|
Legfrissebb hozzászólások (1273 - 1292) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | 1xű az sem mindegy hogy hol méred a 28 fokot.
Ha alulról kapja az "inkubátor" a meleget alul jóval melegebbet lehet mérni mint egy felső részen
ha a befőttesüvegek érintkeznek a melegített felülettel akkor jóval melegebbek lehetnek mint a környező levegő hőmérséklete.
Ez egy szokásos alulról melegített inkubátornál jelentheti azt is hogy a belógatott hőmérő, tévedve egy fokot -felé 28 fokot mér közben a táptalaj hőmérséklete könnyen lehet 31 vagy több is ami hátráltatja vagy megakadályozhatja a mici fejlődését.
Ha 26-28 fok körül maradsz lehet hogy jobban jársz, de ha annyira számít csinálhatsz egy olyan befőttesüveget, amit beoltás nélkül csak arra hasznáhatsz hogy megmérd, hogy mennyire melegszik fel, így megtudhatod hogy milyen hőmérsékletre melegíti az inkubátorod a többi üveget.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy multispóra kultúrából rengeteg alfaj kifejlődhet, különböző megjelenéssel, tulajdonságokkal, igényekkel.
Ha ránézel egy beszőtt sütire láthatod hogy a micélium nem egyforma mindenhol, 2d-ben nézve a egymástól és a kiindulási pontjuktól távolodva szektorokat alkotnak, a különböző megjelenésű micik (pl fonalas vagy bolyhos) mind-mind egy külön alfaj, egy külön kis kolónia, egyedi termőtestekkel.
Ezen belül még táptalaj, és életkörülmények szerint is változik a gombák megjelenése, és az sem mindegy hogy hanyadik terméshullám.
A P. cubensis fajon belül jó ha a piacon lévők "fajták" 10%-át meg lehet különböztetni egymástól, a többi 90% között nincs számottevő különbség, gyakorlatilag csak alfajoknak, vagy családoknak lehet őket tekinteni, amik viszont egy szokványos multikultúrából is származhatnak (pl egy GT spóralenyomatából létrejöhet PESA-ra emlékeztető termőtest)
Ha megnézed a fajták fényképeit szerintem te is osztod majd ezt a véleményt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | esetleg a href?
csoda és fantasztikum. nem dobtam ki a régi beoltásokat és a héten egy nagy meglepetés ért! ugyanis azok a poharak amik nem fejlődtek 28 fokon egy hétig megindultak 18 fokon és beszőtték a sütit 90% ban |
| | | | |
| | | | | | | | | | haller! kérdés az lenne: elképzelhető hogy keveredett a Transkei és a Gt spora a fecsibe és ez lett?( lásd képek). vagy csak a sporátol szinezödött el a kalap teteje? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szépen komótosan növekszik rajta a mici. Fertőzést nem látok egyenlőre, de nem viszi túlzásba a tempót. Tavaszig még van ideje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | MAKET: megjött a lenyomatod? visszajelezhetnél..
Precíz: az agar agar-ral mi lett? |
| | | | |
| | | | | | | | | | itt a fórumon olvastam vkinek a hsz-ában h jó a kölesgondoltam kipróbálom.levágtam egy darab micéliummal átszőtt pftekes vermikulitos sütidarabot steril körülmények között és beledobtam a kuktázott kölesbe.ami befőttes üvegben van és .lyukas a teteje. a lyukat vattával tömtem meg,és bőven áztattam 1 százalékos hidrogénperoxidoldattal .fél literes befőttes üvegbe 125ml köles(hántolatlan!!)és 90 ml mentes ásványvíz.min 1 óra főzés.szal a beoltástól számított második napon megjelentek az első tünetek:)összeráztam és másnapra megint befehéredett egy csomó helyen.akkor 3 napig nem ráztam,és teljesen összeállt.mindez 29 celsiuson történt azóta beoltottam velre másik három üveget... |
| | | | |
| | | | | | | | | | csimbok: erről a "köles TEK-ről" irhatnál nagyvonalakban pár sort. mennyi ideig áztattad előtte? mennyi kölest tettél mekkora befőttesüvegbe(ha abba ment) és mennyi vizet adtál hozzá a sterilizálás előtt?
próbálkoztam én is vele de mindig soxorosára dagadt az egész és felszivta sterilizálás közben az összes vizet. nagyon sürü lett, összetapatt, be sem oltottam...
előre is kösz az info-t |
| | | | |
| | | | | | | | | | A gyökérkapcsolt fajokat meg pláne nem lehet termeszteni, még a természetben is csak alig.. Ellenpéldák vannak de elég gyérek.
Sok olyan hallucinogén gomba is van amit nem sikerült még BENTI körülmények közt termeszteni pl a semilanceata-t pedig gyakori és nem gyökérkapcsolt, de lehet hogy valamilyen talajban élő organizmussal van kapcsolata, erre amúgy is van sok példa. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem eccerüen annyi hogy némely gombafaj más fafajokkal gyökérkapcsolt és csak szimbiózisban tudnak élni. a fától kap oan anyagot ami kell neki, nem a földből... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vannak olyan gombák amiket nehezen vagy sehogy sem lehet termeszteni, de nem tudom hogy mitől függhet ez.
Pont most vágtam beén is egy kis gombás tojást épp most szedett lila pereszkével.
Az őzlábak itt már sajna elöregedtek.
Próbáld meg! a pereszkével szerintem nem lehet gondd |
| | | | |
| | | | | | | | | | biztos lehet.a laskát is rozzsal indítják,és sztem a csiperkét is.de valszeg azért ez a kettő az elterjedtebb mert a többi macerásabb.lehet igényesebbek a talaj összetevőivel szemben,vagy...bármi:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugyan kicsit off, de a hétvégén nagy őzlábgombákat és gyönyörű lila pereszkéket, szürke tölcsérgombákat szedtem a pilisben. Szerintetek ha ezekről lenyomatot vennék tudnám itthon termeszteni rozsos módszerrel? Vagy teljesen más klímát és környezetet igényelhetnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a köles jó,a köles finom,és gyorsan átszövődik:):)P.C PES Hawaii
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Igazából nem is klónoznám, hanem egy nem steril lenyomatból szeretnék egy steril, jónak tűnő géntípust elkülöníteni és rozsra oltani. Egyelőre nem érzem magam elég felkészültnek, azért próbálok tájékozódni a lehetőségekről.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Klónozáshoz nem kell ilyesmi, ha kölest használsz trutyi helyett még gyorsabb is lesz a szövés.
Vagy LC-t
De ha úgy gondolod akkor csak tessék..
Hátha kialakul belőle valami. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyelőre elméleti síkon mélyedtem bele, de ha meglesznek az eszközeim előbb utóbb átültetem a gyakorlatba is. A korábbi hsz után sem írta senki h próbálta-e ezt a módszert, úgyhogy majd megteszem én. Sztem petri csészébe töltve ezzel is elérhető a forma és az állag,ami klónozáshoz szükséges.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Én nem próbáltam, de lehet hogy nem lenne feltétlenül szükséges ilyen izéket kotyvasztani.
Agar-agar akkor lehet valóban hasznos ha
-a kultúra fertőzött -izolálásra (egy gombacsalád elkülönítése a többitől)
mivel agar-agaron a gomba csak 2d-ben tehát síkban nő, így könnyű egy ép micéliumdarabot elkülöníteni például egy fertőzéstől.
Szerintem ez a lötty nem lehet alkalmas ennek a helyettesítésére. Szoktak kartonpapírt is használni hasonló célra, de az izolálás azon sem lehetséges.
Az ilyen kotyvalékok helyett használható lenne ugyanekkora mennyiségű köles vagy más szemes gabona is, ha nincs gond a fertőzésekkel vagy nem az izoláció a cél, ezt be lehet oltani egy darabka micéliummal vagy termőtesttel.
Belevetetted magad látom:)
|
| | | | |
|