|
Legfrissebb hozzászólások (693 - 742) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Üdv Mindenkinek!
Próbálta már valaki a főtt kukoricát táptalajnak? Nagy nemzetközi hipermarketlánc (nem a madaras :) ) boltjában lehet kapni vákuum zárású (nylon zacsiban), hőkezelt főtt kukoricát ami hűtés nélkül eláll. Tartósítószer nincs benne. Cukor rogyásig (kóstoltam :) ) (ahogy tudom, nem hozzáadott). Nedvesség is (szerintem) pont méret. A lényeg pedig, hogy nem kell a főzőcskével meg a kuktával bíbelődni. Az ötlet onnan jött, hogy éppen egy kóstolás után kint hagytam a kukoricacsövet (csak a csutkát) az asztalon, és kb. két nap múlva, olyan gyönyörű penésztelep fejlődött rajta, hogy ihaj. Oltottam is párat, de 1000 éves (legalább 4) spórával (ebből is látszik mennyire megihletett :) ). Ha valakit érdekel, majd beszámolok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Három napja, három, három flushos PF sütit felhasználva beindítottam az első széna kísérletet (ennyi hármas csak szerencsét hozhat). Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle, mert máris lehet látni, ahogy a mici munkához látott! Sokszor olvastam kérdésként, hogy a kimerült, vagy majdnem kimerült sütiket lehet e valamire használni, de érdemi válasz annál kevesebb van. Gondoltam erről a kísérletről, és annak eredményességéről (vagy eredménytelenségéről) beszámolok a köz okulására.
Mellette elraktam 1/2 kiló búzát erjeszteni, mivel a rozsos módszer vmiért nekem nem akar működni (lásd lejjebb). Ehhez szívesen fogadok tanácsokat (pl. honnan tudom, hogy megérett a táptalaj?) Minden 2-3 nap cserélem a vizet, illetve átmosom a magokat.
Köv beszámoló egy-két hét múlva... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv mindenkinek!Lenne pár kérdésem a gombtermesztéshez értőkhöz.Remélem nem túl hülye kérdéseim vannak, de most kezdtem bele és tapasztalatlan vagyok még. :D A kérdéseim tehát ezek lennének: A kolonizálást a gloveboxban kell csinálni vagy berakhatom szimplán a poharakat a szekrényembe?A kolonizálást ugye teljes sötétségben kell csinálni, de az nem baj, ha a szellőztetés közben fény éri a sütiket ?A kolonizálásnak akkor van vége ha a sütiket fehérre beszőtte a gomba ?Ezután kell a sütiket kicsúsztatni a poharakból a gloveboxba ?A termőre fordítás szakaszában végig fényen kell tartani a boxot ? A válaszokat előre is köszönöm. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Srácok, az elképzelhető, hogy a BIO rozs, amit BIO boltban vettem mégiscsak tartalmaz valami gombaölő szert? Mert szinte kizárt, hogy egyik oltvány sem indul meg soha... Most kuktában főztem, tettem hozzá egy csipet gipszet. Vártam a főzéssel 3 órát, hogy hidratálódjanak. 300ml rozsra raktam 150ml vizet, ahogy az egyik videóban láttam (ami állítólag nagyon szépen szokott működni). Mit rontok el? Miért nem indul meg egy sem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én olyat is hallottam, hogy a kávé zacc kiváló táptalaj gombáknak. Érdekelne van-e erre tapasztalat. Illetve caseingnek lehet-e használni?
Asszem rájöttem amúgy miért nem sikeredik soha a rozsos módszer. Mert nem kuktában csírátlanítottam. Igazam lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | En nem vagyok szakerto, de ha belegondolok hogy a koffein az emberi agyban fejti ki hatasat, akkor eleg elkepzelhetetlen hogy a gombakat stimulalna... maga a kv porkolt novenyi tormeleke lehet jot tesz a sutiben, nemtudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | :)
WC-s képeket én is szeretnék......!
M3th> Videókban bent van... igen, össze kel szarozni a konyhát :) Soproni> Én is olvastam hasonlót, hogy a sütikhez kávét is tesznek, és a koffein megdobja. Még nem teszteltem, esetleg valaki tapasztalat? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tudom nem igazan magic mushroom tema. Csak gondoltam megosztom veletek. Ket hete beoltottam egy tekercs wc papirt laskagombaval es neki allt teremni. Hihetetlen milyen jopofak...A tekercs pappir tele van apro termotestekkel :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szarvasmarha trágyát hogyan kell sterilizálni táptalajhoz? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a választ. Most egy órát főztem és mivel kuktám nincs csepegtetés után egy órát fedő alatt csírátlanítottam. Kíváncsian várom, hogy mi lesz az eredmény... A vermis sütikhez ezek szerint kicsit túladagoltam a vizet. Köszi a tippet. Eztán jobban odafigyelek.
Más:
Egy haveromtól (testépítő) kértem egy ampulla szteroidot, mondván a szteroid megnyomja a gomba fejlődését. Kaptam is, de kisült, hogy ez a cucc ötféle tesztoszteront tartalmaz. Tudja valaki hogy ennek lehet e gyakorlati haszna? És ha lenne, akkor milyen formában lehetne bevetni. Amennyire látom az ampullában ez egy elég sűrű, szinte szirup szerű cucc. Arra gondoltam, hogy az oltóvízhez keverem a spórákkal együtt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a hagyományos értelemben vett szteroidnak számít és így nem merem kipróbálni. Ötletekre, tippekre elrettentő történetekre mind vevő vagyok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Búzánál kb 45 percig kell rotyogtatni hogy a szemek nagyobbik része megpuhuljon annyira hogy összenyomva szétkenődjenek, de maguktól még nem csattanjanak szét. Aztán egy alapos lecsepegtetés is kell hogy ne maradjon felesleges víz a szemeken, mert kuktázás alatt tovább főne, amit most el kell kerülni.
Sütinél az üveg alján gyűlik össze a víz, eláztatja -> megposhad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Legalább 20x próbálkoztam rozsos telepet csinálni, de még egyszer sem indult meg soha! Nem tudom mit rontok el, már rongyosra néztem az összes fellelhető videót, de eredmény eddig semmi. Legtöbbször azt csináltam, hogy 24 órára beáztattam a rozst, aztán 15 percig főztem (lobogástól 15 perc). Utána 90 perc csírátlanítás gőzzel. Egyedül a gipszet nem raktam hozzá, amit a videó ajánl, mert itt olvastam, hogy anélkül is szép eredményeket lehet elérni. A kész befőttesüvegben szépen peregnek a szemek, nem vizes a dolog. Arra gondoltam, hogy talán gőzölés közben kiszárad (de akkor hova tűnik a víz? a két oltóluk túl kicsi és még ott a fólia is...).
Másik kérdésem:
Az elmúlt két vermis próbálkozásomnál történt, hogy a fonalak nem szőtték át az egész sütit, hanem egy ponton megálltak és egy rés keletkezett a táptalaj és a már átszőtt rész között. Mikor kibontottam az alsó résznek kicsit alkoholos szaga volt. (Amúgy semmi baja nem volt a végterméknek, de biztos ami biztos csak magamon teszteltem az első szüretet). Hogy ecetesedhet/alkoholosodhat meg pont az alsó rész? Elméletileg ott kapta a legtöbb hőt és ott a legvédettebb.
Mondjuk ha segítenétek rájönni, mi lehet az oka, hogy nem megy nekem a rozsos módszer, nem lenne szükségem a vermis-sütikre többet. Előre is köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a kalap alatt kicsivel fekete akkor tele van kraftal :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Leszedtem nehany abortot, es nemelyiknek nemcsak a kalapja, de belul is eleg feketes, ez azt jelenti hogy mar bomlasnak indult vagy csak tele van krafttal? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az elonye leginkabb az, hogy kibirsz valasztani egy szamodra szimpatikus genallomanyt, es azt klonozod, igy az abbol letrejovo kultura tobbe kevesbe olyan lesz mint a klon eredete.
Ugyan ez a hatranya is, hiszen ha hagyomanyosan sporabol csinalsz kulturat, ott rengeteg genallomany fog keveredni, aminek 1 resze szereti az adott korulmenyeket, masik resze nem. Ha klonozol egy gombat , akkor azt a genallomanyt klonozod ami az adott korulmenyeket szereti es punktum. Tehat ha nem tudsz teljesen allando korulmenyeket teremteni nekik akkor jobban jarsz multikulturaval, mert ott mindig azok fognak a legjobban fejlodni amelyikek az adott szitu legalkalmasabbjai, mig ha x helyrol klonozol egy atomnagy, szep gombat, az y korulmenyek kozott lehet hogy eppenhogy, vagy annyira se fog fejlodni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi az infót diaZ! :)
Egy valamit még nem teljesen értek: Mi az előnye és hátránya a gomba klónozásának? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Natura:egyik ismerősöm próbálta a bentonit alapút de vizezésre tömör masszává ált össze , próbáld inkább a zeolit alapú bioluxot az tartja a szerkezetét.
M3th: natúr tőzeg kis mészkőporral szerintem jobban megfelelne ,üzemi csiperketermesztésnél is ezt használják. a savanyú pH miatt a penészgombák is szeretni fogják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Új vagyok a fórumon. :)
P. Cubensis takarórétegnek savanyú tőzeg megfelelő? A natúr tőzegtől a pH szempontjából különbözik. Milyen vastagságban kell alkalmazni?
Valamint érdekelne, hogy érett szarvasmarhatrágyát hogyan kell sterilizálni? Az én tippem: Beteszem egy sütőzacskóba a cuccot, lezárom és ezt az egészet egy tepsiben berakom egy sütőbe magas fokozaton kb 1,5 - 2 órára. Mi a véleményetek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A betonit alapú, csomósodó (Cirmi) macskaalom is alkalmas takarórétegnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok ! Kicsit át kellett fogalmazzam a hsz.t hogy ne sértsek szabályt :) Végigolvasva a topicot, látom itt összegyűlik a tapasztalat esszenciája. Mivel nekem csak más területen vannak kertész tapasztalataim, ezért elkelne egy kis segítség a kezdeti nehézségek elkerülése végett. Pl. csak a holland leveleket/csomagokat bontogatják fel a határon, vagy esetleg van egy listájuk a feladókat illetően ami alapján minden külföldi küldeményt szelektálnak? Kinek mi a tapasztalata? Mi a véleményetek az Albino PE 1.0 áról? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdvözletem
Segítséget szeretnék kérni. Agaron szeretnék szelektálni, 2 különböző szárított laskából és nem tudom eldönteni melyik agaros táptalajt válaszzam: agar-méz(egykalap-on leírtak szerint(fullbio Akác- vagy repceméz a jobb?), Agar-sörélesztő(itt a keverési arány érdekelne), Agar-húsleves (mikro laborban ezt használnak)
Kísérletezni módjával tudok, 15 petri csészénél több nem fér el a gboxban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyebkent maga a hipo mennyire veszelyes? pl gloveboxban azzal szoktam bepermetezni es mivel utanna csukva marad nem is parolog el belole...aztan bent matatok, mondju par csepp hiposviz ha erintkezik a dolgokkal az mennyire para? Sporanak gondolom para, micinek nem? Vagy ha egy kis fincsi hipo aroma is bezarodik a befottesuvegbe a sutivel? |
| | | | |
| | | | | | | | | | O2, só meg víz keletkezik, a H2O2 mondhatni semlegesíti a hipót, de amúgy sem jó ötlet keverni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Ha H2O2 és NaOCl reakcióba lép egymással, lehet veszélyes? Gondolok itt pl klórgáz felszabadulásra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Koszi, elsosorban kintre terveztem de egy kis dobozban a hutoben is probalkozok majd, egyenlore meg ugyis csak a micelium mennyiseget novelem. Legkesobb osszel beszamolok! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha bebolyhosodott a süti lehet még plusz egy vermi réteggel korrigálni? Esetleg szétmorzsolni szalmára? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Próbálkoztam vele többször de egyszer sem sikerült termőre fordítani. Outdoor lehet könyebb lett volna, de az is vagy terem az adott évben vagy nem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van valakinek valami tapasztalata P. azurescens termesztes teren? Kaptam fel liter micit a minap es nagyjabol tisztaban is vagyok a dolgokkal, de azert jo lenne valakivel beszelni aki csinalt mar ilyet.. :) Udv |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos elkezdte fonogatni a sutit de ahogy gondoltam nem lett jo, tul suru lett illetve tul vizes, nem birta beszoni, a tetejen van nehany pamacs es annyi. Kerdes: Ha csinalok egy darasabb mixet, es gloveboxban belerakom a micelium pamacsokat az uj mixbe, majd osszerazom, ezaltal kepbejohet egy befottesuvegnyi telep az uj mixbol? |
| | | | |
| | | | | | | | | | 2005-ös sporalenyomatbol nő a micélium. nehézkesen, lassacskán, de 6 évet kibírt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ami azt illeti, nekik is csak a súlyuk az, ami klónos beütést mutat. Remélem vitaminban azért nincsen hiány a prototípushoz képest (elismerem, a páratartalom folyamatosan magasabb).
Íme: http://img809.imageshack.us/img809/4669/klonk.jpg
14 gramm. 13 nap alatt összesen 30. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egy teljes gombafej print volt de kb csak 1/3 at kapartam bele 10ml be ,valoszinu sok mellement meg eleg nehezen ment inkabb ratapadtak a ture mintsem hogy lepotyogtak volna, aztan a sporas tut martogattam a vizbe meg ilyenek 8) Miutan vegeztem (elmeletileg) steril alufoliaba becsavartama fecsit h holnap ujra elovegyem. Evegett most nem akarom kibontani meg osszefogdosni :/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | A printeden egy teljes kalap lenyomata volt, mielőtt a spórákat lekapartad? A nagyobb fekete pontok azok csomóba összeállt spórák. Próbáld meg, hogy a fecskendőt függőlegesen ráállítod egy vízszintes felületre, majd vársz egy pár órát, amíg a spórák leülepszenek a fecsi aljára. Így jobban láthatod a spórák összmennyiségét.
Egyébként én úgy szoktam elkészíteni a spórás fecsit, hogy forralok egy kis vizet, majd várok, amíg kihűl. Két pohárba öntöm. Az egyikbe beleteszem a fecskendőt, majd a tubusból kihúzom a fehér(?) "nyomó" részt. A másik pohárban lévő vízzel megtöltöm fecsit "felülről", de csak addig, hogy maradjon benne levegő a későbbi összerázás miatt. Ezután kényelmesen bele lehet kaparni a spórákat a lenyomatról, majd óvatosan visszahelyezve a "nyomó részt" biztonságosan felrázható.
Érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló spórák mennyiségét. Ha nem sok, akkor nem feltétlen kell teletölteni vízzel a 10 ml-es fecskendőt (legyen inkább sűrűbb). A vízbe pedig azért szükséges belehelyezni a fecskendőt, hogy a folyadék, amit felülről töltesz be ne folyjon ki alul. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A gloveboxon belul elefant voltam a porcelanboltban... az okes ha szabad szemmel epphogy par darab fekete potty uszkal a fecsiben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Klónok, második próbálkozás. Az első így nézett ki: http://img715.imageshack.us/img715/2299/602ye.jpg
Sajnos egy hullám után nem termett többet, ami a fertőzött talajra lett fogva. 3 nagy, 1 kicsi, összesen 14 gramm.
Másik föld, új próbálkozás: http://img545.imageshack.us/img545/1896/69846913.jpg
Első hullám, szintén 14 gramm. Viszont most 1x12+1x2 mennyiségekben. Érdekes, hogy 1 nagy termett a kisebbek "helyett". A páratartalom magasabb volt, mint anno, ez lehet az oka?
Verticillium fertőzés jelei (első hullám)? http://img406.imageshack.us/img406/6633/23knk.jpg
Pár nap és szüretelhető lesz a második hullám, ami bizonyosságot tesz remélhetőleg arról, hogy ez a kolónia nem csak az első hullámig terem.
@kolorize
Okés lesz úgy, ahogyan írtad. Ha hasonló módon csomagolták a vizet, mint a mellé adott fecsit, akkor hagyd a további fertőtlenítést. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fecsi sima fecsi nem sporafecsi, printem van. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos vettem fecsit amit egy kis desztillalt vizzel egyutt kaptam meg. Termeszetesen minden 1 kis zacsiban foglal helyet, igy 1 pakkent aruljak. A kerdes: szerintetek az megfelelo-e ha a zacsit hipoba oblogetem ugy 10 percig aztan lemosom csapvizzel es berakom a gloveboxba... majd bent kinyitom, es akkor a fecsi meg a viz is steril, a vizet se kell felforralni ugye? valahol olvastam h az ioncsereltet is meg felforraljak, szerintetek forraljam fel ezt is? Masik kerdes: denaturalt szesz helyett lehet e alkalmazni alkoholos aftershave et?:D (itt nem lehet denaturaltszeszt kapni csak receptre) Mert ugye csak az oltasi lyukakat torolnem le vele, elmeletben a sutivel nem erintkezik szoval miert ne? |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: (Y) :) espeke: én úgy szoktam, hogy megnyalok egy cseppet. ha édes akkor jó, ha "fúúúúújjj" íze van, akkor kuka |
| | | | |
| | | | | | | | | | Házilag őrölt barnarizs liszttel tényleg sokkal jobb állaga lett a macskaalmos keveréknek (rostálás nélkül is) Rozsliszttel egy ragacsos trutymó lett, a búzalisztet még kipróbálom, de szerintem a házi őrlés is sokat jelent, mert grizes volt az a brizsliszt rendesen. Ha a bolti búzaliszt önmagában nem lesz jó kipróbálom a gríz+liszt keveréket, meg a házilag darált búzát is ha lesz időm. Kössz a tippet!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | LC-n miből látni, hogy fertőzött? Ált. nincs jele, de ha mégis? Pl az összeragadt, lesüllyedt darabok fertőzés..lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | főzőkanállal tessék kevergetni, akkor nem lesz 'tömbös'. tester en is szitaltam, de nem lattam nagy különbséget (bioluxos alom) ha szitalom vagy sem, csak az idő ment vele. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Térfogat.
Egyébként nem szoktam túl komolyan venni a méricskélést. Kiindulok kb. ennyiből, aztán annyi vizet vagy almot adok hozzá, hogy "jó legyen" :)
Először nekem is összeállt: elkezdte beszőni a micélium, aztán elég hamar meg is állt. De a következő levegősebb keverékkel már szépen elboldogult, termés is lett belőle. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az jó lenne.
Nekem eddig mindíg összeállt és tömör lett a sok törmelék meg por miatt és csak akkor sikerült valamennyire ha átszitáltam az almot és csak a nagyobb szemcsék kerültek a sütibe.
Az egység az térfogat vagy tömeg? |
| | | | |
| | | | | | | | | | tester: korábban már írtam róla néhány sort, de akkor még1x :)
Képeim sajnos nincsenek, majd legközelebb dokumentálom a dolgokat és ha gondolod, egykalapalatt-ra is írok egy kisebb tutorialt a közjó érdekében.
...én úgy szoktam csinálni, hogy először ledarálom a barnarizst (ez lesz az egységnyi mennyiség). Utána hozzáadok 2 egység macskaalmot. Jól elkeverem, és öntök rá egy bő egység vizet. Ekkor jól hallgatóan sercegni kezd. Megint jól elkeverem és várok egy kicsit, mert egy kis időbe telik, mire beszívja a vizet a macskaalom (5-10 perc elég). Ekkorra alábbhagy a sercegés is. Ez után kiderül, hogy sok/kevés/elég volt-e a víz. Ha "tocsog" a vízben a cucc, akkor sok a víz és hozzáadok még egy kis macskaalmot. Először mindig úgy szoktam keverni, hogy egy kicsit több legyen a víz, mint amit a macskaalom be bír szívni. Ilyenkor adok hozzá még egy _kevés_ száraz almot, újból elkeverem, és várok egy picit... és már kész is van. Akkor jó, ha szépen összeáll és nem csepeg. A keverést kanállal célszerű, mert ha kézzel gyúrja az ember, tömör gombócok lesznek a dologból, amit a micélium nem szeret. Ha mégis találunk nagyobb összeállt darabokat a keverékben, azt tenyér közt szét lehet morzsolni. Az üvegbe kanállal szoktam adagolni, és ha szükség van rá, közben _kicsit_ lenyomkodom. Akkor jó, ha nincsenek benne nagyobb üregek, de szemmel láthatóan jó levegős.
Ha már itt tartunk, még egy apróság, ami nekem nagyon szépen bevált: újabban edénynek tescos poharakat használok. 400 ft 4 darab (3 decis), jó vastag falú, felfelé tágul, simán bírja a kuktázást. Néhány réteg alufóliával + szigszalaggal szoktam befedni. LC-vel oltok, tehát nem szoktam spórolni az oltóanyaggal. Így megvan az a jó tulajdonsága, hogy a lefolyik az aljáig a cucc és a pohár teljes magasságában kezdi beszőni a micélium. Így hamarabb és biztosabban végez.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Persze, hogy szereti! :)
De csak az ásványi alapút. Én zöld zsákos bioluxot használok (zeolit). Párásítani is bevált... |
| | | | |
| | | | | | | | | | mental_disorder: a macskaalmos sütiről igazán írhatnál részletesebben, mert biztos hogy sok embert érdekel. Képek is jók lennének, én se nagyon láttam még és nekem nem sikerült rendesen pedig próbálkoztam vele. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ezt konkretan termokozegnek vettem, parasitani majd enis macskaalmot fogok hasznalni...vagy azt is szereti a mici? |
| | | | |
|