DAATH

A pillanatnyi felvillanás néha felér egy egész élettapasztalattal.

Oliver Wendell Holmes

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (753 - 802)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Baracuda2011. január 10. 07:57
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. január 3. 00:53
 
 
Egy számomra ismeretlen jelenséggel találkoztam... mi lehet ez?

Sütivel oltottam szalmát. Egy alufóliával lefedett jénaiban nőtt, hogy lássam kívülről hogyan halad. Elkészült, ezért kinyitottam. Két fekete folt volt a szalma tetején (középtájt kb. 6 cm. átmérőjű, és a szélén egy kisebb), amit a micélium (még?) nem hódított meg - bár a szélével elboldogult. A folt környékén jól látszik, hogy a micélium be tudta kebelezni.

Gondoltam "ez penész lesz, bukta". De nem! Megnéztem közelebbről és határozottan nem az. Szaga sincs, csak a szokásos gomba illatot éreztem. A micélium makk egészségesnek tűnik. Sajnos megfelelő minőségű képet nem tudok készíteni, ezért megpróbálom leírni ahogy csak tudom:

A szalmaszálak külső felületén vannak apró fekete pöttyök. Nem csak a "süti" külső felületén, hanem lejjebb is megjelentek (de csak a felszín közelében). Kb. negyed-háromnegyed mákszem méretűek. A szalmaszálak, szalmacsomók belsejében semmi nyomuk, csak a külső felületen látszanak. Némelyik határozottan olyan, mintha a szalmaszáltól merőlegesen kifelé ágaskodna, némelyik csak egy pici mákszemhez hasonlít. Többnyire egyenként fordulnak elő 1-2mm távol egymástól, de van, ahol kb. 10 is van egy kupacban.

Kicsit "ragaszkodnak" a szalmához, többször végig kell húzni az ujjam, hogy lejöjjenek. Nyomásra egyszerűen csak kilapulnak/elkenődnek. Kb mintha gyurma lenne. Nem látni nedvet vagy hasonlót (megfordult a fejemben az is, hogy talán valami rovar odapetézhetett... de nem úgy tűnik... na meg hogy került volna oda?!).

Szóval a kérdésem röviden annyi, hogy WTF?!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 27. 15:52
 
 
az mit jelent, ha két máskor, másik lenyomatrol készült fecsibe 1-1 fekete, kb 2 gyufaszálvég nagyságú mákhoz hasonlo vmi uszkál? kétlem, hogy osszeragadt mici, de ki tudja. csak ezekbe a fecsikbe van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. december 21. 17:35
 
 
Soka: én az első néhány próbálkozást leszámítva csak zeolitot használtam. Maximálisan meg vagyok vele elégedve. Jó állagúak a sütik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 21. 14:20
 
 
tester: nekem az egykalapalatt-ba a PM küldés nem ment:) lehet elkuldi, de mindenestre nem jelzi az elküldöttben.

buzakorpa, tönkölybúza-dara, barnarízsliszt kombohoz mit szóltok? vermit kihagynám, mert nincs:) arányilag?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 21. 11:57
 
 
Á, az csak egy szem köles a micélium tetején :)
Tényleg durva amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. december 21. 11:33
 
 
AZTAMINDENIT, DURVA!! :)

Itt van előttem egy üveg kevéske kölessel, aminek a tetejére az vagyon írva, hogy 11.23. Szépen szövögette a mici, aztán felrázás után kiszáradt a köles a radiátor és amiatt, hogy van egy vatta a tetején a légcsere miatt.

Egyébként most szívok már sokadszorra a radiátor miatt... Vennem kell egy akváriumi vízmelegítőt, mert a nagyon száraz a meleg (ami egyébként tartja a stabil 28 fokot...) a radiátor fölött és kiszárítja a táptalajt, spawn-t (ha van hova szöknie a víznek, ugye a vattás légcserenyílás).

No, és mit látok ma? Megfordítottam picit az üveget és látom, hogy a kupak/fedő aljára van ragadva egy csomó beszőtt köles és apró gombák lefele kukucskálnak! Ezek szerint a köles is elég, hogy kijöjjenek....

http://kepfeltoltes.hu/101221/heh_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Elnézést a gyatra minőségért, de az üveg össze-vissza töri szegény fénysugarakat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2010. december 20. 19:14
 
 
Köszi, működik!
Nem tudtam, hogy van ez a WikiEd!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
dora2010. december 20. 09:27
 
 
"orvosi" steril viz alatt gondolom MilliQ-t ertett. szerintem felesleges, csak komolyabb dolgoknal szamit igazan.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2010. december 19. 22:54
 
 
A szerkesztőablak jobb oldalán van a "Vezérlőpanel".
Ha abban a bal alsó gombot("Váltás WikiEd és sima szerkesztő között") megnyomod akkor kapsz egy kurzort.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 19. 21:57
 
 
Azon belül hová nem lehet írni, és milyen hibaüzit kapsz vagy hogyhogy nem lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2010. december 19. 19:29
 
 
(illetékes(ek): Egykalapalatt.info-ra nem lehet írni.)
Nekem is lenne ilyen sütis kérdésem.
PF sütiben a vermit szeretném Zeolittal(macskaalommal) helyesíteni. Ettől nem lesz lazább a süti? Nem fog szétesni?
Illetve láttam/olvastam, hogy kávét, tisztított dióbelet is be lehet keverni. Ezeknek lesz valami stimuláló hatása a micire, vagy a kalapokra?

Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 17. 13:10
 
 
buzadara/buzakorpa/barnarizsliszt/csapvíz sütikombo mukodhet? csak lábas van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2010. december 15. 11:24
 
 
Kéretik az előzőt törölni...
Spawn és monotub amiket kerestem.
Bocsesz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 13. 14:37
 
 
Egy kérdés: Szükség van kuktára? Tudom, sima edénybe is meg lehet csinálni, csak annyi kell, hogy ne szemes gabona legyen. 3 szoros sterilizálással (egymas utan 3x), szerintem müködhet. Szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 13. 08:41
 
 
A fürdőszobát szerintem is felesleges fertőtleníteni, még akkor is ha oltás megy majd benne (pl csírával szalmát).

A lényeg ugye az lenne, oltás közben a levegőben ne szállingózzon por vagy penész a levegőben, vagy ne hullhasson bele a sterilizált táptalajba.
Ezt úgy is el lehet érni ha egyszerűen lezuhanyzik az ember.
A pára összegyűjti a levegőből a szennyeződéseket és pár perc múlva kicsapódik a falakra, ezután már csak arra kell figyelni hogy ne legyen bent légmozgás, amivel újabb szennyeződések kerülhetnek be a levegőbe, vagy esetleg felkavarhatják a már bent lévőket, ami a nedvesség miatt elég nehéz lenne.

Persze nem árt néha alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.

Ugyanez igaz a gloveboxra is, azt sem kell mindig fertőtleníteni, elég átmosni, vagy permetezőflakonnal beteríteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. december 12. 11:25
 
 
Spóralenyomatot úgy egyszerűbb venni, hogy fogod az ideális kalapot és ráteszed egy annak megfelelő méretű alufóliadarabkára, amit előtte tömény alkohollal átitatott fülpucolóval alaposan átkentél, és hagytad, hogy az alkohol elpárologjon töménységtől függően pár másodperc alatt (96%-t használok). Végül a fólia és a kalap kettős fölé helyezünk egy poharat, hogy védjük a további szennyeződésektől a lenyomatunkat.

Általában egy egészséges kalapból készíthető több lenyomat is. Előnyei a papírral szemben: a fólia olcsó, kisebb helyet foglal, egyszerűbb megtisztítani, könnyebb róla kaparni a spórákat, félrekaparásnál nem szóródnak szét a spórák ezer helyre, mint például egy borítékban, kényelmesebb vele dolgozni, és egyszerűbben visszazárható. A spórákat könnyen elkenhetjük, miközben vesszük ki a kalapot a két papírlemez közül, blabla.

Orvosi desztillált víz receptre? Desztillált vizet öt literes kiszerelésben is lehet kapni a teszkóban párszáz forintért, ha valakinek erre lenne szüksége, de nekem problémám még nem volt a csapvízzel sem, amit pár percig forraltam mikróban, majd hűtés után kaparhattam bele a spórákat.

"A perlitbe meg hidrogénperoxid kell kis részben (1 dcl. 30 %-os hidrogén 3 liter viz)."

1 dl 30%-os hidrogénperoxid? Veszélyes, talán szükségtelen is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Styx2010. december 11. 10:47
 
 
Nem értem minek bonyolítjátok a helyzetet. A siker titka röviden: A spóranyomatot ugy a legegyszerűbb elkészíteni, hogy borítékba teszed a kalapot 24 órára (peresze olyan kalapot aminek barna a lemeze abban sok a spóra). A kalaphoz tiszta eszközzel érhetsz csak. A boritékban 24 órát hagyod állni majd kiveszed és leragasztod az egészet. Ha a perlitágyba túl sok a víz akkor nagyon magas a pára nem lesz spórás gombád. A boritékban steril késsel kaparod ki a spórát amihez orvosi desztillált vizet használsz, ami kis üvegcsébe van (egészségügyből lehet könnyen szerezni patikában csak vényre adják, pedig csak víz) ezzel oltod a talajt !. A vermukulitos a legjobb (barnariszliszt 1/4, Viz 1/4, Vermi 2/3 rész) megoldás. Nem kell semmi szoba fertőtlenités meg ilyen hülyeségek. Egy egyszerű átlátszó dobozban jól működik az egész, szellőztetni napi egyszer bőven jó, ventilátor sem kell. Nincs szükség szoba fertőtlenitésre. A benzinkutas desztiláltvíz nem igazán jó,átbaszós, csak az orvosi. A spórához csak tiszta eszközzel lehet érni. A perlitbe meg hidrogénperoxid kell kis részben (1 dcl. 30 %-os hidrogén 3 liter viz). A perlitből ki kell szorítani a vizet, nem túl erősen 3-4 centi vastagon elég a láda aljára. Ezek a buktatói a folyamatnak. Ja és 40 perc sima kuktázás is bőven elég, nem kell semmi extra. Mindig meg kell várni amíg minden részt besző a micélium a befőttes üvegben. A 0,7 üveg tetejére elég 4 db. 5 mm átmérőjű lyuk amit pappírzsepivel takarsz le úgy hogy a széleit leragasztod szigetelő szallaggal. A teljesen átlátszó műanyag láda a legjobb a célra. A micélium és a szabad hely aránya kb: 1:10 - 1:20 -hoz legyen. A micélumot alma nagyságúra érdemes darabolni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 10. 01:50
 
 
Hogyan csinálj egy 'tiszta szóbát'?

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/46.html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 10. 01:47
 
 
ez elég?

olvastam a Lysol sprayrol, de ez csak USA-ban elérhető.

http://www.lysol.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Lysol#Ingredients

Vmi hasonló Magyarországon?

Kösz a tippeket!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. december 9. 20:42
 
 
én a fürdőszobát tömény (~15%) hypos/flóraszeptes/domestosos vízzel szoktam szórófejes flakonból és/vagy ronggyal. a dobozban pedig 3%os hyperol oldatot használok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 9. 16:46
 
 
írjatok meg legyszi, mivel fertőtlenítetek, pl a területet körülötte vagy egy szobát. klórmeszes víz? hypo?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. december 9. 01:37
 
 
Hjaj emberek... baj van. Néhány napja oltottam szalmát. Nagyjából ugyanúgy, mint eddig: előtte beáztattam enyhén mosogatószeres vízbe 2 órára. Utána kinyomkodtam, beleraktam egy párnahuzatban a fazékba. Öntöttem rá vizet, amihez adtam némi meszet (1. hibalehetőség: kicsivel többet, mint általában - úgy emlékszem, hogy kb. másfél evőkanálnyit... azt hogy mennyi vízhez, meg nem mondom... de nem volt túl sok... 3-5 liter lehetett kb.) és bár nem szoktam, de valamiért ("menjünk biztosra"), adtam hozzá pár csepp mosogatószert is. Másfél óráig 70-76 fokon tartottam (most különösen pontos voltam, 5 percenként ellenőriztem). Aztán hagytam hűlni, kinyomkodtam belőle a vizet, és megvártam míg teljesen kihűl. Közben a szokottnál is jobban kitakarítottam a fürdőszobát. Körbenyaltam mindent flóraszepttel, a kádat különösen (abban szoktam dolgozni). Aztán a megszokott módon összemorzsoltam a sütit (még apróbbra, mint szoktam... mondván, hogy legyen több oltási pont) és elkevertem a szalmával. Egy átlátszó falú edénybe tettem, hogy ne kelljen kinyitnom ahhoz, hogy kövessem a beszövés menetét. Betettem az inkubátorba, majd vártam, hogy 2 napon belül elkezd fehéredni. Odáig szép lassan eljutott, hogy a süti darabkái már újra fehérnek látszanak. De ennyi az egész... a szalma érintetlennek látszik. Mit csinálhattam rosszul? A kicsivel több mész és a mosogatószer lehet a baj? Elfertőződött volna (nem hiszem... most beleszagoltam és teljesen OK)? Nem kellett volna olyan apróra morzsolni? Vagy ha kisebb a spawn aránya ez van (ez most kb 5:1... az eddigi kisérleteim kb. 2:1 voltak)? Tanácstalan vagyok...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 1. 20:10
 
 
Verticillium illik rá, de nem vagyok benne bíztos.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. december 1. 20:06
 
 
Locsolás után sokkal rosszabbul néznek ki. Lehet elkapta vmi baci? Vízcseppek altal? Talan a masodik flush jobb lesz. Bármilyen ötlet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2010. december 1. 08:27
 
 
A vékony, magas gombák szerintem a kevés szellőztetés miatt vannak. Szellőztess gyakrabban, attól nem lesz bajuk. A zacskóba esetleg tegyél perlitet, és akkor szerintem nem is kell majd permetezni őket vízzel. A gombákon lévő kék foltok valószínű attól vannak, hogy permetezéskor a víz hozzájuk ér, és ott bekékülnek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. november 30. 11:52
 
 
Lehet csak nekem tunnek száraznak:) Van bennt nekik víz, nemtudom hogyan csavarjam feljebb a páratartalmat:)

Kell egy jobb permetezo:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. november 30. 11:41
 
 
Kösz :)

Beindultak:) Kicsit vékonyabbak, mint elképzeltem. Egy-két gombának megrepedt a kalapja, még egész kiskorában. Arra gondoltam ez a nedvességtartalom miatt lehet. Aljan sok kék folt van, de ez inkább psilocybin kék, mint penész. Az a furcsa, hogy mindegyik kicsit vékonyabb, mint itt: http://www.shamanic-extracts.com/xcart/images/d_157.jpg

Az mitől lehet?

Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 28. 22:46
 
 
Nem vagyok még túlzottan tapasztalt, de megpróbálok tanácsot adni :)
Mit jelent, hogy nagyon lassan nőnek? Mikor kezdtek el nőni? Mekkorák?

Én a helyedben nem locsolnám. Ha arra gyanakszol, hogy azért állt meg a növekedés, mert nincs elég nedvesség a sütiben, távolítsd el a pineket, és inkább dunkold hűtőben 1 napig, aztán próbálkozz vele újra.

Szerintem nem a vermi a legjobb. Drága, viszonylag körülményes beszerezni, és azt mondják nem túl egészséges a pora. Én a macskaalomra esküszök: bio-lux márkájú, zöld papírzsákban árulják. Csak az ásványi alapú (jelen esetben zeolit) a jó... agyagosat vagy bármi mást nehogy megvegyél. Azt írják, hogy nehezebb eltalálni a megfelelő nedvességtartalmat macskaalomnál, de nekem nem volt vele gondom: kezdőként, méricskélés nélkül, elsőre sikerült. Annyi vizet raktam hozzá, amivel már épp elkezd tocsogni, aztán kevertem hozzá még egy kis macskaalmot, hogy felszívja. Nem árt, ha keverés közben 5-10 percre hagyod állni: időbe telik mire felszívja a vizet (közben érdekes sercegő hangot ad)... ha sietsz, végül szárazabb lesz a táptalajod, mint szeretnéd.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2010. november 26. 12:49
 
 
Mitől lehet az, hogy kinőttek a gombakezdemények (apro meg nagyobb pinheadek), de nagyon lassan nől? Zacskóba van, alján víz a humidity miatt, growbox volt, lehet nem áztattam be eléggé az elején. Kicsit száraznak látszik. Ha meglocsolom jó lesz?:) Hőmérséklet rendben van.

Vermikulit helyett mit lehet még használni barnarízsliszt mellé? Illetve milyen táptalajok vannak, amiket lehet? Azt írtátátok, hogyha nem vermi, akkor muszáj kuktázni. Ez igaz? Vermi a legeslegjobb, legbevaltabb? Tehat, ha mondjuk nekem nincsen kuktám..

thx

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 15. 16:01
 
 
Azt hiszem bátran mondhatom, hogy bevált... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 12. 18:30
 
 
Vasárnap megírom, hogy mennyire vált be a ventilátoros-időkapcsolós-szellőztetős kókányolásom: 6 óránként bekapcsol fél órára egy 8 centis házhűtő ventilátor és szívja ki a levegőt a dobozból. Addig is reménykedek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 11. 08:51
 
 
Nem desztillált vizet használtam... nagyon apró szemcsékről van szó... kb. mint a liszt. Ha megmozgatom az üveget, akkor jönnek fel az aljáról, egy kis rázásra pedig el is keverednek, kicsit zavarosabbá téve az oldatot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. november 11. 08:44
 
 
Ami kicsapódott főzés után az lehet akár vízkő is, ha nem deszt vizet használtál.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 11. 01:15
 
 
Újabb kérdésekkel bombáználak benneteket tapasztaltabb kollégák!

1, Oltottam nem rég szalmát: vasárnap tettem ki őket teremni. Ez az első kísérletem, egyelőre takaróréteg nélkül. Bár egy kis (sterilizált) nedves perlittel+macskaalommal megszórtam a tetejét, hogy mégse száradjon ki olyan könnyen (de nem fedtem be teljesen). Szövődik még 1-2 adag, velük szeretnék takaróréteggel kísérletezni majd. Akik kinn vannak, eddig teljesen szépek. Semmi szag, szép fehér. Szerintetek mikorra várhatom, hogy elkezdenek pinesedni?

2, Ti hogy oldjátok meg, ha 1-2 napra magára kell hagynotok az épp cseperedő gombákat? Sajnos nekem most 2 napig nem lesz alkalmam velük lenni. Arra gondoltam, hogy egy számítógép ház hűtő ventilátorból, adapterből és időkapcsolóból összekókányolt szerkezettel fogom megoldani. Napi 3x15 percig fogja szívni a dobozból a levegőt (persze megfelelő szűrőn át). Vélemény? Tapasztalat? Ötlet?

+ az előző hozzászólásaimhoz kapcsolódóan:

A "talán fertőzött" sütik egyre szebben nőnek! Mióta beindultak, csak gyorsulnak. Az egyik már az üveg oldalát majdnem teljesen benőtte. Valamint beindult a harmadik is, ami eddig semmi életjelent nem mutatott... bár tőle aztán végképp semmit se várok :)

LC: a tiszta fehér cukros és a tiszta barna cukros oldat nem igazán vált be. Kiöntöttem. A barna+fehér cukros már "szöszös" kicsit, a mézes kicsit jobban... bár eddig csak szebb, gyorsabb mézes LC-im voltak :(

Csináltam két üveg újabb mézes LC-t: kb. kétszeres adag vizet használtam, mint szoktam (mert a keveset nehézkes kiszívni), és ehhez kicsit több mézet. Az oldat szokatlanul... akarom mondani aránytalanul sárga lett és valami rögtön "kicsapódott" belőle főzés után (valami apró, szemcsés cucc). (Peroxid most nem került bele). Egyszerűen elnéztem az arányokat? Túl sokat főztem (1,5-2 óra)? Vagy az lehet az oka, hogy ez megint egy új fajta a méz?

A válaszokat előre köszönöm! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. november 2. 20:16
 
 
Nah... végre eljutottam odáig, hogy meglett mindenem (többek közt a szalmám :)) ahhoz, hogy szalmát olthassak. Kb. 1:1 és 1.5 rész szalma:1 rész süti közt volt az arány. Mennyi idő lesz a beszövés ill. mikorra várhatok termést szerintetek? (Persze ha mindent jól csináltam)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 31. 18:53
 
 
Én nekem is voltak ilyen fertőzött, nem fejlődő üvegeim. Felnyitás után viszont elkezdtek jobban mozogni, gondolom a friss levegő miatt. Persze soha nem tudták beszőni az üveget, csak részben. Nem érdemes velük már törődni.

tester, igazad lehet, hogy valóban a táptalajjal lehet valami, mert mind a két földemen megállt a termelés. Tanulóóóópééénz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 31. 13:21
 
 
Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 31. 13:17
 
 
Kb. két hete oltottam három sütit új LC-vel. 4-5 nap után se láttam rajtuk semmit, kezdett gyanús lenni, hogy valami nem ok. Felnyitottam az LC üvegét és beleszagoltam:"igen, ennek szaga van" :( Gondoltam "erről ennyit". Viszont valamiért nem dobtam még ki őket az inkubátorból... amíg van hely, miért ne maradhatnának? Úgy 3 napja beindult kettő. Az egyik kimondottan szépen nő, a másik visszafogottabban. Vajon várhatok tőlük valamit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 29. 23:44
 
 
Mindenképp! De odáig még van 1 vagy 2 hullám, ha minden jól megy :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 29. 17:01
 
 
Szerintem igen! Úgyis a micélium a lényeg, nem a tápanyag. Azt nem tudom, hogy problémát jelent-e a nem steril felület, de egy próbát megérhet! Majd számolj be az eredményről.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 29. 15:27
 
 
Kimerült sütit fel lehet/érdemes használni szalma oltásához?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 27. 14:44
 
 
@tester

Előfordulhat, hogy a kókuszrost, ami már több hónapja állt egy üvegben, pasztörizálás után bontatlanul, mégiscsak elfertőződött? Fertőzésre utaló szag nincsen, nem is volt. A kolonizálás gyorsan végbement! Mind a két esetben ezek az állott kókuszrostok a takaróréteg és a hozamok elég gyengék.

@deeptrip

Ez már bennem is felmerült...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. október 27. 02:43
 
 
Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy tényleg olyan fajta, mint amit ráírtak a printre.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 27. 01:34
 
 
mental_disorder:

Jól csináltad, az egyetlen értelmes tanácsom legalábbis az lett volna hogy minél többféle LC-t próbálj ki, egy majdcsak beválik.

Khrg:

Pár hétbe is telhet.
Egy-két liter vermi és perlit elég, vermiből jobb a nagyszemű, de itthon én még nem láttam.
Perlitet lehet helyettesíteni macskaalommal meg agyaggolyóval is.

kep:

A gombáknál ezek a fajta nevek méginkább fantázianevek mint a kendernél, igazából nincs ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül.
Ettől függetlenül rengeteg oka lehet hogy nem terem úgy ahogy szeretné az ember, de az ok általában a körülmények közt keresendő. Lehet pl fertőzés is, nem feltétlenül látható, de a termőtest képződésre kihat.

Nekem is sokszor volt úgy hogy ugyanaz a klón látszólag tök egyforma körülmények közt nem termett úgy mint a mellette lévő testvére.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2010. október 26. 20:09
 
 
Nem igazán jött be eddig Ecuador. 3 (0.3) g-t sikerült eddig kapni, 2 hét termőre fordítás után. Nem is hajtja magát. A föld sem hasonlít egy igazi multi-spóra kultúrára.

A klón sem úgy terem, mint ahogy arra én számítottam. Az egész földön, ugyan ott megjelenik 2-3, még pár abort rajtuk kívül, aztán ennyi egy hullám.

Kapacitásom nincsen egy újabb aprajafalvára a jelenlegi felállás szerint, ezért megeshet, hogy Ecuadort -egy teljesen friss földet- le kell cserélnem és áthelyeznem valahova. Talán beültetem valamelyik virágom mellé. Van régebbről fecsis mexikói kalapos, na meg kolumbiai saját lenyomatok, amik teljesítettek már egy párszor, szóval, szóval...

Nem csipkelődni akarok, de többnyire azt olvastam Ecuadorról, hogy nem kényes, jól teljesít változó körülmények között is, ajánlják mindenkinek. Ehhez képest ennél ideálisabb körülmények, mint most, még nem voltak a földjeimen kívül.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2010. október 26. 17:31
 
 
Az adott témakör alján van egy fehér kereső mező, használd egészséggel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Khrg2010. október 26. 16:53
 
 
Sziasztok!

Nagymamám kérdésével fordulnék hozzátok. Sokat hallott a templomban arról a bandáról, akik pikkpakk alufóliát adnak mindenkinek egy lyukas garasért. Nosza meg is rendelte, most az iguánával együtt reménykednek, hogy nagyon hamar ideér.
Első kérdése arra vonatkozik(ha jól emlékszem, hogy ezt kérte), hogy tudja valaki, hogy körülbelül mennyi időbe telik az aluminiumdarabkának elgyalogolnia onnan ide?

A másik dolog az lenne, hogy nekifogott szép lassan összevásárolni pár szükséges dolgot. Az érdekelné, hogy nem nagyipari mikroszkópikus vizsgálathoz mennyi vermikulit, illetve perlit szükséges?
Illetve, hogy a vermikulitnál mindegy, hogy nagyobb darabok, avagy kisebb darabok?

Válaszokat előre is köszöni,
Piroska néni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 22. 20:08
 
 
Na mindegy... oltottam ma biopsziával (mexikói termőtest) méz, fehér cukor, barna cukor, barna+fehér cukor oldatokat (kb. 2,5-3% peroxiddal a biztonság kedvéért). A közjó érdekében majd beszámolok, hogy melyik hogy sikerült :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2010. október 20. 18:53
 
 
Újabb kérdéssel szeretnék a tapasztaltabb kollégákhoz fordulni: kifogytam oltóanyagból és most szeretnék egy újabb adag LC-t csinálni. Viszont a jól bevált termelői mézem elfogyott. Barna és fehér cukor van itthon, meg valami közepesen gagyi bolti virágméz. Mivel éri meg a legjobban próbálkozni? Barna cukorral kísérletezett már valaki közületek?

Egyébként a múltkori "nem tudom mennyi az annyi" akcióm egész jól sikerült: szemre mértem ki (a gomba 90%-a víz... mennyit tudnék egy 25 millis fecskendőbe beletömni?). Kb. azt a szintet sikerült eltalálni, amit szerettem volna :)

Minden jót és köszi a választ!
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!