|
Legfrissebb hozzászólások (873 - 892) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Kep ilyesfajta minőségi információkból mindig jöhet ide! A kölest meddig áztattad/kuktáztad? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep!
Ezek nagyon jónak és működőnek tűnő tapasztalatok, jó, hogy megosztod ezeket! Én azt vettem észre, legalább is a "magam körében", hogy manapság nem igazán van gombatermesztős időszak, én személy szerint (nem mint ha a gombát nem lehetne rosszul alkalmazni) sokkal jobban örülnék annak ha ezt kultiválnák sokan, mint ha bármi más, kevésbé természetes segítőt. Én legalább is a lehetőségekhez mérten minél organikus dolgokat érzem közelebbnek a szívemhez, így különösen nagy öröm ilyen jó leírásokat olvasni! |
| | | | |
| | | | | | | | | | No, mostanra már szereztem némi tapasztalatot és szeretnék veletek megosztani pár gondolatot. Volt egy sütim, ami megállt a fejlődésben. Körülbelül 1 hónap után kivágtam a sütiből egy kis benőtt részt, majd betettem egy légmentesen zárható tasakba, amiben két hétig állt. Észrevettem, hogy a micélium elkezdte benőni a kis műanyag zacsit. Fogtam, aztán kivittem az erdőbe, ahol ástam neki egy kis lyukat és visszatakartam a kiszedett földréteggel. Négy napja történt ez és ma mentem vissza, hogy megnézzem mi lett vele. Nem tudtam a pontos helyet, ahova temettem, meg az eső is esett, szóval keresni kezdtem az "oltási pontot", aztán észrevettem, hogy mindenféle fadarabok vannak beszőve micéliummal. Előbb utóbb ott lesz valami. :)
Elkezdtem kölessel is kísérletezni és eléggé megdöbbentett, hogy milyen gyorsan lehet vele dolgozni. Az oltás után 1 napra már látni lehetett a micéliumot az üvegben. Itt döntöttem el, hogy ezentúl mindig hagyom állni majd a fecskendőben a spórákat, ha erre kerülne a sor, mert sokkal gyorsabban kikelnek (ahogy azt már olvashattam...). Ezek után összeráztam és rá még egy nappal már tele volt az üveg a fehér micéliummal. Csináltam még két búzás befőttesüveget és átöntöttem egy pár szem beszőtt kölest a szűz táptalajokba. Mondanom sem kell, hogy mára már azok is tele vannak fehér pontokkal. :)
Miután beoltottam a másik két üveget gondoltam megcsinálom a casinget is az első üvegből. Kókuszrost és macskaalom keverék a fedőréteg. Ma gumikesztyűvel megturkáltam a casinges tálat, hogy megnézzem hogyan áll a micélium fejlődése egy nap után. NAGYON JÓL! Bárhol túrtam meg a fedőréteget a tálban minden ponton be volt már szőve valamennyire a köles. Pár nap és indulhat a termőtestképzés. :)
Ezzel a gabonás felhasználással -ha okosan van csinálva- mindig lehet tettre kész komplett "gombaföldet" létrehozni úgy, hogy nem fogyunk ki a spórákból.
A következő: kerestem megfelelő helyeket az erdőben, ligetekben, hogy a szabadban is tudjam művelni a dolgot. Találtam is remek párás, madársemlakta földeket, úgyhogy a következő adag búzák azok kintre fognak elmenni. Majd beszámolok!
UI.: Nem blogolásra akarom használni a fórumot, csak bátorítani szeretnék másokat is... MERT a shiitake gomba nagyon finom és gondoltam viccesebb így termeszteni, mint megvenni az intersparban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ennél összeszedettebben, tagoltabban, részletesebben sehol máshol nem fogsz találni a számodra szükséges gombatermesztési eljárásokról leírásokat magyarul, mint itt:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kateg%C3%B3ria:Gomba
Célra törekvő és egyenes. Szeretném én is megköszönni a szerkesztő(k)nek és azoknak, akik hozzájárultak az írásokhoz ezt a remek munkát! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot és felmerült bennem néhány kérdés, melyekre máshol sem találtam (számomra) egyértelmű választ. Tudom, hogy elég fárasztó és amatőr kérdések ezek, de ha lehet válaszoljatok.
1. Muszáj sütiket készíteni és azokból kezdeni a termesztést? Nincs valamilyen más módszer?
2. Egy 10ml-es fecskendő hány db és mekkora sütire elég? Kb mennyi hozam várható (személyes tapasztalataitok alapján)?
3. Egy-egy sütit hányszor lehet újrahasznosítani?
4. Growkitekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatotok? Megéri vásárolni vagy jobb inkább a saját készítésű?
5. Hogyan készíthetek saját lenyomatot?
Válaszotok ide, vagy e-mailben várom. Előre is köszönöm. Üdv! |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester,
az osszetetelerol ennyit talaltam: Organic sprouted barley, water sajnos aranyok nem voltak feltuntetve. wikipedia a kovetkezo aranyokat hozza barley malt syrupra altalanossagban: approximately 65 percent maltose, 30 percent complex carbohydrate, 3% protein
a PDA-t ki fogom probalni, az Oat Flakes Agarhoz tudnal receptet adni?
koszi, s |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég. Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok,
agarral kapcsolatban lenne egy kerdesem: Malt Extract Agart szeretnek kesziteni es a receptek 'light malt extract'-ot emlitenek. malata kivonatot nem sikerult sehol talalnom, csak malata szirupot (clearspring arpa vagy rizs malata szirup). Helyettesitheto az MEA-ban a light malt extract sziruppal? Arpa szirupot, vagy rizst erdemes valasztani/melyik pontosan a light malt extract?
Van valamilyen bevallt agar receptetek amihez az osszetevoket itthonrol konnyen ossze lehet szedni?
koszi, s |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep! Szerintem kicsit felre ertettel, mondjuk teny hogy eleg kodosen fogalmazok. a lenyeg a kigyo tojas keltetesben van. :) es valamiert nagyon nem szereted a perlitet! :D remelem sikerult segitenem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valszeg pont azért nem ajánlják, mert a szalma/széna tekk amúgy is hajlamosabb az elfertőződésre, ha LC vagy spóra megy rá akkor még több az esély erre, tehát összeségében több energia, idő és anyagveszteséggel jár. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nekem szénán beindult, csak elfertőződött... szalmán nekem sem akar nagyon, de lehet azt tul hamar oltottam be LC-vel, és a túl meleg elpusztította a gombafonalakat:S:S... legközelebb megint megpróbálom szénával és megírom mi lesz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | fullspeed: valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Haha, köszi! :) Béla azt mondta, hogy próbált egész reggel kókuszrostot kapni a város különböző pontjain, de nem jött össze még, azobbiban, meg a másikban sem. Aztán végül valóban elment egy állatkereskedésbe, hogy vegyen egy kis kölest (a papagáj is éhes...). Rákérdezett a vermikulitra, majd miután a boltos nem ismerte ezt a fajta anyagot, megkérdezte mire kell.
Bélának pont az az alibi jutott az eszébe, amit a wikis oldalakon olvasott. Ment is a válasz: OLYASMI, AMI HÜLLŐK TARTÁSHOZ KELL! Majd a boltos Béla kezébe nyomott egy kokatömbnyi kókuszrostot! Felcsillant a szeme, mert teljesen elfeledkezett arról, hogy kókuszrost után kérdezzen az állatkereskedésbe, meg a lehangoltság miatt addigra teljesen kiment a fejéből, hogy kellene neki kókuszrost is. Ráadásul pont ez a fajta volt az, amit keresett (1000 Ft).
Tehát mázlija volt, és köszöni a leírásokat is! :) Végülis már tudja hogyan lesz a casing: Macskaalom, kókuszrost, kevés agyag, nameg a virágboltban vett nedvességtartó nem tudja mi (vermi helyett ezzel nőnek a sütik)
A kókuszrost, macskaalom és nedvességtartó (vermi helyettesítő) keverési arányaival kapcsolatban írnátok tanácsot, hogy mit hogyan? A kókuszrost jelenleg száraz állapotban van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hat szerintem jobban jarna Bela ha elmenne inkabb egy hullokre specializalodott allatkereskedesbe es megkerdezne hogy milyen keltetokozeget ajanlanak neki a gabonasiklo tojasai kikeltetesehez a perliten kivul... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lenne egy kérdésem:
Béla nem rendelkezik vermikulittal, viszont van sárga agyagja. Ilyesmiből égetik a téglatömböket is. Arra gondolt, hogy takarórétegnek (a casinghez) kókuszrostot, meg vermikulitot használna fel, illetve a vermi helyett agyagot. Béla -aki hiteles- azt mondta, hogy az agyag nagy része vermikulit.
Az agyag aprítva össze lenne keverve a kókuszrosttal, hogy aztán egybe lehessen sterilizálni az elegyet. Mivel az agyagdarabkák mérete kisebb a vermikuliténál, Béla feltételezi, hogy kisebb arányban kellene a kókuszrostot belekeverni. Tud-e valaki tapasztalatról, vagy véleményről beszámolni az agyag viselkedésével kapcsolatban -a fenti körülmények között-? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Arra gondoltam, hogy pasztörizált szalmára ha spórafecsit oltok az működne-e, esetleg LC-t. Ha sikerülne akkor ki lehetne kerülni az egész kuktázós, vermikulitozós folyamatot, sőt sokkal jobb termés is születne. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet... |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek magyar klímán beválna a cubensis outdoorban? valaki csinálta már? |
| | | | |
|