 | 
Legfrissebb hozzászólások (1873 - 1922) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | shroomy
Namost én is első próbálkozó vagyok. Fsre-től ne félj, én onnan rendeltem egy lenyomatot (kambodzsait) aminek a felét helyeztem el fecsiben, a felét félretettem későbbre. A vermikulitos módszerrel eddig 100%-os vagyok. egy sem fertőződött el. A rozsos módszer még nem jött be, de ezen is változtatunk. Ha vermikulitot tudtál szerezni, nencs gond. Perlitet bármelyik agro boltban tudst venni, kb olyan elterjedt, mint a rotációs kapa, vagy a virágföld. Ha más nem próbáékozz valamelyik tüzépen. H a100 liter akkor sincs gáz, max soha többet nem kell venned... az sem lehet több 2000ft-nál Gondolom, hogy ha érzékenyebb fajtát választunk, akkor a fertőzés veszélye is nagyobb. Tényleg célszerű a minél nagyobb sterilitásra törekedni, de ez nálam szinte megvalósíthatatlan. Ahol macska van, akinek szabad bejárása van mindenhova, ott nehéz ezt megvalósítani, DE alapos takarítás, vízzel kevert denaturált szesz, steril gumikesztyű használatával eddig azt mondhatom, hogy igenis lehet eredményt elérni.
Végezetül azt tanácsolom, hogy ha komolyan érdekel a dolog, és nem vagy lusta, suánj rá egy két napot és olvasd végig ezt a fórumot töviről hegyire. Minden kérdés ami feltehető többször is "elhangzott'' itt, és szerintem válasz is érkezett mindenre.
Még valami!!! Szeresd a kis telepeidet és minden este lefekvés után és közvetlenül elalvás előtt gondolj a gombáidra úgy, mintha már tökéletesen egészséges, hófehér micélium volna (az agykontroll működik ha hiszed ha nem)
Itt egy link. H amár láttad, akkor elnézést, ha még nem, akkor ebben minden benne van amit tudnod kell. Én is itt találtam és ez alapján indultam neki a kalandnak. Sok sikert kívánok, és légyszi írd meg milyen sikereket értél el. :)
http://video.google.com/videoplay?docid=3286686859329905674&q=mushroom+growing+eas y&total=7&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0 |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Sziasztok!
Egy ideje olvasgatom már a fórumot, illetve a fellelhető összes szakirodalmat, és most szántam el magam a "kísérletezésre". Kellékek nagyrésze megvan, de sehol nem találtam 100l-es kiszerelés alatti perlitet.. Ha esetleg van elérhetőség, vagy tudnánk seftelni valakivel pár litert megköszönném!
Rrögtön lenne is pár kérdésem: Honnan tudhatom, hogy maga a spóralenyomat fertőzésmentes? Fsre-től érkezett dolgokkal nem szokott ilyen probléma lenni? Félek h hiába minden sterilitás ha maga a lenyomat fertőzött.. (agarral még nem akarok próbálkozni, de tudom h 100%ra azzal lehetne kiszűrni)
Illetve másik parám, hogy a let's grow mushrooms videóban a pali szétfurkálta a keltető dobozát (gondolom oxigén ellátás miatt) sok helyen. Ilyenkor már nem gond ha normál levegővel érintkezik? A teljesen benőtt sütik már ennyire ellenállóak?
Még egy: a lenyomatból fecsi készítést mindenki kesztyű dobozban csinálja? Mennyi az esélye h a nélkül is működő fecskendőm lesz?
Előre is köszi a türelmet és a válaszokat! :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | agaron tényleg lehet a gombatestről tovább szaporítani egy génvonalat? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | szerintetek, ha csinalok sporalenyomatot a minalunk szabadban ello psilocybekrol, azokat is lehetne igy otthon tenyesztenni?
lehet hogy jobb volna az ellenallo kepesseguk a mas peneszgombak ellen, mint a cubensisnek? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát agar-os eljárás elég nehéz szokott lenni, lényege hogy egy micéliumot nevelsz agaron, ami erős és strapabiro, és arról "oltasz"...rendkivül fontos a sterilitás!!!! Agarral meglehet őrizni a géneket és nem lesz belterjes, sokáig fent tudod tartani az állományt mindenféle genetikai mutáció és természetes gyengülés nélkül... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Zeep, köszönöm. Utánnánna olvasok és tökélyre fejlesztem... Pénteken kapok agart 50g-ot. Ahoz van e tipp? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Gondoltam kisérletezgetek egy kicsit, és arra a döntésre jutottam, hogy egy 3flushon túlesett, többnyire kimerült sütit megcsinálok casingnak. A casing: -2cm vastag nedves vermikulit -széttört süti -2-3cm vastag biobuláta + vermikulit
A biobulátát összetörtem és elkevertem nedves vermikulittal, az egészet jól összekevertem és lett belőle egy jó nedves trutymó, amit majd a micire szórok. Valaki lát benne esélyt vagy csak az időmet pocsékolom??
Döntésem alapja a következő volt: A sütik azért képesek csak 2-3 alkalommal teremni tudomásom szerint, mert kiszáradnak és felélik a tápanyagot, de számitásom szerint ha casingba teszem abból tud nyerni magának még nedvességet és tápanyagot igy még szerintem képes lehet teremni, ha átszövi a talajt. Tehát kinek mi a véleménye ez a gondolatmenet helyénvaló és a casing összetevői eredményesek lehetnek vagy elrontom az egészet?? Előre is köszönöm a válaszokat ,remélem lesz minél több... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Egész szemes magvakból sütit csinálni nehezebb, mint vermiből...ennek alapjában véve is több oka van: 1. Mig a PF-tekekben a vermikulit jó gázcserét biztosit addig a sima magvasban nincs olyan anyag ami a levegő szabad áramlását elősegitené a táptalajban. 2. A vermikulit nagyon jól tárolja a vizet, és könnyedén leadja a környezetének, jelen esetben a micéliumnak, a sima magvak nehezebben tárolják és adják le a vizet. 3. A vermikulit+liszt alapú táptalaj jó laza szerkezetű ,levegős, könnyen fonja a mici, mig a magvakat sokkal nehezebben képes beszőni. 4. Sterilizálás sokkal könnyebb vermis módszernél, az egész magvakban vannak betokozódott baktériumok, spórák amik nem biztos h egyszeri kuktázás során elpusztulnak, 100%eredményt többszöri főzéssel lehet elérni, vagy 24órás megelőző áztatással (ekkor vagy ki kell utána száritani vagy belevenni a számitásba a magvak által felszivott viz mennyiségét) 4. Egész magvakat jobban megtámadnak a bacilusok ,mint a vermikulitos sütiket (ennek eredménye a barna büdös elfolyósodás),valamint vermis süti előnye a tetejére szórt 2cm vastag száraz vermiréteg ami kiválóan véd a fertőzések ellen mert kitölti a teret és nincs hol megtelepednie a baciknak, mig az egészszemesnél van pár cm vastag levegőréteg a pohár tetején ami kiváló megtelepedési területet biztosit a különböző élősködő kórokozóknak...
Hogy pontosan mi lehet a kudarcod oka azt sajnos nem lehet biztonsággal kitalálni, több hozzájáruló ok is lehet. Kevés sterilitás, tokozódott spórák, túl szorosra duzzadt magvak stb... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Srácok, a vermis sütik elképesztően szépen fejlődnek, szerintem karácsony után utarok! DE, csinálni szerettem volna rozsos módszerrel is, az viszont áll. Az egyik üvegbe fecsivel nyomtam be a sórákat, a másikba száraz spórákat kapartam mégsem indult el egyik sem. Mi lehet a hiba? Jó lenne tudni, mert a későbbiekben szeretném ezzel a módszerrel termeszteni azt a gén tipust amit majd agaron különítek el.
Más, azt hallottam, hogy a szép gombatestből kivágott darabbal is lehet elkülöníteni egy gén vonalat. Ez igaz? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nekem is lenne egy kérdésem.... 3 süti közül az egyikben jóval több biobarnariszliszt van mint a többiben, és az a süti teljes beszövés után nem lett egyből kivéve, hanem kb. 2hetet még a pohárban volt..észrevétel, hogy ezen a sütin jóval kevesebb termés volt, az 1.flush kb ugyan olyan de a többi jóval szegényesebb a többitől.. kérdésem, hogy ez most mitől lehet? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | kösz akkor ugye elég egy energiatakarékos is? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Amíg várod hogy a micélium benője a telepet, 27 fok, és sötét. Amikor már áthelyezted a terráriumba, 24 fok és napi egy két óra fény. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | hello szeretném megkerdezni, hogy mikor elkészítem spórának a poharat és várom hogy beszője, akkor mi az ideális hőmérséklet és fény?
másik, hogy amikor már beszőtte és már nőnek gombák, akkor mi az ideális hőmérséklet és fény (kell e egyátalán, ha kell akkor jo neki a csiga alaku energiatakarákos is?) thnks |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hello!
Olvastam gen hogy szerinted szep dolog lenne a fsr hungary, ebbe persze erdely is belemehet nem?:D es most nem oda akarok kijukadni hogy nekem kellene, hanem ellentete, ugy vettem eszre, hogy nekemm a termesztes nagyobb oromot okoz mindt maga a fogyasztas:) Ha sikeresenn kinonenek vegre a gombaim akkor neki is allnek nagyobb mennyisegbe lenyomatokat kesziteni, szerintem erdemes volna beinditani ezt az egesszet. Remelem nem irtam semmi szabalyba utkozot, ha igen akkor bocsi:P |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | köszönöm a tanácsot! már lesem is :)))) am kb 6x átgondoltam, hogy le merjem-e írni, de nem kereskedelmi jellegűnek szántam. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Fsre-ről egy hét alatt megjött a lenyomatom (erről az egyről asszem szabad írni), míg egy másik rendelős oldal miatt a holland postásoknak lett jobb napjuk (ha van gyetreke, remélem megdöglik a kutyája... na jó nem). Szal fsre-t melegen ajáll9om, csak előrre menj fel az oldalukra, és nézd meg mik közül is tudsz válogatni.
srácok, gyönyörűen fejlődnek a kambodzsai telepeim, eddig 7 pohárból 7 fertőzés mentes és látványosan fejlődik napról napra. Ha így megy továgg kb egy hét múlva át kell telepítenem őket a terráriumba! Időnként permetezem a pohárkákat és az inkubátor falát peroxiddal (tömény), eddig nem ártott.
Káérdésem az lenne, hogy a kambodzsai fajtával kinek mi a tapasztalata? Hatásfok, minőség, miegymás. Ha 10-es skálán ez az 5-ös hatásfokban és termesztési nehézségben, mivel lenne érdemes másodszorra próbálkoznom, mondjuk a 7-8-as szinten? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Csak a _kereskedelmi_jellegü_ gombaspóra beszerzés kerül törlésre. A Free Spore Ring Hungary típusú ajándékozás viszont egy szép gesztus lenne! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Mondjuk ha erebos-nak reagál vki nekem is reagálhatna.:D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát ezt a hozzászólást 100%-ig tuti vagyok h törölni fogják, (lásd fent piros betűvel írottak), amugy meg nem igazán...(én is próbáltam anno ,de senki se volt hajlandó segíteni) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | sziasztok! azzal a kérdéssel álnék elő, hogy nem ajánlana-e fel esetleg valaki spórát cserébe, vagy netán ajándékba, vagy csak tájékoztatni beszerzésről. előre is örök hálám. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | sztem siman lehetseges.. ugy pl, hogy midnegyikben volt keves baci.. amit rogton felhasznaltal abbol csak az a keves ment a sutikbe.. es azt meg legyozte a myc.. a masik kettoben elburjanzott, elszaporodott, v epp eletre kelt a viz hatasara. persze lehet baromsagot beszelek :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Az lehetséges h egyidőben készített fecsik közül az egyik jó és a többi meg elfertőződik? Lenyomatból készült 3fecsi, az elsőt azonnal felhasználtam, semmi fertőzés , a másik kettő hútőben volt 1-2hónapot egyik elfertőződött a beoltás után és a másik is ugy néz ki semmi élet bent...mi lehet a baj? ugyan úgy volt csinálva minden mint először |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | És a bulátát hogy sterilizálod?? Na jó...én nagyon hálás lennék ha leirnád lépésről lépésre ezt a dolgot egészen onnan hogy van egy teljesen betelepitett pohár micéliumod.. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nagyon jó, hogy mondod, a vermit és rostot küln kell áztatni. A buláta a víztől széjjelesik, és pont az alényege, hogy a micélium magába építi az egészet. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | A teljesen összeállított cucc ázott vagy csak a vermi és a rost? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ez casing, maga casingelő anyag, de száraz vermi is ment a tetejére. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Negyed óra áztatás vízben, alapos lecsurgatás, és ment a befőttes üvegbe sterilizálni. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Jah, és ezt te canig-elted, vagy csak sima süti? Ha casing, mivel takartad? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Köszi csokker, még annyi, hogy mennyi vizet tettél hozzá? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | srácok, kitaláltam valami okosat inkubálásra: a poharak bent vannak egy közepes kartondobozban, a dobozt betettem egy gigantikus reklámszatyorba. A szatyorba betettem közvetlenül a doboz falának nyomva egy egyszerű sólámpát. Ezt az egészet bele még egy szatyorba, és letakartam egy fekete pólóval. 28-29 fok van bent állandóan, nem hangos, keveset fogyaszt és még az ágy mellett sem zavaró, ráadásul kis helyen elfér. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Súlyra értendők. A bulátát kisebb darabokra kell összemorzsolni, de ne teljesen porrá, úgy istenesen el kell verni. A titok az, hogy a felfújt bulátát nagyon jól átjárja a mici, így boncolás után kijelenthetem. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hy csokker. Az 50-30-20-as vermi, buláta, rostos sütihez mennyi vizet adtál. Ezek a százalékok súlyra vagy térfogatra értendő? Köszi. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hali! Már egy jó ideje szeretném elkezdeni a saját telepem nevelgetését ,de sajnos hiányoznak alap dolgok...tettem már kisérleteket ,de valahogy sosem indult be a dolog...ha valaki lenne olyan kedves és pü-ben a segitségemre lenne megköszönném... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nagyon praktikus ez a mérleg...otthon is könnyen előállitható és ha nem is teljes biztonsággal tudsz vele kimérni 2-4-5-10grammot ,de egy elég stabil megközelitést mindenképp ad!
Kerestem sok-sok helyen választ a kérdésemre ,de sehol sem találtam, igy hát felteszem itt. Dunk and roll technikát hányszor lehet alkalmazni egy sütin? (hűtőben áztatás vizben 6-12-24 vagy 48órán át aztán száraz vermiben megforgatni) Ha már egyszer dunk-and-roll-t végeztem a sütin lehet a 3dik flush előtt is??? |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | Gondolkoztam már egy ideje mérlegkészítő íráson, de ahogy olvasom meg is csinálom. Aki tudja hogy kell, annak annyit mondok, hogy az 1Ft-os tömege 2g, a 2 Ft-os tömege pedig 3g, és ezek nagyon pontosak! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Az igazság az, hogy 4000ft-t sajnálok most kiadni egy szaros mérlegre..annyi mindent lehet venni négyezer forintból,plusz nincs is négyezer forintom :S de ami tény az tény,kellemetlen ez a saccolgatás..jolenne tudni mennyit is aratok,eszek stb. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | mérleget kapsz faszát majdnem ennyiért csak írd be a gugliba h mérleg és az első 10-ben találsz egy direkt mérleg shopot ;) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Akinek jól megy.....:D:D Halottnak hitt telepről 30g, ráadásul mérleg is van.. Apropó mérleg....NAGYON DRÁGÁK!!! Utána néztem pár helyen és a legolcsóbb ilyen prosztó elektromos mérleg ami egész-jegyig mér (tehát 1g,2g,3g...és minusz1g, :D komoly) 4000ft!! Elég drágának találtam, ugyhogy marad a saccolás :S Szüretkor saccolok h mennyi lehet,száradás után saccolás h mennyi lehet...evéskor.......saccolok h mennyi lehet...ez igy elég rossz h nem tudni hány g mushroom hat ugy ahogy hat... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | az élet apró meglepetései: a halott nak hitt gombatelepemre vetettem ma egy pillantást és 30 g gombát szedtem le róla :D:D |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Dunk and roll technikánál vermikulit helyett lehet mondjuk perlitbe megforgatni a sütit? Vagy inkább nem is érdemes megforgatni semmibe csak letörölgetni a vizet zsebkentővel?Esetleg azt se?? |
| |  |  |  |


 |  |  | | | |  |  |  | | Gyerekek fsre-ről egy hét alatt megjött a levelem. Kambodzsai. Majd kiugrom a bőrömből. Alufóliába van csomagolva, tudnom kell valamit a kibontésával és lekaparásával kapcsolatban? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | zeep: én úgytudom nem érdemes, mert jelentéktelen hatóanyagtartalmú lesz a következő termés állítólag...
tudom hogy gyenge minőségű képek lettek, de ha valaki ki tud ezekböl nézni valamit az legyen szives ossza mg velem:
http://rapidshare.com/files/74011908/mush.rar.html
barna bio rizst oltott be Darth fater GT illetve thai? spórákkal, mitöl pirosodik be a rizs? rothadás szétfővés következménye? a képek 3 üvegröl készültek.
üdv: L |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Macskaalom ha nagyon benedvesited szinte sárrá válik, azok a nagy darabkák teljesen szétmállnak....(igy kétlem h jó lenne vermi helyett) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát, a hő az nagyon nem tesz nekik jót! 40-50foknál szerintem lőttek a hatóanyagnak! Szerintem a legegyszerűbb,ha beteszed a szekrénybe,vagy a fiókba egy papirra,és szépen magának kiszárad szobahőmérsékleten..3-5nap alatt csont száraz lesz 23-27fokon is...
Macskaalomtól én tartózkodnék...párásitásra ott van a perlit .egy nagy zsák max 2000ft és rettentő sokáig elég, talajnak meg a legjobb a vermikulit,vagy a pamut,kókuszrost stb..bár kisérletezni se árt..ha sikert érsz el ird ezt ide légyszi!!!
Nos valaki elárulná ,hogy 2x-3x letermett sütiből érdemes e casingot csinálni? és ha nem miért? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | a macskaalmos zacsiban a zeolit nevu asvany van ha jol tudom, kezeletlenul. de ugyanez az asvany van a fogporban, a mosoporban, nehany allat es ember takarmanyban meg meg sok mindenben. szerkezetileg az aktiv szenhez szoktak hasonlitani a nagy felulete miatt, es sok mindent megkot de nem tisztazott h pontosan miket es mikepp.
amiert gondolom hogy bevallhatna gombatermesztesnel az a viztartokepessege, arra viszont mar nem birtam rajonni hogy vajon parologtatasra jo lehet eee. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hello! Balesetem volt: Elfogyott a CaCl2, így a sütőben szárítottam gombát 30 fokon, ventillátorral. Mivel még nem csináltam ilyet, nem tudtam, hogy a ventillátormotor és a lámpák hője igen jelentékeny:D A gombák kb. 40-50 foknak voltak kitéve, a pszilocin teljesen kipusztult belőle, mélykék a színük. Dobjam ki, vagy a pszilocibin tartalom még jelentékeny maradt? (P. Cubensisről volna szó necsörli) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát sztem a macskaalomban lehetnek gombaellenes anyagok is,mivel a szagot is megköti,nincs pöcegödörbűz tőle,meg hát a fertőzések ellen is védelmet nyujthat ,h ne legyen az ember beteg a macskaszartól..sztem rizikós bár beválhat..
Kérdés: Egy süti, ha mondjuk 2szer letermett v 3x érdemes belőle casinget csinálni? Mivel a süti kimerült a vizből és a tápanyagokból nem képes több termőtestet produkálni, viszont a casing-réteg ujból nedvességgel és tápanyaggal látja el a micéliumot...(gondolom én) |
| |  |  |  |

|