DAATH

A neurotikusok légvárakat építenek, az elmebetegek beköltöznek, a pszichiáter beszedi a lakbért, a pszichopaták pedig betörik az ablakokat.

Alan Hull

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (3683 - 3782)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 30. 15:05
 
 
nyahát... most az van, hogy ezt a "terráriumot" ami valójában egy fehér müanyagvödör használom inkubátornak, méghozzá úgy, hogy ugye ki van fertőtlenítve szépen az egész, a süti tetejét már fullra benőtte a myc, de még a vermi alattt van... szal beleraktam ebbe a vödörbe és levettem a kupakot... az üveg be van tekerve alufóliával, és 2 * 2,5 dl ioncserélt víz párolog a vödör alján mikrósdobozkábol... a helyzet az hogy sokkal gyorsabban szövi a sütit a mic mint eddig... megjelentek új kis foltok is az üvegben, drukk a eq-nak :) jó neki a 25°C?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 30. 14:26
 
 
Snazzy: 85 % pára megfelel termőstest képződéskor. 26 fok kicsit magas mert akkor a micélium tovább nől és nehezebben indul be a növekedési fázis. Vedd vissza 24re minimum ha tudod de inkább még lejjebb ha lehet. Ha be teszel egy sütit vagy casinget a terráriumba akkor várd meg még teljesen befonja a mic mert akkor ki lesz téve fertőzéseknek. Ha büdös a sütit akkor olyankor dobd ki vagy különitsd el, milyen idős volt? Volt vmilyen színe?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Mangafari2006. július 30. 11:51
 
 
Hali.

Ti hol szereztetek be vermikulitot??
és ha nem azzal akkor mivel helyettesítettétek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Snazzy2006. július 30. 09:53
 
 
Amúgy lacicibyn, vagy hogy írod... :)


Mikor nekem hasonlóan nézett ki az üvegem, akkor jól felráztam az egészet, ütögettem fotel széléhez hogy széttörjenek a fehér részek is, azt ha az elkeverődik a többi nemtommivel amit használtál, akkor gyorsabban készen lesz. Legalább is nekem hamarabb meglett, miután több helyről támattak :)


peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Snazzy2006. július 30. 09:51
 
 
Helló kedves mindenki




Noshát noshát. Kérdésem van. Dobozomban Large Fruits-nak 90% a pára (pedig perlitágyon fekszik+ bugyog a levegőztető is + van egy pohár bent tele vízzel) és 26 fok a hő. Megfelelő?
Enné jobbra má nemtom megcsinálni.
Meg amúgyis. Ezt nemértem én, hogy ha a pára csak 85% akkor mivan?
Nemfog annyi teremni mint amúgy leteremne, vagy be sem indul a termőtest képződés?

Meg még amúgy amúgy a vermi tetején (kókuszosvermis casing) vannak ugye a fehér szálak meg ilyen félgömb szerű valamik (képpel egyszerűbb lenne, de amúgy hófehér az egész kívül belül szal nem ilyen bacis-penészes építmény), naés van ilyen fehéredés vagy 3-4 helyen, ami nagyobb, és kicsit kékül némelyik, de aszem azért lesz mert hozzáért a műanyag tető amit rátettem mikor spricniztem köré.
Naszóval ennyi, kicsit kékül, de biztos nemgáz, nyugtassatok meg, amúgy már 4 vagy 5 napja van bent a kicsikém, finom gombeszillatú, nyihi-nyihi, remélem összejön. :)

Javan egy másik is, ennek a tesója, csak ami most fejlődik az vermi-biobúza keverékben nőtt (megjegyzem a legnagyobb üvegben volt és a leghamarébb lett készen, ergo vermi-búza tutikafa használjátok) a tesója meg csak sima búzán és na szóval a fent említett nagyon szépen működött casingbe áttéve, míg a másik meg se moccant. a vermis írtó szép lett, a másik meg ugyanúgy maradt, ahogy kikapartam üvegből bele a dobozba. Amúgy nem penészedett meg nem volt semmi. Aztán kb 4 nap semmi után úgy voltam hogy beteszem párába inkább, hátha beindul. Amikor felnyitottam kicsit büdös volt, nemtom milyen, de nem gombaszagú, amúgy nem vizesedett mint a bacis cumók, meg nem volt sehol penész, betettem párába azt most beindul lassan, a tetején néhol kilógott pár rizsszem, számszerint 3, mert 3 írtó fehér szőrgolyó lett a tetején, nagyon édes. Lassan biztos megy az lefelé, felébreszti a többieket. És má a szaga is elmúlt.

Na ennyi. Jó sokat írtam. Majd még jelentkezem, ha lesz má valami.

:)

peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 30. 09:03
 
 
én nem azt mondom h nincs, hanem azt mondom hogy kevés...bár még mindíg több mint ami az üvegben volt alapbol...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 30. 08:54
 
 
Ismerősök tapasztalata szerint, ha nincs pára (mondjuk kirakod a szobába a terráriumból), azt eredményezi, hogy a kikelő cicamyca egyszerűen elszárad és nem fejlődik ki. A casing tetejéről nem is beszélve. Olyan sok tapasztalata nincs az ismerősöknek sem, mivel nem állatkínzók :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mushworld2006. július 29. 22:15
 
 
hela hifipisti
nézz körül a shroomeryn vagy az fsre-n. bár az elsöben nem vagyok biztos de az fsre-on emlékszem hogy szinte mindegyikhez írnak egy pár szavas jellemzést. a mennyiség az meg töled illetve a kialakított körülményektöl függ igazán. asszem. mondjuk énnemvagyok vmi nagy szaktekintély. mivel eddig én is bebuktam egy két oltást :) :(

sz'al: http://www.shroomery.org
www-fsre.nl

hátsoksikert
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 29. 21:46
 
 
mi a helyzet akkor ha kevés a pára? no para... pára :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 29. 18:17
 
 
persze azt tudom, hogy mi a helyzet a zöld penésszel, csak ezt Han 12-én oltotta úgyhogy hátha alapon kirakta a szűrét a terráriumba :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 29. 17:27
 
 
Mondom DON'T PARA! Tudod majd, hogy mikor nem olyan amilyennek lenni kell. Fonalak miatt ne aggódj! Én még vártam volna a terráriumba tétellel, mert azért így még sok a felület a fertőzésre, de majd kialakul. Amúgy mire ez a nagy sietség? Han még nem kapta meg a jegyet a csillagközi utazásra ezért sietsz ennyire a kitétellel?
Szóval biztos tudni fogod mikor nem olyan amilyennek kell lenni. Az én ismerőseim egyszer kevertek kölest kókuszt meg vermit és maradt egy kicsi. Eltették, hogy hátha még lehet használni majd. Kb. egy hét múlva vették elő és akkor láttak először pókhálópenészt, meg csírázó kölest. A fertőzéssel azért vigyázz, mert a NAGY Mushroom cultivator könyvben azt írják, hogy a zöldpenész mérgező aflatoxint termel és ez állítólag beépül a gombába.

Képek amúgy jók csak lehetnének élesebbek is :)

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 29. 16:15
 
 
jah a mézvizes téma nem jött össze Hannak, valószínűleg elfertőződött úgyhogy kidobta az egészet...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 29. 16:07
 
 
nem vette ki az üvegböl mert nem tudja... üvegböl növesztős módszert alkalmaz most... be van tekerve aluval de a tetején kilátszik a myc... ja amugy használ Han ilyen doozt tényleg nagyon sokat jelent...

mit szólsz a képekhez? én nemnagyon láttam myc szálakat... ez normál? ha leveszi a fóliát hamar befonja az egészet vagy csak megindul a termőtest képződés és kész?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 29. 13:44
 
 
lacicybin! Szerintem az a lényeg ne parázzd agyon magad. Hagyd, hogy tegye a dolgát a természet.
Jut eszembe, Han hogy áll a mézvizes témával. Az én ismerőseimnél teljesen úgy néz ki a dolog, mint a linkelt cikkben. Az alján össze van állva a myc. a teteje meg tiszta. Az ismerősök már oltottak is vele, most várják mi lesz az eredmény. Annyi kérdésem van még, hogy Han szokott-e használni kesztyűs dobozt (glove box) az oltásnál és egyéb hasonló tevékenységeknél. Az ismerősök tapasztalata szerint ez JELENTŐSEN csökkenti a fertőzés veszélyét.
Azért ezeket még nem az üvegből kivéve tetted ki a terráriumba, ugye? Annak még azért korai szerintem. Ha a hőfok miatt tetted őket ki akkor, fullosan tekerd be őket alufóliával mert nagyon kicsi fényre is beindul a termőtestképződés.

Na minden jót és don't para!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 28. 15:00
 
 
nah hát így állunk... tessék véleményeket mondani... ezek tegnapelőtti felvételek...

http://kepfeltoltes.hu/view/060728/DSCF0071_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/060728/DSCF0072_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/060728/DSCF0073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/060728/DSCF0074_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

fincsi gombaillata van... ma betekertem alufóliával félig az üveget és beraktam a "terráriumba".

már az is jó ha egy kevés spórát nyerek belőle
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hifipisti2006. július 27. 11:41
 
 
Melyik az a gombifaj, amivel érdemes foglalkozni? Mármint könnyen termesztehető és a szüretelt mennyiség is kielégítő.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hifipisti2006. július 27. 10:56
 
 
Én is kezdő vagyok. Sajna az első kisérlet nem sikerült. Mondjuk ennek az is lehet az oka, hogy valami FAT Man nevű spórát rendeltem a smartbotanics-tól, és erről bizony semmit nem tudok. A süti, rizsliszt, vermi, kókuszföld keveréke volt. A micélium csak a három decis pohár feléig szőtte be és az istennek nem ment tovább. Aztán fogtam a félig beszőtt poharat és átraktam vermi-kókuszföld casingbe, de valószínüleg magas volt a hőfok (29C) és az egészet lassan, de biztosan elborította a zöld penész :-(
Most újra próbálom egy másik helyen az egészet, mert sejtésem szerint a hőfok ingadozása és annak túl magas mivolta okozta a gombik pusztulását.

Még egy kérdés, illetve kérés. Cserélnék kókuszföldet vermire. Érdekel valakit a dolog? Postán megoldható.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hobylobyboby2006. július 26. 13:41
 
 
hali mindenkinek.

kérdésem lenne, mindig kész sütit vettem erről csemegéztem, de most hozzájutottam spórához.
lehet hülyeséget kérdezek de sterilizált finom fűrészporral keverhetek be rozslisztet a süti elkészítéséhez (mivel lehetne helyetesíteni a vermikulit)? + perlitet esetleg merre kaphatok mert már néztem kertészeteknél imitt amott nem találok csak nagy szeműt!?

fecsiben meddig áll el a spóra hűtve?
köszi előre is
1 kezdő
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 25. 12:51
 
 
lemértem, elvileg 25°C-van az inkubátorban, de lehet hogy a hőmérő a szar :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 24. 17:13
 
 
Azért mert túl sok a hőmérsékleted. Ha 1 hete bent van már akkor ellenőrizd a hőmérsékletet mivel a mic tovább és tovább nől melegben. Ez teljesen normális ebben a szakaszban de 1 hét után már nem annyira max 2 hét.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 24. 10:21
 
 
édekelne engemet a equador fonogatási módszere, ugyanis mindenféle előjel nélkül újabb és újabb különálló helyeken jelennek meg új fehér kis pamacsok a sütin... és nem szálak, hanem mintha ott kelnélek ki a spórák... ez equadornál normális? majd próbálok most fényképezőgéphez jutni...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 22. 20:04
 
 
orulok, hogy bejon a modszer(em:PPP). a sutik eleg gyerul sikerultek, mivel sima rizslisztet hasznaltam. egyelore most, hogy leszedtem a 2 nagy gombit.. csak a kis par centisek maradtak, vekonyak es hosszukasak, ezek valoszinuleg cambodian, a ket nagy talan transkei "nemzedek" volt, de nem tudom, mert mind a kettovel oltottam, ugyanazokat a sutiket. ez egyebkent azert tortent, mert az elejen oltottam 10 sutit transsal.. aztan egy hettel kesobb meg ket sutit camboval. 29.5fokon tartottam oket , ami elvileg tokeletes kellett volna, hogy legyen nekik, de hetekig semmi nem volt.. semmi fejlodes. aztan mivel nem voltak budosek es fertozottek, azt hittem elrontottam valamit. 4-5 ora alatt nem hultek ki rendesen a sutik es biztos meghaltak a sporak, gondoltam. fogtam magam beoltottam mindet camboval ujra. megint nem tortent semmi, aztan irtam ide ezzel kapcsoaltban,
S á M á N pedig mondta, hogy 27 fok korul idealisabb lenne a myc szovogeteshez. hallgattam ra... 3 nap mulva rajuk neztem es mar aranylag szep nagy foltok voltak az uvegek falan. egy het mulva mar 4-5 pohar teljesen feher volt(elvileg a cambo noveszt leggyorsabban myct optimalis korulmenyek kozott, akar 2x is gyorsabb lehet a tobbinel, vagy mi a szosz).
igazabol ugyanugy neznek ki most a sutik, mint az elozo kepeken:( de azert remelem meg no par nagyobb gombi. a lenyeg, hogy a sporalenyomatot, amibol hasznaltam potoltam. csinaltam 3 lenyomatot egy kalapbol.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 22. 18:27
 
 
Kipróbáltam a jégakkus módszert, működik rendesen, kösz :D
Perlit nekem nem jött be, most mértem, 80%, de más meg azt mondja, fasza. Lehet én basztam el vmit. Hirtelen felindulásból vettem egy ultrahangos párásítót, ez viszont nagyon tuti.
Ezt meg SáMáNnak kösz :D
Cambo, csinálj képet a sütikről, kíváncsi vagyok. Milyen fajták ezek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 22. 12:35
 
 
en vermivel csinalom a parat, es ugy nez ki mukodik, mert a terrarium fala rendesen parasodik. mondjuk, sajnos mar alig van(vermi). kovetkezore szerintem en is perlittel csinalom... bar kitudja.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 22. 11:48
 
 
Nekem kb 1 hét volt, mire rendesen átszötte a tőzeget. Jó ez a pohár..
Az a jégakku azért tetszik, mert ebbe az akváriumba max 5 db dobozt tudok betenni és beférne mellé simán. Tegnap délután néztem is magamnak. Jégkocka se rossz, csak macerásabb egy picit.
Láttam énis, hogy petricsészében agarról jött 1 db termőtest, meg lehet csinálni, de komolytalan sztem.
Megnéztem az előző képeidet. Vermivel csinálsz párát?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 22. 11:39
 
 
Teljesen mindegy milyen párásítód van de inkább a terráriumodnak feleljen meg. 2 hét után már észlelni lehet a szövögetést a casinben sőt én már 1 hét mulva is észleltem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 22. 03:10
 
 
Psyrith a 2223. hozzaszolasodra:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_008.
jpg
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_009.
jpg
ugy nez ki nem lehetetlen agarrol termotestet noveszteni:)
a kepek a The Mushroom Cultivator c. konyvbol vannak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 22. 01:06
 
 
Psyrith, jegakus kepek:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_006.jpg

23-24fokC van napi 3-4 cserevel... egyszerre kettovel hutok. a tobbi(maradek 3) a fagyasztoban van... most jon a meleg remelem tovabbra is mukodni fog igy a hutes. egyebkent ahogy nezem a dobozaid mellett van meg hely, en betennek egy talat es abba dobalnam a jegkockakat, ha nem foliaztam es celluxoztam volna le a terrariumom, akkor en is igy csinalnam sztem.

csinaltam most ket casinget 1-1 2.5dl pohar+ tozeg-vermi mix
"A sütit darabokat soha ne sterilizáld mert hőhatásra meghal. " nem sterilizaltam oket max peroxidos vizzel, bocs hogy felreerthetoen irok :)
kepek az egyik casingrol:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_007.jpg
sajnos nem sokat latni mert beparasodott :\
elmeletileg, 27 fokon hany nap kene neki, hogy beszoje, legalabbis, hogy latni lehessen vmi szovogetest?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 21. 21:30
 
 
De, tocsog a vízben :D A vizes részt cserélni fogom, de elgondolkodtam ezen a párásító dolgon. Jégakkus módszeredről tudsz képet csinálni? Milyen hőmérsékletet produkál?
S á M á N: néztem ultrahangos párásítókat, ezen belül mind1, milyet veszek? Van vmi tipped ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 21. 21:13
 
 
Psyrith: ha jegkockat dobalsz a perlitbe nem fog a vegen tocsogni az egesz a vizben? en spec jegakuval hutom kivul a terraium korul:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 21. 21:11
 
 
A sütit darabokat soha ne sterilizáld mert hőhatásra meghal. A casing mixedet sterilizálhatod akár egy zacskóban forró vízben vagy mikro is jó. Valószínű azért volt penészes a tiéd mert nem volt túl steril. Ami a lenyomatot illeti lefeded hagyod hogy ledobja spóráit aztán tiszta kézzel belecsúztatod a (últra tiszta)szárító kamrában aztán megvárod még megszáradt és bele teszed egy nejlon zacsiba és vársz vele 12 órát mire hasznáhatod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 21. 21:03
 
 
Ne hagyd hogy ingadozzon a hőmérséklet mert nagy mértékben befolyásolja a növekedést. 24 fok az pont elegendő nem több nem kevesebb de ha nem tod tartani akkor kevesebb legyen inkább. Párásításról pedig az a véleményem használ párásító gépezetet igaz sok be kerül de végén megéri. Tőzeges casingel kíváló eredményeket értem el anno és most is. Érzékenyebb a fertőzésekre de hatásosabb minden szempontban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 21. 21:02
 
 
casingnel, ha a szettort sutire rostos mohatozeget teszek akkor elotte sterilizaljam? ugy tervezem hogy mezei szenaval(zacskos kisallattap vagy mi) is kiprobalom a casingelest majd, mintha lattam volna hasonlot: http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/sidepins1.jpg

S á M á N: egyebkent tenyleg nem votl lefedve a suti.. a kep kedveert vettem ki egy zacsibol :P. mostmar egyebkent betettem a terrariumba a tobbi 3 melle

az elso 4 sutimmel egy 3hete probaltam casinget csinalni.. hat az egesz be "szoros" peneszedett....1-2 centis feher macskaszor szeru valamik alltak ki a foldbol. ugy csinaltam, hogy steril vermit szortam egy terrarium aljara, arra ket reteg szunyoghalot, arra 1 centi mohatozeg(sterilizalt) arra a 4 suti, majd arra meg par centi tozeg. hat nem jott be, pedig folyamatosan spricceltem peroxiddal.

tegnap leszureteltem egy kalapot, es csinaltam belole par lenyomatot. a lenyomatokat hagyjam szabadlevegon, hogy szaradjanak, vagy egy kis zipzacsiban is kiszaradnak?

egyebkent fecskendeztem a sutikbe kutyakaja let... hat majd az ido eldonti. egyebkent ugy csianltam, hogy a kutyakajat foztem egy ideig majd atszurtem egy konyharuhan es kesobb azt fecskendeztem a sutikbe.

most kezdenek kekulni a kisebb gombak a sutin egyebkent feketere szaradt a gomba de szetszedtem rostjaira. igy most szarazon 1g :D azthiszem meg gyujtok majd hozza.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 21. 20:11
 
 
Mi a véleményetek erről a rendszerről? 2 napja tettem párába, 90% csak a hőmérséklet ingadozik 23-26 között. /Jobb híján jégkockát dobok a perlitbe, így tudok 23at elérni./
A casing tőzeg, 1 hét alatt rendesen átszőtte a mycélium. Amúgy búzával indítottam.
http://static.flickr.com/57/194857916_384531be38.jpg?v=0
http://static.flickr.com/66/194857914_08ab5e100f.jpg?v=0
http://static.flickr.com/76/194857913_bc52bad5e1.jpg?v=0
Tőzeggel milyen eredményt lehet elérni? Hőmérséklet nem baj, ha néha 25 fok fölé megy? /Transkeim van/
kössz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 21. 16:27
 
 
Laci soha de soha ne keverj olyan anyagot a casingbe amely tartalmaz tápanyagot mert a baktériumok egyböl élősködni fognak rajta, hisz ezért vársz még teljesen beszövi a sütidet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 21. 16:24
 
 
A casing az amikor pf teket vagy más egyéb tápanyagú tekket alkalmaznak. Ezeket össze kell törni és aztán szét terítgetni egy lapos edénybe vagy vmi hasonlóban. A tetejére tőzeget , kokuszrozst vagy vermit raknak és igy sokkal jobban fog teremni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 21. 09:56
 
 
ma az oldalára fordította Han az üveget, hátha így könnyebben beszövi a mic... egyébként most először látta annak jelét, hogy nem szúrt el semmit... :) ha casinget szeretne csinálni ebböl a sütiböl, akkor a vermi +biorozslisztet sterilizálja egy nagy üvegben majd abbol öntsön egy rétegnyit a oboz aljára+1 réteg beszőtt cucc + még 1 réteg üres és fedő vermiréteg majd keltető?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
vinil2006. július 21. 08:41
 
 

Bocs a taljesen alap kérdéseimért ,de nem tiszta ,h mi is az a casing?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 20. 19:40
 
 
A táptalaj nagyon fontos szerepet játszik. Általában a hagyományos pf tekbe nincs elegendő tápanyag annyi amenyinek kellene lenni. Ha megnézel egy casinget akkor ott láthatod és tapasztalhatod is hogy sokkal több tápanyagok vannak benne mivel lényegesen több nől. Ami a spórát illeti nem használhatod fel a frissen készített spórádat mivel össze kell hogy ugymond érjen. Ha lenyomatból készíted akkor várnod kellene valamennyi időt min 12 ora+száradási idő de ha oldatot akkor várnod kell vele minimum 2-3 napot és hűtőben tárolva légmentesen elzárva. Minnél jobban összeér annál hatékonyabb lesz de majd rá jössz magadtól ezekre ha már úgy igazán benne leszel:)Kutyakajás módszert nem próbáltam de én még nagyon régen próbáltam a műtrágyás változatot. Amikor műtrágya levét sterilizáltam és abban áztattam be és eléggé erdeményes volt csak nagyon sok munka volt vele és maradtam a gyors hagyományos módszerrel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 20. 19:20
 
 
Nyugottan leszedheted az érett kalapokat. A többi vagy nől vagy megáll. Általában megfekedenek mielött megnől mellete a legérettebb. Ilyenkor nem fogyasztja feleslegesen a tápanyagokat csak vigyázz ne sértsd meg a fejlődő kalapot.próbáld úgy alakítan ia dolgokat hogy egyenlően nőjenek a testek hisz egy kalap nagyon kevés egy sütin. Szerintem ami a sütin nől az nem cambodian habár annak is több fajtája létezik mivel a cambodian általában hosszú vékony. Inkább a GT-hez hasonlítanám de mégsem az. Rengeteg fajtá létezik de amelyik ilyen sárgás az valami olyasmi fajta lehet. Még egy kérdésemre lenne nem láttam fedőt a poharon, jól láttam? Soha de soha nem szabad levenni a fedőt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 20. 18:22
 
 
egyebkent a sporakra is van befolyasa annak hogy milyen miosegu a taptalaj, tehat az ezekbol kesobb fejlodo kicsik is gyengebbek lesznek?
S á M á N: mire tippelnel cambodian vagy transkei?:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_004.jpg
ma kiprobalom a kutyakajas tapanyag es nedvesseg potlast, remelem bevalik majd.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 20. 18:09
 
 
az elozo link igy jo: http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_003.jpg

egyebkent pont most szakad el a kalap es a szar kozotti hartya. este lehet meg is csinalom ezt a sporalenyomatot. ha egyebkent ma szandekozom uj sutiket csinalni, akkor mar most is hasznalhatom ezeket a friss sporakat hozza?!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 20. 18:01
 
 
igy nez ki a suti:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_003.
jpg
de egyebkent abszolut semmi illata nincs.. vagyis nagyon gyenge gomba illat, de semmi nem odaillo.
a sporalenyomatot igy csainlnam: alufoliara vagy egy kis papirra(sterilen egy koteg kozeperol) ratennem a kalapot majd tennek ra egy leforditott uveg poharat. elmeletileg igy lehullajtja a sporait.
"Ha a többi fejlődésben van akkor is szedd le az érettet mivel felhasználja addig is a tápokat feleslegesen."
e szerint csak az erettet szedjem le, a kicsiket hagyjam amig meg nem feketednek vagy amig azok is megernek? ami nem feketedik el az megno egy ido utan(ha mondjuk leszedtem ezt a nagyot)?
szerinted eleg valamire ez a gombi vagy gyujtsek meg hozza par ekkorat? nem ez lenne az elso pszichedelikus elmenyem, es altalaban magas a kul. anyagokkal szembeni kuszobom. egyebkent frissen lenne elfogyasztva.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 20. 17:11
 
 
Azt azért elfelejtettem megkérdezni hogy amelyikben észleted a sárgás színt az hogyan néz ki? Falakat nem épitett a mic ugye? (nagyon vastag fehér mic a pohár szélén) Mert van egy úgynevezett baktériális "blotch" na ilyenkor épit falakat a mic hogy megvédje magát. Ha tudnál képeket mutatni az jó lenne mert akkor megtudnám állapítani.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 20. 17:07
 
 
A sárga szín nem gond az a mic amikor örögszik és nem kap oxigént tehát nem kell tartani fertőzéstöl ha ilyesmit látsz. Szed le a kalapot amikor majdnem teljesen kinyilik mielött ledobja a spóráit. Azt úgy lehet észre venni hogy ilyen lila port ejt le. Ha a többi fejlődésben van akkor is szedd le az érettet mivel felhasználja addig is a tápokat feleslegesen. Sima rizsliszt nem a legjobb sőt nagyon is ellenzem mivel 1. nem elég tápanyagot tartalmaz 2. Kevésbé potens lesz a kalap 3.kevesebb a termés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 20. 11:40
 
 
csinaltam az elobb par kepet 2 sutirol:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_001.jpg
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/img_002.jpg

ugy nez ki minden sutibol no egy nagy gombi. legelso probalkozasra nekem ez tokeletes, de azert kivancsi lennek miert csak ennyi indult ilyen fejlodesnek.. tapanyaghiany?! barnarizs helyett sima rizst hasznaltam.. kevesebb a taperteke?
minden egyes pici .. epp hogy lathato gombit is leszedjek amikor majd a nagyot is?
egyebkent a narancsos/sargas folyosodas mit jelent(a poharban, 80%ig beszott sutin)? milyen fertozes, mennyire veszes?

kosz az eddigi segitsegeket, DV nagyur is nagyon boldog :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 19. 19:52
 
 
Ez így nem lesz jó. Agar-agar csak arra jó, hogy átszövi a spóra, felvágod darabokra és ezeket dobod bele a pohárba, befőttes üvegbe. Erről nem fog neked termőtest fejlődni. Nem muszáj hozzá vermi meg kókuszrost, ez inkább casingnek jó. Használhatsz búzát, rozst, madáreleséget /köles meg ilyenek/, vagy fűmagot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
vinil2006. július 19. 16:30
 
 

Köszi a felvilágosítást!Most akkor ha agart használok már nincs szükség vermire vagy kókuszföldre?Csak mert ezeket nem sikerült még beszereznem...Nem lenne elég ha 1 kevés rizsliszttel keverem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 19. 14:13
 
 
Az agar-agar egy fehérjedús moszatfaj, amit ha vízzel összekeversz és felmelegíted, megolvad, de miután lehűl, megkocsonyásodik. A spóra viszonylag gyorsan átszövi. Bioboltokban lehet kapni..
Mikró nekem nem jött be, sztem is többet ér egy fazék fedővel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 19. 13:04
 
 
a mikrónál többet ér egy fazék fedővel...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
vinil2006. július 19. 12:53
 
 

Hali!

Tulajdonképpen mi az az agar?És honnan lehet szerezni?Mellesleg tudtok vmt a micrós fertőtlenítésröl? Szerintem jóval egyszerűbb ,de elpusztít minden bacit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 18. 21:21
 
 
Egyrészt igazat adok neked Sámán, de az ismerősök tapasztalata szerint a vastag tönk a sűrű myc-el és a közvetlen közelben lévő tápanyag nélküli casingszerű közeggel van összefüggésben, innentől kezdve, szerintem a duplafenekű süti(szelet) a megoldás (alul vermi v. casing és felül is ugyanez, oldalt meg szabadon).
Majd legközelebb szólok az ismerősöknek, hogy próbálják ki.

Cambo
A képen látható sütin még egy flush sem volt? ha nem én biztos várnék az 1. szüretig. Aztán esetleg jöhet a kutyakaja

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 18. 18:28
 
 
azt tervezem, hogy tobb tapanyagot juttatok a sutikbe..

olvastam egy receptetet..:

1 resz szaraz kutyakaja+5 resz viz... forralod 1 oran at... az elforralt vizet potolod.. majd ami marad azt 1:10 higitassal injekcios tubol lehet a sutikbe nyomni.

http://www.shroomery.org/index.php/par/7951

szerintetek kb hany mlrel probalkozzak?
lehet belole baj ha ezekebe a sutikbe most nyomok egy adagot?
tobb helyen szurnam meg oket, es mindenhova nyomnek.

velemeny?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 18. 17:51
 
 
Véleményem szerint felesleges, mert minnél több a tápanyag annál több fog nőlni és attól hogy félbe vágod megsérülhet és be fog kékülni a sérülés miatt és ahol sérült ott már nem fog tovább nőlni. Miért nem csinálsz egy casinget? Kókuszrozs+vermi.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 18. 17:32
 
 
High!

Cambo írásával kapcsolatban, a következő a kérdésem. Az ismerősök tapasztalata is az hogy a süti alja közelében nőnek a legnagyobb legpotensebb cyca-mycák. Csinált-e már valaki ismerőse olyat, hogy egy tuti benőtt sütit felvágott steril késsel kb. 2-3 cm-es szeletekre és ezt tette ki egy nedves vermis, vagy fóliás felületre a terráriumba?

Véleményem szerint ebből nem lesz olyan rengeteg flush, de ami lesz belőle az:
1. tuti potens lesz. kis kék beütéssel :)
2. tuti alap spóralenyomathoz (így az utánpótlás biztosított)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 18. 17:06
 
 
A cambodian vékony hosszú de elég néhéz megkülönböztetni hasonó fajoktól. Ami a kis gombit illeti amelyik nem fejlődik azt általában (abortnak) nevezzük ami nem fejlődik tovább mert nem kapott elég tápanyagot. Ilyenkor befeketedik és nem nő tovább. Amikor szeded a többit ezt is fontos leszedni mert tovább használja a tápanyagot és a többi egészséges gombi nem kap elég tápanyagot. Állítolag ezek az "abortotok" a legpotensebbek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 18. 15:01
 
 
psych: 5 liter deszt/ioncs. viz 200Ft szoval, ezzel nem eri meg szorakozni/kockaztatni. en spec ugy csinaltam, hogy fogtam, a lenyomatombol kicsit leteptem, egy par millis papir darabot. felszivtam egy tiszta fecsibe az ioncserelt vizbol 10ml-t, majd a kis letepett sporalenyomatra fecskendeztem ugy, hogy kozben az alatta levo kis talba csorgott az egesz, majd innen szivtam fel, nemi kevergetes utan, de gondolom azota mar te is megoldottad vhogy. en egyebkent azert csinaltam igy, mert annyira keves spora volt a lenyomaton, hogy nem nagyon lehetett leszedni a papirrol rendesen. + a cambodia sporai nagyon kicsik szabad szemmel nem lathatoak.

Psyrith: en mar betettem volna. a sutieim aljai nem voltak benove mikor a terrariumba tettem oket, de fejlodnek, mint lentebb latod.

kerdes:
termeszetes dolog-e az, hogy elkezdenek fejlodni a kis gombik... nagyon lassan, kis vekonyak.. majd megallnak a novekedesben, elkezdenek visszafejlodni, es mashonnan par nap alatt 3x akkora gomba no?
amik visszafejlodnek azokbol lesz meg kesobb normal nagysagu gombi? szoval miutan megvan az elso "flush" es leszedegettem a nagyokat, a kisebbek elkezdenek ujra fejlodni? egyebkent valoszinuleg a sutik ket fajta myc-t novesztenek(legalabbis nemelyik).. cambodia+transkei. nem tudja valaki, milyen konnyen kulonboztethetoek meg? ha jol tudom a cambonak hegyesebb a csucsa, es talan hosszukasabb is.

most keszult kep:
http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/ga1.jpg

a jobb oldalon alul levo gomba 3 nap alatt fejlodott akkorara, a felette levo kacskaringos a suti tetejen pedig kb 6 nap alatt. egyebkent az utobbi sztem cambodia, tipikus hegyes csucsa van, ahogy neztem kepeken. 10 napja tettem a sutiket fenyre+terrariumba.. nem visszamaradottak? mikorra varjam a termest szerintetek? a nagyobbnak mennyi idot adnatok? azert kerdezem mert ha lehet mar hetvegen utaznek el. csinaltam egy " "szellozteto" "rendszert" " :D:D:D, ha esetleg itt kene hagynom. par kolasflakon, adapter ventillator, vatta levegoszurok :D

kep az igenytelen termeszto szekrenyemrol(:D): http://i104.photobucket.com/albums/m169/cambo_pc/ga2.jpg

alul a termesztodoboz, abban vannak a poharak:P balra a terraium mellet jegaku.. egyelore ezzel tartom az eppen 24.4 fokot, bar azt olvastam a cambo szereti a meleget. hmm 3 napja hasznalom ezt a hutest, addig 27-28 fok volt. lehet ez kedvezett annak a nagyobbacska gombanak? vagy esetleg, hogy a tove hozzaer az aluhoz amin rajta van, es az tele van vizcseppekkel.
ha a doboz tetejen kicsapodik a para es az oldalan is.. akkor csak emgvan neki a >90% nem?

that's all folks ;]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772006. július 18. 09:35
 
 
Hali!

A kalcium kloridot nem tudom hol árulják még én sem találkoztam vele sehol. Én amikor a közterületnél melóztam még ott szereztem be egy 5 kilós zacsival. Amúgy útszórásra használják tehát ezt nyár kellős közepén szerintem tuti nem fogsz kapni. Ha majd jönnek a havak akkor érdemes próbálkozni ahol a közterület árulja a sót meg az ilyesmi szóróanyagokat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Elma_MAn2006. július 17. 16:33
 
 
hi.
Nemtudjátok, hogy kalcium klorid-od milyen fajta boltokban lehet kapni?
Körül néztem ilyen gazdaboltokba, de ott még nem is hallottak róla..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psyrith2006. július 17. 16:14
 
 
Szerintetek ezt már rakjam párába?
http://static.flickr.com/65/191712877_702b54563d.jpg?v=0
http://static.flickr.com/76/191715542_264c744279.jpg?v=0
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psych2006. július 17. 11:56
 
 
A fecsi készítéshez desztvíz kell, vagy jó a sima csapvíz is miután felforraltam és hagyom kihűlni, azzal a módszerrel csinálnám a growers guideban van.
Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 16. 21:01
 
 
A mic az úgy nől ahogyan keresi és eszi a tápanyagokat. Tehát nem lehet megállapítani hogy merre fog terjedni. Észre vehető hogy inkább a mic körként kezd el szövödni és egyre nagyobbra nől. A fejjel lefelé fordításos megoldás csak azért kell mert akkor az oxigén felfelé szorul és jobban terjed a mic.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 16. 20:30
 
 
nos mint látszik az alább leírtakbol, Han Solo 12-én oltott, most van 2 szép fehér pamacs az oltások helyén... ha fejjel lefelé fordítom elkezd felfelé terjedni? (azaz az alja felé)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 15. 11:17
 
 
Ha 30 nap múlva kezdtek fonódni akkor igen nagy a gond. Nekem általában befonja 5-8 nap alatt. Hány decis poharat használsz? Milyen fokon tárolod? Tapasztalataim szerint ha 1 hónap múlva nem indul be ott komoly probláma áll fenn. Próbálok segíteni neked attól függetlenül. Fordítsd fejjel lefelé a poharaidat de ki ne nyisd. Állítsd a hőfokot 28-30 fokra. Figyeld rendszeresen ha beindul akkor lehet jó lesz. Szaguld meg a poharakat és ha büdős akkor dobd ki. Ilyenkor az a nagy probléma hogy a fertőzések felhasználják az összes tápanyagokat és teljesen átveszi a táptalajt tehát erre figyeljél nagyon. Ha tovább nem nől akkor vizsgálgasd meg miért nem. Én még anno mikor kezdtem vezetem egy naplót. Az is lehetséges hogy túl megpakoltad táptalajjal és a mic nem kap elegendő oxigén. Sok oka lehet de az is lehet hogy nem volt friss amivel oltottad ha oltottad. Inkább használjatok nyomatot saját termésböl az a biztos. Rengeteget kell tanulni de végén megéri és onnantól tiéd a világ:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ynul2006. július 14. 18:12
 
 
halu mindenki

köbö a 30. nap tájék.
a hatból egy pohárnak a tetején a védelmezö vermi réteg alatt köbö 1 centi mélyen már hatalmas fehér pamacsok. meg fonalak. de lentebb semmi. van még esélye? s egyátalán mért csak most indul be? wáá. (igen ingadozott rendessen a hömérséklet de gondolom más is csinálta már úgy hogy csak berakta a szekrénybe azt szevasz. semmi hősugárzás meg ilyesmi.)

mindenki halu
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 13. 21:54
 
 
Fél fecsit beleoltottál? Szép:) Amúgy véleményem szerint kevés az a 26 fok de viszonlag gyorsabban fog beszövődni az 5cc miatt. Szabad szemmel van amikor lehet látni ha felrázod de azon múlik hogy mennyi van benne. Én a házilagosan készített hívője vagyok. Sokkal jobban megy minden így és legaláb tudom hogy sokkal jobb mint amit lehet kapni. Fene se tudja mivel van megfertőzve vagy mi és mennyi van benne.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 13. 16:55
 
 
Han megvizsgálta a fecsit oltás előtt és nemnagyon látott benne spórákat úszkálni... persze lehet h szabadszemmel nem is nagyon látszanak... ezért mivel biztosra szeretne menni beoltotta mind az 5 ml-ert egy 2,5dl-es üvegbe... a fura az az, hogy így sem látszik párásnak az üveg fala... persze lehet azért mert csak 26C°-on van...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 13. 06:07
 
 
Ha biztos vagy benne hogy lefolyt akkor rendben. De egyébként 5 ml-t oltottál be egy üvegbe? Mekkora ez az üveg? Csak azért mert sokalom.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 12. 23:45
 
 
SÁMÁN
szépen az üveg falára spriccelte Han a cuccost, csak mivel rövid volt az a fránya fű ezért a vermirétegbe került be... ettöl még szépen lefolyt az üveg falán... 5ml-ert oltott bele
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
propio2006. július 12. 21:21
 
 
akkor oltsál, ha kihült a talaj...akkor egyből.
..azt + tudod mennyi víz kell....
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psych2006. július 12. 13:19
 
 
Hát csinálhatod biorozsból a táptalajt, esetleg biobranarizsliszt+bodzabél, vagy napraforgóbél, vagy kókuszföld.
http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/
itt minden le van írva
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
vinil2006. július 12. 13:08
 
 


Hali!
Valaki nem tudja ,hogy mivel lehetne helyettesíteni a vermit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psych2006. július 12. 11:22
 
 
A múltkor úgy gondolta valaki, hogy előre megcsinálja a sütiket, és meg is csinálta, de mintha kicsit száraz lenne a táptalaj, ezért lehet locsolni kéne egy kis vízzel.A kérdeésem a következő lenne, mennire kell nedvesnek lennie a táptalajnak, mert már minden oltásra kész, csak nem meri a száraz(abb) talajt beoltani, de nem is szeretné, ha tocsogna a h2o-ban.
thx
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 12. 06:15
 
 
2 cm vermi réteg nem vastag az pont megfelelő. Sok mindentől függhet hogy mennyit oltottál bele vagy milyen mélyen szúrtad be a tűt. Nem tövig nyomtad be? Mivel a vermi réteg nem tartalmaz semmilyen tápanyagot így nem is tud mit fogyasztani a myc. Legközelebb ha csinálod nyomd be tövig úgy hogy a tű hozzáérjen az üveg széléhez és látni fogod ahogyan lefelé csepeg. De az is lehet hogy több időt kell várnod. Előfordulhat hogy kicsit késöbb indul be.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 12. 03:13
 
 
így van, han az oltásnál jár, a penészes üvegbe csak azért tett a mézesmázosbol, hogy meglássa hogyan reagál... semmiképp sem lesz fogyasztás belőle... közben csinált egy új sütit, biorozsliszt+vermi a szokásos módon... kupak kijukasztós azon bespriccelős módszer... kérdésem az lenne, hogy ha a spórák a fedő vermirétegre kerülnek akkor lesz e elegendő myc hogy egy 2 cm-es védőrétegen átjusson a táptalajig? arra is gondoltam már, hogy lehet h fertőzöttek a spóráim... :S
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 11. 21:32
 
 
Sámán! Király, hogy 6 éve "találkozol olyan emberekkel" akik tenyésztenek cicusokat. Minden tiszteletem a tied, de...
Tisztázzuk már le a folyamatokat casing-ig bezárólag
Most itt az én "ismerőseim" verzióját írom le
1. spóra
2. bele fecsibe, vagy mézvíz verzió (az ismerősök ezt a fázist még nem hagyták ki, de írjatok ha van valami tutibb)
3. fecsi bele alapba (süti vagy magok) (az isemrősök még ezt sem hagyták ki. Tény és való próbálkoztak már olyannal hogy kókusz+vermi+köles, de a vélemény szerint kell valami amit kompletten besző a cyca-myca)
4. a beszőtt alap alá és fölé casing (Az általad is említett kókusz+vermi verzió tényleg kóser) (Az is igaz, hogy az ismerősök is általában megvárják, hogy egy kicsit átszője a casinget a cyca, de aztán raknak még rá egy vékony újabb casing réteget.)

Véleményem szerint lacicybin Han nevű ismerőse a 2. pontnál jár ezért a casing mint "takarás" véleményem szerint még nem "jáccik".

A kérdésem viszont még mindig fennáll, miszerint (és mostmár akkor konkrétan tőled kérdezem) a te "ismerőseid" a spórákat közvetlen a beszövendő alapra teszik és király módon beindul a szövés?

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 11. 20:17
 
 
Szerintem inkább probálkozzatok a hagyományos módszerrel és csináljatok casinget kókuszrozsbol és vermiböl meglátjátok az milyenre sikerül. Ha zöldpenészel találkozol akkor hajítsd jó messzire mert az terjed mint a villám. A peroxid már ezen nem tud segíteni. Véleményen szerint és a tapasztalataim szerint csak a fehér pókháló fertőzést őli meg de azt sem minden esetben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 11. 17:39
 
 
Én Han helyében, egy sütin csak kipróbálnám mi lesz belőle. Az én ismerősöm sok mézet tett bele ezért nem akar elindulni.
Egy javaslatom van még mézvíz témához. Az ismerősöm úgy szokta csinálni, hogy a fóliát teszi alulra és arra tekeri rá a tetőt. (ugyan ez kuktázásnál is) Ilyenkor a tető és a fólia közötti rész is sterilizálódik. Oltásnál átszúrod a fóliát és gyorsan, (mézvíznél erősen is) rátekered a tetőt. Annyi levegő marad az üvegben, hogy mézvíznél elinduljon a dolog, kuktás verziónál meg meg lehet lazítani, és nem tátong ott egy lyuk, vagy nem csak lazán van letakarva fóliával.
Szóval lacicybin én szólnék Hannak, hogy próbálja ki. Ha veszett fejsze akkor vagy nem indul meg a myc. vagy az is elfertőződik. Ha meg szép fehér oltás után akkor OK.

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
lacicybin012006. július 11. 10:28
 
 
Na a helyzet a mézes vizes témával... elég szomorú vagyok... szépen megjelentek fehér foltok a fojadék tetején és körbe a széllén majd a fehér foltok elkeztek a köepükröl kifelé feketedni... ez rothadás? :(
ja igen a méz nem sűrűsödött össze az üvegben mint azt a tek írta és mutatta... jó ez még valamire vagy dobjam ki a fgrancba? volt még egy zöldpenésszel kicsit fertőzött üvegem... arra spricceltem kicsit belőle... csak hogy vizuálisan lássam h mi a helyzet... annak már úgyis mind1 :S
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psych2006. július 11. 10:23
 
 
Hai!

Köszke a segítséget, egyébként szerintem friss lehet, egy srác adta a printet, és szerintem holle anyó csinálhatta, ecu.Arock, ha itt vagy, majd dobok rád egy mélt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 10. 21:08
 
 
2,5 decis teljesen megfelel illetve a 3 decis is jó. Több helyen oltod be ugyan olyan gyorsan fonódik de rengeteg múlik hogy milyen friss és milyen fajta. Ha penészt észlelsz azonnal dobd ki a kukába mert tovább fertőzhet mindent. A test felveheti a toxikus anyagokat úgy hogy még nem észleled a külsején. A zöld penészel találkozol azt azonnal távolítsd el mert terjed mint a villám. Inkább dobd ki és ne kockáztassál inkább legyen 10/9 de akkor biztosra mész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 10. 16:58
 
 
psych: en is 2.5 deciseket hasznalok.. es egyikkel sincs gond. 31 napja oltottam, es semelyik sem peneszes. 12/11 jo volt, egyiken ossze van folyosodva egy ponton a cucc... azt kulon szekrenybe tettem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Snazzy2006. július 10. 15:05
 
 
figyelmetlen vagyok.
azt nem írtam, hogy a casinges próbálkozásnál természetesen csak a nem penészes részeket öntöttem egybe, a penészes részt hozzátettem k.rost-vermi-rizs közeghez egy befőttesüvegbe, azt majd meglátom milesz.


ha má van kókuszrost közte az amúgy olyan mint a föld és oda bele tudja üríteni a kalap a nemkívánatos toxikus cuccokat a penészből/avagy a penészt így könnyebben legyőzi ?


sose tudtam rendesen kifejezni magamat. :)

p
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Snazzy2006. július 10. 15:03
 
 
High all!



Na az van, hogy a penészedős üvegemből kiöntöttem casingbe a rizseket meg búzákat. Nyitott sütőajtónál...
És... 1. Nem volt teljesen beszőve minden mag, valószínű ezé ütötte fel a fejét jópár helyen a penész matyi.

Namármost azon agyalok, hogy szépen peroxidozzam le a részeket ott ahol parás, azt amúgy hagyjam úgy, vagy az egészet öntsem ki valami nagyobb cserépbe vagy valamibe, tegyek még hozzá kókuszrostot meg magokat, azt fedjem le, tegyem ki a kertbe, vagy vagy... ööö vagy mit? :)

Amúgy a másik 3al semmi probléma.
Jelentem a vermi-biobúza fejlődik a leggyorsabban.
Jóval gyorsabban mint a sima búzás, vagy tönkölybúzás.

Mittomén... valami reagot azé írjatok . :)


peace!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
psych2006. július 10. 13:26
 
 
Üdv!

A PF-tekhez jó a 2,5 ös pohár is nem?két decis nem volt, a hármasra meg azt mondják túl nagy.Attól félek, hogy ha lassan szövi be, akkor valami fertőzésnek könnyebb esélye van megtámadni a süteményt.
pisz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 9. 15:04
 
 
Teljesen mind1 milyen vastag a vermi réteg az ideális 2cm. A micélium majd előfog bukkani. 2 hét mulva majd észlelni fogsz kis fehér pötyöket a vermin és majd abból alakulnak a testek. Elég az első stádiumba 8 óra fény hogy beinduljon a növekedés fázis aztán le csökkentheted 4 órára hogy a testek tudjanak nőni mivel a testek a fényfelé nőnek. Egy nap legalább 4-5 ször kell szellőztetni de óvatosan nehogy poros legyen a levegő vagy ilyesmi. Amikor látsz testeket formálódni onnantól számolj 3-4 napot és megnől teljesen. Akkor szedjed le őket mielött kinyílnak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 9. 13:53
 
 
http://achd.atw.hu/hsa.jpg , mert egy vesszo miatt az elozoben nem volt megnyithato a kep.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 9. 13:48
 
 
off:
mostantol nincs kedvem ekezettel irogatni, remelem nem tul nagy baj.:]

on:
kossz a tippet meg is forditottuk, ime a kep: http://achd.atw.hu/hsa.jpg, de nem vastag a vermi reteg?
kb mikorra varhato a(z elso) termes? 2 het mulva lehet jonne pestre a Nagy Úr. :P persze, ha nem lesz gomba nem utazik.. egyebkent most meg raer a mindennapi szelloztetes? eleg par naponta, addig amig az egesz suti ilyen "habos lesz" (par orat vilagitast kap naponta)?


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 9. 10:57
 
 
Elfelejtettem említeni hogy fordítsd a sütit fejjel lefelé úgy hogy a vermi réteg felül legyen mivel ott fognak elsősorban nőni. A vermi ad a micéliumnak egy úgymond nővési felületet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 9. 10:53
 
 
A fehér szállak micélium fonalak és keresik a tápanyagokat tehát ez teljesen normális de látom kicsit elhamarkodtad nem hagytad benne a sütit hogy teljesen befonja és a fertőzések könnyebben jönnek létre mivel a micélium megvédi tőle de ahol nem teljesen fonta be ott a baktérium megtámadhatja és felemészti a tápanyagokat és a micéliumot is szal legközelebb várj még teljesen beszövi+ 5 napot min.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
propio2006. július 9. 10:40
 
 
sztem semmi baja..ilyen sütiből jött már nekem...jól érzi magát, fejlődik a mici az ég felé....aztán lehet, hogy valami gyász, de semmiképp sem kuka.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cambo2006. július 9. 04:35
 
 
itt tart DV.. de nem tudja, aggódik, hogy ezok a szálak nem kellenének oda... ez milyen gomba, penész?
a kep: http://achd.atw.hu/hsa.jpg

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ynul2006. július 8. 14:56
 
 
szevasz
tüt, fecsit a gyógyszertárból, vermit peströl rendelhetsz (keress vissza a cím itt van valahol lent). de van vermi mentes módszer is, ha visszakeresel megleled. (vagy ajánlom a teljes lista, bumm, lementeni bumm, végigrágni bumm)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
vinil2006. július 8. 14:29
 
 

Hali!

Egy kis segítségre lenne szügségem ,zöldfülűként! Mindössze a spórát tudtam beszerezni eddig!Honnan a manóból lehet Vermit +tűt szerezni???!!!

...asszem az elkészítéssel nem lesznek gondok a beszerzéssel annál inkább!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 7. 20:16
 
 
Igazából az Ausztrál egy nagyon szép faj. Nagyon nagyra megnől és sárgás színe van nem úgy mint az ekvádori ami pirosos. Nem sok fog teremni belőle de a méretei kárpótolni fogja. Ami a potenciát illeti elég jó, véleményem szerint olyan közép kategoriás de amúgy nem sok különbség van közöttük tehát nem fogod jelentősen észlelni a különbséget. Ami pedig a hűtést illeti általában hűvös helyet kell neki keresni amely 18-25 max mert ha ennél is melegebb a hőmérséklet akkor nem formálódik test hanem a micélium tovább nől és csak elfogyasztja a tápanyagot és minnél tovább nől annál hajlamosabb lesz a fertőzésekre. A fekete elszíneződés pedig a rohadást jelenti amely a nem elegendő tápanyag miatt keletkezik vagy esetleg túl sok a pára. Ha lila színt látsz az nem gond mert akkor dobja le a spóráit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
bonca2006. július 7. 12:12
 
 
hey!

érdeklődnék kedves mindnyájatoknál, hogy a hűtést hogyan oldjátok meg ilyen melegben?
Mazatek, pess hawaii és equadorim volt, van (még egy kevés). Azt írták hogy 20-25 c között terem. Namármost ritkán van 25 alatt a klíma a szekrényemben! nem nő, megáll, satnya és általában már növekedés közben feketedik, rohad a szár néhány helyen, (ha eljut odáig egyáltalán) a kalap is. 'szal hogyan hűtsek?
Meg hajnalban oltottam10 pohár Australian-it. ezt a fajtát nemigazán ismerem. Ha valakinek volt esetleg közeebbi kapcsolata e távoli kontinens szülöttével, megköszönném a gyakorlati tanácsait, hogyan kommunikáljak velük! :)
no, emelem kalapom!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 6. 18:02
 
 
lacicybin!
Ha már úszik benne valami fehér akkor már szerintem próbálkozhat Han, ugyanis olvastam egy olyan tek-et amiben myc. darabokat törött üveggel jól összerázva már lehet oltani. A linkelt tek azt írja, hogy a mézes cuccnál egyértelműen lehet látni hogy a méz megvilágosodik és az ottani képen láthatóan összesűrűsödik a myc. Sajnos az én ismerősöm szerintem túl sok mézet tett az üvegbe, így neki nem akar nagyon megindulni, de azért így is fog vele oltani.
A másik javaslatom ha már így az újdonságoknál járunk (nem saját ötlet, de az ismerős már próbálja és működni látszik). Sütőzacsiba tett madáreleség (főként köles) nagyobb mennyiségben. A srácnak aki ezt a tek-et írta a sroomery-n azzal abból volt elege, hogy a sütispoharakba csak kevés cuccot lehet tenni. Hát a sütőzacsiba lehet rendesen az biztos. Arra vigyázzatok, hogy a kölest előtte mindenképp áztassátok ki, mert az egy óra kukta csak símán nem vágja gallyra a bacikat az tutti.
Ha érdekel benneteket majd folytatjuk.
Csá!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2006. július 6. 17:09
 
 
Szia. Elöször vékony réteg vermi aztán casing keverék jelen esetedben magok aztán ujra vermi. Miután sterilizáltad akkor tedd vissza 27-30 fokra 3-5 napig aztán be a terráriumba. A terráriumodban eleve van perlit. Soha nekeverj perlitet a táptalajjal.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Snazzy2006. július 6. 11:04
 
 
Hoppsz... azt kifelejtettem, hogy a rizses keverékem alján van ilyen
kékes-feketés folt.
gondolom valami penész genyó, nem nagyon terjeszkedik, kb 2x2 cm az alján az üvegnek.
Üveg eldobását kikerülendő, azt csinálom majd, hogy azt a részt nem kaparom ki, azt kész. Akkor má nincs para ugye? :)


ennyi voltam

písz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Snazzy2006. július 6. 10:56
 
 
High Mindenki



Ööö... csak úgy beírom, hogy mi van.

Van 4 befőttes üveg.

Bennük 4 féle keverék:
- bio búza
- tönköly búza
- bio búza x tönköly búza x vermikulit (de nem a tetején, csak így elkeverve benne)
- bio búza x barnarizs

Ami volt: kuktázás szépen, majd kihűlni hagyás, majd Large Fruits-al beoltás, home made spóraoldatból.

Ami lett: 4 nap múlva, 25-27 fokon mindegyiken fehérség.

Ami azóta csak több lett.

Most 28-30 fokon pihennek a drágák.

Ha beszövődtek, tervezem a casinget, bár a 4ből 1 legalább megmarad csak ilyen üveg szájából termősnek, akarok valami nagy kalapot a fejem fölé :)

Amire gondoltam casing ügyben:

Kihipózok mikrós dobozt, elkeverek ilyen tőzegkockát vízzel meg perlittel és akkor izé... mivan?

Aljára teszek 1 sor ilyen keveréket, rászórom a magokat, aztán újra keveréket?
Vagy aljára perlit aztán arra magok és arra keverék?
Vagy elkeverjem a magokat a keverékkel?

Aztán majd be a keltetőbe egy hétre utána meg párába, azt tom.
Csak ezt nem, hogy itt pontosan mi a szitu.
Meg azt sem hogy a large fruitsnak mi az ideális hőfok.
csak fsre strainguide-ból amit írnak.


peace meg minden
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!