|
Legfrissebb hozzászólások (1713 - 1812) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | sziasztok az után érdeklödnék hogy a kész száritott gomba menyi ideig áll el szobahőmérsékleten!???Lécci valaki irja meg!Köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | hol lehet olcsón kölest kapni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehet hogy a 2.5 decis poharakba nem olyan jo az oxigén ellátás ezért nem indulbe vagy kevés viz van benne nézd meg ha sok a viz akkor szellöztesd ki öket valami steril helyen ha kevés akkor potold én patikába kaphato tisztitot vizet használok. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Még mindig nem kezdődött el a 2,5 decis poharakban semmi, a fél literesekben már a második beoltás után szépen nő a micélium, igaz a hőmérséklet csak 21 fok de szövi rendesen :D viszont ezek a 2,5 decisek február 15.én lettek egyszer beoltva utána 25.én megint, de semmi jele a micinek :S :( vannak lyukak is meg minden, egyedül a hőmérséklet nem fasza , de hát ha a fél literes poharaknak jó akkor a 2,5 deciseknek mér nem? :D:D:D Most vehet új pohárkészletet nagyfater ... :)
na minden jót
béke. ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | shroomy : asszem te vagy az akivel egyszerre inditottunk egy sutit (vagy nem)
probald ki hogy mi lesz ha rateszed egy reteg nedves vermikulitra, vagy kozvetlenul a nedves perlitre, ha ilyen tek-et hasznalsz. nekem ez segitett.
amugy nalam feb19.-en volt az 1. flush szurete
feb27.-en egy napos aztatas meg (roll nelkul) utan kerult a terrariumba. (kozben azt a 6-7 napot a hutoben veszelte at egy dobozban)
mar4.-en primordia kezdemenyek mar vannak, holnapra talan pinek is lesznek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az vajon mitől lehet, hogy már több mint két hét tellt el az első flush óta, és semmi jelét nem adja a süti h újra teremne. Pedig kb 4 napja dunk and rolloztam is, hátha segít, de még mindig semmi. Amúgy a dobozban gomba illat van, nem büdös, viszont a "'roll" miatt most nem látom h milyen a sütik felszíne, h fertőzött-e vagy sem. Azthiszem adok még egy hetet nekik, aztán kuka ha nem történik változás. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tiszta mikrobiológia, alkoholos égetés, autokláv, inkubálás, annyi különbséggel, hogy mi savanyítottuk a tápagart így biztosítva a gombák dominanciáját. Én muscariaval fogok próbálkozni, de szerintem halott ügy, nem tudok őszt csinálni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | marky: ha csak egy-ket sutid van felteheted oket a monitor tetejere mint en is tettem vagy mas egyebb meleg helyre, egy dobozba.
ha tobb, akkor az itt talalhato kepekbol hamar rajosz. http://www.fungifun.org/English/Pftek#a5
eMa9net:
ha teljesen zart, legzonyilas nelkuli befottesuvegekrol van szo akkor lehet hogy a levego hiany miatt, ha nem akor nemtudom, de engem is erdekelne.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | emagen vmi mohojojo gombákat termesztöl :D
nanekem az lenne még a sokadig kérdésem, h a höfokot ti hogyan tuggyátok adagolni? szal a lakásban azért nincs 27-8 fok, és vhogy elökéne teremteni :\ |
| | | | |
| | | | | | | | | | vajon a 2,5 decis poharakban miért nem nő a micélium? fél literesekbe meg miért kezdett el nőni? :D:D a körülmények ugyanazok mindegyiknél...
peace... |
| | | | |
| | | | | | | | | | EZAZZZZZ!!!!! 5. nap és már elkezdtek nőni a skacok :D csak 2 pohár fulladt be, úgy néz ki azokban túl sok a viz, olyan mintha beposhadt volna vagy mi fene, de van amelyikben már a negyed poharat behálózta, és full fehér (kopp-kopp), nem tűnnek fertőzöttnek. bazi bódog vagyok ;) mennyi is a micélium teljes kifejlődése 4 hét körül? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köles-zabos sütit hogy készítitek? Víz meg a gabona és ennyi vagy tesztek még hozzá valamit? Arányok? Áztatjátok előtte vízben vagy rögtön pohár és kukta? |
| | | | |
| | | | | | | | | | SZerencsére 1 hónaPJA nincs szükségünk vermire mivel van köles vagy zab ami 4 nap alatt kész a süti és ha erös a fonás a straw tek 4 nap alatt kész..A mag elég flesss 300ft 20 süti=aggya :D béke |
| | | | |
| | | | | | | | | | ma kétnapos nem tudom ki-e fognak nöni vermikulit nem volt agyag granulátum ezt raktam majd meg látjuk.Hol lehet vermit szerezni?halom lehet nl-böl szerezni gomba spora fecsit az ilyen meg rendelésbe én nem bizom van valakinek tapasztalata rendelésröl?ja gomba spora 7 év papir közt menyi esélye van?hiább steril minden ha a spora nem ...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sámán
Köszönöm, szike jó 5let, legközelebb biztos azzal csinálom. Korábban azt olvastam le kell törni őket úgy a jó, de nagyon össze kellett hozzá taperolnom a sütiket sajnos. A szüret után lett csak ilyen, előtte tuti fertőzés mentes volt. Csak félek hogy megsérült és ott telepedett meg vmi aminek nem kellett volna. Azért még bízom benne hogy megindul a második flush is hamarosan, már egy hete szüreteltem kb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | eMa9net: Általábban 3-20 nap alatt kell megjelennie a micéliumnak. Legtöbb esetben 6-7ik napon már jelen van a micélium. 27 fok az inkubátor hőmérséklet.
Soproni: A köles működhet 20/80 % arányban.
Vogue: Elsőre is sikerülhet. Sterilen kell dolgozni az nagyon fontos.
shroomy: Szikével vág el a gomba szárát. Szüret után lett ilyen színe? Mert ha igen akkor az csak a hatóanyag oxidálok a sütin. Ha megfogod a sütit akkor befog kékülni
|
| | | | |
| | | | | | | | | | én is azt mondom valami penész/fertőzés, csakmert ugye halványsárga és sötétkék szinek még esetenként elfogadhatóak, de ez kajak züd :( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Amennyire tudom Soproninak és nekem is sikerült elsőre, szóval hajrá! Viszont aggódom a sütik miatt. Az első szüret óta nagyon gyanúsak. Feltöltöttem pár képet, az utolsó 4 képen ez szerintetek is penész? http://picasaweb.google.hu/shroomy00/Gombik Ha vki biztosan tudja szóljon plz, mert akor iktatom őket a kukába :-( |
| | | | |
| | | | | | | | | | Na, poharak kifőzve, beoltva, szurkoljatok hogy legyen valami :), remélem azért 18 adagból lelegalább egy párban fejlődik fertőzésmentes micélium, mellesleg volt már olyan hogy valakinek elsőre sikerült? csak hogy mennyire reménykedhetek? :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | most csinálom az elsö telepem ez ugy néz ki hogy kb 7-8 éves spora le nyomatbol ill vermikulit helyet anyag granulátum van a többi dolog meg egyezik az álltalába irtakal szerintetek van esélye ki nöni? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kipróbálok valamit. Kölest kevertem vermivel a levegőellátást elősegítendő, 3* kifőztem és száraz de nem régi spótával oltottam be. Meglátjuk mi lesz. Vélemény? működhet? |
| | | | |
| | | | | | | | | | cáócsáó a film címe: Mushroom growing made easy |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hogyan lehet úgy leszüretelni a termést, hogy ne nagyon fogdossa az ember össze, meg nyomkodja a sütiket? Nekem nagyon "csúnyán" néznek ki, ráadásul nem csak a kék zúzódás, hanem egy helyen ahol letörtem a tönköt pl mintha pici penész folt jelent volna meg :-/ De nehéz volt leszedni őket, elég ragaszkodóak voltak és muszáj volt megfognom a sütiket két ujjal. |
| | | | |
| | | | | | | | | | nem tudjátok mi volt annak a filmnek a címe ahol bemutatták lépésről lépésre a termesztés menetét? Két év alatt majdnem mindendt elfelejtettem:) |
| | | | |
| | | | | | | | | | még nem termesztettem sose, de az elhangzottak alapján 5 nap alatt ne várj sokat, próbáljatok meg bedurrantani kicsit mert a micélium fejlődéshez asszem kicsit magasabb hő kell (26-29) |
| | | | |
| | | | | | | | | | 5 napja oltott be haverom 9 poharat, nem kevés spórával, de valahogy nem akar történni semmi, nem kezdett el növekedni a micélium. :( http://www.fsre.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=52 Erről a fajtáról lenne szó. 5 nap után már mindig elkezdte beszőni de most semmi, egyik pohárnál sem ... Szerintetek mi lehet a probléma,esetleg beoltsa újra, vagy ezeket már ki kellene dobni?
kössz a válaszokat.
peace ... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jól jönnek a biológusok a Daath-családban! Respect Hopax & mahadeva! :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | huh kösz az épitő jellegű hozzászólásokat, de nem igazán biológiai órára számitottam.... :D bár ezekkel a dolgokkal tisztába lenni a kérdésem arra irányult, hogy esetleg melyik "fantázia nevű" P. c. -nek jobb a hatóanyag/súly aránya illetve melyik - ha szabad ilyet mondani - "igénytelenebb" vagyis tágtűrésűbb a környezeti viszonyokhoz nézve, magyarul kinek melyik jött be termesztésre zabálásra na? XD |
| | | | |
| | | | | | | | | | "...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév" A fajnév azért fajnév, mert egyedi! Akkor egy kis taxonómiai gyorstalpaló: a kettős nevezéktan szerint nevezzük el a fajokat. Az első neve a nagybetűvel írandó genus (nemzetség) név, ami jelen esetben Psilocybe. Ezt követi a kisbetűvel írandó fajnév (species): cubensis vagy cyanescens stb. (mint amiket írtál alul, bár a sorrend és taxonómiai logika követhetetlen és innen-onnan van). Az alfaj és a variáns név mindig ezt követi, ha követi spp. vagy var. jelzéssel általában, és konkrétan utal egy bizonyos alfajra. Tehát olyan nincs, hogy Psilocybe cubensis Costa Rica (new) spp vagy P. cubensis var. Penis envy XD És attól még nem feltétlenül jár ki neki a varietas kategória, hogy nem úgy néz ki, mint a többi, hiszen a gomba roppantul egyedi szerveződésű élőlény, pl mi csak a termőtestét, a szaporítóképletét látjuk és esszük meg... Ez pedig a táptalajától és szubsztrátumaitól függően lehet teljesen eltérő is lehet... Lehet hogy a B+ és az F+ genetikai állományában tökéletesen megegyezik, csupán az egyik más összetételű táptalajon nő és ezért máshogy néz ki, pl világosabb. Másrészt bizonyos ilyen tenyésztett változatok a felturbózott szelekciós hatások miatt némileg módosult genetikai állományt alakítanak ki egy idő elteltével, de ez gombáknál teljesen természetes (eleve egy idő után megfelelő beavatkozások nélkül a termesztett telep elmorfolódik és használhatatlan lesz)... Remélem segítettemgy kicsit.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Sőt, nem variánsai, mert egy ismerősöm elmondása szerint nem is nagyon beszélnek variánsokról gombataxonómiában, hanem inkább fantázianevek a különböző szubsztrátokkal máshogy kezelt/gondozott gombáknak, amik valamilyen szinten eltérnek egymástól. Természetesen a fő irányvonal biztos a hatóanyag mennyisége. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jó Hopax......végül is igazad van...a lényeg annyi, hogy a P.C. nem egy egyedi gombafajnév, annak sok alfaja létezik,változata,variánsa stb..... |
| | | | |
| | | | | | | | | | A P. Cubensis nem törzsnév, hanem teljesen konkrét fajnév. A listádba sorolt fajok meg a P.c. variánsai. (varietas) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egyébként az szerintem vagy Thai vagy golden teacher...de nem biztos, sokszor csalóka lehet.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A Psilocybe Cubensis csak egy törzsnév, amibe rengeteg alfaj tartozik. De ezen a törzsneven kivül van még számtalan fő és alfaj, amik szintén tartalmaznak psilocybin és más pszichoaktiv anyagokat, csak esetleg más égtájon honosak, más családba tartoznak igy a termesztésük, igényeik is másak és más a hatóanyag mennyiség\kombináció... Itt van egy rövidebb faji besorolás az érdeklődők kedvéért..
Psilocybe Cubensis:
Acadian Coast Amazonian Argentina Australian & Wild prints B+ Blue Meanie Brasil Burma Cambodian Columbian Costa Rica (new) Cuba Chitwan/Nepal Dancing Tiger Elephant Gate Equador Equador 'Yosterizzii' Ereal F+ Fatass Golden Teacher Gulfcoast Hill Billy Huatla Keepers Creeper Large Fruits Lizard King Malabar Matias Romero Mazatapec Mestizo Mexican Mexican Albino Mexican "Dutch King" Mexican Palenque Mexican Tapalpa Mexican Tulum Mystery Fatass Namero Oak Ridge Orissa Penis Envy PESA PESHawaï PF Classic Plantasia Mystery Puerto Rican Redboy Rummelsdorf (from the labs of) San Bernadino (new) South African South American Stropharia Syzygy Tasmanian Texas Thai Thai Ban Hua Thanon Thai Ban Pang Ka Thai Koh Samui Thai KS T3 Thai Lipa Yai Thai Pink Buffalo KS The Star Gazer Transkei Treasure Coast US Vrigin Islands Vietnam Z-Strain
Panaeolus:
Australia Cambodian cyanescens florentine Florida Goliath Hawaï Lipa Noi "Ma Sol" Burma "Phi" Subbalteatus Ban Thurian Tropicalis Tropicalis sandose Vietnam
Psilocybe:
azurescens baeocyctis bohemica cyanescens mexicana jalisco mexicana a semilanceata (from Poland) subaeruginosa tampanensis
Gymnoplilus:
Gymnoplilus luteofolius
|
| | | | |
| | | | | | | | | | thai,pink buffalo, b+, goldenteacher amit kóstoltam, szerintem mind tuti, de a golden volt a legfaszább szerintem. A thai nekem elég ellenállónak bizonyúlt.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi mindenkinek az ötleteket, megvan A bolt :) viszont, most jöttem rá - arra amit eddig is tudtam csak nem foglalkoztam vele - hogy bazi sokféle P.C. van, thai, b+, mexico, stbstbstb, erről tudtuk valamit mondani? kinek milyen van? tapasztalotok? vagy full mindegy milyen alfajú spórát rendelek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vogue: Pedig ha ragaszkodsz az elhatározásodhoz, hogy te gombát fogsz termeszteni, akkor kénytelen leszel rendelni, mert egy ausztriai smart shop ahol régen árultak spórát, már csak felszereléseket árul termesztéshez (vízmelegíző, dobozok stb.) Tudtom szerint ez az egy osztrák cég volt akiktől lehetett spórát rendelni úgyhogy szerintem marad az öreg NL :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | na igen, de nem szeretnék rendelni, azért mondtam hogy kb Bécsig (állitólag ott van valamiféle bolt, csak neten nem találtam meg), odáig kimennék vonattal vagy valahogy, szóval várom az ötleteket |
| | | | |
| | | | | | | | | | latod vaze nekem legalabb sporam az van:)
en a helyedben rendelnek... ha mashonnan nem akkor az ujra indult szabad spora kor europa tol, aztan megoszthatnad velem hogy rendben megjott e mer legkozelebb en is onnan fogok.
amugy a sutim kipinesedett, miutan tobb nedves perlit kerult ala, es valoszinuleg az ido is kozrejatszott, eleg fiatal volt meg a miceleum, 3 het inkubalas utan raktam at a fruiting chamberbe, +egy nap hideg sokk, szoval kellett neki ido, mig ossze szedi magat.
mindenesetre osszeszedte, de mivel harom nap mulva elutazok majdnem egy hetre, nemtom mit tegyek. addigra valszinuleg beernek a pinek, szuretelek, beteszem egy tal vizbe, hutobe, jobb nem jut eszembe de a shroomeryn meg rakerdezek. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Uhh halljátok benyaltam a spórát... gyerek azt mondja "már odaadta valakinek" na persze.... Nem tudjátok hogy a közelben (Pest) hol lehet szerezni? Természetesen kizárólag mikrószkópi vizsgálatra érdekel... :P mondjuk Bécsig bezárólag? persze mindezt priviben mailen, ha valakinek van ötlet pls jelezze |
| | | | |
| | | | | | | | | | az valoban nem artana... mos viszont anelkulis meg tudom mondani h keves a paratartalom, meg lassan beposhad az egesz doboz. eddig nem akartam kifurkalni a terrariumot de ha nem lesz epkezlab gombam akkor a kovetkezo sutihez kifogom, es televagom perlittel. ez igy bizony nem allapot.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | tester papa, pára tartalommérő? 2000 huf és pl akármelyik praktikerben is lehet kapni, én azt mondom ezen már ne múljon - csak egy ötlet |
| | | | |
| | | | | | | | | | masodszor is befurodtem:( elosszor egy oysterrel beoltott "gyari" vermi-brf suti nem akarta beerlelni a pineket, valszinuleg a CO2 tulzott jelenlete miatt mivel egy zacsiban volt szinte teljesen lezarva az oyster meg erzekeny a CO2re
most amazon van szinten bolti sutibe, 24 oras hidegsokkos aztatas es vermis panirozas utan bekerult a hatvan literes muanyagdobozba ket ujnyi perlitre, a fedel negyedig nyitva. egy het multan sem tortent semmi, mire raebredtem hogy keves a paratartalom, ekkor atkerult egy zacsiba, sok perlittel, aztan meg vissza a dobozba 5 ujnyi perlitre. meg mindig semmi. bolyhosodni is alig.. :( na majd legkozelebb |
| | | | |
| | | | | | | | | | Háát ha nem abortoltak be várj mííg megnőőő,de nyugottan leszedheted...mi is nemrég szettük le a cicákat kb 80 g volt..::) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönet Bye! Egyébként ma jelent emg az első barna színű pin a sütin, e öröm, e bódottá! :-) Egyébként egyszerre szoktatok szüretelni? Ha az egyik kalap már jónak tűnik, kezd leválni a lemez, de mondjuk vannak kisebbek is a sütin, akkor mindet le kell szedni, vagy egyesével csak ha azok is megnőttek? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszönöm, azt hiszem megvan ami kell. Ez után újra próbálkozom és meglátjuk. Ha ráérzek menni fog. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nos az hogy 2éves a spóralenyomat az magában nem elég sem ahoz, hogy életképes legyen ,sem ahoz, hogy nem...ez sok mindentől függ..attól pl hogy milyen hőmérsékleten volt tárolva, mennyire sterilen lett levéve a kalapról, mennyi fény érte a 2év alatt...szerintem még érdemes lehet megpróbálni, végül is veszteni nem vesztesz vele semmit....készíts szuszpenziót belőle a lehető legsterilebb körülmények között, ugyanis 2év alatt bőven gyengültek a spórák élni akarási vágyai, és hagyd regenerálódni az oldatot 24órán át a fecskendőben...
Egészmagvas megoldások: Érdemes a 24órás áztatás a tokozódott baktériumok miatt, ugyanis a 1,5órás kuktázás ezeket nem öli meg, áztatás nélkül még 50% esély sincs a sikerre...áztatás után érdemes tökéletesen kiszárítani a vízarány miatt és aztán sterilizálni...az üveg aljára megy az egészmagvas gabona úgy negyedig-félig és annyi vizet kell adni hozzá, hogy éppen ellepje, de lehet egy kicsit kevesebbet is, ha nagyon félsz a fertőzéstől (minél több a víz annál jobban szaporodik a baktérium-penészgomba)..így sterilizálva a gabona szépen felszívja a vizet és megdagad az üvegben...
Flushok: Ez is bonyolult kérdés ,mert nem lehet ráhúzni egy sablont ,hogy a pf-tekek X ,az egészmagvas cake-k Y alkalommal teremnek...ez is sok mindentől függ...leginkább a süti adottságaitól, tápanyag és nedvességtartalom illetve azok aránya, a telep ereje stb..vannak sütik amik 3X is alig akarnak teremni ,de vannak olyanok is amik akár 6-8flush-t is kihoznak magukból ,persze fokozatos termésmennyiséghanyatlással (nehéz szó)..minél jobban eltalálod a megfelelő arányt a táptalaj készítésekor annál nagyobb az esély a sorozatos flushokra...egyébként vannak módszerek erőltetett termésre, ilyen a már leírt dunk-and-roll módszer sokkolással vegyítve(vizbe be aztán 24órás áztatás hűtőben), ha ezt megcsináltad és már ez is kevés rálehet közvetlenül rakni a nedves perlitre, hogy vizet szívjon fel a fonál...ez 80%-ban segíthet még 1-2flush erejéig..de hogy mégis némiképp kielégítő választ adjak a kérdésre átlagosan 4-6flushra lehet számítani ,1-1flush között azonban eltelhet 1hét is ,mig ujra pinnel, rendszerint inkább akkor ha a hőmérséklet nem a legmegfelelőbb.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, rozsos módserrel kísérletezek, de mindig kudarcot vallottam. Kérdésem az lenne, hogy:
1. 0,5l-es befőttes üvegben főzve mennyi rozst és mennyi vizet kell kevernem?
2. Mennyi ideig főzzem? Nem főhet szét teljessen? (alább kaptam már egy tanácsot, hogy áztassam be egy napra aztán szárítsam ki a betokosodott bacik miatt és úgy főzzem ki)
Belinkelem ide újra ezt a videót, pusztán azért, hogy kéznél legyen és ne keljen sokat keresni azoknak akik most kezdik és azt sem tudják hogyan álljanak neki. Párszor már megjelent ezen az oldalon, de nekem sokat segített a vermis módszerrel kapcsolatban. http://video.google.com/videoplay?docid=3286686859329905674&q=mushroom+growing+mad e+easy&total=5&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0 |
| | | | |
| | | | | | | | | | Bye, köszi a válaszokat. Igyekszem olyat kérdezni csak ami se a leírásokban, se a fórumon nem szerepel, de tényleg sok az anyag, ésnéha kell egy kis megerősítés :)
Azt pl meg tudná valaki mondani, mennyi egy pftek-es sütinek az átlagos életciklusa? Hány flush után szárad ki annyira, hogy ki kell dobni? Csak mert úgy szeretném beoltani a következő adagot, mielőtt ezek "leérnek", ha minden jól megy. |
| | | | |
| | | | | | | | | | és Bye egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes lehet?
amúgy kössz a leirást, tudom hogy fennt voltak már ezek a dolgok de 4K hszből elég nehéz megtalálni azt a 2 mondatot ami nekem kéne |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az erjedő illetve alkoholos szagok nagyon nem utalnak jóra..ezek a szagok mindig a fertőzés jelei, a baktériumok jelenlétét jelzik nekünk, halandó embereknek..az alkoholos szag általában baktérium és más lebontó organizmusoktól származnak, többnyire egészmagvas sütikben fordulnak elő, míg a vermikulitos sütikben a penészgombák a jellemzőbbek amiknek szúros, kesernyés undorító szaguk van.. Ha fertőzésmentes egy süti ott mást nem lehet érezni, csak a tömény édeskés gombaszagot, ami lehet kicsit csípős...ha több ilyen sütid van és hajlandó vagy feláldozni egyet a biztonság oltárán vágd az egyiket ketté és győződj meg róla, hogy nincs fertőzés...előfordulhat, hogy a süti belsejében van a fertőzés, és csak idővel bukkanna a felszínre.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv!
Kivettem a sütiket a poharakból átraktam a terráriumba de még mindig érdekel h miért van olyan szaguk mintha valami erjedne :D elég émelítő ez a szag , nem is tudom mihez hasonlíthatom , kb olyan mint a rumos meggy :D:D terráriumba 94% páratartalom és 24,3 fok. de ez a szag ez elég gáz :D
Ha valaki tud valami okosat az írjon pls :)
béke... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Már egy ideje csak olvasgatom a forumot, de nem igazán szólok hozzá, mert nem sok értelmét találom, ám most mégis úgy gondoltam jól jön egy kis segítség pár embernek (pedig a kérdések zöme mind megtalálható a fórumon illetve a http://www.shroomery.org weboldalon) Vogue: Az az áztatás ahogy te nevezed az a "dunkolás".... Sima vagy desztillált ill. ioncserélt vizbe mártják a készre szőtt sütit ,majd hűtőbe rakva áztatják 6-12-vagy 24órán keresztül..ez segít beindítani a pinnelést, illetve 2-3flush után mikor már kimerült a vízkészlete a telepnek ez még ad egy - két végső lehetőséget a vízpótlás révén. Szétázni végképp nem ázik szét, még kézzel is igen kemény meló lenne egy készre szőtt sütit szétszedni! Van egy másik változata is ,mikor áztatás után száraz vermikulitba forgatják a sütit, talán ez a verzió némiképp célravezetőbb. Casingról...PF-tek a sima viz+vermikulit+biorizsliszt keverékéből készült táptalaj amit beoltanak gombakultúrával..kezdőknek ez az ajánlatos, mivel itt kevesebb a termőtestképzési fázisnál előforduló fertőzések előfordulási veszélye...ezen felül még számos talajkombináció ismeretes pl. rozs,búza egészben vagy őrölve összekeverve vermikulittal esetleg kókuszrosttal stb...ezeket a sütiket nem törik szét....a casingnál a sütit széttörik steril körülmények között és nedves vermikulitrétegre helyezik a darabokat, majd az egészet befedik egy réteg táptalajjal ami lehet kókuszrost,trágya,búza,árpa,biobuláta stb...a lényege hogy tápanyagot,nedvességet és védelmet nyújt a telepnek, ám hátránya ,hogy könnyen elfertőződik, előnye hogy 2-3szor annyi fog teremni róla, ám sokkal több odafigyelést igényel ez az eljárás. Lentebb kérdezték, hogy 5nap alatt van e változás...nos a válasz NEM...a kész sütinek 1-2 ,de rosszabb körülmények között akár 3hét is kell ,hogy pinneljen, ez függ a hőmérséklettől ,páratartalomtól és a süti adottságaitól (víz,tápanyagtartalom stb.) Ha végképp nem indul meg a pinnelés segíthet a már fent említett dunk vagy a dunk and roll módszer... Kérdés volt még, hogy elég e a 80%-os páratartalom..nos a psilocybe cubensis legtöbb fajtájánál elég kell ,hogy legyen...nem kell ragaszkodni mindenáron a 100%-os páratartalomhoz, ha a terrárium fala szemmel láthatóan párásodik az már elég...egyébként kétlem, hogy perlites megoldással kevés lehet a pára (2-3centi vastag perlitréteg jól meglocsolva a doboz alján ontja a vizet magából)..esetleg a párán még lehet segíteni a lentebb emlegetett aquváriumlevegőztetős megoldással is, ami némiképp 5-10%-al növeli a páratartalmat..
Béka.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | jaaa értem, akkor maradok a PF TEK-nél, viszont egy dolgot nem vágok benne, youtube-on van egy "let's grow mushroom" nevű videósorozat és abban a csávesz amikor kiszedi a sütiket a befőttesüvegekből, berakja őket 1 napra vizbe. Az mire jó? nem áznak szét?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Vogue:
A vermi+rizslisztes módszer az az ún "PF tek", ezeket a sütiket kell a perlitre rakni. A zabos trágyás stb módszer pedig casingelés, kicisi más mint az előző. Szerintem csináld azzal amit olvastál, aztán ha úgy sikerül és több termést szeretnél lehet próbálkozni a casingeléssel is.
Apropo: 5 napja vannak perliten a sütijeim, kellene már vmit cisnálniuk? Sok változást nem észlelek rajtuk.. A hőmérséklet már viszonylag stabil, de a páratartalmat a mérő szerint nem tudom 80% fölé tornászni. Lehetséges h téved? mert a doboz falán van párásság végülis, csak nem annyi h lecsöpögjön. Töltenék fel képet is ha tudnám hova.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | ajajj gáz van, szerintetek egy közel 2 éves spóra lenyomat még életképes???
Pshyfarmer, nem vágom Te perlitre rárakod a micéliumos zabot arra meg trágya? nem gáz az neki hogy a perlittel érintkezik? meg hogy-hogy zab és nem rizsliszt-vermi keveréke? hálás lennék egy kicsi hosszabb hosszabb magyarázatért. ty |
| | | | |
| | | | | | | | | | Az a cím engem is érdekelne. Köszönöm előre is. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vogue! Ha a süttyő beszerzéséröl tudnál dobni egy mélt azt megköszönném vagy msn vagy vmi ijesmi, mert énis mostanában szeretnék nekilátni a kertészkedésnek :) elöre is kösszenet és sok sikert! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nahh..
Felül: lótágya kb 2 centi középen: a micéliummal beszött zabszemek kb 250 ml alul PERLIT(vermi helyett)kb 2centis
békee |
| | | | |
| | | | | | | | | | hy megint én a vermikulitos rész sztornó, megvan honnan lehet szerezni belföldön is, hála égnek
pszfarmer mi ez a mix amit csinálsz? rétegekben perlit, zab, trágya és erre küldöd fel a sütiket? mindet beáztatod vagy csak a perlit réteget? és milyen vastagok a rétegek? kb ennyi mára :D, sry de szeretnék tisztában lenni minden lehetőséggel |
| | | | |
| | | | | | | | | | ÁÁÁÁ hihetetlen, eddigi GT legjobb casingunk: alulra:perlit középre:zab felülre trágya...fullos!!! mindenhonnan nőő kb :D:D:D vettem is gyorsan 8 kiló zabot :P |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor lehet tegnap azért voltam ennyire késsz???? Pedig alig ettem 6-8 kalapot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szevasztok népek!
Pár napja találtam rá a erre az oldalra, hát mit mondjak nagy gratula a szerkesztőknek/kitalálóknak stb, tényleg jó nagyon a lap.
Viszont szeretnék kis infót kérni termesztésről, olvastam a kb 20 oldalas ismertetőt (ja full kezdő lennék) és abban a rizsliszthez vermikulitot ir, de kieg-jében olvastam hogy Mo.-n szinte lehetetlen beszerezni. Na már most én nem szeretnék külföldről rendelni, van valami alternativája a vermikulitnak? ti miből csináljátok a tápanyagtalajt? Más: olvastam a "terráriumos-önszellőztetős-ultrahangos párologtatós" és a "perlites-vödrös" módszerről is, a perlites a maga egyszerűségében tényleg jobban, de minimum úgy működik mint a másik? (amit nem vágok pl hogy szabályozod benne a páratartalmat?)
Remélem nem kaptok hülyét a "lerágott csont" kérdéseimtől, de nekem ez mnind újdonság, előre is thx a válaszokért. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Soproni inkább örülj neki, hogy a következő flush még erősebb lesz! ;) |
| | | | |
| | | | | | | | | | gyerekek köszönöm, köszönöm, köszönöm. Kicsit bassza a csőröm, hogy kétt flush lement, és teljesen kinyílva!!! Marha vagyok, hogy nem kérdeztem rá előbb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Aloha!
Ezt csak megerősíteni tudom ;)
"The secret to potent mushrooms is in their age when picked." Akkor a legerősebb tudomásom szerint mikor a gallér felreped. |
| | | | |
| | | | | | | | | | soproni:
"The secret to potent mushrooms is in their age when picked. It has been scientifically proven that the small immature specimens are significantly more potent than the larger mature specimens. Over half of the small primordia that first form will abort (cease growing, convolute and deform). Pick these before their heads turn black. A pointed knife blade works well for removing these high potency primodia. These are among the most potent. The abortive mushrooms are also high potency. Harvest them when they are young and before their heads turn black. When the fruitbodies are normal, harvest them before the veil under the cap breaks. The mushrooms will be smaller and their heads will be roundish. It is important to note that the mushroom cakes pictured in this book are all mostly well matured. While these mature specimens are beautiful and perfect, they are not as potent as the diminutive specimens. The mature specimens are good for spore collecting and showcasing but are weak in psychedelic potency."
|
| | | | |
| | | | | | | | | | En is ugyanigy perlites dobozzal nyomom csak lyukak nelkul, a paratartalomrol sajnos fogalmam sincs. a homerseklet nekem is detto bar eleinte 18ig is lement, 3 napja van bent kemeny egy darab vermi/brf suti amazonnal beszove. hat nem nagyon sieti el, azt a par szem vermit ami dunk and roll utan raragadt meg mindig nem szotte be rendesen. a gombidnak szerintem meg se kottyant az a par ora napfeny.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Tegnap beraktam a kész poharaimat a növesztő dobozomba. Érdekes tapasztalat: 5 pohárból 2-t alufóliával fedtem, tehát ebbe csak a benne lévő oxigént használhatta a mici, 3at pedig tyvekkel takartam le beoltás után. Amelyiken tyvek volt legalább egy héttel hamarabb befonta, gondolom a több oxigén miatt. És mindegyiknek igen fincsi gombi illata volt mikor kiszedtem a poharakból :)
A parám most a következő: Egyrészt a perlites műanyag dobozban max 85%os páratartalmat érek el. Ez kevés? Vagy még éppen működhet? Most próbálkozom azzal, hogy leragasztottam pár lyukat a dobozon, hátha segít.. A másik (és nagyobb) problémám a hőmérséklet. 21 és 24 közt ingadozik, de nem nagyon tudom állandósítani. Nagyobb gond viszont, hogy ma olyan helyen hagytam reggel a dobozt (én idióta), ahol rásütött a nap délelőtt órákon át. Mivel nem voltam otthon nem tudom mennyire melegedhetett fel, de szerintetek van esélye, hogy túlélték? Látszani még semmi nem látszik rajtuk, de nagyon remélem hogy ezek a mexikói fajta csiperkék strapabíróak..
Kérem a nagy tapasztalatú termelők ha tudnak nyugtassanak meg pár szóval, nagyon aggódom a kis csemetékért!
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Az édeskés szag nempara, főleg ha nincs rajta penészfolt :). Ha kiszeded a pohárból a sütit, és gomba illata lesz akkor nem kell aggódnod. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv all!
Kérdésem az lenne h ha a poharak ilyen édeskés szagot árasztanak , az para vagy nem?Rendesen szövi be a fehér cucc :D Semmi elszíneződés nincs, egyenlőre. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A saját kreativitásomból fakadt, mint az általad említett mondat :) Amógy arra próbáltam utalni, hogy ahol macska van, ott macskaszőr is van, méghozzá mindenhol... A sterilitás miatt okoz gondot. Még egy kérdés: Hogyan áljak neki a rozsos módszernek, abba eddig mindig beletört a bicskám. Lassan csak kanállal tudok enni. |
| | | | |
| | | | | | | | | | "En igy csinálom, még egy sütit sem vesztettem (illetve egyet de azt hülyeségből, spórás lett az érett kalaptól én meg kidobtam) pedig macskám van."
Ez a mondat nagyon jo :)))
Ezt a vizes szuros szelloztetesmodszert olvastad valahol(hol?) vagy te talaltad ki? van a terrariumon kimeneti nyilas es ha van akkor hol?
Liquid culture-el probalkozott mar valaki sikerrel? Nekem az elso nem jott ossze, mezes mikros tek, egy darabig mukodott, a micidarab szepen kibolyhosodott, kb egy hetig mintha uszkaltak is volna bolyhok. Aztan a cukor leult az uveg aljara, mivel nem kevergettem, igy ott gondolom surubb trutyiban mar nem ment neki a virgonckodas. kb ketto ketesfelfel het utan kibontottam, poshadt volt, discardoltam.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Én igy csinálom, még egy sütit sem vesztettem (illetve egyet de azt hülyeségből, spórás lett az érett kalaptól én meg kidobtam) pedig macskám van.
MÁS Van különbség hatásban attól függően, hogy mennyire hagyom kinyílni a termőtestet? Csak mert az első flush fogyasztásánál kicsit talán előbb leszedtem a témát. Jó volt, de csak kellemes jó érzést biztosított vizualizáció, röhögőgörcs semmi. Viszont egy nagyon kedves barátom még növekedési fázisban kiválasztott magának 3 nagynak igérkező kalapot (15-20cm lett mindegyik) ő azt ette, én kb a háromszorosát a többiből. Az övét fönt hagytam tovább. Ő annyira késszen lett, hogy fojton azt kérdezgette, hogy létezik e, én meg csak az alap jókedvet tapasztaltam. Ezért kérdem, hogy a korai szedés jelent e minőségbeli romlást vagy javulást? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester igen ilyesmi, ez elég jónak néz ki köszi.
Soproni jól hangzik a dolog! |
| | | | |
| | | | | | | | | | akváriumi levegőztetőt egy lukon vezetem be a dobozba, amiben van egy pohár víz. Egy porlasztóval megtámogatva beleteszem, kis hidrogén peroxid és késsz a szűrt levegő.
Amúgy rájöttem a feketedés okára: rászóródtak a spórák :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok!Ha valaki tudna egy mailt küldeni a spórák baszerzési forrásával kapcsolatban sokat segitene .Most szeretnék belevágni a gombászatba:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | sztem óvatos legyezgetés eséjesebb.. viszont, ha vki hozzájut spórához vennék belöle.. illetve vmijen beszerzési moccer javaslatát szivesen olvasnám :\ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali! Szerintetek egy nagy padláson egy kitisztított ládában létrehozott villanykörtés/párologtatós rendszerben léve dobozos megoldás mennyire jó a kész sütiknek? Leginkább a szellőztetés a para, mert a padlás ugye poros kitakarítani esélytelen. Pára meg hőmérsékletet meg tudnám oldani, de a szellőztetést kéne vagy automatizálni úgy, hogy szűri a levegőt és ez nem k*rva macerás, vagy naponta legyezgetem.
Ötlet, vélemény? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Uhhh elfelejtettem megkérdezni régen már irtátok de nem vágom hol lécci aggyatok infót: a kölest kell rázni?????????(fontos) köszi puszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csumi! Volt hogy a bekevert táptalajt beleraktuk pohárba és rá 3rom nappal sterilizátuk ki és 8 nap alatt fertőzésmentesen beszőtte... béke (a köles eléggé aggya) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lenne egy kérdésem :
Az szerintetek baj h megcsinálom előre a táptalajt, de sterilizálni csak később tudom, pl 1 napra rá lesz rá 1 órám , az para a talajnak? vagy nem lesz gáz? Nem fog elfertőzödni ?
kösz a válaszokat
peace |
| | | | |
| | | | | | | | | | nah.. találtam egy nagyonjo linket, amin részletes leirás találhato. a továbbiakban sztem csak annyi kérdésem lenne, h a spórákat beszerezni biztonságosan honnan fogom tudni? vki majd dobjon imélt vagy hasonlot plz. pisz |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi szépen. elolvastam és számomra ezis ujdonság :). de kiváncsi lennék 1-2 tapasztalatra is a termesztés elsö másodpercétöl az aratásig.. kb annyit értek a gomba termesztéséhez, mint a.. a.. legtöbb kezdö :)remélem nem lesz off és egyéb nyalángság, csupán csak segitségre szorulok :\ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Egyetlen egy linket szeretnék, ahol levan irva konkrétan minden a termesztésröl reálisan. Ahogy olvasgattam a hsz-okat, eléggé megoszlanak a vélemények, vagy csak én vagyok fáradt illetve primitiv.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hali.. en most a "poor man's terrarium"aval probalkozom most csak errre van helyem :P kivancsi leszek.. 2 suti van egymason az uvegben... meghepergettem oket mikroban sterilizalt "peat moss"+vermi(50/50) keverekkel.. kivancsi vagyok mi sul ki belole :)
am. lattatok a shrooms c. filmet?:D |
| | | | |
| | | | | | | | | | Egy kérdésem lenne hozzátok: Eddig mind az 5 poharam jól halad, van amelyik majdnem 100%os már. Viszont ma vettem észre, hogy mindegyik pohár falán belül "kicsapódott a pára", azaz vízcseppeket látok. Ez baj? Vagy mit jelent? Túl sok a pára a pohárban? nem fog a süti bepenészedni így? (most pár napig magukra voltak hagyva, és lement a hőm. 26.5 fokra kb, ez belejátszhat?) Perlitre majd csak egy másfél hét múlva tudom rakni, remélem nem lesz semmi baja.. Előre is kösz a helpet! |
| | | | |
| | | | | | | | | | hyAll! lakóhelyünkö egész városba sehol se lehet kapni vermit csak régebben 5ezerért 50 litert valaki tud weshop vermirendelésre.de amugy nem vagyunk elkeseredve mert rájöttünk hogy a köles a legjobb ami kb 300 forintból lehet 20 sütit csinálni és 1 süti 1 casing...nemtudom még mi sül ki a casingunkból de csináltunk ojat hogy csak trágya ,alulra perlit és 3rom nap alatt 65%át befonta nagyon erösen,meg ojat hogy perlit süti a sütik közé trágya rá kókuszrost (ezis jószövés) nah meg olvastam az india ajándékába hogy a vérlisztnek van a legnagyobb nitrogén tartalma amit ugye a gomba eszik, valaki mondja már meg hogy nagyobb hatás érdekébe rászórnék vérlisztet a casingra és hogy nem hozna e nagyobb terméstt?? ja és mi az a vérliszt:D meg hol lehet szerezni ha fless a kalaphoz. meg nem lenne e jobb a lótrágyánál a tyúktrágya a nagyobb nitrogéntartalma miatt.. huhh elöre is kösz a válaszokért bocs hogy ennyit kérdezek... sziasztok |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem igazán tűnik penésznek. Bár a fene tudja. Az egyiket minden esetre kidobtam, nem lenne jó, ha valami csunya dolog fejlődne ki belőle. Remélem, csak azért lett ilyen, mert leöntöttem vízzel. Ez lehetséges? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Terjeszkedik az a fekete rész? Nem jól hangzik. A fekete penész elég veszélyes de furcsálom hogy ez a fertőzés lenne neked mert elég ritka ebben a szituációban. Inkább a micélium fejlődés szakaszán van jelen. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gyerekek, a terráriumban a második flushnél egy két sütim itt ott megfeketedett egy kicsit, viszont ezeket kozvetlev vízpermet érte. lehetséges, hogy attól van, vagy kezdhetek aggódni. Mondjuk akváriumi levegőztetővel turbózom a perlit hatását és a deszt vízbe rendszeresen teszek hidrogén peroxidot. Teljesen kifejlett sütit ilyen körülmények között támadhatja meg penész? Vagy no para. Szaga nincs, illetve a megszokott kellemes. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hát, most ha kinézek az ablakomon, épp a Bükk-hegyszéget látom(jó hát hazudok, mert töksötét van):D A magyar körülmények ideálisak ezeknek a gombáknak, csak azt nem tudom, hogy lehet-e úgy időzíteni az ültetést, hogy a gomba már most is beteremjen tavasszal. Hangsúlyozom, nem spórából, hanem már kifejlett micéliumból kezdem a termesztést. |
| | | | |
| | | | | | | | | | lehetseges, bar a hazai gombak oktoberben teremnek, es nalunk felvideken is csak hegyekben, tehat a huvoset szeretik, meg pl a bukk erdot. de hat probalkozz. Bizom benned! |
| | | | |
|