DAATH

Másokat ismerni tudás; magunkat ismerni valódi bölcsesség. Másokon uralkodni hatalom; magunkon uralkodni valódi erő.

Lao-ce

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1753 - 1772)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hola2008. február 19. 02:08
 
 
Vogue: Pedig ha ragaszkodsz az elhatározásodhoz, hogy te gombát fogsz termeszteni, akkor kénytelen leszel rendelni, mert egy ausztriai smart shop ahol régen árultak spórát, már csak felszereléseket árul termesztéshez (vízmelegíző, dobozok stb.) Tudtom szerint ez az egy osztrák cég volt akiktől lehetett spórát rendelni úgyhogy szerintem marad az öreg NL :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 17. 09:46
 
 
na igen, de nem szeretnék rendelni, azért mondtam hogy kb Bécsig (állitólag ott van valamiféle bolt, csak neten nem találtam meg), odáig kimennék vonattal vagy valahogy, szóval várom az ötleteket
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 16. 23:55
 
 
latod vaze nekem legalabb sporam az van:)

en a helyedben rendelnek... ha mashonnan nem akkor az ujra indult szabad spora kor europa tol, aztan megoszthatnad velem hogy rendben megjott e mer legkozelebb en is onnan fogok.

amugy a sutim kipinesedett, miutan tobb nedves perlit kerult ala, es valoszinuleg az ido is kozrejatszott, eleg fiatal volt meg a miceleum, 3 het inkubalas utan raktam at a fruiting chamberbe, +egy nap hideg sokk, szoval kellett neki ido, mig ossze szedi magat.

mindenesetre osszeszedte, de mivel harom nap mulva elutazok majdnem egy hetre, nemtom mit tegyek. addigra valszinuleg beernek a pinek, szuretelek, beteszem egy tal vizbe, hutobe, jobb nem jut eszembe de a shroomeryn meg rakerdezek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 16. 19:39
 
 
Uhh halljátok benyaltam a spórát... gyerek azt mondja "már odaadta valakinek" na persze....
Nem tudjátok hogy a közelben (Pest) hol lehet szerezni? Természetesen kizárólag mikrószkópi vizsgálatra érdekel... :P
mondjuk Bécsig bezárólag? persze mindezt priviben mailen, ha valakinek van ötlet pls jelezze
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 15. 22:01
 
 
az valoban nem artana...
mos viszont anelkulis meg tudom mondani h keves a paratartalom, meg lassan beposhad az egesz doboz.
eddig nem akartam kifurkalni a terrariumot de ha nem lesz epkezlab gombam akkor a kovetkezo sutihez kifogom, es televagom perlittel.
ez igy bizony nem allapot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 15. 01:00
 
 
tester papa, pára tartalommérő? 2000 huf és pl akármelyik praktikerben is lehet kapni, én azt mondom ezen már ne múljon - csak egy ötlet
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2008. február 14. 21:27
 
 
masodszor is befurodtem:(
elosszor egy oysterrel beoltott "gyari" vermi-brf suti nem akarta beerlelni a pineket, valszinuleg a CO2 tulzott jelenlete miatt mivel egy zacsiban volt szinte teljesen lezarva az oyster meg erzekeny a CO2re

most amazon van szinten bolti sutibe, 24 oras hidegsokkos aztatas es vermis panirozas utan bekerult a hatvan literes muanyagdobozba ket ujnyi perlitre, a fedel negyedig nyitva.
egy het multan sem tortent semmi, mire raebredtem hogy keves a paratartalom, ekkor atkerult egy zacsiba, sok perlittel, aztan meg vissza a dobozba 5 ujnyi perlitre.
meg mindig semmi. bolyhosodni is alig..
:(
na majd legkozelebb
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pshyFarmer2008. február 14. 11:35
 
 
Háát ha nem abortoltak be várj mííg megnőőő,de nyugottan leszedheted...mi is nemrég szettük le a cicákat kb 80 g volt..::)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 13. 18:52
 
 
Köszönet Bye!
Egyébként ma jelent emg az első barna színű pin a sütin, e öröm, e bódottá! :-)
Egyébként egyszerre szoktatok szüretelni? Ha az egyik kalap már jónak tűnik, kezd leválni a lemez, de mondjuk vannak kisebbek is a sütin, akkor mindet le kell szedni, vagy egyesével csak ha azok is megnőttek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 13. 17:39
 
 
Köszönöm, azt hiszem megvan ami kell. Ez után újra próbálkozom és meglátjuk. Ha ráérzek menni fog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 13. 08:30
 
 
Nos az hogy 2éves a spóralenyomat az magában nem elég sem ahoz, hogy életképes legyen ,sem ahoz, hogy nem...ez sok mindentől függ..attól pl hogy milyen hőmérsékleten volt tárolva, mennyire sterilen lett levéve a kalapról, mennyi fény érte a 2év alatt...szerintem még érdemes lehet megpróbálni, végül is veszteni nem vesztesz vele semmit....készíts szuszpenziót belőle a lehető legsterilebb körülmények között, ugyanis 2év alatt bőven gyengültek a spórák élni akarási vágyai, és hagyd regenerálódni az oldatot 24órán át a fecskendőben...

Egészmagvas megoldások: Érdemes a 24órás áztatás a tokozódott baktériumok miatt, ugyanis a 1,5órás kuktázás ezeket nem öli meg, áztatás nélkül még 50% esély sincs a sikerre...áztatás után érdemes tökéletesen kiszárítani a vízarány miatt és aztán sterilizálni...az üveg aljára megy az egészmagvas gabona úgy negyedig-félig és annyi vizet kell adni hozzá, hogy éppen ellepje, de lehet egy kicsit kevesebbet is, ha nagyon félsz a fertőzéstől (minél több a víz annál jobban szaporodik a baktérium-penészgomba)..így sterilizálva a gabona szépen felszívja a vizet és megdagad az üvegben...

Flushok: Ez is bonyolult kérdés ,mert nem lehet ráhúzni egy sablont ,hogy a pf-tekek X ,az egészmagvas cake-k Y alkalommal teremnek...ez is sok mindentől függ...leginkább a süti adottságaitól, tápanyag és nedvességtartalom illetve azok aránya, a telep ereje stb..vannak sütik amik 3X is alig akarnak teremni ,de vannak olyanok is amik akár 6-8flush-t is kihoznak magukból ,persze fokozatos termésmennyiséghanyatlással (nehéz szó)..minél jobban eltalálod a megfelelő arányt a táptalaj készítésekor annál nagyobb az esély a sorozatos flushokra...egyébként vannak módszerek erőltetett termésre, ilyen a már leírt dunk-and-roll módszer sokkolással vegyítve(vizbe be aztán 24órás áztatás hűtőben), ha ezt megcsináltad és már ez is kevés rálehet közvetlenül rakni a nedves perlitre, hogy vizet szívjon fel a fonál...ez 80%-ban segíthet még 1-2flush erejéig..de hogy mégis némiképp kielégítő választ adjak a kérdésre átlagosan 4-6flushra lehet számítani ,1-1flush között azonban eltelhet 1hét is ,mig ujra pinnel, rendszerint inkább akkor ha a hőmérséklet nem a legmegfelelőbb..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 13. 07:57
 
 
Akkor már beszúrom ide ezt a linket is, ez a másik videó ami nagyon sokat segíthet egy kezdőnek (mint pl nekem is).
http://isohunt.com/torrents/?ihq=let%27s+grow+mushrooms
1,5G-ás videogyűjtemény, de érdemes leszedni aki még nem ismerné, sok kérdésre választ ad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soproni2008. február 12. 23:55
 
 
sziasztok, rozsos módserrel kísérletezek, de mindig kudarcot vallottam. Kérdésem az lenne, hogy:

1. 0,5l-es befőttes üvegben főzve mennyi rozst és mennyi vizet kell kevernem?

2. Mennyi ideig főzzem? Nem főhet szét teljessen? (alább kaptam már egy tanácsot, hogy áztassam be egy napra aztán szárítsam ki a betokosodott bacik miatt és úgy főzzem ki)

Belinkelem ide újra ezt a videót, pusztán azért, hogy kéznél legyen és ne keljen sokat keresni azoknak akik most kezdik és azt sem tudják hogyan álljanak neki. Párszor már megjelent ezen az oldalon, de nekem sokat segített a vermis módszerrel kapcsolatban.
http://video.google.com/videoplay?docid=3286686859329905674&q=mushroom+growing+mad
e+easy&total=5&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 12. 16:32
 
 
Bye, köszi a válaszokat. Igyekszem olyat kérdezni csak ami se a leírásokban, se a fórumon nem szerepel, de tényleg sok az anyag, ésnéha kell egy kis megerősítés :)

Azt pl meg tudná valaki mondani, mennyi egy pftek-es sütinek az átlagos életciklusa? Hány flush után szárad ki annyira, hogy ki kell dobni? Csak mert úgy szeretném beoltani a következő adagot, mielőtt ezek "leérnek", ha minden jól megy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 12. 16:06
 
 
és Bye egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes lehet?

amúgy kössz a leirást, tudom hogy fennt voltak már ezek a dolgok de 4K hszből elég nehéz megtalálni azt a 2 mondatot ami nekem kéne
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 12. 14:50
 
 
Az erjedő illetve alkoholos szagok nagyon nem utalnak jóra..ezek a szagok mindig a fertőzés jelei, a baktériumok jelenlétét jelzik nekünk, halandó embereknek..az alkoholos szag általában baktérium és más lebontó organizmusoktól származnak, többnyire egészmagvas sütikben fordulnak elő, míg a vermikulitos sütikben a penészgombák a jellemzőbbek amiknek szúros, kesernyés undorító szaguk van..
Ha fertőzésmentes egy süti ott mást nem lehet érezni, csak a tömény édeskés gombaszagot, ami lehet kicsit csípős...ha több ilyen sütid van és hajlandó vagy feláldozni egyet a biztonság oltárán vágd az egyiket ketté és győződj meg róla, hogy nincs fertőzés...előfordulhat, hogy a süti belsejében van a fertőzés, és csak idővel bukkanna a felszínre..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
eMa9net2008. február 12. 14:00
 
 
Üdv!


Kivettem a sütiket a poharakból átraktam a terráriumba de még mindig érdekel h miért van olyan szaguk mintha valami erjedne :D elég émelítő ez a szag , nem is tudom mihez hasonlíthatom , kb olyan mint a rumos meggy :D:D terráriumba 94% páratartalom és 24,3 fok. de ez a szag ez elég gáz :D

Ha valaki tud valami okosat az írjon pls :)

béke...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Bye2008. február 12. 09:25
 
 
Már egy ideje csak olvasgatom a forumot, de nem igazán szólok hozzá, mert nem sok értelmét találom, ám most mégis úgy gondoltam jól jön egy kis segítség pár embernek (pedig a kérdések zöme mind megtalálható a fórumon illetve a http://www.shroomery.org weboldalon)
Vogue: Az az áztatás ahogy te nevezed az a "dunkolás"....
Sima vagy desztillált ill. ioncserélt vizbe mártják a készre szőtt sütit ,majd hűtőbe rakva áztatják 6-12-vagy 24órán keresztül..ez segít beindítani a pinnelést, illetve 2-3flush után mikor már kimerült a vízkészlete a telepnek ez még ad egy - két végső lehetőséget a vízpótlás révén. Szétázni végképp nem ázik szét, még kézzel is igen kemény meló lenne egy készre szőtt sütit szétszedni! Van egy másik változata is ,mikor áztatás után száraz vermikulitba forgatják a sütit, talán ez a verzió némiképp célravezetőbb.
Casingról...PF-tek a sima viz+vermikulit+biorizsliszt keverékéből készült táptalaj amit beoltanak gombakultúrával..kezdőknek ez az ajánlatos, mivel itt kevesebb a termőtestképzési fázisnál előforduló fertőzések előfordulási veszélye...ezen felül még számos talajkombináció ismeretes pl. rozs,búza egészben vagy őrölve összekeverve vermikulittal esetleg kókuszrosttal stb...ezeket a sütiket nem törik szét....a casingnál a sütit széttörik steril körülmények között és nedves vermikulitrétegre helyezik a darabokat, majd az egészet befedik egy réteg táptalajjal ami lehet kókuszrost,trágya,búza,árpa,biobuláta stb...a lényege hogy tápanyagot,nedvességet és védelmet nyújt a telepnek, ám hátránya ,hogy könnyen elfertőződik, előnye hogy 2-3szor annyi fog teremni róla, ám sokkal több odafigyelést igényel ez az eljárás.
Lentebb kérdezték, hogy 5nap alatt van e változás...nos a válasz NEM...a kész sütinek 1-2 ,de rosszabb körülmények között akár 3hét is kell ,hogy pinneljen, ez függ a hőmérséklettől ,páratartalomtól és a süti adottságaitól (víz,tápanyagtartalom stb.)
Ha végképp nem indul meg a pinnelés segíthet a már fent említett dunk vagy a dunk and roll módszer...
Kérdés volt még, hogy elég e a 80%-os páratartalom..nos a psilocybe cubensis legtöbb fajtájánál elég kell ,hogy legyen...nem kell ragaszkodni mindenáron a 100%-os páratartalomhoz, ha a terrárium fala szemmel láthatóan párásodik az már elég...egyébként kétlem, hogy perlites megoldással kevés lehet a pára (2-3centi vastag perlitréteg jól meglocsolva a doboz alján ontja a vizet magából)..esetleg a párán még lehet segíteni a lentebb emlegetett aquváriumlevegőztetős megoldással is, ami némiképp 5-10%-al növeli a páratartalmat..

Béka..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2008. február 12. 08:59
 
 
jaaa értem, akkor maradok a PF TEK-nél, viszont egy dolgot nem vágok benne, youtube-on van egy "let's grow mushroom" nevű videósorozat és abban a csávesz amikor kiszedi a sütiket a befőttesüvegekből, berakja őket 1 napra vizbe. Az mire jó? nem áznak szét?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2008. február 12. 06:48
 
 
Vogue:

A vermi+rizslisztes módszer az az ún "PF tek", ezeket a sütiket kell a perlitre rakni. A zabos trágyás stb módszer pedig casingelés, kicisi más mint az előző. Szerintem csináld azzal amit olvastál, aztán ha úgy sikerül és több termést szeretnél lehet próbálkozni a casingeléssel is.

Apropo: 5 napja vannak perliten a sütijeim, kellene már vmit cisnálniuk? Sok változást nem észlelek rajtuk.. A hőmérséklet már viszonylag stabil, de a páratartalmat a mérő szerint nem tudom 80% fölé tornászni. Lehetséges h téved? mert a doboz falán van párásság végülis, csak nem annyi h lecsöpögjön.
Töltenék fel képet is ha tudnám hova..
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!