 | 
Legfrissebb hozzászólások (1873 - 1882) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | shroomy
Namost én is első próbálkozó vagyok. Fsre-től ne félj, én onnan rendeltem egy lenyomatot (kambodzsait) aminek a felét helyeztem el fecsiben, a felét félretettem későbbre. A vermikulitos módszerrel eddig 100%-os vagyok. egy sem fertőződött el. A rozsos módszer még nem jött be, de ezen is változtatunk. Ha vermikulitot tudtál szerezni, nencs gond. Perlitet bármelyik agro boltban tudst venni, kb olyan elterjedt, mint a rotációs kapa, vagy a virágföld. Ha más nem próbáékozz valamelyik tüzépen. H a100 liter akkor sincs gáz, max soha többet nem kell venned... az sem lehet több 2000ft-nál Gondolom, hogy ha érzékenyebb fajtát választunk, akkor a fertőzés veszélye is nagyobb. Tényleg célszerű a minél nagyobb sterilitásra törekedni, de ez nálam szinte megvalósíthatatlan. Ahol macska van, akinek szabad bejárása van mindenhova, ott nehéz ezt megvalósítani, DE alapos takarítás, vízzel kevert denaturált szesz, steril gumikesztyű használatával eddig azt mondhatom, hogy igenis lehet eredményt elérni.
Végezetül azt tanácsolom, hogy ha komolyan érdekel a dolog, és nem vagy lusta, suánj rá egy két napot és olvasd végig ezt a fórumot töviről hegyire. Minden kérdés ami feltehető többször is "elhangzott'' itt, és szerintem válasz is érkezett mindenre.
Még valami!!! Szeresd a kis telepeidet és minden este lefekvés után és közvetlenül elalvás előtt gondolj a gombáidra úgy, mintha már tökéletesen egészséges, hófehér micélium volna (az agykontroll működik ha hiszed ha nem)
Itt egy link. H amár láttad, akkor elnézést, ha még nem, akkor ebben minden benne van amit tudnod kell. Én is itt találtam és ez alapján indultam neki a kalandnak. Sok sikert kívánok, és légyszi írd meg milyen sikereket értél el. :)
http://video.google.com/videoplay?docid=3286686859329905674&q=mushroom+growing+eas y&total=7&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0 |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Sziasztok!
Egy ideje olvasgatom már a fórumot, illetve a fellelhető összes szakirodalmat, és most szántam el magam a "kísérletezésre". Kellékek nagyrésze megvan, de sehol nem találtam 100l-es kiszerelés alatti perlitet.. Ha esetleg van elérhetőség, vagy tudnánk seftelni valakivel pár litert megköszönném!
Rrögtön lenne is pár kérdésem: Honnan tudhatom, hogy maga a spóralenyomat fertőzésmentes? Fsre-től érkezett dolgokkal nem szokott ilyen probléma lenni? Félek h hiába minden sterilitás ha maga a lenyomat fertőzött.. (agarral még nem akarok próbálkozni, de tudom h 100%ra azzal lehetne kiszűrni)
Illetve másik parám, hogy a let's grow mushrooms videóban a pali szétfurkálta a keltető dobozát (gondolom oxigén ellátás miatt) sok helyen. Ilyenkor már nem gond ha normál levegővel érintkezik? A teljesen benőtt sütik már ennyire ellenállóak?
Még egy: a lenyomatból fecsi készítést mindenki kesztyű dobozban csinálja? Mennyi az esélye h a nélkül is működő fecskendőm lesz?
Előre is köszi a türelmet és a válaszokat! :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | agaron tényleg lehet a gombatestről tovább szaporítani egy génvonalat? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | szerintetek, ha csinalok sporalenyomatot a minalunk szabadban ello psilocybekrol, azokat is lehetne igy otthon tenyesztenni?
lehet hogy jobb volna az ellenallo kepesseguk a mas peneszgombak ellen, mint a cubensisnek? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Hát agar-os eljárás elég nehéz szokott lenni, lényege hogy egy micéliumot nevelsz agaron, ami erős és strapabiro, és arról "oltasz"...rendkivül fontos a sterilitás!!!! Agarral meglehet őrizni a géneket és nem lesz belterjes, sokáig fent tudod tartani az állományt mindenféle genetikai mutáció és természetes gyengülés nélkül... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Zeep, köszönöm. Utánnánna olvasok és tökélyre fejlesztem... Pénteken kapok agart 50g-ot. Ahoz van e tipp? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Gondoltam kisérletezgetek egy kicsit, és arra a döntésre jutottam, hogy egy 3flushon túlesett, többnyire kimerült sütit megcsinálok casingnak. A casing: -2cm vastag nedves vermikulit -széttört süti -2-3cm vastag biobuláta + vermikulit
A biobulátát összetörtem és elkevertem nedves vermikulittal, az egészet jól összekevertem és lett belőle egy jó nedves trutymó, amit majd a micire szórok. Valaki lát benne esélyt vagy csak az időmet pocsékolom??
Döntésem alapja a következő volt: A sütik azért képesek csak 2-3 alkalommal teremni tudomásom szerint, mert kiszáradnak és felélik a tápanyagot, de számitásom szerint ha casingba teszem abból tud nyerni magának még nedvességet és tápanyagot igy még szerintem képes lehet teremni, ha átszövi a talajt. Tehát kinek mi a véleménye ez a gondolatmenet helyénvaló és a casing összetevői eredményesek lehetnek vagy elrontom az egészet?? Előre is köszönöm a válaszokat ,remélem lesz minél több... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Egész szemes magvakból sütit csinálni nehezebb, mint vermiből...ennek alapjában véve is több oka van: 1. Mig a PF-tekekben a vermikulit jó gázcserét biztosit addig a sima magvasban nincs olyan anyag ami a levegő szabad áramlását elősegitené a táptalajban. 2. A vermikulit nagyon jól tárolja a vizet, és könnyedén leadja a környezetének, jelen esetben a micéliumnak, a sima magvak nehezebben tárolják és adják le a vizet. 3. A vermikulit+liszt alapú táptalaj jó laza szerkezetű ,levegős, könnyen fonja a mici, mig a magvakat sokkal nehezebben képes beszőni. 4. Sterilizálás sokkal könnyebb vermis módszernél, az egész magvakban vannak betokozódott baktériumok, spórák amik nem biztos h egyszeri kuktázás során elpusztulnak, 100%eredményt többszöri főzéssel lehet elérni, vagy 24órás megelőző áztatással (ekkor vagy ki kell utána száritani vagy belevenni a számitásba a magvak által felszivott viz mennyiségét) 4. Egész magvakat jobban megtámadnak a bacilusok ,mint a vermikulitos sütiket (ennek eredménye a barna büdös elfolyósodás),valamint vermis süti előnye a tetejére szórt 2cm vastag száraz vermiréteg ami kiválóan véd a fertőzések ellen mert kitölti a teret és nincs hol megtelepednie a baciknak, mig az egészszemesnél van pár cm vastag levegőréteg a pohár tetején ami kiváló megtelepedési területet biztosit a különböző élősködő kórokozóknak...
Hogy pontosan mi lehet a kudarcod oka azt sajnos nem lehet biztonsággal kitalálni, több hozzájáruló ok is lehet. Kevés sterilitás, tokozódott spórák, túl szorosra duzzadt magvak stb... |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Srácok, a vermis sütik elképesztően szépen fejlődnek, szerintem karácsony után utarok! DE, csinálni szerettem volna rozsos módszerrel is, az viszont áll. Az egyik üvegbe fecsivel nyomtam be a sórákat, a másikba száraz spórákat kapartam mégsem indult el egyik sem. Mi lehet a hiba? Jó lenne tudni, mert a későbbiekben szeretném ezzel a módszerrel termeszteni azt a gén tipust amit majd agaron különítek el.
Más, azt hallottam, hogy a szép gombatestből kivágott darabbal is lehet elkülöníteni egy gén vonalat. Ez igaz? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Nekem is lenne egy kérdésem.... 3 süti közül az egyikben jóval több biobarnariszliszt van mint a többiben, és az a süti teljes beszövés után nem lett egyből kivéve, hanem kb. 2hetet még a pohárban volt..észrevétel, hogy ezen a sütin jóval kevesebb termés volt, az 1.flush kb ugyan olyan de a többi jóval szegényesebb a többitől.. kérdésem, hogy ez most mitől lehet? |
| |  |  |  |

|