|
Legfrissebb hozzászólások (1893 - 1942) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Az lehetséges h egyidőben készített fecsik közül az egyik jó és a többi meg elfertőződik? Lenyomatból készült 3fecsi, az elsőt azonnal felhasználtam, semmi fertőzés , a másik kettő hútőben volt 1-2hónapot egyik elfertőződött a beoltás után és a másik is ugy néz ki semmi élet bent...mi lehet a baj? ugyan úgy volt csinálva minden mint először |
| | | | |
| | | | | | | | | | És a bulátát hogy sterilizálod?? Na jó...én nagyon hálás lennék ha leirnád lépésről lépésre ezt a dolgot egészen onnan hogy van egy teljesen betelepitett pohár micéliumod.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon jó, hogy mondod, a vermit és rostot küln kell áztatni. A buláta a víztől széjjelesik, és pont az alényege, hogy a micélium magába építi az egészet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A teljesen összeállított cucc ázott vagy csak a vermi és a rost? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez casing, maga casingelő anyag, de száraz vermi is ment a tetejére. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Negyed óra áztatás vízben, alapos lecsurgatás, és ment a befőttes üvegbe sterilizálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jah, és ezt te canig-elted, vagy csak sima süti? Ha casing, mivel takartad? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi csokker, még annyi, hogy mennyi vizet tettél hozzá? |
| | | | |
| | | | | | | | | | srácok, kitaláltam valami okosat inkubálásra: a poharak bent vannak egy közepes kartondobozban, a dobozt betettem egy gigantikus reklámszatyorba. A szatyorba betettem közvetlenül a doboz falának nyomva egy egyszerű sólámpát. Ezt az egészet bele még egy szatyorba, és letakartam egy fekete pólóval. 28-29 fok van bent állandóan, nem hangos, keveset fogyaszt és még az ágy mellett sem zavaró, ráadásul kis helyen elfér. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Súlyra értendők. A bulátát kisebb darabokra kell összemorzsolni, de ne teljesen porrá, úgy istenesen el kell verni. A titok az, hogy a felfújt bulátát nagyon jól átjárja a mici, így boncolás után kijelenthetem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy csokker. Az 50-30-20-as vermi, buláta, rostos sütihez mennyi vizet adtál. Ezek a százalékok súlyra vagy térfogatra értendő? Köszi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Már egy jó ideje szeretném elkezdeni a saját telepem nevelgetését ,de sajnos hiányoznak alap dolgok...tettem már kisérleteket ,de valahogy sosem indult be a dolog...ha valaki lenne olyan kedves és pü-ben a segitségemre lenne megköszönném... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nagyon praktikus ez a mérleg...otthon is könnyen előállitható és ha nem is teljes biztonsággal tudsz vele kimérni 2-4-5-10grammot ,de egy elég stabil megközelitést mindenképp ad!
Kerestem sok-sok helyen választ a kérdésemre ,de sehol sem találtam, igy hát felteszem itt. Dunk and roll technikát hányszor lehet alkalmazni egy sütin? (hűtőben áztatás vizben 6-12-24 vagy 48órán át aztán száraz vermiben megforgatni) Ha már egyszer dunk-and-roll-t végeztem a sütin lehet a 3dik flush előtt is??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gondolkoztam már egy ideje mérlegkészítő íráson, de ahogy olvasom meg is csinálom. Aki tudja hogy kell, annak annyit mondok, hogy az 1Ft-os tömege 2g, a 2 Ft-os tömege pedig 3g, és ezek nagyon pontosak! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az igazság az, hogy 4000ft-t sajnálok most kiadni egy szaros mérlegre..annyi mindent lehet venni négyezer forintból,plusz nincs is négyezer forintom :S de ami tény az tény,kellemetlen ez a saccolgatás..jolenne tudni mennyit is aratok,eszek stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | mérleget kapsz faszát majdnem ennyiért csak írd be a gugliba h mérleg és az első 10-ben találsz egy direkt mérleg shopot ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akinek jól megy.....:D:D Halottnak hitt telepről 30g, ráadásul mérleg is van.. Apropó mérleg....NAGYON DRÁGÁK!!! Utána néztem pár helyen és a legolcsóbb ilyen prosztó elektromos mérleg ami egész-jegyig mér (tehát 1g,2g,3g...és minusz1g, :D komoly) 4000ft!! Elég drágának találtam, ugyhogy marad a saccolás :S Szüretkor saccolok h mennyi lehet,száradás után saccolás h mennyi lehet...evéskor.......saccolok h mennyi lehet...ez igy elég rossz h nem tudni hány g mushroom hat ugy ahogy hat... |
| | | | |
| | | | | | | | | | az élet apró meglepetései: a halott nak hitt gombatelepemre vetettem ma egy pillantást és 30 g gombát szedtem le róla :D:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Dunk and roll technikánál vermikulit helyett lehet mondjuk perlitbe megforgatni a sütit? Vagy inkább nem is érdemes megforgatni semmibe csak letörölgetni a vizet zsebkentővel?Esetleg azt se?? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gyerekek fsre-ről egy hét alatt megjött a levelem. Kambodzsai. Majd kiugrom a bőrömből. Alufóliába van csomagolva, tudnom kell valamit a kibontésával és lekaparásával kapcsolatban? |
| | | | |
| | | | | | | | | | zeep: én úgytudom nem érdemes, mert jelentéktelen hatóanyagtartalmú lesz a következő termés állítólag...
tudom hogy gyenge minőségű képek lettek, de ha valaki ki tud ezekböl nézni valamit az legyen szives ossza mg velem:
http://rapidshare.com/files/74011908/mush.rar.html
barna bio rizst oltott be Darth fater GT illetve thai? spórákkal, mitöl pirosodik be a rizs? rothadás szétfővés következménye? a képek 3 üvegröl készültek.
üdv: L |
| | | | |
| | | | | | | | | | Macskaalom ha nagyon benedvesited szinte sárrá válik, azok a nagy darabkák teljesen szétmállnak....(igy kétlem h jó lenne vermi helyett) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, a hő az nagyon nem tesz nekik jót! 40-50foknál szerintem lőttek a hatóanyagnak! Szerintem a legegyszerűbb,ha beteszed a szekrénybe,vagy a fiókba egy papirra,és szépen magának kiszárad szobahőmérsékleten..3-5nap alatt csont száraz lesz 23-27fokon is...
Macskaalomtól én tartózkodnék...párásitásra ott van a perlit .egy nagy zsák max 2000ft és rettentő sokáig elég, talajnak meg a legjobb a vermikulit,vagy a pamut,kókuszrost stb..bár kisérletezni se árt..ha sikert érsz el ird ezt ide légyszi!!!
Nos valaki elárulná ,hogy 2x-3x letermett sütiből érdemes e casingot csinálni? és ha nem miért? |
| | | | |
| | | | | | | | | | a macskaalmos zacsiban a zeolit nevu asvany van ha jol tudom, kezeletlenul. de ugyanez az asvany van a fogporban, a mosoporban, nehany allat es ember takarmanyban meg meg sok mindenben. szerkezetileg az aktiv szenhez szoktak hasonlitani a nagy felulete miatt, es sok mindent megkot de nem tisztazott h pontosan miket es mikepp.
amiert gondolom hogy bevallhatna gombatermesztesnel az a viztartokepessege, arra viszont mar nem birtam rajonni hogy vajon parologtatasra jo lehet eee. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hello! Balesetem volt: Elfogyott a CaCl2, így a sütőben szárítottam gombát 30 fokon, ventillátorral. Mivel még nem csináltam ilyet, nem tudtam, hogy a ventillátormotor és a lámpák hője igen jelentékeny:D A gombák kb. 40-50 foknak voltak kitéve, a pszilocin teljesen kipusztult belőle, mélykék a színük. Dobjam ki, vagy a pszilocibin tartalom még jelentékeny maradt? (P. Cubensisről volna szó necsörli) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát sztem a macskaalomban lehetnek gombaellenes anyagok is,mivel a szagot is megköti,nincs pöcegödörbűz tőle,meg hát a fertőzések ellen is védelmet nyujthat ,h ne legyen az ember beteg a macskaszartól..sztem rizikós bár beválhat..
Kérdés: Egy süti, ha mondjuk 2szer letermett v 3x érdemes belőle casinget csinálni? Mivel a süti kimerült a vizből és a tápanyagokból nem képes több termőtestet produkálni, viszont a casing-réteg ujból nedvességgel és tápanyaggal látja el a micéliumot...(gondolom én) |
| | | | |
| | | | | | | | | | macskaalom mint vermi helyettesito nem jutott meg vkinek az eszebe? zeolitnak hivjak egyebkent. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bocs felcseréltem tehát 50 vermi-30 buláta-20 rost. |
| | | | |
| | | | | | | | | | 20 vermi-50 buláta-30 rost |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát dunkoltam...sterilizáltam kuktában vizet, lehűtöttem és egy befőztesüvegnyi vizbe beleraktam a sütit, 4órát hűtőben töltött aztán kivettem és még szobahőmérsékleten kb 2órát, aztán forgatás vermiben...remélem nem teszek kárt benne, csak jót... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hy csokker. Hogy is van ez bio bulátás talaj amit csináltál? Casing lehet kókuszrost+vermi 40:60, vagy csak vermi. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Olvasgattam a casing után ,találtam sok-sok féle részletet ,de nem tiszta a dolog...valaki leirna nekem egy jó módszert lépésről lépésre hogy hogy is van ez? (olcsó és jó) Addig tudom ,hogy sütit összetörtni, a tálba nedves vermikulit rá a sütiréteg és rá a casingréteg....és ez a casing réteg miből is áll? jó pl barnarizs+vermikulit? És ez nedves legyen vagy száraz? Aztán alufóliával lefed és ha felbukkan a mici akkor mehet a tarráriumba? nemértem túl bonyolult..help pliiiz |
| | | | |
| | | | | | | | | | Korábban már írtam a bio buláta nevű izéről, mint termőtalajról, és a tapasztalatok nagyon jók. A casingen lévő termőtestek száma fantasztikus, tele van, és a legtöbb nő. Nagyon bevált. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kisérletezgethetnékem támadt és miután megtörtént az első flush gondoltam kipróbálom a dunkolást ,h lássam mennyivel lesz jobb a másik flush ezután..ám akad egy kis probléma ..utánaolvasgattam a dolognak és igen eltérő leirásokat kaptam erről a dologról.. Valahol azt irják h vizbe kell mártani és be a hűtőbe,van ahol nem irják h hűtőbe kell rakni, van ahol hűtő aztán vermikulit, van ahol hűtő aztán papirtörlővel letörölgetni és vissza a terráriumba, van ahol hűtő nélkül irták és papirtörlő...áááhh most akkor hogy is van ez??? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vagy túl sok viz van benne ,vagy pedig nagy az eltérés a pohár belsejében lévő hőmérséklet és a poháron kivül lévő hőmérséklet között, de kétlem h ez a párásodás bármi féle gondot okozna.... |
| | | | |
| | | | | | | | | | megkerdezem hatha valaki talalkozott mar, vagy ki tudja talalni hogy mitol lehet az hogy a sutim - amit mar felig meddig beszott a mici- tartoedenye -ami muanyag- enyhen szolva "parasodik" -ami nagy vizcseppekben nyilvanul meg a muanyagdoboz oldalan-
azer furcsa ez nekem mert sok videot meg kepet lattam de hasonlo jelenseget egyet sem.
egyebkent monitor tetejen egy fekete zacsiban pihen eleg nagy homerseklet ingadozassal : 21-28 fok de e csak ujjabban, az elejen meg 26-28on libi kokazott. az elso ilyen paras folt pont a legjobban beszott resz felett kelet kezett. ennyire lelegezne vagy mitol lehet ez? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok.
Valaki megtudna mondani hogy vajon mi tortenik az en sutieimmel? 2 honapja vannak beoltva, 2 honap alatt csak az 1iket fonta be a micelium...1 het kene elmeletleg hogy a termotest kezzek fejlodni, akkor nekem ezekszerint kell vagy meg 3 het amig elkezdi...miert vannak igy lelassulva? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszönöm, és bocsi az irányelvek miatt, ha kicsit elcsúsztam emiatt :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hidrogén peroxid kapható a gyógyszertárban 3% oldatban |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megtudnátok adni egy érthető spóra rendelő oldal linkjét? amúgy kb mennyi a postaköltség?és mennyi idő alatt ér ide? ha bárki tud segíteni beszerzési jótanácsokkal sötöbö,örülnék ííméleknek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Azt el is felejtettem, hogy hidrogén-peroxidot honnan lehet beszerezni? Ha ismereteim pontosak [H2O2] és hajszőkítésre használják, tehát elvileg ilyesmivel foglalkozó (kozmetikai stb) boltokban hozzá lehet jutni, nem? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát sok módja van a párásitásnak:perlit,ultrahangos párásitó,aquváriumlevegőztető,vizmelegitős megoldások de messze a legegyszerűbb a perlit..a befőttesüveghez is tökéletesen működne, lényeg h legyen 2cm vastag nedves perlit az alján rá egy vékony réteg száraz perlit és aránylag jól zárjon a teteje. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi, hát még nem kezdtem neki, de majd összenézem, mert emlékeim szerint, vannak azok az üvegek akkorák, hogy simán elférnek a gombik, még ha oldalról nőnek akkoris. Úgy fogalmaztál 'ha' perlittel párásítok. Egy ilyen 1 sütis nagy befőttesüveges (szóvel elég tágas) terráriumot készítek, más módon is megoldható a párásítás? Mithogy, a befőttesüveg kiképzése nem kifejezetten hasonlít egy akváriuméhoz/terráriuméhoz, nemtudom, hogyan lehetne még a párát biztosítani, az eddigi hozzászólások és utánaolvasásaim alapján a perlit elég egyszerűen beszerezhetőnek és könnyen használhatónak tűnt :) Mindenesetre az eredeti elképzelés ez a módszer, ha valaki esetleg tud még tanácsot vagy tippet adni szívesen veszem.
köszi stt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát nemtudom, elvileg mennie kellene befőttes üveggel is, csak hát nemtudom mekkora a sütihez képest, mert azért a gombáknak hely is kell a növekedéshez ,nem túl nyerő ha az üveghez préselődnek, másrészt a gomba termel nem kevés széndioxidot szóval sűrűn kell szellőztetni...Szellőztetés hőmérséklet szempontjából nem para mert ha 25celsius-os helyen tartod akkor a terráriumban is kb. annyi lesz a hőmérséklet,szal ha szellőztetsz max 1fokot zuhan (pinneléshez 22-27fok elfogadható), ha perlittel párásitasz a szellőztetésnél lefog esni a páratartalom ,de ha lezárod az rövididőn belül visszaáll. Kitelepitett gombócok simán elfertőződhetnek, ilyenkor már leginkább a penészgombák jelentenek nagy veszélyt. Védekezés: 1. Legfontosabb védekezés elle a tisztaság, ahol a terrárium van legyen tiszta, ne a szarkupac tetején legyenek, mikor szellőztetsz előtte a helységet is szellőztesd ki, és legyen tisztaság 2. Hidrogénperoxid: Ezt a perlitre locsolt vizhez adják ,hogy segitsen a sterilitásban...mondanom se kell h minden steril legyen a terrárium stb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, sokat olvasgatom a fórumot, de nem túlzottan szoktam írni, most azonban, szeretnék belevágni a gombatermesztésbe (rdekelnek a gombák és a botanika(: ilyen irányban végzem a tanulmányaimat is egyébként) arra vagyok kiváncsi, hogy szerintetek az életképes megoldás, ha a költöztehető gombócokat nem terráriumban neveli az ember(egész egyszerűen mert nem szeretnék venni most éppen..), hanem nagy befőttesüvegekben szal a gombóc készült egy cc. 250ml-es edényben és beteszek 1 gombócot 1 nagy befőttesüvegbe (a nagy nemtom mekkora, mert rég jártam a pincében) de sztem simán lehetnek 2-5 literesek szóval jelentékenyen nagyobb a gombócnál. a párát fenntartani valamivel az alján (perlit pl) a hőm meg nem gond ebben a kéróban. ez elvileg simán működik steril körülmények közt nem? a levegőztetés a probéma, mert ha kinyitom az üveget, sztem sokat esik a hőm és pára, de ha az nemis gond a levegőztetésnél nemkell tartani a fertőzésveszélytől, ha esetleg igen akkor milyen módon lehet ellene védekezni?
üdv stt |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát azért 24-25 a sokkoláshoz az kevés...a hűtőben eleve jóval hidegebb van, a vizbe mártás (dunkolás) sem árt ,segit a pinnelésben.. Hát feltételek megvannak 24-26celsius fok, elég nagy terrárium,pára perlittel elég magas tartalomban (kicsapódik a falon)..Magasságra nincs is para velük, csak súlyra, mert süntinkén 1-2 elfogadható egyed van, a többi jóval vékonyabb,kissebb kalappal..inkább hasonlit a harmatgombára mint a mexicanra |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a választ. Szóval, akkor elég csak a hőmérsékletet levinni olyan 24-25C-ra? Hogy miért nem nőnek meg nálad azt nem tudom, lehet, hogy sok van egy helyen és elszívják egymás elől a tápanyagot. Gondolom a feltételek jók (pár, hő). |
| | | | |
|