|
Legfrissebb hozzászólások (943 - 992) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Ha újra elölről akarnám kezdeni, akkor úgy csinálnám, hogy mondjuk a print feléből csinálnék két lc-t, amik cukortartalma kicsit eltérő lenne, bár amiket eddig csináltam, 4%-nyi mézzel, azok jók lettek, de inkább kicsit kevesebb cukortartalmat írnak, mint többet, ezért csinálnék két kicsit eltérőt, valamelyik csak jó lesz, ha mégsem, akkor a print másik feléből megint lehet csinálni lc-t, az esetleges hibákat már kijavítva. Az igaz, hogy lcnél van esély a fertőzésre, de vagy szerencsém volt, vagy jó printet kaptam, nem tudom, de nekem jól sikerültek elsőre is. Az lct azért ajánlom egyébként, mert nekem nagyobb gondjaim a sütik elkészítésével voltak, túl vizesek lettek, és lcnél pár nap múlva már látszik, hogy elkezdi beszőni a sütit, míg sima spórás oltásnál pár hét is kell hozzá, és közben az is lehet, hogy rossz az egész, sosem kezd el fejlődni benne semmi. A süti anyaga, nedvességtartalma tapasztalatom szerint akkor jó, ha pl rozslisztből és vermikulitból csinálom, és fogok belőle egy marékkal, amit közepes erővel összeszorítok, akkor összeáll, de utána könnyen szétesik, szétmorzsolható ugyanolyanra mint előtte volt. Olyannak kell lennie, mint amiben szívesen élnél ha gomba lennél :). Szerintem megpróbálhatod, hogy negyed printből oltsz, a másik negyedből meg csinálsz lc-t, és ha nem sikerül, akkor még egyszer tudsz próbálkozni. A fajtáról fogalmam sincs, hogy milyen, de hatásosak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a segítséget. Ilyen válaszra vártam :) Spóra lenyomatból hogyan érdemes gazdálkodni?, tesztelésnek (pl.: 3 süti) 1/4-ede elég a printnek? Sajnos ezekkel a mértékekkel nem vagyok tisztába még, ha szabad kérdeznem neked melyik fajta vált be? |
| | | | |
| | | | | | | | | | varazssuti:
Leírom, hogy én hogy szoktam oltani. A glovebox falait, és tetejét, meg az oldalára szerelt gumikesztyűt denaturált szesszel letörölgetem, belespriccelek párat a virágokhoz használt szórófejes, pumpálós öntözőből (nem tudom, mi ennek a neve), amiben ugyancsak denaturált szesz van. Lecsukom, és amíg a többi dolgot, sütit, tűt, LC-t előpakolom, addig úgy hagyom. Amikor mindent elővettem, akkor a kuktából átrakom a sütiket a gloveboxba, esetleg ahol megfogtam, ott letörlöm den. szeszes zsebkendővel, az LC-t is át szoktam törölni, meg a tűt és a fecskendőt is. Ha a fecskendő használt, párszor tele szoktam szívni szesszel, amit ugyanúgy vissza is nyomok az üvegbe, nem megy kárba. Ha mindent bepakoltam a gloveboxba, akkor belefújok párat a szórófejes valamiből, és várok fél órát, és utána kezdek el oltani. Ha a tűt így fertőtlenítem, akkor az LC-ből egy kicsit ki szoktam szívni a fecskendőbe, amit utána kinyomok, nem használom fel, nehogy a bennmaradt alkohol miatt gond legyen, de annyi amúgy sem hiszem hogy maradna benne, ami kárt okoz. Eddig még nem volt fertőzésem, szóval szerintem jól működik ez a módszer. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Szeretnék pár kérdést feltenni, nagyon megköszönném ha segítenétek Szeretnék hozzávágni ehez a gombás dologhoz :-) Glovebox dolognál nem világos pár dolog az addig oké hogy süti + kukta de utána ha csinálok egy kis dobozt előkészítem az oltásra a gloveboxot tegyük fel ott van üresen a doboz felülről belepermetezek vizet rátapad az oldalára az esetleges cumó hipóval meg letisztítom utána nem gáz hogy hipós marad belül a doboz? Befőttes üveget is gondolom nem árt letörölni a glovebox előtt,milyen arányban kell lennie a hipónak? Köszi előre is, Üdv. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy éreztem a tavalyi két kudarcba fulladt agarozás után újra nekiállok. Most a neten megtalálható PDA recept szerint csináltam (krumplit megfőz, levét leszűr, stb.). Most 3 napja pihennek 27-28 fokon, és semmi jelét nem mutatja a fejlődésnek.. Egyszerűen már nem tudok mire gondolni miért nem működik. Legutóbb is ugyanígy jártam, kb egy hónap után telepedett meg vmi baci benne, más semmi :) Lehetséges h a gloveboxban használt alkohol, vagy a petri csészékben lecsapódott pára ami összeállt öli meg a spórákat? Ha tapasztaltabbaknak van 5lete szívesen veszek tanácsot! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lett néhány gomba, ami nem kékül meg, frissen, szárazon és még szétrágva sem, ez jelentheti a hatóanyag hiányát, vagy más miatt kékülnek meg? Amire gondolok, hogy miért lett ilyen, talán a valamivel kevesebb fény, mert kicsit olyasmi színük volt, mint a fény nélkül nőtt hajtásoknak a krumplinál. Vagy az is lehet, hogy ezek azok a sütik, amikben csak sima rizslisztet használtam, és attól ilyenek. Az oltóanyag ugyanaz volt, mint amit a többinél használtam. A másik kérdésem, hogy a gombák nem akarnak "roppanósra" száradni, valamennyire hajlékonyak maradnak, pedig először kiszárítom a szobában, amennyire lehet, utána rakom a kb 6 centis macskaalomra egy tálcán, légmentesen, de kb egy hét alatt sem túl sokat szárad, valamivel szárazabbra számítanék. Utána fagyasztóban tárolom, szóval azért tönkremenni nem fog így sem, remélem. A válaszokat köszönöm, ha lesznek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem lenne jó ötlet mézes vízben dunkolni, mert a süti felületén maradt cukros víz hamar megpenészdne. Szalma vagy trágya kiáztatott levében lehetne, de szerintem nem sok értelme, bár ha éppen van kéznél szalmalé akkor miért ne, de nem hiszem hogy sokat számítana és megérné a fáradtságot.
Akkor már inkább szétmorzsolni a sütit és hozzákeverni valami friss táptalajhoz.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz. Megmértem a páratartalmat, 90%, de olyan mérőm van, ami az egykalapalatt szerint nem ajánlott. Megpróbálok rátenni pár sütit a perlitre, de volt már olyan, hogy a gomba hozzáért a perlithez, és annyira vizes lett vagy megszívta magát, hogy miután leszedtem, és kicsit megnyomtam a tövét, szó szerint csöpögött, csurgott belőle a víz, és sokkal kisebbre is száradt össze, mint gondoltam volna. A tápanyagot lehet, vagy érdemes valamivel pótolni? Mondjuk az LChez használt mézes vízben dunkolni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha jól látom csak abortok nőttek, ezért én elégtelen légcserére gyanakszom. Ha dunkolás ellenére is ilyen száraz a sütid felszíne, akkor viszont a pára is kevés lesz. Figyelj rá, hogy a perilt jó nedves legyen, de azért ne ússzon a vízben. A terrárium oldalán látsz lecsapódott párát? Az ismerősöm ismerőse szerint ő alig látta tőle a gombákat és elég szépen nőttek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz a segítséget. A sütiket mindig dunkolni szoktam, már az első flushnél is. Egy sütit forgattam be vermivel, de annak ellenére, hogy szépen beszőtte, alig termett rajta valami, viszont most, a harmadik flushre indult be. A párát elégnek tippelem, de lehet, hogy kevés, a perlit elég nagy részén sütik vannak. Ami egyedül zavar, az, hogy a gombák töve meg a szára is kezd beszövődni, bolyhosodni, ez jelent e valamit, vagy normális, vagy a magas páratartalom miatt ilyenek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nem alacsony a páratartalom akkor lehet a süti víztartalma lett alacsony, vagy a légcsere kevés. Én gyakrabban szellőztetném és permetezném, esetleg be is hempergetném vermivel, miután leszedtem az elhalt gombákat és kapott egy napos hideg vizes áztatást. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszi sleepwalker. Meg kolonizalos szakaszban van a dolog, az a masfel hetes alacsony homerseklet tuti lelassitotta a dolgot, de az utolso 1 hetben szepen alakul. Most amugy 29 fok van a ladaban(terrariumfuto matrac segitsegevel) 80% para mellett. Apropo az optimalis 90-95%-os parat mivel eri el az ember? A jelenlegi "csinald magad" parasitom kimerul par darab papirzsepivel tomott vizzel teli poharral. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm a segítséget. A dobozt, amiben tartom a sütiket eddig még nem fúrtam ki, mert sajnáltam, lehet, hogy ez is a baj, mert naponta csak kb háromszor tudok szellőztetni így, ha meg a doboz tetejét hagytam kicsit nyitva, akkor meg mintha elkezdtek volna kiszáradni. Egyébként szerintem is a szellőztetéssel lehet a baj, mert a gombák tövét is kezdi beszőni a micélium, kezdenek kiszőrösödni, meg néhány gomba is eléggé meg van nyúlva. Fúrok lyukakat, remélem az segíteni fog. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korrupt:
1 g három decis sütiről szerintem kicsit kevés, kb a duplája már átlagosnak mondható. Próbáld meg kicsit javítani a szellőzést(több lyuk), de páraszint ne csökkenjen(kicsit több perlit vagy amit használsz). Én soha nem méregettem, de ha kívülről úgy tűnik, mintha egy kis köd lenne a terráriumban, az már ok.
pwm:
A 17-18 fok valószínűleg egy időre visszafogja a termőtest-képződést, de idővel ha stabilan 25-26 °C-on tudod tartani helyre jönnek. Gondolj csak bele, hogy cold shock-nál a hűtőben azért elég hideg van, és azt is kibírják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv,
Lehet valami baja a sutinek ha bo egy hetig olyan 17-18 fok korul volt? Szerencsere par napja mar 25-26 fok (es ~85% para) uralkodik a ladikoban ami ugy tudom kozel van az idealishoz. Jelenleg egy kis bolyhot latok csak.
PS: elso balozo akarom mondani termeszto vagyok es GT a strain. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Alacsonyabb vízszint, alufólia+szigszallag.
Ha kuktázod (nem pedig csak fazékban főzöd) akkor lehetne lazítani valamivel, pl szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg jóféle tőzeggel, tulképp bármivel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Most megnéztem kicsit jobban a sütiket, és rájöttem, hogy sterilizáláskor megy beléjük a víz, ezt nem tudom, hogyan lehetne kiküszöbölni, a poharakra mit lehetne tenni, mert úgy látszik, az alufólia alatt valahogy beszivárog, a zacskó, amibe meg beletettem, az is van hogy kiszakad. Egyébként úgy látszik, hogy el van ázva, hogy mintha szét is lenne főve, vagy sötétbarna színe van, mondjuk volt néhány süti, amin csak kisebb elázott részek voltak, azokat beoltottam, szépen be is szőtte, csak a vizes részeket nem, de azokat meg kikapartam róla, úgy tettem a terráriumba, nem volt vele gond, sőt, azokon a "sérült" részeken nagyon gyorsan be is nőtte a micélium. A rizslisztes dolgot meg tényleg a tesztben olvastam, meg a hozzá kapcsolódó angol oldalon. Az egyik beszőtt rizses sütit összekevertem egy rozslisztessel, a másik kettőt hamarosan beteszem a terráriumba, esetleg külön teszem majd a gombákat, ha terem, úgy próbálom ki. Egyébként kb 3 decis sütiről egy gramm száraz gomba egy flush alatt milyen termésnek számít? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Miből látszik hogy egy rész elázott? Melyik részen szokott előfordulni? Már közvetlenül sterilizálás után látszik hogy el van ázva, vagy csak később?
Egyébként nem biztos hogy ez az ok, de lehet hogy hozzájárul, hogy az itthon kapható vermi túl kicsi szemcseméretű (0-2mm). Tömörebb, levegőtlenebb lesz tőle a süti mint a nagyobb szemcsésnél.
A sima rizsliszt (pontosabban gyorsrizs (hántolt, fényezett, előfőzött)) inkább csak legenda, de be van linkelve a forrás a kvízben ahol olvashattál róla. De ha te is kipróbálod eggyel több tapasztalat lesz ezzel kapcs.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Nem tudom, hogy mitől, de a sütikben vannak elázott részek, pedig már alig teszek bele vizet, 2 rész vermi, 1 rész rozsliszt, meg kb fél rész vizet használok, két alufóliával takarom le, legumizom, meg még zacskóba is beleteszem kuktázáskor, szóval biztos, hogy nem kívülről megy bele a víz. A keverék egyébként meg teljesen egységes, homogén, nincsenek benne nagyobb darabok, szerintem jónak kéne lennie. Csináltam pár sütit sima rizslisztből, és valahol olvastam, hogy ami nem barna rizslisztből van, azon hatóanyag nélküli gombák lesznek, ez csak egy városi legenda, vagy tényleg így van?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli: Szerintem az egész oldatban lebegnek mikromici fonalak, de a csomósok azért biztosan powerfullosak.
Chemence: A kálcium-klorid újra hasznosítható ahogy mondod, a másik problémád meg lehet hogy nem is olyan súlyos. a, mert így észre veszed ha nem teljesen steril és elfertőződik. b, nyugodtan sterilizáld újra rövidebb ideig, szvsz a benne lévő szmötyinek nem ártasz vele, ha nem égeted oda.
Egyszer sikerült 100% kisterilizálni egy üveg kukoricát hogy 3 hónapig állt a szekrényemben 27 fokon és nem mozdult benne semmi. Végül a harmadszori beoltással fertőztem el. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Két kérdésem lenne.Az egyik, h sajnos nem sikerült oltani egyből sterilizálás után, és így jó pár nap elteltével már nem vagyok benne biztos h jó ötlet.Annak van értelme szerintetek, hogy még egyszer kifőzöm az egyszer már sterilizált sütiket? a másik, h az eddigi termést kalcium kloriddal szárítottam.Ezt újra tudom hasznosítani úgy mint a perlitet, h sütőbe beteszem egy órára mondjuk?mert ugye kristályvizét vesztené a dolog, csak ez granulátum, ráadásul étkezési cacl2, nem tudom mi a különbség de a vegyszerboltban így adták. szép napot mindenkinek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az Lc-nel vegulis celszeru csak a miceliumos reszt felszippantani nem? Marmint a felhon kivuli, miceliummentes reszek nem igazann celravezetoek nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | tisztelt Én+te+ö=gén! Teljes mértékben egyetértek veled és köszönöm,hogy helyre reguláztál. Nem volt szándékom a forum egyensúlyát megbontani,csak egy segélykiáltás volt a részemről,aki talán próbálkozna az élményszerzéssel.Még egyszer elnézést kérek! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az S-méretü kerti törpére asszociálható nicknéven regisztrált új fórumtagnak ezúton üzenem, hogy az ö beszerzési hozzászólásai sem fognak megjelenni itt, kár eröltetni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem minden lc-m zavaros, darás de mind működik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ahanyszor neki allok elkesziteni a mezes LC-t a vegeredmeny orokke egy zavaros lotty lessz. Mi az oka ennek? Tiszta szalladekos, mintha kanalisbol meritettem volna :-s En csinalok valamit rosszul vagy ilyen kell legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-w Na jooo :P Noveny illetve gombat klonozni csak nem megbocsajthatatlan bun? Nem ember klont kertem szepenn:) Ha valakinek megis modjabann al a segitseg azt megkerem nagyon szepenn, hogy vegye fel velem a kapcsolatot. Ez most nem keregetesnek szanom, csupann egy keres:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Zoli a klónozást a Genfi Egyezmény és Az Emberi Jogok Nyilatkozata tiltja. Ne csábíts senkit hogy szakítson a tiltott gyümölcsből. (amúgy qva finom ám) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki nem tudna postazni egy klont? nem tudom mi okbol de tiszta mutans termeseim lettek. Meghalalnam alahogy:) Pl visszakuldok 5 lenyomatot vagy hasonlo :) Elore is koszi annak aki tud es akar segiteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi! Már egy jó ideje próbálkozok gomba termesztéssel de valahogy eddig még nem sikerult.Pedig már rendeltem egy olyan készletet is ami totál egyszerü volt és szinte kizárt hogy megfertőződjőn mivel elvileg minden steril volt. ebben szeretnék segítséget kérni esetleg privátban. PLS HELP!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem csak spawn-ként üzemelne ugyanúgy mint a gabonánál, valamiért nem fordul rajta termőre a gomba, csak ha van rajta takarás vagy vagy valami víztartó anyag van hozzá keverve.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Simán szemes barnarizzsel csak spawn-t lehet készíteni? Miért élek abban, hogy a főtt barnarizs is üzemel sütiként? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja és lehet macskaalommal is termeszteni, nekem is sikerült félig meddig, de van is egy tek valahol, amiben ezt használják egy sütiben vermikulit helyett, de elég körülményes. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Több mint 20-an írták a gombás kérdőívben hogy szívták a gombát, kíváncsi lennék hogy működött e, mert amit eddig olvastam az alapján nem, én meg nem akarom kipróbálni mert inkább nem szívok semmit sem.
Ha valami mással együtt eszed, kajába főzve akkor hányás lehet a vége, éhgyomorra egyébként is jobban hat, persze biztos van aki bírja, de minek.
A spóraszám nem növeli az esélyeket csak ha az oltási pontok száma is nagyobb, magyarul ha a spórás víz nagyobb felületen van szétoszlatva. Nem nagy a különbség aközött hogy egy tucat spóra kel ki egy pontban, vagy 10000, a szövés akkor sem folyik gyorsabban, persze más szempontból még számíthat valamennyire, de nem valószínű hogy ezen múlna a siker. Ha sűrű spórás víz inkább érdemes hígítani és több sütit beoltani vele, ezzel lehet igazán növelni az esélyeket és a hozamot is. Ez egyébként le van írva a spórafecskendős cikkben is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | zoli! lehet hogy mar keso, de macskaalommal semmikepp, teljesen mas anyag mint a vermikulit, szerintem az agyaggranulatum sem a legjobb, de biztos hogy a vermikulit ott is beszerezheto ahol te elsz! keress olyan allatkereskedest, ahol hullokkel foglalkoznak, mert a vermikulitot kigyok tojasainak a keltetokozegekent hasznaljak az extrem jo nedvszivo es nedvtarto tulajdonsagai miatt.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! Lehet hogy hüyeséget kérdezek, de nem nagyon olvastam még arról hogy hő vagy kisebb meleg hatására a pszichoaktív anyagok menynire távolodnak el.
Lehetséges úgy is a gomba fgyasztása, hogy kirántjuk , szóval bepanírozzuk, és megsütjük, és megesszük?
ha valaki tudja esetleg, akkor válaszoljon Előre is köszönöm!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A sporaszam noveli a fertozesmentesseget? Marmintha egy fecsibe jovaltobb sporat kaparok akkor nagyobb eselye van lekuzdeni a fertozesek? Elkepzelesem szerint hamarabb "meghoditanak" a taptalajt minthogy a fertozesnek eselye legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudnátok mondani magyarországon könnyen beszerezhető alternatívákat mondani a barnarizs lisztre és a vermikultra? Sajna ami volt nekem bepenészedett, de spórám még van, és nem szeretnék emiatt a két dolog miatt megint heteket várni a hollandokra... Köszi előre is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki legyszi heeeelp. Megjott a sporam, de itt nalunk Erdelybenn nem lehet vermiculitot hasznalni :-s Mivel tudnam helyettesiteni? Macskaalom? Agyaggranulatum? Valami?? :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olcsóbbnak nem olcsóbb, csak hosszabb távon :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszke az infót tester :D
Don_Juan |
| | | | |
| | | | | | | | | | thx tester
nem emlékeztem, hogy van perlit cikk, pedig mindent elolvastam már ottan :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sütőben pár óra alatt elpusztul rajtuk minden, az átmosást nem ajánlom mert tiszta perlit lesz minden, az egykalapalatt cikkeit viszont igen, mert ott le van írva ez is a perlit cikkben.
Az agyaggolyót egyébként könnyebb kezelni, átmosni, újra hasznosítani, nem porzik, nem gáz ha a tüdőbe jut, olcsóbb és könnyebben is hozzá lehet jutni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ti mit szoktatok csinálni a már használt perlittel?
most telepítek egy új kolóniát, friss perlitet teszek a dobozokba, vajon a régit érdemes valahogy sterilizálni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amúgy ha az egyszer használatos fecsiket 20 percre forró vízbe dobod nem lesz belőle gond, főleg ha előtte hipós vízben is áztak egy negyed órát.
Ha a forralás után a fecsiket még a forró víz alatt összeállítod (gumikesztyűben, miután egy kicsit már hűlt a víz) vagy a forralt vízzel megszívod, kész a steril vizes fecskendő. Nem tudom tűvel együtt mennyire működne, mert a műanyag csatlakozójában megáll a víz, hipót átspriccelve majd kiöblítve lehet hogy jó lenne. Mindenesetre kényelmes megoldásnak hangzik, egyszerre többet meg lehet csinálni, relatíve biztonságosnak is tűnik, ki is próbálom.
Használathoz egy már elkészített, sűrű spórás vízből/LC-ből lehetne hozzá szívni egy kicsit, vagy az edénybe kapart spóraporhoz spricelve, majd kiszívva kész is spórás fecsi. |
| | | | |
|