DAATH

Semmi sem tartható fenn, csak a változás.

Hérakleitosz

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (603 - 702)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 4. 12:36
 
 
http://upit.biz/images/img01681.jpg

a kis pöttyökre gondolok eléggé nehezen látni,az a nagy feher a beföttes üveg aljan(kivülröl) valami folt
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 4. 12:28
 
 
a búzát nem dobtam ki,avval várok még 1 hónapot.igen azért kérdeztem az ioncserelt vizes dolgot,,, nem értem. megprobalok képet csinalni hogy jól látható legyen. több szem többet lát :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 4. 12:24
 
 
psychoshroom:

A búzás témánál ha jól értem spórával oltottad a búzát. Én mondjuk még nem próbáltam közvetlen sprórából, de biztos hogy sok idő kell neki. Lehet, hogy túl hamar kidobtad, vagy lehet hogy a búza nedvességtartalma nem volt elég magas.

LC
A dextrózos az jól hangzik, légy vele türelemmel.
Az ioncserélvizessel kapcsolatban viszont én elég szkeptikus vagyok.
Ioncserélt vízben elvileg 0 tápanyag van, akkor miből fejlődött ki gombafonal? Ráadásul szabad levegőn volt... szerintem azt felejtsd el. Azok max szöszmöszök voltak amik a levegőből belepotyogtak.

Légy türelemmel és kövesd a recepteket. Ha elég kitartó vagy előbb vagy utóbb, de sikerrel fogsz járni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 3. 21:52
 
 
érdekes amit mondasz,hát kitudja mi lett volna =) búzával az volt a célom,hogy spawn-t csinálok belöle ( 3 beföttesüveg búza, háromnegyedik töltve) hogy azutan öszekeverjem pasztörizalt szalmával.hát ez nem jött össze.PF tekniká fog nekem beválni, csak ilyen specialis beföttesüveget még nem nagyon találtam.. : /
a mézes LC beföttesüveg az légmentesen zárt, fbs portal a tetején ellátva, a sima ioncserelt viz meg egy tető nélküli befőttesüvegben van.most akkor szüksége van levegöre,vagy elég neki ami az üvegbe van zárva?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycophile2011. november 3. 21:42
 
 
Üdv!
Én is kezdő grower vagyok, úgyhogy ne vedd készpénznek a szavam; majd a tapasztaltabb arcok megmondják a frankót.. :) De: szerintem amikor a süti kolonizálása megállt nem kellett volna kidobni, lehet, hogy csak légcserét igényelt volna. (én 2,5 decis poharakat használtam, és rozs helyett barnarizs lisztet; a tetejére 3 réteg alufóliát tettem; sem ezt sem az oltási pontokat nem ragasztottam le)
A búzával kapcsolatban nem tudom mi volt az ötlet, úgy magában az nem annyira okés, ha jól tudom.
Ha beindult az ioncserélt vízben a hifaképzés, akkor azzal lehet még kezdeni valamit; szerintem fuss neki a PF-nek még egyszer. Sok sikert! ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psychoshroom2011. november 3. 14:27
 
 
sziasztok!
már rég óta nézegetem a forumot,tanulgattam, de most tanácsra lenne szükségem :) röviden; ugy pár hete szereztem golden teacher spórát.nem gloveboxban,de steril körulmenyek között(!)a feléből,fecsit csinaltam.2 pf teket csináltam elöször. vermikulit+rozsliszt+viz keveréke,viszont nem volt olyan beföttes üvegem,aminek a szája kisebb mint maga az üveg, ezért 2decis pohárba csinaltam,sok alufóliával,szikszalaggal és ziptie-val.oltási pontot vattábol, s arra ragtapaszt tettem..oltás megtörtént,szépen növekedett a micélium,de rá 2 hétre megállt a fejlödés, a felét befonta a masik felét nem= kuka.
nem keseredtem el, bementem a madareleségboltba vettem buzát,kiáztattam kiföztem kikuktáztam,beoltottam,semmi..
végsö elkeseredésemre gondoltam,hogy akkor csinalok LC-t.
1.dextrózos
2.mézes
3.sima,ioncserélt viz.
a dextrózos üvegbe lassan (1 hét utan) icipici fonalakat látok,Jó jel.
a mézesete nehezen látom át, nem látok micéliumfonalakat,remélem csak idö kell neki
és mikor a fecsit csinaltam maradt az ioncserélt vizbe egy kis spóra,azt bennehagytam tiszta levegön. ránéztem 3-5 napra rá,s látom hogy fehér micélium szálak uszkálnak benne. megörültem.lehetséges ez?mit ronthattam el? elöre is köszönöm. üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 2. 23:47
 
 
Kókusztégla:

http://www.gazdabolt.hu/shop/kozeg/T02836-kokusztegla-650gr
650g - 150Ft
(230 Ft/Kg)

http://www.gazdabolt.hu/shop/kozeg/T03248-kokusztegla-45-kg
4500g - 1080Ft
(240 Ft/kg)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 2. 22:38
 
 
Én ezt szoktam használni, bár eddig csak casingre: http://img.index.hu/imgfrm/5/6/9/0/THM_0007805690.jpg

Én is 510-ért veszem. Kis kertészeti boltokban is lehet kapni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 2. 20:12
 
 
jön az, és nyilván gondoltatok erre, 1000 forint egy tégla a kisállatba, egy jóval nagyobbat 510-ért vettem egy gyönyörű kerti boltba. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. november 2. 16:29
 
 
Itt van TEK leírás róla: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/11916595

Ennek az úrnak/hölgynek sikerült.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 1. 23:14
 
 
Szalma lelőhelyek:

http://fressnapf.hu/termek/multifit_preselt_szalmaalom_20l
8Kg 2200Ft
(275 Ft/kg)

http://fressnapf.hu/termek/multifit_szalmaalom_60l
24Kg 4300Ft
(180 Ft/kg)

http://globalstone.hu/?modul=oldal&tartalom=1118844
15Kg 1500Ft
(100 Ft/kg)

Forró vízzel fellocsolni, letakarni, állni hagyni, önmagukban is alkalmasak nem kellenek adalékok de a tehéntrágya használ.

Laskához elég ez a forróvizes fellocsolás, majd hűlés után mehet is az oltás, más gombához nálam csak egy főzés után lett sikeres a kolonizálás.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. november 1. 21:10
 
 
vki termeszett már gombát kókuszroston? spawnal beoltva, természetesen.

van 6 üveg spawnom és nem tudom mibe oltsam be. kokuszt egyszerübb lenne szerezni most mint szalmát vagdosni stbstb. legutobbi kísérlet az 4,5 bulk szubsztrát volt (kókuszrost 6 letermett pf-el beoltva). szőtte meg minden és 1 hónapot is állt, aztán néhány gomba termett rajta, amik már az inkubációs körülmények között elkezdtek és ennyi. ez a kókusz hibája lehetett? azért kérdem, mert szeretnék most több búzával vmit beoltani, de pl lószart (!) sehol nem találtam, vagy megfelelő tehéntrágyát (száraz, no fungicid).

itt is mehet az 1:3 ratio vagy van vmi különleges igénye, főleg tapasztalat érdekel.

vagy hogy hol szerezzek trágyát, ami jó :-)

ps: shroomery szerint a lótrágya után a kókuszrost a legtápdúsabb talaj. persze kinek-hogy jön be..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. november 1. 13:08
 
 
Köszönöm a tanácsokat. Kipróbálom majd a konyharuhás módszereket, bár kicsit munkásnak tűnik nagyobb mennyiségnél. Amit még próbáltam, hogy egy tepsibe tettem a főtt gabonát, vagy főtt rizst, stb, és a tűzhelyen melegítettem, hogy száradjon le, de azért ne égjen meg. Olyanra szoktam főzni, hogy ehető legyen, esetleg a közepe legyen keményebb, szárazabb. Oltani általában másnap szoktam, addigra lehűl a kuktában.

Az egykalapalattos erjesztéses tekről vannak valakinek tapasztalatai?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. november 1. 09:21
 
 
Korrupt:
Én úgy szoktam, hogy szűrőben addig rázogatom amíg már nem sok víz csöpög le egy rázásnál. Ekkor egy konyharuhára kiterítem, szépen eloszlatom és hagyom kicsit. Nézegetem közben, hogy mennyire nedvesek a szemek. Érdemes valami objektív szempont alapján megfigyelni. Ha úgy ítélem (tapasztalat alapján, a kísérletezést nem lehet elkerülni) hogy jó, akkor betöltöm az üvegbe.

Én jobban szeretem ha nedvesebbek a gabonák mert úgy tapasztaltam, hogy akkor sokkal gyorsabb mint szárazabb gabonáknál. (Álló víz az üveg alján kerülendő!) Tudom, nagyobb a fertőzésveszély is, de ha bevállt már a TEK és van egy biztos tiszta LC-d akkor én így csinálnám.
(Ha nagyon vizes lett a gabona, gyakrabban rázogasd, talán segít eloszlatni a vizet.)

Mindenképp várd meg míg lehűl a gabona sterilizálás után. Gondolj arra, hogy a gomba 40 fok felett megpurcan!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 31. 19:51
 
 
Korrupt:

Nekem bevált az egykalapalatt-on található köles recept. A lecsepegtetést úgy oldom meg, hogy a magokat (kihűlve) beteszem az üvegbe, majd egy konyharuhát a szájára téve fejjel lefelé fordítom. Így szépen felszívja a rongy a nedvességet. 5-6 percenként óvatosan száraz részre húzom az üveg száját, és mikor már nam annyira vizes a rongy az 5 perc pihi után mehet a kuktába.
Amúgy eddig azt kell mondanom, hogy a szemes barna rizs 2-3 evőkanál száraz perlittel megdobva jobban bevált, mint bármi más.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 31. 19:45
 
 
Fsre-ről rendeltem egy új printet (PESA). Viszont amit kaptam inkább hasonlított egy használt zsebkendőre, mint spóralenyomatra. Kicsit olyan a dolog, mint amit eláztattak és hagytak megszáradni. Eddig majdnem minden oltási kísérlet kudarcba fulladt, de most van 3 olyan pf cake ami legalább elkezdett szövetesedni. Ám ezek közül is baktérium-fertőzést kapott minimum 2.
Kérdésem:
Külön-külön helyeztem el őket egy-egy zacskóban. Azt remélem, hogy ha legalább egy termőtest tudna fejlődni, arról tudnék készíteni új, használható lenyomatot. Szerintetek ez működhet? Vagy élből fertőzött lesz az is?

Agaron is próbáltam, de nem indult el sem klón (Keepers Creeper), sem spóra. Asszem valamit nem jól csináltam (pedig követtem a receptet). Tehát ezzel sajna nem próbálkozhatok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. október 29. 21:59
 
 
Ismét nem sikerült a spawnom, most túl száraz lett, múltkor túl vizes volt. Van valamilyen általános gabona-víz arány, vagy állag, amiből lehetne tudni, hogy jó? Kicsit azon is aggódok, hogy mivel LC-vel oltok, azt a vizet fel tudja még szívni a gabona, ne maradjon az alján, stb. Amúgy 2 decit kb 2ml-el oltottam. A főtt gabonát sterilizálás előtt meg kéne várni, hogy kihűljön? A lecsepegtetés meg nem túl jól sikerül, hiába teszem szűrőbe, nem akar lecsepegni rendesen, ha megrázom, még jön belőle víz,de magától nem csepeg, ezért kevertem hozzá száraz macskaalmot, viszont azt szeretném elhagyni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 27. 11:22
 
 
3-4 jött le nekem szalmáról, pf sütivel oltva, de dobozva volt, nem nuggetbe (nem szamit sztem)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 26. 21:36
 
 
2 nuget megérte a kort, hogy a terráriumba kerüljön. Remélem a sütiknek megfelelő kondíciók a nugeteknek is megfelelnek majd. Viszont szeretném megkérdezni, hogy innentől kezdve mire számítsak? Mármint hény hullámot érdemes kivárni? Van-e valami extra dolog, amire oda kell figyelnem?
Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok, mert sok energiát fektettem a szalmás projektbe.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. október 12. 19:12
 
 
2.Én egy ~8mm átmérőjű lyukat szoktam a tetejére csinálni és abba tömök vattát. Ez így szokott működni. Csak ha összerázom időnként a spwant, felragad 1-2 szem bagona a vattacsomóra és ott is elkezdenek éldegélni... :)

3. Én áztatásnál még nem adom hozzá a szappant (ha egyáltalán fogok a pasztörizálás során, mostanság nem szoktam és így is 100%-os az eredmény) max. majd később. Let's grow.. videó szerint jó az átlagos mosogatószer.

Tipp: Én volt, hogy 2,5 napig áztattam kölest-szalmát (nem értem rá sterilizálni-pasztörizálni ^^) és nagyon durván beindult arrafelé az élet. Ekkor az endospórák kikelnek (-> élő bacik lesznek, mert eddig "hibernálva" voltak), de nem további endospórákat hoznak létre, hanem élő bacikat. Ezekkel tovább gangbangelnek. :)
Szalma áraztotta azt a tipikus istállószagot és habzott mint állat. :D
Köles csak habzott, de nagyon durván pöfékelték a gázokat. Kiráztam az üvegből, visszamentem 5 perc múlva és már megint jöttek fel hatalmas bubik.
Hogy tanulsága is legyen a dolognak: a hosszú áztatás után normálisan elvégeztem a szükséges fertőtlenítő eljárásokat és minden flottul ment az átszövetésnél. Persze azért nem ajánlom, 1 nap áztatás bőven elég. Legutóbbi adagot 2 órát áztattam és így is 100% siker.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 11. 18:01
 
 
Néhány kérdés: -mekkora az esély, hogy vegyszeres búzát fogtam ki? Gazdaboltos. zsákból. Sztem jó. egyáltalán, hogy lehet elkerulni, hogy ne vegyszereset fogj ki?

kettő: A tetőre elég 1 lyuk, polifillel vagy jobb ha két lyuk van?

3.: Milyen szappanal áztassam be, tusfordővel, bármivel? Antibacis soap lenne ugye jó, de az nincs. Nem lesz túl habos? Egyáltalán segít az antibacis szappan az e.sporák ellen?

tipp: expert micologus szerint: 24 oránál tovább ne aztassatok gabonát (rozst), mivel endo spora endo sporákat csinál. Remélem segít.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 11. 17:50
 
 
úgy tűnik, holnap kiderül, gőzzel mit leeht elérni a buzával, mert ha csak nem jön valami áldás ma vagy holnap :) (meglehet azért, nnah), akkor kénytelen leszek gőzzel sterilizálni a búzát. gőz buza sterilizálás egy mondatban...heh.

max adok neki 4-5 orát, amíg nyugiba lehet csinálni itthon. vagy az Univerzális energia megáld kuktával:)

7decis jarokba lesznek, jaés volt már erre példa, hogy sikerült, jobb ha kettő száll el, mint az összes. BTW: rye graint (rozst) lehet sterilizálni gőzzel, 8 órán át (forrás shrmerry).

(vagy frakciozom, nemtom .még :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. október 8. 21:55
 
 
espeke: a sütő nem jó, csak vízmentes dolgokhoz (petri csésze, csipesz, alufólia) ezek felmelegednek 200 fokra, és ott nem sok minden él túl.

Amiben víz van, az addig közel 100 fokos marad, amíg a víz el nem forr. Ha a külseje már kiszárad, akkor az cseébe legalább meg is ég :)

A vizes dolgokat 100 fok fölé pedig csak nyomással segítheted, tehát kuktát kell használni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 7. 19:09
 
 
Kukta a bevált módszer :)

"As we've known for decades. Experimenting with oven sterilization of substrates is akin to experimenting with a square wheel. "

Erre gondoltam én is, hogy a kukta ugye nyomást csinál benne, amit egy sütővel nem lehet kihozni. Egy srác shroomeryn írta, hogy 20 percig szokta pre-sterilizálni a még száraz szubszrátot, majd lábasba, tesztet is csinált rá, hogy hagyta őket állni így, meg a hagyományossal és elő-sütöttel valmivel kevesebb volt a még oltatlan sub fertőzés rátája. Az, hogy áztatás, pre, meg sima lábas, stb varációk müködhetnek e azt nemtom, lényeg, hogy kukta került ki győztesen :) Az a bevált és okkal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 7. 18:43
 
 
Még az előző témához: az előző előzőhöz :)

Sütőben sterilizálással probálkozott valaki?

Igazábol kukta helyetesítés miatt kérdem, konkrétan búzáról van szó, előbb-utóbb úgyis kérek kölcsön vkitől kuktát, csak hajt a kíváncsiság.

Shroomeryék szerint, ha lábasban, fedővel, a befőttek feléig vízzel töltjük, megakadályozzuk a kiszáradást. Mivel meg egy süti többet tud mint száz fok (most ismerekem kb a konyhával, de már épp sül a krumpli), szoval ennyivel müködhetne. De inkább a gyakorlatban vagyok rá kíváncsi, vkinek ilyen élmény? A mi sütőnkön csak két fok van (kicsi meg nagy láng), szal nemtom hány fokot 'tud'.

Szoval ez nem steam-sterilizáció (gőz), de az elméletileg nem baj, amíg tartja a fokot. Érdekel a véleményetek, probálkozz már vele vki? PF-el, spawnal, BÁRMIvel :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. október 6. 15:49
 
 
Üdv!

Még a termőre fordítás kérdéskörhöz:
Egy nagyáruházban láttam, hogy árulnak csiperke termesztődobozt és abban volt egy kis segítség a termesztéshez. Benne található mini GYIK-ből, az ide vonatkozó kérdés:
"-Termődobozomban csak 1-2 gomba termett. Ezeket leszedve több gombám már nem nőtt. Mi lehet a probléma?
- A 20foknál magasabb termesztési hőmérsékleten a dobozban levő komposzt gyors elöregedéshez vezet, melynek következménye, hogy a termődobozunkon csak 1-2 gomba terem, a többi gombakezdemény bebarnul, lepuhul. Ugyanehhez a jelenséghez vezethet a túl gyakori öntözés is. Érdemes a kultúrát ezért inkább 15-16fok körüli hőmérsékleten tartani." (forrás: http://www.gombajo.hu)
Mindenki levonhatja a maga kövezkeztetéseit! :)

Másik: Faanyagon termő (wood-lover), pl.: psilocybe azurescens termesztésével van valakinek közvetlen tapasztalata?
Esetleg sclerotia-t képző fajokkal, pl.: Psilocybe mexicana A, Psilocybe galindoi való foglalkozás? Minden segítséget, hasznos infót szívesen várok! (Csak külföldi fórumokról van infóm...)

Köszi, A
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 5. 23:58
 
 
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/4308913
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 5. 20:13
 
 
Olyan kérdésem volna, hogy a bio boltban beszerzett agar mellé kell-e valamit keverni és ha kell, milyen arányban?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2011. október 5. 12:28
 
 
Én próbáltam többször is friss, boltban vett shiitake gombát agaron feléleszteni, de nem jártam sikerrel. Viszont amint a spórát vettem le róluk, egyből működött, szépen növekedésnek indultak. Ez működhet szárítotton is szerintem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 19:16
 
 
Szerintem is úgy lehet, hogy varázsgombánál a díler közelebbi kapcsolatban áll a termesztővel, mint más cuccoknál, mert nem annyira mainstream és elterjedt hogy több kézen is keresztül menjen.
Szóval a díler általában termesztő is egyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll a termesztővel, nincs közöttük több ember.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 3. 17:51
 
 
Miért nem kérsz friss gombát a dílertől? Kitalálsz valami mondvacsinált szöveget, pl.: "Valaki azt mondta, hogy frissen potensebb, mert nem oxidálódott a hatóanyag". Legrosszabb esetben kiröhög, hogy hülye vagy, jó esetben még válogathatsz is a génváltozatok között. Agaron elég jó eséllyel csinálhatnál belőlük klónt.
Én minden esetre nem szarakodnék egy ennyire necces megoldással, mint a aszáraz és fertőzött alany feltámasztása. Főleg ha tapasztalattal sem bírok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:57
 
 
Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:52
 
 
"Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"

Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának.
Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.

A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes.
Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.

A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.

A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.

A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik:
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag
e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1


Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.

"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."

Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.

Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron.
Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.

Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 12:07
 
 
lehet nem voltam teljes értheto :) szoval ötlet: kivágsz egy kis darabot szikével a gomba belsejéből, ami szárított. ha még szorult bele egy kis nedvesség (aka van benne élet) azt agaron izolálod petri csészékben, es a nem fertozott részt kivágod tovább viszed egy csészére, amig tiszta nem lesz. steril korulmenyek kozott persze. ez flowhood nelkul mennyire kivitelezheto a gyakorlatban? és tiszta miciről oltasz, vagy lc, vagy bármi. persze ehhez szükséges, hogy kezdetben legyen ott egy kis nedvesség, ezért sztem dealeres-szárított gombával csak nagy szerencsével lehet. vélemény?

Gombák tovább szaparodnak bármilyen részükről? Mert akkor ez bejöhet, amennyiben még 'él' az a rész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 11:56
 
 
nanu: kalap alatt olvastam, hogy agarral megoldhato. végülis miért ne? hiszen ha maradt benne egy kis élet, és agarral dolgozol (amit még nem probáltam), akkor elvileg sikerülhet. pl, hogy kívágod a közepét, ami még érintetlen, relativ. legalább kis nedvességnek kell benne lennie. vagy friss gombával probálkozz biga :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nanodesu2011. október 3. 10:04
 
 
espeke
Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani. Másik dolog, hogy csak kinyílt gombafejek tartalmaznak életképes spórákat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 00:37
 
 
Szoval, pl ha jól értem a rózs/búza etc. ugye nem mükszik, mert olyan fertozéseket tartalmaz, de ennyivel a barnarízs mukodhet.

Biga: agarra keress rá az egykalapalatton. Szerintem, amit dealertol kaptál, abba nincs nedvesség már, ha van benne vmi élet, egy probát megér, de nem értek ehhez. Csak elméletileg csutka száraz gomba = halott, viszont ha van benne min. nedvesség mehet agarral, talán.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 3. 00:31
 
 
http://www.higherintellect.info/texts/drugs/nansnook3c/3357.html

Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne? itt a srác nem tudott erre válaszolni, mert pressure cooker csinálta. Ugyanezzel a lendülettel ki lehetne iktatni a vermit (mint alternatíva), a fertozes-ellenes réteget meg pl kitomni vatelinnel? Szerintetek? Ezek szerint lehet csinálni egész rízs spawnt fazékba, pl előtte áztatni 1 napig, legalábbis, ha ez elég neki. Ez elég jó alternative, megér egy probát. Vélemény?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. október 2. 22:39
 
 
Espeke:

Igen, a Let's grow mushroom videó alapján csináltam a szalmás projektet azzal a különbséggel, hogy én lassú tűzön pasztörizáltam.
A következőnél viszont szalmabrikettet akarok használni. Élből apróra van vágva, csak szét kell bontani, be kell áztatni és pasztörizálni. Remélem most jó lesz!
Ezen kívül kísérletezek szemes barna rizzsel. Vermikulit hiányában egy kis perlitet tettem hozzá, hogy ne ragadjanak össze a szemek annyira (amúgy ez lehet felesleges volt). Lesz belőle süti is (megpróbálom úgy kezelni mint a PF sütiket) illetve spawn is. Valamelyik csak jó lesz.
Meg is akartam kérdezni, hogy szerintetek a 2 decis sütik ilyen formában hozhatnak-e termőtestet? Mármint casing réteg nélkül.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bigacsiga2011. október 2. 17:13
 
 
Helló!

Számomra meglehetősen nehézkes lenne spórás fecskendőt szerezni, rendelni meg több okból sem szeretnék.
A dílertől beszerzett gombarész jó eséllyel tovább szaporítható?
Vagy nem esélyes? Esetleg ellenjavallt?

Köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. október 2. 12:02
 
 
Soproni nekem is volt ilyen :) de kókuszrostal. A Let's grow mushrooms szerint csináltad? Én szalmát aprít-forrovízben áztat-pasztőr módszerrel csináltam, asszem kétszer letermett sutivel, amit jol átmostam, mert hátitáskában félig-becsomagolva hoztam haza.:) És müködött, de mivel nem nálam termett nem tudom pontosan a lány hogy csinálta.

Végülis: letermett süti miért NE müködne? Mici=mici.

Kókuszrostnal nekem par nappal késöbb szőtte be, meg egy hónapot hagytam állni (RR szerint 1-2 het 'stabilizacio' jót tesz neki), meg casing, és ami a dobozban még elkezdett nőni, az kinőtt a már említett segéd-lánynál :) Aztán semmi. 4,5 liter volt pedig. Nemtom hogy csinálta, de sztem sokféleképpen nem lehet elrontani.

Most mivel probálkozol épp?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. szeptember 29. 12:24
 
 
Ha nem volt sokáig nyitva, akkor nem biztos, hogy elfertőződött (annyira, hogy baj legyen).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2011. szeptember 29. 11:38
 
 
Felnyitottuk a sporalenyomatot szabad levegon. Mistake. Szerintetek még müködhet? Vagy hasonló tapasztalatok.. ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 23. 16:34
 
 
vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nemazaki2011. szeptember 23. 13:49
 
 
Nagyon köszi a segítségeket és a hozzászólásokat !!!!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. szeptember 22. 18:44
 
 
Szerintem csak egyszerűen ott ért hozzá a haverod ás belilult. Még a folt formája is ujjlenyomatra emlékeztet. (Amúgy ha nem tudnám, hogy egy foltot kell keresnem, fel sem tűnt volna.) Az én sütijeimen is volt már ilyen. Szerintem amíg kékül és nem zöldül nincs miért aggódni. A penészedést amúgy sem lehet félreérteni, tudni fogod, ha fertőzött. Amúgy ilyen átszőtt sütit még nem láttam elfertőződni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. szeptember 21. 21:47
 
 
Az a "szőr" természetes. Nem fertőzés jele, egyszerű micélium -tehát ettől még ehetőek. A kékeszöld pöttyökhöz nem tudok hozzászólni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
nemazaki2011. szeptember 21. 12:49
 
 
Hello !

Egy ismim arra kiváncsi (nincs nete) hogy ehetőek éééé ezek
mert az alján szőrös a tövénél mindegyik .....

http://kepfeltoltes.hu/view/110921/F_nyk_p0080_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

meg talán penészedik neki vagy mi a képen látni kékes zöld
de csak az egyik gombeszon látni pöttyöket ( Jobboldali felülről )

http://kepfeltoltes.hu/view/110921/F_nyk_p0077_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ha gyorsan leszedi a többit ehetőek-e de az alja azoknak is szőrös.

köszi előre is !!

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. szeptember 18. 23:09
 
 
A szalmát egy istállónál szereztem be. Búza szalmának gondolom, (de tuti, hogy valami kalászos).
Az előkészítésnél mostam, forráztam (illetve kb 90 percig forrón tartottam a tűzhelyen). Fertőzés tuti nem volt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. szeptember 18. 20:59
 
 
A folpack nem olvad rá, inkább rázsugorodik, le lehet róla szedni, vágni. Majd veszek vatelint, megpróbálom azzal is. Amit csináltam, azért beoltottam, de csak 1 ml LC-vel, ami lehet, hogy kicsit kevés lesz, viszont már nem tűnik nedvesnek, talán a macskaalomnak volt ideje felvenni a vizet. A mennyiségekkel, módszerrel egyelőre csak kísérletezek, ezért rakok csak pár deci búzát az üvegekbe.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
spiler2011. szeptember 18. 19:58
 
 
a kertem sarkaban talaltam egy gombacsuporekot es felcsillan a szemem hogy hatha... :) Kerlek, ha valaki felismeri az segitsen hogy milyen gombarol van szo!? Koszi
http://kepfeltoltes.hu/view/110918/image201109180003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 17. 13:06
 
 
Szerintem azt lehetne megpróbálni hogy a vattát lecserélni vatelinre, nekem is volt ilyen gondom, igaz hogy sütőzacskónál, ott meg jóval nagyobb a vattacsomó mint a befőttesüveg tetejében, de az rendesen eláztatta a búzámat viszont a vatta is vizes volt.

Nálam 7 decis üvegben (5 deci búzával) a víz kb az üvegek 1/4-ig ér a kuktában.

A folpack nem olvad rá?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. szeptember 17. 09:10
 
 
Az üvegek tetején van egy egy centis lyuk, amiben vatta van, és erre tekerek folpackot. Múltkor kuktáztam, de most csak lábosban forraltam, gondoltam kipróbálom, hátha a kuktázástól, nagyobb nyomástól, gőztől megy bele a nedvesség. Szerintem ha a vattán keresztül menne bele a nedvesség, akkor a vattának nedvesnek kéne lennie, de az száraz. Az edényekben kevés vizet használok, kb az üveg harmadáig szokott érni. A búzaszemek egészben maradnak.
Esetleg érdemes lenne csak áztatni a búzát, és nem főzni, így kicsit szárazabban felhasználni? Mert így az oltóanyag vizét nem hiszem, hogy fel tudja szívni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 16. 23:15
 
 
Soproni:
Szalma honnan van, milyen pontosan?
Főzni tulajdonképp csak baktérium meg gomba mentesítés miatt kell, ha nem főzted volna elég ideig be sem szövődött volna hanem hamarabb fertőződik el.
Lehet hogy :
- nem volt elég nedvesség tartalma
- tápanyagtartalma, de ezt kétlem mert mért ne lett volna
- vagy a termőtestképzéshez szükséges körülmények nem voltak meg, páratartalom, légcsere...
Szalmán főzés nélkül is lehet gombát termeszteni, csak akkor más módszerrel kell fertőtleníteni(lúgozás, forrázás, H2O2, hipó, pasztőrizálás).

Korrupt:
Az üveget mivel zárod le? A víz nem csaphat fel a tető fölé kuktázás közben?
A szemek nem főnek szét (kicsattannak) az üvegben?
Kuktázod igaz, és nem csak sima fazékba rakod az üvegeket?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. szeptember 16. 20:16
 
 
Sziasztok!

A sütis módszerről próbálok áttérni másra, de vannak nehézségeim. Búzára szeretnék oltani, de valahogy túl nedves marad a búza, valamiért berohad. A búzát áztatom, aztán kicsit főzöm, leszűröm, lecsepegtetem, megvárom, amíg kihűl, és utána teszem üvegekbe, és úgy kuktázom. Fél literes üvegekben csinálom, kb 2 deci búzát rakok bele. Most ehhez a 2 decihez raktam egy kanál macskaalomot, hátha felszívja a felesleges nedvességet, de már kuktázás után látszik az üvegen, hogy kicsapódott valamennyi nedvesség, párás belül, kicsit tapad az üveg falához, szóval szerintem ez sem fog sikerülni. Szóval segítséget kérnék, hogyan lehetne a megfelelő nedvességtartalmat elérni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. szeptember 14. 23:41
 
 
Tehát a folyamat a következő képen nézett ki:
Köles lett beoltva (multi)
Megvártam, míg szépen beszőtt minden szemet (persze időről időre feltörtem ütögetéssel)
Ezután pasztörizált búza-szalmára rétegeztem (ahogy a videó mutatta)
Zacsi lezár jó szorosan, egy-két luk rá a szellőzés miatt. Alkohollal leken, majd irány a sötét.
Pár hét után úgy ítéltem, mindenhol egyenletesen beszőtte a szép fehér mici.
Zacsit lebont és a kb fél futball labdányi telep ment egy darab alufóliára a standard terráriumba.
No, itt jött 2db icike-picike gombatest, majd a nagy semmi...
Ment az egész a kukába 1 hónap után...

Arra gondoltam, talán nem főztem meg eléggé a szalmát. Állagra és színre is kb olyan volt, mint normálisan. Lehet, ha sötétebb színűre főzöm jobban boldogul vele a gomba?
Fene tudja, de ennyi kudarc után már a legtöbben feladták volna...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. szeptember 5. 10:12
 
 
...vagy a fóliát sütőzacsival, abba mehet a tálca, bár így mondjuk csak a casing étszövést látni. Jó ötlet, köszi!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 4. 18:47
 
 
Ha csak ennyi a baj, az alutálcát ki lehet váltani sütőzacskóval, aminek a szájába vatelinből tekert hengert kötsz egy madzaggal, ezen keresztül szellőzhet majd.
Egy hosszú tűvel a vatelinen át lehet beoltani, de a zacsin is be lehet szűrni a tűt, csak előtte le kell ragasztani szigszalaggal ott ahol majd beszúrod a tűt, meg utána is.
A szilikon port nálam nem marad meg a celofánon, de a szigszalag alatt is szakadt már el zacskó a szúrás miatt, úgyhogy a hosszabb tű a vatelinen keresztül a jobb megoldás, bár jó lenne valami ragasztó amin be lehet szúrni a tűt de nem szakad szét ez a szar.

Sterilizálás meg oltás után a zsákot érdemes egyből egy tálcára rakni, amin majd hurcolászni lehet , mert ha a szájánál fogva emeled meg megszívja magát levegővel, a vatelin meg nem tudja kiszűrni teljesen a fertőzéseket

Ha kolonizálódott ezt is termőre lehet fordítani úgy ahogy van a zacskóban, nem kell neki terrárium.
A zacskókat meg a vatelin hengert többször újra lehet használni, a HEWA jól bírja, más márka nálam repedt, szakadt a hegesztésnél.

Meg végülis befőttesüveggel is meg lehet csinálni, bele a búza, rá a vermiréteg, az üvegre egy lyukas fedő ami vatelinnel van kitömve, sterilizálás után ezen keresztül lehet beoltani, innentől ugyanaz mint ez a D casing.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. szeptember 4. 17:00
 
 
tester: igen, erről van szó.

Nekem is pont az jutott eszembe, hogy így nem látszik belőle semmi. Ahogy mondod, egynek elmegy. Köszi az infót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 2. 16:47
 
 
Na meg leginkább szellőzés.

Ez a D Casing?
http://www.youtube.com/watch?v=yXtK_IawHvk

Én inkább a rossz oldalát látom:
- nem lehet összerázni, pedig ez lenne a legnagyobb előnye a gabonának a sütivel szemben, 3 rázással napokkal hamarabb kész a szövés.
- nem látszik hogy éppen hol tart a kolonizálás meg az sem hogy nincs e valami fertőzés mondjuk a tálca alján.

Ugyanezt meg lehet csinálni befőttes üvegben is, azt ha kolonizálódott mehet rá egy másik befőttesüvegben sterilizált vermi réteg.
Lehet variálni úgy is hogy a beszőtt gabona egy részével mondjuk szalmát oltunk, és csak kb két ujjnyi csírát hagyunk az üvegben, amire mehet a vermi réteg, aztán az üveg fedele, amin ha elég nagy a lyuk terrárium nélkül is termőre lehet fordítani így ahogy van.

A jó oldala gondolom az lenne hogy, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, de sztem ez minimális lehet a fenti módszerekhez képest.

Az a helyzet hogy nincsen foolproof módszer, elbaszni mindent el lehet, még a búzafőzést is (túlfőtt, nem elég főtt, szennyezett, kiszárad/megég), a sütit is(elázik, tömör, aránytalan), oltóanyagot (levegő megy a fecsibe, fertőzött eszköz stb), bármit, úgyhogy leginkább azzal lehet emelni a siker esélyét hogy több módszert is kipróbál az ember, valamelyik hátha bejön. Egynek ez is simán elmegy.

Amúgy most próbáltam pár három éves LC-t, a laskák közül mind működött, a többinél csak a maszterek (termőtestdarab ment egyenesen LC-be), amit maszterről oltottam tovább LC-t azok közül mind fertőzött lett idővel, pedig frissen azok is működtek.
Nem tűnik lassabbnak mint annó, persze attól még lehet hogy az.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. szeptember 2. 15:14
 
 
Soproni:

a termőre forduláshoz fény kell, és jót tesz a hőmérséklet esés és a casing is.

Normális esetben casing, -10 fokos változás, és fény szokott lenni a recept. Hogy akartad termőre fordítani?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. szeptember 2. 15:11
 
 
D-casing-et próbálta már valaki? Levegőzés szempontjából jobbnak tűnik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2011. augusztus 29. 09:38
 
 
404-et dob
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
xhredo2011. augusztus 15. 13:58
 
 
tudja valaki, hogy ez milyen fajta lehet ?

http://zzzsite.site50.net/m.htm

golden teacher vagy ecuador talán ?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. július 31. 21:31
 
 
Megígértem, hogy beszámolok mi lett a kiöregedett PF sütikből készített szalma teleppel: kuka.
Baromi lassan szőtte be dwe még a sok idő után sem volt meggyőző a dolog. Csináltam hát egy tejesen friss telepet is friss köleses oltással. Ez gyönyörűen megindult és kb. 2 hét után szépen beszőtte a szalmát.
DE
Valaki mondja meg pls, hogy miért nem fordul termőre? Már olyan régen van a terráriumban, hogy 100 flush is lejöhetett volna róla, de mindössze 2 erőtlen kis korcs gombatestet sikerült felmutatnia. Azóta semmi...
Mi lehet a baj? Mit rontottam el? Mindent a Let's grow mushroom! videó alapján csináltam (csak én 2 literes telepet kreáltam).
A válaszokat előre is köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. július 31. 21:24
 
 
Másik csapat

http://kepfeltoltes.hu/110731/676478640123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. július 30. 11:28
 
 
Mennyire gond ha megoregedtek a gombak? Mert 2 napig nem voltam itthon es hat kinyiltak rendesen... es pl leszedtem volt ezelott 10 gombat mik nagyon szepen belilultak a tores, vagaspontnal, de ezek az oregek egyaltalan nem, csak az oldalan a bojhos micelium.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. július 30. 09:23
 
 
Na, végre alakulnak a dolgok... :)

http://kepfeltoltes.hu/110730/IMG_8432_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. július 25. 23:48
 
 
Golden, egyebkent nagyon boldog vagyok mert leszamitva hogy elso flush, eletem elso termese is:) szoval igy dupln koszonom az elismerest ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. július 25. 22:31
 
 
Köszönik jól vannak ;) Hamarosan rakok fel fotót.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. július 25. 16:59
 
 
a mental disorder macskaalmos sütijeivel mi lett vajon?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2011. július 25. 16:15
 
 
Zoli az igen!! Milyen fajta amúgy?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. július 25. 14:02
 
 
vagy néha fordítsd meg, hogy az ellenkező oldalról kapják a fényt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. július 25. 13:37
 
 
Szép munka! Nem feltétlen gond, ha oldalra nőnek. Akkor jelenthet problémát, ha elkezdenek nagyobbodni. Tehát a tényleges termőtestek mérete általában növekszik, a föld meg szárad, előfordulhat, hogy nem bírják el a saját súlyukat. Pl. félúton kidőlnek, pedig nőttek volna még. Én ezt támasztással szoktam megoldani. Esetleg a párás, nedves, vízcseppes terrárium fala felé kezdenek el nyúlni, így a kalapjuk is tartósan vízzel érintkezhet, ezáltal nagyobb az esélye a bakteriális fertőzések megtelepedésének is. Az érintkező felületeket ennek megelőzése érdekében akár le is törölheted egy papírzsepivel.

Egyébként úgyis helyezkednek majd jobbra-balra, egymáson át, keresztbe-kasul, ahogy gondolják és nekik az kényelmes. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. július 25. 12:05
 
 
Erkezoben van az elso rend termesem, kivancsi lennek a velemenyekre, fenyhiany miatt elegge oldalra nonek, lehet ennek vmi negativuma? Ha lessz is ugy sem all sajnos modomban modositani rajta mert a hejet nem tudom valtoztatni, asztal alatt van, hogy aze ne legyen szoba kozepen szoval ott is fog maradni, de azert jo lenne tudni ez vmi rosszat jelente nekik?

http://kepfeltoltes.hu/110725/SNC15868_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/110725/SNC15869_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/110725/SNC15870_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/110725/SNC15871_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/110725/SNC15874_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. július 11. 22:13
 
 
Koszonom szepen :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kep2011. július 11. 15:48
 
 
Ájjhh, valaki nyögje már ki...!

Mielőtt egyáltalán felhasználnád a macskaalmot, rostáld le egy konyhai szűrőben, esetleg ritkább szövésű szitában, hogy a morzsalékot, apró szemeket, port eltávolítsd a ténylegesen használható zeolitról.

Az alapos átrázogatás végeztével, miután többnyire csak a nagyobb szemek maradtak meg, zuhany alatt mosd át a szemeket -még mindig a szűrőben tartva őket. Így a maradék port is kimoshatod, ami a vízzel együtt szépen összegyűlik, majd eltávozik a szűrő alján.

Ha ily' módon sikerült a válogatás, az eredmény nem egy moslék lesz a végső áztatás után, mivel nem lesz mi moslékosodjon.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. július 11. 13:25
 
 
Markanevet nem tudok, de tudom, hogy zeolit volt, olyant vallasztottam mivel azt olvastam az kellene. Nedvesites utan megis moslek lett :-s Mit tegyek akkor a takaroretegbe? Agyaggranulatom eleg meretes szerintem ehez, perlit meg nem all rendelkezesemre, nalunk sajnos nem lehet meg kapni. Napokban kellene takarnom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. július 11. 07:08
 
 
Nem, nem olyan kell legyen. Milyen macskaalmot használtál?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. július 10. 20:15
 
 
Fedoreteg mehet macskaalommal vermikulit helyett? Regeb probaltam hasznalni parasitani de nedvesites utan egy nagy moslek lett az eredmeny, massziv, ragados massza mintha sarat keszitettem volna. Az olyan kell legyen?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2011. július 5. 02:41
 
 
;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. június 30. 23:05
 
 
spóra

és így már megvan 8 karakter a hozzászólás :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. június 30. 22:45
 
 
ez klón vagy spóra?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. június 30. 22:08
 
 
http://kepfeltoltes.hu/110630/pf1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/110630/pf2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az említett PF macskaalmos sütin 2.5 decis pohárban (12 napos)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2011. június 27. 20:05
 
 
Emberek... én ilyet még nem láttam, mint a PF classic :O Irgalmatlan sebességgel szövi a sütit. 9 napja oltottam (spóra) és már van olyan süti, ami kb 80-85% -on van. Némelyik fonál, mint a jó vastag cérna. Huh... izgatottan várom, hogy mi sül lesz belőle :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. június 14. 00:55
 
 
Nos, a kísérleti szalmás projekt inkubációs fázisba került. Nagy kíváncsisággal várom az eredményt!
Mellé helyeztem 4 szintén kísérleti sütit is, ami inkább csak érdekesség, mint valódi kísérlet. A vermikulit/barna rizsliszt kombót megfejeltem egy kis áztatott kölessel és szalmával. Szépen rétegenként helyeztem el őket a poharakban és szó mi szó gyönyörűen átszövődtek. A vermikulitot nem tiszta vízzel, hanem 1/3 rész szalmateával kevertem össze (asszem ezt ajánlhatom bátran). Sokkal gyorsabb volt tőle a telep fejlődése.
Megjegyzés: Ha más is hasonlókép rétegezné a sütijeit, ne a szalmával kezdjen, mert az beragadhat a pohár aljára és leszakadhat a telepről.

Ha újabb fejlemények vannak, azt is megírom, hátha érdekel valakit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
xhredo2011. június 6. 14:53
 
 
folytatás:

valszeg nagy lenne a fertőzés lehetősége is pl zöld penész = kukába vele
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
xhredo2011. május 29. 13:47
 
 
Sziasztok

Elméletileg, ha véletlenül 3 pici szárított cubensis belepottyanna egy olyan kifőzött dunsztos üvegbe amiben kettő teáskanálnyi cukros lisztes víz van akkor esetleg 6 nap után micélium jelenne meg körben az üveg falán.
Persze csak "elméletileg"
E öröm e bodottá
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zoli2011. május 26. 22:55
 
 
A rozsos hozzaszolashoz: nem nem lehet a gombaoloszer gond, mivel nem tartalmazhat. Szoval valahol mashol van a gond. Laskagomba micelium eloallitassal meg tovabbszaporitassal foglalkozgatok, igy en is fogok tenni par kiserletet szalmas termesztessel (Shroomgod talan ha jol emlekszem). Oszt kikiserletezni milyen adalekadaggal lehet tuningolni a dolgot. A kavezacc egyebkent megfelelo termeszto kozeg...legalabbis a laskagombanak... a lilatehenes yenkik szoktak hasznalni akiknek annyi kozuk van a termeszethez mint nekunk a nanotechnologiahoz:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. május 23. 20:05
 
 
Engem mindenképp érdekel, mit sikerül kihozni a dologból!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2011. május 22. 07:08
 
 
Üdv Mindenkinek!

Próbálta már valaki a főtt kukoricát táptalajnak? Nagy nemzetközi hipermarketlánc (nem a madaras :) ) boltjában lehet kapni vákuum zárású (nylon zacsiban), hőkezelt főtt kukoricát ami hűtés nélkül eláll. Tartósítószer nincs benne. Cukor rogyásig (kóstoltam :) ) (ahogy tudom, nem hozzáadott). Nedvesség is (szerintem) pont méret. A lényeg pedig, hogy nem kell a főzőcskével meg a kuktával bíbelődni.
Az ötlet onnan jött, hogy éppen egy kóstolás után kint hagytam a kukoricacsövet (csak a csutkát) az asztalon, és kb. két nap múlva, olyan gyönyörű penésztelep fejlődött rajta, hogy ihaj.
Oltottam is párat, de 1000 éves (legalább 4) spórával (ebből is látszik mennyire megihletett :) ).
Ha valakit érdekel, majd beszámolok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. május 21. 19:58
 
 
Három napja, három, három flushos PF sütit felhasználva beindítottam az első széna kísérletet (ennyi hármas csak szerencsét hozhat). Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle, mert máris lehet látni, ahogy a mici munkához látott!
Sokszor olvastam kérdésként, hogy a kimerült, vagy majdnem kimerült sütiket lehet e valamire használni, de érdemi válasz annál kevesebb van. Gondoltam erről a kísérletről, és annak eredményességéről (vagy eredménytelenségéről) beszámolok a köz okulására.

Mellette elraktam 1/2 kiló búzát erjeszteni, mivel a rozsos módszer vmiért nekem nem akar működni (lásd lejjebb). Ehhez szívesen fogadok tanácsokat (pl. honnan tudom, hogy megérett a táptalaj?) Minden 2-3 nap cserélem a vizet, illetve átmosom a magokat.

Köv beszámoló egy-két hét múlva...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Padre2011. május 9. 22:51
 
 
Üdv mindenkinek!Lenne pár kérdésem a gombtermesztéshez értőkhöz.Remélem nem túl hülye kérdéseim vannak, de most kezdtem bele és tapasztalatlan vagyok még. :D A kérdéseim tehát ezek lennének: A kolonizálást a gloveboxban kell csinálni vagy berakhatom szimplán a poharakat a szekrényembe?A kolonizálást ugye teljes sötétségben kell csinálni, de az nem baj, ha a szellőztetés közben fény éri a sütiket ?A kolonizálásnak akkor van vége ha a sütiket fehérre beszőtte a gomba ?Ezután kell a sütiket kicsúsztatni a poharakból a gloveboxba ?A termőre fordítás szakaszában végig fényen kell tartani a boxot ? A válaszokat előre is köszönöm.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. május 7. 20:29
 
 
Srácok, az elképzelhető, hogy a BIO rozs, amit BIO boltban vettem mégiscsak tartalmaz valami gombaölő szert? Mert szinte kizárt, hogy egyik oltvány sem indul meg soha...
Most kuktában főztem, tettem hozzá egy csipet gipszet. Vártam a főzéssel 3 órát, hogy hidratálódjanak. 300ml rozsra raktam 150ml vizet, ahogy az egyik videóban láttam (ami állítólag nagyon szépen szokott működni).
Mit rontok el? Miért nem indul meg egy sem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. április 20. 20:30
 
 
Én olyat is hallottam, hogy a kávé zacc kiváló táptalaj gombáknak. Érdekelne van-e erre tapasztalat. Illetve caseingnek lehet-e használni?

Asszem rájöttem amúgy miért nem sikeredik soha a rozsos módszer. Mert nem kuktában csírátlanítottam. Igazam lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
kolorize2011. április 17. 19:27
 
 
En nem vagyok szakerto, de ha belegondolok hogy a koffein az emberi agyban fejti ki hatasat, akkor eleg elkepzelhetetlen hogy a gombakat stimulalna... maga a kv porkolt novenyi tormeleke lehet jot tesz a sutiben, nemtudom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2011. április 16. 13:09
 
 
:)

WC-s képeket én is szeretnék......!

M3th> Videókban bent van... igen, össze kel szarozni a konyhát :)
Soproni> Én is olvastam hasonlót, hogy a sütikhez kávét is tesznek, és a koffein megdobja. Még nem teszteltem, esetleg valaki tapasztalat?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2011. április 7. 15:03
 
 
Képet, képet!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2011. április 7. 10:18
 
 
Tudom nem igazan magic mushroom tema. Csak gondoltam megosztom veletek. Ket hete beoltottam egy tekercs wc papirt laskagombaval es neki allt teremni. Hihetetlen milyen jopofak...A tekercs pappir tele van apro termotestekkel :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
M3th2011. április 6. 21:50
 
 
Szarvasmarha trágyát hogyan kell sterilizálni táptalajhoz? :)
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!