 | 
Legfrissebb hozzászólások (1943 - 1992) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | Hát azért 24-25 a sokkoláshoz az kevés...a hűtőben eleve jóval hidegebb van, a vizbe mártás (dunkolás) sem árt ,segit a pinnelésben.. Hát feltételek megvannak 24-26celsius fok, elég nagy terrárium,pára perlittel elég magas tartalomban (kicsapódik a falon)..Magasságra nincs is para velük, csak súlyra, mert süntinkén 1-2 elfogadható egyed van, a többi jóval vékonyabb,kissebb kalappal..inkább hasonlit a harmatgombára mint a mexicanra |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Köszi a választ. Szóval, akkor elég csak a hőmérsékletet levinni olyan 24-25C-ra? Hogy miért nem nőnek meg nálad azt nem tudom, lehet, hogy sok van egy helyen és elszívják egymás elől a tápanyagot. Gondolom a feltételek jók (pár, hő). |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nekem is van egy kérdésem..Miért van az ,hogy nem olyan nagy testűek és vékonykák...miért van az h indul egy rakat pinn és aztán kb. a fele ha megnől..lehet azért kicsitt több, de azért sütinként van legalább 5-10 abort... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát azt általában sztem akkor szokták ha nem idul meg a pinnelés..Steril vízbe beleteszik egy üvegbe v valamibe h ellepje aztán be a hűtőbe 12-24órára...utána lehet úgy visszarakni a terráriumba, vagy megforgatni száraz vermikulitban vagy csak a tetejére tenni egy réteget..(ez a sütinél).. Casingnál én úgy hallottam, hogy simán beteszik hűtőbe, gondolom előtte azért jól becsomagolják... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Soproni. Nekem kb 1 hónap múlva jött meg a válasz, parrantottam én is de itt van. Egy kérdésem is lenne: valaki próbálta már a hideg sokkolást, hogy beinduljon a kalap képződés? Hogy van az? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | És ha nem nyomod meg, nem érsz hozzá és mégis bekékül az mitől lehet? (nem túl mély és nem nagy kiterjedésben,de azért látszik) Esetleg kevés páratartalom? És a későbbiekben is fehérnek kell majd lennie a micinek (2.-4. flush körül) vagy az természetes h magától is kékül? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát Soproni...ez a 14nap ez tényleg gyanúsnak tűnik..hallottam már a szegény holland postásokról ,hogy ha pénzt szimatolnak a borítékban simán felbontják, ez nemtudom mostanában mennyire működik még...(alapból bukó neten rendelni ilyesmit sztem)..sztem várj még egy hetet, ha akkor sem akkor tuti elkabászták és akkor lőttek a pénznek sajnos.. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ez az én bajom is. A posta azt mondta, hogy ha nem ajállva adom fel akkor a 10 nap simán normális, de ez már 4 nap plussz. Pénzről itt nem szabad beszélni, de ha azt mondom, hogy 3 lenyomat plussz postaköltség akkor talán tudjátok mennyire fáj ez nekem. Vermikulitot végre sikerül szereznem, erre azon bukik el a dolog amit a legkevésbé gondoltam volna. Ha ne adj isten valaki produktív és OLCSÓ ötlettel tudna előállni, kérem ne habozzon és borítsa már el emailekkel e szerencsétlenül járt szomszéd macskáját.
U.I.: még szerencse, hogy kedvesem itt ül mellettem, hogy kiröhögje az elírásaimat. Így legalább valamiféle értékelhető nyelviséget ki lehetett hozni a hozzászólásomból. Különben vsamjh olasjhatartlanság lenne azt egász. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | ha tevekaravánnal viszik már akkor is rég ott kellene lennie..szóval.. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Srácok küldött már valaki 180ft-os levelet Amsterdamba? Csak mert ma két hete hogy feladtam a kis borítékomat és azóta sem érkezett meg a címzetthez. Sajna nem ajállva adtam föl, gondoltam így nyoma sem lesz, hát igazam lett, mert tényleg nyom nálkül eltűnt. Most már kezdek kicsit aggódni. Mi a véleményetek? Lehet, hogy még oda ér Monicahoz a levelem??? Nyugtassatok meg, hogy ez a késés normális. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Az a hatóanyag amikor oxidálódik. Ha hozzáérsz vagy megnyomod akkor ott bekékül. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nos...érdekelne, hogy ez pl most fertőzés vagy csupán a természetes kék...ilyesmi szin nekem is megjelent csak egy kis foltban pinnelés után kb 4nappal..gond ez a szin v nem...természetes az h fruiting közben bekékül a mici? (vagyis ilyesmi szin, h ez kék e vagy zöld..) http://www.shroomery.org/5843/oldimages-3381-26011-jpg |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | ne termesszetek!! gyertek a att skba a karpatokba gyüjtögető eletmodot folytatni, aszt lessz 100, meg 1000 kalapod 4-5 szombat delelott! :))) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A perlit mindig elég a párásításhoz? Egy nagy terráriumhoz is? Mondjuk olyan 1x2x1,5metereshez is? Mondjuk ha 3cm vastag perlit áll az alján mittom én 2liter vizzel.... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | sámán! szerintem ne erőltessük! nem kell a kamu szöveg! csá |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | ok csak egy kérdés volt... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | nekem mind1 hogyan termeszted a gombáidat, de ha biztosra szeretnél menni akkor deszt víz... persze ez csak az én véleményem |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nos...eddig nem steril vizet használtam,1x volt nedvesités, de hidrogénperoxid 3% oldatból adtam a vizhez...az ugy elég? vagy tényleg destillált viz a kötelező? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | zeep: kis fehér bogyók amiknek a közepén pici barna pötty van, vagy ha nincs hamarosan várható... igen azok a pinek :) sok sikert
a perlitet nagyon ritkán nem árt felkavarni és kicsit újranedvesíteni, a szellőztetéstöl csökken a víztartalma, csak "steril" vizet használj és ha kimult a süti/casing cseréld le a perlitet újra |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ilyen fehér bolyhok a sütin lehetnek a magas páratartalomtól? Nem tul nagyok és nem néz ki penésznek, rem nem az... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A sütiken megjelentek kis bogyók...azok a pinningek? Nem miléciumszövés formája van, tényleg kis bogyó alakú fehér izék, némelyiknek van egy kis sárgás beütése, sok helyen a száraz alsó vermirétegből jön ki amit kissé már átfont a milécium.... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A casingem felszínére csak gyenge micifonál jött fel. Ilyet se pipáltam még:D Mi ilyenkor a teendő. Mellesleg már a fényen van. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát az én kérdésem lent van 1-2 hozzászólással lentebb, hogy kell e perlit mellé még locsolni a terrárium falát, hogy nem elég e az aquváriumlevegőztető nekik és h ha nem pinnel mi lehet az ok ha pára megvan,22-25c fok megvan,fény megvan,fertőzés nincs...bocs a nyaggatásért Sámán de te vagy itt a főguru....you're our teacher :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Mailban beszéltünk, aztán mondtad 1x h elutazol, azóta írtam neked sokszor, soha nem válaszoltál. Ha esetleg mégse tudod miről van szó akkor majd leírom újra.
thx |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | ciao!
S á M á N, válaszolj nekem lécci valamit!
thx |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Thx:) és a többire is válaszolnál ha szépen megkérlek ? pliiiz:) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Dunk-olásnak mondják. Magyarul áztatás. Amikor le szedik a termőtesteket akkor beáztatják vizbe és berakják a hűtőbe hogy jobban beinduljon a pinnelés. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | hogy van ez a sokkolás? Hallottam olyat h hűtőbe rakják 24órára (ezt olvastam is a forumban) ,meg olyat is láttam videon(csak nem tudtam normálisan megnézni mert szaggatott), hogy vizbe betették a sütit,áztatták és utána tán száraz vermikulitben megforgatták..hogy is van ez pontosan és érdemes ilyet csinálni? és ha igen mikor hogy? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Vermikulit + biobarnarizsliszt -ből készült kis 2decis sütemények. Aquváriumlevegőztető az nem elég nekik? az kintőr küldi az oxigént. Na most eszembejutott még egy kérdés.Perlittel párásitok,de sok helyen olvastam h attol még öntözni kell a falát a terráriumnak...most akkor öntözzem és ha igen milyen időközönként?Nem lesz ugy tul sok a viz bent mert a perlit is jó nedves...másik..pár nap mulva kezd fejlődni a termőtest,pinelni, vagy másnéven primadora (ha jol tudom) emlitésed szerint ha mindent jol csináltam..kérdés h mi lehet a bökkenő ami miatt véletlenül nem fejlődik? hőmérséklet max25fok de néha kevesebb (ha szellőztetek lemegy 22-23ra),pára van fény van, fertőzésnek nyoma sincs.. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Megpróbálok. Süti vagy Casing? Pár nap múlva kis apró pontok fognak megjelenni ha mindent jól csináltál. Pinnelésnek hivjuk azt. A lényeg hogy naponta kétszer kapjon friss tiszta levegőt. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | leszel a közeljövőben gép előt Sámán? már csak azért mert majd lehet lesz egy - két kérdésem még.egyenlőre most nincs, 3napja van kint ,de semmi változás..(remelem egy hét mulva lesz)..ha nem lesz akkor kérdezek.. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | 25 fok elfogadható. Azért kell törekedni a hőmérséklet betartásához mert ha túl meleg akkor a micélium továbbra nől és nem terem termőtest. Ha pedig túl hideg akkor nagyon lassan fog nőlni. Ami elfogadható inkubátor hőmérsékletnél: 25-30 fok Terrárium hőmérséklet: 21-26 fok |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | már csak azért ,mert nem épp 25celsiust irnak,(22-23) de nem tudok hidegebbet teremteni....tapasztaltaknak vélemény? Amugy ez a topic atom-kihal...régen ez volt az a topic ahol mindig volt friss hozzászólás,mindig tárgyalták részletekbemenően a témát,most meg .....hetente van egy hozzászólás az is 1-2 ember elkeseredett kérdése választ remélve |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | masterbiker: Szerintem azért akar ez a topik meghalni, mert egyesek képtelenek visszaolvasni, és a tapasztaltabb fórumozóknak kivan a f*uk hogy ezredszerre válaszolják meg ugyanazt a kérdést...peace |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | 25celsius fok elég ahoz h pineljen? A terrárium perlittel párásit peroxidos vizből,elég homályos a fala,aquváriumlevegőztető peroxidos vizen keresztül gondoskodik az oxigénről,plusz kézzel legyezés..ez igy jó lesz neki? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Tud valaki alamit S á M á N-ról? Mármint hogy mi van vele?
Miért akar ez a topic meghalni? (bocsi, tudom hogy nem a témáhóz illő a hozzászólás, de azért ne vegyétek ki) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hú most nem találom azt a hozzászólást, pedig SáMán leírta már párszor. Olvass vissza biztosan meglesz. peace |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Sziasztok. Hogy kell casing-et csinálni? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | -Nem kell hozzá befőttes üveg, bármi jó ami nem olvad meg a sterilizálás közben és jól lezárható, üveg, kerámia(zománcos) tálka, műanyag doboz(kajás), pohár,stb. -A levegőztetőt nemtudom, hogy működik-e, de ha van akvárium fűtőd az biztos jó. Egy kis tálkában folyamatosan melegíteg a vizet az mindig elég párát és hőmérsékletet biztosít. |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | lehet, de ha megnézed az enyémet amit legutóbb beírtam 3999. ami fordított 666E. DEVIL!!! Csak meg ne rettenjek magamtól :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Enyém a 4000.-ik komment. Köszi a lehetőséget:D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Persze, hát teljesen értelmetlen 100litert megvenni, az életbe se fogy el,azt ugy lenne érdemes ha valakivel osztoszkodnál, mondjuk 4-5 ember megvenné...Kis - teki szerintem tuti h nem fog postázni, de fel kell hivni és megkérdezni... de a rozsos módszernél nem baj ha szűkül, ha más nincs akkor meg rááldozol és veszel vagy 4 savanyúubit és megeszed, ott a befőttes üveg.. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Vaze 7500ft ért már ki is hoznak 100l-t. Megfontolandó költség ahoz képest, hogy mennyire volna szükség belőle... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Köszi shine, tudom. Az a baj, hogy nem szeretnék 6000ft ért Pestere menni. Köszi a linket, megnézem mit tud. A tescoban már néztem (mind a háromban [nem is értem egy ekkora városba minek 3 t.]) de nuku. Nagymamitól biztos lehetne szerezni, de csak szűkülős szájut, meg gyanús is lenne, ha egy egyedül élő fiatal férfi baracklekvárt főzne kora télen... Vajon a tekiseket nem lehet megkérni, hogy postázzanak vermit? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | bocs h közbeszólok, de ha pesten jársz ott tudsz venni vermit a kis-teki állatboltban az astoria mellett... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&kategoria=148&TermekOrder= Hát rozsoshoz nem jó a pohár mert kicsi neki szerintem,mondjuk attól függ h hogy akarod, ha nem casingolsz akkor jó egy sima befőztes üveg is ,aminek a szája elég széles h kitudjon nőlni rajta a gomba, de ha casingolsz végül is akkor is mindegy mert szétkell törni (már ha az a probléma h szűkül a szája)...ha alapból nem tudsz venni semmilyen befőztes üveget, akkor csórj el otthonról,vagy mamitól.tuti van a spajzban...amugy sztem tescóban lehet venni... Szokták ajánlani vermi helyett a kókuszrozst,bodzabelet,napraforgómagbelet meg hasonlókat, de egyik se az igazi ,mert nem jó az oxigénkeringető tulajdonsága, magyarul nem kondícionálja a talajt... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | na ja, de ha rozzsal próbálkozok a pohár nem a legjobb választás. Azért beszúrod a címet ahonnan lehet rendelni vermit? Más: casinghez mit lehet még használni vermi helyett? (persze, hogy pont ezt nem értem a videón) Említi a ph semleges talajt, de én kicsi vagyok a ph ,méregetéséhez és beállításához. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát lehet rendelni netről csak az a para ,hogy 100literes kiszerelésben :D de nem hiszem h kistermelő 100liter-t tárolgatni akarna...kissebb kiszerelésben meg nincs,befőttes üveg helyett meg ott vannak a poharak,amik tökéletesen megfelelnek.... |
| |  |  |  |

|