|
Legfrissebb hozzászólások (5133 - 5182) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Király. Bejártam egész várost, de sehol sincs perlit. Hol lehet kapni? Én kertészeti boltban próbáltam. Mekkora szemcseméretű kell? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tisztelt Ayahuasca mester. A hőfokot és a páratartalmat mivel tartod ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem adtal hozzá akkor plussz vizet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | danika. sikeres lett a rozs beáztatós módszer:) 24óra áztatás-majdan 30perc fazékba sima főzés- aztán bele a beföttesbe---irány a kukta1órára. és már őszűl az űveg..................
köszke |
| | | | |
| | | | | | | | | | Embrio: Nagyon egyszerű, a második - harmadik termés hullám után (a termőföld ne nagyon merüljön ki), a beszőtt termőföldet összekeverem friss földdel, fele - fele arányban. Az első héten 32-34 fokon tartom, full páratartalommal, naponta egyszer szellőztetve, amint befehéredik az üvegfala, leveszem a hőfokot 26-28 fokra, s az üveg oldalát pedig betekerem árnyékolóval, hogy csak a tetején legyen fej képződés. Ellenkező esetben minden hol megjelenik a fejképződmény, még akkor is, ha nincs helye fejlődni.
Jimi: Nem nehéz kivenni, steril kanállal, óvatosan kikaparom, azért arra figyelve, hogy ne nagyon romboljak. A föld pedig olyan ültetésre kész nedves, gondolom aki már ültetett szobanövényt az tudja, hogy milyen az. Majd a következő klónozásnál, készítek egy fotó sorozatott, minden fontosabb mozzanatról.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Az alant taglalt módszer tükrözi a józan paraszti észben rejlő lehetőségét és zsenialitását.
Én is kíváncsi volnék a klónozásos receptre.
Hogyan veszed ki a befőztes üvegből ? Mennyi vizet raksz a földhöz ,hogy kivétel után ne essen szét ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ayahuasca mester.....pliz ird meg a klonozást csak úgy tömören. csak nem a petri-dish módszer vagy a gomba testből szedsz ki kis darabot.... talán az agar tálkák. nagyon érdekelne,mert tudom hogy gyorsabb,csak azt nem, hogy hogyan kell
előre is kösz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Saját tapasztalat: Én nem vesződök különféle gabonafélékkel. Abból kiindulva, hogy ez a gomba is a természetes környezetében talajon terem, hát én is ezt a környezetett adom meg neki. Több kísérlet után megtaláltam az ideális földet is, ez nem más mint a FLORIMO általános virágföld. Azért jó, mert nagyon laza szerkezetű, s tartalmaz moha őrleményt, ami nagyon jól tárolja a vizet, s a tőzeggel ellentétben, ki is adja azt. A földet nem hőkezelem! S nem is ajánlom. Fertőzés nincs, hisz itt nincsenek a fertőzésre érzékeny gabonaszemek. Egyedül csak az üveget és a keltetőt mosom ki fertőtlenítővel. Én mindig a klónozást használom szaporításnak, egy 7dl-es üveget 1 hét alatt sző be. 2. Héten már meg is jelenek a gomba fejek. Spórás megoldásnál nem tudom mennyire jó, ma készítettem 2 üveggel, majd megírom a fejleményeket. Képek itt találhatók, különböző stádiumokról. Eddig termőkről nem készült kép, de majd most készítek azt is, hátha valaki nem hiszi :) http://members.lycos.co.uk/nevezdvissza6/mush/Dsc02181.jpg http://members.lycos.co.uk/nevezdvissza6/mush/Dsc02182.jpg http://members.lycos.co.uk/nevezdvissza6/mush/Dsc02183.jpg http://members.lycos.co.uk/nevezdvissza6/mush/Dsc02184.jpg http://members.lycos.co.uk/nevezdvissza6/mush/Dsc02185.jpg
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem nem vizet kellene hanem agar mixet megpróbálni az valószínűleg jobban tuningolná.
Egy elméleti kérdés ,olvastam a fogyasztásról ugyan leírást de ti mennyit ennétek első étkezésre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na még jött infó. Amibe nem rakott plussz vizet, ott 10ed annyi fonál van, de sokkal fehérebb. A sok vizesben nagyon nő, de áttetszőbb az egész. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Van egy érdekes történetem. Haver nemrég oltott. Kuktázás után a rozsos pohár alján még víz is maradt. 1 hétig semmi se volt aztán másfél hét múlva megjelentek az első fehér foltok. Elég silányan nőtt és erre haver fogta és adott neki fecskendőn át sok vizet. Másnap jelentős növekedést tapasztalt és a gombafonalak mostanra már teljesen felszívták a vizet. Ez hogy lehetséges? Nekem kuktázás után teljesen felszívta rozs a folyadékot, ezek szerint nekem biztosan kevés lesz a víz benne. Vagy így is nő csak sokkal lassabban? De akkor miért nem kell több vízzel csinálni? Valaki magyarázza már el pls! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Érdekes ember lehetsz te is Gábor. Arra nincs időd, hogy visszaolvasd, de arra van, hogy elolvass egy egészt howto-t...Ja vagy addigra már lesz időd? Ja bocs! Akkor nézd vissza, ha lesz. ;D
Na jó ekkora szemét nem vagyok, csak borzalmasan unalmas ez a fajta hozzáállás: http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/cubterm.htm
Tessék. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Hogy van ez a rozsos téma? Nincs most időm visszaolvasni, de nagyon érdekelne ez a rozsos valami, amihez nem kell vermikuki meg izé se... tudna valaki leírást belinkelni, vagy ide röviden leírni a módszert??? Eddig úgy tűnik egyszerű módszer és kezdőknek pont jó. Írjátok le lécci, köszike ;-)
Píínce! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha rozsozol nem kell se gipsz se áztatás. Enélkül is teremni fog, ha nem csinálsz förtelmes hibát. Nem kell mindent túlspirázni, főleg annak nem aki most csinálja először! Aki már veterán az meg persze nyugodtan kísérletezzen és mi várjuk a remélhetőleg szignifikáns változásokat két módszer között! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jah, a gipsz magában tartja a vizet akár a vermikulit vagy a perlit, mert lyukacsos szerkezetű. Ahol olvastad, valószínűleg nem használják az utóbbi 2 egyikét sem, de pontosan ugyan azt a szerepet látja el. peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!
Gipsz???? nem, véletlenül élesztő??????:DDDD mert szeritem élesztő.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Szerintem ha szépen megkéritek a közeli virágboltos nénit, biztosan hoz egy zsák vermikulitot a virágpiacról. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem ha elég gipszet raksz hozzá még a falon is megálnak a kismacskák ,ez határozott előny :)))
Én olyan jókat szórakozom a saját hozzászólásaimon ti nem ?? :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | elcsesztem:5000FT/100liter ár-a virágpiaci ár |
| | | | |
| | | | | | | | | | hajrá Jimi én szurkolok neked!!!!! utsoból lesznek az elsők:) én simán szárítok rácson. ha belegondolok miért is tartanám hónapokig.....nem? amúgy a vermikulit tényleges ára aszem 40FT/liter. ugyanis a szigetszentmiklósi virágpiacon lehet venni 5000ft/liter áron. a próbléma csak annyi hogy oda csak kereskedők léphetnek be ,igazolvánnyal-vagy tagságival.......basszák meg.
feldobok egy témát: a rozshoz a befőttes üvegbe teszek egy késhegynyi gipszet. olvastam valahol,csak nem tudom minek kellhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hellosztok
Ha valakinek égető szüksége volna vermikulitra, vagy csak úgy beszerezne pár literrel a későbbiekre, annak itt egy mail cím: gringo@vipmail.hu
A vermikulit ára 200Ft/L
A készlet erejéig.
Ha sértettem volna a fórum irányelveit, kérem töröljetek.
peace
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Mit szoltok a búzához a búzzának a legmagasab a tápértéke és az enrgia tartalma.javaslom látogasatok el a http://www.mushroomjohn.com ra john W. Al. oldala megtekinmtehtökl az ö termesztési képei és akkor de akkora GOMBÁI VANNAK HOGY NEM ÉRTEM HOGY CSINÁLJA LEHET A SZERETET. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!
Miért van az, hogy nagyon-nagy termésbeli különbségek vannak teljesen egyformán készített telepek között? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Rincewind nem hiszem, hogy a fő probléma a kősónál az, hogy káros a betonra. Inkább kirohasztja a növényzetet elég szép körzetben. Mindenesetre adhatnátok pár tippet, hogy hol lehet cacl2 -t beszerezni. Megpróbálom ilyen aquarisztika boltban. Ti hol veszitek, vagy fogjátok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát Rincewind érzek némi iróniát a válaszodban :-)))
Danika válaszából megvilágosodott a szárításhoz kellhet. Néhány napot pihentem (családi kirándulás) emiatt újra formában vagyok. Meglátjátok ha kiokosodom aranykoszorús termelő leszek és még lehet hogy a kiválló MGTSZ minősítést is elnyerem :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kalcium-klorid
felhasználási javaslat: Télen, ha nagy hó van és hideg, tessék ellapátolni, majd a kényes felületeket behinteni vele.
Hatásmechanizmus: Elolvad a hó.
Előnyök: A betonra kevésbé káros, mint a többi "só".
Hátrányok: Nem ismerik.
Amennyiben további kérdése van, úgy szívesen állunk rendelkezésére.
________ Az utcaseprők |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ezaz Jimi újra formába lendült! :))))) A kálcium-klorid az arra jó, hogy fogsz egy dobozt. Beleraksz egy drótrácsot rárakod a k.kloridot, fölé ragsz még egy rácsot és arra rárakod a gombákat és lefeded. A CaCl2 elvonja a vizet a levegőből, így elég frankón kiszáradnak a gombák. (jobban mintha csak simán egy tálcán száritod őket, ezért tovább lehet őket tárolni) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mire való a kálcium klorid ? Mert hidrogén peroxid az a vízbe azt tudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | peroxid-gyóccertá' kalminom-kolorid meg kertészboót |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt szeretném kérdezni, hogy kálcium-kloridot valamint hidrogén-peroxidot hol lehet vásárolni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Valami nagy tudású angol zseni megfejthetné.
Addig vágom ,hogy szárazon összekeverjük a víz 2/3 részével hígítjuk majd főzzük és a párolgó vizet pótoljuk. A végén pedig 120 fokon 40 percig sterilizáljuk. Közben mit is kell vele csinálni.? |
| | | | |
| | | | | | | | | | MEA (Malt Extract Agar) 20 grams light malt extraxt (maláta) 2 grams yeast (élesztő) 15-20 grams agar (agar agar) 1 liter water (viz)
Smaller volumes can be prepared by simply using less ingredients in the same ratio)
The dry ingredients are put in a flask (erlenmeyer or similar) and water is added. Take care not to fill the flask for more than 2/3 of it's volume or it will boil over. When the water and dry ingredients are put in the flask the opening is stuffed with polyfill or hydrophobic cotton. Another option is to put a piece of Tyvek over it held in place with rubber bands. This allows for the agar to be re-melted in the microwave. A piece of aluminum foil is put on top and the flask is swirled.
The flasks are then sterilised in the pressure cooker at 121şC for 40 minutes.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Mit kell ezen agyalni ennyit?:D Reikizzétek minden nap:DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az agar+maláta+élesztő koktél pontos arányát tudja valaki mert láttam valahol de már nem tudom hogyan is csinálták azt hiszem azon szaporítják a telepeket. Ez hasznos lehetne az állomány gyarapításra.
Minap láttam egy (A) származású kertésznél az állományt és éppen kísérletezett mi mindenen tudja megtermelni a C. D-King tipust. Amint láttam ez éppen a terítőn nem nőtt neki ki :) de azon kívül minden talajban. - perlit+rozs - perlit+saját kerti komposzt - vermikulit+rizsliszt - vermikulit+komposzt - madáreledel hogy melyiken terem a legjobban azt kideríteni már a mi dolgunk. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jim-maláta-csaba utca(moszkvánál)-BIO BOLT OTT VAN ocsó bio rozs-130/kg egy elvarázsolt öreg picsa az eladó |
| | | | |
| | | | | | | | | | és mit szoltok ahoz ha fáradt sütiket vagy azokat amelyek nem indulnak-beoltanám agaros lötyivel-vagy talán dextrózzal.... csinált vki ilyesmiket...?
bele a tetjébe persze sterilen........hmmmmmmmmmmm? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A külölöntböző anyagokkal való kísérletezésnél nem a tápérték számít énszerintem. Ugyanis vannak olyan ételek amelyeket úgy neveznek teljes értékű élelmiszer pl. barna rízs ez azt jeleni ha csak azt ennéd semmilyen tápanyagban nem szenvednél hiányt és életben maradnál vele bármeddig. Na tehát ez a gomba csak azt tudja enni amit kap tőled és neki sem szabad hiányt szenvedni. Az agar mix malátája szerintem cukrot helyettesíti ami egy kicsit gyorsít a dolgon tehát rosszat nem tehet semmiképp.
Ez nem szakértő vélemény józan paraszti gondolatok.
Malátát hol lehet kapni ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hELLO!!!
embrio intézz magdnak maláta kiivonatot mivel az agar az csak enrgiát tartalmaz.a másik nézzegetem tegnap otta a dolgot és találtam a búzát aminek 3x mindenbe a tartallma |
| | | | |
| | | | | | | | | | jó estét urak.
minden nap egy másik kisérlet legallábis nálam. remélem megtalálom a helyes formulát. KÉREM A VÉLEMÉNYEKET A KÖVETKEZŐKRE.:
-poharakba keverék:mag+vermi+agar mag+vermi mag+agar csak mag ezt érdemes kisérletzni-meg lesz a franko mód skacok csak kukta!!!!!!!!!!!!!!! a többi verébfing szerintem-kell a hőfok!! illetve javalom a dupla fözést mindig-tutti ami frutti-24 óra várásal a másik:a spora oldatba ne sporold a feketét-én cola szinü sűrű oldattal csinálom-sokkal gyorsabb-jobban fonalazódik.
a sütik ha megvannak gondoltam ha kivettem őket és nem indulnak csinálok agaros oldatott és a közepébe beoltom-talán tuning nekik nem?
ha tudtok valamit adni agyam fehérfoltjainak akkor ne sajnáljátok az infot. várom a hozzá szólást.
köszönet.
éljen a tudás!!!!!! remélem megmarad a bejegyzés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello!!!
Ugy döntötem komolyaban is megtanulmányozom a gombák táplákozását:)).eddig arra juttotam hogy megnézztem a barna rizs tápértékét és az enrgia tartalmát. érdemes megnézzni egy ilyen bios könyvbe hogy melyek azok a magvak amik nagyobb tápértékel rendelkeznek. a clonozáshoz használt agar agar, maláta,élesztő keverék se feltétln hülyeség szeritem.azon gondolkoztam mi van akkor ha az egész tápföldet vermuból és ebből a keverékből állitom össze ez ugye végerdménybe egy kocsonyás szerü dolog lessz ezzér gondoltam a vermukalit hozzá adásra mivel akkor az ugy jól levegüzik de lehet hülye vagyok.:DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos. Én nem áztatok kuktázás előtt. Egyszer áztattam, de akkor kiderült nem jó a spóra, így nem került oltásra a sor, de akkor 1 napig áztattam és 1 napig szárítottam, pont azért, mert az áztatott rozs nem tudom hogy mennyi vizet képes még felvenni. Ha nem akarsz kísérletezni akkor terítsd szét őket egy újságpapíron és szárítsd ki, de megpróbálhatod nedvesen is víz nélkül. Ha már beáztattad akkor elég 1x kuktázni. Én is 1x kuktáztam, de nem is áztattam szal. Érted. ;D
Árpa lehet, hogy jó, én maradok a rozsnál. Szerintem minden jó, ami teljes szemcsés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | na ma áztatok...... kérdés danielhez: áztatás után 2szer kuktázol?
illetve hántolt árpa az bejöhet-------------------------------e? vettem azt is.
ja még egy kérdés:áztatás után ugye nem kell belle viz már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd, ha sikeresen termeltem. Addig nincs sok értelme szerintem. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | én Matias Romero és experimentben vagyok B+ Large Fruits-cal hm...? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem. Az áztatástól csak kikell és utána nem lesz esélye kuktázásnál. De bonyolítsd csak túl ahogy gondolod, majd számolj be róla.
Nekem eddig Burma, lesz még Thai Koh Samui meg van még Golden Teacherem is, de azt majd, ha expertebb leszek. Ma oltottam előszőr életemben. ;D
Srácok mennyire befolyásolja az, hogy kolonizálásnál csak 21 fok uralkodik szobámban? Mindenhol ilyen 23-26ot vagy 28-30at írnak. |
| | | | |
| | | | | | | | | | amig a baci nem hal meg addig mr.endo nyugizik-tehát az áztatás nem a leghiressebbbbb gyilok modus operandi;) |
| | | | |
|