors elöregedéshez vezet, melynek következménye, hogy a termődobozunkon csak 1-2 gomba terem, a többi gombakezdemény bebarnul, lepuhul. Ugyanehhez a jelenséghez vezethet a túl gyakori öntözés is. Érdemes a kultúrát ezért inkább 15-16fok körüli hőmérsékleten tartani." (forrás: http://www.gombajo.hu)
Mindenki levonhatja a maga kövezkeztetéseit! :)

Másik: Faanyagon termő (wood-lover), pl.: psilocybe azurescens termesztésével van valakinek közvetlen tapasztalata?
Esetleg sclerotia-t képző fajokkal, pl.: Psilocybe mexicana A, Psilocybe galindoi való foglalkozás? Minden segítséget, hasznos infót szívesen várok! (Csak külföldi fórumokról van infóm...)

Köszi, A
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 5. 23:58
 
 
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/4308913
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 5. 20:13
 
 
Olyan kérdésem volna, hogy a bio boltban beszerzett agar mellé kell-e valamit keverni és ha kell, milyen arányban?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2011. október 5. 12:28
 
 
Én próbáltam többször is friss, boltban vett shiitake gombát agaron feléleszteni, de nem jártam sikerrel. Viszont amint a spórát vettem le róluk, egyből működött, szépen növekedésnek indultak. Ez működhet szárítotton is szerintem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 19:16
 
 
Szerintem is úgy lehet, hogy varázsgombánál a díler közelebbi kapcsolatban áll a termesztővel, mint más cuccoknál, mert nem annyira mainstream és elterjedt hogy több kézen is keresztül menjen.
Szóval a díler általában termesztő is egyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll a termesztővel, nincs közöttük több ember.
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!