|
Legfrissebb hozzászólások (1693 - 1712) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | A válasz: NEM... Rengeteg helyen le van írva a topicban, hogy nem lehet, vagyis nem ajánlatos mivel a be nem szőtt rész ki van téve a fertőzésveszélynek ,mert nincs fonál aminek az immunrendszere megvédené.. Próbálkozni lehet, hátha beszövi a terráriumban, de mindenképp elkülönítve külön dobozban... |
| | | | |
| | | | | | | | | | amanita mi egy kb 1x1 cm-es részből oltottunk be 18 poharat neked elméletileg 0,5x0,5 cm-nyi spóra elég kell legyen 6 pohárhoz, csak keverd/rázd össze jól, hogy jusson mindenhova spóra, vagy úgy jársz mint én
eMa9net ha 2 és fél hét alatt nem kezdett el nőni a többi helyen akkor szerintem már nem is fog, azért remélem az-az egy körbe szövi! de tegyük fel nem, és mondjuk csak a felét szövi be és megáll, akkor is át lehet ültetni termődobozba? valaki csinált már ilyet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | még azt kérdezném,h egy printből hány poharat lehet beoltani? szóval amikor bele kaparpm a vízbe h majd a fecskendőbe szurizhassam,és tegyük fel van hat poharam,akkor az egészet lekaparjam,vagy az sok??:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | van rá esély ... nálam sem mindig indul el mind a 4 helyen egyszerre, lehet h később máshol is megjelenik, vagy az az egy terjed szét az egész üvegre :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | oksa köszi, lenne még egy kérdésem: az összes sütit már majdnem teljesen benőtte a mici, viszont van egy pár (amiket ugyanúgy 4 helyen oltottam be mint a többit) de csak 1 oltási helyen kezdett fejlődni, ezekben úgy 3x3 cm-es részen van most, szóval eléggé le vannak maradva a többihez képest. a kérdés az, van-e ezeknek a sütiknek esélye hogy idővel teljesen behálózza? vagy ne is számitsak rá? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kimerült - letermett sütikre nem nagyon van megoldás... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kis Teki Terrarisztikai Szakkereskedés
Cím: Budapest, VII. ker. Dohány utca 3. (A Deák tér és az Astoria között, a zsinagógával szemben) Telefon: 269-66-18
Itt van 2 ill. 5 literes kiszerelésben vermikulit... |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok több helyről hallottam h a letermett sütit újból fel lehet használni, érdekelne h ki mit tud erről!hányszor,meg h kell e még plusz spórát fecskendezni bele sötöbö. és ha vknek akad feleslege vermikulitja szívesen segítenék neki elhasználni,elég sürgős lenne.. eddig csak perlitet vettem,mert a vermit óriáshatalmas adagban találtam csak.. várom a segítséget,mindkét témával kapcs.köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a tippeket! Nem is tudtam h gazdaboltokban kaphatók spórák, de meg fogom nézni.
tester:
Én mindenképpen spórákkal szeretnék "szenvedni", csak nem tudom hogy mi az ami honos pl hazánkban, és indoor is megteremne. Lehetne szerintetek például rókagombát, vagy más vadon termő gombát hasonló sütis vagy casinges módszerrel termeszteni? Persze ha lehetne is, még mindig ott a probléma, hogy ilyen spórát nem kapok sehol, klónozni meg nagyon nehéz a fertőzésveszély miatt. Btw, van itt valaki aki már klónozott sikeresen? Petri csészéket már beszereztem, de még nem ástam bele magam elég mélyen a dologba h belekezdjek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | vogue, shroomy:
tudtommal azert nem ajanlatos kozvetlenul a terrarium perlitjere rakni mert igy kozvetlenul erintkezhet fertozesekkel is, de ha emiatt aggodsz, csinald ugy mint shroomy kepen is latszik, egy alufoliadarabra onthetsz perlitet (inkabb vermit mert jobb a viztartasa) es erre rakhatod a sutit.
sutiket amugy mindenkepp erdemes valamilyen vizpotlassal ellatni, es elmeletileg a 95-100 %os paratartalom is csak a sutik miatt kell kiszaradas megakadalyozasa vegett. Termotestek fejleszetesenel elonyosebb az ennel alacsonyabb paratartalom. lasd a casingnel, ahol a (az egyszeruseg kedveert) mar beszott suti egy nedves taptalaj vagy csak takaroreteg alatt van, ami megvedi a kiszaradastol es a termotestek kifejlodesehez szukseges anyagokat is tartalmazza. Ebben az esetben mar elonyosebb ha a takaroreteg felett nem 90-100%os a paratartalom.
mi van etkezesi gombakkal? lenyomatot akarsz venni egyrol es tovabb termeszteni? ha nem akarsz a sporakkal szenvedni, amit amugy tobb helyrol rendelhetsz is, hungaryban is, sok felet, akkor klonozni probald meg. ha megvan a megfelelo klonalany tord kette, vagj ki a szar also, vagy kozvetlenul a kalap alatti reszebol egy kis darabkat es azt rakhatod pl: -rizs/rozs/buza/tudodmit: gabonara (sterilre persze) -kartonpapirra(sterilre) itt egy jo link http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Number=2726491&page=2&view=colla psed&sb=5&o=&fpart=1 meg ilyesmi
de lehet h nem!:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Étkezési célú gombatermesztésre sztem a legjobbak a gazdaboltban kapható, vagy netről rendelhető spórák. Én is termesztek csiperkét és laskát. Egyszerű, csak nem szabad, hogy kiszárajon. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én igazság szerint azért nem raktam még rá a perlitre, mert proxidos vízzel spricceltem a nedvességet pótlandó (ill h ne telepedjen meg rajta semmi baci) és ez nem biztos h jót tenne a gombáknak. Viszont érdekes dolgot vettem észre: Az első és a második flush gombái között marha nagy különbségek vannak. Tisztára mintha nem is ugyanaz a fajta lenne, ez mitől lehet? Feltöltöttem ide pár képet, hasonlítsátok össze: http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms
Más kérdés: nem tud vki étkezési célra termeszthető gombából steril spóralenyomatot? Külföldi oldalakon néztem, és csak agaros módszerrel működővel dolgoznak, az nekem meg túl bonyolult lenne még szerintem. De mivel tovább szeretném folytatni a termesztést, azok a fajták azért nagyobb mennyiségben fogynának a vasárnapi ebédnél :-)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szasztok,
lassan a termődoboz berendzésnél járok én is (még kb 1 hét) és lenne 1-2 dolog ami nem áll össze annak ellenére hogy olvastam valahol, hogy nem szabad a sütiket közvetlenül perlitre rakni, itt sokan ezt ajánljátok, akkor ettől nem lehet semmi baja? más: ha közvetlen perlitre rakom őket, egyből "átültetésnél", az tud annyi vizet adni nekik plusszba, mintha dunk and rolloztam volna? esetleg dunkolás és aztán perlitre? vagy ez már túl sok nekik?
sry a sok hülye kédésért de szeretnék minnél többet kicsafarni a sütikből :), és főleg nem akarom elcseszni, ha már eddig ennyire jól haladtam |
| | | | |
| | | | | | | | | | Általában az ilyen torzulások a magas Co2 szint (széndioxid) miatt szoktak keletkezni, lehet keveset szellőztetsz! Egyébként a nedves perlitre rakni a sütiket nyereséges lehet ,sokkal több és nagyobb egyedeket hoz, mint ha nem érintkezne vele...a gombák fejlődése rengeteg vizet von el a teleptől (példa erre hogy a gomba 80-90%-a viz, tehát egy 20grammos gombából száradás után max 2-3grammos lesz, igy el lehet képzelni ,hogy mennyi vizet veszit a telep 1-2 flush után), de a perlitre rakva ezt a vizet tudja pótolni... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem, egyelőre még nincsenek közvetlenül a perlitre rakva, mert mikor láttam valami kezdeményt úgy döntöttem kap még egy kis időt. Most a másik 3 sütiből kettőn már nőnek a ciciák, de 1-2 db összesen. Lehetséges h alacsony a páratartalom, bár 2-3 ujjnyi nedves perlit van benne. Itt egy kép a monsztre gombáról :-) http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Shrooms Érdekes h kicsit torz, nem hasonlít az első flushos példányokra.. Vmi mutáció lehet, vagy csak a süti alatt szűk helyen volt és ezért deformálódott? (ígérem ma már több hülyeséget nem kérdezek :)) |
| | | | |
| | | | | | | | | | akkor most vegulis raraktad egy reteg nedves vermire? ha a suti aljabol no ki a gombi az valszinuleg azt jelenti hogy alacsony a paratartalom a dobozodban. az enyemben is. neked milyen vastagon all a perlit a doboz aljan? 1so flushrol hany g lett szarazon? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Úgy néz ki végre megnyugodhatok :) Ugyan nagyon lassan, de nőtt egy gigantikus méretű gombim, meg a többi sütin is van 1-2 kezdemény. Ha nem is sok, de legalább élnek! Viszont amit leszedtem, az teljesen a süti aljából nőtt ki, és a vermikulit bele volt ragadva a szárába(roll miatt). Próbáltam eltávolítani, de maradt még rajta. Szerintetek érdemes vele vesződni, vagy egy két darabkától nem fordul fel az ember? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nézd végig a körülményeket...hőmérséklet 21-26 celsius között...páratartalom 70-100% között, fény legalább napi minimum 4 óra ,de nem közvetlen napsütés...napi minimum 2-3alkalmi oxigénbevitel (szellőztetéssel!!)...ha ezek a feltételek mind megvannak és még úgysem akar fejlődni akkor a sütiben van a hiba...a nedves perlitre rakni jó ötlet ,sokszor segít, felszív a perlitből nedvességet a mici így növésre serkenti...good luck |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester:
Lehet h megpróbálom a perlitre rakni őket, de nemhinném h a nedvesség hiánya a baj. Párás rendesen, még mindig tiszta gomba illata van, de már lassan egy hét tellt el a dunk/roll óta, több mint 2 hét az első flush óta és még mindig semmi :( Najo, az egyik sütin nő 1 (azaz egyetlen) darab szép gombi, és ennyi.. Egyszerűen nem értem, ha egyszer már termett mitől állhat így meg?!?
A szárított gomba (ha tényleg jól ki van szárítva) állítólag eláll évekig, de egy évig biztosan. Annyi idő alatt meg csak csinálsz egy gombapaprikást ;) |
| | | | |
|