|
Legfrissebb hozzászólások (3753 - 3772) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | |
Hali! Valaki nem tudja ,hogy mivel lehetne helyettesíteni a vermit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A múltkor úgy gondolta valaki, hogy előre megcsinálja a sütiket, és meg is csinálta, de mintha kicsit száraz lenne a táptalaj, ezért lehet locsolni kéne egy kis vízzel.A kérdeésem a következő lenne, mennire kell nedvesnek lennie a táptalajnak, mert már minden oltásra kész, csak nem meri a száraz(abb) talajt beoltani, de nem is szeretné, ha tocsogna a h2o-ban. thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2 cm vermi réteg nem vastag az pont megfelelő. Sok mindentől függhet hogy mennyit oltottál bele vagy milyen mélyen szúrtad be a tűt. Nem tövig nyomtad be? Mivel a vermi réteg nem tartalmaz semmilyen tápanyagot így nem is tud mit fogyasztani a myc. Legközelebb ha csinálod nyomd be tövig úgy hogy a tű hozzáérjen az üveg széléhez és látni fogod ahogyan lefelé csepeg. De az is lehet hogy több időt kell várnod. Előfordulhat hogy kicsit késöbb indul be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | így van, han az oltásnál jár, a penészes üvegbe csak azért tett a mézesmázosbol, hogy meglássa hogyan reagál... semmiképp sem lesz fogyasztás belőle... közben csinált egy új sütit, biorozsliszt+vermi a szokásos módon... kupak kijukasztós azon bespriccelős módszer... kérdésem az lenne, hogy ha a spórák a fedő vermirétegre kerülnek akkor lesz e elegendő myc hogy egy 2 cm-es védőrétegen átjusson a táptalajig? arra is gondoltam már, hogy lehet h fertőzöttek a spóráim... :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán! Király, hogy 6 éve "találkozol olyan emberekkel" akik tenyésztenek cicusokat. Minden tiszteletem a tied, de... Tisztázzuk már le a folyamatokat casing-ig bezárólag Most itt az én "ismerőseim" verzióját írom le 1. spóra 2. bele fecsibe, vagy mézvíz verzió (az ismerősök ezt a fázist még nem hagyták ki, de írjatok ha van valami tutibb) 3. fecsi bele alapba (süti vagy magok) (az isemrősök még ezt sem hagyták ki. Tény és való próbálkoztak már olyannal hogy kókusz+vermi+köles, de a vélemény szerint kell valami amit kompletten besző a cyca-myca) 4. a beszőtt alap alá és fölé casing (Az általad is említett kókusz+vermi verzió tényleg kóser) (Az is igaz, hogy az ismerősök is általában megvárják, hogy egy kicsit átszője a casinget a cyca, de aztán raknak még rá egy vékony újabb casing réteget.)
Véleményem szerint lacicybin Han nevű ismerőse a 2. pontnál jár ezért a casing mint "takarás" véleményem szerint még nem "jáccik".
A kérdésem viszont még mindig fennáll, miszerint (és mostmár akkor konkrétan tőled kérdezem) a te "ismerőseid" a spórákat közvetlen a beszövendő alapra teszik és király módon beindul a szövés?
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem inkább probálkozzatok a hagyományos módszerrel és csináljatok casinget kókuszrozsbol és vermiböl meglátjátok az milyenre sikerül. Ha zöldpenészel találkozol akkor hajítsd jó messzire mert az terjed mint a villám. A peroxid már ezen nem tud segíteni. Véleményen szerint és a tapasztalataim szerint csak a fehér pókháló fertőzést őli meg de azt sem minden esetben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én Han helyében, egy sütin csak kipróbálnám mi lesz belőle. Az én ismerősöm sok mézet tett bele ezért nem akar elindulni. Egy javaslatom van még mézvíz témához. Az ismerősöm úgy szokta csinálni, hogy a fóliát teszi alulra és arra tekeri rá a tetőt. (ugyan ez kuktázásnál is) Ilyenkor a tető és a fólia közötti rész is sterilizálódik. Oltásnál átszúrod a fóliát és gyorsan, (mézvíznél erősen is) rátekered a tetőt. Annyi levegő marad az üvegben, hogy mézvíznél elinduljon a dolog, kuktás verziónál meg meg lehet lazítani, és nem tátong ott egy lyuk, vagy nem csak lazán van letakarva fóliával. Szóval lacicybin én szólnék Hannak, hogy próbálja ki. Ha veszett fejsze akkor vagy nem indul meg a myc. vagy az is elfertőződik. Ha meg szép fehér oltás után akkor OK.
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na a helyzet a mézes vizes témával... elég szomorú vagyok... szépen megjelentek fehér foltok a fojadék tetején és körbe a széllén majd a fehér foltok elkeztek a köepükröl kifelé feketedni... ez rothadás? :( ja igen a méz nem sűrűsödött össze az üvegben mint azt a tek írta és mutatta... jó ez még valamire vagy dobjam ki a fgrancba? volt még egy zöldpenésszel kicsit fertőzött üvegem... arra spricceltem kicsit belőle... csak hogy vizuálisan lássam h mi a helyzet... annak már úgyis mind1 :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hai!
Köszke a segítséget, egyébként szerintem friss lehet, egy srác adta a printet, és szerintem holle anyó csinálhatta, ecu.Arock, ha itt vagy, majd dobok rád egy mélt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2,5 decis teljesen megfelel illetve a 3 decis is jó. Több helyen oltod be ugyan olyan gyorsan fonódik de rengeteg múlik hogy milyen friss és milyen fajta. Ha penészt észlelsz azonnal dobd ki a kukába mert tovább fertőzhet mindent. A test felveheti a toxikus anyagokat úgy hogy még nem észleled a külsején. A zöld penészel találkozol azt azonnal távolítsd el mert terjed mint a villám. Inkább dobd ki és ne kockáztassál inkább legyen 10/9 de akkor biztosra mész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | psych: en is 2.5 deciseket hasznalok.. es egyikkel sincs gond. 31 napja oltottam, es semelyik sem peneszes. 12/11 jo volt, egyiken ossze van folyosodva egy ponton a cucc... azt kulon szekrenybe tettem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | figyelmetlen vagyok. azt nem írtam, hogy a casinges próbálkozásnál természetesen csak a nem penészes részeket öntöttem egybe, a penészes részt hozzátettem k.rost-vermi-rizs közeghez egy befőttesüvegbe, azt majd meglátom milesz.
ha má van kókuszrost közte az amúgy olyan mint a föld és oda bele tudja üríteni a kalap a nemkívánatos toxikus cuccokat a penészből/avagy a penészt így könnyebben legyőzi ?
sose tudtam rendesen kifejezni magamat. :)
p |
| | | | |
| | | | | | | | | | High all!
Na az van, hogy a penészedős üvegemből kiöntöttem casingbe a rizseket meg búzákat. Nyitott sütőajtónál... És... 1. Nem volt teljesen beszőve minden mag, valószínű ezé ütötte fel a fejét jópár helyen a penész matyi.
Namármost azon agyalok, hogy szépen peroxidozzam le a részeket ott ahol parás, azt amúgy hagyjam úgy, vagy az egészet öntsem ki valami nagyobb cserépbe vagy valamibe, tegyek még hozzá kókuszrostot meg magokat, azt fedjem le, tegyem ki a kertbe, vagy vagy... ööö vagy mit? :)
Amúgy a másik 3al semmi probléma. Jelentem a vermi-biobúza fejlődik a leggyorsabban. Jóval gyorsabban mint a sima búzás, vagy tönkölybúzás.
Mittomén... valami reagot azé írjatok . :)
peace! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
A PF-tekhez jó a 2,5 ös pohár is nem?két decis nem volt, a hármasra meg azt mondják túl nagy.Attól félek, hogy ha lassan szövi be, akkor valami fertőzésnek könnyebb esélye van megtámadni a süteményt. pisz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Teljesen mind1 milyen vastag a vermi réteg az ideális 2cm. A micélium majd előfog bukkani. 2 hét mulva majd észlelni fogsz kis fehér pötyöket a vermin és majd abból alakulnak a testek. Elég az első stádiumba 8 óra fény hogy beinduljon a növekedés fázis aztán le csökkentheted 4 órára hogy a testek tudjanak nőni mivel a testek a fényfelé nőnek. Egy nap legalább 4-5 ször kell szellőztetni de óvatosan nehogy poros legyen a levegő vagy ilyesmi. Amikor látsz testeket formálódni onnantól számolj 3-4 napot és megnől teljesen. Akkor szedjed le őket mielött kinyílnak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | off: mostantol nincs kedvem ekezettel irogatni, remelem nem tul nagy baj.:]
on: kossz a tippet meg is forditottuk, ime a kep: http://achd.atw.hu/hsa.jpg, de nem vastag a vermi reteg? kb mikorra varhato a(z elso) termes? 2 het mulva lehet jonne pestre a Nagy Úr. :P persze, ha nem lesz gomba nem utazik.. egyebkent most meg raer a mindennapi szelloztetes? eleg par naponta, addig amig az egesz suti ilyen "habos lesz" (par orat vilagitast kap naponta)?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Elfelejtettem említeni hogy fordítsd a sütit fejjel lefelé úgy hogy a vermi réteg felül legyen mivel ott fognak elsősorban nőni. A vermi ad a micéliumnak egy úgymond nővési felületet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fehér szállak micélium fonalak és keresik a tápanyagokat tehát ez teljesen normális de látom kicsit elhamarkodtad nem hagytad benne a sütit hogy teljesen befonja és a fertőzések könnyebben jönnek létre mivel a micélium megvédi tőle de ahol nem teljesen fonta be ott a baktérium megtámadhatja és felemészti a tápanyagokat és a micéliumot is szal legközelebb várj még teljesen beszövi+ 5 napot min. |
| | | | |
|