|
Legfrissebb hozzászólások (3793 - 3842) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Szia, elmondanád miért kell mézes víz? mert én a 6 évem alatt nem hallotam ilyesmiröl. Olyat hallotam hogy olyan vizet használtak ami trágyával volt keverve és azt használták ami be is vált vagyis jobban szaporodtak a spórák. 30 fok elég reális 25 fok alatt nagyon nehez indulnak be a szővések mivel a micélium meleget szereti mivel a föld alatt játszódik a folyamat. kb 5 fok különbség van a szövési illetve a termőtest képzés folyamatnál. Gt mondjuk elég könnyű de én inkább a potensebbeket választom mindig igaz hogy nehezebb jóval de ennyi idő után sikerül/t is. Csak hogy nevezzek párat mint pl pink buffalo, phil. stone és stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ynul! A spórákat közvetlenül a vermire tetted? Nem tudom, de most találkoztam a Csillagok megháborodása első részének egyik szereplőjével és mondta, hogy épp most próbálkozik a mézes vizes verzióval (fertőtlenített víz+méz beoltava fecsivel vagy spórával). Azt mondta még nem nagyon látszik semmi, de egy régi GTeacheres szobahőmérsékleten tartott fecsivel próbálkozott. Majd kialakul. Lényeg a lényeg, hogy annyival nem több meló a mézesvizes cucc, és nem kell feleslegesen fertőtleníteni a sütis üvegeket. Elég csak akkor, ha a vízben megindult a myc. Szerintem hőmérséklet pont inkubátornak megfelelő a mostani viszonyok között.
Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szevasztok!
Szerintem meleg lehet neki és azért nem indul be. A 30 fok nekem soknak tűnik ugyanis Bob bácsi spórái is régiek és év elején beindultak de most hogy bejött a meleg nem akarnak semmit csinálni. Bob bácsi sem szabályozza a hőt és a spóráiból volt termése is. Ja és Bob bácsi spórái is FSRE-s cuccok. Azt hiszem Bob bácsi már csak ősz tájékán próbálkozik újra. Vagyishogy addig megcsinálja a régi rossz hűtőjét. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Be fog indulni ne aggodj csak idő kell neki. Hamarosan látni fogsz fehér foltokat. Jó hallani hogy mutterod is támogatja ezt az egészet bárcsak az enyém megértené tudja de lényegtelen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | tiszteletem sámán. hát épp ez az. egyátalán be sem indulnak. ó ha legalább elfertözödést találnék örömömben megnyalnám a poharat annyira örülnék mert történne valami de be se indulnak. (14 nap alatt sem, vagy legalábbis nem látható, de kissebfajta bukéja az van de annyira nem orrfacsaró söt talán még kellemesnek is mondható) a hömérséklet meg hát nemtudom. szobahö. szerintem megvan a 28-30 fok. persze este talán nem annyi. amúgy a ruhásszekrényben vannak egy törölközöbe csavarva. bár lehet azt kéne amit anyám mondott hogy vmi melegágyat kialakítani vmi cipösdobozban. nemtudom. tanácstalanság... :( (persze nem adom fel) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehetséges hogy régi spórád van de a hőmérséklet ingadozás nagyon befolyásolja. 27-31 fokon rendben. Mikor oltottad a poharakat és milyen fertőzéssel találkoztál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv a szomszédom george lucas már a második hullámos poharakat dobja ki a szemétbe és nem érti ezt az egészet. azon agyal lehet hogy a spóralenyomat amit küldtek neki fertözött volt. van vkinek ilyesfajta negatív tapasztalata? fsre. (nagyon jó lenne vmi infó mert már dolgozna a csillagok megháborodásának következö részein és kéne egy kis inspiráció neki aszondta) amúgy vermivel, és rizsliszttel tolja. beszélget velük. de semmi. még csak be sem indulnak a pimaszok. egy sötét dobozban vannak, a hömérsékletet sajna nem tudja beállítani szóval az valószínüleg ingadozó de gondolom ez annyira nem lehet para. (vagy mindenki hösugárzóval csinálná és csak ö a csóró hülye?) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az összes süti elkezdett szövődni! türelem +27fokC!! thanks :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igazából DV unokahuga szerint az a lényeg, hogy vagy élő myc. vagy fejlődésnek indult spóra legyen a folyamatban. Onnantól kezdve ha jók a körülmények nő a gomba. DV unokahuga már úgy is látott gombát, hogy a benőtt sütit kivette az üvegből és mivel látta, hogy még maradt egy kis mycelium az üvegben így azt is betette a terráriumba (mármint az üveget). A myc. szépen életre kelt. Na hogy ne legyen talaj nélkül szerencsétlen myc. rakott az üvegbe fertőtlenített vermit had szövögesse (természetesen az üveg tetejét feltette), aztán betette inku-ba. Jó ideig otthagyta. Myc. szövögette is meg nem is. Egy idő után úgy gondolta, hogy ezt az egész hóbelevancot beleönti egy alutálcába és kiteszi a terráriumba. Ma találkoztam vele és azt mondta, hogy látott két termőtestet fejlődésnek indulni. Szóval ha jók a körülmények és van egy kis kezdemény nem sok minden menthet meg benneteket a cicatartástól.
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugy nem jó bele tenni, ujra nem lehet felhasználni mivel megfertőzhet. Sokan a sütit szét szedik darabokra amikor teljesen beszötte és akkor berakják casing-be. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem biztos, hogy a leérett süti a legjobb. Bár Darth Vader unokahuga még nem próbálta. Viszont a termőtest belsejéből vett darabbal már próbálkozott, és ha nem is szőtte be teljesen azért jelentős volt a szövési mennyiség. Be is tette utána casingbe. Ezt úgy csinálta, hogy cucc amit be akarsz szövetni bele üvegbe, rá alufólia, rá befőttes üveg teteje. Amikor a termőtest darabot teszed bele (üveg fertőtlenítés, sterilizálás után) az alufóliát csak éppen annyira vágod fel steril késsel, hogy a termőtestdarab (szár BELSEJE) beférjen, majd rá gyorsan a befőttes tetejét. Kicsit lassabban indul meg.
Sok Sikert! Az ERŐ legyen veled :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyébkent "leérett" sutiből darabokat fel lehet használni, új, beoltatlan poharak kolonizálására? vagy ha esetleg ilyet akarnék akkor meg most vagy mielőtt terráriumba rakom? egyáltalán létezik ilyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Innentöl számítva 2 hét körülbelül de attol függ hány decis pohárba tetted ha 3dl akkor úgy körülbelül 3 hétet mondanék. Ha befonta teljesen akkor várj még vele 3-4 napot hogy belül is beszöjje és aztán tedd is be egyböl a terráriumba. Ne várd meg még az összes kész nem lesz mert addig is megfertőzödhet. Általábban nem egyszerre lesznek készek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | aaaah most végignéztem az összes poharat 1 azaz egy pohár szövődik........ micsoda megkönnyebbüles, a pohar egyik felét teljesen az aljáig benőtte már a fonal, 8 nap alatt!!!: ) remelem a többire csak várni kell :) ha ez az egy teljesen beszövődik pár nap alatt, akkor tegyem a terráriumba, vagy várjam meg a többit? bár úgysem férne el olyan sok benne. :) ha nem merült volna le az elem a fényképezőben, akkor csináltam volna pár képet. nah mindegy majd valamelyik nap :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általábban 2 hét alatt látható a termőtestek miután betetted a terráriumba. Elöször felbolyhosodik az egész süti és utána látni fogsz fehér kis pötyöket a vermi tetején. Abból lesz a test. Ugy tedd be a sütit hogy felfelé áljon a vermi.Közben meg figyeld a szín változásokat mert fertőzés lehet. A kék szin nem gond ha olyat látsz de gyakran össze tévesztik penészel. A kék szín a hatója miközben oxidál. A cambodia nem annyira tartozik a kedvenceim közé mert nem túl sok terem a sütin de egyébként elég potens és könnyű növeszteni. Teljesen mindegy milyen fényt használsz. A fény csak meg mutatja a testnek melyik irányba kell nőnie. Elég 5-6 óra fény neki amikor testek vannak a sütin de ha még nincs rajta akkor kell neki 8 óra. Elég egy 40 w égő. |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi a segítséget. még annyi, h neked milyen tapasztalataid vannak a cambodiával kapcs.. ellenállóképesség, erősség.. ha kiteszem a sütiket terráriumba ott kb mennyi idő alatt fejlődnek ki a ttestek? úgy tervezem neonnal világítom majd őket. egyebkent oltottam 2t transkeiel is. udv, és kösz mégegyszer! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja és 1 fok ingadozás még elfogadható. 4 fajta tényező befolyásolja a termőtestek növekedését. 1. hőmérséklet csökkenés. 2. fény 3. oxigén 4. pára
Miközben a pohárban van
1. 27 fok 2. 0 óra fény 3. 0 % pára 4. 0% oxigén
És megjegyzem hogy 40 fok már megöli a spórákat a hideg szintén megölheti ha 2-3 fok alá megy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem gond a 28-29 fok sem de ne ingadozznon a hőmérséklet. Szerintem be fog indulni csak adj időt neki. Ha mindent jól csináltál akkor jónak kell lennie. Általában pár nap után jelentkezik a szövés de előfordulhat hogy régi oldatod vagy lenyomatod van és azért ilyen lassan indul be. Amíg teljesen beszövi az 2-4 hétig eltarthat. A pohár alját fonja be utoljára ha leállna a szövés akkor egyszerűen fordítsd fejjel lefelé a poharaidat mivel az oxigén benne jobban kering addig ne is vedd ki a sütit még nem fonta be teljesen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/3388721/an/0/page/0
innen vettem többek között a hőmersekletet. a srác így csinálta... de most azthiszem megfogadom a tanácsod és nem fogom felpumpálni 29.5ig.. most 28 fok van a gombiknal, este hűvösebb lesz max egy fokkal, ennyi ingadozást szerinted még elfogadható?
egyébként 12 pohárhoz, 2x 10ml fecsit használtam és 1ben olyan 3négyzet mm spóra volt. amúgy nem sterilizálas közben, hanem előtte, amikor töltöttem a poharakat, spricceltem a táptalajra a peroxidot.. majd lefedtem 1cm vastagon a pohár tetejéig vermivel és azt is befújtam+ az alufóliákra is sterilizalas előtt és oltás után. megpróbáltam minél sterilebb lenni, valszeg ezert nem penészedtek és büdösodtek még eddig meg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A cambodiára azt mondják az a leggyorsabban fejlődő kalap de valójában szerintem nem az. Lehet több oka amiért nem kezdte befonni a micélium a táptalajt. 1. Túl sok táptalajt tettél bele 2. Hőmérséklet nem optimális úgy körülbelül 27 foknak kell lennie és nem ingadozhat. Elvileg 3 nap után kell hogy látszódjon a fehér foltok de előfordult nálam hogy 8 nap lett belőle de sztem várj max 14-16 napot és ha nem látsz semmit akkor nem is fogsz. Mennyi oldatot nyomtál bele? Én is észre vettem hogy a cambodia lassan szővödik. Ha bármilyen kérdésed lenne nyugottan kérdezz szívesen segítek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok, minek spricceled peroxiddal sterilizálás közben? Akkor használd ha már a sütieid a terráriumba vannak mert az meg gátolja a penész illetve baktérimok tovább terjedését. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vader nagyúr szivlelje meg a köv. jótanácsot: A gomba termesztés első és egyben legfontosabb hozzávalója a "türelem"-nek nevezett szubsztancia, hiánycikk Magyarföldén, a Tesco-ban nem kapni!
Egyébként ahelyett, hogy mindenki a vermikulit után szaladgálna, elég lenne valami profi virágföldet beáztatott rizzsel megkeverni és azt jól kifőzni(müködik).A micélium megbolondul ettől a keveréktől !
Másik sarkalatos pontja a dolognak a nedvesség kérdése, ezt csak megtanulni lehet, előbb v. utóbb ráérez mindenki.
Tiszteletem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "A poharakba egyébként sterilizáció közben folyamatosan h2o2-t spricceltem"
sterilizáció gyanánt, mikor töltöttem a poharakat, és nem közben ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali!
Darth Vader nagyúr küldte nekem ezt a levelet. tele van a hócipője hogy mindenki gombát termeszt az unokahugától kezdve Soloékig, neki meg nem megy. "szeretnék segítséget kérni... 14.én oltottam Cambodian spórával.. a hőmérséklet 28.5-30.5 fok között van. a sütik nem büdösek, nincs semmi szaguk. viszont a gomba abszolút nem fejlődik.. nem értem mi lehet a probléma. a spórakat úgy tettem a fecskendőbe, hogy, a fecsivel felszzvtam desztvizet(ion cserélt) majd a papíron lévő spórat(nem az összeset, letéptem a lenyomatból 2x 3mm^2-t a 2x 10ml fecskendohoz), a fecsivel belemostam egy kis tálba, majd onnan szívtam fel. 12 poharat oltottam így... egyiknek sincs semmi szaga. hagytam mindent rendesen kihulni, egy egész éjszakán át(a fecsit is reggel csináltam meg). a poharakat fazékban forraltam lefedve(1 óran at). lehetseges az, hogy ha nem tökéletesen zártam le a poharakat alufóliával(csinaltam a tetejükre egy lukat, és az oldalukat sem sikerült tökéletesen leragasztani mert picit nedvesek voltak), hogy kijött a víz? már mindenre gondolok, hogy miért nem fejlődhetnek... 7 nap utan valamit csak kellene latni azt hiszem. főleg, hogy a cambodia fejlődik a leggyorsabban optimalis körülmények között(28.5-30C) akár kétszer is gyorsabb mint a többi p.cub. A poharakba egyébként sterilizáció közben folyamatosan h2o2-t spricceltem(ha minden igaz ez vízzé es oxigénné alakul hő hatására és amúgy is, ami jót tesz a gombáknak is). egyébként a kilyukasztott alus poharra még egy réteg fóliát tettem, ezt csak kézzel szorítottam rá, majd reggel ezt szedtem le és a tűvel ezeket szurtam át oltásnál. a táptalaj 1/4 viz 1/4 sima rizs és 3/4 vermi. szerinteted van még remény? vagy ezeket dobjam ki és probálkozzak újra?"
vagy mondjam neki, hogy az erő sötét oldala ne is próbálkozzon ilyen nemes dologgal? ;] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ja még valami! A mézes tartósítással kapcsolatban nekem úgy tűnt hogy nem olyan jó mint ahogy azt mondják. Egyrészt nem változik az állaga a dolognak nem lesz gusztustalan. Max az ízét nem érezni. (mondjuk ez jó) De nem tartja meg annyira a hatóanyagot mint ahogy azt állítják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Minek használsz mézet? Ha cukrot teszel valamihez az nagy valószinűséggel meg fog erjedni ha nincs légmentesen lezárva. A méz nagyrésze cukor. ;-) Ha meg teljesen légmentesen zárod le akkor meg nem kap levegőt a gombi és azért nem fog rendesen fejlődni. Mondjuk én mindig hamarabb kiveszem a pohárból mint ahogy beszőné mert úgy vettem észre hogy egy idő után már kevés neki a levegő és nem igazán érzi jól magát. A casingben úgyis gyorsan behozza a lemaradást, és besző mindent. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nos az enyémek úgy néz ki hogy megrekedtek a 3-5 napos szinten és megerjedtek... gondolom innen már nincs visszaút... a mézes alig indult be rögtön meg is állt... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem ez elég változó. Nekem volt már olyan hogy 3 nap alatt látszott a fehérség, de volt olyan is hogy 10 nap múlva jelent meg kis folt. ;-) A teljes sikertelenség szerintem olyan három hét, ha nem látszik semmi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv gombafölde lakóinak. oltás után hány nappal kéne megjelennie a kis fehér fonalaknak a poharakban? és mikortól válik reménytelenné az egész? (rizsliszt + vermikulit, és kb 18-22 fok lehet amerre vannak, ecuadoriak ha ez számít)
ja és valóban: hajrá ecuador! ollé |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oh! hát ezt nem tudtam..:D Hát így kezdetnek akkor egy 10liter is megtenné. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 10 kiló vermikulit az kb 60-80 liter? Ha kilóra szeretnéd venni akkor jobb ha rendelsz egy egész zsákkal! :DDD |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Valaki egy pár kg vermikulittal ki tudna segíteni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDMaN: lehet, hogy csuviék is így fognak eljárni mert úgy néz ki a dolog hogy megrekedtek :S |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák!
Tapasztaltátok már, hogy nagymama szövésben leállt sütijeivel csodát tud művelni egy áthelyezés? Nagyi akarom mondani Darth Vader unokahuga már másodszor csinált olyat, hogy casinghez készítette elő a terepet. Félig benőtt sütit szegény ember flow hoodjánál (sütőajtó) áthelyezte a legnagyobb óvintézkedések mellett egy gyárból frissen kijött "kvázi steril" uzsis zacsiba. A süti egy részét felhasználta casinghez (sütidarabok egy kicsit összetörve direkt), a másik rész meg marad a zacsiban (természetesen kicsit megtörve), egy enyhe csavarás a szájára és irány az inkubátor. A benövetlen részt úgy elkezdi szőni a cica, hogy öröm nézni. DV unokahuga már el is tett rosszabb időkre alap grain gyanánt egy szép fehér köleses zacsit. Növésben leállt sütiknél szóljatok a nagyinak, hogy próbálja meg menteni ami menthető. Eszméletlen.
Na minden jót unokák! |
| | | | |
| | | | | | | | | | az remek, én is erre tippeltem, Han Soloéknak Jaba nem tudta megmondani milyen fajta, csak h nem a legerősebb... most már nyugiznak :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lacicybin:
Bob bácsi Ecuadort növeszt most és totál ugyanilyen. ;-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Han Solo egyik Naboon élő ismerősének az egyik haverjának az unokaöccse küldte ezeket a képeket... szeretnék megtudni, hogy ez vajon milyen fajta lehet... a segítséget előre is köszöni :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | remek remek... az nagyi azt mondja, az egyik sütije olyan mintha kicsit össze lenne esve... könöm az infót :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 3-4 nap kell nek ispórából
Klónból vagy agarról a terjeszkedés már 2 nap műlva látszik 28 C°-on
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hány nap alatt szokás megjelennie a myceliumnak? csak úgy kérdezem mert tűkön ülök :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali!
A casing tényleg sokkal jobb mint a másik módszer. Én speciel mohatőzeget használok és ahogy elnézem nagyon jól érzik magukat a kicsikék. :-) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Darth Vader unokaöccsének az unokabáttyjának a régi koleszos szobatársa úgy csinálta. Régen míg fel nem jött Pöstre, hogy falun a holma x lyukas fazekak közt néha volt egy két nem lyukas is, hogy fogta a fazekakat és kétszer lefőzte az üvegeket úgy, hogy egyik nap 2 órán keresztűl, a másik nap meg 1,5 óráig főzte. Fontos hogy a két főzés közt ne legyen több mint 24 óra. És a Cellux meg az alatta lévő ruha is kibírja ha van elég víz a lábosban, és mivel fedő is van rajta, ezért a vízbűl annyi nem párolog el, hogy elfoggyon két óra alatt.
UI.:
PH: beállításra, jó a kréta.
Béke |
| | | | |
| | | | | | | | | | MeDMaN: szerintem lehet kapni kishazánkban mészkövet... vagy a helyedben utánnanéznék, hogy az iskolákban használatos kréták miböl vannak... csak tipp |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kedves Unokák!
ph puffereléshez, ph emeléshez a külföldi anyagok meszet írnak (a pontosság kedvéért mészkő örleményt "lime"), ami ugyebár nem azonos az oltott meg az égetett mésszel. Írják még a tört tojáshéjat is. A csőrkoptatót valaki (akarom mondani valaki nagymamája), próbálta már? Mert az ahogy néztem (nagyrészt) mészkőörlemény (talán sajtolt mészkőpor). Meg tud-e valaki erősíteni? Király lenne, mert mindenütt azt írják, hogy a ph elég fontos meg a termés is jobb tőle, az én nagymamám meg nem akar tökölni összetört tojáshéjjal (kivárni míg összegyűlik, kifőzni, levakarni a maradék fehérjét...).
Na minden jót! |
| | | | |
| | | | | | | | | | (=embrio=)
nem mikrót használtam, hanem szépen betekertem a mikrósdobozokat széles barna ragasztócsíkkal (hogy a víz még véletlenül se folyhasson bele) amivel a kartondobozokat ragasztják, beleraktam egy szép nagy kondérba, ráraktam a jól záró fedőt, és szépen rotyogtattam egy jó darabig...(1 óra) a dobozokon látszik is itt ott a ragasztómaradvány. Kuktám sajna még nincs, de ez van, próbálkozni csak lehet :) ja hőmérsékletet levittem 29-30°C-ra. a sütik teteje egyébként be van fedve vermivel. |
| | | | |
|