 | 
Legfrissebb hozzászólások (3483 - 3502) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | cambo! köszi a képeket, valami ilyesmi féleség nő nálam is.... több mint 1 hete eltettem a pekedlit, de épp hogy csak az alját besződte egy kicsit, bár szerintem a 20c˙ körüli hőmérséklet miatt. most rátettem a radiátorra ahol 25c˙van. remélem így egy kicsit hamarabb beindul. most kísérletezek különféle módszerekkel, hogy ogyan is lehetne csinálni! Lehet hogy sikerült a kuktázást kivonnom a folyamatból, és ezt módszert szeretném veletek megosztani! (nem tom, hogy tényleg olyan jó, mint ahogy gondolom, mert még csak a fonalazódásnál tartok) rozst áztattam 24 órán keresztül, majd az üveget, amibe a magot tettem a mikróba sterilizáltam úgy hogy vizet tettem bele, majd hagytam forrni jó pár percig. ezután beletettem a magokat, és megint beraktam a mikróba sterilizálásra. ekkor a magok csírátlanítva, sterilizálva lettek, ráadásul kellő képpen megszívták magukat, és felpuffadtak. az üveg kupakját a melegszenyó sütőbe sterilizáltam addig, amíg fel nem hevült annyira, hogy már majdnem megolvadt rajta a műanyag belső réteg. a kupakot a mikróba tettem rá, mivel ott elvileg nem lehetett baci, mivel elötte kapcsoltam le pár másodperccel. ennél a módszernél fontos a sütőkesztyű, mivel minden forró. miután kihült a rozs, befecskendeztem a csiperke oldattal, és felraktam a szekrény tetejére... Nem tom, hogy mennyire fog beválni a módszerem, de egy próbát megér, mivel ha jó akkor rengeteg időt, és energiát meglehet vele spórolni. erről még nem olvastam itt a fórumon, ezért megosztottam veletek. ha valaki már próbálta a mikrós módszert, az dobjon meg egy mail-al hogy eszmét tudjunk cserélni... vélemények erről a módszerről?
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Lenne egy kérdésem: Van-e még értelme most elkezdeni kültéri gombával próbálkozni, ha csak 2-3 héttel később lehet majd kiültetni? Azt írják, hogy 10 fok alatti hőmérsékletnél kezd nőni és az első fagyokig nő. |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | nekem csak 1 ötletem lenne a sterilizáláshoz, de az halál biztos! pár perc mikrózás, és garantáltan nem marad élő organizmus... tudna nekem valaki képet küldeni a gombafonalak elterjedéséről, hogy mégis hogy kell hogy kinézzen, nehogy az legyen, hogy valami nemespenészt termelek... !? :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | nahh kitaláltátokmár multispore culture tekintetében a műanyag petricsészéket hogy sterilizáljam?:)asszem amgy megszivtam az első próbával,mert vagy 20 petricsészémben büdösvolt,annak ellenére h micelium nőtt az agar on:)érdekes..bár sztem a többi is halott a hanyagul sterilizált csészék miatt..amugy 2 ötletem van 1 peroxid 2 alkohol kb eddig jutottam:D ötletek? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | sajnos nálam a körülmények nem adatottak, hogy nagyüzemben tudjam csinálni... én egy nagy tömegnövelős műanyag dobozba csinálom... hátránya, hogy kicsi, és csak 1 üveg fér bele, de ez minden igényem kielégíti... nagyon nem értek a termesztéshez, és csak próbálgatom, hogy milyen is valójában.. elkelne egy kis segítség... nagyon ratykón csináltam az elsőt, és szerintem semmi se lesz belőle... az energiatakarékos izzó mekkora hőt ad le? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | en egy kartondobozban tartom oket "szoveskor", ami belulrol bevan vonva 2 reteg nejlonnal. a homersekletet pedig egy 18wattos energiatakarekos izzoval produkalom.
sajnos egyik azus poharamban megjelent egy kis zold potty. tized akkora sincs mint a mar befont reszek.. ilyenkor a tel kozelettevel mit lehet az ilyen sutivel csinalni? most gondolom nem praktikus kitenni a kertbe. lehetseges, hogy az azu felulkerekedik a zold peneszen, es kesobb a kis foltot(vagy amekkora lesz, remelhetoleg minel kisebb) lefecskendezem h2o2vel es minden ok? :P |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | nem feltétlenül baj a magasabb hőmérséklet, nálam nyáron minimum 32 fok volt a lakásban, így a keltetőben is, mégis gyönyörűen működött. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hi kb 30 fokon már halodik tudomásom szerint. Nekem speciel egy szekrénybe egmelegszendvicssütőnek a lapja van beszerelve s hökapcsoloval igy a helység méretéből adod problémákat is kiköszöböltem, s már 2ik honapja tökéletesen müxik. Én is locsoltam be utolag rozst s meg is indult, de amugy az a tuti ha ujra kifözöd s utána küldesz neki még anyagot.
CRASH |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | nagyon rossz ötlet volt a vízmelegítős módszerem, ugyanis egy 13 éves melegítőm van, és ezen nincsen szabályzásra lehetőség... az üveg nagyon felforrósodott, és amikor kivettem a melegítőt, és megfogtam elégette a kezem. gondoltam megmérem a hőmérsékletét a melegítőnek, és ráolvadt a műanyag hőmérő... mekkora hőmérsékleten pusztul ki a telep? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | ráztam 1-2 percig, de semmi... lehet hogy azért, mert volt 1-2 apró buborék a fecsibe? megtaláltam a vízmelegítőt, és csináltam is egy jó kis dobozt, amibe megtudom alkotni a megfelelő hőmérsékletet a fonalazódáshoz. :) az baj, ha 30c˙ feletti a hőmérséklet? |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | belenyomtam az üvegbe 9 ml oldatot, hogy ne legyen olyan száraz... az miért van, hogy az oldatomban a spora összeállt egy csomóba? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | szerintem a 20 fok kevés, én 26 vagy 28 fokra emlékszem. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | úgy gondoltam az utánlocsolást, hogy fecskendővel spriccelnék bele az üvegtetején lévő lyukon... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | ne locsold be, oltás után nem illik nyitogatni az üveget. a hőmérsékletet akváriumi vízmelegítővel szokás biztosítani, ami nagyjából állandó szinten tartja (persze kell egy hőmérő is). |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | amúgy hogyan oldjátok ti meg a megfelelő hőmérsékletet? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | én full amatőr vagyok, és segítettél ezzel a hsz-el! :) próbálkozok új módszerrel, és én nem kuktáztam, mivel szüleimmel lakok, ezért csak mikróba sterilizáltam, az üveg kupakját meg a sütőbe:) 1 ml oldatot jutattam az üvegbe. tegnap észrevettem, hogy elkezdett fehéredni az üveg alja foltokba. lehet hogy valami snassz penész, de ez még eldől... nekem 20 c˙-on vannak, és lassan akar beindulni szerintem mert már 1 hete eltettem őket... száraznak tűnik nekem a cuccosom... most belocsoljam? a jövő héten remélem megtudom majd csinálni szakszerűen... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hi!
Én is csak Vizes rozsra oltok, de már non eltértem a tecnikáktól. kb 15-20őercig kuktában fözök vagy bio rozs vagy bio rizst, majd tiszta edényekbe szét osztva lezárom öket.hideg,lehül,majd folyt. oltás vegyesbe klonozás dextróz fecsi perszemind ez egy légmentesen zárt fertötlenitett folia sátorban igy lényegében csak meglöttyintem az üvegböl az oldatot (se tü se emmi nehezités csak naturban 20ml anyagot beleküldeni) vissza zár, 27 fokba. 3 napnta ránézek ami nem jo kidobom ami jo azt kirakom.Igy mindig marad hely az utánpotlásnak. A végén a cashinget se tulzom el.Mivel nem rázogatom a rozs ezért egy steril szikével szét trancsirozom(minden nemü fertötlenités nélkül elvégre már van immunrendszere a micéliumnak) csapvizes vermikulittal vagy kokusz rostal befedem,s max egy hét s hatalmas hozamuk van. Mikor eléggé megszikkadtak kiveszem tálbol s kokuszrosttal befedett kaletetöbe, s párnaponta forgatom hogy minden oldalán szedjen fel kokusz rostot s igy minden irányból lessz rajta egy védö réteg s minden irányból nö belöle.
csak azért irtam le mind ezt hogy lássátok nem csak a sterilitáson mulik a dolog csak nem mindegy hogy mek fázisnál. Jah a folia sátor egy doboz nejlonnal bélelve a sátor pedig egy hatalmas takaro folia amibe belebujok dobozostul.
Remélem tudtam segiteni. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | áztatott rozst oltottam, már elkezdte beszőni az alját a fonal... kicsit száraznak találom a cuccost... utána lehet locsolni? ha igen, hogyan... egyálltalán érdemes? |
| |  |  |  |

|