|
Legfrissebb hozzászólások (2083 - 2102) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Hát de a második réteget is ráragasztottam keményen légmentesen celluxal...akkor azt szedjem fel óvatba és szagoljam meg?? De csak akkor ha parát látok a pohárban ugye?? Ha csak szép fehér minden akkor nem érdemes szaglászni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Óvatosan le emeled a fóliát róla mert ugye 2 réteget használtál. Az egyik rétegen átszurtad a fecsit a másikkal meg takartad. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen!! Ezt az oldalt ismerem, iszonyat sok minden van rajta, sok okos dolgot tanultam én is innen...Ha a felét már befonta akkor csak nem fog megállni a növésben, most hogy átraktam hűvösbe.26fokot mutat a hőmérő,az üvegben ugyis van 27-28...szép nedves a talaj, a pohár falán vannak vizcseppek.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na most várjunk....hogy szagoljam meg???? Ha leveszem a légmentesen lezárt alufoliát a tetejéről akkor máris para mert fertőzést kaphat nem??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A hőmérséklet változást nem szereti a micélium de nem hinném hogy ez változtatni fog a dolgokon. Ha kész a süti akkor 1 hetet mindig várni kell hogy teljesen befonja a belsejét is. 9 nap az reális. Általában 6-30 nap alatt készen van. A fertőzés kiszámíthatatlan mert még ha nem is látod akkor is lehetséges hogy fertőzött. Az elmondotjaid alapján szerintem minden okés. Szagold meg időnként ha látsz valami gyanúsat. 27 fok az ideális inkubátor hőmérséklet.
http://www.shroomery.org/5159/What-is-too-hot-for-incubation-and-what-happens-to-t he-jars
41 foknál hal meg a micélium. Ez egy jó oldal és sok kezdőknek ezt ajálnám sok mindent meglehet tudni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bye: az sem para ha 2 hétig marad +ban az inkubátorodban, csak legyen sötét meg minimum 25 fok |
| | | | |
| | | | | | | | | | Már csak egy kérdésem lenne... |
| | | | |
| | | | | | | | | | :) tényleg jó a film! Egy röpke óra alatt elmond mindent, ami csak kérdésként felmerülhet bárkiben..(nagyjából)!!:) Elég szájbarágósan mutogatja, mit hogyan... =) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt hiszem nincs több kérdésem a termesztéssel kapcsolatban. Ezt a filmet komponálták :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | ugyértem az alja lesz kész a leghamarabb mindenki szerint :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megnéztem a sütiket...hát ezekszerint mégsem 40fokban döglenek meg a spórák ,vagy nem volt 40fok neki, az tény, hogy több volt jóval mint 27fok (radiátor felett :P becsomagolva rongyba - alufóliába)....már szépen fonja a mici a talajt, de még nincs kész..átraktam 27-29fokra..ez jó vagy hagyjam a melegben ha eddig abban volt??? nem para neki a hőmérsékletcsökkenés? Hozzáértőtől kérdezném, hogy 9napja van beoltva a süti, és még kb ugy a fele van kész..ez normális?? Mindenki azt dúdolja h az alja lesz kész a leghamarabb (a belsejét leszámitva) nekem mégis az alja már teljesen kész...ez nem fura ?:) Másik kérdés... semmi fertőzést nem látok, csak a hófehér gombaterjeszkedést..mekkora az esély rá hogy ezután elszineződik, ha félig már jól befonta erősen ahogy kell és semmi penész-zöld-piros-lila szin akkor esély van még rá ha nem nyitom ki akkor még elfertőződhet?? Másik kérdés...meddig kell igy tartani..kész van teljesen utána egy hét még h a belseje is kész legyen, de ha nem áll módomban átrakni az terráriumba és még áll benne egy hetet az para lehet neki??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hm....! Ez nagyon kemény volt. Köszönöm, hogy feltetted. Egészen más megvilágításba került az egész termesztés. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán......küldtem mailt....válaszolj!! plííííííííz.....pííííííííííísz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na akkor leírom szépen elejétől a végéig :) Szépen kitisztitasz egy minél kissebb helységet, lehetőleg mindent vigyél ki ami felesleges(kuka,szék,stb.).Domestossal vagy hipóval felmosod a követ, letörölsz mindent amit csak lehet!!! Faszául kiszellőztetsz úgy ,hogy közben az ajtót bezárod és magára hagyod a helységet. Közben-mellette megcsinálod a táptalajt, ezt te választod ki ,hogy miből legyen, én a vermikulit + biobarnarizslisztel szimpatizálok inkább. A vermikulitot kiméred egy tálba ,egy másikba a lisztet. A vermit beáztatot,majd lecsorgatod róla a vizet úgy hogy már ne csöpögjön, esetleg kinyomkodod. Ezután összekevered a lisztel és jóóóól elkevergeted. Fogod a pohárkákat amiket előtte elmostál, de ugy ,hogy vegyszer ne maradjon rajta(!!!),és beletöltöd a táptalajt minél levegősebben! Hagysz 2cm vastag részt a tetejétől, ezt nagyon - nagyon megtisztitod nedvesrongyal majd szárazzal, hogy ne maradjon egy csepp piszok-liszt-vermi a pohár falán! Ezt a 2cm részt feltöltöd száraz vermivel totál a tetejéig! Ezután alufóliával jól lezárod, minimum 2rétegben ,de ha több az nem árt,celluxal jól rögzíted légmentesen,a tuti kedvéért gumival is lehet.Kukta-sterilizálás.Közben megcsinálod a glow-boxot...(nem muszály de jó ha van).Kihültek a poharak szobahőmérsékletre...bemész a helységbe és berakod a glowboxba a poharakat-fecsiket.Befujod a glowbox belsejét alkohollal,majd az egész helységet is, levegőt stb.(azt mondani se kell gondolom h kezed betadinnal sterilizálni kell,ruhád alkohollal lefujni,szád elé ruha-műtősmaszk,fejedre kendő hajszál ellen)Ezután vársz egy kis időt ,hogy az alkohol hasson, majd beoltod szépen a poharakt:leveszed az egyik réteg alut ,befecskendezed majd gyorsan vissza a tetejére..Na ha beoltottad, utána... BEOLTÁS UTÁN: Ugye jól lezártad alufóliával,és egy 27fokos sötét helyre teszed,esetleg inkubátorba(nem egyenlő a terráriummal)! Megvárod ,míg az egész talajt befonja a milécium (EBBEN A 27 FOKOS SÖTÉT INKUBÁTORBAN-HELYEN-FIÓKBAN-SZEKRÉNYBEN ECT..ezt én is elbasztam :( LOL ),az aljától a tetejéig!!Ezután kinyitod(persze lehető legtisztább-sterilebb környezetben ,bár már ellenálló azért fő az elővigyázatosság)és a 2cm száraz vermit lepergeted.(elméletileg azt nem szabad befonnia)Majd szépen kitessékeled belőle az egészberagadt miléciumos sütit. Ezt pedig elhelyezed egy terráriumba aminek már 22-25 fokos a levegője és jó párás, majd naponta szellőzteted(hacsak nincs automata rendszered)...amugy küldtem mailt neked!!! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet én vagyok nehéz felfogású. Tehát kész van minden, beoltom. Sötét helyre teszem (itt a hőm. mindegy?), befonja a mici rendesen, akkor kiveszem a pohárból és inkubátoba teszem 25-27C fokra. Majd mikor teszem terráriumba és csökkentem a hőmérsékletet, ha már látszik rajta valami kis gomba? Az inkubátor és a terrárium lehet ugyan az? Akkor nem rakni sehova csak csökkenteni a hőt. |
| | | | |
|