DAATH

Ha nem tanulsz meg nevetni a nehézségeken, semmin sem tudsz majd nevetni, mire megöregszel.

Edward W. Howe

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (473 - 572)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. április 10. 00:40
 
 
azért kellett a perlit, mert a vermikulit nedvesen érkezett meg az ebayrol:-(

Gyorsban meg csak perlit volt a boltban... (az egykalapalattben irjak, hogy a perlit is jo vermi helyett, de arra nem tér ki, hogy a tetejére is jo-e a száraz perlit.)

Ugy tunik eddig jo, az uveg oldala, és alja szép fehér. szonek benne rendesen:-)

-

"rizses LC"
Olvastam, hogy LC keszitheto egy kiurult fecsibol is, ha csak akár 1 spora van benne akkor is eredményre vezethet...

A légyölő meg elég eros, ugy gondoltam, hogy megvan rá az esély...

...

Kivancsi vagyok, hogy az LC keszitest harmatgombaval is megy-e.

A fűben nőnek normálisan, és azt a fuvet ha beletenné az ember cukros desztillált vizbe, akkor elszaporithatok-e...


Mindemellett értem az aggodalmakat, és valoban jogos, mivel a rizses-maradékos zacskoban, vagy a száritott birkaszaros fuvon(meg a zacsiján) lehet kevesebb a spora ami kell nekem, mint a kartevo versenytarsak...

pár hét, és kiderul milyen eredményre vezet a kisérlet...
Majd irok rola kesobb...

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. április 9. 22:35
 
 
Kösz a válaszokat!

Assamoa: hogy érted? a kolonizálást? nekem mindig beszőtte, oltottam PF-el is és búzával is. Nem lesz olyan fehér, mint egy PF süti. Lasabb, mint a szalma, mondjuk. Hogy hogy nem szőtte be? Teljes sötétség ?

Sajna, eredményt nem tudok felmutatni mert 1 nagy doboz 10 literest elrontott vki nekem, ezt a kettőt meg anyám kidobta ma. Pedig baromira érdekelne kókuszrostal milyen.

Hogyan oltottad vagy mi? Vermivel, anélkül? Vermi nélkül (100% coir, kis gipsz vagy mész?), a szövés látszólag jó volt nálam!

Cheers :)

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. április 9. 18:12
 
 
espeke, a zöld szín már a spóra, szóval ha van, akkor a zöldpenész már eléggé előrehaladott állapotban van, és ki tudja, hogy a belsejében a fehér micélium mekkora része penész és mekkora része "jó" gomba.

Ezen kívül hiába sikerül kivágni az összes zöldpenészt és sterilen dolgozni mellette (ami elég nehéz), azt mondják, a micélium azért van, hogy mindenféle anyagokat szállítson ide-oda, és ebbe beletartoznak a penész által termelt, emberre nem egészséges cuccok is.

Az én személyes véleményem (bár nem gombológiából doktoráltam, szóval nem állítom, hogy profi lennék), hogy azért kell egyszerre sok üveget csinálni, hogy ha valami egy kicsit is gyanús, ne fájjon az ember szíve kidobni, mert úgyis van még. Inkább ez, mint hogy egy kiadós ételmérgezés kopogtasson egy trip közepénél-végénél...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. április 9. 18:05
 
 
@Assamoa: nyilván nem halálos méreg, de tekintve, hogy van alternatívája (vermikulit / agyaggolyó), nem muszáj használni. Az én értékelésem a dologról az volt, hogy az egyik oldalon van valami, ami lehet, hogy rossz, a másik oldalon meg nincsen semmi negatívum. De perlittel sem lesz semmi baj szerintem, amíg nem alszol minden nap tíz kiló száraz por mellett. Gondolom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. április 9. 10:42
 
 
Hi!

Én csak rönkön próbáltam viaskodni zöldpenésszel.
Ott hagytam hogy a gomba (laska) elvégezze a dolgát, mivel csak a rönk végein tudott támadni a kórokozó.

A Te esetedben viszont szerintem necces a helyzet, mindenképp próbáld meg kezelni (én a kivágásra voksolnék) hátha rendbe jön. De szerintem nem valószínű, mivel a zöld szín -azt hiszem- már spórákat jelent...

Amúgy ha van valami eredményed a kókuszrost+vermivel akkor légyszi oszd meg mivel én is próbálkoztam ezzel, a TEK szerint csináltam (többször) is mindent, de nem nagyon jött össze a kolonizálás. Talán nagyon sok oltóanyaggal működne...

Sok szerencsét! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. április 8. 17:21
 
 
Kókuszrost+vermi alapra oltottam pf sütivel. Eléggé siettem, az egyik 1 literes muanyag doboz megjárta, van rajta egy 1 cm átmérőjü zöld pont, zöld penész.

1, Ha kivágom, ahogy van, túlélheti a többi? Máshol jól néz ki.
És/vagy ha kivágom spricceljek oda 1% (10%-os) hipó oldatot. Van klórmeszem is. Volt már vkinek dolga zöld penésszel, amit kívágott, lespriccelte, eltüntette, aztán minden ment a maga útján?

2, A zöld penész, amit látok csak a sporái, és LEHET, hogy az egész téma fertőzött?

Szóval milyen tapasztalataitok vannak evvel, hogy éltétek túl a zöld penészt?


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. április 8. 10:58
 
 
Minden kertészetben lehet kapni kertészeti perlitet. Van benne por dögivel, de azért nem tartom életveszélyes dolognak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. április 8. 09:39
 
 
mescalito, jól értem, hogy te LC-t szerettél volna csinálni egy zacskóban talált maradékokból? Az nem fog menni, tekintve, hogy abban a zacskóban mindenféle egyéb is van, amik szintén szeretnek tenyészni.

Az meg, hogy a perlit jó-e, majd akkor fog kiderülni, ha lecsavarod a kupakot, és megnézed, fertőzött-e a teteje. Lehet, hogy jó, végülis finom, porózus, amilyennek egy szűrőnek lennie kell. Viszont azt mondják, ha száraz, vigyázni kell vele, mert a szálló ásványdarabok nem jók a tüdőnek (ilyentől lesz a szilikózis). Igaz, kis mennyiségben rövid ideig nem gondolom, hogy nagy baj lenne belőle, de ha egyszer van alternatíva...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. április 7. 11:48
 
 
Főhősünk ugy látja, hogy a kazán felett jol érzik magukat ugy tunik...
van kb 28-30 fok a polcon.
Meg is lodult mindegyik, szép fehérek.

SZtem egy hét, és meghoditjak az egész uvegcsét:-)

Amik a fiokban vannak nála azok is szovogetnek szépen, ott kb 22 fok lehet.


vol 5 db ami elnyálkásodott, szurke lett.
Azokat a radiátoron szárogatta egy ideig, de nem lett semmi sem vele...

Kísérletképpen fenyitotta mindet, osszekeverte száraz vermikulittal, perlittel, és ujraoltotta oket. (nem sterilen, csak ugy szabad levegon, nem akart tökölni vele... max majd beássa a foldbe ha nem mukodik)


Jah, a perlit fedoréteg is működik:-)))
Ugyanugy , mint a vermikulit!!

Volt pár amiben nem indult meg a szovés sehogyan sem, azokat ujraoltota gloveboxban "boosterral" (azaz ujabb adag sporaval)
-

LC sereg is utnak indult:-)

A filmben a főhős talál egy zacsit, amiben korábban légyölő volt, meg rizs. (a rizs volt ami a nedvességet szivta)

A zacsiba vizet ontott, kimosta vele az egészet, rizzsel egyutt eltette dunsztosuvegekbe cukorral egyutt.

Osszesen 3 hetet állt benne, jo büdös lett, mint a rothadó lábszag
:-/

A 2. hét után buborékosodott, zavaros lett, bebarnult, tetején mindenféle uszkált:-o

6 uvegbol 1 megpenészesedett, zold penész volt rajta.
Azt kiontotte a kertbe..

Egy masik uveg tetején feher reteg uszkalt, eleg gyanusan..

Az uveg kozepen suru micelium felhonek tuno anyag...
Az alján szintén lerakodott valami felhos anyag.. De ez is budos volt, igy azt is kiontotte, mert nem volt biztos benne, hogy az most micelium, vagy feher penesz...


a maradek 4 uveget leszurte, és a benne levo rizst vermikulittal keverte ossze, és 1 dl-es dunsztosuvegbe kerult.
A 4 uveg tetejerol leontotte a zagyvalékot, és visszatette oket kb 28 fokba a PF-ek mellé...


Szerintetek milyen hibákat kovetett el?

Mi lehetett a fehér felhocske a vizben?

Az egyik budos légyolős viz a kezére froccsent, és 2 napig viszketett tole, kiutései lettek a karján, és a kezén:-S
Most műr mulik...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. április 3. 20:10
 
 
Amit írsz, jónak tűnik, kivéve a hőmérsékletet: úgy tudom, a 19-21 fok a micélium fejlődéséhez túl alacsony, 25-28-at szoktak javasolni PF teknél. Elektromos melegítő szőnyeg meg egy termosztát jó beruházás lehet, mindegyik néhány ezer forint. Esetleg tedd a radiátorra, vagy ilyesmi. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabban fejlődik, ha meg túl alacsony, a spórák ki se kelnek.

A perlit fedőréteg elég fura -- a vermikulitot ki lehet szárítani sütőben, és akkor nem kell ilyenekkel trükközni. De ha ez elromlik, maximum penészedhet, szóval szerintem nem ez a baj.

A liszt barnarizsből készült? Kis szemű vermikulitot használsz? Nem áll a víz az üveg alján? Jól összekeverted? (először víz és a vermikulit, aztán a liszt, hogy ne legyen belőle tészta)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. március 28. 15:46
 
 
ESPEKE

ha magyarban laksz, akkor fecskendőt, főleg tűvel egyutt nem rendelnék!
A határon átvilágiják, aztán oda a 3 euros szulinapi ajándék....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. március 28. 00:52
 
 
MARKO ODON

- Nem működik az oltóanyag (milyet használsz, hogy tároltad, mennyi idős?)

friss oltoanyag.
Friss lenyomat, kaparva still airboxban cseszebe, desztillalt vizzel higitva

- Nem jól oltottad (mennyit tettél egy sütibe, nem volt-e túl forró a tű, miközben a spórák keresztülmentek rajta?)

1ml ment egy uvegbe (4 lyukon, azaz 1/4 ml lyukanként = 1ml/suti)

- Nem megfelelő a szubsztrát (miből van milyen arányban?)
a PF tech recept ami az egykalapalatt elerheto...
Saja a vermikulit amit kuldtek nagyon nedves volt, igy még plusz biorizsliszt kerult bele

A tetejére perlitréteg kerult, mert a vermikulit nedves volt...

- Nem megfelelő a hőmérséklet (milyen meleg van?)
hat nincs tul meleg... kb 19-21 fok kozt. Szobahomerseklet.


--

ilyenkor rá kéne oltani egy ujabb adagot, csak most tobbet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. március 27. 10:40
 
 
Tipp: épp láttam FSRE.nl -en, hogy 15. szülinapjuk alkalmából 3 euroért küldenek kész fecskendőt. Ugye, kevésbé jól tárolható, mint a spora mégis növeli a csenszet ifjú gombatermesztőknek :)

Küldjetek vissza nekik!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. március 23. 20:49
 
 
mescalito, ennek sok oka lehet. Mindenesetre ha nem penészedik, akkor vagy kifelejtetted belőle a tápanyagot és a vizet, vagy legalább a sterilizálás sikerült :)

- Nem működik az oltóanyag (milyet használsz, hogy tároltad, mennyi idős?)
- Nem jól oltottad (mennyit tettél egy sütibe, nem volt-e túl forró a tű, miközben a spórák keresztülmentek rajta?)
- Nem megfelelő a szubsztrát (miből van milyen arányban?)
- Nem megfelelő a hőmérséklet (milyen meleg van?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. március 23. 20:09
 
 
a sütik nagyrésze nem fehéredik!
(nem idult be a szovés) 30 bol 3 süti szövődik csupán:-S

Mi lehet a baj? :-(

3 hét telt el, és semmi... amin van szovés az is lassu, alig haladt valamennyit...

Mi a teendő?

- tegyem melegebb helyre oket?
- oltsak rá egy ujabb adagot (de most tobbet?)

heeelp!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. március 15. 22:26
 
 
mescalito, állítólag a gomba bármelyik részéről lehet szaporítani, beleértve a termőtestet is. De ha nem steril körülmények között növesztetted (márpedig azt elég nehéz -- a terráriumba mindenképp bekerül egy-két kósza spóra), akkor szerintem elég valószínű, hogy el fog fertőződni.

Nemrég olyannal próbálkoztam, hogy lehetőség szerint sterilen dolgozva egy takaróréteg nélküli PF-üvegbe belekeverek micéliumot, aztán teszek rá steril száraz vermikulitot. Eredmény még nincs, de nem sikerült valami tisztán dolgozni (jó sokáig tartott utána kimosni a glove boxból a beszőtt süti darabkáit), szóval sok reményt nem fűzök a dologhoz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
marko.odon2012. március 15. 22:16
 
 
espeke, 17 évesen leginkább azt, hogy ne csináljon ilyesmit. De ha már muszáj, szépen nyugodtan otthon, laza tripzene, félhomály, ilyesmi. Trip guide erősen ajánlott.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. március 14. 18:55
 
 
Sziasztok,

Mit tanácsoltok annak, aki előszőr gombázik? Mondtam a természetet, a nyugis vagy épp vmilyen szövegnélküli zenét, 1-2 közeli barátot, no PC, no telefon. Egy rokonomról van szó, 17 éves. Nem vagyok benne biztos, de ugyan mibe lehetnék biztos, hogy érett -e rá. Intelligens srác, azt hiszem igen. És persze, kis dozis 1,5-2g grammot tanácsoltam neki legfeljebb.

Szóljatok hozzá, szívesen fogadok bármit :) Trip faq-t már mondtam neki.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. március 12. 12:03
 
 
a gomba teteján feher szorok vannak (micélium)

Ha ezt a gomafejet betenné valaki egy steril uvegbe, akkor none rajta ujabb adag gomba?

Szolgálhat e táptalajnak a leszedett oriási gombafej?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. március 6. 21:52
 
 
2-3 hét, aztán kiderül most már:-)

Hogy lehet ezt megcsinálni:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Gomba_GYIK#Mik_azok_a_dolgok.2C_amik
_felt.C3.A9tlen.C3.BCl_sz.C3.BCks.C3.A9gesek_a_gomba_termeszt.C3.A9shez.3F


gomba kenderkötélen
gomba melltartón
gomba pénzen
gomba biblián...

ezeket hogy csinálják?
Hogy kell sterilizálni a "táptalajt"?
Hogy olthatták be ezeket pontosan?

Vajon kell rá cukros vizet, vagy rizslisztes vizet spriccelni a sporafecskendezés mellé?

Érdekesen nznek ki:-)
Szeretnék én is erről álmodni valamelyik délután... ;-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2012. március 2. 08:44
 
 
Próba-szerencse.

Mindenképp tegye külön, vagy jelölje meg a különböző szinteken párolódó sütiket, hogy be tudjon számolni az eredményről. Érdekelne.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 29. 04:32
 
 
kivancsi vagyok miként fog mukodni, ha pároloedényeket tesz főhősünk egymás folé, és ugy PF-ezik...

A lábosban 4 suti, felette a pároloban 4, plusz még egy emeleten 4... (16 osszesen)

A spagettifozo meg olyan nagy volt, hogy 3 rétegben tette bele...
minden szinten 7 kis uvegcse, azaz 21 osszesen...

vajon sikeres lesz?

Emellett a vizes sporázáskor az egyik kalap leesett a csavarrol, és belepottyant a vizbe.
Egyben furcsa dolgot produkál: a 200'C-ig hitelesitett szilikon olvadozik a tetején, és buborékozik! A gombakalapon is találhato belole, és folyékony állapotu.... Lehetséges, hogy megtanulta megemészteni? Vagy csak a főhősünk rontott el valamit 5 órás kötési idot hagyva csupán a szilikonnak?

A lenyomatok meg nagyon nedvesek voltak, és elkenődtek:-S
Azért belekente egy pohárba, és desztillált vizzel feloldotta az illető...
Szerintetek életképes és fertozésmentes fecsik lesznek?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 26. 19:48
 
 
köszi, megnyugodtam:)

Nem találtam a kartevos témat az egykalapalattban...

A lentebb felirt kerdesekben is tudna valaki valaszt adni nekem?

Koszi!

--

Jah, amugy az egyik dobozkában rothadt szag volt, mert rothadásnak indult a banda:-( A sutit lemnosva láttam, hogy az alja tele van vizzel, és a perlit rétegen HALVÁNY PIROS elszinezodés volt.
Lemostam rola azt is, aztán ment az is a hutobe a tobbi kozé lezárt muanyagdobozban, mindez egy kis kartondobozban.
Aztán véget rt az álom, felébredtem, és most megosztottam.

remélem nem jelent rosszat az álombéli piros elszinezodés...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 26. 17:43
 
 
A választ szponzorálta: Az eGyKaLaPalAtT.Hu

(http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=K%C3%A1rtev%C5%91k#Feh.C3.A9r_sz.C3.
A1lak_a_t.C3.B6nk.C3.B6n
)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 26. 10:42
 
 
ááá:-S

Álmomban sporanyomatokhoz pár gomba még meg lett hagyva.
A szárán FEHÉR SZŐRÖK jelentek meg mindegyiknek.

Ez fehér pemnész? Vagy mi?

Jaj-ja, mit tegyek most vele, ha visszaalszom, és folytatom az álmot?
Ez most akkor kuka?
Vagy le kell mosni, be a hutobe, aztán soaking ujra?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 24. 02:07
 
 
1.KÉRDÉS:
Sporaviz készitésekor (uveges modszerhez), ha nincs otthon szilikon, akkor ragtapasz is jo helyette?

(Száraz uveges lenyomat mellett dontott főszereplonk, mert nem volt benne biztos, hogy jo lesz-e a ragtapasz)
(sajnos varatlanul érte a szuret, mert jovo hetre szamitott arra, hogy kinyilik)

2.KÉRDÉS:
ha száraz uvegben van a lenyomat, azt a ragtapasz-porton keresztul fel lehet e vajon locsolni desztilált vizzel, hogy vizes sporás oldatot kapjon?
vagy stillairboxban leveszi rola a fedot, és szimplán felonti desztillált vizzel? (a deszti vizet ki kell e forralni elotte?)

igy kifőzott 3 kis dunsztosuveget, meg a fedoket is.
Sajnos nem talált megfelelo méretueket, mert nem fértek bele a fazékba, igy a vizes modszer ellen ujabb érv keletkezett, és egy ujabb kérdés szuletett meg...

3.KÉRDÉS:
Ha mondjuk nagyobb fedo lesz rajt, mint maga a dunsztosuveg, vagy csak egy uveglappal van letakarva az is jo?

alkohollal megtorolte a gombákat is vágás elott és után is, nehogy fertozodjon.
Mivel nedvesseg van a gombáfejekben, ezért rizst tett melléjuk az uvegbe (a rizst is áttorolte domesztosszal, meg alkohollal elotte)

4.KÉRDÉS:
lehet e riszt tenni mellé szilika helyett nedvességszivonak?
(vagy sót?)

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2012. február 22. 17:16
 
 
Aprocska kerdes:

Gomba kulso alapjan mennyire allapithato meg annak potens mivolta? Kekulesbol visszavezetheto? Szeretnek klonozni majd es tudni szeretnem mit vegyek figyelembe majd mikor a hatoanyagtartalom vizsgan esik at. Mert ezt a szempontot is szeretnem figyelembe venni :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 21. 21:58
 
 
olvastam az "egykalapalatt"-on, hogy a legegyszerubb sporavizet csinálni, ha a kalapot egy csavarral a fedohoz erositem, és egyenesen a desztillált vizbe potyog a sok spora.

Aztán szilikonos lyukon keresztul a sporavizet kiszippantása egy fecsivel...

AZ ÖTLET:

Mi van, ha a vizbe spriccel valaki mézet, vagy 3 féle cukrot is, akkor egybol mindjárt LC lenne belole?

Akkor már nem is kell felcsavarozni a kalapot a fedore, csak (gloveboxban végezve persze) beledobni egy egész gombat a vizes oldatba, és kolonizálodik az egész, ugye?

Olvastam, hogy egy nagy csomoba rendezodik az LC-ben a kolinia.
Ez mekkorára nőne meg a gomba körül?

Nem lehetne igy pusztán vizigombát tenéyszteni ilyen modon?
Megnonek igy is nagyra?

Mi van ha megnoveszti valaki az LC egy nagy gömbnek, és leonti rola a vizet? Akkor mit kap az ember vajon?
Egy nagy fehér gömböt?
vagy sok sok gombát?


....


láttam továbbá, hogy minden szerves anyagon elél a gomba...
(foleg a cubensis)
Vanna képek, hogy "gomba burriton", meg "gomba meltarton"

Nah, azokat hogy lehet csinálni?

Dunsztosuvegbe zárom, és kifozom azt is?
Abba is teszek vermi réteget?
A burrito nem rohad szét kozben? (penész, meg egyéb nem kivanotos dolgok hogy nem hatalmasodnak el rajt?)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 21. 21:47
 
 
"tester ajánlott, h menjek be a fürdőbe, zuhanyozok, amíg kicsapódik a pára és utánna oltok*."

szoval a furdoben érdemes oltani ezt azt jelenti?

Beviszem a cuccokat a furdobe, mintent bepakolok...
PF sutiket, fecsit, sporavizet, mindent...

Lezuhanyzom foro vizben, és amikor leult a pára akkor oltok ott helyben?

Bocs, ha félreértettem a dolgot esetleg, de jol értem, vagy nagyon félrement?
......

mit értsek "TESTER" alatt?
......

"pf sütinél az alufolia réteg véd a fertőzések ellen, oltás után nyugodtan szabadulj meg tőle, csak addig van rá igazán szükség, amíg sterilizálsz, hogy ne ázzon el. gumi helyett jó sima ragasztószalag."

azaz kifozom, elteszem a poharakat az alufoliával atetején...

Aztán eloveszem amikor oltok.
LESZEDEM az alufoliát oltás után rola tehát? és akkor ugy kolinizálodik a cucc, és nem para ha nincs már lefedve?

Lehet ezt is félreértettem, vagy tényleg jol értem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 21. 15:50
 
 
javítok:

az alufoliátol, ne a vermi rétegtől :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 21. 15:47
 
 
fontos informacio közölve a jövő gombászainak: a sárga gumi mindig hamarabb elszakad.

mescalito fertozés nem para, a beoltásnál kell figyelni, tester ajánlott, h menjek be a fürdőbe, zuhanyozok, amíg kicsapódik a pára és utánna oltok*. és mindig így csináltam. kétszer fertozott el pf suti, mikor poros szobában oltottam, csak úgy. *glove-boxot csinálsz, egyszerűbb.

pf sütinél a vermi réteg véd a fertőzések ellen, oltás után nyugodtan szabadulj meg tőle, csak addig van rá igazán szükség, amíg sterilizálsz, hogy ne ázzon el. gumi helyett jó sima ragasztószalag.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 20. 21:49
 
 
nem divat itt a befőzés errefelé sajna...
De muszáj lesz elmennem szétnézni, és vagy specko dunsztosuvegekkel, vagy egy zacskó befőzős gumival térek haza..


A GLOVE-BOX nak mennyire kell komolynak lennie?
Elég ha van két lyuk egy fertotlenitett dobozon, tetején fertotlenitett uveglap, és ki-be nyulkálok tiszta gumikesztyuvel?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 20. 21:41
 
 
Amúgy a befőttesgumi az felétek miféle? Mert kuktázást a mezei gumi nemigen bír, legalábbis énfelém nem. :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 20. 21:37
 
 
Csak egyféleképpen derítheted ki: kipróbálod!
(De amúgy megsúgom, hogyha jól csinálod akkor nem!) :)

Nekem a spawnos üvegeim egy része van lefedve aluval és így is jól működik a dolog!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 20. 21:18
 
 
igen, olvastam, meg a PF teches videot is megnéztem tobszor is.

Tuti elegendo az ha pohárban van és befottesgumival szoritom le?
Fertozésveszély nem áll fent jobban?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 20. 11:11
 
 
pl alufóliával és befőttes gumival. a tetejére száraz vermikulit réteget raksz, a sterilizáció útán nem kell rá a fólia.

olvastad már az egykalapalatt.info -t?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 19. 20:23
 
 
2-3 decis pohárban??

Azt meg hogy fogom lezárni?

Gondolom a fertozásveszély rettento magas faktorra ugrik
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 19. 20:17
 
 
köszi!

és akkor a bioboltban kaphato rizsliszt az jo lesz?
Az mennyire BIO sütikhez?
Ugy gondolom nem kezelik vegyszerekkel, és nem vonnnak ki belole semmit sem..

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 19. 12:55
 
 
=olyan kell amiből ki is jön a táptalajgombóc, vagy törd össze :)

tipp: egyszerűbb, ha veszel néhány 2-3 decis poharat, olcsóba.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 19. 11:33
 
 
Szabály: Az üveg szája nem lehet beszűkülő.

Tétel: Az üveg szája csak kicsit szűkül be.

A tétel ellent mond a szabálynak?

Igen.

Bizonyítás: A szabály kimondja, hogy az üveg nem szenvedhet keresztmetszet csökkenést, az üveg keresztmetszet differenciálja az alapjától nézve nem lehet negatív.
Így a beszűkülés keresztmetszet csökkenést határoz meg.

Megjegyzés: A nulla (függőleges fal) vagy pozitív (szélesedő fal) differenciál megengedett.


A prefixumtól független (értsd: kis-, kicsit, nem nagyon, épphogy, alig) szűkülés nem elégíti ki a szabályban meghatározott követelményeket, így az nem megfelelő.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 18. 17:38
 
 
"az uveg szája nem lehet beszűkülő"

mennyire szűkülhet be? Semennyire? Mert olyanokat találtam csak, amik kicsit beszukulnek...

ezek jok lennének-e..

http://www.ebay.co.uk/itm/24x-300ml-Round-Glass-Jars-Preserve-Chutney-Pickles-Jam-
Jar-Silicone-Sealed-Lids-/130601872768?_trksid=p3286.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu
%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6419010190013262469#ht_3473wt_1270


vagy ezek:

http://www.ebay.co.uk/itm/Round-8oz-Jam-Jar-Pack-42-Preserve-chutney-pickle-/40027
7000098?_trksid=p3286.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26p
s%3D63%26clkid%3D6419103760234400479#ht_1273wt_905
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 18. 17:09
 
 
ez a rizsliszt vajon jo lenne.e...

http://www.hollandandbarrett.com/pages/product_detail.asp?pid=3106&prodid=3684&sid
=0


vagy inkább rizs + daráljam le magam?
http://www.hollandandbarrett.com/pages/product_detail.asp?pid=2664&prodid=3715&sid
=0
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 18. 16:45
 
 
az általam belinkelt kavedaralok kozul szted melyik lenne jo?

vagy ami daralja a kavet az már jo lisztet daralni is?

Gyogynoveny szarat inkabb darálnám, mert az ollóval orákig tart, és felholyagosodik a kezem mire felapritom. Kidobni meg nem akarom...

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 18. 15:00
 
 
Milyen gyógynövényekkel foglalkozol? gyüjtöd vagy mi?

Minnél jobb a minősége annál jobb. Pl, csinaltam olyanból is (biobarna rízsliszt), aztan barnarízst ledarálva, nemtom volt e nagy különbség, nem nálam nőttek a gombák. Minnél több cucc van benne, annal jobb, árpa, rozs, kendermag se arthat neki, jó a diverzítás, de könnyen lehet a sima brízsbe több cucc van. Vitamint azért nem porítenék bele, mégis csak embereknek van. :)

ps: azért csinaltam barnarízs olcsóbol lisztet, mert az olcsó volt. kb ennyi. nyilvan a bio jobb lehet valamivel. tipp: nézd meg mit szeret a gomba, ennek útanna kene wikizni vagy vmi, milyen tápanyagok kellenek neki pontosan. lehet tönköly jobb?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 18. 14:43
 
 
esetleg ez:
(multi grinder, azt irja..)

http://www.ebay.co.uk/itm/Stainless-Steel-Seed-Pulses-Grain-Multi-Use-Grinder-NEW-
/120748988033?pt=UK_Collectables_Kitchenalia_RL&hash=item1c1d335681#ht_1212wt_1037
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 18. 14:37
 
 
vajon melyik kavedaralo lenne megfelelo?

nem csak gabonát szeretnék darálni, hanem gyógynövény leveleket, szárakat is porítanék vele...

http://www.ebay.co.uk/sch/Home-Garden-/11700/i.html?_nkw=coffee+grinder&_catref=1&
_sop=15&_trksid=p3286.c0.m1538
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 18. 14:15
 
 
olvastam, hogy barna rizsliszt a legjobb a PF-hez.

pár gondolat felmerült.

1. a BIOboltban kapható barna rizsliszt jó-e? (akkor nem kell őrölni)

2. Mi van, ha vegyesen kerül bele liszt? (tönköly, árpa, rizs, stb)

3. Mi történne, ha őrölt kendermagot, vagy még levet és szárat is darálna bele az ember?

4. a rizsliszt a tápanyagok miatt kell, ugye... És ha bedarálna valaki multivitamin kapszulát? Vagy egyéb étrendkiegészitoket?


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 17. 23:44
 
 
Egészen pici hellyel is beérik...
http://img196.imageshack.us/img196/2549/717261291img0462.jpg

xDD
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 17. 21:43
 
 
hmmm, oké, mekkorára nő meg?

és kell e a tetején hely neki, hogy legyen elég levegő?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 17. 20:48
 
 
amibe elfér a gomba :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 16. 22:13
 
 
mekkora muanyagdobozban lehetséges a pf tech optiműlisan?

10 cm, 18cm, vagy 20 cm magas elég?

a videon az ember vagy 40-50cm magas muanyagládába teszi...
Kell ilyen magas terrárium?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 15. 19:08
 
 
pl vhol olvastam, hogy mivel pont a sötét időszakban nőnek leginkább, elég egész kis fény (pl. természetes szobába besütő napfény, indirekt). Assamoa mondta a LED-es megoldást, ami teljesen jó, főleg akinek kivitelezhető (nem cicoztam vele és pénzem se volt rá). Még így nem növesztettem musit, majd most. Amíg 'vele vagyok' adok neki napi x kis fényt.

ui: olvastam -beleolv- az RR összes-féle shroomery topikba, azért ne vedd készpéznek mindig amit ír, do your research :) De asszem ezt a fényes dolgot el lehet neki hinni a tapasztalata miatt.

egyébként a fajta GT. Találtam egész kicsi dobozt tescoba (600 volt, még így is, kb 50-et ér:), amiből kettőt vettem és összeillesztettem. 4 táptalajgombóc fér el benne. Lehetne tobb is, a maradék 3 sütimet ha úgy van, ráoltom kókuszrostra. Hihetetlen milyen jó kis bolt van a közelbe (közelbe az masfél óra séta, de helyben). Van perlit 450ért 3 liter, csomo minden van ami jó, vermi persze nincs, de még kaktuszok is vannak és mindenféle növény.

Kösz a figyelmet!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 13. 10:47
 
 
Kis kiegészítés:

A pinneléshez a triggerek (fontossági sorrendben):
1. teljes kolonizáció
1. FAE
2. pára
3. fény

Tehát, RR azt mondta, hogy a több évtizedes tapasztalatai szerint a pinneléshez nem feltétlen szükséges a fény. Nyílván nem lesz annyira szép pinset, mint normális megvilágításban, de lesz.
Ideális esetben persze mindegyik trigger egyszerre hat.

A megvilágítás a fruiting során szükséges igazán, hogy szép nagy termőtestek fejlődjenek ki.
Ennek a fénynek hasonlítania kell a természetes megvilágításra.

Tehát:
-színhőmérséklete 6000K körül legyen

-12/12 órás fényszakaszok
(mivel a PC gombák főleg ezekről a régiókról származnak: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Psilocybe-cubensis-range-map.png
Saját szemetekkel is megnézhetitek az ott jellemző napos órák számát: http://astro.unl.edu/classaction/animations/coordsmotion/daylighthoursexplorer.htm
l
)
Fontos, hogy ne legyenek folyamatosan megvilágítva, mert szükségük van a sötét szakaszra is. Tapasztalatok szerint ilyenkor növekednek igazán.

-a fényerősségnek pedig kb. olyannak kell lennie amilyen mellett olvasni tudnál.


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 13. 07:25
 
 
Assamoa bemegyek ma elektros boltba rákérdezni erre, amúgy ment üzi a daathon fellelhető mail címedre! :) Kösz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 12. 00:16
 
 
RR épp azt mondja -a közhiedelemmel ellentétesen-, hogy a pinning full sötétben is lejátszódik a teljes kolonizációnak köszönhetően, illetve csak a 2. trigger a FEA (fresh air exchange) után.
Ergo a pinneléshez épp nem kell fény és a normál növekedéshez kell az 'imitált' természetes fényciklus.
Esetleg nem tudod megoldani egy időzítővel és egy leddel a fényforrást?
Esetleg egy ledes zseblámpát megbuherálni?
Telefontoltőt rákötni az érintkezőire és megfejelni időzítővel?
0 hely és 0 törödés igény.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 12. 00:09
 
 
Ezt a topicot ajánlom:
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/12405287#12405287

Röviden, RogerRabit (RR) megfogalmazásában: "Cubes will pin in total darkness. If you want them to develop fat heavy caps and secure stems, they need bright light. If you want a stellar pinset instead of a 'few stringy' fruits, you need bright light. The mycelium benefits from bright light in a normal day/night routine from at least the last week of colonization all the way through harvesting mature fruits."

Szerinte a normál, nappal-éjszaka (~12/12) kell a normál növekedéshez.
De szerintem ez megint olyan, hogy nem szentírás... legjobb orvosság rá a multikultúra! :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 12. 00:06
 
 
Szoval így szól a kérdés helyesen. Egy sötét helyen szeretnék termeszteni, illete a macskám kutyájának (jaja, ilyen is van, 2012) barátjának a medvéje. Csak napi minimalis időre venném ki, és ha jól tudom (?) csak a pinning szakaszban, mert a sötétedés jó neki a növő szakaszban. Tehát az elején elég neki a napi X (mennyi az X?) fény pinnelni, utánna megy a sötétbe (vannak akik azt mondjak, az jó neki, marmint a csak sötét..) teremni. Ez így megoldható? Nem kene hogy a kutya egerének a barátja lássa..szoval ez a helyzet! :)

olvastam olyat, hogy 1 perc (!) elég, aztán 1 órát. Persze mindenki a 12/12-t javasol. Mégis mennyi kell neki? vagy tapasztalatok ezzel? És az igaz egyáltalán, hogy a termő fázisban jobb neki (legalábbis jó) a teljes sötétség?

azért para, mert még sose csináltam, csak normalis fényviszonyok mellett.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 11. 23:19
 
 
Natura nyugi :) Nekem is száraznak tünt az enyém. És jó. Száraz kívülről, ránézésre, de belül van nedvesség (ha jól csináltad, pl főzted még), megy az. Idővel eltalálod.. Inkább nedves ne legyen, papírzsepire, wc-papírra rakod és ha nem hagy nyomot, az OK.

egyébként tindallizációval csináltad anno, nem tartottam be konkrétan hol fél orát hol négyet adtam neki, 1 híjján jók lettek, szóval megy ez kukta nélkül is. Ha valaki bevállalja a macerázást vele, és számol 1-2 kiesővel :)

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 11. 23:15
 
 
Mennyi a minimális fény gombának és mi a tapasztalat ezzel? P. Cubensis, GT strain. Hallotam olyat, h 10 perc elég vagy 1 óra elég napfényből. Helyálló ez? Vagy minnél több (12/12 óra) annál jobb? Esetleg a kevés több? Vagy mi? Vannak tapasztalaitok ezzel?

Kszz! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 11. 17:59
 
 
Annyi még hozzátartozik, hogy nem kell összecsinálni magad, ha a kuktázás után is még jócskán nedvesek a szemek... (ez nem azt jelenti hogy áll az alján a víz).
Ha kuktából kivétel után/oltás után szépen összerázod 1-2x akkor azt a pár ml feleslegesnek tűnő nedvességet még fel fogják venni.

De az tényleg fontos, hogy ne álljon víz az üveg alján! Mondom, kicsit segíthet ha eloszlatod rázogatással.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 11. 17:55
 
 
A szemek nedvességtartalmának kell magasnak lennie -amit a főzés során tudsz növelni- és elkerülendő, hogy a szemek tocsogjanak a kuktázás után.
Ergo a "csontszáraznak" tűnő üveget is kolonizálhatja normálisan.
Ellenben ha eláztatod 15-20ml LC-vel akkor ott elég komoly fertőzésveszély lesz.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy ez most jó vagy nem / ez most száraz vagy túl nedves... akkor csak kövesd a receptet és próbálkozz. Ha nem jön be ez a "csontszáraz" szubsztrát, akkor legközelebb ne hagyd annyira lecsepegni...
Ki kell tapasztalni, nincs mese.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2012. február 11. 17:19
 
 
Most kuktáztam némi kölest, és ez is csontszáraznak tűnik. Ettől még felhasználható? Nem tudom mennyire hangzik barbár megoldásnak, de mivel szinte úszok az LC-ben arra gondoltam hogy eláztatom kicsit, extra mennyiséget fecskendezek rá hogy kicsit nedvesítsem a közeget.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2012. február 11. 13:51
 
 
csak csapvízet használtam. bar lc-bol nem mindegyik lett jó, nem a vizet okolnam.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 11. 13:43
 
 
Csapvízből is lehet, csak komolyabban kell venni a sterilizálás folyamatát.
Próbáld ki, hogy mikróban max fokozaton forrásig és utána alacsonyabb fokozaton mondjuk 2x5 percig. Cukrozás (vagy előre is cukrozhatod). Fazékban 45perc-1óra. Szerintem így működne a dolog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2012. február 11. 12:25
 
 
Üdvözlet! Kényszermegoldásként használható csapvíz LC készítéséhez?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. február 9. 12:01
 
 
Kiszárad a búza:
- túlhevül az üveg, mert magas a láng / vékony a kukta talpa, az üvegeket egy alátéttel el lehet emelni.
- nincs eléggé megfőzve

Beszőrösödik a szár:
- nem fajtafüggő, ehető az a rész is

Spórás fecsi hűtőben hónapokig/évekig eláll.

Ez mind le van írva az egykalapalatton.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sun50002012. február 9. 09:57
 
 
Kissé off, bocsánat...

Üdv!

Egyes gombafajtáknál, mint pl.: " Cubensis Hawaii" beszőrösödik a szár. (egy youtubos videon láttam)
A gyapjas szárrész is felhasználható, kiszárítható, fogyasztható?

A spora mennyire tűri jól a hideget?


Előre is köszönöm a válaszokat!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
graveworm2012. február 4. 18:09
 
 
Miert van vajon, hogy a befottesuvegben kuktazott buzaim nagyjabol 100%-os aranyban megszaradnak? Nagy befottesuveg/kis buzamennyiseg miatt? Vagy nem ertem...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 12:36
 
 
Szerintetek termőre fordulnak a kiscicák -15fokban? Hóval casingeltem őket!!! Mekkora hozam várható?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 12:27
 
 
Na faszi, hát az a nem mind1! :D

Hát ha a bolt azt mondta... ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 3. 11:22
 
 
hát most jol beparáztattál ezzel:-S

A shop azt mondja, hogy semmi gond nem lesz vele.
(amugy nem magyarban élek, hanem Angliában)

Megkérdeztem oket is, és ezt irták:

"we believe those products are legal in the UK"
"we believe the products you ordered will arrive without problems"

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 00:28
 
 
Wooops... A linkeket a Magic Mushroom topicba írtam, sry!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 3. 00:23
 
 
mescalito!

Először is olvass! Alább adtam pár ugródeszka linket 1 óra utánaolvasással a kérdéseid 90%-ra választ kaphatsz.

Másodszor, mielőtt külföldről bármit is rendelnél (growkit, spóra...) olvass és gondold meg kétszer.
Egy-két "kedvcsináló" sztori: http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Lebuk%C3%A1sok

Szvsz ne akard elsietni a dolgot. Ha tényleg termeszteni akarsz akkor először behatóan tájékozódj a témában és csak utána lépj!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. február 2. 22:53
 
 
szisztok!

Láttam egy videot, és elgondolkoztam azon milyen sterilnek kell lenni mindennek, és azon, hogy mily gyorsan novekednek a kis aranyosok:-)
Csupán kiváncsiságbol foglakkoztat pár kérdés...
(13 osszesen:-)


1. Mire szavaztok? Grow KIT amibe csak vizet kell tenni VS PF süti házilag kifőzve, doboz alatt beolva, 3 hétre eltesz, és egyéb pepecselés...


2. A Grow KIT "aratás" után ujrahasznosithato-e?
- fog e még teremni vajon?
- beolthato-e ujra (mit kell vele tenni, hogy olthato legyen)
- vajon a sutit ki kell-e fozni szedés után ?
- a tasakot ki kel e fozni / alkohollal letorolni ha ujra fel szeretném használni?

3. lvastam a "dextrose"-rol, hogy az gyorsabban noveszti a gombát, és minden palántát. Érdemes e ebben godolkozni?
- a PF sutibe fozés elott kell-e beletenni, vagy csak oltáskor? (és hogyan?)
- ha GrowKIT-je lenne valakinek, az hogy tegye bele? (sehogy?)

4. láttam a videot hogy egy bácsi terráriumot épit...
- egy terráriumban csak egyféle gomának szabad lennie?

5. ujrahasznosithato-e a terrárium aratás után? Mit, és hogyan kell elmosni, fertotleniteni?

6- hányszor tudna valaki "aratni" a terráriumban? Tobbszor, vagy csak egyszer?

7. A terrárium aljára toltott vastag vermiculite-réteg felhasználhato-e ujra a sutikhez?

8. a használt pogácsákkal mi legyen? Kuka? Vagy ontoz, és még talán noni fog? Dobjam ki a kertbe hátha meghonosodik ott is?:-)
vagy fozzem ki, és ujabb pogácsák lehetnek belole?

9. ha valaki oltaná sporával, akkor egy fecskendo mennyi pogira elég?
Mi van ha tobbet /kevesebbet tenne rá az ember?

10. mire szavaznátok? Sporalenyomat, vagy fecskendo?

11. melyik lehet a jobb? 1 nagy terrárium, csak tobb kicsi?

12. ha a konyhában van egy kis penészesedés a plafonon, az bekavarhat-e az oltáskor? (láttam milyen sterilnek kell lenni mindennek... vajon a plafon penészsporái folyamatosan a levgeoben lehetnek? Mellyire kell erre ugyelni?)

13. terrariumban hogyan (és mivel) szokás ontozni? Kell-e ráspriccelni penészgomba-ölő szert?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. február 1. 16:44
 
 
Mit akarsz ebből a mixből kihozni?
Szalmalé, riszliszt...?
Ha ebből az egészből "advanced" süti lesz akkor nem értem a dolgot.
Ha egyszer bevált a TEK akkor minek változtatsz rajta? Sztem a KV felesleges.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. február 1. 15:35
 
 
Igen, ugyanazokat az alapanyagokat használom. Csak nem feltétlenül ugyanattól a gyártótól.
Mostanában a vizet ízesítem egy kis kávéval és keverek hozzá némi gipszet is. Reméltem, ezzel csak használok a telepeknek.

Most beindítok egy komplett új adagot. Kíváncsi leszek, mi lesz belőle. A terv: Főzök egy kis szalma teát amit felesbe keverek tiszta vízzel. Vermi+barna rizsliszt+gipsz.
Vajon egy kis adag kávézaccot is érdemes hozzá adni, vagy ez már túlzás?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 29. 14:08
 
 
Ugyanazzal a hozzávalókkal dolgoztál mint az elején?

Nemtom hallottál-e arról a legendáról, hogy sima rizsliszttel nem lesznek potensek a gombeszek, mert valami cucc hiányzik belőle és az csak a barna rizslisztben van meg...

Kókuszföldet például gipsszel és KVzaccal is szokták trágyázni, mert az Ca és N szegény táptalaj önmagában.

Én inkább a szubsztrátra gyanakodnék.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mescalito2012. január 29. 13:43
 
 
udv

láttam a neten egy linket, és alatta van egy video is.
csak kiváncsiságbol érdekel, hogy ez tényleg ilyen egyszerű?

http://www.growbox.org/

hallottatok már ilyenről?

továbbá kiváncsivá tett, hogy ha a box leterem, akkor ujra fel tudja használni a kis kockát? (ujra terem, vagy be kell spriccelnie ujabb adag sproákkal?)

nagyon érdekel a gombák villága, de az, hogy miként teremnek sosem értettem...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. január 29. 02:29
 
 
Ezzel tökéletesen egyetértek. Kb. a helyes tájékoztatásnak valahogy úgy kéne kinéznie, hogy "Ecsém, olyan spóralenyomatot tudsz tőlem rendelni, amit egy nagyon kis faint alanyról szedtünk le, amit mi Kalap-kabát néven nevezünk. Szal' jó esélyed van rá, hogy neked is valami kraftos fog majd teremni." Ha ezt megértenék a népek, megszűnnének a "fajtákra" vonatkozó kérdések.
Azt hiszem megállapodhatunk abban, hogy mindkettőnknek igaza van, és ahogy a népi bölcsesség mondja: adtunk a szarnak egy pofont. Hiszen ha van egy cubensis lenyomat, akkor termeszteni és bizakodni kell. Tény, hogy ha az ember eljutott odáig, hogy a kezében a lenyomat, konkrétan annyit termeszthet, amennyit nem szégyell. Ha meg többre vágysz, maj' többet rágsz, és pont.

No, de visszatérve a gyakorlati kérdésre: PF tech-el követhetek el olyan hibát, ami miatt lecsökken a telepek potenciálja? (elszámolt arányok, sok/kevés víz, alacsony páratartalom, túl-dunkolás vagy akármi) Mert az hihetetlen, hogy 3 különböző lenyomatról indított telepek mindegyikében csak a legkevésbé potens gének érvényesülhessenek. Azt is ki lehet zárni, hogy ennyire hozzá lennék szokva, mert barátaim is ugyanígy éreztek, még az is, aki életében másodszor fogyasztott gombát. Szóval tuti én rontottam el valamit, csak nem jöttem rá, hogy mit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. január 29. 00:42
 
 
Aztán mondjuk kiderül hogy a kert végi illatosabb és szebb rózsa ugyanarról a tőről származik mint a kert eleji satnya, tehát ugyanaz a növény, ugyanaz a genetika, mégis más a megjelenése, más az illata, lehet hogy tényleg, az is lehet hogy a tudat.
Amúgy szerintem is vannak mérvadó különbségek mondjuk egy kolumbiai meg egy thai gomba között, de egy feketepiaci lenyomat nem hiszem hogy onnan származik amit ráírnak.
Van vagy 70 cubensis "fajta" amit gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni, nem hiszem hogy egy spóra díler 70 féle tenyészetet tart fent, amikor 1et is elég neki.
De oké, rendelek A-t meg egy B-t, lehet hogy nagyobb lesz köztük a különbség mint A és A közt, de ki tudja hogy legközelebb ugyanazt kapom-e A néven, egy másik dílertől származó A-ról nem is beszélve.

Forognak printek, vannak köztük különbségek, de sokszor nem nagyobbak annál amit ugyanabból a lenyomatból származó kultúránál is meg lehet figyelni, és a nevek is megbízhatatlanok.
Lutri.
Nemesítéssel biztos sok mindent el lehet érni, lásd a laska, én még most is elképedek hogy tud egy gomba ilyen agresszív meg ellenálló lenni, amit a psziló nem bírt azt a laska még simán beszőtte, legyen nyálkásodó búza vagy poshadó szalma.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. január 28. 22:48
 
 
Tester mester, tőled mindig értékes információk érkeznek. És nem restellsz más kérdései miatt kutatómunkába temetkezni. Köszönet érte.

Viszont a fajtákkal kapcsolatban nem értek veled egyet. Természetesen én is sokszor olvastam már ezt az álláspontot itt is, illetve egyéb oldalakon is, de a tapasztalatom (ami igaz, nem akkora mint a a tied) mást mutat. Én igenis figyeltem meg szembetűnő különbségeket a különböző fajták között. Gondolkodtam is rajta sokat, hogy mi lehet emögött. Arra jutottam, hogy más fajok rokon fajtáinál is megfigyelhető hasonló dolog. Pl.: Vörös rózsából több ezer alfaj létezik. A legtöbb számunkra tök ugyanolyannak tűnik, és a genetikájukat tekintve tényleg nincs is szinte semmi eltérés. Ha mondjuk az illatért felelős gént vesszük: mindegyiknek ugyanott van, ugyanazt a funkciót tölti be, mégis vannak olyan alfajok, amiknek édesebb az illatuk, mint a másikaknak. Vannak olyanok, amiknek standard rózsa illatuk van, de valamiért még a kert végében is érzed azt. És akad olyan, aminek egyáltalán nem érzed az illatát. Mindezekért ugyanannak a génnek, ugyanannak az illóolajokat termelő növényi sejtnek, talán még ugyanannak az illatanyagnak a valamilyen formában másként történő fejlődése, apró eltérése, dózisbeli mérhetetlenül kicsi eltérése a felelős. (Gondolom én) Természetesen a gomba trip az gomba trip, mint ahogy a rózsa illat is rózsa illat marad. De lehetnek különbségek.
Abban természetesen igazad van, hogy mivel egy multispórás telepnél az adott fajtán belül, sőt az adott telepen belül is lehetnek különbségek. Hiszen ezért vadásztok egy-egy jó génvonalra, amit klónozhattok. Ám, ha utána gondolsz, hogy mondjuk sikerült elkülönítened egy különösen potens génállományt, ami jelentéktelennek láttatja a telepen növő összes többit, már csak el kell keresztelned mondjuk Tester Dancer-nek, és máris egy újabb "fajtával" bővült a lista. Ha pedig erről spóralenyomatokat csinálsz, azt azért teszed, mert reméled, hogy legalább részben továbbörökít valamit abból ami miatt különlegesnek számít.

Viszont a lenti kérdésem továbbra is áll. Mitől lehet, hogy az utóbbi két hónapban vagy 20 multispórás sütiről szüretelt gombára mind ugyanaz volt a jellemző: jelentősen rövidebb és érezhetően gyengébb hatás. (Három fajta, tehát legalább három különböző spóralenyomat)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. január 28. 12:00
 
 
Micélium hatóanyag tartalom:
Mycelium growth was observed from 4 to 6 days. Fruiting bodies were observed from 24 to 48 days. The average amount of time for the primordia to appear was 32 days. Samples of mycelium were taken after 13 days of growth, 20 days of growth, and at various other days of growth. A total of 29 samples of the white mycelium growth were analyzed. No psilocyn or psilocybin was detected in any of these 29 samples. Nine of the 29 samples were confirmed by GCIMS, and again no psilocyn was detected.

Samples were analyzed after the first sign of growth of mycelium knots. A total of 22 mycelium knot samples were analyzed by TLC. Samples were considered to be consistent with a standard if their relative Rr value and their color matched the standard also spotted on the plate. Samples were considered to indicate a standard if their relative Rr value matched the standard but the color was not as dark as the standard spotted. Of the 22 mycelium knot samples, 17 were consistent with psilocyn. Of these 17 samples, 8 were also consistent with psilocybin and I indicated there was psilocybin in the sample. Four samples were consistent with the psilocybin standard spotted on the TLC plate, and one of these samples also indicated there was psilocyn in the sample. There was no psychoactive drugs detected in one of the samples.
http://www.fanaticus.com/forensic.htm

Nem találtam egyik hivatkozott doksiban sem ami erre utalt volna amit itt írtak:
Mycelium growth was obtained with two of the syringes; analysis of samples of the mycelium by GC/MS and GC/IRD confirmed psilocin
http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html#fedlaw

Persze ettől még lehet hogy van.

Fajták:
Szerintem nem érdemes fajtanevekhez kötni tulajdonságokat, mert általában nincs semmi ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ugyanabból a lenyomatból származó fajtánál is megvannak ezek a különbségek, méretben, megjelenésben, és hatásban is.

Hatás:
http://daath.hu/showTopic.php?id=11
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2012. január 28. 06:33
 
 
Köszönöm az infót. Azóta már kénytelenek voltunk kidobni a telepeket, mivel termőtestet továbbra sem hozott, illetve a barátom, miután odaadtam neki nem megfelelően tárolta és így még meg is poshadt (vagy nem tudom mi lett vele, de állítólag gyorsan, sokat vesztett a gusztusosságából).
Végül arra a következtetésre jutottam, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Nem kísérletezek többet sem magokkal, sem szalmával. Maradok a jól bevált PF tech-nél. Könnyen kezelhetőek, nem igényelnek sok odafigyelést és kiszámítható a hozamuk. Az igazat megvallva így is több termésem van, mint amit meg tudok enni.

Viszont valami érdekes, de nem túl pozitív dolog történik erre nálunk. Az utóbbi néhány hónapban egyszerre 3 fajtát növesztettem: Keepers Creeper, PESA és Cambodian.
PESA-t most csináltam először. Lassan nő a mici, viszont baromi nagy gombatesteket hoz (bár az első 3 kóstolás alkalmával azt kellett mondanom, hogy nem egy nagy durranás)
A Cambodian kb azt hozza amit vártam tőle. Inkább érzelmi, mint vizuális a hatása. Lehet vele röhögni. És nem mellékes, hogy szép hozamot is produkál. De valahogy az sem az igazi.
Viszont az eddigi kedvencem a KC a legnagyobb csalódás. Mindhárom közül ezen a fajtán érzem a legnagyobb visszaesést.
Mindegyik fajtára igaz, hogy konkrétan nem tudok tőlük egy bizonyos szintnél magasabbra jutni. Valahogy nem azt hozzák, amit szoktak/kellene. Kb 1 óra alatt megjön a hatás, de nem bontakozik ki. Azt nem gondolom, hogy keveset eszek, mert 2g-nél kevesebbel nem szoktam indítani. És mindegy mennyit eszek, jelentősen rövidebb a trip, mint mondjuk a fél évvel ez előttieknél.
Gondoltam arra, hogy talán túl korán szedtem le, még jóval azelőtt, hogy felpattantak volna a spóratokok. Ezért változtattam, és a következő adagnál nagyon figyeltem a szedés idejére. Így sem vettem észre javulást.
Mi a túrótól lehet ez? Lehet gyenge minőségű a rizsliszt amit vettem? Vagy talán valami más okozza? Mindig multival nyomom, szóval elméletileg kéne, hogy legyen jobb is meg rosszabb is, de mostanában csak rosszabb van.
Járt már így valaki?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 25. 15:17
 
 
Soproni!

Kb. egy hónapja érdeklődtél micéliumból való hatóanyag kivonással kapcs.
Nemtom érdekel-e még a téma, de most belebotlottam 1-2 új infóba.

Overview:
Többen próbálkoztak a hatóanyag kivonással, de nem csak kizórólag termőtestből.
Anno még linkeltem egy 1958-ban készült tanulmányt, ahol "active fungal material" alatt értették a tudósok a termőtestet, sclerotiát és a micéliumot is. Későbbiekben az a tucat tudós főként a slerotiából és a micéliumból kinyert hatóanyagból dolgoztak.

Van olyan feljegyzés/TEK, ahol nagymennyiségű LC leszűrésével nyert micéliumból extrahálták a hatóanyagokat.
Be kell látni, ha működik is a dolog elég fapados módszer LC-vel masszív módon micit csinálni. De legalább egyszerű.

A masszív micélium termesztésre sokan keresték a megoldást, de sokan belebuktak.
Egyfajta áttörést jelenthet MushTANK házi bioreaktorja(v3.0):
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/15189807/fpart/1/vc/1
bár erről a szerkezetről nem tudom, hogy működött-e végül.

Lényeg ami a lényeg, hogy házilag nagymennyiségű micéliumot max agaron tudsz termeszteni és abból lehet extrahálni, alacsony hatásfokkal.

Így marad a háztáji termőtest/sclerotia termesztés és az abból való kivonás.
De ha engem kérdezel, inkább sclerótiával próbálkozz ilyen célzattal.
Termőtest képzéssel szemben:
-kevesebb helyet foglal a termesztési procedúra
-G2G minden előnye felhatványozódik
-ha gabonát tudsz olcsón szerezni, nagyon kicsi lesz az össz kiadásod
-sclerótiának nagyobb a szárazanyag tartalma mint a termőtestnek (bár ez lehet kontra is, adott esetben)
-oltástól kezdve semmi dolgod vele, csak harvestelni kell (1-3 hónapra rá, oltástól számítva -gabona összetételtől függően-)

Ha valakit érdekel a hatóanyag kivonás (és olvasott egy kicsit a témában) az kérem szóljon hozzá(m) és brainstormoljunk! :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 15. 12:00
 
 
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Gomba_termeszt%C3%A9s_alapjai#Sz.C3.
A1r.C3.ADt.C3.A1s


Itt van 1-2 infó a szárítás, raktározás témáról.

Ha rendesen kiszárítod, mézbe teszed, szerintem jóideig eláll.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Natura2012. január 15. 11:03
 
 
Üdvözlet! Mézben szeretném hosszú távon tárolni a gombáimat, azt szeretném megtudni hogy csak akkor érdemes e beágyazni őket, mikor roppanósra száradtak, vagy meg lehet ezt tenni mikor még csak hajlik, vagy alig-alig roppan. Ha így rakom mézágyba, jól sejtem hogy a hatóanyag lebomlik mivel a nedvességtartalom jelen maradt, és onnan már sehova sem tud távozni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2012. január 14. 18:06
 
 
Itt minden információt megtalálsz:

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Sp%C3%B3ralenyomat#K.C3.A9sz.C3.ADt.
C3.A9se
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
itt-ott2012. január 14. 16:39
 
 
az lenne a kérdésem, hogy gombaspórákat hogyan a legcélszerűbb szállítani, elkerülve az elfertőződést?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 23. 09:53
 
 
Azért hajlok e felé mert nem tudok mindig ott lenni, hogy levegőztessek vagy hogy odatudjak figyelni arra hogy eléggé párás legyen... ezért arra gondoltam, hogyha beruháznék erre ezzel nem lenne gondolm mert 1 rendeléssel letudnék mindent.
Láttam már, hogy hogyan lehet ezt megoldani de igazat adok neked!
Még van időm nézelődni... és spórolok inkább egy kicsit...

Egy kérdés, ha a micélium benőtte az egész sütit és kiveszem a befőttesből, - mert láttam egy videóban - érdemes a kész sütit még 1x áztatni egy északát? Mert azt olvastam hogy még ilyenkor is fontos a streil környezet de a videóban a tag kivette a sütiket, lemorzsolta az aljáról a száraz vermit és beletobta egy lábos vízbe. Az a gond, hogy ahány ember annyi szokás -ami nem gond - de én azon gondolkodtam, hogy a 2-3 hét alat míg a mici benövi a sütit veszít némi nedvességet a táptalaj.
Azt is észrevettem, hogy itt az emberek nagyon nagyon óvatosak ennél a lépésnél is.
Biztos mindenki ismeri ezt a videót - 5:51 mp -nél történik az amiről beszéltem.
http://www.youtube.com/watch?v=zGQok-UnyJE&feature=related

Szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 22. 20:14
 
 
A maradék 25 rongyból meg vehetnél egy kuktát, szalmapelletet, vatelint meg sütőzacskót, 4 üveg befőttet, meg egy nagy átlátszó műanyag dobozt.

Amúgy ez az 50 ezres "terrárium" se garancia arra h sikerülni fog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 22. 20:01
 
 
Pedig fele ennyiből kijönne, a tákolás része is kimerül 4 lyukban.

A pohárral mi a bajotok?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 22. 10:58
 
 
akkor muszály leszek berendelni onnan mert nem szeretek összetákolni ilyen dolgokat... de kössz a választ!!!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 22. 08:02
 
 
ezigaz... azthiszem már egy pár hónapja átchekkoltam egy pár helyet mindig keresem az ilyen befőtteseket de kizárt, hogy olyat találj ami csavaros ki is jön belőle a PF Süti...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
panax2011. december 22. 02:43
 
 
hi!
pohár+több réteg fólia a tetejére. felfelé bővülő poharat szerintem előbb találsz,mint befőttesüveget. kb bármelyik lakberendezési boltban ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2011. december 21. 23:02
 
 
Zef, nem valószínű. De igazából egy ilyet magad is el tudsz készíteni.

Amúgy PF Tek-hez üveget honann lehet szerválni? (Csak arról a bizonyos lekvárüvegről tudok idehaza. Külföldről meg drága rendelni csak ilyet.)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Zef2011. december 21. 21:13
 
 
Sziasztok!

Magyarországon van lehetőség ilyet rendelni a netről??
http://www.mrcashop.org/mushroom_shop/pilz-zuchtset-maxi-p-976.html

Sajnos nem találtam még sehol ...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2011. december 15. 12:05
 
 
Nikecell táblával be kell bőrözni a szekrény/inkubátor belsejét.
Obiban meg más barkácsboltokban laponként kapható. Szerintem 5cm vastag táblákkal jobb hőszigetelő tulajdonságú szekrényed lesz mint egy hűtőszekrény.
Ha meg a belsejébe beteszel egy 5L műa palackba egy 25W akváriumi fűtőszálat akkor szabályozható lesz a belső hőmérséklet. Az egyenletességen meg gondolom egy 4cm keverőventi is sokat segít.
Nekem egy hűtőtáska volt kialakítva így. Működött faszán, csak kicsi volt a hasznosítható hely. Szekrény jobb ötlet.

Ha meg valami túlméretezett és szabályozatlan fűtőtested van és légcserére is szükséged van akkor érdemes beépíteni egy ventit a szekrény hátoldalába ezzel a kapcsolással:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/ventillator_hofok-vezerlese.html?pg=1&S
ubmit=%3E%3E

gondod nem lehet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
zsakmany2011. december 14. 14:02
 
 
Sziasztok!
van valakinek tapasztalata a Golden Teacher fajrol?
Üdv!
Zsakmany
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2011. december 11. 23:02
 
 
Én egy sólámpát csavarok be egy fekete pólóba. Szerintem ez azért is jó, mert a só ekkora tömegben vízelvonó hatású, így valamelyest az inkubátor levegőjének sterilitását is fenntartja (persze ezt csak én gondolom, nem tuti, hogy így is van).
Hátránya, hogy állandóan kiég az izzó...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Korrupt2011. december 9. 16:24
 
 
Termosztátom nincs. Amit talán érdemes lenne kipróbálni, az egy vízágy jellegű dolog, mondjuk egy zsákba víz, és bele a melegítő, tetejére egy tálca, hogy egyenesen álljanak rajta a dolgok. A dupla dobozos módszert próbáltam ,de annyira nem tetszett, párásodott, kicsi volt, stb. Pár fokos eltérés nem gond persze, csak azt nem akarom, egyik fele 28 fok, másik 20 legyen.

A spawnokkal amúgy még mindig gondban vagyok, hiába csináltam mindent ugyanúgy, berohadtak, pedig nem tűntek nedvesnek töltéskor, és kuktázás után sem. Ami sikerült, az kb egy hónap alatt szőtte be teljesen, bár csak pár deci volt az egész. Amit időnként összeráztam, az gyorsabban szőtte be, mint amit csak néha ráztam, vagy egyáltalán nem. Legalább annyit megtudtam, hogy érdemes rázni. Szövés közben elég száraznak tűnt, esetleg érdemes steril vizet adni nekik?
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!