DAATH

A műalkotás nem más, mint a természetnek valamely egyéniségen keresztül szemlélt része.

Émile Zola

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1293 - 1342)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. október 6. 16:01
 
 
Kérdésem a következő: Tud-e vki (lehetőleg Bp-en) laborfelszerelés boltot, ahol pipettától elkezdve kémcsövekig mindenfélét lehet kapni?

Illetve a másik: Próbálta-e már vki ezt a teket:
http://www.shroomery.org/8514/Agar-substitute
(agar helyett rizslisztes löttyre oltás)

Előre is kösz!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 30. 19:00
 
 
Hát nézd...
Lehet hogy így van, lehet hogy nem.
Mivel lehet hogy így van, tényleg nem érdemes bevállalni egy ekkora kockázatot.

De tényleg jó lenne tudni, hogy ezek a "toxinok" eljutnak-e a micin keresztül a termőtestbe, vagy a mici nem enged be ilyen csúnya anyagokat a saját körforgásába.

Két forrást lehetne ide kapcsolni, az egyik ilyen mérést Stamets csinálta de annál nehézfémekről és olajjal szennyezett táptalajról volt szó, ott a termőtestekben is nagyobb koncentrációban mértek nehézfémeket, de ezeket az eredményeket később megcáfolta, mérési hibákra hivatkozva.

A másikat így ágyazás közben elfelejtettem, de az is legalább ennyire messze van ettől a témától.


De amúgy annyira lényegtelen ez az egész, a végszó akkor is az hogy nem érdemes vállalni ekkora kockázatot.


A "bleach dip" amúgy elég gyakori a mycotópiások körében, nem én találtam ki.

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/8732.html?1021992838


Itt egy lista az erre vonatkozó archív topikokról:

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/10346.html?1101756528

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 30. 16:37
 
 
OK..tényleg nem akartam senkit basztatni ezzel én csak azt nem szeretném ha valaki marhaságot csinálna feleslegesen... írást nem tudok neked adni róla sajnos, de fiziológiailag elindulva a dolgon persze hogy a termőtestben is vannak toxinok, mivel a termőtestnek a tápanyagot a micélium szállítja..a mici szövi át a talajt az bontja le és hasznosítja a tápanyagokat amiből aztán a termőtest kifejlődik..a mici szállít nedvességet tápanyagot és oxigént is.. ha a miciben toxinok vannak amit a penész vagy baktérium okozott az kering a gombában és így a termőtestben is.. ha kültéren van nincs baj mert van hova leadnia a gombának,bele a szabad földbe ahol az enzimek ezeket a toxinokat vagy lebontják vagy nem de lényeg h megszabadul a gomba tőle, ellenben terráriumban nincs hova leadnia a toxinokat mert csak egy átszőtt talaj---gombatelep van semmi más így a toxin kering tovább..és lehet hogy még terem is a gomba mert azért küzd a penész ellen de a méreganyag benne van sajnos az egészben... része a termőtest a gombának ahogy a fának a levele...ha a szára beteg beteg a levele is mert egy és ugyan az a növény..így van ez bármivel ami él és mozog
...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 20:18
 
 
Shine:
OK. Vettem a lapot. Mikor beírtam, hogy hogyan lehetne megmenteni azt a sütit, akkor se gondoltam, hogy ennék róla, szimplán a fajt akartam továbbmenteni. A pohár úgy nézett ki, hogy két homlokegyenest oldalán egy nagy-erős micélium és egy kis zöldes penész. A legtávolabbi részt levágtam és ráoltottam szalmára. Ha nő valami, csinálok nyomatot és abból dolgozok tovább.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 19:27
 
 
Valami olyasmit keresek, hogy ezek a "toxinok" bejuthatnak-e a fertőzött micéliumon keresztül a termőtestbe.

Ezzel egyértelművé válna egy fertőzés veszélyessége.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:22
 
 
http://www.mezohir.hu/2004-02/29.html

Na itt van még egy kis ráadás mire képesek a gombák és azok toxinjai... a kis dédelgetett varázsgombikat sem támadják kevésbé veszélyes gombafajok és ne keverjük össze a zöldülő foltot a kenyér penészével.. nem minden arany ami fénylik ergo nem biztos hogy az a zöld penész ugyan az az ártalmatlan penész ami a kenyéren van,penészgombáknak több 100 faja létezik,a kolibri is zöld és a fű is zöld még sem tud repülni csak te repülsz tőle...
béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:13
 
 
Meg eleve kinek kell a feltűnés, egy marhaság miatt?? Tv-híradó,rádió minden azzal lenne tele hogy fiatalember saját maga által termesztett varázsgombájától lett rosszul és került kórházba...súlyosbodó droghelyzet Magyarországon, kilátástalan jövő a generációra nézve...nem kell ez szerintem nektek sem,,,egyébként meg ha tényleg minden komolyabb gombatermesztéssel kapcsolatos oldalon felhívják a figyelmet erre akkor csak lehet valami benne és nem csak az ujjukat (pofájukat) koptatják... nem????
Tényleg elnézést kérek azoktól akik ezt sértésnek vették, én nem kioktatni akarok senkit ,és nem megmondani ki mit tegyen, csak egy ideje már nem írtam a forumra, csak olvastam, és szörnyülködve látom hogy olyanokon törik a fejüket az elszántabb botanikusok hogy hogyan mentsek meg egy fertőzött sütit, hogyan kerüljem el a terjedést stb... ahelyett hogy kerülné a bajt és kivágná a fenébe poharastul és kész..pár G gombával kevesebb de nyugodt szívvel vág bele egy tripbe, nem azzal a gondolattal, hogy "hu bazzeg ez a fertőzött sütiről van, fu gecc most vajon lesz bajom? túlélem vagy csak szarul leszek ?? vagy az sem? vagy mi van? fu és mivan ha nem?"..
Tényleg gondolja át mindenki ezt a dolgot szerintem hogy megéri e kockáztatni.. egy ilyen fertőzéstől kórházba jutni az nem lenne szép jövő kezdete azt gondolom sejti mindenki.. (mert ott már kiderülne minden turpisság...) :D na béke mindenkinek és mégegyszer bocsesz ha valaki a szivére vette tényleg nem kioktatás célja volt a dolognak, csak egy cseppet racionálisabb vizekre akartam terelni a modern growereket..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:04
 
 
http://psychedelic.com/contamination_info.htm

erről lenne szó..bár angol és nem mindenhol írja konkrétan a veszélyességi fokot emberre nézve de mindenesetre igen kimerítő tárházat kínál ha fertőzésről van szó.. szó mi szó van a neten kifejezetten psygombákra (konkrétan cubensis) szakosodott oktatófilm, tuti látta már sok daathos arc (magic mushroom grows easy), ott szinte pirosbetűs lenne ha leírná... fokozottan felhívja a figyelmet a fertőzésre!!! Maszkban és kesztyűben nyúl a fertőzött sütihez és azt ecseteli mennyire veszélyes lehet ilyen termést megenni, és szigorúan tiltja a bármi nemű próbálkozást a máj és egyéb károsodások miatt..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 19:00
 
 
http://www.shroomery.org/9057/Are-contaminated-rotten-wild-mushrooms-safe-for-me-t
o-eat


És itt van egy állati jó oldal elég sokféle lehetséges fertőzést leír ,köztük veszélyteleneket és nagyon károsakat is...igaz sokat meg lehet különböztetni ,de a francnak sem kell az hogy akár csak egyszer is elnézzem a dolgot és game-over...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 17:44
 
 
Ezekről a toxinokról linkelhetnél valamit.

Egyetértek amúgy, tényleg felesleges, és nagy a kockázat, csak ez néha sajna nem érdekel.

Még ha közvetlenül nem is okoznak ezek érezhető, nyílvánvaló problémát, pl. hasmenés,hányás, attól még okozhatnak maradandó károsodásokat, például a májban.
És ez lehet hogy pár év múlva jön ki valami egészen más formában.

Hát ez van.

A figyelmet remélem felhívtam rá, és csak azt írtam le hogy én hogy csinálom.
De ne csinálja utánam senki!
:)



Ha csak egy genetikai állomány megmentése a cél sokkal jobb megoldás lehet egy biopsziát csinálni a süti fertőzésmentes részéből.

Ilyenkor is érdemes bevetni egy gyenge hippós oldatot hogy a penészspórák ne vaduljanak.

Egy üres, vagy steril vízzel, vagy akár tápoldattal töltött fecskendővel pontosabban annak tűjével kell átdöfködni a micéliumot, 18as vagy nagyobb tűvel.
Csak nagyon kis darab, vagy darabok maradnak a tűben, ezt aztán be lehet oltani egy LC-be .

Sütivel még nem próbáltam, gombatesttel működik, sütivel is kell neki.

Csinálhatsz több fecsit, több LC-t is, hogy növeld a fertőzésmentes kultúra létrejöttének esélyeit.
A micéliummal beszőtt, fertőzött sütit mindenképp le kel fertőtleníteni valahogy, szerintem erre a hippós víz a legjobb, alkohollal is működhet, de a micéliumon maradt alkohol nagyobb gondot okozhat mint egy kis maradék hipó.

De a legjobb vagyis legbiztonságosabban kivitelezhető mentőakció az agar-agaros.

Szorítok:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 17:25
 
 
Mind igaz, amit leírtok. Annyi kitétel talán lehetne, hogy ha fertőzött is egy telep, de terem, meg lehet próbálni printet venni róla és azzal megmenteni az állományt. Megenni tényleg nem kéne. Nekem most a panák állnak ebben a stádiumban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 17:04
 
 
Azért van némi különbség a kenyéren megtelepedő penész és egy élő organizmust támadó penész között... a kenyér pusztán táptalaj a penésznek, míg a gomba VS. gomba dolog kicsivel másabb dolgokat indít el.. a kenyérnél nem termelődnek toxinok míg ha élő dolgot próbál megenni a penész igen.. egyébként persze vannak ártalmatlan penészgombafajok is csak kétlem hogy mi azt meg tudnánk különböztetni 100%os bizonyossággal, másrészt egy nagyüzemi gombatelepen nem egy maréknyi föld van a gomba alatt,amit már amugy is beszőtt a mivélium, hanem rengeteg szabad, beszövetlen talaj van ahova az esetleges toxinokat a fonalak leadják.. így maga a termőtest nem lesz mérgező vagy csak nagyon kis mértékben észlelhető benne káros anyag..viszont a házi kis sütinél amit már beszőtt a gomba és egy tűhegynyi szabad föld sincs hova is adja le a gomba a mérgező anyagokat??
Természetesen mindenki saját maga kontójára csinálja a dolgokat, ez csak az én személyes tapasztalatom, hogy pár g gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy baj legyen.. az az 1-2 süti nem nagy kár, viszont ha rámegy az idegrendszered vagy a gyomrod az már igen... nem véletlenül lehet olvasni minden komolyabb oldalon hogy vigyázzunk a fertőzéssel..ha nem lenne ártalmas mindenki szarna rá és szüretelnénk úgy ahogy van..de a különböző penész és élősködő gombáktól és baktériumoktól asztmát,idegrendszeri,gyomor illetve bélbetegségeket lehet elkapni,... nekem ez nem érné meg, még akkor sem ha másnak 99-ből 99-szer bejött, és mi van ha pont a 100-diknál basz rá az ember .....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 16:08
 
 
Ez így van.

Van aki bevállalja ezt a -felesleges- kockázatot, de aki nem az tényleg jobban teszi.

Én is csak azért vállalom, mert ha egy vekni kenyérnek pár szeletén látszik a penész, attól még - ha éhes vagyok és nincs más-megeszem azt a részt amin nem látszik hogy rossz lenne.

Találkoztam olyan hozzászólásokkal is hogy a nagyüzemi gombatermesztésben is leszüretelik a penészes ágyásról a csiperkéket, mielőtt megszabadulnának a fertőzött táptalajtól.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2008. szeptember 29. 15:13
 
 
Elnézést hogy közbeszólok, de nekem erről más a véleményem! A folyamat mindvégig nagyon sebezhető amíg ki nem fejlődött a telep és teljesen beszőtte a sütit a belsejét is beleértve.. a penészspórák mindenhol ott vannak és elég 1 spóra ami landol a táptalajban és növésnek indul máris meg van a baj! Elkezd szépen fejlődni a pohár másik oldalán és ha egyszer a 2fajta gomba találkozik...hát nem sok esélye van a psygombának..ezért kell törekedni a lehető legnagyobb sterilitásra, fokozott figyelmet fordítva a levegőre!!! Porlasztott alkohol és floraszept a levegőbe úgy hogy tömény legyen olyannyira hogy ne kapj levegőt aztán várni fél órát, leülepszik és arcmaszkkal (hogy ne marja szét a hipó a légutadat) steril kesztyűben lealkoholozott ruhában kell mindent csinálni..ha eltörik a fecsi lehet próbálkozni,de tuti hogy lesznek komplikációk!nem mindegyik sütiben de arra számítani kell hogy 1-2 befuccsol... én nem vagyok híve az ilyen kivagdosós "mentsük meg a menthetőt" dolgoknak, 3-4gramm gomba nem ér meg akkora kockázatot hogy véletlenül félholtra fossa magát az ember egy héten keresztül mert összeszed valami frankó gyomormérgezést.. olvastam egy oldalon még régen ,hogy komoly egészségügyi problémákat is okozhat az, ha fertőzött sütiről szüretelt gombát eszünk, mert a természetben neveltekkel ellentétben mesterséges körülmények között nincs hova leadniuk a toxinokat..és ez a termőtestben szépen felgyülemlik még akkor is akár ha szabad szemmel nem épp veszed észre hogy a "megmentett süti"-nek baja lenne... úgyhogy ha bármi gyanús van..kidobni és kész..annyit nem ér az egész hogy magadnak kárt okozz...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
csimbok2008. szeptember 29. 15:02
 
 
a fecskendős spórák nagyon időtállóak.16 napja oltottam be ezeket a sütiket több mint két és fél éves fecsikkel,és a 8 ból 6 szépen fejlődik.Bár az első héten sajna technikai okok miatt csak 21-22 C-on tartottam őket.Aztán kaptak egy melegítőszálat és bedurrantak:)
http://www.weedfarmer.com/pictures/v/csimbok/mushies/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 29. 07:10
 
 
Jólvan na :) Csak, mert ha jól emlékszem valaki írta, hogy az oldat nagyon nem hajlamos az elfertőződésre. (azthiszem pont te voltál).
Mindegy, 3 pohár feltámadt poraiból, minimum egy printre elég lesz a termés ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 29. 01:58
 
 
ez olyan... költői kérdésnek hangzott

:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 28. 10:23
 
 
Tegnap történt egy kis baleset :S
Mielőtt oltottam volna, elejtettem a fecsit. Elrepedt és kifolyt valamennyi oldat. Egyből felfogtam az egészet egy steril tálba és átszívtam egy másik fecsibe. Ez az affér okozhat fertőzést?
Az állomány ettől függetlenül védve van, mert a múltkori halottnak hitt sütik közül 3 feltámadt és irtózatos ütemben nőni kezdett.
A pana mentési kísérlet is megvolt, az ép részek egy trágyás, szalmás keverékre kerültek, aztán elválok, mi lesz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 28. 02:35
 
 
Nemtudom hogy üres fecsik hiányoznak-e, de a fecsiket újra lehet hasznosítani, még az egyszer-használatosakat is, bár megvan a maga kockázata.
Szerintem be lehet vállalni de persze egyáltalán nem szükségesés talán felesleges is.
én mindenesetre ugyanazokat a fecsiket használom egy jó ideje.


Kuktázni lenne a legegyszerűbb de nem biztos hogy kibírnák ezek az egyszer használatos fajták, legközelebb azért is kipróbálom.


Miután kiürültek szétszedem őket, és hipós vízben áznak egy ideig.

A tűket kidobom pedig elméletileg nem lenne akadálya ezeknek az újrahasznosításának sem.

Még darabokban jól leöblítem őket, aztán összerakva várják hogy megteljenek valamivel.

Közvetlenül mielőtt megtelnének ezzel a valamivel, alkohollal szívódnak meg és állnak pár percet míg az oltóanyag készül.

Az alkohol visszakerül eredeti helyére, az üvegébe, szerintem semmi baja nem lesz ettől a kis öblögetéstől.

A fecsi következő tartalma forralt és még mindig forró víz, legalább 3 adag, hogy a maradék alkoholt magával vigye a lefolyóba.

Az utolsó adag forró víz után kerül rá egy steril tű, innentől már nem igényel különleges bánásmódot.


Szerintem a legnagyobb gondot nem is a fertőzések hanem a fecsiben maradó alkohol okozhatja.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 18:27
 
 
Köszi az infókat Teszter! rakok fel nemsokára! Béke!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 16:50
 
 
Hétfőig nem gondd, ha tényleg teljesen sterilek,de ha meg nem pusztult el teljesen minden csúnyaság akkor sem nagy baj.

Búzával sokszor jártam így, talán egy kicsit nagyobb volt a fertőzés arány de a nagyobb szemű gabonákat állítólaag nem is lehet ennyi idő alatt teljesen sterilre kuktázni.

Tele vannak olyan endospórákkal amik így betokozódva bírják a magas hőmérsékleteket is, és később kikelve gondot okozhatnak. Ezért is szokták előáztatni hogy az endospórák nagy része feléledjen, így már nem védi meg őket a semmi a magas hőmérséklettől, de valamennyi mindig marad belőlük.


Ez a 20 perces főzés jól hangzik, kipróbálom.

Rakhatnál fel képeket Pshyfarmer, weedfarmeren láttam hogy milyen fasza képeket csinálsz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 13:23
 
 
Tester! Köles--->20 perc fözés---->sütibe töltés--->1-1,5óra kukta--->
beoltás--->és nekem 8 nap alatt az egész beföttes üveget befonta kb ez vagy 50-60x igy volt hogy gyorsan szötte! és volt 1 hihetetlen dolog mert kölessel csináltam straw teket és 4 nap alatt az egészet befonta de nem tom hogy a rákba de még fotóztam is! Jó a köles de az árpával mégjobban sikerültek a dolgok!Békesség
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 27. 13:16
 
 
SZiasztok! Elkeztem sütiket csiálni és lefözés után eszembe jutott hogy basszus nincss fecsim! na jó kiföztem a sütiket és szerintetek nem gáz ha csak hétfőn oltom be? vagy ujra kifözzem másoggyyára a biztonásg kedvé ért?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 27. 12:34
 
 
Még sehogy :) Egyenlőre PF sütikkel próbálkozok, aztán ha azt kitapasztaltam valamennyire szeretnék mással is próbálkozni, kísérletezni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:57
 
 
jah..kicsit színes volt ott a monitor ahol éppen ezt taglaltad :)

Stillair box ez inkább, a glovebox teljesen zárt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:54
 
 
1xű:

és a kezed hol megy be?


amúgy meglepő, hogy a spórás víz mennyire nem hajlamos a fertőzésekre, egy zárt szobában fertőtlenítés nélkül egy saját készítésű közel sem steril printet, egy alkohollal letörölt késsel egy befőttesüvegbe kaparva oké lett.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 27. 01:39
 
 
Zabbal még nem volt dolgom, csak búzával.
Egy napig áztatom, kb 1 órán keresztül főzöm/párolom, és másfél órán át kuktázom.

A főzés ideje nagyban függ a búza korától, amíg friss volt jóval kevesebb ideig kellett mint most hogy "tavalyi" lett, és nem is szívja meg magát annyira mint szeretném, ráadásul hamarabb fő szét.

Addig szoktam főzni amíg pár szem ki nem pukkan, akkor általában a nagy része már teljesen megduzzadt.

Főzés után -ha tényleg max kapacitáson vannak- le kell csepegtetni/szárítani, mert a szemeken maradó vízcseppek miatt szétfőhetnek kuktázás közben, ugyanúgy , mint ahogy a köles is teszi.

Ezért is teszek hozzá egy kis macskaalmot vagy fogport hogy felszívja a felesleget, meg úgy tapasztaltam hogy ez segít a gyorsabb micélium terjedésben, de ez főleg a macskaalom porított formájára a fogporra igaz, az alomdarabok csak a felesleges víz megkötésében és raktározásában segítenek.

Valaki kipróbálhatná, én csak egyszer teszteltem, három üveg búzához az egyikhez 1, másikhoz 2, harmadikhoz 3 kanál neurosan-t adva, ami ugyan nem fogpor de lényegét tekintve ugyan az.

Szemmel is látható volt a különbség a 3 üveg között, de lehet hogy benne volt az elfogultságom, meg hogy ez a por is fehér mint a micélium.
Mindenesetre mind a 3 gyorsabban kész lett mint azok amik nem kaptak adalékot.


Nem valami jó ez a módszer mert sokáig tart és sok a munka vele,
1 nap áztatás,
egy óra főzés,
csepegtetés, szárítás
másfél óra kuktázás
hűlés
következő adag kuktázás
...

Ezért bízok a kölesben, hátha tényleg elég neki 1 óra áztatás és mehet is a kuktába.



Miért te hogy szoktad?:)

Valaki asszem már írta hogy zabot használ
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 26. 21:35
 
 
Nem, csak sima agar-agar. Majd fakok bele valamilyen cukrot, ami a tápanyagot adja. Mondjuk glükóz, fruktóz, vagy maltóz, dextróz. (ezek vannak itthon). Viszont a másik 3 panás pohár nagyon szépen alakul, nincs fertőzés és erős, egészséges mici nötte be. Hétfőn már szerintem mehetnek is terráriumba.
Esetleg le tudnád írni, hogy szemes zabot hogyan kell előkészíteni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
dagga2008. szeptember 26. 19:54
 
 
ausztriából is működhet a rendelés, azt fogom bepróbálni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 26. 12:27
 
 
hogy csináltam király gloveboxot 10 perc alatt?

megfordítottam egy közepes méretű karton dobozt, kivágtam az alját.

befedtem fóliával és leragasztottam.

a kezemnek meg vágtam két lyukat az asztaltól felfelé félkörben.

mivel alja nincs ezért lefertőtlenítettem az asztalt.

ez azért is jó mert amit be akarok rakni azt kívülről is sterilizálom, alatta is és a dobozt belülről is. rárakom és kész.

még egy dolog ami jól jön hogy a teteje a kartondoboznak az lefelé van, ezért a négy fülből kettőt minimum leragasztok az asztalhoz hogy ne mozogjon.

meglátjuk hogy milyen lesz a sterilitás a spórafecsi készítéshez.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 26. 01:58
 
 
remélem tudod hogy csak a héjas köles a jó, az amit emberi fogyasztásra kaphatsz már hántolt és egy nagy dzsumasz lesz belőle.

Ha nincs fénye akkor az hántolt.

Egyébként is technikás, nekem eddig többször ázott szét mint működött volna, de eddig egyszerűen csak ráöntöttem kb ugyanannyi vizet és úgy kuktáztam, előáztatás nélkül.

Egy nemrég olvasott módszerben az ürge -igaz hogy madáreleséggel, de az főleg köles- forró vízben áztatja, amíg meg nem szívja magát (kb 1 óra), lecsepegteti és úgy kuktázza másfél órát.
Mások hozzáfűzték hogy a víznek tényleg forrónak kell lennie, és ha jól megszívta magát tényleg le kell csepegtetni mert a rajtamaradt víz miatt kuktázás közben szétmálhat.

Még nem próbáltam, de attól amit eddig csináltam biztos hogy jobb.

Sima agar-agart kaptál, vagy ez már a kikevert táptalaj(PDA,MEA...)?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 25. 20:31
 
 
Ma sikerült végre agar-agar-t szerezni, holnap kezdődik az akció. Mivel még nem oltottam szemes gabonára ezért kísérletezés lesz. A süti egyik felét bio kölesre, a másikat lótrágyás szalmára oltom. Mindkét edény 7,5dl-es. Szerintem kapnak jó erős másfél órát a kuktában aztán meglátjuk mi lesz belőle.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 25. 08:43
 
 
1xű neked mennyi idő volt amég megérkezett elephantostól?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 25. 00:07
 
 
Mégegyszer átgondolva inkább a gabonára oltás hangzik jobb megoldásnak.

Köles búza vagy amit használni szoktál.

Sterilizálni is egyszerűbb,

beoltani is,

gyorsabb is, össze lehet rázogatni hogy hamarabb elterjedjen.

A komposzttal meg a szalmával előfordulhat hogy nem jó, túl nedves, meg mittudomén.

Főleg ha még nem használtad valamelyiket.

kíváncsi vagyok hogy fog menni az agar agar, én még nem mertem belefogni, elég volt már erre az évre kudarcokból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 24. 20:07
 
 
Egy kis segítséget kérnék. Holnap lesz a napja, hogy nekiugrok a mentőakciónak és áttelepítem a pana telepet. Az lenne a kérésem, hogy inkább szalmás trágyára, vagy kerti komposztra oltsam? A tervek szerint 7,5dl-es műanyagdobozokból kettőbe osztom el a 3/4 pohárnyi micit és egy kicsit agarra, a biztonság kedvéért. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
durbints2008. szeptember 24. 11:41
 
 
ami fsre-tol jön majd csak oktoberben érkezik mert 15éig szünet van náluk...nem lesz vele gond, nekem már 2x is küldtek...se rendőrség sem vámhivatal...sima levélként érkezik
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 24. 11:00
 
 
mennyi idő alatt jött meg neked? mert én elsején rendeltem....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2008. szeptember 23. 18:14
 
 
az elephantostól nekem megjött a fecsi tavasszal. igaz hogy nem siették el a dolgot.

nehezen tudom megkülönböztetni a pana micéliumot a penésztől. se szagról se, kinézetről. sajna ez nem egy bikaerős mici mint a cubensis volt.sebaj az idő és a megfelelő körülmények megteszik majd.

addig is elkezdek egy jegyzőkönyvet írni - persze titkosat - hogy kiderüljön minek mihez van köze és mire hogy s merre.
higro- és termométer kompak eszközként, UH párásító is is beszerzés alatt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 23. 16:54
 
 
Mivel Hollandiából jön a leveled nagyobb az esélyed, hogy lekapcsolják.
Az ismeretlen, sok domain név alatt futó cégek pedig gyakran kamu cégek.

De ettől még lehet hogy a leveled úton van és nem lesz problem.

Mivel is fizettél?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 23. 12:46
 
 
de az elephantosnak valami szarsága.... mér az para vagy mi? lehet hogy lekapcsolják a csomagom???
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 22. 00:25
 
 
Sokszor lehet itt is olvasni azt a figyelmeztetést, hogy a Hollandiából érkező csomagokat gyakran átvizsgálják illegális anyagok után kutatva.

Gyakrabban mint az angliából usából vagy kanadából érkezőket.

Többször volt már rá példa, hogy a rendőrség vitte ki a csomagot, vagy jelentkezni kellett érte a vámon.

Spórával is, maggal is.

De feltételezve hogy ezt figyelembe vetted, biztosan jó okod volt rá hogy onnan rendelj, például hogy ez egy általad jól ismert vagy megbízható cég, aki miatt vállaltad ezt a kockázatot.
És hogy ez az oldal nem csak egy cég egyik domain neve a sok közül, például az elephantos.com-nak.

Hogyha nem küldtél nekik semmit, akkor valószínűleg bankkártyával fizettél a portékáért, azt meg vissza lehet vonni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kajszi2008. szeptember 21. 22:36
 
 
Kb annyi hogy küldessz nekik egy borítékot, benne egy másik borítékkal amire a saját címedet adod meg, raksz bele 1 eurót lehetőleg valami keményre ragasztva (feltöltőkártya,stb.) és írsz egy listát 5 fajtával fontossági sorrendbe, amelyik van nekik azt küldik el.

üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 21. 21:42
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 21. 19:18
 
 
Megnéztem, sajnos tényleg penész. Megpróbálom hagyni nőni egy kicsit, aztán átteszem táptalajra, meg egy kicsit agar-ra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 21. 18:38
 
 
Köszi a tanácsokat.
Igen, FSRE-től származik eredetileg. Ahogy így elnézem, a linken a képeket Blue-green Molds-ra emlékeztet a dolog. Még a pohárban van, úgyhogy megpróbálok mellég fecskendezni egy kis hypó oldatot aztán meglátjuk. Az agar opció sztem kedden megvalósulhat, mert akkor kapok agart az iskolai laborból.

PshyFarmer: Azért nem gondolom, hogy mici kékülés, mert a mellette lévő cubensis telepek is ilyen jeleket mutattak. Csak erősebben. Azokat pont ma délután dobtam ki.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. szeptember 21. 18:17
 
 
preciz:
Hogy a penész vagy a mici az erősebb csak akkor derül ki ha találkoznak.
Az esély hogy így leterem megvan, de a penész mindent meg fog fertőzni a környéken, egy tiszta printet sem tudom elképzelni hogy hogy lehetne belőle készíteni.

De ha nagyon meg akarod menteni van jópár lehetőség.

Először meg kell szabadulni a penésztől

-hipó
1:200 arányú hipós oldatban áztatva a penészgomba spórája elpusztul, maga a penészgomba viszont életben maradhat, úgyhogy érdemes a fertőzött részt kivágni.

A termesztett gombát egy ilyen híg oldat még nem bántja.

Várhatsz míg a micéliumod eléri a maximális méretét, ezalatt viszont a penész is nőni fog még, de csinálhatod most is így viszont kissebb lesz a micéliumod amivel folytathatod.

Ha még a pohárba juttatsz valahogy hippós vizet, és csak ezután bontod ki, és vágod ki a fertőzött részt nagyobb esélyed lesz a penészspórák terjedésének visszaszorítására.

Remélhetőleg a mici már eléggé beszőtte a süti maradék részét hogy az egyben maradjon miközben kb 20 percig ázik a hippós lében.

Ezzel aztán érdemes beoltani gabonát, vagy szalmát vagy kókuszrostos trágyát vagy valami hasonló bulk szubsztrátot hogy nagyobb adag micéliumot kapj.
Ezeket -a gabonán kívül - érdemes lehet lepermetezni egy gyenge 1%-3%-os H2O2-vel ez elég nagy előnyhöz juttathatja a gombáid, de megfelelő sterilitás meg tisztaság mellett ez nem szükséges.

A hipót mindenképp ajánlom, a penészgombát alaposan megszorongatja, a spóráit főleg, ha így sikerült megszabadulni a fertőzött részektől, a maradék, tiszta micéliummal már bármit kezdhetsz, továbbolthatod akár egy LC-be is, vagy az említett bulk szubsztrátok valamelyikébe.

4 esetből 2ben így sikerült megszabadulnom a penésztől, egyszer szalmán egyszer kókuszroston, a másik kettő is csak azért nem sikerült meg nem vágtam ki a fertőzött részt így a penész visszatért, igaz hogy spórát már nem hozott (abból gondolom hogy nem volt színe) de közelebbről megnézve látszott ahogy falja fel a micimet.

Persze agar-agar ra lenne a legjobb ráoltani de gondolom ez számodra sem opció.

MAKET
jó lenne tudni hogy honnan rendeltél, de ha FSRE akkor nincs mit csodálkozni, sokszor olvasni hogy beletellik pár hónapba, vagy éppen elveszik a pénz amit küldenek nekik.

Ráadásul most szünetel is, pár hsz-el lejjebb le van írva h pontosan meddig.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 21. 17:47
 
 
Precíz: ne parázz az nem fertőzés hanem sima pszilocin kiválás ha zöld akkor penész vagy sokmásszín a kéken kívül de nekem is amikor volt panám bekékült az egész micije nem para. nekem van gtm ha nö neked cserélünk? ezt nézd át és ha tényleg fertőzés:
http://www.shroomery.org/5276/What-are-common-contaminants-of-the-mushroom-culture


MAKET: honnan rendeltél?fsre?ha igen spanomnak se kültek sokaggyára vissza mert nem küldött spórát nekik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MAKET2008. szeptember 21. 16:46
 
 
hali.. éniis bajban vok. kb 1 honapja rendeltem a sporát és semmi, fel se hivtak, emailt se küldtek. ha valakinek nem nagy gond hogy msn-en elmagyarázza mit, honnan, hogyan.. nagyon hálás lennék ugyanis már minden megvan csak a spora hiányzik és már nem bánnám ha beindulna a dolog. szoval ha valaki tud segíteni akkor megadom az msn-em.... elöre is köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2008. szeptember 21. 15:27
 
 
SOS!
Segítségre lenne szükségem. A múlt héten oltott panaleolus cyanescens-ekkel van gáz. A pohár egyik felén szépen terjed a finom, fehér mici, nem messze tőle pedig ott egy csúnya kék penészfolt. A mici sokkal nagyobb a penésznél (a penész kb. 0,5cm átmérőjű, a mici pedig olyan 5-6cm). Legyőzheti a fertőzést? Vagy, ha nem is győzi, le, teljesen, de elkezd teremni, akkor a spórákat is megfertőzheti?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. szeptember 20. 20:03
 
 
Nekem 250 wattos van ami 30 fokig állítható de ha megoldható akkor a sütiket a hütö tetejéhez a hátuljához rakd a honnan a meleg jön ki vagy ha már nagyba nyomnád nekem 1söre sikerült összeraknom 1 termosztátot rákötöttem 1 lámpára és bele a nemüködö hütöbe és ott pár száz süti elfért. Béke
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!