|
Legfrissebb hozzászólások (1703 - 1752) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Étkezési célú gombatermesztésre sztem a legjobbak a gazdaboltban kapható, vagy netről rendelhető spórák. Én is termesztek csiperkét és laskát. Egyszerű, csak nem szabad, hogy kiszárajon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én igazság szerint azért nem raktam még rá a perlitre, mert proxidos vízzel spricceltem a nedvességet pótlandó (ill h ne telepedjen meg rajta semmi baci) és ez nem biztos h jót tenne a gombáknak. Viszont érdekes dolgot vettem észre: Az első és a második flush gombái között marha nagy különbségek vannak. Tisztára mintha nem is ugyanaz a fajta lenne, ez mitől lehet? Feltöltöttem ide pár képet, hasonlítsátok össze: http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms
Más kérdés: nem tud vki étkezési célra termeszthető gombából steril spóralenyomatot? Külföldi oldalakon néztem, és csak agaros módszerrel működővel dolgoznak, az nekem meg túl bonyolult lenne még szerintem. De mivel tovább szeretném folytatni a termesztést, azok a fajták azért nagyobb mennyiségben fogynának a vasárnapi ebédnél :-)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szasztok,
lassan a termődoboz berendzésnél járok én is (még kb 1 hét) és lenne 1-2 dolog ami nem áll össze annak ellenére hogy olvastam valahol, hogy nem szabad a sütiket közvetlenül perlitre rakni, itt sokan ezt ajánljátok, akkor ettől nem lehet semmi baja? más: ha közvetlen perlitre rakom őket, egyből "átültetésnél", az tud annyi vizet adni nekik plusszba, mintha dunk and rolloztam volna? esetleg dunkolás és aztán perlitre? vagy ez már túl sok nekik?
sry a sok hülye kédésért de szeretnék minnél többet kicsafarni a sütikből :), és főleg nem akarom elcseszni, ha már eddig ennyire jól haladtam |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általában az ilyen torzulások a magas Co2 szint (széndioxid) miatt szoktak keletkezni, lehet keveset szellőztetsz! Egyébként a nedves perlitre rakni a sütiket nyereséges lehet ,sokkal több és nagyobb egyedeket hoz, mint ha nem érintkezne vele...a gombák fejlődése rengeteg vizet von el a teleptől (példa erre hogy a gomba 80-90%-a viz, tehát egy 20grammos gombából száradás után max 2-3grammos lesz, igy el lehet képzelni ,hogy mennyi vizet veszit a telep 1-2 flush után), de a perlitre rakva ezt a vizet tudja pótolni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, egyelőre még nincsenek közvetlenül a perlitre rakva, mert mikor láttam valami kezdeményt úgy döntöttem kap még egy kis időt. Most a másik 3 sütiből kettőn már nőnek a ciciák, de 1-2 db összesen. Lehetséges h alacsony a páratartalom, bár 2-3 ujjnyi nedves perlit van benne. Itt egy kép a monsztre gombáról :-) http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms Érdekes h kicsit torz, nem hasonlít az első flushos példányokra.. Vmi mutáció lehet, vagy csak a süti alatt szűk helyen volt és ezért deformálódott? (ígérem ma már több hülyeséget nem kérdezek :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor most vegulis raraktad egy reteg nedves vermire? ha a suti aljabol no ki a gombi az valszinuleg azt jelenti hogy alacsony a paratartalom a dobozodban. az enyemben is. neked milyen vastagon all a perlit a doboz aljan? 1so flushrol hany g lett szarazon? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki végre megnyugodhatok :) Ugyan nagyon lassan, de nőtt egy gigantikus méretű gombim, meg a többi sütin is van 1-2 kezdemény. Ha nem is sok, de legalább élnek! Viszont amit leszedtem, az teljesen a süti aljából nőtt ki, és a vermikulit bele volt ragadva a szárába(roll miatt). Próbáltam eltávolítani, de maradt még rajta. Szerintetek érdemes vele vesződni, vagy egy két darabkától nem fordul fel az ember? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nézd végig a körülményeket...hőmérséklet 21-26 celsius között...páratartalom 70-100% között, fény legalább napi minimum 4 óra ,de nem közvetlen napsütés...napi minimum 2-3alkalmi oxigénbevitel (szellőztetéssel!!)...ha ezek a feltételek mind megvannak és még úgysem akar fejlődni akkor a sütiben van a hiba...a nedves perlitre rakni jó ötlet ,sokszor segít, felszív a perlitből nedvességet a mici így növésre serkenti...good luck |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester:
Lehet h megpróbálom a perlitre rakni őket, de nemhinném h a nedvesség hiánya a baj. Párás rendesen, még mindig tiszta gomba illata van, de már lassan egy hét tellt el a dunk/roll óta, több mint 2 hét az első flush óta és még mindig semmi :( Najo, az egyik sütin nő 1 (azaz egyetlen) darab szép gombi, és ennyi.. Egyszerűen nem értem, ha egyszer már termett mitől állhat így meg?!?
A szárított gomba (ha tényleg jól ki van szárítva) állítólag eláll évekig, de egy évig biztosan. Annyi idő alatt meg csak csinálsz egy gombapaprikást ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok az után érdeklödnék hogy a kész száritott gomba menyi ideig áll el szobahőmérsékleten!???Lécci valaki irja meg!Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | hol lehet olcsón kölest kapni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet hogy a 2.5 decis poharakba nem olyan jo az oxigén ellátás ezért nem indulbe vagy kevés viz van benne nézd meg ha sok a viz akkor szellöztesd ki öket valami steril helyen ha kevés akkor potold én patikába kaphato tisztitot vizet használok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még mindig nem kezdődött el a 2,5 decis poharakban semmi, a fél literesekben már a második beoltás után szépen nő a micélium, igaz a hőmérséklet csak 21 fok de szövi rendesen :D viszont ezek a 2,5 decisek február 15.én lettek egyszer beoltva utána 25.én megint, de semmi jele a micinek :S :( vannak lyukak is meg minden, egyedül a hőmérséklet nem fasza , de hát ha a fél literes poharaknak jó akkor a 2,5 deciseknek mér nem? :D:D:D Most vehet új pohárkészletet nagyfater ... :)
na minden jót
béke. ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | shroomy : asszem te vagy az akivel egyszerre inditottunk egy sutit (vagy nem)
probald ki hogy mi lesz ha rateszed egy reteg nedves vermikulitra, vagy kozvetlenul a nedves perlitre, ha ilyen tek-et hasznalsz. nekem ez segitett.
amugy nalam feb19.-en volt az 1. flush szurete
feb27.-en egy napos aztatas meg (roll nelkul) utan kerult a terrariumba. (kozben azt a 6-7 napot a hutoben veszelte at egy dobozban)
mar4.-en primordia kezdemenyek mar vannak, holnapra talan pinek is lesznek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az vajon mitől lehet, hogy már több mint két hét tellt el az első flush óta, és semmi jelét nem adja a süti h újra teremne. Pedig kb 4 napja dunk and rolloztam is, hátha segít, de még mindig semmi. Amúgy a dobozban gomba illat van, nem büdös, viszont a "'roll" miatt most nem látom h milyen a sütik felszíne, h fertőzött-e vagy sem. Azthiszem adok még egy hetet nekik, aztán kuka ha nem történik változás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tiszta mikrobiológia, alkoholos égetés, autokláv, inkubálás, annyi különbséggel, hogy mi savanyítottuk a tápagart így biztosítva a gombák dominanciáját. Én muscariaval fogok próbálkozni, de szerintem halott ügy, nem tudok őszt csinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | marky: ha csak egy-ket sutid van felteheted oket a monitor tetejere mint en is tettem vagy mas egyebb meleg helyre, egy dobozba.
ha tobb, akkor az itt talalhato kepekbol hamar rajosz. http://www.fungifun.org/English/Pftek#a5
eMa9net:
ha teljesen zart, legzonyilas nelkuli befottesuvegekrol van szo akkor lehet hogy a levego hiany miatt, ha nem akor nemtudom, de engem is erdekelne.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | emagen vmi mohojojo gombákat termesztöl :D
nanekem az lenne még a sokadig kérdésem, h a höfokot ti hogyan tuggyátok adagolni? szal a lakásban azért nincs 27-8 fok, és vhogy elökéne teremteni :\ |
| | | | |
| | | | | | | | | | vajon a 2,5 decis poharakban miért nem nő a micélium? fél literesekbe meg miért kezdett el nőni? :D:D a körülmények ugyanazok mindegyiknél...
peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | EZAZZZZZ!!!!! 5. nap és már elkezdtek nőni a skacok :D csak 2 pohár fulladt be, úgy néz ki azokban túl sok a viz, olyan mintha beposhadt volna vagy mi fene, de van amelyikben már a negyed poharat behálózta, és full fehér (kopp-kopp), nem tűnnek fertőzöttnek. bazi bódog vagyok ;) mennyi is a micélium teljes kifejlődése 4 hét körül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köles-zabos sütit hogy készítitek? Víz meg a gabona és ennyi vagy tesztek még hozzá valamit? Arányok? Áztatjátok előtte vízben vagy rögtön pohár és kukta? |
| | | | |
| | | | | | | | | | SZerencsére 1 hónaPJA nincs szükségünk vermire mivel van köles vagy zab ami 4 nap alatt kész a süti és ha erös a fonás a straw tek 4 nap alatt kész..A mag elég flesss 300ft 20 süti=aggya :D béke |
| | | | |
| | | | | | | | | | ma kétnapos nem tudom ki-e fognak nöni vermikulit nem volt agyag granulátum ezt raktam majd meg látjuk.Hol lehet vermit szerezni?halom lehet nl-böl szerezni gomba spora fecsit az ilyen meg rendelésbe én nem bizom van valakinek tapasztalata rendelésröl?ja gomba spora 7 év papir közt menyi esélye van?hiább steril minden ha a spora nem ...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán
Köszönöm, szike jó 5let, legközelebb biztos azzal csinálom. Korábban azt olvastam le kell törni őket úgy a jó, de nagyon össze kellett hozzá taperolnom a sütiket sajnos. A szüret után lett csak ilyen, előtte tuti fertőzés mentes volt. Csak félek hogy megsérült és ott telepedett meg vmi aminek nem kellett volna. Azért még bízom benne hogy megindul a második flush is hamarosan, már egy hete szüreteltem kb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | eMa9net: Általábban 3-20 nap alatt kell megjelennie a micéliumnak. Legtöbb esetben 6-7ik napon már jelen van a micélium. 27 fok az inkubátor hőmérséklet.
Soproni: A köles működhet 20/80 % arányban.
Vogue: Elsőre is sikerülhet. Sterilen kell dolgozni az nagyon fontos.
shroomy: Szikével vág el a gomba szárát. Szüret után lett ilyen színe? Mert ha igen akkor az csak a hatóanyag oxidálok a sütin. Ha megfogod a sütit akkor befog kékülni
|
| | | | |
| | | | | | | | | | én is azt mondom valami penész/fertőzés, csakmert ugye halványsárga és sötétkék szinek még esetenként elfogadhatóak, de ez kajak züd :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amennyire tudom Soproninak és nekem is sikerült elsőre, szóval hajrá! Viszont aggódom a sütik miatt. Az első szüret óta nagyon gyanúsak. Feltöltöttem pár képet, az utolsó 4 képen ez szerintetek is penész? http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Gombik Ha vki biztosan tudja szóljon plz, mert akor iktatom őket a kukába :-( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na, poharak kifőzve, beoltva, szurkoljatok hogy legyen valami :), remélem azért 18 adagból lelegalább egy párban fejlődik fertőzésmentes micélium, mellesleg volt már olyan hogy valakinek elsőre sikerült? csak hogy mennyire reménykedhetek? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | most csinálom az elsö telepem ez ugy néz ki hogy kb 7-8 éves spora le nyomatbol ill vermikulit helyet anyag granulátum van a többi dolog meg egyezik az álltalába irtakal szerintetek van esélye ki nöni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kipróbálok valamit. Kölest kevertem vermivel a levegőellátást elősegítendő, 3* kifőztem és száraz de nem régi spótával oltottam be. Meglátjuk mi lesz. Vélemény? működhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | cáócsáó a film címe: Mushroom growing made easy |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hogyan lehet úgy leszüretelni a termést, hogy ne nagyon fogdossa az ember össze, meg nyomkodja a sütiket? Nekem nagyon "csúnyán" néznek ki, ráadásul nem csak a kék zúzódás, hanem egy helyen ahol letörtem a tönköt pl mintha pici penész folt jelent volna meg :-/ De nehéz volt leszedni őket, elég ragaszkodóak voltak és muszáj volt megfognom a sütiket két ujjal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem tudjátok mi volt annak a filmnek a címe ahol bemutatták lépésről lépésre a termesztés menetét? Két év alatt majdnem mindendt elfelejtettem:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | még nem termesztettem sose, de az elhangzottak alapján 5 nap alatt ne várj sokat, próbáljatok meg bedurrantani kicsit mert a micélium fejlődéshez asszem kicsit magasabb hő kell (26-29) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 5 napja oltott be haverom 9 poharat, nem kevés spórával, de valahogy nem akar történni semmi, nem kezdett el növekedni a micélium. :( http://www.fsre.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=52 Erről a fajtáról lenne szó. 5 nap után már mindig elkezdte beszőni de most semmi, egyik pohárnál sem ... Szerintetek mi lehet a probléma,esetleg beoltsa újra, vagy ezeket már ki kellene dobni?
kössz a válaszokat.
peace ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jól jönnek a biológusok a Daath-családban! Respect Hopax & mahadeva! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | huh kösz az épitő jellegű hozzászólásokat, de nem igazán biológiai órára számitottam.... :D bár ezekkel a dolgokkal tisztába lenni a kérdésem arra irányult, hogy esetleg melyik "fantázia nevű" P. c. -nek jobb a hatóanyag/súly aránya illetve melyik - ha szabad ilyet mondani - "igénytelenebb" vagyis tágtűrésűbb a környezeti viszonyokhoz nézve, magyarul kinek melyik jött be termesztésre zabálásra na? XD |
| | | | |
| | | | | | | | | | "...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév" A fajnév azért fajnév, mert egyedi! Akkor egy kis taxonómiai gyorstalpaló: a kettős nevezéktan szerint nevezzük el a fajokat. Az első neve a nagybetűvel írandó genus (nemzetség) név, ami jelen esetben Psilocybe. Ezt követi a kisbetűvel írandó fajnév (species): cubensis vagy cyanescens stb. (mint amiket írtál alul, bár a sorrend és taxonómiai logika követhetetlen és innen-onnan van). Az alfaj és a variáns név mindig ezt követi, ha követi spp. vagy var. jelzéssel általában, és konkrétan utal egy bizonyos alfajra. Tehát olyan nincs, hogy Psilocybe cubensis Costa Rica (new) spp vagy P. cubensis var. Penis envy XD És attól még nem feltétlenül jár ki neki a varietas kategória, hogy nem úgy néz ki, mint a többi, hiszen a gomba roppantul egyedi szerveződésű élőlény, pl mi csak a termőtestét, a szaporítóképletét látjuk és esszük meg... Ez pedig a táptalajától és szubsztrátumaitól függően lehet teljesen eltérő is lehet... Lehet hogy a B+ és az F+ genetikai állományában tökéletesen megegyezik, csupán az egyik más összetételű táptalajon nő és ezért máshogy néz ki, pl világosabb. Másrészt bizonyos ilyen tenyésztett változatok a felturbózott szelekciós hatások miatt némileg módosult genetikai állományt alakítanak ki egy idő elteltével, de ez gombáknál teljesen természetes (eleve egy idő után megfelelő beavatkozások nélkül a termesztett telep elmorfolódik és használhatatlan lesz)... Remélem segítettemgy kicsit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sőt, nem variánsai, mert egy ismerősöm elmondása szerint nem is nagyon beszélnek variánsokról gombataxonómiában, hanem inkább fantázianevek a különböző szubsztrátokkal máshogy kezelt/gondozott gombáknak, amik valamilyen szinten eltérnek egymástól. Természetesen a fő irányvonal biztos a hatóanyag mennyisége. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó Hopax......végül is igazad van...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév, annak sok alfaja létezik,változata,variánsa stb..... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A P. Cubensis nem törzsnév, hanem teljesen konkrét fajnév. A listádba sorolt fajok meg a P.c. variánsai. (varietas) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyébként az szerintem vagy Thai vagy golden teacher...de nem biztos, sokszor csalóka lehet.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A Psilocybe Cubensis csak egy törzsnév, amibe rengeteg alfaj tartozik. De ezen a törzsneven kivül van még számtalan fő és alfaj, amik szintén tartalmaznak psilocybin és más pszichoaktiv anyagokat, csak esetleg más égtájon honosak, más családba tartoznak igy a termesztésük, igényeik is másak és más a hatóanyag mennyiség\kombináció... Itt van egy rövidebb faji besorolás az érdeklődők kedvéért..
Psilocybe Cubensis:
Acadian Coast Amazonian Argentina Australian & Wild prints B+ Blue Meanie Brasil Burma Cambodian Columbian Costa Rica (new) Cuba Chitwan/Nepal Dancing Tiger Elephant Gate Equador Equador 'Yosterizzii' Ereal F+ Fatass Golden Teacher Gulfcoast Hill Billy Huatla Keepers Creeper Large Fruits Lizard King Malabar Matias Romero Mazatapec Mestizo Mexican Mexican Albino Mexican "Dutch King" Mexican Palenque Mexican Tapalpa Mexican Tulum Mystery Fatass Namero Oak Ridge Orissa Penis Envy PESA PESHawaï PF Classic Plantasia Mystery Puerto Rican Redboy Rummelsdorf (from the labs of) San Bernadino (new) South African South American Stropharia Syzygy Tasmanian Texas Thai Thai Ban Hua Thanon Thai Ban Pang Ka Thai Koh Samui Thai KS T3 Thai Lipa Yai Thai Pink Buffalo KS The Star Gazer Transkei Treasure Coast US Vrigin Islands Vietnam Z-Strain
Panaeolus:
Australia Cambodian cyanescens florentine Florida Goliath Hawaï Lipa Noi "Ma Sol" Burma "Phi" Subbalteatus Ban Thurian Tropicalis Tropicalis sandose Vietnam
Psilocybe:
azurescens baeocyctis bohemica cyanescens mexicana jalisco mexicana a semilanceata (from Poland) subaeruginosa tampanensis
Gymnoplilus:
Gymnoplilus luteofolius
|
| | | | |
| | | | | | | | | | thai,pink buffalo, b+, goldenteacher amit kóstoltam, szerintem mind tuti, de a golden volt a legfaszább szerintem. A thai nekem elég ellenállónak bizonyúlt.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi mindenkinek az ötleteket, megvan A bolt :) viszont, most jöttem rá - arra amit eddig is tudtam csak nem foglalkoztam vele - hogy bazi sokféle P.C. van, thai, b+, mexico, stbstbstb, erről tudtuk valamit mondani? kinek milyen van? tapasztalotok? vagy full mindegy milyen alfajú spórát rendelek? |
| | | | |
|