|
Legfrissebb hozzászólások (3313 - 3362) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | az utóbbi pár hónapban találkozott már valaki megvásárolható kalcium-kloriddal? Hol? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Thx
Na így már vágom, nem tudtam, hogy így hívják. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A glovebox egy plexi vagy bármilyen átlátszó dobozból van aminek van 2 db kesztyű az oldalán ami teljesen steril körülményet biztosít leginkább klónozásra használják vagy lenyomat készitéshez. Trágya mindegy mert mindegyikben van tápanyag. Disznó, ló , kecske és marhatrágya is megfelel. A lényeg hogy öreg legyen ne legyen szaga. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mégvalami: a trágya/szalmáshoz jó a disznótrágya is? Történetesen van itt egy egész rakás disznókaki, történhetne vele valami jó is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | HI
Srácok! Mi az a glove box? Nehezebb casing-elni a pf-hez képest? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megjöttek a nagymami spórái. Méghozzá egy hét alatt, igaz légipostán küldtem. Amazonian vagyis mathias romero másnéven. (Ha jól olvastam.) Természetesen mikroszkópikus vizsgálatra. :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a g... pokháló majdnem minden rajta van de még mielött kiraknám. Most probálok csinálni párat a régi jo pepecselös modszerrel ha igy is megjelenik akkog fingom sincs hogy hol lehet a probléma a dologban. minden eszköz gözsterillel tisztitva steril dobozokba 1,5 orás kuktázás után box ban oltva. :-( mi lehet a probléma?
mi a pokháló penész latin neve mert igy nem találtam rola semmit.Hátha megtudok rola vmit ami segithet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintem azért glovebox nélkül is megy, bár úgy kétségkívül sokkal izgalmasabb lehet :)
ha marad rés a pohár szájánál, még mindig kevesebb a fertőzés esélye, mint ha hermetikus környezetben kezd el erjedezni a kalapka. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kezdőknek riszliszt haladóknak a rozs gabonát ajánlom illetve trágya/szalma. A lenyomatot nagyon steril körülmények között kell végrehajtana leginkább glove box-ban speciális berendezésekkel persze ha nem akarsz eleve baktériumokat termeszteni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szasztok
Melyik a jobb pf tekhez? Bio-barnarizsliszt vagy rozsliszt? Ha locsolni akarok casing újraindításhoz, mit használjak? Én h2o2-es csapvízre gondoltam. Egyébként ezt hogyan csináljam ha nem akarom károsítani a telepet? Ami még nem tiszta az az. hogy spóralenyomat készítéskor kell hagyni az üveg alatt a lecsippantott kalapot szellőzni, vagy egyáltalán ne kapjon levegőt? Mert ha nem kap levegőt akkor megrohad ha meg kap akkor esetleg elfertőződik vagy mi. Király a fórum! A nagymamám már várja a spórákat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általában rozslisztes süti de van amikor például quéna mag/rozs süti. Casing pedig: Kókuszrost/vermi/kagylóhéjpor/mészkő. Általában 4 ugynevezett "flush"van. Flush= ahányszor megindul a gomba növekedési ciklus. Ha példaul casinget kiveszed a dobozából akkor terráriumba is lehet helyezni és a casing oldala is fényt kap akkor onnan is fog nőni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mennyit??!!! :) Az szép! Elismerésem. Nekem 2sütis casingen olyan 40-50gramm (nyers) dutch king szokott megteremni. Mik a paraméterei a fél kilós termésednek? (fajta, süti alapanyaga, casing anyaga) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Pótolni kell a casing-et ugyanazzal amivel casingelted. Szüret után spriccelj rá vizet és már lehet a következő szüretet várni. Egyébként egy 2 sütis casingröl ha minden jól megy 350-400g-t sikerül aratni már akinek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | épp most szüretelem életem első casing-jét és valóban, egy sütiből annyit hoz ki, mint egyébként 4-5 süti tudna
ámde
amikor leszedem a gyereket, csúnya és mély seb képződik a casing felületén. ti ezt mivel gyógyítjátok? |
| | | | |
| | | | | | | | | | uhmm... mégsem. nekem még a bölcsiben ilyenek lesznek most a kicsik.ott nem lehet szellöztetni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Elnézést kérek tanulatlanságomért, de legalább merek kérdezni.
Köszönom az infot igy össze áll a kép. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A fehér pókháló penész nem gomba hanem egy penész fajta. Az oxigén csere miatt alakul lehet hogy nem szellőztetted sűrűn. Napi 4-5 szellőztetés a megoldás rá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | találkoztam egy szimpatikus orángutánnal (ismerősöm ismerőse), aki most rendelt az osztjákoktól egy csomagot és minden rendben megjött, sőt, ami azt illeti, még kapott ajándékba egy panaeolus téglát is, amivel nem tud mit kezdeni, mivel nem fér sehova. Hogy tudná ezt a panaeolus téglát tárolni, hogy jó legyen pár hónapig? |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-)
Igen sorry arra. (az is gomba)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Pókháló penészre gondolsz? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Pech... :-(
Valaki tudja hodj a pokháló gomba az mé', meg hogy .... szo tud vki rola vmit?
az erő legyen veletek is... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Snazzy! 3 üvegből tünt el így a zöldesség... szoba átalakítás miatt a pincébe le kelett vinni a szekrényeket, és ott 12 c° körül lehetett... 3 nap után fel lettek hozva, és addigra eltünt belőle a micélium, és a zöldesség is... a fonálhálózat utólag viszanőtt.... veszteni nem veszt vele senki, ha kipróbálja.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bocsi Embrio ha ezt nem szabad de ezexerint nem érthető...
bricostore |
| | | | |
| | | | | | | | | | tényleg eltűnik így a zöld?
baszki most dobtam ki a penészes mexicana üveget...
szerencsére több zöld nincs.
amúgy amúgy, egy ilyen tejszerűen vizesedős bacival szemben sok esélye van a mic-nek?
mert nálam elég szép szálakban fut a búzaszemeken a mic, de kicsit az alja tejesedik. viszont ott a legszebb az üveg.
písz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Crashee, hol van az b.i.o.t.r áruház? Azért kéne kókuszrost, mert a földes casinggel komoly gondjaim vannak... |
| | | | |
| | | | | | | | | | tudom. hogy hogyan lehet a zöldességet eltüntetni az üvegből! :) kb 12C°-ra kell eltenni az üvegeket, és eltűnik belőle a micélium és a zöldesség is. ha utána vissza van téve a 25-30C°-ra, akkor zöldesség nélkül visszanő minden :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szerintetek így télen lehet kapni kalcium-kloridot olyan helyeken mint pl. az O.B.I? Vagy hol keresse az ember? |
| | | | |
| | | | | | | | | | b.i.o.t.r. áruházban lehet de hszerintem ha egy közeli virágossal vagy állatkereskedéssel lepaktálsz hogy néha hozzon mikor szolsz akkor tuti meg tudja oldani. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ti honnan szerzitek be a kókuszrostot? Tudtok vmi bp-i boltot ahol kapni ilyet? kösz |
| | | | |
| | | | | | | | | | ti egyébként hogy állitjátok be a ph-t? van itthon lime m meg gypsum om is meg ph testerem és nézegettem az itteni vizet sztem kb 8 as lehet meg ioncserélt viz ami kb 6 os,szal éppen nemjo:) a gypsum az csökkenti a ph t? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Elma man: Sima vermis casing is jó. A lényeg hogy a táptalajt nedvesitje vmi. Rengeteg casing fedőréteg létezik. Vermi/rost, sima nedves vermi, mohatőzeg és sorolhatnám. Ezekbe lehet rakni darált kagylóhéjakat és mészt ezek mind javitják a casing fedőréteg minőségét persze ilyenkor célszerű pH-t mérni. Törd szét a süti darabokat 50 ft nagyságúakara egy tiszta fagyasztós zacskóban. A tálca aljára 1cm vermi réteg, tetejére a süti darabok utána meg 3-4 cm vermi ismét a lényeg hogy a vermi nedves legyen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ma délután éppen rázogattam az üvegeket, és apám bejött a szobámba, és megkérdezte, hogy mit dugdosok! erre én lazán rávágtam, hogy teknős kaja, nézd meg, és egyáltalán nem dugdosom... erre ő megvonta a vállát, és tette tovább a dolgát... hehe |
| | | | |
| | | | | | | | | | :-D Jó vagy nem jo ez cashingnek én eddig igy csináltam s be is vált már ezt a lépést is kiiktattam.Megcsinálom sátorban az oltást s még mielött lezárom a dobozt kokuszrostot teszek rá. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán, azt úgy lehet, hogy a sütit darabkákra szedem, szépen elterítem egy kis fagyisdobozban, és arra vermit? ez jó casing-nek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A casing módszerrel 5 ször annyi nőlhet mint egy sima sütiröl. A casing nedveséget biztosit a táptalajnak, párát és védelmet nyújt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ohh sorry a félre vezetésért. Anno nagy dilemma volt az mm.orgos táptalaj. Megtudta már vki?Amugy kérdezte már tölük valaki hogy mi van benne???
:-D |
| | | | |
| | | | | | | | | | amúgy miért kell lefedni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem csak rozsos sütiket lehet casing-elni hanem minden táptalajt amit le fedünk egy réteggel azt úgy hivjuk hogy casing. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A cashing az az amikor rozst oltasz s mikor kész a süti virágfoldel vagy kokusz rosttal vagy valamivel lefeded s abbol kezd el nöni a kiskrapek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | most így hirtelen a casing jut az eszembe... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha leirod hogy mire is gondolsz akkior könnyebb
h2o2 = hidrogénperokszid...
:-D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki, hogy a zöldesség felszívódott az üvegekben :) le is kopogom :) a nedves sütim meg továbbra is ramaty, pedig nagyon igéretesen nőtt benne a milécium :( lehet hogy a nagy hőingadozás miatt terjed lassabban a fonálhálózat? amúgy leirnátok nekem a szakszavakat, hogy mi micsoda? néha irtok olyanokat, hogy azt se tudom, hogy eszik, vagy isszák :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Hi
Lehet kapni ilyen légfrissitő szerű fertötlenitőt de megfelelő porlasztással a h2o2 is megteszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A mutáció két ok miatt lehetséges. 1. Genetika pl ha sokszor ugyanabból egymás után készül a lenyomat. 2. Kevés a pára tartalom és nem kap elég friss levegőt. Naponta 4-5 ször kell friss levegő neki és min 90% pára tartalom. Double end casing se a legjobb próbálj casinget csinálni. Valószinű ez miatt mutálnak a kalapok mivel nem kapott elég friss levegőt és nincs meg a pára neki. A casing ezek biztosítja. Védi a kiszáradás ellen, párát biztosit és nedvesiti a táptalajt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | HI crashee!
Az általad említett sátorban hogyan oldod meg a steril levegőt?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hello!! lenne néhány kérdésem:) csináltam néhány pf tek es sütit (masterspawn sokszrosítással hepa alatt )kurvagyorsan be is nőtte a micelium ahogy a nagykönyvben van.Kitettem a terrárimba double end casing el és kb 1 hétmulva megjelentek a pinhead ek viszont ittjön a csavar:) nincsenek kalapok csak mutált vmi gumók amik ojan ütemben nőnek mintha semmi baj nemlenne..fertőzésnek nyoma sincs és ezek között a brutálisan átmutálodott gumok között amiknek néhol van kalapszerü vmije néholmeg csak fehér gombocok, van normál gomba is.. a probléma okát nemnagyon értem és keresgéltem neten de semmit nemtaláltam rola..valoszinüleg ez genetikai mutáció de miből ered?lehet h a masterspawn om miceliuma ahonnan vágtam nemvolt jo?full rizomorphnak nézett ki egyébként és nőtt is rajta gombám amiken nemfordult elő mutált gomba.. A másik az lenne h lehetséges az hogy mielőtt kiteszem a sütiket a zárt dobozából elindul a pinhead form? ijenkon nincs levegőcsere viszont nagy a pára bent és fényt is ugyanugy kap mint a kintiek.. cserélni kell a levőt mindenképpen pinhead form hoz?? ha igen hogycsinálják azok akik benthagyják és bent várják meg mik elkezd nőni? hogy szellőztetik? válaszokat előre is köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én is tul vizeztem a sütiket az oldattal ugy oldottam meg hogy oltás után rakok rá kokusz rostot majd visszafolyatom. Mivel egy nagy lábosban csinálom az anyagot s utána sterilsátorban porciozom szét s ezzel együt van az oltás igy elvileg fertözés mentesen de legalábbis nagy százalékban meg tudom csinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha túl vizes a süti, akkor baj van? nem igazán akar így nőni.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | mit kell csinálni, hogy ne álljon össze a zacc a fecsiben? csak úgy tudtam felrázni, hogy szívtam bele 1 kicsi buborékot. ezt nem kellett volna mi? :) |
| | | | |
|