|
Legfrissebb hozzászólások (3493 - 3542) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | belenyomtam az üvegbe 9 ml oldatot, hogy ne legyen olyan száraz... az miért van, hogy az oldatomban a spora összeállt egy csomóba? |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem a 20 fok kevés, én 26 vagy 28 fokra emlékszem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | úgy gondoltam az utánlocsolást, hogy fecskendővel spriccelnék bele az üvegtetején lévő lyukon... |
| | | | |
| | | | | | | | | | ne locsold be, oltás után nem illik nyitogatni az üveget. a hőmérsékletet akváriumi vízmelegítővel szokás biztosítani, ami nagyjából állandó szinten tartja (persze kell egy hőmérő is). |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy hogyan oldjátok ti meg a megfelelő hőmérsékletet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | én full amatőr vagyok, és segítettél ezzel a hsz-el! :) próbálkozok új módszerrel, és én nem kuktáztam, mivel szüleimmel lakok, ezért csak mikróba sterilizáltam, az üveg kupakját meg a sütőbe:) 1 ml oldatot jutattam az üvegbe. tegnap észrevettem, hogy elkezdett fehéredni az üveg alja foltokba. lehet hogy valami snassz penész, de ez még eldől... nekem 20 c˙-on vannak, és lassan akar beindulni szerintem mert már 1 hete eltettem őket... száraznak tűnik nekem a cuccosom... most belocsoljam? a jövő héten remélem megtudom majd csinálni szakszerűen... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi!
Én is csak Vizes rozsra oltok, de már non eltértem a tecnikáktól. kb 15-20őercig kuktában fözök vagy bio rozs vagy bio rizst, majd tiszta edényekbe szét osztva lezárom öket.hideg,lehül,majd folyt. oltás vegyesbe klonozás dextróz fecsi perszemind ez egy légmentesen zárt fertötlenitett folia sátorban igy lényegében csak meglöttyintem az üvegböl az oldatot (se tü se emmi nehezités csak naturban 20ml anyagot beleküldeni) vissza zár, 27 fokba. 3 napnta ránézek ami nem jo kidobom ami jo azt kirakom.Igy mindig marad hely az utánpotlásnak. A végén a cashinget se tulzom el.Mivel nem rázogatom a rozs ezért egy steril szikével szét trancsirozom(minden nemü fertötlenités nélkül elvégre már van immunrendszere a micéliumnak) csapvizes vermikulittal vagy kokusz rostal befedem,s max egy hét s hatalmas hozamuk van. Mikor eléggé megszikkadtak kiveszem tálbol s kokuszrosttal befedett kaletetöbe, s párnaponta forgatom hogy minden oldalán szedjen fel kokusz rostot s igy minden irányból lessz rajta egy védö réteg s minden irányból nö belöle.
csak azért irtam le mind ezt hogy lássátok nem csak a sterilitáson mulik a dolog csak nem mindegy hogy mek fázisnál. Jah a folia sátor egy doboz nejlonnal bélelve a sátor pedig egy hatalmas takaro folia amibe belebujok dobozostul.
Remélem tudtam segiteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | áztatott rozst oltottam, már elkezdte beszőni az alját a fonal... kicsit száraznak találom a cuccost... utána lehet locsolni? ha igen, hogyan... egyálltalán érdemes? |
| | | | |
| | | | | | | | | | jahh és télleg mivel sterilizáltad akkor a petricsészéket? most azonfilozok h alkohollal fogom aztán megvárom hepa alatt h megszáradjon utána öntöm bele a trutymákot :) az a szopás h h bepárásodtak a petricsészéim és attolfélek lecsuszik a viz az agar mediára és szétbassza a miceliumomat márha egyáltalán az az ami nő benne:) érdekes sose láttam még fertőzést ijentisztán de nagyonbrutálisan néz ki van egy amejikben rikító piros fertőzés van,egy másikban meg sötétzöld:) állat:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | egy 30cm"es HEPA és egy 400m3/h ás radial venti van benne.. a doboz ami faforgácslapokbol van összeragasztva 2 részből áll.. egy 50 cm3 as dolgozorészből ,(amibe előlről lehet benyúlni )és felette egy szintén ijen méretű légmentessen lezárt tér,ahol a venti és a HEPA van..a dolgozórészre felülről esik a steril levegő és előlről távozik .. a felső dobozrészben a venti nemközvetlenül a HEPA-ra fúj hanem a hepára merőlegesen(hogy a nyomás minden oldalon kiegyenlítődjön) és a doboz hátsó részén szivja be a levegőt ami előtt kivülről egy porszűrő van h a HEPA tartos legyen..hát kb dióhéjban ennyi de ha kellenek még adatok pontosabban szoljatok!!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | kuktát biztos nem! szanaszét olvad.nekem igy lett. flowhood-ról irnál nekünk? |
| | | | |
| | | | | | | | | | műanyagbol de sztem simán birja a hőt is.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | no hát. vettél HEPA-filtert és egy radiális ventillátort? ez majdnem a minimálbér árban van,ho,ho! aza kérdés hogy milyen anyagból van a csésze? müanyag vagy üveg? |
| | | | |
| | | | | | | | | | csaó van valakinek tapasztalata petricsészében micelium növesztésben? végre sikerült megterveznem és kiviteleznem a laminar flowhoodomat meg megvennem mindent ami ahozkell h prof steril dolgozószobát épitsek és végre először csináltam agar mediát és oltottam 24 petri csészére 3 fajt..egyvalami viszont aggaszt ,3. ik napja várom a miceliumot ami mintha eliskezdettvolna fejlődni ,viszont petri csésze alja mintha levegőfoltos lenne,bár sztem fertőzés gyanus...a petri csészéket ti mivel sterilizáltátok mert én hidrogén peroxiddal ami elméletileg még jo is a miceliumnak mert ellenállobb lesz a fertőzésekkel szemben.. lehet h a hidrogén peroxid nemelég jo a petri csésze fertőtlenitéséhez? mit javasoltok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van valakinek tapasztalata a P. cyanescens kültéri termesztésében?
Mert igencsak gondolkodom rajta, hogy tavasszal a közeli erdőben megkezdem a pszichedelikus növények termesztését :)
(mert, ahogy olvastam, bár sokáig tart, de nem sok gondozást igényel, és ha minden jól megy azután évekig magától fog nőni az EGÉSZ erdőben, ami jóóó)
(egyébként erre milyen törvények vonatkoznak? mert sztem nem nagyon tudják bizonyítani, hogy én telepítettem az erdőbe (persze nagy valószínűséggel senki sem veszi észre)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | amugy 100%osan igaz az, hogy a legeslegfontosabb tulajdonsaga a gombi termesztonek: a Turelem! sajna ez nekem sem megy megfeleloen:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | en 11.-en tettem el a gombikat es most kezd latszani :) erdemes 2hetig varni legalabb, sztem.
ha a sporalenyomatomat nem hagytam szaradni, hanem a papirokat/alukat bevagtam rogton egy zacsiba, mennyi esely van hogy nem mentek tonkre? ha enm sikerul veluk az oltas 2 het utan sem latszik semmi. erdemes masik -sikeresen keszult- lenyomattal oltani oket? ha igen legyen meg egy sterilizalas? vagy ha nincs semmi penesz akkor mehet igy? |
| | | | |
| | | | | | | | | | 5 nap alatt nem történt semmi...meddig érdemes még várni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hello Sámán!!!
Te te nem tudom biztosan kivagy de ha te vagy EzerF.C. akkor valamikor beszéljünk már légyszives mer kurva fontos lenne már küldj egy smst hogy mikor vagy fent vagy valami de erre az emil cimre ne küldj mer elfelejtettem a jeszavam:)Shroom@freemail.hu Ha meg nem te vagy akkor ki vagy te és honann tudod az én nevemet ha? |
| | | | |
| | | | | | | | | | perlitet a lehet kapni bármelyik tüzép telepen...
a vermikulitot lehet helyettesíteni 1 az 1-be perlittel?
csináltam rozsból sütit, de nekem száraznaktűnik az állaga, pedig bőven volt benne víz... mennyi idő után dől el, hogy sikerült-e az "akcióm"? |
| | | | |
| | | | | | | | | | nagyon kevés víz volt az alján, és ma reggelre mindent felszívott a rozs... jó kis dunszt képződött az üvegbe... bár félek, hogy nem lett jó fecsim, se az üveg sterilizálása... próbaképpen csak 1 üveggel csináltam... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt írják a 12 óra áztatás elég. Az ismerősök tapasztalata szerint is OK a dolog. Bár a nyáron volt olyan tapasztalat, hogy az áztatott kuktázott kölesbe bevette magát valami baci és ott nem akarta befonni a myc.
Szerintem alapban csak az áztatott cuccot tedd az üvegbe, 1-2 üvegbe meg tegyél az aljára egy ici-picit vizet (de tényleg csak nagyon nagyon keveset, csak a gőz miatt)
Aztán írd meg a tapasztalatot. Arra tényleg figyelj, hogy csak nagyon keveset az aljára mert, ha ott marad az gáz, és 12 óra után már jól megszívják magukat a magok.
Ja a múltkor nem írtam, hogy áztatás után javasolnak egy 5-10 perces főzést (nem forró vízben csak melegben) éppen csak annyira, hogy egy pár mag héjja kipattanjon. (állítólag akkor veszik fel a legtöbb vizet). Ismerősök így csinálták az biztos.
Az alján kis vízre tényleg kíváncsi vagyok, hogy fog összejönni neked, vagy az ismerőseidnek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kuktázáskor mennyi víz kell, hogy legyen az üvegbe, vagy nem kell bele víz, elég csak áztatni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Szóval szerdán utlatam ellöte kedden rendeltem az mm től csütörtökön láttom kerresnek a bolt számárol vissza hivom őket erre itt az érdekes réssz:egy csávó ordibál a telefonba és ezt most ebbe a sorendbe ahogy mondom: az europai unio new yearsebe áradás van add meg az emil cimed találkozunk bécsbe és kinyomja.
hivom vissza nem vesszik föl.
vártam máig mer ugye kurvára nem volt érhető hogy mi a faszt akkar a gyerek felhivtam öket 11 kor a srác ennyit mondot bocsánat de az egyik kollegámal volt egy kis probléma. tegnap ota nem dolgozik nállunk már kerresük az ujj kollegát:).
hát szerintem az történt hogy a gyerk megkostolta az ujj munkahelye termését csak sokkat:DDDDDDD de azér hirtelen beparáztam mi a fasz de mondták ma nyugodjak meg hétfön postázák
|
| | | | |
| | | | | | | | | | "Psilocybe azurescens colonizes normal PF cakes in ~3-4 weeks at room temperature. "
~//~ http://www.fungifun.org/English/Psilocybe-Azurescens-Outdoor-Cultivation
e szerint jo a rizsliszt is. remelem jo is lesz. kesobb szeretnem osszekeverni forgaccsal amit elotte beaztattam par napig, ki is foztem.
mohatozeg hasznalhato azurenel?
szerencsere a homerseklet is benne van az idezetbe:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hogyan tudok arról meggyőződni a leg hamarabb, hogy jól csináltam e oldatot lenyomatból?
nagyon kezdő vagyok még, és van egy olyan érzésem, hogy rosszúl csináltam...
kisérletezés képpen csináltam olyat, hogy áztatott rozst beraktam a mikróba 5 percre (úszik a konyha az ázott/főtt rozsszagba), majd ezt lefedtem egy kupakkal, amit a sütőbe sterilizáltam, és 200c°-on tettem rá a kupakot... ezzel a módszerrel sikerrel járhatok, vagy egyből dobjam kompletten a szemétbe? végülis veszteni nem sok mindent veszthetek... max kidobtam az ablakon 80 ft-ot :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | az normális, hogy az 5 napja kreált poharak éppen hogy párásodnak, a 3 naposakat meg már majdnem teljesen beszőtte? elvileg ugyanaz a spiritusz van mindben. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az azúrnak teljesen mindegy milyen a hőmérséklete. A fontos az hogy megfelelő táptalaja legyen. Rizsliszt abszolut nem jó neki, sikerülhet de gyufa szál vastagságúak lesznek. Ami a legjobb trágya+szalma vagy rozs esetleg szóba jöhet még. |
| | | | |
| | | | | | | | | | az volt a baj meg, hogy a tetejen is csak nagyon vekonyan szotte be a szemeket a myc.. egyebkent razogattam. a vegen hagytam mar(elso honap vege) abba, akkor taknyosodott el mondjuk igazan :P
ami az azut illeti belovom 20-22 fokCra aztan kesz.. aztan majd kivancsi vagyok mi lesz:] |
| | | | |
| | | | | | | | | | cambo: én csak cubensisről tudok beszámolni, ott a lényeg az, hogy minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban kolonizálódik, ugyanakkor annál aktívabbak a konkurrens spórák (penész) is. tehát valamiféle középértéket kell belőni, és különben is, próba-szerencse. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Cambo: a rozst felráztad minden második nap? szerintem azért nem fonta be micéliummal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A rozst a baktériumok végett kell beáztatni. A rozs tetejére menjen 1-2cm vermi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem a rozsos tema nem jott ossze, valoszinuleg tul sok vizet adtam hozza(nem aztattam, nem tudtam, hogy kell/lehet:P). ket honap utan is csak a tetejuk volt feher.. az aljuk meg sokszor massza lett:\
egyebkent az azurencenshez senkinek sincs otlete? kolonizalashoz itt azt olvastam hogy 24 fokon a leggyorsabb.. fsre.hu (ahonnan van a spora) azt irja 18-22 fokC, mashol 16-24... ezekszerint osszesitve 20-22fokC optimalis.. dehat nem tudom :) HELP
The mushroom cultivator PDF, eleg jo konyv(csak le tudjatok szedni, jelenleg nem tul sok a seed) : http://dl.torrentreactor.net/download.php?id=564077&name=Ebook - Mushrooms - The Mushroom Cultivator pdf
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem kell kiszárítani, az áztatás csak azért van, h a nyugvó baci és penészspórák a aktiválódjanak, így elpusztulhatnak a kuktázás során. Akár mehet a kuktába azzal a vízzel is, amiben ázott, nem lényeg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | eszembejutott mégvalami: a rozst áztatás után mindenképpen kikell szárítani? ha igen, akkor utána újból bekell öntözni, hogy nedves legyen? ezt most nagyon nem értem.... sürgős lenne a dolog, mert du. szeretnék kuktázni, és ha szárítani kell, akkor még ki is kell szárítanom.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
megfelelő az a módszer, ha rozs bevan áztatva 24 orára, majd kuktázva, és szimplán bevan oltva fecsivel? Vagy kell hozzá keverni még valamit? (esetleg ha még barna rizs lisztet keverek hozzá, az úgy jólehet?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Magicmászoba (Péter) megfog érkezni a küldeményed ne aggodj. |
| | | | |
| | | | | | | | | | I. Az én ismerőseim, bár van nekik még sosem csinálták vermikulittal a sütit (na jó volt már kókuszrost+vermi+köles :). Próbálták már hántolt kölessel, barnarizzsel. Mag+víz bele üvegbe és az kuktába. Összejön a dolog, szép nagy gyönyörűségek lettek belőle, de.. 1. véleményem szerint nem árt beáztatni a magokat mert azok a fránya elbújt bacik, meg penészsp_k miatt az első időszakban van egy enyhe, bukéja áztatás nélkül. (aztán minden megy rendben csak a bezártságot nem bírják a kicsikék sokáig) 2. a hántolt magok ha áztatás nélkül kerülnek az üvegbe (meg szerintem akkor is ha előtte áztatva voltak) összeállnak és nem bír közéjük menni a myc.
Szóval az ismerősök tapasztalata szerint hántolatlan köles (alias madáreleség) vermikulit nélkül. (bár a nyáron nem voltak full happyk az ismerősök)
II. Milyen érdekes dolgokat tapasztalsz MMo rendelésnél? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Volt már valakinek rendelése az mm.org tól mármint print rendelés mer nagyon érdekes dolgoba ütköztem nagyon nagyon gyors segitséget kérek akinek már volt dolga velük kérem irjon |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha vermi helyett perlitet használok, akkor ugyan annyi mennyiség kell belőle? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudna nekem valaki segiteni Azurescens ugyben? Eltettem a vermi+barnarizses poharakat, de nem tudom pontosan, hogy hany fokon kene tartani. Minenhol kulonbozot irnak. nincs valakinek bevalt homerseklete? 3 napig 24 fok korul volt.. most levitem 19re.. de meg mindig nem tudom.. help! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ecuador teljesen jó kezdőknek. Cubenis nővekedési paraméterei ugyan azok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi! Szeretnék tanácsot kérni a tapasztaltabbaktól, hogy mégis milyen fajtával érdemes kezdeni? Ecuadori lesz hozva, de ha tudtok vmi jobbat kezdőfajtának azt nagyon megköszönném :) üdv : gardener_ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Aszterix: Létretudod hozni pl perlittel de a vermikulit a legjobb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali Lenne egy kérdésem. Létre tudok-e hozni működőképes táptalajt vermikulit kihagyásával? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm enenk tuti szaga van ugy hogy ezt még hanyagolom egy darabig.
Köcce nem tom mikor de ki fogom prboálni de szerintem nyárnál hamarabb nem.
Amugy mi lett a HmmO kezdeményezéssel???
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Crashee: összekeversz tehén vagy ló trágyát egy kis szalmával és kuktázod 3×1,5 órát. A szalmát célszerű 3-5 cm-re darabolni. Be kell áztatni vizbe 24 óráig mielöt sterilizálod. Közben csinálsz egy rozsos sütit és amikor készen van hozzá adod a trágya/szalma keverékhez. Ezt akár egy nagy szemetes zsákba is meg csinálhatod vagy üvegbe. Iszonyatos nagy mennyiségre lehet számitani, nagyon szeretnek nőni rajta. A lényeg az hogy amikor a trágya/szalma sterilizálva van és kihűlt hozzá adod a sütit és lezárod légmentesen de csinálni kell rajta egy filtert hogy szellőzni tudjon. Berakod 27-28 fokra ameddig nem lesz az egész tele micéliummal. Aztán kibonthatod és minden megy magától:) De lehet csinálni trágya sütiket is:) én is elöször viccesnek találtam amikor szar sütiként emlegették:) |
| | | | |
|