DAATH

A ma az, ami a tegnappal történt.

Ashleigh Brilliant

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1083 - 1132)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 29. 22:20
 
 
Ha végighúzol egy fültisztító pálcikát a színezett részen és a szín ráragad a vattára akkor penész, ha nem akkor csak bekékült.
Mi az a trutyi a tetejükön?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 29. 21:16
 
 
Sziasztok ismét,

A múltkori csúnya fertőzés után kihajítottam a sütik javát, maradt kettő:

http://kepfeltoltes.hu/090429/IMGP3146_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090429/IMGP3147_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit gondoltok? A másodikon a folt (megint) penész lehet, vagy csak az ujjam nyoma? (véletlenül hozzáértem)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 27. 11:28
 
 
Szerintem sem a degeneráció hanem a fertőzés lenne a gond, de amúgy szoktak ilyet csinálni főleg letermett sütivel, az általában tisztább meg könnyebben is tisztítható.

Ha nagyjából steril körülmények között teremne, vagy nem is terem le hanem az oltás és a g2g transzferek így néznek ki hogy
spóra->1l gabona->10l gabona->100l gabona->1000l gabona
akkor még nincs észrevehető degeneráció.

Amúgy a legtöbb terméshullám cubensisről azt hiszem 10 vagy 11 volt de valószínűleg vegyszereket is segíthettek benne.

LC-nél meg könnyen át lehet lépni a sokadik generációval járó problémát ha a mester kultúrát, azaz az első LC-t csak LC-k oltására használjuk és csak ezekkel oltunk gabonát így az oltóanyag mindig csak második generációs lesz, a mester kultúra meg eláll a hűtőben.

Még jobb egy gomba vagy micélium darabka desztillált vízben hűtve tárolva, vagy agar-agaron kémcsőben, mert ezek biztosabban maradnak sterilek, és bármikor lehet belőlük gyártani egy mester LC-t, így egy törzs vagy klón éveken keresztül fenntartható.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2009. április 27. 08:29
 
 
én a letermett dolgokkal nem foglalkoznék, szerintem durván megnő vele a fertőzés esélye
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. április 25. 20:18
 
 
a letermett gabonát hozzá keverni a strilizálthoz 1:8-10 arányban, ezek szerint nem akkora hülyeség?
de nem lesz-e idő után degenerált a kalapos a sor dns átírástól?
mint a sokadik generációs LC esetében?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2009. április 24. 15:52
 
 
hella,
rég jártam erre, remélem mindenki sikeresen növesztget :)
ismerőssel történt jópofa dolog, gondoltam megosztom veletek:

srácék tartanak lovakat és a trágyát egy kupacba gyűjtik meg letakarják fóliával hogy ne terjedjen a szag
a letermett táptalajt ehhez szokta hozzá borítani, mondván hogy kuka úgyis, egy szép napon faterja gondolta elviszi már a trágyát és leszedve a fóliát látta, hogy az egész rakás totál fehér - micélium, nem beszélve a fólia lyukain/szélén kinőtt kalaposokról, srác azt mondta ha 1 kg gombát nem tudott volna leszedni akkor semennyit... mindenesetre nem tűntek egészségesnek, így a szüret elmaradt, meg hát a fater is ott volt :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 22. 10:53
 
 
közben kiderült hogy nem az :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 19. 19:22
 
 
kérdés, ez lehet mici?
http://i43.tinypic.com/992hip.jpg
ilyen darabosnak tünik, mintha kiszáradt volna az edény, elvileg valami agar akarhatott lenni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 13. 19:17
 
 
Csak ha a fecsiket nem egyszerre csinálod az oltással, mert mondjuk nem használod el az összes fecskendőt egyszerre, akkor illik sterilizálni a tűt mielőtt oltanál vagy újra oltanál vele.

Két süti között is szokás lángolni a tűt, mert ha az egyik süti fertőzött volt, az a tűvel együtt átkerülhet a másikra és megfertőzheti.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 13. 17:02
 
 
hát én steril tűt vennék nem gyujtogatnék..
mindegy kösz az infot
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 12. 23:38
 
 
Én az alkoholos permetezést azért nem ajánlanám mert általában nyílt láng is jelen lesz ugyan abban a helységben (tű fertőtlenítéshez) és ez, főleg egy kis zárt térben könnyen robbanáshoz vezethet.
Több termesztőre is rárobbant már a glovebox emiatt.
Ahol később nyílt láng is lesz ott nem érdemes alkohollal permetezni, meg egyébként sem szükséges.

Permetezni lehet sima vízzel is, ilyenkor a cél csak az hogy a levegőben lévő szemcsék nagy része a permet cseppekhez tapadjon és lecsapódjon a falra, asztalra, glovebox oldalára ami hipós vízzel már könnyen fertőtleníthető ha kell.

Amúgy a külföldi fórumokon a nagy gombászok ha gloveboxot használnak sima szappanos vízzel mossák ki.
A lényeg úgyis csak az, hogy abban a kis zárt térben a levegőben lévő penészspórák hamar a nedves alj és oldalrészekre tapadnak, így munka (mozgás) közben a levegőt felkavarva sem kerülhet már több fertőzés a levegőbe. Persze az a biztos ha a glovebox is le van fertőtlenítve hipós vízzel.

Az LC-re azt szokták mondani hogy kb fél évig jó.
Ehhez azt is jó tudni hogy desztillált vízben több éven keresztül is eláll egy micélium darabka.
Ha teljesen steril az LC akkor viszonylag sokáig életképes maradhat, de mivel ilyet nehéz csinálni házilag, hamar számottevően elszaporodhatnak benne a fertőzések, amik egy egy oltóanyag vételnél is bekerülhetnek.

Amúgy ezek mind le vannak írva az egykalapalatton az LC cikkben.
Olcsó könnyen beszerezhető sütinek szalmát, kókuszrostot tudnék elképzelni egy kis gabonával vagy trágyával kiegészítve.
A gabona, valószínűleg a kukorica sem fog termőre fordulni önmagában, kell mellé valami víztartó anyag vagy takaró réteg.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 12. 18:30
 
 
a h2o2 a micéliumot nem bántja de a spórát igen
most olvastam hogy az etanol 70%os oldata már megöli a baktériumokat, ha van otthon "tiszta szesz" vagy tudsz intézni valahonnan akkor ilyen spraybe összekeverheted és befujkálhatod előtte a térséget, de lehet kapni fertőtlenítőszereket is egy-két ezer forintért, szerintem nem hülyeség.. főleg ha nincs glovebox..
próbálj meg lezárni egy kis területet egy zsákkal vagy fóliával, pl a szekrényen, kicsit hülyén fog mutatni, nem lesz steril, de jobb mint a semmi ( +ajtó ablak bezár, alkar is fertötlenít, esetleg maszk, kevés ember a közelben )

lc-hez még annyi kérdésem lenne, hogy az meddig jó? mármint azt értem hogy hagyni kell neki időt amig elkezd nőni, de ha pl ahogy mondtad h ottfelejtjük valahol, nem pusztul el vagy valami? ( ja és ez agarra is, ha elkezd nőni akkor az benövi az egész petricsészét, de az utána meddig áll el? )
a fertőzést hogy látjuk meg az üvegekben? pl milyen szinű vagy mit kell keresni?

na és a főatrakció, ha mondjuk mindez megvan, lc vagy agar mindegy, akkor utána lőni kell egy sütit vagy valamit.. engem az érdekelne hogy mi a legegyszerűbb "süti"? mármint tudom vermikulit meg ezek, de engem az érdekel hogy mondjuk egy 2decis befőttesbe félig kukoricát, sterilizálom, az már elvileg jó nem? vagy esetleg azt is megkeverni utána valami cukorral meg mondjuk barnalisztel vagy ilyesmivel? az lenne a lényeg hogy a legközelebbi boltból mindent össze lehessen szedni, tud valaki egy receptet? :]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 11. 00:57
 
 
Tester:
Úgy gondoltam a szigetelést, hogy a doboz oldalán egy vonal mentén lévő lyukakat beborítom vatelinnel, amit vastag ragasztószalaggal alul-fölül a dobozhoz rögzítek.

A sterilizálás fazékban több órán át tartott, a tűt minden oltás után lángba tartottuk, vszeg a glovebox hiánya tette be a kaput - a helyszín egy körgangos belvárosi ház, szomszédok révén (gondolom) tele penésszel.

Ha fertőzött az LC is H2O2-dal lehet segíteni rajta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 11. 00:05
 
 
Megmenthető igen.

Egy LC-ben akár már 1 nap után is látható a növekedés, dextrózosban lehet több hét is. Ha nem kell a hely vagy az üveg és nem lenne mivel beoltani az új adagot, ott lehet felejteni valahol egy szekrényben, mikor legközelebb megtalálod már lehet hogy lesz benne valami.

Egy pontból kezd el fejlődni a mici de a tér minden irányába, gömbszerűen, most olvasott szép magyar szakszóval élve gubacsot alkotva.

Eleinte tényleg olyan mintha szétázott volna.

Jasszer:
vatelinnel nehéz lenne szigetelni ahogy én elképzelem, tyvekkel szokták még de az alufóliás módszer is ugyanúgy megfelel.

Valószínű hogy a spórás víz volt fertőzött vagy a sütik sterilizálása nem volt teljes.

Annak hogy oltás után jusson be valami az esélye kisebb.
Esetleg oltás közben a tűvel.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 10. 20:17
 
 
ilyen sütikből még megmenthető a micélium peroxiddal meg agarral hogy abból később LC-t készítsünk vagy egyszerűen csak agarról egyből ujra sütibe tehessük?

egyébként valaki segítene nekem, LCvel kapcsolatban, hány nap után kellene látszódnia valaminek, minek, és ha nem akkor hány nap után érdemes kidobni a kukába, ill. agarnál is ugyanez, ugyanis ha nem spórával hanem biopsziával dolgozol meg szövettel akkor elvileg csak 1"pont"ból indul meg a sejtosztódás és mivel látok benne valami ilyesmit, csak kevesebbet, http://www.youtube.com/watch?v=Jyj_2ou89DU&feature=related csak igazából nekem megtévesztésig hasonlít a szétázott szövethez és félek nem nő csak én hiszem azt :]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 10. 17:32
 
 
Köszi a válaszokat, remélem az LC amit ezekkel párhuzamosan csináltam nem fertőzött, különben rendelhetek új spórát.

Lehetséges az is hogy nem az oltáskor fertőződtek el, hanem a kolonizálás alatt? A 3 réteg alufólia gondolom nem zár tökéletesen... Ha az LC-ből oltott új sütiket egy olyan dobozban helyezem el ami vatelinnel szigetelt oda bejuthat a penész?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2009. április 10. 05:23
 
 
Jo eg! :) ahany uveged van annyi fajta penesz-bakterium. Hajitsd jo messzire oket. Csak egy par tipp: epits gloveboxot, amikor csinalod a fecsiket akkor hasznalj erlenmeyer lombikot mivel keskeny a szaja es venned kell egy jo kuktat ami 15psi-t bir.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2009. április 9. 17:06
 
 
Barátom ez kuka...max 2hét és burjánzani fog a zöld penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 5. 22:24
 
 
Sziasztok,

Nagy az én bánatom. Termesztésre adtam a fejem egy hónapja, ennek eredményeképpen 3 hete kolonizálnak a sütik, egészen eddig szépen alakultak, 2 napja tűntek fel ezek a csúfságok az üveg alatt:

http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megszakértenétek őket? 8 poharat csináltam (printből glovebox nélkül ugyan, de volt főzés, alkoholos fertőtlenítés, steril fecskendő, d*mestosos takarítás, kesztyű, orvosi maszk, 3 réteg alufólia feszülő befőttesgumival, letakart műanyagdoboz, stb), ebből 1 tűnik még tisztának, félek hogy mehet a kukába az egész... :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2009. április 5. 17:26
 
 
A folpakk valóban necces, de nem a nyomás az, ami sterilizál, hanem a hő.

Azért kell a nyomás, mert magas nyomáson magasabb hőmérsékleten forr fel a víz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ghörbe Kriszti2009. április 5. 09:02
 
 
Javítsatok ki, ha tévednék, de:

1) Nincs az a folpack, ami ilyen hőt kibírna. Kb. 1 perc után (term. teljesítményfüggő) egy szép olvadt műanyagod lesz.

2) A sterilizáshoz nem elsősorban a magas hőre van szükség, hanem a nyomásra, ami a kuktában fellép.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. április 1. 12:43
 
 
jo rájöttem hogy a mosogato gép se jo mer nem elég meleg xD


DE viszont! :D a mikro! ha alufolia helyett folpakkot rakok a sütire akkor az tuti jo mer szntem nincs az a cucc ami tulélné a mikroba a 10 percet tuti! szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 29. 22:16
 
 
cup of tea : arra gondoltam h a beföttes tetejére kell e tetö :D de már rájöttem hogy csak alufolia kell rá azt kész . egy másik dolog!
minap mikor kinyitottam menet közben a mosogato gépet oltárira gecinagy és forro gőz jött ki belölle. szerintetek egy ilyen mosás strelizálni tudja a sütit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cup_of_tea2009. március 28. 21:23
 
 
Omg:
Arra gondolsz, hogy amikor a kuktában sterilizálódnak akkor kel l-e rá a fedő? Mer akkor igen. Ha nem akkor, hogy értetted?

Ákos93:
Amíg fehér nincs baj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 28. 12:10
 
 
most eléggé beindult, amúgy nincs benne más csak fehér szóval tuti a mici az. :) 10-11 nap alatt kb 70%
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2009. március 28. 02:16
 
 
az a madártoll szerű valami ha fehér, akkor valószínűleg a növekedő micélium lesz, ami szerintem nem gond:) tényleg kicsit lassan nő, de ha már beindult én már nem bántanám a helyedben. szóval türelem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 26. 17:23
 
 
peace! lehet, hogy laikus dolog de ismét belinkelnék egy képet, hogy hogyan áll a pohár :D belül ilyen madártoll szerű képződmények vannak, ez nem gond?

http://img152.imageshack.us/img152/5919/9nap.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 26. 09:56
 
 
egy kérdésem van http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=PF_tek#Linkek itt levan irva részletesen ez a termesztési teknika csak azt nemtudom kivenni hogy mikor sterilizálod a sütit akkor rávan rakva a beföttes üveg vagy nincs ?

tester:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Drogteszt#Drogok_kimutathat.C3.B3s.C
3.A1ga


" * Varázsgomba fogyasztást az általános drogtesztek (valószínűleg) nem vizsgálnak, ehhez specifikus drogtesztet kell végeztetni az alannyal.

Tehát abban az esetben, ha nem keresik kifejezetten a gomba használatára utaló maradványokat, akkor egy szokványos drogteszttel ez nem mutatható ki. "
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 25. 22:57
 
 
Ezeket pontosan hol olvastad?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 25. 22:09
 
 
elnézést hogy elöbb kérdeztem mielött olvastam volna szóval amit megtudtam az egykalapalatt rol hogy a gombát nemkeresnek csak füvet kokaint heroint stb-t és hogy elvileg 2 hét alatt kimegy belölled :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 25. 20:33
 
 
Nem valószínű, de lehet hogy előfordulhat.
Erowid szerint vizeletből 1-3 nap, egy másik nem túl megbízható forrás szerint hajból is kimutatható pár hónapig.

Próbáld ki! :)
Vagy kérdezd meg a dopping teszten.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 25. 20:01
 
 
hi skacok!
lenne egy jogi kérdésem hogyha én tegyük fel sportolo vagyok és rendszeres dopping teszteken részt veszek és néznek drogokat is akkor ott megtalálhatjákhogy gombáztam? esetleg mennyi az az idő amire kiürül a szervezetböl?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 24. 22:28
 
 
Aha jól látod :) fehéredik az alja eléggé, egyébként bocsi a kép minősége miatt de nem bírtam jobbat csinálni :( sikerült azóta megoldanom h 26-28 fokon legyenek és persze sötétben. ja és honnan tudom ha nem elengedő az oxigént? megáll a szövődés?

u.i.: köszi a biztatást ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. március 24. 21:51
 
 
Amennyire a sötét falú bögréről készült homályos képen ki lehet venni sztem nincs vele baj :-)) Ha jól látom a pohár alja kezdett fehéredni, valszeg azért mert a sok spóroldat lefolyt oda. De ha kap elég oxigént be fogja a többi részét is szőni, kitartás!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 24. 14:22
 
 
Jelenleg így néz ki az egyik pohár, ha valami nincs rendben szerintetek szóljatok :)

http://img4.imageshack.us/my.php?image=s6300304.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 23. 19:47
 
 
annyit azért nem :) 5-6 ml kb / pohár. az előbb csekkoltam és elkezdtek látszani kis fehér foltok, szóval talán mégis lesz valami belőle :) 1 picit bolyhosnak tűntek és még igencsak kis foltokban jelentkezik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. március 23. 10:24
 
 
az első LC próbálkozás úgy gondolom nem sikerült. nem adjuk viszont fel :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. március 23. 07:53
 
 
Szerintem egyelőre várjál vele, működhet az! Lehet h a kicsit alacsonyabb hőmérséklet miatt lassabban indul be. A több spóraoldat meg nem boríthatja fel elvileg egy süti víztartalmát annyira hogy ártson. Hacsak nem nyomtál egy pohárba 2-3 fecsit :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 22. 20:04
 
 
hali! én is próbálkozom gombákkal, de egyelőre nem sok sikerrel :) kedden oltottam őket, azóta a micéliumnak nyoma sincs. pf sütikről van szó, vermikulit + rozsliszt keveréke. másfél órát volt sterilizálva, teljesen sötét helyen van, a szekrény tetején (nem túl meleg). az oltásnál tippelek még problémára, mégpedig h az 1-2 ml-nél jóval több oldat került sütinként figyelmetlenségből
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 13. 01:40
 
 
gomba vs kender
http://forums.mycotopia.net/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushrooms/26391-p
silocybe-cubensis-mexican-vs-cannabis-sativa.html


A kender nem húz hasznot a párosulásból de árnyékot ad, a lehulló levelek pedig takaróréteget képezve megvédik a gombát a kiszáradástól.

Hosszabb távon a gomba is hasznos lenne, lebontja a szerves anyagokat amire ezután más gombafajok és baktériumok telepednek és bontják tovább, míg végül az a növények számára is felvehető állapotba kerülve, újból a növényi szövetekbe épülhet és bezárult a kör, folytatódhat a körforgás.


moha vs kender
szerintem szép lehet, de haszna nem hiszem hogy lenne. CO2-t csak minimális mennyiségben használna, párásításra valamivel jobban bevállhat, de biztos lakik benne pár csúnyaság is amikből baj lehet.

Üveggolyó témához belebotlottam:
http://www.mushroomgeeks.com/forum/showthread.php?p=254853

Neki úgy látszik beválik, de ekkora tűvel, meg ekkora üvegben nem csoda.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. március 12. 23:58
 
 
hogy lehet az erdőben mohával megállapítani az égtájakat?
mindig a déli oldala fás.

szóval moha.
szereti a páratartalmat, nem kényes a hőm.re plusz világítom.
vajon ha beleteszem a terráriumba hatékonyan csökkenti a CO2 mennyiséget, vagy más zöld növény[ legjobb lenne a kendert és kalapot együtt nevelni, kooperálnának:)].
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 12. 19:03
 
 
Próbáld ki...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 12. 15:59
 
 
a mágneses keverő meg a sima összerázás között semmi különbség nincs, használok laboratóriumi mágneses keverőt, itt nincs jelentősége, elvileg az üveged belülről steril, max érdemes egy darab akármit beletenni hogy felaprítsa a micéliumot ( persze nem fát hanem valami steril fémet ) de szerintem ha csak a nagy fehér gombolyagba belebököd a tűt az is ugyanugy megfelel, mint a biopsziánál.. de szerintem a legegyszerübb egy fogas csipesszel tépni egy mintát
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 11. 14:07
 
 
Veszteni nem lehet vele, legfeljebb nem aprít majd az sem.
Üveggolyót próbáltam, nálam nem igazán működött, de rázogatni is féltem.

A mágneses keverőt egyszerűen össze lehet rakni, csak egy winyó-(ha nincs elfekvőben én a méhben találtam egyet)- ból kiberhált mágnes meg egy tápventi kell hozzá, ami megint csak nem nehéz beszerezni egy rossz PC-ből.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=M%C3%A1gneses_kever%C5%91

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. március 11. 12:06
 
 
jó ötlet lehet mágneses keverő helyett üvegszilánkokat dobni az LC-be?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 11. 03:21
 
 
A rothadásért felelős baktériumok vagy a gabonán vagy az oltóanyaggal szoktak bejutni.

A gabona rothadása/savanyodása elkerülhető 1-2 napos elő áztatással (hideg vízben, lefedve).
A szemek külsején és a búza héja (korpa) alatt is rengeteg csúnyaság van amik hőálló tokjukban hibernálva várják a jobb időket, ezek ebben a formában túlélik a kuktázást is, majd a szétroncsolt, magas víztartalmú szemeken megfelelő hőmérsékleten hamar életre kelnek és elszaporodhatnak, azaz megrohasztják a táptalajt.
Előáztatással ezek az endospórák életre kelthetők, kibújnak a tokból így a kuktázással elpusztíthatóvá válnak, legalábbis a nagy részük, de kis számban nem okoznak nagy problémát.

Ez után puhára főzés (kb 30-60 perc, szétnyomva a szemek közepe már nem lisztes, de az sem jó ha sok szem szétfő és szétnyílik, de néhány mindenképp szétfog mire a többség optimális állapotba kerül)
és 1.5-2 óra kuktázás, felrázás, oltás, felrázás, így nem lesz gond, ha csak nem az oltóanyag fertőzött.

Újra sterilizálni nem érdemes, bár attól függ milyen baktérium okozta, mennyire terjedt el, mennyire változtatta meg a pH-t, szóval nem érdemes és kész. :)

Dextrózos LC-vel mintha mindenkinek baja lenne, tényleg lassú, a méz jobb, a kicsapódott dolgok nem okoznak túl nagy gondot, a mézben még több lesz.
Ha spóra volt az oltóanyag kis gömböcök később felhők fejlődnek belőlük.
Érdemes lenne rázogatni de leginkább kevergetni aprítani.

Ha takarékoskodni kell a spórával az LC-t érdemes az oltások után csinálni úgy, hogy a fecsiben hagyott minimális mennyiségű spórás vizet az egyik LC-ből kiszívott tápoldattal felhígítani, és az így kapott nagyobb mennyiségű oltóanyaggal több kis LC-t is beoltani.

LC-ből jobb többet is csinálni egyszerre, olcsó egyszerű és minimális spóra is elegendő hozzá, de könnyen elfertőződhet.
Házilag eszkábált mágneses keverő egyébként gyorsít és egyszerűsít a folyamaton,
agitál, levegővel dúsítja a tápoldatot, aprítja a kifejlődött micéliumot így könnyebb kiszívni egy fecskendő tűjén keresztül és sokkal hamarabb és jobban elszaporodhat a sok apró darabka a majdani táptalajra kerülve is a több oltási pont miatt, nem csak a tápoldatban.

Amúgy ha egyik vektor kiiktatása sem segít (áztatás, oltóanyag csere, hosszabb kuktázás) akkor új adag gabona más forrásból még segíthet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. március 10. 23:54
 
 
elkezdetett a az üvegbe töltött gabona khmm igen, erjedni. nehéz beismernem magamnak hogy megint FAIL.
nem adom fel.
szóval ezt már dobjam ki és ne is pazaroljak energiát/időt arra hogy újra sterilizáljam? nem is kérdés hanem kijelentés.

Dextrózos LC készült volna, de azzal is gubanc van.
eredetileg tiszta víz, és az aljára mindig leülepedő fölös cukor volt benne. mostanra megváltozott és ugyan fehér és leülepedő cucc van benne, de ez nagyobb darabos, pelyhes. ebből meg kevés van. amint tudok készítek képet.

kövi lépés deszt vagy ion cserélt vízzel fogok dolgozni. mielőtt kifutok az utolsó spóráimból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 10. 18:55
 
 
Kössz az infót, ez hasznos volt.
Grat az oldalért * * * * *
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 10. 04:07
 
 
ha csak mikroszkópikus vizsgálat céljára kell akkor nem illegális, de ha nincs szerencséd ezt személyesen is megkérdezhetik tőled, miközben a mikroszkópod keresik a szobádban.
ez egyébként nem jellemző .

egy fecskendő könyebben fenn akadhat a vámon mint egy lenyomat, holland csomagokat gyakrabban átvizsgálják.. (de lehet hogy ezt már csak én hajtogatom és már nem is így van)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 9. 19:38
 
 
[beszerzés]
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!