|
Legfrissebb hozzászólások (773 - 872) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | én a fürdőszobát tömény (~15%) hypos/flóraszeptes/domestosos vízzel szoktam szórófejes flakonból és/vagy ronggyal. a dobozban pedig 3%os hyperol oldatot használok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | írjatok meg legyszi, mivel fertőtlenítetek, pl a területet körülötte vagy egy szobát. klórmeszes víz? hypo? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hjaj emberek... baj van. Néhány napja oltottam szalmát. Nagyjából ugyanúgy, mint eddig: előtte beáztattam enyhén mosogatószeres vízbe 2 órára. Utána kinyomkodtam, beleraktam egy párnahuzatban a fazékba. Öntöttem rá vizet, amihez adtam némi meszet (1. hibalehetőség: kicsivel többet, mint általában - úgy emlékszem, hogy kb. másfél evőkanálnyit... azt hogy mennyi vízhez, meg nem mondom... de nem volt túl sok... 3-5 liter lehetett kb.) és bár nem szoktam, de valamiért ("menjünk biztosra"), adtam hozzá pár csepp mosogatószert is. Másfél óráig 70-76 fokon tartottam (most különösen pontos voltam, 5 percenként ellenőriztem). Aztán hagytam hűlni, kinyomkodtam belőle a vizet, és megvártam míg teljesen kihűl. Közben a szokottnál is jobban kitakarítottam a fürdőszobát. Körbenyaltam mindent flóraszepttel, a kádat különösen (abban szoktam dolgozni). Aztán a megszokott módon összemorzsoltam a sütit (még apróbbra, mint szoktam... mondván, hogy legyen több oltási pont) és elkevertem a szalmával. Egy átlátszó falú edénybe tettem, hogy ne kelljen kinyitnom ahhoz, hogy kövessem a beszövés menetét. Betettem az inkubátorba, majd vártam, hogy 2 napon belül elkezd fehéredni. Odáig szép lassan eljutott, hogy a süti darabkái már újra fehérnek látszanak. De ennyi az egész... a szalma érintetlennek látszik. Mit csinálhattam rosszul? A kicsivel több mész és a mosogatószer lehet a baj? Elfertőződött volna (nem hiszem... most beleszagoltam és teljesen OK)? Nem kellett volna olyan apróra morzsolni? Vagy ha kisebb a spawn aránya ez van (ez most kb 5:1... az eddigi kisérleteim kb. 2:1 voltak)? Tanácstalan vagyok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Verticillium illik rá, de nem vagyok benne bíztos. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Locsolás után sokkal rosszabbul néznek ki. Lehet elkapta vmi baci? Vízcseppek altal? Talan a masodik flush jobb lesz. Bármilyen ötlet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A vékony, magas gombák szerintem a kevés szellőztetés miatt vannak. Szellőztess gyakrabban, attól nem lesz bajuk. A zacskóba esetleg tegyél perlitet, és akkor szerintem nem is kell majd permetezni őket vízzel. A gombákon lévő kék foltok valószínű attól vannak, hogy permetezéskor a víz hozzájuk ér, és ott bekékülnek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet csak nekem tunnek száraznak:) Van bennt nekik víz, nemtudom hogyan csavarjam feljebb a páratartalmat:)
Kell egy jobb permetezo:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz :)
Beindultak:) Kicsit vékonyabbak, mint elképzeltem. Egy-két gombának megrepedt a kalapja, még egész kiskorában. Arra gondoltam ez a nedvességtartalom miatt lehet. Aljan sok kék folt van, de ez inkább psilocybin kék, mint penész. Az a furcsa, hogy mindegyik kicsit vékonyabb, mint itt: http://www.shamanic-extracts.com/xcart/images/d_157.jpg
Az mitől lehet?
Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem vagyok még túlzottan tapasztalt, de megpróbálok tanácsot adni :) Mit jelent, hogy nagyon lassan nőnek? Mikor kezdtek el nőni? Mekkorák?
Én a helyedben nem locsolnám. Ha arra gyanakszol, hogy azért állt meg a növekedés, mert nincs elég nedvesség a sütiben, távolítsd el a pineket, és inkább dunkold hűtőben 1 napig, aztán próbálkozz vele újra.
Szerintem nem a vermi a legjobb. Drága, viszonylag körülményes beszerezni, és azt mondják nem túl egészséges a pora. Én a macskaalomra esküszök: bio-lux márkájú, zöld papírzsákban árulják. Csak az ásványi alapú (jelen esetben zeolit) a jó... agyagosat vagy bármi mást nehogy megvegyél. Azt írják, hogy nehezebb eltalálni a megfelelő nedvességtartalmat macskaalomnál, de nekem nem volt vele gondom: kezdőként, méricskélés nélkül, elsőre sikerült. Annyi vizet raktam hozzá, amivel már épp elkezd tocsogni, aztán kevertem hozzá még egy kis macskaalmot, hogy felszívja. Nem árt, ha keverés közben 5-10 percre hagyod állni: időbe telik mire felszívja a vizet (közben érdekes sercegő hangot ad)... ha sietsz, végül szárazabb lesz a táptalajod, mint szeretnéd. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mitől lehet az, hogy kinőttek a gombakezdemények (apro meg nagyobb pinheadek), de nagyon lassan nől? Zacskóba van, alján víz a humidity miatt, growbox volt, lehet nem áztattam be eléggé az elején. Kicsit száraznak látszik. Ha meglocsolom jó lesz?:) Hőmérséklet rendben van.
Vermikulit helyett mit lehet még használni barnarízsliszt mellé? Illetve milyen táptalajok vannak, amiket lehet? Azt írtátátok, hogyha nem vermi, akkor muszáj kuktázni. Ez igaz? Vermi a legeslegjobb, legbevaltabb? Tehat, ha mondjuk nekem nincsen kuktám..
thx
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt hiszem bátran mondhatom, hogy bevált... :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vasárnap megírom, hogy mennyire vált be a ventilátoros-időkapcsolós-szellőztetős kókányolásom: 6 óránként bekapcsol fél órára egy 8 centis házhűtő ventilátor és szívja ki a levegőt a dobozból. Addig is reménykedek :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem desztillált vizet használtam... nagyon apró szemcsékről van szó... kb. mint a liszt. Ha megmozgatom az üveget, akkor jönnek fel az aljáról, egy kis rázásra pedig el is keverednek, kicsit zavarosabbá téve az oldatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ami kicsapódott főzés után az lehet akár vízkő is, ha nem deszt vizet használtál. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újabb kérdésekkel bombáználak benneteket tapasztaltabb kollégák!
1, Oltottam nem rég szalmát: vasárnap tettem ki őket teremni. Ez az első kísérletem, egyelőre takaróréteg nélkül. Bár egy kis (sterilizált) nedves perlittel+macskaalommal megszórtam a tetejét, hogy mégse száradjon ki olyan könnyen (de nem fedtem be teljesen). Szövődik még 1-2 adag, velük szeretnék takaróréteggel kísérletezni majd. Akik kinn vannak, eddig teljesen szépek. Semmi szag, szép fehér. Szerintetek mikorra várhatom, hogy elkezdenek pinesedni?
2, Ti hogy oldjátok meg, ha 1-2 napra magára kell hagynotok az épp cseperedő gombákat? Sajnos nekem most 2 napig nem lesz alkalmam velük lenni. Arra gondoltam, hogy egy számítógép ház hűtő ventilátorból, adapterből és időkapcsolóból összekókányolt szerkezettel fogom megoldani. Napi 3x15 percig fogja szívni a dobozból a levegőt (persze megfelelő szűrőn át). Vélemény? Tapasztalat? Ötlet?
+ az előző hozzászólásaimhoz kapcsolódóan:
A "talán fertőzött" sütik egyre szebben nőnek! Mióta beindultak, csak gyorsulnak. Az egyik már az üveg oldalát majdnem teljesen benőtte. Valamint beindult a harmadik is, ami eddig semmi életjelent nem mutatott... bár tőle aztán végképp semmit se várok :)
LC: a tiszta fehér cukros és a tiszta barna cukros oldat nem igazán vált be. Kiöntöttem. A barna+fehér cukros már "szöszös" kicsit, a mézes kicsit jobban... bár eddig csak szebb, gyorsabb mézes LC-im voltak :(
Csináltam két üveg újabb mézes LC-t: kb. kétszeres adag vizet használtam, mint szoktam (mert a keveset nehézkes kiszívni), és ehhez kicsit több mézet. Az oldat szokatlanul... akarom mondani aránytalanul sárga lett és valami rögtön "kicsapódott" belőle főzés után (valami apró, szemcsés cucc). (Peroxid most nem került bele). Egyszerűen elnéztem az arányokat? Túl sokat főztem (1,5-2 óra)? Vagy az lehet az oka, hogy ez megint egy új fajta a méz?
A válaszokat előre köszönöm! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nah... végre eljutottam odáig, hogy meglett mindenem (többek közt a szalmám :)) ahhoz, hogy szalmát olthassak. Kb. 1:1 és 1.5 rész szalma:1 rész süti közt volt az arány. Mennyi idő lesz a beszövés ill. mikorra várhatok termést szerintetek? (Persze ha mindent jól csináltam) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én nekem is voltak ilyen fertőzött, nem fejlődő üvegeim. Felnyitás után viszont elkezdtek jobban mozogni, gondolom a friss levegő miatt. Persze soha nem tudták beszőni az üveget, csak részben. Nem érdemes velük már törődni.
tester, igazad lehet, hogy valóban a táptalajjal lehet valami, mert mind a két földemen megállt a termelés. Tanulóóóópééénz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kb. két hete oltottam három sütit új LC-vel. 4-5 nap után se láttam rajtuk semmit, kezdett gyanús lenni, hogy valami nem ok. Felnyitottam az LC üvegét és beleszagoltam:"igen, ennek szaga van" :( Gondoltam "erről ennyit". Viszont valamiért nem dobtam még ki őket az inkubátorból... amíg van hely, miért ne maradhatnának? Úgy 3 napja beindult kettő. Az egyik kimondottan szépen nő, a másik visszafogottabban. Vajon várhatok tőlük valamit? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mindenképp! De odáig még van 1 vagy 2 hullám, ha minden jól megy :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem igen! Úgyis a micélium a lényeg, nem a tápanyag. Azt nem tudom, hogy problémát jelent-e a nem steril felület, de egy próbát megérhet! Majd számolj be az eredményről. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kimerült sütit fel lehet/érdemes használni szalma oltásához? |
| | | | |
| | | | | | | | | | @tester
Előfordulhat, hogy a kókuszrost, ami már több hónapja állt egy üvegben, pasztörizálás után bontatlanul, mégiscsak elfertőződött? Fertőzésre utaló szag nincsen, nem is volt. A kolonizálás gyorsan végbement! Mind a két esetben ezek az állott kókuszrostok a takaróréteg és a hozamok elég gyengék.
@deeptrip
Ez már bennem is felmerült... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy tényleg olyan fajta, mint amit ráírtak a printre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mental_disorder:
Jól csináltad, az egyetlen értelmes tanácsom legalábbis az lett volna hogy minél többféle LC-t próbálj ki, egy majdcsak beválik.
Khrg:
Pár hétbe is telhet. Egy-két liter vermi és perlit elég, vermiből jobb a nagyszemű, de itthon én még nem láttam. Perlitet lehet helyettesíteni macskaalommal meg agyaggolyóval is.
kep:
A gombáknál ezek a fajta nevek méginkább fantázianevek mint a kendernél, igazából nincs ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ettől függetlenül rengeteg oka lehet hogy nem terem úgy ahogy szeretné az ember, de az ok általában a körülmények közt keresendő. Lehet pl fertőzés is, nem feltétlenül látható, de a termőtest képződésre kihat.
Nekem is sokszor volt úgy hogy ugyanaz a klón látszólag tök egyforma körülmények közt nem termett úgy mint a mellette lévő testvére. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem igazán jött be eddig Ecuador. 3 (0.3) g-t sikerült eddig kapni, 2 hét termőre fordítás után. Nem is hajtja magát. A föld sem hasonlít egy igazi multi-spóra kultúrára.
A klón sem úgy terem, mint ahogy arra én számítottam. Az egész földön, ugyan ott megjelenik 2-3, még pár abort rajtuk kívül, aztán ennyi egy hullám.
Kapacitásom nincsen egy újabb aprajafalvára a jelenlegi felállás szerint, ezért megeshet, hogy Ecuadort -egy teljesen friss földet- le kell cserélnem és áthelyeznem valahova. Talán beültetem valamelyik virágom mellé. Van régebbről fecsis mexikói kalapos, na meg kolumbiai saját lenyomatok, amik teljesítettek már egy párszor, szóval, szóval...
Nem csipkelődni akarok, de többnyire azt olvastam Ecuadorról, hogy nem kényes, jól teljesít változó körülmények között is, ajánlják mindenkinek. Ehhez képest ennél ideálisabb körülmények, mint most, még nem voltak a földjeimen kívül. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az adott témakör alján van egy fehér kereső mező, használd egészséggel. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Nagymamám kérdésével fordulnék hozzátok. Sokat hallott a templomban arról a bandáról, akik pikkpakk alufóliát adnak mindenkinek egy lyukas garasért. Nosza meg is rendelte, most az iguánával együtt reménykednek, hogy nagyon hamar ideér. Első kérdése arra vonatkozik(ha jól emlékszem, hogy ezt kérte), hogy tudja valaki, hogy körülbelül mennyi időbe telik az aluminiumdarabkának elgyalogolnia onnan ide?
A másik dolog az lenne, hogy nekifogott szép lassan összevásárolni pár szükséges dolgot. Az érdekelné, hogy nem nagyipari mikroszkópikus vizsgálathoz mennyi vermikulit, illetve perlit szükséges? Illetve, hogy a vermikulitnál mindegy, hogy nagyobb darabok, avagy kisebb darabok?
Válaszokat előre is köszöni, Piroska néni |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na mindegy... oltottam ma biopsziával (mexikói termőtest) méz, fehér cukor, barna cukor, barna+fehér cukor oldatokat (kb. 2,5-3% peroxiddal a biztonság kedvéért). A közjó érdekében majd beszámolok, hogy melyik hogy sikerült :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Újabb kérdéssel szeretnék a tapasztaltabb kollégákhoz fordulni: kifogytam oltóanyagból és most szeretnék egy újabb adag LC-t csinálni. Viszont a jól bevált termelői mézem elfogyott. Barna és fehér cukor van itthon, meg valami közepesen gagyi bolti virágméz. Mivel éri meg a legjobban próbálkozni? Barna cukorral kísérletezett már valaki közületek?
Egyébként a múltkori "nem tudom mennyi az annyi" akcióm egész jól sikerült: szemre mértem ki (a gomba 90%-a víz... mennyit tudnék egy 25 millis fecskendőbe beletömni?). Kb. azt a szintet sikerült eltalálni, amit szerettem volna :)
Minden jót és köszi a választ! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Végül a sok hifa csomó mellett megjelent kettő primordia is Equadorban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jó lett a képes illusztrációd kf-en. aljas-vajas mutatvány:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem. Viszont a gombát mindig kitöröm a takaróréteggel együtt és a tönkről ledörzsölöm a takaróréteg maradványait a gomba helyére ha kilátszana a szalma. Sose vágtam még bele a törzset. Sütinél nincs ilyen gond. Ott csak a vermit szoktam lefaragni a tönk aljáról egy sniccerrel.
Gén általában nem szereti ha valaki blognak használja az oldalt, veled biztos elnéző. Tester viszont kimondottan szereti ha telefirkálják a kalapot naplókkal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd ha lesz változás Equadorral kapcsolatban, írok ide. A ma reggeli szüret után bebizonyosodott, hogy túl vékony takaróréteget hagytam a földön. A mostani testek elég erősen oda voltak nőve, így sok kókuszrost maradt a tönkökön. Gyakorlatilag ki kellett onnan szabnom őket!
Már korábban kérdeztem ezt, de nem kaptam rá választ: utólag szabad még takaróréteget rakni a földre? Fertőzések miatt kérdem, más miatt nem lenne baj gondolom. A felső réteg még nem lehet olyan "koszos", valószínűleg megpróbálom... Tüdő, neked volt ilyesmivel már tapasztalatod? Szövetni egy új réteget, termőre fordítás után?
Egyébként naplónak is jól használható a Daath fóruma, ezért is írom le részletesen, számadatokkal a kellő információkat, mivel ezekből később le lehet szűrni egysmást, remélem nem zavar senkit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Equador nálam 3 hét után fordult termőre konstans 25C-n sütin, kék leddel. Nyáron 10-14 nap szobahőn és szalmán, természetes fénnyel. Az lc ugyan az.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | 4-5 nap növekedés után beértek a klón-csiperkék! 13 gramm összesen. Nem meglepően, kívülről hasonlítanak a szüleikre minden tekintetben, gondolok itt például a súlyukra. Ezek egy egyedülálló klónból vannak, ami magányosan nőtt akkoriban a földön -gondolom azért is nőnek ilyen ritkán. A potenciájuk érdekel még, mert emlékszem, hogy a prototípus erősre sikeredett.
Meglátjuk, hogy milyen gyorsan jön majd a következő hozam. Ha a hullámok közti idő is megfelelő lesz, akkor az is előfordulhat, hogy csak ő lesz kultiválva. Gyors, nem kényes, nem kiabál...
Kép a klónokról: http://kepfeltoltes.hu/101017/phpbLU4yR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez a kép pedig a legelső hozam ebből a gombából. Összesen 20 gramm jött le akkor, 17 gombából +abortok . Ugye azért nem mindegy: http://kepfeltoltes.hu/100616/sz1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az Equadori csiperke viszont nem akar termőre fordulni. Talán még kell neki egy kis idő! Eddig 8 nap telt el a terráriumba helyezése óta (egykor együtt a klónokkal). |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor az egy másik mérleg volt. :) Kösz a tippet, így már azt hiszem menni fog, vizet tudok mérni! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kettő joghurtos pohár, meg egy vonalzó. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt hiszem emlékszem arra a mérlegre. :) Nem két bank/telefonkártya kell hozzá? Hát nem tudom mi lesz... alszok még rá néhányat :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ne is fáradj vele. Biztosan nem fogod -szerintem- még körülbelülre sem belőni a mennyiséget, főleg kezdőként. Egy mérlegnél, akár házi készítésű: (most nézem nem tudom linkelni az elkészítést, a salvia.tvn.hu nem elérhető) nincsen jobb alternatíva. Lehet olcsón tized-gramm pontosságú zsebmérlegeket kapni headshopokban, vagy akár licitálós oldalakon is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni: növöget a csiperke, lassan eljön a szüret és a kóstoló ideje. 2-3g szárítottnak megfelelő frisset szeretnék elfogyasztani - ez úgy 20-30g lehet. Viszont nincs mérlegem, amivel kimérhetném, és nem vagyok annyira tapasztalt, hogy ránézésre tudjam. Tudna valaki viszonyítási alapot mondani, ami alapján nagyjából belőhetném az adagot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amikor írtam régebben, hogy nekem aztán nem kell kukta a köles sterilizálásához (legalábbis elég csak egyszer hőkezelésnek kitenni), egy sem fertőződik el, akkor -így utólag nézve- eléggé eltúloztam a dolgot.
Szinte az összes elfertőződött a legelsőt (valószínűleg nagyon akarhattam azt a gombát :)) és még egy kisebb üveget kivéve -mint az derült ki később. Hagytam egy kicsit ezt a dolgot, aztán 27g száraz csiperke után kimerült a földem. Elkezdtem csinálni kb. másfél hete kettő földet, ugyan azokban a méretekben. Ezúttal kuktával sterilizálva. Az egyik ecuadori csiperkével (spóravíz), a másik pedig az egyik gyorsan növő LC csiperke klónommal lett beoltva.
A klónt csak azért csináltam kipróbálásképpen, mert maradt 8-10cl kölesem, de nagyon úgy tűnik, hogy ígéretes lesz, mivel a kevés mennyiségű spawn simán beérte az ecuadori csiperkét a táptalaj szövési ideje szempontjából. Még két nap és mennek a terráriumba, mert nem fertőződtek el és mehettek fonni a kókuszrostot.
Annyit akartam még közölni veletek, hogy három hónapja pasztörizáltam kókuszrost+macskaalom keveréket vagy 6 üveggel, hogy később ne kelljen vele törődnöm. Egy hete nyitottam ki két üveget a két leendő aprajafalva érdekében és kellemes csalódás ért, mert a szaguk állott volt, azonban egy hét elteltével megerősíthetem, hogy nem fertőződtek el az üvegben.
Nagyon kíváncsi vagyok rájuk. A klónra azért, mert ilyenem nem volt még és majd meglátjuk mennyire nő egységesen aprajafalva! Ecuadori csiperkém sem volt még, ezért is akarom látni őket. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kep! Képpel sajnos nem rendelkezem. Kinnt semmilyen takarás nem volt, bevágtam a homokfal oldalába egy árnyékosabb helyre.(Ami nem jó ebben a kirakós dologban, hogy nem tudom mi de 2 batár-nagy gombámat is megrágcsálta:)...) A benntiek pedig naponta voltak permetezve egy zárt ládában, amin a szellőzést szolgálva ütöttem pár lyukat amit aztán vattával tömítettem. és általában naponta 2x10-perce kinyitottam a ládát, hogy teljes légcsere menyjen végbe. A ládás projectről majd linkelek képet.
Tegnap készítettem és oltottam kölesből táptalajt. Készítettem 2 üveg vörös, 2 üveg sárga, és 2 üveg vörös-sárga keveréket. Kíváncsi vagyok melyik lesz a nyerő, mert ilyen kísérletezésről még nem hallottam, és mozgat a dolog, melyik a legjobb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a sárgás elszíneződés szerintem normális, itt találsz róla leírást, a myco piss résznél. http://egykalapalatt.info/index.php?title=Krtevők_(gomba) Nálam általában a harmadik hullám körül szokott megjelenni a sütik egy részénél. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Linemer, én biztosan a nagy nedvesség tartalomra fognám a növekedést. Nekem a föld áztatása után nőtt egy 12, illetve 10 grammos gomba és pár kisebb, 4-6 grammok. Aztán jött egy igazi hullám, ahol a következők sikerültek: 10,10,10,6 grammok. Majd ezek után: 7,7,7,6,5,3,3 grammok. Majd a mostani, harmadik: 5,5,4,4,4,4 grammok.
Tehát ahogy szárad, úgy kisebb gombák is nőnek. A potenciájukat nem ismerem a nagyobbaknak. Eddig csak kisebbeket próbáltam valamiért, de szinte mindegyiket 20%-s fejlettségi szintjüknél szüreteltem le, így nem kellene, hogy különbség legyen. A gombák pedig erősnek tűnnek, vagy csak érzékenyebb lennék a pszilocinra. Más is dicsérte már. Szeretgetni kell őket. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem a sok földben lévő tápanyag és nedvesség miatt nőnek annyira kint a szabadban. A páratartalmat hogyan oldottad meg? Letakartad őket valamivel? Képed nincsen esetleg? :)
Nálam viszont megjelent egy furcsa, sárgásbarnás elszíneződés aprajafalván. Kép: http://img710.imageshack.us/img710/4573/sargas.jpg (a lyukak azok szög nyomai)
Fültisztítóval megdörzsöltem azokat a területeket és a pálcika is sárgás lett egy kicsit. Penészről lehet szó? A kép készítése előtt szüreteltem le 26 gramm gombát. Három darabról készítek spóralenyomatot -veszélyes lehet? A gombák mehetnek a kukába? Az egész föld egyébként felvett ilyen őszi hangulatot, ridegebbnek tűnik. Talán már kezd kimerülni (bár sok abortom nincsen, 10 kezdeményből 5-6 megnő). A maival együtt összesen 17 száraz grammot arattam le.
A múltkor azon gondolkodtam, hogy egy újabb takaróréteget érdemes lenne ráteríteni a már kimerülő földekre, majd hagyni, hogy azt ismét beszőhesse a micélium így frissen indíthat és a spawn már készen lenne. Esetleg ez kockázatos, mert a korábbi takaróréteg felületén nagy eséllyel vannak egy új rétegre már káros fertőzések -"koszos"?
Vissza az eredeti kérdéshez: tehát mit gondoltok erről az elszíneződésről?
Más: nemrégiben nem voltam itthon egy hétig, így igazából szellőztetni sem tudtam a földet. Tehát hazaérve fogadott 36 gramm gomba, nagy páratartalom és vízcseppek mindenhol. Pár nappal rá megjelent a pókhálós penészgomba, amit sikeresen eltávolított egy jó adag 2%-s hidrogén-peroxid oldat. Szeretném, ha ezt a "színezést" is meg lehetne magyarázni valami pozitív dologgal...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv ismét!
Kérdésem az lenne, hogy valaki próbálkozott-e működő CRT monitor tetején való szárítással. 32-34 fok mérhető, és enyhe felszálló levegő. Ugye ekkora temperatúra még nem rombolja a gomba hatóanyagait?
Tisztelettel, L |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ahoi!
Szeretnék megosztani veletek egy érdekes jelenséget. Állateledel boltban kapható szalmából csináltam egykalapalatt-on írt "szénaTEK"-et, méghozzá kölessel. 2 nagy ikeas ladat dobtam ossze, mindent papírforma szerint. Az egyik láda szépen meg is indult, a másikon viszont feltűnt egy-két zöldpenész kezdemény. Gyorsan fogtam, és a láda teljes tartalmát a kert egy árnyékosabb részén elástam. 2-3 centi vastag homokréteg takarta. Gondolván hátha ebből lehet valami. Hát lett is. Nem is egy, szárítottan 1G feletti kalapot szüreteltem(szár nélkül maga a kalap), míg a benti ládán ellenőrzött körülmények között sem teremnek közel ekkorák sem.
Mitől fordulhat elő ez a jelenség? Eléggé értetlenül állok a dolog előtt. A kinti termés tesztelése jövőhéten történik, hogy potenciájában van-e eltérés) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A másik fórumon sajnos nem fűztek hozzá semmi ténylegeset, csak hogy szerintük nincs vele probléma. Viszont ami felvidított, hogy nőttek új testek, melyeknek immáron nincsen ilyen rozsdásodás a tönk körüli részen.
Bízom benne, hogy az első gombákon csupán a csapvízzel és hűtővel való sokkolás eredménye látszott meg. Köszönöm, hogy észrevetted! Én figyelmen kívül hagytam volna. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, rendellenes, mert visszanéztem a korábbi képeket az áztatás előtti gombákról és ők nem voltak ilyen rozsdafoltosak. Talán csak így reagálnak a másik vízre... nem tudom. Meg egyébként is, szabadna elfertőznie egy egész, jól működő sütinek ezért, mert csapvíz alá tettem?
Izgalmas, jó lenne tudni, hogy miért. Feltettem a kérdést már egy külföldi fórumon, hátha tudnak valamit. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.
Biztos van róla valami valahol! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ráadásul az elmúlt pár percben csináltam meg a klónt LC-vel. A tönk körüli részből kivágva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester, szerinted ha levágnám azt a részt? A csapvizes áztatás után az összes gomba ilyen lett ott alul. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szép kis gombi. A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.
Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a hideg fürdő utáni gomba valóban nagy lett. Sajnos nem tudtam megvárni, amíg a spóratokok alatti hártya leválik, mert a test kifordult a kókuszrostból. Így is meg kellett tegnap támasztanom, mert máig sem bírta volna.
12 gramm lett és ne feledjük, a hártya még a kalap alatt feszül. :)
http://img12.imageshack.us/img12/37/12gnagy.jpg |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak a sütőben való sterilizáláshoz szólnék hozzá: lehet ott is csinálni, de nem érdemes, mert a magas hőfok miatt és a száraz levegőnek köszönhetően ott helyben kiszárad a táptalaj és nem fog benne fejlődni a gomba. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello. Erdeklodni szeretnek a sutozacskoban valo sterilizalasrol, hogy sutobenn megoldhato-e. Mert ha igen sokkal egyszerubb volna. Csak nem tudom, hogy ez megoldhato-e. Megoldhato benne a dolog? Nem fog a sutobenn oda egni vagy valami hasonlo? Es ha lehetseges, akkor lehet sutozacskokat egymasra helyezni? Egyszerre tobb zacsi gabona fertotlenitese celjabol? Elore is koszi :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello Kep! Gondolom odahaza jó meleg van. :-) Én Londonban élek, ahol a legnagyobb kánikula idején is csak 28-29 fok van, de az ritka. Ma például csak 22, szóval hideg tud itt lenni az alagsorban.
Eddig is dobozban voltak a drágák, de gondoltam egyet és átköltöztettem őket egy kisebbe az akváriumi vízmelegítővel együtt. Így most feltornásztam a meleget 26.4-re, ami nem rossz, de megfogadom a tanácsod, beszerzek egy 20 wattos égőt és belógatom azt is.
Bevízionáltam a fecsiméretű gombádat, jól nézett ki :-) Gratula! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az akváriumi vízmelegítő talán segítene, ha egy dobozba, vagy egyéb kisebb térfogatú ZÁRT helyre raknád be a sütikkel együtt. Vannak szabályozható vízmelegítők is, melyek egy kicsit drágábbak, de garantáltan azt a hőfokot tartják, amit beállítottál rajtuk. Alternatívaként egy hosszabbító, meg egy 20, vagy 40 W-s villanykörtét ajánlanék, de ez esetben ne rakd a körtét közvetlen a sütik mellé és hogy ne érje őket fény, tekerd körbe őket alufóliával. Vigyázni kell a villanykörtével, mert viszonylag sok vele a hibalehetőség. Érdemes egy zárható kartondobozba egy rést vágni, valahol oldalt, a tetején. Alulra pedig mehetnek a sütik. Könnyen túlmelegedhet, ezért mellé kell rakni egy hőmérőt a dobozba -nyilván nem közvetlen a körte fényére.
A körtés megoldás meglehetősen kényelmetlen is tud lenni és nem túl ideális, mert a hőmérsékletet többször kell ellenőrizned. 2 váltás között pedig nagy a hőingadozás. Ezért lenne jobb egy kis teljesítményű égő, főleg ilyen melegben.
Más:
Nemrég beáztattam a sütimet, tállal együtt, 20 órára. Sima csapvíz, hűtő. Most elsőre nő rajta egy akkora gomba, hogy húhh.. :) Picit vastagabb, mint egy 5ml-s fecskendő. Holnapra szüretelhető állapotban lesz. 7-8 grammra tippelek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Nemrég határoztam el, hogy márpedig én gombatermesztés rögös útjára lépek. Végigolvastam a fórumot, legalábbis a nagyrészét, megrendeltem a spórákat, beoltottam az üvegeket, melyek szépen fonódnak is, de kicsit lassacskán, mert alagsori lakásban lakom és picit hűvös van még a legnagyobb kánikula idején is. A hőmérsékletet szeretném 28 köré tornászni a dobozban, ahol a sütik vannak, de az akváriumi vízmelegítőkkel csődöt mondtam, mert nem viszik 25 fölé sehogysem. Volna bárkinek valami jobb ötlete? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amúgy amellett hogy új dolgokat, TEK-eket keresel, szét nézhetsz a saját házad táján is, hogy mihez jutsz hozzá olcsón és könnyen. Persze a kényelem és a praktikusság is sokat számít, úgyhogy nem kell 1-2 zsák szalmát a lakásban tárolni csak ezért, de biztos van valami ami éppen kéznél lenne, és gombát is lehet termeszteni rajta. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A stockosorbot táptalajhoz meg takaróanyaghoz keverve is próbáltam, de kinti gerillatermesztésnél (kender) nagyobb haszna van, gombához kicsit drága meg igazából felesleges is. Kuktázni nem próbáltam. Érdemes lecsepegtetni ( vagy belekalkulálni) a felületén lévő vizet, mert ott is sok megtapad.
Ha itt a daathon rákeresel a CaCL2-re akkor : "Kalcium kloridot tudsz venni a József krt-on az azúr vegyszerboltban 1 kg-os kiszerelésben, vagy ha ott épp nincs, egész évben kapható az fkf zrt-nél 5kg-osban (Arany J u. környéke)."
A spektrum-3d is árulja, vannak vidéki kirendeltségei is, de rendelni is lehet.
Ilyen melegben szerintem felesleges vegyszerekkel szárítani, főleg kis mennyiségeket. Szabad levegőn, szobában is ugyanúgy leszárad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Találtam egy érdekes dolgot, ami felvethet egy új technológiát is. Ma már a sokadik gazdaboltot / festékboltot / vegyszerboltot / patikát hívtam fel, jártam be, de sehol nem kaptam kálcium-kloridot, csak azt a stop párás szlogenes cuccot, 3100 forintért. Köszönöm azt nem kértem. Az utolsó boltban, ahol érdeklődtem ott rendelésre tudtak volna hozni, de közöltem, hogy nekem csak pár gramm kellene felajánlottak valami mást!
"Stockosorb", ami egy nedvességtartó valami, van is a boltban. Mondtam, hogy utánanézek, majd jelentkezem.
http://www.citysprint.t-online.hu/download/STOCKOSORB_gombakerti_felhaszn%C3%A1l%C 3%A1s.pdf
Érdemes lenne elolvasnotok! Ez alapján külön gombatermesztésre találták ki. Vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | valóban potensebb a friss gomba mint a szárított? ha igen, akkor mondjuk 2g szárított gombának megfelelő adag az frissen 20g kb? ja, és hűtőben meddig áll el frissen, vagy lehet-e fagyasztóba rakni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a páratartalom megfelelő, akkor a gombának nem baj, viszont egy nagyobb nyílás végett nem biztos, hogy sikerül tartani az ideális körülményeket. Illetve más gombák is bejuthatnak a résen, így az állandó időtartammal csak a kockázatot növeled. Például penészgombák, amik a telepet megfertőzhetik és rosszabb esetben nem is tudod kezelni, meg egyébként is, kinek hiányzik? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a gombám sajnos túlnőtte a dobozt, így egy ogyanolyan doboz alját ráfordítottam a másik tetejére, és középen körberagasztottam celluxal. tudom elég gány megoldás, de ugye nem baj a gombának ha nincs teljesen lezárva a doboz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hullámonként, látod kep-nek kb 2g-je lett szárazon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | P. cubensis cambodian sporat kaptam fsre-től, 4 napja van az egyik süti termöre forditva. Kerestem képet hogy nézhet ki a cambodian, de sajnos nem talaltam. ha valaki tudna segiteni kép ugyben azt megkoszonnem. A masik az, hogy az egykalapalatt-on azt irtak hogy egy sutirol atlag 2-4 g gomba varhato szarazon, ez az osszes termeshullam hozama, vagy egy termeshullámé? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a tönk alja össze van nőve, akkor valszínűleg egy törzs. Az egy szem szál gombák is lehetnek jó termők, mert lehet hogy csak a körülmények/versenytársak miatt nem fejlesztett egymás hegyén-hátán ttesteket.
Nekem amúgy még mindig nem tiszta, hogy egy termőtestben jelen lehet-e több törzs is, vagy csak egyetlen spórapárból kifejlődött micéliumból állhat. Másképp feltéve uezt a kérdést: egy termőtestből lehet-e izolálni több törzset. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Remek! A nyár végére már alaposan kitapasztalok majd egysmást a gombatermesztésről. Sok mindent tisztázott bennem ez a cikk. Akkor tehát csinálok LC-t a későbbiekben, köszönöm a tanácsot! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm az informatív postot. Lehet, hogy csak én nem láttam eddig, de érdemes lenne vele bővíteni az egykalapalatt.info-t az idő függvényében. :)
Elolvasva az utolsó hozzászólásodat még jobban érdekel a dolog. A második képet megtekintve látható, hogy csak a talaj egyik oldalán fejlődtek ki jobban termőtestek és azok is csokorban vannak! Konkrétan egy oldalra koncentrálódtak, ez biztos nem véletlen. Ebből milyen következtetéseket vonhatunk le? Azok a gombák egy törzshöz tartoznak? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A termőtestet klónozod úgy, hogy egy darabjából indítasz új kultúrát, pl belerakod egy LC-be. Ez garantálja hogy csak olyan törzs kerül az új táptalajra, ami annak a termőtestnek a képzésében részt vett.
Multikultúránál több törzs lakik a sütin. A spórák kicsíráztak, fejlődésnek indul az elsődleges micélium, ez még nem képes termőtestet képezni. Ha két kompatibilis ("fiú-lány") spóra micéliuma találkozik, összekapcsolódnak, innentől másodlagos micélium fejlődik, ami már képes termőtestet hozni. Tehát már 2db spóra is alkothat egy törzset, és elfoglalhat egy egész sütit. Két ilyen törzs között mindenképp vannak eltérések, nyilván a csiperke az csiperke marad, de attól még lehetnek köztük szembetűnő különbségek, ugyanúgy mint két ember közt. Kalapforma, érési idő, ideális körülmények, stb. pl van olyan laska ami csak hidegben terem, és van olyan ami melegben is, pedig ugyanaz a faj, csak épp két fajta. Van olyan fajta ami spórákról szaporítva is megőrzi ezeket a tulajdonságokat, van ami csak klónozással szaporítható, vegetatívan.
Multispóránál több millió spórából jön létre egy összetett kolónia, van olyan törzs ami az adott körülmények között, szóval számunkra csak a helyet foglalja a sütin. Akadhat olyan törzs is, ami csak más körülmények között teremne.
a Psylocibe cubensis a faj a penis envy/amazonian stb meg a fajta változat, fajtának csak ritkán lehet nevezni őket, mert gyakran nincs is olyan tulajdonsága, ami alapján meg lehetne különböztetni a többitől, kivéve a nevét.
Tehát ha valaki elédrak egy termőtestet vagy egy kultúrát, te akkor sem tudod megmondani hogy milyen néven árulták, ha mikológus vagy, és mikroszkóppal vizsgálod. Persze vannak kivételek, szerencsére egyre több. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itt akadtam el:
"Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit"
Tehát ha az adott törzs "maradványaival" oltok be egy meghódításra váró táptalajt, akkor egységesebb hozamot várhatok? Ha így van, akkor nem értem, mert még mindig ugyan arról a gombafajról / típusról van szó, egyszerűen csak tovább lett szaporítva. Illetve a körülmények változhatnak egy második, harmadik táptalajon az "ideális"-hoz képest. Vagy valóban lehetnek eltérések egy fajon belül és ezért különböztetünk meg törzseket?
Például ha egy gyenge táptalajon, kellemetlenebb körülmények között fejlődő gombáról veszek spóralenyomatot, majd azt tovább ültetem sokkal jobb körülmények közé, akkor az utód kalapról lejövő spórák jobb hozamot adhatnak, mint a szülő gomba spórái, immáron már azonos körülmények között? (amikor ezt a mondatot visszaolvastam hangosan elkezdtem röhögni, de azért remélem érthető :D) Ez esetben a klónozás csak sima spóralenyomat vétel lenne?
A kép pedig csal, eredetiben tényleg nem ilyen. :( Ha valóban penésszel állunk szemben, akkor az idővel gondolom ki fog derülni és abban nyilvánul majd meg, hogy beszövi az egész réteget!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra. A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban. Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.
Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bevallom egy picit csaltam. Nem állítottam be a fényképezőgépen helyesen a fehéregyensúlyt ezért később korrigáltam azt, plusz szaturáltabbá tettem a színeket. Eredetileg nem ennyire zöldesek azok a területek... Az önmegmagyarázásom közepette nagy kő esett le a szívemről. A TELEP RENDBEN VAN!!!! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azok a szürkészöld "telepek", mind macskaalom. Annak van ilyen furcsa színe, főleg hogy a micélium is beszőtte őket egy picit. Valamint a második képen a középső területen lévő gombákon azok a zöldes / kékes elszíneződések sem fertőzések, hanem tegnap hozzájuk értem (gumikesztyűvel), amikor megpróbáltam kiszedni az abortot.
Mit jelent a multispóra kultúra és miért lenne érdemes klónozni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.
Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi! Én is szeretem nézegetni gombaföldét. :) Majd készítek képet, ha majd még jobban megnőnek. A nagyobb, amelyikről beszéltem (a legelső, már 4 cm körül van, elég vaskos. Éjszaka szerintem megint nőni fog egy cm-t, nem is beszélve a többiről. Nagyon izgalmas!!
A következő három adag köles 3-4 napon belül készen lesz ("shiitake mexican von IS"). Majd vennem kell megint egy zárható dobozt, mert jelenleg nincsen kapacitásom a következőket is felnevelni. Sajnálom őket kintre rakni, de egy adaggal mindenképpen megpróbálkozom majd, mivel többen is kíváncsiak az eredményre, beleértve engem is.
Valószínűleg hasonlóképpen dolgozom majd, mint a bentlakóknál. Egy "kész" dobozt fogok kiültetni, termőtestképzés előtti fázisban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kep gratula, tényleg jól néznek ki!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kiszedtem az egyik csokorból egy Abort-ot. Olvastam, hogy érdemes őket eltávolítani, mert idővel elrohadnak és utat nyithat bizonyos fertőzéseknek, valamint azt, hogy hatóanyagukat tekintve potensebbek.
A kb. 1.5cm-s abort szinte feketére "kékült", úgyhogy tényleg lehet benne energia. :) Elkezdem őket gyűjteni, aztán csak lesz egy kisebb-nagyobb adag.
Azt kérdezném tőletek, hogy -tudom idővel úgyis kiderül majd- nem károsítom a csokorban lévő többi gombát azzal, hogy kiszedek közülük egyet? Mert az elkülönített alany helyén most keletkezett egy lyuk.
Egyébként szépen fejlődnek már! Az a nagyobbacska, amit lejjebb linkeltem az valóban nagy lett, a többihez képest legalábbis. Lassan túlnépesedés lesz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem bírom, csodálatos!!! :) Bennük gyönyörködöm egész nap! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Töltöttem fel egy nagyobb felbontású képet a shiitake-s casingről:
http://kepfeltoltes.hu/100610/mcas2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Már valaki ott kukucskál középen. Mit szóltok maga a Földhöz és annak állapotához? Nem nőtte túlságosan át a micélium a fedőréteget (kókuszrost+macskaalom)? Gondolkodom rajta, hogy ráöntsek majd steril macskaalmot, amikor már jobban megnőttek a testek, de ez a lépés nem akadályozná a következő hullámokat a fejlődésben (például fény)?
Ma gyűjtöttem egy kis szalmát, melyet pasztörizálás után beoltottam egy szépen beszőtt és egészséges sütivel. A szalma elég nedves volt még, ezért vágnom kellett légnyílásokat a fedő alufólián, nehogy bepenészedjen a telep. Majd meglátjuk. :)
Nem értem egyébként, hogy sokan miért használják a PF, sütis technikát. Véleményem szerint drágább, körülményesebb és lassabb is. Casinges módszerhez is kell ugyan úgy terrárium és az azt biztosító feltételek. Nekem a sütijeim azok tapasztalatnak nagyon jók voltak, abból sokat szereztem.
Most már csak úgy összeállnak a dolgok és nem tűnnek olyan bonyolultnak. Szerencsére mással is így van mostanában. Az előbb dobtam össze egy spórás fecsit, hogy beoltsam a kölesemet. -A kívánságlistám szerint- azt a gyakori fajta shiitake mexikóis csiperke gombát kaptam a boltban, amit a lista elején kértem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | No, utána olvastam az outdoor termesztésnek (egész érthető kis leírás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm). Lenne pár kérdésem: Ugye mikor megvan a táptalaj gombóc, akkor feldaraboljuk, és beletesszük a műanyag dobozba, rá a kartont, és a többit. A műanyag dobozra rá kell tenni a tetejét, vagy nem lényeges? Az kiültetés idejéről nem volt egyértelmű információ. Azt írja, hogy ha tavasszal, vagy nyár elején ültettük ki, akkor le kell takarni fóliával. Az okozhat problémát, ha én csak nyár közepe felé tudnám kiültetni? Az utolsó kérdés: Van valami igazság ebben:"Ezek a világ legerõsebb fajtájú gombái, nem ritka, hogy hétszer erõsebbek, mint egy normális P. Cubensis."? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm. Akkor elvileg működhet a termesztés outdoorban is?:) Most így újra felkeltette az érdeklődésemet, mert lakásban nem lett volna elég helyem. Most viszont ha ez működik, akkor megpróbálom én is kint valahol az erdőben egy párásabb helyen. Várom a tapasztalatokat, kep:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Fúh, az előző hozzászólásomban végig búzáról beszéltem! A "búza" szavakat mind váltsátok le kölesre! :) Bocs! |
| | | | |
| | | | | | | | | | @deeptrip
Nem tudom, de a sárga köles jóval elterjedtebb, mint a vörös -és működik is.
Ma gondoltam rá, hogy újabb kolóniákat hozok létre ezért előkerestem az üveget, amiből a korábbi adag átszőtt búzát öntöttem casingbe. A nagy izgatottság miatt elfelejtettem kimosni azt, de amit 4 nap után látok... kicsit meglepett:
http://kepfeltoltes.hu/100601/hehe_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Haha. :) Szobahőmérsékleten volt az üveg végig, zárt tetővel. Amikor átöntöttem a búza nagy részét emlékszem rá, hogy nem volt fehér rész a falhoz tapadt szemeken (különben azokat is átsöpörtem volna). Asszem' az üveget nem mosom ki. :) Steril késsel átkaparom a maradékot egy új talajba. Tanulság: NEM SZABAD PAZAROLNI! :)
Egyébként én nem vártam meg, amíg az egész adag búzát átszövi a micélium. Az első látható fejlődés után jól felráztam, majd vártam három napot. Ekkora már jó sok helyen be volt szőve. Felráztam megint. Az utolsó rázás után már nem volt olyan látványos a fejlődés kívülről. Ismét két nap után már öntöttem a casingbe az üveg tartalmat és közben is láttam, hogy sok beszövetlen rész maradt.
A casing pedig hogyan áll jelenleg? Szerintem holnap után legkésőbb már megy a kukába (terrárium). :) Illetve meglátom hogyan áll holnap, mert ma már nem találtam beszövetlen részt a takaróréteg (kókuszrost+macskaalom) alatt, valamint az utóbbi réteg jelentős mértékben megvékonyodott. Vigyázni kell, nehogy átszője a micélium a takaróréteget.
Kis spriccelővel jó ötletnek találtam a locsolást, mert a kókuszrost térfogati aránya jóval kisebb lett a macskaaloméhoz képest. Ez azt jelenti, hogy szárad a takaróréteg.
Majd még írok, megyek főzni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz az infót srácok jól hangzik! Sárga vagy vörös köles között van különbség? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A köles szerintem is az egyik leghálásabb csíra. Én csak 1/2 órát tartom forrázás után ázva, utána viszont 1-1,5 fazék+fedő befőttesüvegben. Gipszet nem használok. Sose fertőződött el, gyorsan indul de kell 3 hét a teljes beszövéshez. Gyorsabb csírát tudok de biztosabbat nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valaki próbált már szárított gombát feléleszteni és abból LC-t csinálni, vagy közvetlen oltani vele? Valahol olvastam hogy lehetséges, de mivel nem steril a gomba, könnyen elfertőződhet. Arra gondoltam hogy H2O2-s vízbe áztatom a termőtestet és erjesztett gabonára rakom. Működhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hanaura:
én erre most nagyon rákaptam és tényleg csodálatos dolog! Alig várom az első gombákat! És ami a legjobb, hogy tudom kivel, kikkel fogom elfogyasztani. :)
deeptrip:
jórészt Tester leírása alapján csináltam mindent (egykalapalatt). Felforraltam kellő mennyiségű vizet, majd ráöntöttem a kölesre, amihez még korábban raktam egy kis gipszet. Lefedtem és hagytam állni ~2 órán keresztül. Kuktázni nem kuktázok semmit. Lábos+fedő eddig tette a dolgát. Nagyjából 150 percig voltak a gázon, amihez hozzávettem a felforrási időt is. |
| | | | |
|