|
Legfrissebb hozzászólások (823 - 872) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | A másik fórumon sajnos nem fűztek hozzá semmi ténylegeset, csak hogy szerintük nincs vele probléma. Viszont ami felvidított, hogy nőttek új testek, melyeknek immáron nincsen ilyen rozsdásodás a tönk körüli részen.
Bízom benne, hogy az első gombákon csupán a csapvízzel és hűtővel való sokkolás eredménye látszott meg. Köszönöm, hogy észrevetted! Én figyelmen kívül hagytam volna. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, rendellenes, mert visszanéztem a korábbi képeket az áztatás előtti gombákról és ők nem voltak ilyen rozsdafoltosak. Talán csak így reagálnak a másik vízre... nem tudom. Meg egyébként is, szabadna elfertőznie egy egész, jól működő sütinek ezért, mert csapvíz alá tettem?
Izgalmas, jó lenne tudni, hogy miért. Feltettem a kérdést már egy külföldi fórumon, hátha tudnak valamit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.
Biztos van róla valami valahol! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ráadásul az elmúlt pár percben csináltam meg a klónt LC-vel. A tönk körüli részből kivágva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester, szerinted ha levágnám azt a részt? A csapvizes áztatás után az összes gomba ilyen lett ott alul. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép kis gombi. A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.
Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a hideg fürdő utáni gomba valóban nagy lett. Sajnos nem tudtam megvárni, amíg a spóratokok alatti hártya leválik, mert a test kifordult a kókuszrostból. Így is meg kellett tegnap támasztanom, mert máig sem bírta volna.
12 gramm lett és ne feledjük, a hártya még a kalap alatt feszül. :)
http://img12.imageshack.us/img12/37/12gnagy.jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak a sütőben való sterilizáláshoz szólnék hozzá: lehet ott is csinálni, de nem érdemes, mert a magas hőfok miatt és a száraz levegőnek köszönhetően ott helyben kiszárad a táptalaj és nem fog benne fejlődni a gomba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello. Erdeklodni szeretnek a sutozacskoban valo sterilizalasrol, hogy sutobenn megoldhato-e. Mert ha igen sokkal egyszerubb volna. Csak nem tudom, hogy ez megoldhato-e. Megoldhato benne a dolog? Nem fog a sutobenn oda egni vagy valami hasonlo? Es ha lehetseges, akkor lehet sutozacskokat egymasra helyezni? Egyszerre tobb zacsi gabona fertotlenitese celjabol? Elore is koszi :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello Kep! Gondolom odahaza jó meleg van. :-) Én Londonban élek, ahol a legnagyobb kánikula idején is csak 28-29 fok van, de az ritka. Ma például csak 22, szóval hideg tud itt lenni az alagsorban.
Eddig is dobozban voltak a drágák, de gondoltam egyet és átköltöztettem őket egy kisebbe az akváriumi vízmelegítővel együtt. Így most feltornásztam a meleget 26.4-re, ami nem rossz, de megfogadom a tanácsod, beszerzek egy 20 wattos égőt és belógatom azt is.
Bevízionáltam a fecsiméretű gombádat, jól nézett ki :-) Gratula! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az akváriumi vízmelegítő talán segítene, ha egy dobozba, vagy egyéb kisebb térfogatú ZÁRT helyre raknád be a sütikkel együtt. Vannak szabályozható vízmelegítők is, melyek egy kicsit drágábbak, de garantáltan azt a hőfokot tartják, amit beállítottál rajtuk. Alternatívaként egy hosszabbító, meg egy 20, vagy 40 W-s villanykörtét ajánlanék, de ez esetben ne rakd a körtét közvetlen a sütik mellé és hogy ne érje őket fény, tekerd körbe őket alufóliával. Vigyázni kell a villanykörtével, mert viszonylag sok vele a hibalehetőség. Érdemes egy zárható kartondobozba egy rést vágni, valahol oldalt, a tetején. Alulra pedig mehetnek a sütik. Könnyen túlmelegedhet, ezért mellé kell rakni egy hőmérőt a dobozba -nyilván nem közvetlen a körte fényére.
A körtés megoldás meglehetősen kényelmetlen is tud lenni és nem túl ideális, mert a hőmérsékletet többször kell ellenőrizned. 2 váltás között pedig nagy a hőingadozás. Ezért lenne jobb egy kis teljesítményű égő, főleg ilyen melegben.
Más:
Nemrég beáztattam a sütimet, tállal együtt, 20 órára. Sima csapvíz, hűtő. Most elsőre nő rajta egy akkora gomba, hogy húhh.. :) Picit vastagabb, mint egy 5ml-s fecskendő. Holnapra szüretelhető állapotban lesz. 7-8 grammra tippelek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Nemrég határoztam el, hogy márpedig én gombatermesztés rögös útjára lépek. Végigolvastam a fórumot, legalábbis a nagyrészét, megrendeltem a spórákat, beoltottam az üvegeket, melyek szépen fonódnak is, de kicsit lassacskán, mert alagsori lakásban lakom és picit hűvös van még a legnagyobb kánikula idején is. A hőmérsékletet szeretném 28 köré tornászni a dobozban, ahol a sütik vannak, de az akváriumi vízmelegítőkkel csődöt mondtam, mert nem viszik 25 fölé sehogysem. Volna bárkinek valami jobb ötlete? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amúgy amellett hogy új dolgokat, TEK-eket keresel, szét nézhetsz a saját házad táján is, hogy mihez jutsz hozzá olcsón és könnyen. Persze a kényelem és a praktikusság is sokat számít, úgyhogy nem kell 1-2 zsák szalmát a lakásban tárolni csak ezért, de biztos van valami ami éppen kéznél lenne, és gombát is lehet termeszteni rajta. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A stockosorbot táptalajhoz meg takaróanyaghoz keverve is próbáltam, de kinti gerillatermesztésnél (kender) nagyobb haszna van, gombához kicsit drága meg igazából felesleges is. Kuktázni nem próbáltam. Érdemes lecsepegtetni ( vagy belekalkulálni) a felületén lévő vizet, mert ott is sok megtapad.
Ha itt a daathon rákeresel a CaCL2-re akkor : "Kalcium kloridot tudsz venni a József krt-on az azúr vegyszerboltban 1 kg-os kiszerelésben, vagy ha ott épp nincs, egész évben kapható az fkf zrt-nél 5kg-osban (Arany J u. környéke)."
A spektrum-3d is árulja, vannak vidéki kirendeltségei is, de rendelni is lehet.
Ilyen melegben szerintem felesleges vegyszerekkel szárítani, főleg kis mennyiségeket. Szabad levegőn, szobában is ugyanúgy leszárad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Találtam egy érdekes dolgot, ami felvethet egy új technológiát is. Ma már a sokadik gazdaboltot / festékboltot / vegyszerboltot / patikát hívtam fel, jártam be, de sehol nem kaptam kálcium-kloridot, csak azt a stop párás szlogenes cuccot, 3100 forintért. Köszönöm azt nem kértem. Az utolsó boltban, ahol érdeklődtem ott rendelésre tudtak volna hozni, de közöltem, hogy nekem csak pár gramm kellene felajánlottak valami mást!
"Stockosorb", ami egy nedvességtartó valami, van is a boltban. Mondtam, hogy utánanézek, majd jelentkezem.
http://www.citysprint.t-online.hu/download/STOCKOSORB_gombakerti_felhaszn%C3%A1l%C 3%A1s.pdf
Érdemes lenne elolvasnotok! Ez alapján külön gombatermesztésre találták ki. Vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | valóban potensebb a friss gomba mint a szárított? ha igen, akkor mondjuk 2g szárított gombának megfelelő adag az frissen 20g kb? ja, és hűtőben meddig áll el frissen, vagy lehet-e fagyasztóba rakni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a páratartalom megfelelő, akkor a gombának nem baj, viszont egy nagyobb nyílás végett nem biztos, hogy sikerül tartani az ideális körülményeket. Illetve más gombák is bejuthatnak a résen, így az állandó időtartammal csak a kockázatot növeled. Például penészgombák, amik a telepet megfertőzhetik és rosszabb esetben nem is tudod kezelni, meg egyébként is, kinek hiányzik? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a gombám sajnos túlnőtte a dobozt, így egy ogyanolyan doboz alját ráfordítottam a másik tetejére, és középen körberagasztottam celluxal. tudom elég gány megoldás, de ugye nem baj a gombának ha nincs teljesen lezárva a doboz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hullámonként, látod kep-nek kb 2g-je lett szárazon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | P. cubensis cambodian sporat kaptam fsre-től, 4 napja van az egyik süti termöre forditva. Kerestem képet hogy nézhet ki a cambodian, de sajnos nem talaltam. ha valaki tudna segiteni kép ugyben azt megkoszonnem. A masik az, hogy az egykalapalatt-on azt irtak hogy egy sutirol atlag 2-4 g gomba varhato szarazon, ez az osszes termeshullam hozama, vagy egy termeshullámé? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a tönk alja össze van nőve, akkor valszínűleg egy törzs. Az egy szem szál gombák is lehetnek jó termők, mert lehet hogy csak a körülmények/versenytársak miatt nem fejlesztett egymás hegyén-hátán ttesteket.
Nekem amúgy még mindig nem tiszta, hogy egy termőtestben jelen lehet-e több törzs is, vagy csak egyetlen spórapárból kifejlődött micéliumból állhat. Másképp feltéve uezt a kérdést: egy termőtestből lehet-e izolálni több törzset. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Remek! A nyár végére már alaposan kitapasztalok majd egysmást a gombatermesztésről. Sok mindent tisztázott bennem ez a cikk. Akkor tehát csinálok LC-t a későbbiekben, köszönöm a tanácsot! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm az informatív postot. Lehet, hogy csak én nem láttam eddig, de érdemes lenne vele bővíteni az egykalapalatt.info-t az idő függvényében. :)
Elolvasva az utolsó hozzászólásodat még jobban érdekel a dolog. A második képet megtekintve látható, hogy csak a talaj egyik oldalán fejlődtek ki jobban termőtestek és azok is csokorban vannak! Konkrétan egy oldalra koncentrálódtak, ez biztos nem véletlen. Ebből milyen következtetéseket vonhatunk le? Azok a gombák egy törzshöz tartoznak? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A termőtestet klónozod úgy, hogy egy darabjából indítasz új kultúrát, pl belerakod egy LC-be. Ez garantálja hogy csak olyan törzs kerül az új táptalajra, ami annak a termőtestnek a képzésében részt vett.
Multikultúránál több törzs lakik a sütin. A spórák kicsíráztak, fejlődésnek indul az elsődleges micélium, ez még nem képes termőtestet képezni. Ha két kompatibilis ("fiú-lány") spóra micéliuma találkozik, összekapcsolódnak, innentől másodlagos micélium fejlődik, ami már képes termőtestet hozni. Tehát már 2db spóra is alkothat egy törzset, és elfoglalhat egy egész sütit. Két ilyen törzs között mindenképp vannak eltérések, nyilván a csiperke az csiperke marad, de attól még lehetnek köztük szembetűnő különbségek, ugyanúgy mint két ember közt. Kalapforma, érési idő, ideális körülmények, stb. pl van olyan laska ami csak hidegben terem, és van olyan ami melegben is, pedig ugyanaz a faj, csak épp két fajta. Van olyan fajta ami spórákról szaporítva is megőrzi ezeket a tulajdonságokat, van ami csak klónozással szaporítható, vegetatívan.
Multispóránál több millió spórából jön létre egy összetett kolónia, van olyan törzs ami az adott körülmények között, szóval számunkra csak a helyet foglalja a sütin. Akadhat olyan törzs is, ami csak más körülmények között teremne.
a Psylocibe cubensis a faj a penis envy/amazonian stb meg a fajta változat, fajtának csak ritkán lehet nevezni őket, mert gyakran nincs is olyan tulajdonsága, ami alapján meg lehetne különböztetni a többitől, kivéve a nevét.
Tehát ha valaki elédrak egy termőtestet vagy egy kultúrát, te akkor sem tudod megmondani hogy milyen néven árulták, ha mikológus vagy, és mikroszkóppal vizsgálod. Persze vannak kivételek, szerencsére egyre több. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itt akadtam el:
"Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit"
Tehát ha az adott törzs "maradványaival" oltok be egy meghódításra váró táptalajt, akkor egységesebb hozamot várhatok? Ha így van, akkor nem értem, mert még mindig ugyan arról a gombafajról / típusról van szó, egyszerűen csak tovább lett szaporítva. Illetve a körülmények változhatnak egy második, harmadik táptalajon az "ideális"-hoz képest. Vagy valóban lehetnek eltérések egy fajon belül és ezért különböztetünk meg törzseket?
Például ha egy gyenge táptalajon, kellemetlenebb körülmények között fejlődő gombáról veszek spóralenyomatot, majd azt tovább ültetem sokkal jobb körülmények közé, akkor az utód kalapról lejövő spórák jobb hozamot adhatnak, mint a szülő gomba spórái, immáron már azonos körülmények között? (amikor ezt a mondatot visszaolvastam hangosan elkezdtem röhögni, de azért remélem érthető :D) Ez esetben a klónozás csak sima spóralenyomat vétel lenne?
A kép pedig csal, eredetiben tényleg nem ilyen. :( Ha valóban penésszel állunk szemben, akkor az idővel gondolom ki fog derülni és abban nyilvánul majd meg, hogy beszövi az egész réteget!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra. A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban. Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.
Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bevallom egy picit csaltam. Nem állítottam be a fényképezőgépen helyesen a fehéregyensúlyt ezért később korrigáltam azt, plusz szaturáltabbá tettem a színeket. Eredetileg nem ennyire zöldesek azok a területek... Az önmegmagyarázásom közepette nagy kő esett le a szívemről. A TELEP RENDBEN VAN!!!! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azok a szürkészöld "telepek", mind macskaalom. Annak van ilyen furcsa színe, főleg hogy a micélium is beszőtte őket egy picit. Valamint a második képen a középső területen lévő gombákon azok a zöldes / kékes elszíneződések sem fertőzések, hanem tegnap hozzájuk értem (gumikesztyűvel), amikor megpróbáltam kiszedni az abortot.
Mit jelent a multispóra kultúra és miért lenne érdemes klónozni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.
Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi! Én is szeretem nézegetni gombaföldét. :) Majd készítek képet, ha majd még jobban megnőnek. A nagyobb, amelyikről beszéltem (a legelső, már 4 cm körül van, elég vaskos. Éjszaka szerintem megint nőni fog egy cm-t, nem is beszélve a többiről. Nagyon izgalmas!!
A következő három adag köles 3-4 napon belül készen lesz ("shiitake mexican von IS"). Majd vennem kell megint egy zárható dobozt, mert jelenleg nincsen kapacitásom a következőket is felnevelni. Sajnálom őket kintre rakni, de egy adaggal mindenképpen megpróbálkozom majd, mivel többen is kíváncsiak az eredményre, beleértve engem is.
Valószínűleg hasonlóképpen dolgozom majd, mint a bentlakóknál. Egy "kész" dobozt fogok kiültetni, termőtestképzés előtti fázisban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep gratula, tényleg jól néznek ki!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kiszedtem az egyik csokorból egy Abort-ot. Olvastam, hogy érdemes őket eltávolítani, mert idővel elrohadnak és utat nyithat bizonyos fertőzéseknek, valamint azt, hogy hatóanyagukat tekintve potensebbek.
A kb. 1.5cm-s abort szinte feketére "kékült", úgyhogy tényleg lehet benne energia. :) Elkezdem őket gyűjteni, aztán csak lesz egy kisebb-nagyobb adag.
Azt kérdezném tőletek, hogy -tudom idővel úgyis kiderül majd- nem károsítom a csokorban lévő többi gombát azzal, hogy kiszedek közülük egyet? Mert az elkülönített alany helyén most keletkezett egy lyuk.
Egyébként szépen fejlődnek már! Az a nagyobbacska, amit lejjebb linkeltem az valóban nagy lett, a többihez képest legalábbis. Lassan túlnépesedés lesz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem bírom, csodálatos!!! :) Bennük gyönyörködöm egész nap! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Töltöttem fel egy nagyobb felbontású képet a shiitake-s casingről:
http://kepfeltoltes.hu/100610/mcas2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Már valaki ott kukucskál középen. Mit szóltok maga a Földhöz és annak állapotához? Nem nőtte túlságosan át a micélium a fedőréteget (kókuszrost+macskaalom)? Gondolkodom rajta, hogy ráöntsek majd steril macskaalmot, amikor már jobban megnőttek a testek, de ez a lépés nem akadályozná a következő hullámokat a fejlődésben (például fény)?
Ma gyűjtöttem egy kis szalmát, melyet pasztörizálás után beoltottam egy szépen beszőtt és egészséges sütivel. A szalma elég nedves volt még, ezért vágnom kellett légnyílásokat a fedő alufólián, nehogy bepenészedjen a telep. Majd meglátjuk. :)
Nem értem egyébként, hogy sokan miért használják a PF, sütis technikát. Véleményem szerint drágább, körülményesebb és lassabb is. Casinges módszerhez is kell ugyan úgy terrárium és az azt biztosító feltételek. Nekem a sütijeim azok tapasztalatnak nagyon jók voltak, abból sokat szereztem.
Most már csak úgy összeállnak a dolgok és nem tűnnek olyan bonyolultnak. Szerencsére mással is így van mostanában. Az előbb dobtam össze egy spórás fecsit, hogy beoltsam a kölesemet. -A kívánságlistám szerint- azt a gyakori fajta shiitake mexikóis csiperke gombát kaptam a boltban, amit a lista elején kértem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | No, utána olvastam az outdoor termesztésnek (egész érthető kis leírás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm). Lenne pár kérdésem: Ugye mikor megvan a táptalaj gombóc, akkor feldaraboljuk, és beletesszük a műanyag dobozba, rá a kartont, és a többit. A műanyag dobozra rá kell tenni a tetejét, vagy nem lényeges? Az kiültetés idejéről nem volt egyértelmű információ. Azt írja, hogy ha tavasszal, vagy nyár elején ültettük ki, akkor le kell takarni fóliával. Az okozhat problémát, ha én csak nyár közepe felé tudnám kiültetni? Az utolsó kérdés: Van valami igazság ebben:"Ezek a világ legerõsebb fajtájú gombái, nem ritka, hogy hétszer erõsebbek, mint egy normális P. Cubensis."? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm. Akkor elvileg működhet a termesztés outdoorban is?:) Most így újra felkeltette az érdeklődésemet, mert lakásban nem lett volna elég helyem. Most viszont ha ez működik, akkor megpróbálom én is kint valahol az erdőben egy párásabb helyen. Várom a tapasztalatokat, kep:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fúh, az előző hozzászólásomban végig búzáról beszéltem! A "búza" szavakat mind váltsátok le kölesre! :) Bocs! |
| | | | |
| | | | | | | | | | @deeptrip
Nem tudom, de a sárga köles jóval elterjedtebb, mint a vörös -és működik is.
Ma gondoltam rá, hogy újabb kolóniákat hozok létre ezért előkerestem az üveget, amiből a korábbi adag átszőtt búzát öntöttem casingbe. A nagy izgatottság miatt elfelejtettem kimosni azt, de amit 4 nap után látok... kicsit meglepett:
http://kepfeltoltes.hu/100601/hehe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Haha. :) Szobahőmérsékleten volt az üveg végig, zárt tetővel. Amikor átöntöttem a búza nagy részét emlékszem rá, hogy nem volt fehér rész a falhoz tapadt szemeken (különben azokat is átsöpörtem volna). Asszem' az üveget nem mosom ki. :) Steril késsel átkaparom a maradékot egy új talajba. Tanulság: NEM SZABAD PAZAROLNI! :)
Egyébként én nem vártam meg, amíg az egész adag búzát átszövi a micélium. Az első látható fejlődés után jól felráztam, majd vártam három napot. Ekkora már jó sok helyen be volt szőve. Felráztam megint. Az utolsó rázás után már nem volt olyan látványos a fejlődés kívülről. Ismét két nap után már öntöttem a casingbe az üveg tartalmat és közben is láttam, hogy sok beszövetlen rész maradt.
A casing pedig hogyan áll jelenleg? Szerintem holnap után legkésőbb már megy a kukába (terrárium). :) Illetve meglátom hogyan áll holnap, mert ma már nem találtam beszövetlen részt a takaróréteg (kókuszrost+macskaalom) alatt, valamint az utóbbi réteg jelentős mértékben megvékonyodott. Vigyázni kell, nehogy átszője a micélium a takaróréteget.
Kis spriccelővel jó ötletnek találtam a locsolást, mert a kókuszrost térfogati aránya jóval kisebb lett a macskaaloméhoz képest. Ez azt jelenti, hogy szárad a takaróréteg.
Majd még írok, megyek főzni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz az infót srácok jól hangzik! Sárga vagy vörös köles között van különbség? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A köles szerintem is az egyik leghálásabb csíra. Én csak 1/2 órát tartom forrázás után ázva, utána viszont 1-1,5 fazék+fedő befőttesüvegben. Gipszet nem használok. Sose fertőződött el, gyorsan indul de kell 3 hét a teljes beszövéshez. Gyorsabb csírát tudok de biztosabbat nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki próbált már szárított gombát feléleszteni és abból LC-t csinálni, vagy közvetlen oltani vele? Valahol olvastam hogy lehetséges, de mivel nem steril a gomba, könnyen elfertőződhet. Arra gondoltam hogy H2O2-s vízbe áztatom a termőtestet és erjesztett gabonára rakom. Működhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hanaura:
én erre most nagyon rákaptam és tényleg csodálatos dolog! Alig várom az első gombákat! És ami a legjobb, hogy tudom kivel, kikkel fogom elfogyasztani. :)
deeptrip:
jórészt Tester leírása alapján csináltam mindent (egykalapalatt). Felforraltam kellő mennyiségű vizet, majd ráöntöttem a kölesre, amihez még korábban raktam egy kis gipszet. Lefedtem és hagytam állni ~2 órán keresztül. Kuktázni nem kuktázok semmit. Lábos+fedő eddig tette a dolgát. Nagyjából 150 percig voltak a gázon, amihez hozzávettem a felforrási időt is. |
| | | | |
|