|
Legfrissebb hozzászólások (2103 - 2152) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Hát a vizmennyiséget ugy tudod a legjobban kiszámítani sztem, hogy a vermikulitot beáztatod egy röcid időre,az gyorsan megszívja magát vízzel,aztán mondjuk tésztaszűrővel jól kicsöpögteted, ugy ,hogy már ne csöpögjön belőle a víz egyáltalán, kicsit akár még meg is lehet nyomkodni..(ez a módszer igazán sztem a vermi+liszt sütihez jó, a liszt is szív magába a vizből miután összekeverted a vermivel és ilyen nedves-tapintásu lesz a talaj)... Beoltás után hagyni kell, hogy befonja a talajt a milécium, addig ki se tudod normálisan szedni, mert széthull az egész és könnyen elfertőződik. Miután az egészet szépen befonta vársz kb. 1hetet h a belseje is tuti befonódjon ,majd kilehet ütögetni belőle (szépen kicsúsik egybe) Míg nem fonta be a sütit a poharakban addig sötét helyen kell tartani, a vége fele max napi fél óra fény sokak szerint jó neki. 25-27 fokos környezet...(vagy inkubátor) Mikor átrakod a terráriumba 22-25fok... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy Sámán, vagy mindenki. Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy milyen nedvességű legyen az összeállított talaj(mihez tudnátok hasonlítani a nedvességét)? A megkuktázott, lehült, beoltott poharakat egyből lehet terráriumba tenni vagy várni kell vele egy pár napot? Ha várni kell hány fokon legyen, ha nem akkor a terráriumban milyen legyen a hőmérséklet? Előre is köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg kinek mi a véleménye, ez mennyire tűnik safe-nek? (nem para?) Fsre hogy mondja, az is para már? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ide cégnév kell, az meg nincs |
| | | | |
| | | | | | | | | | aha megnéztem átfutom mielőtt döntenék |
| | | | |
| | | | | | | | | | mi az a golden teacher? csak mert kb 10 percnyire van a szomszéd a finish gombtól. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nekem kezdésnek a Golden Teachert ajánlották itt a fórumon.Biztonságos fizetési mód: átutalás, vagy ajánlott levélben a zsé, bélelt borítékban. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ok, ez lesz. a fizetési módokról mi a véleményetek? mi biztonságos? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Túlbonyolítod.Bökj rá az egyik névre,amit itt sűrűn olvastál és kész.SZERINTEM túl kicsi az eltérés a fajták között ahhoz,hogy érdemes legyen első próbálkozásra ezen filózni.Valószínűleg hibát hibára fogsz halmozni,mint a legtöbb kezdő(az én szomszédom kutyája pl most rohasztott be 3 üvegcsét:teljesen mind1 meik fajta spóra rohadt meg benne-első próbálkozás,nem is rágom rajta a kutyust).
Más:láttam egy videóban egy okos megoldást,nagyon egyszerűnek tűnik.Petricsésze,bele agar.Pár napig állni hagyjuk,hogy ha fertőzött lett akkor tisztogatás és ujra.Miután frankó az agar,1 csepp spóraoldat a közepére,vár pár nap,ott a micélium amiből steril szike/kés/penge/balta segítségével kivehetünk egy darabkát(akár sokat is) és beledobhatjuk egy előzőleg sterilizált,lehűtött üvegcse főtt rozsba.Miután elelt 3-4 nap,össze lehet rázni,mert a rozs az valamiért bírja,majd miután teljesen kész[innentől saját költemény] hozzálehet keverni a trágyás tekhez.Kis kókuszrost a tetejére miután beszőtte és mehet aminek mennie kell.Pár szedegetés után ujabb adag trágyás szalmával keverhetjük el a felét majd miután befonta,ki lehet találni mi következik :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
hosszan böngésztem a fóromot (rohatt hosszú). Szóval felkészültnek érzem a nagymamát, hogy berendezzen egy akváriumot, vagy terráriumot. Egyedül a fajtákkal vagyok bajban, elveszek a sok név között. Szeretnék kérni valakit, akinek a szomszédja már sikeresen termesztett, hogy privát mailben adjon tanácsot. Vannak dolgok amit itt nem kérdezhetek meg... köszönöm a segítséget. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolom elég egyértelmű, de ezek engem is érdekelnének, főleg az hogy 40fokban esély nincs a túlélésre? És azt a talajt belehet ujra oltani? Vagy érdemesebb egy ujat sterilizálni stb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ....valaki válaszolhatna :( szóval ha megfagy az oldat lőttek a spóráknak? És 40 fokban minden esetben elpusztulnak?? Nem lehet h esetleg túlélik csak nagyobb eséllyel fertőződik el a téma?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | és mi van pl ha a fecsi és a benne lévő oldat megfagy??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hmm..ezt én se tudtam...40fokban tuti meghal?? Minden esetben? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az elég nagy gond ha a spórát nem steril vizbe kapartad. Rengeteg baktérium van a sima csap vízben. 50% esély van rá hogy nem fertőzödött el. Az inkubátor hőmérséklete ne legyen nagyobb mint 27. A pohár/üvegbe eleve 2-3 fokkal több a hőmérséklet. 40 foknál hal meg a spóra. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ja és még valami,nincs hőmérő de lehet h melegebb van 27foknál....lehet jóval melegebb...ez nagy gond? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szóval a helyzet, hogy a vizet sterilizáltam, kifőztem,felszivtam a fecsibe ,majd hagytam lehűlni...nekikészültem mindennek ,csak a glow-boxban felborult a tégely és az összes sterilizált viz kiborult..igy sima csapvizet löttyintettem a helyére, ami már nem volt se kifőzve se desztillálva se semmi..valamint a spórák is a vizben nem ugy festettek ,ahogy én azt elképzeltem, szépen homályos lenne a viz, hanem kissebb-nagyobb darabokban voltak akárhogy is rázogattam én azt...szóval valaki tudna egy sacc/kb.-t mondani hogy mire számítsak?(sütik faszák,kukta 80-100perc,vermi+biobarnarizsliszt) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azt tudom, csak az a gond ,hogy a sterilizált viz ömlött ki igy gyorsan csapvizet töltöttem a helyére ,viszont az már nem volt kifőzve...szóval az olyan viz ahogy a csapból kifolyik és én vagy bárki megissza...szóval SÁMÁN szerinted igy hány % esély van rá h meguszom csúnya elszineződés nélkül?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Teljesen mindegy miylen víz. Ha sterilizálva van akkor nincsen benne baktérium. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én olvastam az egyik oldalon, hogy nem annyira para a csapviz,de a tuti kedvéért ajánlatos kifőzni v destillált vizet használni..ok akkor most mekkora az esély h elbasztam az egészet?? (remélem 80% alatt van) |
| | | | |
| | | | | | | | | | csapvíz maga fertő,baktériumok melegágya |
| | | | |
| | | | | | | | | | A lenyomatból kb mekkora részt vágjak le és kaparjak le 1 fecsifez és az mennyi süti szúrására jó? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Spórafecsizés közben kilöttyent a steril viz,és csapvizzel rögtönöztem...gondolom ,hogy az para lehet de mégis mennyire nagy a veszély? Gondolom a csapviz nincs azé tele spórákkal-bacikkal (csak azt isszuk mi is) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm Sámán.Majd tudósítok,hogy mi az ábra :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | annyi ideig várta ismerősöm kisöccse a választ a rozsos üvegek rázásával kapcsolatban, hogy már nem lehet rázni :D na mind1 :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | bocs, nem: ! hanem: ?
thanks & peace
live & learn
Cucen |
| | | | |
| | | | | | | | | | hi S á m á n!
küldenél egy rövid leírást a gomba kultiválásáról az új freemail címemre!
előre is köszönet, mr.cucen@freemail.hu |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha egy pár nap mulva nem jelenik meg akkor kuka. Általábban 3-6 nap amikor megjelenik de van oylan is hogy a süti teljesen kész a 6-dik napon. Fajtól és spóra mennyiségtöl függ. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok A barátom ismerősének egyik kutyája talált egy fecsit a postaláda környékén,amiből varázsolt pár süteményt.Beoltotta és azóta is rajta ül,hogy melegen tartsa őket,a fenekébe épített hőmérő szerint 27fokon,alufóliába csomagolva.Ez a 3.napja így történik,de mivel kicsit aggódó típusú a "dög",fél,hogy valamit elrontott,mert semmi jele a miciélium fejlődésének.A "csomagoláson" át nagyon kellemes illat jön,szóval biztos hogy nem rohadt meg semmisem(vagy erre is többet kellene várni?).Abban kérném segítségeteket,hogy írjátok le,mennyi időn belül kell jelentkeznie láthatóan az élet alakulásának.A kutyus ugyanis már ilyesmivel álmodik,szegényt picit megviseli a várakozás :) Rengeteg képet nézegetett a neten,de sajnos nem talált olyat,ahol ráközelítve az üvegre icipici foltocska lenne,megjelölve hogy hanyadik nap is ez.Amúgy "állítólag" de sjamaanos B+ strain,a sütinek 2decis pohár ad otthont,rizs,barnarizs,kölesből áll,amik a sterilizálás során nagyon gusztán megdagadtak,megfőttek,jo sok a levegő benne és nedves(plusz oylan jo az illata hogy legszivesebben kinyalná a kutyus is).A későbbiekben még perlittel is szeretné fokozni a páratartalmat,persze miután kihelyezhetőek az akváriumba. Remélem nem sokkoltam le a tisztelt fórumozó közösséget már így az első hozzászólásom alkalmával :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Huuu... kiakadtam, erre az oldalra vártam eddig... Tök frankó. Figyelek:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha még nem fejlődött i amici és leveszed a fóliát, azzal szerintem elég nagy fertőzés veszélynek teszed ki a sütiket. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na helo helo. Volna egy kerdesem: Megcsinaltam a sutiket ( biorozsos megoldas) mar ott ulnek mindjart 1 hete es meg sehogy semmi, meg a elmikroszkopikusabb feher foltot sem latom. Valami tanacs pls? szerintem, legalabbis igy kivulrol nezve az uvegeket en szaraznak talalom, vajon amiatt nem halad elore? Az megoldast jelentene hogy leveszem az alufoliat, felvagok egy par 2l palackot, aljukba nemi viz, bele a suti mindenestol, es vissza szikszalagozom a palackot es persze bedugom, ezzel szerintem elernek nemi paratartalmat. Mit szoltok hozza>? vagy ha van vkinek vmijen tanacsa az lecci irjon. Elore is thx. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mitől lehet az, hogy a mici szépen befonta az üvegpoharakat, majd a terráriumba helyezés után 2 héttel penészedett be a süti? Sőt, már volt egy kis szüret is, de a kész egyedek is bepenészedtek leszedés után. :-( |
| | | | |
| | | | | | | | | | a kinti fajokat lehet bent is, ha tudod biztosítani neki a körülményeket... pl. olyan fajt nem célszerű szobában nevelgetni, aminek 10c° alatt indul be a termőtestképződése.. max hűtőbe
arra még mindig nem kaptam választ, hogy kell-e rázni a rozsos üvegeket, vagy sem |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kinti fajokat lehet bent is..? |
| | | | |
| | | | | | | | | | És hogy csinálják a holland cégek pl hogy a papiron rajta van szépen a lenyomat?? Mintha tintával lenne rányomva egy pecsét....? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itt a lenyomat készítés. Ezt én is úgy kaptam. Teletabi, lenyomatot akkor kell szedni, amikor a gombi kalapja épp ledobta a spóralemezeket fedő hártyáját. Lenyomatot én személy szerint így vettem: Kinéztem magamnak a legnagyobb kalapú gombát. Amint a hártyája leszakadt, lecsippantottam a szárát steril ollóval. (Minél közelebb a kalaphoz.) Ezután kiterítettem egy alufóliát, amire lemezekkel lefelé, rátettem a gombakalapot. Erre szórja később a spóráit. A kalapot lefedtem egy erre a célra kialakított fedővel. A fedő egy lapos kis műanyag doboz. (Asszem saláta volt benne, de mindegy.) A tetejére vágtam egy kb. 50 Forintos nagyságú lyukat. Ezt a lyukat lefedtem tyvekkkel és jól leszigszalagoztam, hogy a gombakalap csak ezen keresztül tudjon levegőzni. Vársz két-három napot, majd amikor a kalap kiszárad kapsz egy szép spóralenyomatot az alufóliára. Összehajtogatod az alufóliát és elteszed védett helyre, megőrizvén az utókornak. A cuccok amiket használok természetesen teljesen sterilek. (Elmosva és 90%-os alkohollal letörölgetve.) Tyveket mindenki könnyedén szerezhet. A manapság kapható CD tartók anyaga pl. tyvek. (Lapozgatható kis táskaszerűségek, tudjátok.) Aki béna és nem tud elmenni vmelyik shoping centerbe venni tyveket az használhat vattát is. A lényeg, hogy a kalap tudjon levegőzni, mert ha nem tud akkor bepállik és berohad. Ellenben így szépen kiszárad.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Szóval hogy kell akkor lenyomatot csinálni?? Mondjuk olyat h a papriron rajtalegyen a szép gombaredők?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csinált valaki már rizslisztes sütit kókuszrosttal? Milyen mennyiségek kellenek, hogy jó legyen? |
| | | | |
| | | | | | | | | | lenyomatot hogy kell készíteni? ráteszem egy lapra a kalapot ,lefedem és csók? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok
nem tudom, hogy jól emléxem-e. A rozsos üvegecskéket kell rázogatni? ha igen, mennyi idönként? az lehetséges, hogy egy 0.5*0.5 cm-eres rocscsomón termőtest képződik? valami ilyesmit véltem felfedezni egy "képen" :D kis fekete golyócska jelent meg rajta.
további jó... (étvágyat?) :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | oks, köszi, én is informállak majd :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bécsben szerintem lehetetlen lenyomatot venni, boxokkal meg én nem foglalkoznék (drágák, nagyok [határ para lehet], stb) A fsre-ról sokaknak nem jött meg (viszont volt olyan is azért nem rég, akinek megjött) és most ki van írva az oldalukon, h fogytán vannak lenyomatból, a "varázsgomba-szervezet" pedig tirolba (innsbruckba) költözött :( Majd lehet utánajárok, h hogyan/mennyiért lehet eljutni innsbruckba, de azért a felesleges darabokat én is megköszönném (/meghálálnám) Esetleg ha tud valaki fsrh-ról, az szóljon :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | És ha hétfőn ettem egy kicsit arról a telepről, abból lehet valami bajom? |
| | | | |
|