|
Legfrissebb hozzászólások (3353 - 3402) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | most így hirtelen a casing jut az eszembe... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha leirod hogy mire is gondolsz akkior könnyebb
h2o2 = hidrogénperokszid...
:-D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki, hogy a zöldesség felszívódott az üvegekben :) le is kopogom :) a nedves sütim meg továbbra is ramaty, pedig nagyon igéretesen nőtt benne a milécium :( lehet hogy a nagy hőingadozás miatt terjed lassabban a fonálhálózat? amúgy leirnátok nekem a szakszavakat, hogy mi micsoda? néha irtok olyanokat, hogy azt se tudom, hogy eszik, vagy isszák :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Lehet kapni ilyen légfrissitő szerű fertötlenitőt de megfelelő porlasztással a h2o2 is megteszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A mutáció két ok miatt lehetséges. 1. Genetika pl ha sokszor ugyanabból egymás után készül a lenyomat. 2. Kevés a pára tartalom és nem kap elég friss levegőt. Naponta 4-5 ször kell friss levegő neki és min 90% pára tartalom. Double end casing se a legjobb próbálj casinget csinálni. Valószinű ez miatt mutálnak a kalapok mivel nem kapott elég friss levegőt és nincs meg a pára neki. A casing ezek biztosítja. Védi a kiszáradás ellen, párát biztosit és nedvesiti a táptalajt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | HI crashee!
Az általad említett sátorban hogyan oldod meg a steril levegőt?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hello!! lenne néhány kérdésem:) csináltam néhány pf tek es sütit (masterspawn sokszrosítással hepa alatt )kurvagyorsan be is nőtte a micelium ahogy a nagykönyvben van.Kitettem a terrárimba double end casing el és kb 1 hétmulva megjelentek a pinhead ek viszont ittjön a csavar:) nincsenek kalapok csak mutált vmi gumók amik ojan ütemben nőnek mintha semmi baj nemlenne..fertőzésnek nyoma sincs és ezek között a brutálisan átmutálodott gumok között amiknek néhol van kalapszerü vmije néholmeg csak fehér gombocok, van normál gomba is.. a probléma okát nemnagyon értem és keresgéltem neten de semmit nemtaláltam rola..valoszinüleg ez genetikai mutáció de miből ered?lehet h a masterspawn om miceliuma ahonnan vágtam nemvolt jo?full rizomorphnak nézett ki egyébként és nőtt is rajta gombám amiken nemfordult elő mutált gomba.. A másik az lenne h lehetséges az hogy mielőtt kiteszem a sütiket a zárt dobozából elindul a pinhead form? ijenkon nincs levegőcsere viszont nagy a pára bent és fényt is ugyanugy kap mint a kintiek.. cserélni kell a levőt mindenképpen pinhead form hoz?? ha igen hogycsinálják azok akik benthagyják és bent várják meg mik elkezd nőni? hogy szellőztetik? válaszokat előre is köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is tul vizeztem a sütiket az oldattal ugy oldottam meg hogy oltás után rakok rá kokusz rostot majd visszafolyatom. Mivel egy nagy lábosban csinálom az anyagot s utána sterilsátorban porciozom szét s ezzel együt van az oltás igy elvileg fertözés mentesen de legalábbis nagy százalékban meg tudom csinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha túl vizes a süti, akkor baj van? nem igazán akar így nőni.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | mit kell csinálni, hogy ne álljon össze a zacc a fecsiben? csak úgy tudtam felrázni, hogy szívtam bele 1 kicsi buborékot. ezt nem kellett volna mi? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | A pan cyan-nak trágya/szalma kell esetleg mehet bele nagyon kevés barnariszliszt vagy rozsliszt te feleslegesnek tartom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát ezt most így nem is tudom... nagyon sötét színe volt, de szerintem zöld... bár mindig zöldezéskor támad ambícióm meglessni őket :) már nem tudok szint mondabi rá, mert nem is látok benne nagyon mást, csak fehérességet... 2 sütim is ilyen, hogy eltünedezőben van... volt egy 3. is , de azt még az elején elajándékoztam...(azóta se tudom, hogy mivan vele... a mikrós sütim meg olyan még mindig, mint a főtt rizs... ilyen cupákos ocsmányság... nagyon szépen fejlődött, amíg erőteljesen nem ráztam össze dühömben...ugyanis akkor kezdőttek vele a gondok.. a (a cupákolódás) decemberben nekiveselkedek a cyancambonak, és 1-2 üveg matiasnak.. remélem azokkal már több sikerrel járok, tanulva az eddigi egetverő hibáimból... azóta már nagyon sokat tanultam tőletek is, de mégis csak a saját tapasztalat számít a legtöbbet...
akkor a cyan cambo-nak megfelelő lehet egy trágya+barnarizsliszt keverék fele fele arányban? vagy tegyek hozzá rozst is? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali! rég jártam erre. a legutóbb mikor sütit csináltam maradt kicsi a fecsiben úgyhogy miért ne alapon beoltottam egy cserepes virág földjét vele, nemtudom, hogy ettöl e, de a virágföld felszine szép fehér bolyhos, és kezd átterjedni a lelógó levelekre is... mintha felzabálná a virágot szép lassan, de olyat mint termőtest vagy hasonló mégcsak kezdemény szinten sem látok rajta... majd ha lesz mivel lefényképezem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha a táptalaj fertőzött akkor azonnal ki kell dobni vagy elkülöníteni mert a gombák toxikus méregeket termelnek ami rosszul létett illetve halált is okozhat, hiába ha másik oldalt zöld másik felén pedig egészségesen nől a gomba. Ha pedig eltünt akkor szerencsés voltál de az is lehet hogy nem is zöld volt hanem kék? |
| | | | |
| | | | | | | | | | pedig nálam úgytűnik, hogy eltünt...már a leg elején elkezdett zöldelni, de mostanra alább hagyott... ha zöldes a milécium, akkor nem is nő ki a gomba? én mindenképp szeretném felnevelgetni őket, addig is van min tapasztalnom, kisérleteznem. már teljesen beleéltem magam, hogy karácsonykor saját terméssel válhatok eggyé az ünnep szellemével! :D
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hallotam olyanról hogy a micélium megette a penészt de ennek kb 1millio az 1-hez hogy megtörténik általában a zöld penész megnyeri a csatát. Faforgács nem helyetesiti a rostot. Olyat keress ami hasonló mint a rost vagy a vermi ami fogja a nedveséget és könyen szellőzik. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintetek helyettesíthető a kókuszrost valamilyen szinten faforgáccsal? |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát az történt, hogy egyenként minden szem bezöldült, és befehéredett...a szemek naggya külön van, nem tapadnak egymáshoz... most alább hagyott a zöldesség, és ugyláttam, mintha eltünt volna a zöldesség... de lehet hogy az lesz, hogy az összes repül a kukába.. nem akar összejönni nekem sehogyan se... talán majd a pan cyan cambo... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Esélytelen de ha mégis akkor arra tanits meg pls... :-D A h2o2 segit kicsit de azt se oldja meg amin megjelenik az egyböl elkülönítöbe megy de onnan eddig csak egy bozontos tért vissza az egészségesek közé. |
| | | | |
| | | | | | | | | | az lehet hogy a zöldesség magától eltűnik a sütin?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | 1L trágyához kell min 2db 2-3dl-s süti ami bevan fonva teljesen micéliummal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor ehez nem is muszály nagy sütit csinálni? tegyük fel, akkor elég hozzá egy decis süti is? csak azért, mert szerintem így hamarabb meglenne...
az normális, hogy olyan a süti, mint a főtt rizs? az egész tiszta ragacs, és semmi fehérséget nem látni benne...(pedig volt) minden nap összerázom 2x-r... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A trágyát nem oltod semmivel esetleg élő micéliummal. Úgy szokták hogy a sütit összetörik és hozzá adják a trágyához ezt úgy hivják angolul hogy spawning. Mert a trágyát lassaban emészti a micélium. Ha pedig trágya sütit csinálsz nem ártana bele nagyon kevés liszt féleség tetszésed szerint. Amikor ezzel meg vagy mehet az inkubátorba 27 fokra utána nől szobahőmérsékleten. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok tud valaki használható smartshop címet? Aki igen írja meg mailben plz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha elvileg megvan kuktázva egy adag trágya, és be van oltva, akkor az szobahőmérsékleten nő egész évben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szigetelőszalag bőven elég. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyik se, mert a nedvesség leszedi. befőttesgumi viszont nem olvad meg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok! Ti mivel szoktátok leragasztani a poharakon az alufóliát PF-nél? (A cellux vagy a szigetelőszalag bírja jobban a kuktázást?) köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, mert most nem tartanék ott ahol tartok... rengeteg infóval szolgált számomra az oldal, és a ti segítségetek!
I'love Daath2! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hallotam olyanról hogy perlitet is használtak vagy gyapjút. A vermikulitnak van a legjobb talaj javitó képessége. Ha casing-elsz nyugottan lehet hozzá adni mészkőt meg daralt kagylóhéjat a kókusz rosthoz. De én a trágyára esküszöm még casing se kell hozzá.
Slippy: Próbálj trágya sütit csinálni ha nincs kedved főzöcskézni zsákban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én úgy gondoltam hogy valamilyen maggal (egészben vagy kicsit megdarálva) |
| | | | |
| | | | | | | | | | kókuszrostban nincsen tápérték igy a micélium nemtud energiát nyerni...kókuszrost a kiszáradástol védi a micéliumot,microklimát ad a pinhead form hoz ,folyamatosan biztositja a megfelelő nedvességtartalmat és microorganizmusokat ad a micéliumnak az erős hozam eléréséhez.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kókuszrosttal sütit is lehet csinálni, vagy csak casinghez jó? |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor egyből trágyán csináljak mindent?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | A Pan cyan nem szereti még a rozst sem. Sütit meglehet enni de teljesen felesleges miért nem hagyod nőni? Amugy 250ml süti elég egy embernek de elég viccesnek találom azért:) Az érett micéliumnak a hatóanyag tartalma változó ugy kb 5-30mg-ig terjedhet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | valahgol olvastam, hogy a beszőtt sütit is meg lehet enni, mert az is tartalmaz hatóanyagot.. mennyit kell megenni belőle, hogy valamit is érezni lehessen belőle? próbálta már valaki? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jártadban keltedben állat kereskedésekben ill mezőgazdasági boltban kérdezd. Speciel BC mezögazdasági hypermarketben is kapható amikor töltik a polcokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Rendelt vki netről kokuszrostot? Amennyiban igen, akkor írja be hogy honnan.
Kössz
|
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor ez valami gyorsan növő fajta. :)amúgy sima rozson nem terem? vagy ha rozs trágya szalma keveréket csinálok, az megfelelő lehet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azért kell sokáig főzni kuktázni mert abba nyilván több baci van. Arról se szabad megfeletkezni hogy a trágyában jó indulatú bacik is vannak ami segit a micéliumnak. Tehát azért sokan szeretik paszturálni (főzni) mert a kuktázás elpusztit minden ami benne van. Én amikor 10 ml használtam 3 nap mulva látszódot utána 6-7 nap alatt be is fonta de azt hozzá teszem hogy az összes fecsim lila ennél jobban nem is lehetne ebböl elég 0,5ml egy sütihez is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | egyenlőre örülök, ha az alapokkal megleszek... a trágyát miért kell olyan sokáig főzni? akkor ha jól értelmezem, akkor a zsákba főzés közbe nem szabad hogy víz kerüljön. rájöttem, hogy az első szériás sütieimnél a spóraoldat készítését csesztem el... az összes rozsszem külön áll, és mindegyik fehér,és zöld keveréke. a mikrósomnál meg atom durván ragad az összes szem, mintha sulifixet nyomtam volna bele :) az elején száraznak tünt a mikrós süti, ezért hozzányomtam utólag 10 ml oldatot :) nem látszik, hogy fehéredne, csak ilyen kisebb nagyobb csomók vannak benne.... ez normális? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A filter segít a levegőztetésben. A trágyát elég szobahőmérsékleten tárolni mert maga is emeli a hőt de az se baj ha inkubátorba helyezed. Ha pedig ujabbat akarsz elég egy steril pici micélium és ujra elindul a folyamat de én a te helyedben ujra megismételném a folyamatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy mire jó az a filter? akkor ezekszerint jóbb, ha boltba veszek trágyát...asszem valami kofuna néven fut.... :) akkor elvileg ha készen vagyok mindennel, és már nőnek a gombicsekek, akkor csak simán egy újabb adag steril trágyához hozzákeverek az előzőből, és folyamatosan nőnek ? milyen hőmérsékletet igényelnek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
csak rozst simán s cashingnél kokusz rosttal teritem be. Amugy 600ft körül van a rost.A clonozással már 5-6 nap alatt teljesen befonalazodnak s lehet kirakni. Nekem ez nagyon bevált ugy hogy nem keverem semmivel a rozst csak naturba legözölöm s utána szaporitom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha saját magad szerzel trágyát akkor azt nem árt főzni kb 24 orán keresztül hogy megöld benne mindenféle bacit. Ha pedig boltba akkor szerzel mellé szalmát. Szalmákat elvágot kb 2-5cm-es darabokba és beáztatod vizbe 24 oráig. Össekeversz trágyát+szalmát+vermit de csak úgy hogy nedves legyen. Kb 50/50 arányban inkább több szalma és vermi legyen benne. Utána bele töltöd egy zsákba amin filter van az így néz ki:
http://kepfeltoltes.hu/view/061119/19-11-06_1123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
De ha nincs ilyened akkor sincs gond mert akkor másba is beteheted. Utána vagy főzöd forró vizbe vagy kuktázod 4 órán át. Amikor meg van és kihült hozzá adod a sütieidet megfelelő mennyiséget és lezárod véglegesen. Pár nap alatt be kolonizálja a micélium az egészet. A szalma utat biztosit a micéliumnak vermi javitja a levegő mozgását a trágyát pedig eszi a micélium. Amikor befonta akkor kinyitod a zacsit és nől belőle. De csinálhatsz trágyás sütiket is és csak beoltod fecsivel de az kicsit nehezebb fejlődik rajta a micélium. Amikor főzöd vagy kuktázod akkor ügyeljél hogy hozzá ne érjen a zacsi a kukta széléhez és elolvadjon. A trágyának abszolút nincsen szaga ha már egy picit öregebb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | leirná nekem valaki, hogy a pan cyan cambo-t hogyan kell rendesen megcsinálni, hogy minden jó legyen? a jövő héten meg is csinálom, ha minden összejön. szerintem nem fogom kuktázni, hanem csak főzöm a trágyát... tutira nem lesz szaga a főtt trágyának? neki kéne veselkednem csinálni egy ujabb adag matias romerot, mert amiket eddig csináltam azt úgy ahogy van kidobom, vagy beleszórom egy lyukba a kertbe. a mikrós módszerrel készített sütimbe meg van 1 db zöld színű rozsmag, lehet hogy azt megtartom, aztán majd eldől, hogy mi lesz vele. nagyon fáj a fogam egy azurescens lenyomatra... szereznem kéne valahonnan. az fsre-nél nincsen :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is mutatnék képet de inkább nem teszem biztonsági okokból kifolyólag:) Ami a legeredményes volt az a rozslisztes süti casingelve 50/50 kokuszrost/vermi és kagylóhéj porral. Mondjuk pici mészkő se ártott volna bele de nem tudtam szerezni olyat ami kellet volna. Crashee te rozs vagy rozslisztet használsz? Born Slipy kókusz rostot kapsz a mezőgazdasági boltba kb 200ft egy kg ami ilyen tégla darabban jön. Amikor kész a sütit összetöröd kitörlöd tálcádat vagy dobozt alkoholal utána steril 1 cm nedves vermi utána a süti darabok és utána a kókusz+vermi keverék és be az inkubátorba 3-4 napig. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem a szagával van a problémám... nem vagyok ilyen téren finnyás. az a bajom, hogy a rozzal se tudok dolgozni itthon, mert nálunk szüleim mindig itthon vannak, és nincsen időm megcsinálni... komolyan mondom, hogy kifogok menni az erdőbe, aztán bográcsba megfőzöm...:) habár ebbe a pillanatba támadt egy olyan ötletem, hogy késő este hajnalba megfőzöm a pincébe :) a sütit is akkor és ott szoktam sütni, csak akkor mindig el kelett terelnem a kínos kérdéseket, hogy mitől lett zöld a gyúródeszka, minek kelett nekem krumplinyomó, és miért van olyan punci szemem :) most örülök, hogy támadt ez a pincés ötletem... asszem megyek is nagybevásárlást tartani holnap :)
crashee: honnan lehet beszerezni kókuszrostot, és milyen árban? A rozsos sütikhez szoktad adni a kókuszrostot? ha igen, akkor hogyan, és milyen arányban? előre is thx |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
rozs az az amire csinálom, a vermit cashinre használtam már csak e a kokuszrost sokkal er5edményesebb. Bocsi de üldözésimániám van igy inkább nem töltögetek fel képeket sehova de 3x akkorák s 1,5-2x annyit hoz amiota azzal teritem be. |
| | | | |
|