DAATH

Ami nem pusztít el, az megerősít.

Friedrich Wilhelm Nietzsche

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (1083 - 1182)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 29. 22:20
 
 
Ha végighúzol egy fültisztító pálcikát a színezett részen és a szín ráragad a vattára akkor penész, ha nem akkor csak bekékült.
Mi az a trutyi a tetejükön?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 29. 21:16
 
 
Sziasztok ismét,

A múltkori csúnya fertőzés után kihajítottam a sütik javát, maradt kettő:

http://kepfeltoltes.hu/090429/IMGP3146_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090429/IMGP3147_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit gondoltok? A másodikon a folt (megint) penész lehet, vagy csak az ujjam nyoma? (véletlenül hozzáértem)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 27. 11:28
 
 
Szerintem sem a degeneráció hanem a fertőzés lenne a gond, de amúgy szoktak ilyet csinálni főleg letermett sütivel, az általában tisztább meg könnyebben is tisztítható.

Ha nagyjából steril körülmények között teremne, vagy nem is terem le hanem az oltás és a g2g transzferek így néznek ki hogy
spóra->1l gabona->10l gabona->100l gabona->1000l gabona
akkor még nincs észrevehető degeneráció.

Amúgy a legtöbb terméshullám cubensisről azt hiszem 10 vagy 11 volt de valószínűleg vegyszereket is segíthettek benne.

LC-nél meg könnyen át lehet lépni a sokadik generációval járó problémát ha a mester kultúrát, azaz az első LC-t csak LC-k oltására használjuk és csak ezekkel oltunk gabonát így az oltóanyag mindig csak második generációs lesz, a mester kultúra meg eláll a hűtőben.

Még jobb egy gomba vagy micélium darabka desztillált vízben hűtve tárolva, vagy agar-agaron kémcsőben, mert ezek biztosabban maradnak sterilek, és bármikor lehet belőlük gyártani egy mester LC-t, így egy törzs vagy klón éveken keresztül fenntartható.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2009. április 27. 08:29
 
 
én a letermett dolgokkal nem foglalkoznék, szerintem durván megnő vele a fertőzés esélye
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. április 25. 20:18
 
 
a letermett gabonát hozzá keverni a strilizálthoz 1:8-10 arányban, ezek szerint nem akkora hülyeség?
de nem lesz-e idő után degenerált a kalapos a sor dns átírástól?
mint a sokadik generációs LC esetében?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vogue2009. április 24. 15:52
 
 
hella,
rég jártam erre, remélem mindenki sikeresen növesztget :)
ismerőssel történt jópofa dolog, gondoltam megosztom veletek:

srácék tartanak lovakat és a trágyát egy kupacba gyűjtik meg letakarják fóliával hogy ne terjedjen a szag
a letermett táptalajt ehhez szokta hozzá borítani, mondván hogy kuka úgyis, egy szép napon faterja gondolta elviszi már a trágyát és leszedve a fóliát látta, hogy az egész rakás totál fehér - micélium, nem beszélve a fólia lyukain/szélén kinőtt kalaposokról, srác azt mondta ha 1 kg gombát nem tudott volna leszedni akkor semennyit... mindenesetre nem tűntek egészségesnek, így a szüret elmaradt, meg hát a fater is ott volt :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 22. 10:53
 
 
közben kiderült hogy nem az :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 19. 19:22
 
 
kérdés, ez lehet mici?
http://i43.tinypic.com/992hip.jpg
ilyen darabosnak tünik, mintha kiszáradt volna az edény, elvileg valami agar akarhatott lenni
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 13. 19:17
 
 
Csak ha a fecsiket nem egyszerre csinálod az oltással, mert mondjuk nem használod el az összes fecskendőt egyszerre, akkor illik sterilizálni a tűt mielőtt oltanál vagy újra oltanál vele.

Két süti között is szokás lángolni a tűt, mert ha az egyik süti fertőzött volt, az a tűvel együtt átkerülhet a másikra és megfertőzheti.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 13. 17:02
 
 
hát én steril tűt vennék nem gyujtogatnék..
mindegy kösz az infot
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 12. 23:38
 
 
Én az alkoholos permetezést azért nem ajánlanám mert általában nyílt láng is jelen lesz ugyan abban a helységben (tű fertőtlenítéshez) és ez, főleg egy kis zárt térben könnyen robbanáshoz vezethet.
Több termesztőre is rárobbant már a glovebox emiatt.
Ahol később nyílt láng is lesz ott nem érdemes alkohollal permetezni, meg egyébként sem szükséges.

Permetezni lehet sima vízzel is, ilyenkor a cél csak az hogy a levegőben lévő szemcsék nagy része a permet cseppekhez tapadjon és lecsapódjon a falra, asztalra, glovebox oldalára ami hipós vízzel már könnyen fertőtleníthető ha kell.

Amúgy a külföldi fórumokon a nagy gombászok ha gloveboxot használnak sima szappanos vízzel mossák ki.
A lényeg úgyis csak az, hogy abban a kis zárt térben a levegőben lévő penészspórák hamar a nedves alj és oldalrészekre tapadnak, így munka (mozgás) közben a levegőt felkavarva sem kerülhet már több fertőzés a levegőbe. Persze az a biztos ha a glovebox is le van fertőtlenítve hipós vízzel.

Az LC-re azt szokták mondani hogy kb fél évig jó.
Ehhez azt is jó tudni hogy desztillált vízben több éven keresztül is eláll egy micélium darabka.
Ha teljesen steril az LC akkor viszonylag sokáig életképes maradhat, de mivel ilyet nehéz csinálni házilag, hamar számottevően elszaporodhatnak benne a fertőzések, amik egy egy oltóanyag vételnél is bekerülhetnek.

Amúgy ezek mind le vannak írva az egykalapalatton az LC cikkben.
Olcsó könnyen beszerezhető sütinek szalmát, kókuszrostot tudnék elképzelni egy kis gabonával vagy trágyával kiegészítve.
A gabona, valószínűleg a kukorica sem fog termőre fordulni önmagában, kell mellé valami víztartó anyag vagy takaró réteg.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 12. 18:30
 
 
a h2o2 a micéliumot nem bántja de a spórát igen
most olvastam hogy az etanol 70%os oldata már megöli a baktériumokat, ha van otthon "tiszta szesz" vagy tudsz intézni valahonnan akkor ilyen spraybe összekeverheted és befujkálhatod előtte a térséget, de lehet kapni fertőtlenítőszereket is egy-két ezer forintért, szerintem nem hülyeség.. főleg ha nincs glovebox..
próbálj meg lezárni egy kis területet egy zsákkal vagy fóliával, pl a szekrényen, kicsit hülyén fog mutatni, nem lesz steril, de jobb mint a semmi ( +ajtó ablak bezár, alkar is fertötlenít, esetleg maszk, kevés ember a közelben )

lc-hez még annyi kérdésem lenne, hogy az meddig jó? mármint azt értem hogy hagyni kell neki időt amig elkezd nőni, de ha pl ahogy mondtad h ottfelejtjük valahol, nem pusztul el vagy valami? ( ja és ez agarra is, ha elkezd nőni akkor az benövi az egész petricsészét, de az utána meddig áll el? )
a fertőzést hogy látjuk meg az üvegekben? pl milyen szinű vagy mit kell keresni?

na és a főatrakció, ha mondjuk mindez megvan, lc vagy agar mindegy, akkor utána lőni kell egy sütit vagy valamit.. engem az érdekelne hogy mi a legegyszerűbb "süti"? mármint tudom vermikulit meg ezek, de engem az érdekel hogy mondjuk egy 2decis befőttesbe félig kukoricát, sterilizálom, az már elvileg jó nem? vagy esetleg azt is megkeverni utána valami cukorral meg mondjuk barnalisztel vagy ilyesmivel? az lenne a lényeg hogy a legközelebbi boltból mindent össze lehessen szedni, tud valaki egy receptet? :]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 11. 00:57
 
 
Tester:
Úgy gondoltam a szigetelést, hogy a doboz oldalán egy vonal mentén lévő lyukakat beborítom vatelinnel, amit vastag ragasztószalaggal alul-fölül a dobozhoz rögzítek.

A sterilizálás fazékban több órán át tartott, a tűt minden oltás után lángba tartottuk, vszeg a glovebox hiánya tette be a kaput - a helyszín egy körgangos belvárosi ház, szomszédok révén (gondolom) tele penésszel.

Ha fertőzött az LC is H2O2-dal lehet segíteni rajta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. április 11. 00:05
 
 
Megmenthető igen.

Egy LC-ben akár már 1 nap után is látható a növekedés, dextrózosban lehet több hét is. Ha nem kell a hely vagy az üveg és nem lenne mivel beoltani az új adagot, ott lehet felejteni valahol egy szekrényben, mikor legközelebb megtalálod már lehet hogy lesz benne valami.

Egy pontból kezd el fejlődni a mici de a tér minden irányába, gömbszerűen, most olvasott szép magyar szakszóval élve gubacsot alkotva.

Eleinte tényleg olyan mintha szétázott volna.

Jasszer:
vatelinnel nehéz lenne szigetelni ahogy én elképzelem, tyvekkel szokták még de az alufóliás módszer is ugyanúgy megfelel.

Valószínű hogy a spórás víz volt fertőzött vagy a sütik sterilizálása nem volt teljes.

Annak hogy oltás után jusson be valami az esélye kisebb.
Esetleg oltás közben a tűvel.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. április 10. 20:17
 
 
ilyen sütikből még megmenthető a micélium peroxiddal meg agarral hogy abból később LC-t készítsünk vagy egyszerűen csak agarról egyből ujra sütibe tehessük?

egyébként valaki segítene nekem, LCvel kapcsolatban, hány nap után kellene látszódnia valaminek, minek, és ha nem akkor hány nap után érdemes kidobni a kukába, ill. agarnál is ugyanez, ugyanis ha nem spórával hanem biopsziával dolgozol meg szövettel akkor elvileg csak 1"pont"ból indul meg a sejtosztódás és mivel látok benne valami ilyesmit, csak kevesebbet, http://www.youtube.com/watch?v=Jyj_2ou89DU&feature=related csak igazából nekem megtévesztésig hasonlít a szétázott szövethez és félek nem nő csak én hiszem azt :]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 10. 17:32
 
 
Köszi a válaszokat, remélem az LC amit ezekkel párhuzamosan csináltam nem fertőzött, különben rendelhetek új spórát.

Lehetséges az is hogy nem az oltáskor fertőződtek el, hanem a kolonizálás alatt? A 3 réteg alufólia gondolom nem zár tökéletesen... Ha az LC-ből oltott új sütiket egy olyan dobozban helyezem el ami vatelinnel szigetelt oda bejuthat a penész?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
S á M á N2009. április 10. 05:23
 
 
Jo eg! :) ahany uveged van annyi fajta penesz-bakterium. Hajitsd jo messzire oket. Csak egy par tipp: epits gloveboxot, amikor csinalod a fecsiket akkor hasznalj erlenmeyer lombikot mivel keskeny a szaja es venned kell egy jo kuktat ami 15psi-t bir.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shine2009. április 9. 17:06
 
 
Barátom ez kuka...max 2hét és burjánzani fog a zöld penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
jasszer2009. április 5. 22:24
 
 
Sziasztok,

Nagy az én bánatom. Termesztésre adtam a fejem egy hónapja, ennek eredményeképpen 3 hete kolonizálnak a sütik, egészen eddig szépen alakultak, 2 napja tűntek fel ezek a csúfságok az üveg alatt:

http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megszakértenétek őket? 8 poharat csináltam (printből glovebox nélkül ugyan, de volt főzés, alkoholos fertőtlenítés, steril fecskendő, d*mestosos takarítás, kesztyű, orvosi maszk, 3 réteg alufólia feszülő befőttesgumival, letakart műanyagdoboz, stb), ebből 1 tűnik még tisztának, félek hogy mehet a kukába az egész... :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2009. április 5. 17:26
 
 
A folpakk valóban necces, de nem a nyomás az, ami sterilizál, hanem a hő.

Azért kell a nyomás, mert magas nyomáson magasabb hőmérsékleten forr fel a víz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ghörbe Kriszti2009. április 5. 09:02
 
 
Javítsatok ki, ha tévednék, de:

1) Nincs az a folpack, ami ilyen hőt kibírna. Kb. 1 perc után (term. teljesítményfüggő) egy szép olvadt műanyagod lesz.

2) A sterilizáshoz nem elsősorban a magas hőre van szükség, hanem a nyomásra, ami a kuktában fellép.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. április 1. 12:43
 
 
jo rájöttem hogy a mosogato gép se jo mer nem elég meleg xD


DE viszont! :D a mikro! ha alufolia helyett folpakkot rakok a sütire akkor az tuti jo mer szntem nincs az a cucc ami tulélné a mikroba a 10 percet tuti! szerintetek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 29. 22:16
 
 
cup of tea : arra gondoltam h a beföttes tetejére kell e tetö :D de már rájöttem hogy csak alufolia kell rá azt kész . egy másik dolog!
minap mikor kinyitottam menet közben a mosogato gépet oltárira gecinagy és forro gőz jött ki belölle. szerintetek egy ilyen mosás strelizálni tudja a sütit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cup_of_tea2009. március 28. 21:23
 
 
Omg:
Arra gondolsz, hogy amikor a kuktában sterilizálódnak akkor kel l-e rá a fedő? Mer akkor igen. Ha nem akkor, hogy értetted?

Ákos93:
Amíg fehér nincs baj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 28. 12:10
 
 
most eléggé beindult, amúgy nincs benne más csak fehér szóval tuti a mici az. :) 10-11 nap alatt kb 70%
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sleepwalker2009. március 28. 02:16
 
 
az a madártoll szerű valami ha fehér, akkor valószínűleg a növekedő micélium lesz, ami szerintem nem gond:) tényleg kicsit lassan nő, de ha már beindult én már nem bántanám a helyedben. szóval türelem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 26. 17:23
 
 
peace! lehet, hogy laikus dolog de ismét belinkelnék egy képet, hogy hogyan áll a pohár :D belül ilyen madártoll szerű képződmények vannak, ez nem gond?

http://img152.imageshack.us/img152/5919/9nap.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 26. 09:56
 
 
egy kérdésem van http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=PF_tek#Linkek itt levan irva részletesen ez a termesztési teknika csak azt nemtudom kivenni hogy mikor sterilizálod a sütit akkor rávan rakva a beföttes üveg vagy nincs ?

tester:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Drogteszt#Drogok_kimutathat.C3.B3s.C
3.A1ga


" * Varázsgomba fogyasztást az általános drogtesztek (valószínűleg) nem vizsgálnak, ehhez specifikus drogtesztet kell végeztetni az alannyal.

Tehát abban az esetben, ha nem keresik kifejezetten a gomba használatára utaló maradványokat, akkor egy szokványos drogteszttel ez nem mutatható ki. "
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 25. 22:57
 
 
Ezeket pontosan hol olvastad?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 25. 22:09
 
 
elnézést hogy elöbb kérdeztem mielött olvastam volna szóval amit megtudtam az egykalapalatt rol hogy a gombát nemkeresnek csak füvet kokaint heroint stb-t és hogy elvileg 2 hét alatt kimegy belölled :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 25. 20:33
 
 
Nem valószínű, de lehet hogy előfordulhat.
Erowid szerint vizeletből 1-3 nap, egy másik nem túl megbízható forrás szerint hajból is kimutatható pár hónapig.

Próbáld ki! :)
Vagy kérdezd meg a dopping teszten.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
omg2009. március 25. 20:01
 
 
hi skacok!
lenne egy jogi kérdésem hogyha én tegyük fel sportolo vagyok és rendszeres dopping teszteken részt veszek és néznek drogokat is akkor ott megtalálhatjákhogy gombáztam? esetleg mennyi az az idő amire kiürül a szervezetböl?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 24. 22:28
 
 
Aha jól látod :) fehéredik az alja eléggé, egyébként bocsi a kép minősége miatt de nem bírtam jobbat csinálni :( sikerült azóta megoldanom h 26-28 fokon legyenek és persze sötétben. ja és honnan tudom ha nem elengedő az oxigént? megáll a szövődés?

u.i.: köszi a biztatást ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. március 24. 21:51
 
 
Amennyire a sötét falú bögréről készült homályos képen ki lehet venni sztem nincs vele baj :-)) Ha jól látom a pohár alja kezdett fehéredni, valszeg azért mert a sok spóroldat lefolyt oda. De ha kap elég oxigént be fogja a többi részét is szőni, kitartás!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 24. 14:22
 
 
Jelenleg így néz ki az egyik pohár, ha valami nincs rendben szerintetek szóljatok :)

http://img4.imageshack.us/my.php?image=s6300304.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 23. 19:47
 
 
annyit azért nem :) 5-6 ml kb / pohár. az előbb csekkoltam és elkezdtek látszani kis fehér foltok, szóval talán mégis lesz valami belőle :) 1 picit bolyhosnak tűntek és még igencsak kis foltokban jelentkezik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. március 23. 10:24
 
 
az első LC próbálkozás úgy gondolom nem sikerült. nem adjuk viszont fel :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. március 23. 07:53
 
 
Szerintem egyelőre várjál vele, működhet az! Lehet h a kicsit alacsonyabb hőmérséklet miatt lassabban indul be. A több spóraoldat meg nem boríthatja fel elvileg egy süti víztartalmát annyira hogy ártson. Hacsak nem nyomtál egy pohárba 2-3 fecsit :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Ákos932009. március 22. 20:04
 
 
hali! én is próbálkozom gombákkal, de egyelőre nem sok sikerrel :) kedden oltottam őket, azóta a micéliumnak nyoma sincs. pf sütikről van szó, vermikulit + rozsliszt keveréke. másfél órát volt sterilizálva, teljesen sötét helyen van, a szekrény tetején (nem túl meleg). az oltásnál tippelek még problémára, mégpedig h az 1-2 ml-nél jóval több oldat került sütinként figyelmetlenségből
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 13. 01:40
 
 
gomba vs kender
http://forums.mycotopia.net/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushrooms/26391-p
silocybe-cubensis-mexican-vs-cannabis-sativa.html


A kender nem húz hasznot a párosulásból de árnyékot ad, a lehulló levelek pedig takaróréteget képezve megvédik a gombát a kiszáradástól.

Hosszabb távon a gomba is hasznos lenne, lebontja a szerves anyagokat amire ezután más gombafajok és baktériumok telepednek és bontják tovább, míg végül az a növények számára is felvehető állapotba kerülve, újból a növényi szövetekbe épülhet és bezárult a kör, folytatódhat a körforgás.


moha vs kender
szerintem szép lehet, de haszna nem hiszem hogy lenne. CO2-t csak minimális mennyiségben használna, párásításra valamivel jobban bevállhat, de biztos lakik benne pár csúnyaság is amikből baj lehet.

Üveggolyó témához belebotlottam:
http://www.mushroomgeeks.com/forum/showthread.php?p=254853

Neki úgy látszik beválik, de ekkora tűvel, meg ekkora üvegben nem csoda.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. március 12. 23:58
 
 
hogy lehet az erdőben mohával megállapítani az égtájakat?
mindig a déli oldala fás.

szóval moha.
szereti a páratartalmat, nem kényes a hőm.re plusz világítom.
vajon ha beleteszem a terráriumba hatékonyan csökkenti a CO2 mennyiséget, vagy más zöld növény[ legjobb lenne a kendert és kalapot együtt nevelni, kooperálnának:)].
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 12. 19:03
 
 
Próbáld ki...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 12. 15:59
 
 
a mágneses keverő meg a sima összerázás között semmi különbség nincs, használok laboratóriumi mágneses keverőt, itt nincs jelentősége, elvileg az üveged belülről steril, max érdemes egy darab akármit beletenni hogy felaprítsa a micéliumot ( persze nem fát hanem valami steril fémet ) de szerintem ha csak a nagy fehér gombolyagba belebököd a tűt az is ugyanugy megfelel, mint a biopsziánál.. de szerintem a legegyszerübb egy fogas csipesszel tépni egy mintát
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 11. 14:07
 
 
Veszteni nem lehet vele, legfeljebb nem aprít majd az sem.
Üveggolyót próbáltam, nálam nem igazán működött, de rázogatni is féltem.

A mágneses keverőt egyszerűen össze lehet rakni, csak egy winyó-(ha nincs elfekvőben én a méhben találtam egyet)- ból kiberhált mágnes meg egy tápventi kell hozzá, ami megint csak nem nehéz beszerezni egy rossz PC-ből.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=M%C3%A1gneses_kever%C5%91

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. március 11. 12:06
 
 
jó ötlet lehet mágneses keverő helyett üvegszilánkokat dobni az LC-be?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 11. 03:21
 
 
A rothadásért felelős baktériumok vagy a gabonán vagy az oltóanyaggal szoktak bejutni.

A gabona rothadása/savanyodása elkerülhető 1-2 napos elő áztatással (hideg vízben, lefedve).
A szemek külsején és a búza héja (korpa) alatt is rengeteg csúnyaság van amik hőálló tokjukban hibernálva várják a jobb időket, ezek ebben a formában túlélik a kuktázást is, majd a szétroncsolt, magas víztartalmú szemeken megfelelő hőmérsékleten hamar életre kelnek és elszaporodhatnak, azaz megrohasztják a táptalajt.
Előáztatással ezek az endospórák életre kelthetők, kibújnak a tokból így a kuktázással elpusztíthatóvá válnak, legalábbis a nagy részük, de kis számban nem okoznak nagy problémát.

Ez után puhára főzés (kb 30-60 perc, szétnyomva a szemek közepe már nem lisztes, de az sem jó ha sok szem szétfő és szétnyílik, de néhány mindenképp szétfog mire a többség optimális állapotba kerül)
és 1.5-2 óra kuktázás, felrázás, oltás, felrázás, így nem lesz gond, ha csak nem az oltóanyag fertőzött.

Újra sterilizálni nem érdemes, bár attól függ milyen baktérium okozta, mennyire terjedt el, mennyire változtatta meg a pH-t, szóval nem érdemes és kész. :)

Dextrózos LC-vel mintha mindenkinek baja lenne, tényleg lassú, a méz jobb, a kicsapódott dolgok nem okoznak túl nagy gondot, a mézben még több lesz.
Ha spóra volt az oltóanyag kis gömböcök később felhők fejlődnek belőlük.
Érdemes lenne rázogatni de leginkább kevergetni aprítani.

Ha takarékoskodni kell a spórával az LC-t érdemes az oltások után csinálni úgy, hogy a fecsiben hagyott minimális mennyiségű spórás vizet az egyik LC-ből kiszívott tápoldattal felhígítani, és az így kapott nagyobb mennyiségű oltóanyaggal több kis LC-t is beoltani.

LC-ből jobb többet is csinálni egyszerre, olcsó egyszerű és minimális spóra is elegendő hozzá, de könnyen elfertőződhet.
Házilag eszkábált mágneses keverő egyébként gyorsít és egyszerűsít a folyamaton,
agitál, levegővel dúsítja a tápoldatot, aprítja a kifejlődött micéliumot így könnyebb kiszívni egy fecskendő tűjén keresztül és sokkal hamarabb és jobban elszaporodhat a sok apró darabka a majdani táptalajra kerülve is a több oltási pont miatt, nem csak a tápoldatban.

Amúgy ha egyik vektor kiiktatása sem segít (áztatás, oltóanyag csere, hosszabb kuktázás) akkor új adag gabona más forrásból még segíthet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
hejhó :)2009. március 10. 23:54
 
 
elkezdetett a az üvegbe töltött gabona khmm igen, erjedni. nehéz beismernem magamnak hogy megint FAIL.
nem adom fel.
szóval ezt már dobjam ki és ne is pazaroljak energiát/időt arra hogy újra sterilizáljam? nem is kérdés hanem kijelentés.

Dextrózos LC készült volna, de azzal is gubanc van.
eredetileg tiszta víz, és az aljára mindig leülepedő fölös cukor volt benne. mostanra megváltozott és ugyan fehér és leülepedő cucc van benne, de ez nagyobb darabos, pelyhes. ebből meg kevés van. amint tudok készítek képet.

kövi lépés deszt vagy ion cserélt vízzel fogok dolgozni. mielőtt kifutok az utolsó spóráimból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 10. 18:55
 
 
Kössz az infót, ez hasznos volt.
Grat az oldalért * * * * *
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 10. 04:07
 
 
ha csak mikroszkópikus vizsgálat céljára kell akkor nem illegális, de ha nincs szerencséd ezt személyesen is megkérdezhetik tőled, miközben a mikroszkópod keresik a szobádban.
ez egyébként nem jellemző .

egy fecskendő könyebben fenn akadhat a vámon mint egy lenyomat, holland csomagokat gyakrabban átvizsgálják.. (de lehet hogy ezt már csak én hajtogatom és már nem is így van)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 9. 19:38
 
 
[beszerzés]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
borozsda2009. március 9. 19:08
 
 
Hali
Én egy gomba kutató vagyok:)
Érdekelne ha külföldről rendelek psilocybe cubensis spórákat mikroszkópos tanulmány cérjáral, akkor az törvénybe ütközik-e???
És esetleg később lehet-e belőle valami rendörségi ügyem?
Kérlek írjatok!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 9. 13:52
 
 
szétnéztem elég sok helyen, de most látom csak hogy tényleg ott van az oldal legalján az utolsó 2 mondat kb, csak sajnos az annyira nem részletes.. egyéb problémák is vannak, pl. hogy nem férek hozzá tul sok eszközhöz de remélem estig sikerül alkotni valamit, vettem fertötlenítő sprayt amivel majd egy barátságos kis környezetet remélem ki tudok majd alakítani, de majd a részletekről csak később, egyenlőre álljon össze a kép
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 9. 12:54
 
 
Szárított gombás LC-vel is lehet próbálkozni de azért nem kell rá mérget venni hogy fertőzés mentes lesz vagy egyáltalán beindul valamikor.

Helység levegőjénél fontos az is hogy ne legyen légmozgás, tisztítani hipós vízzel vagy alkohollal lehet de alkohol használata után ne használj nyílt lángot és mind a két esetben várj vagy 15 percet míg a vízpermet elvégzi a dolgát, rátapadnak a porszemek/spórák és leülepszik, ilyesmit belélegezni sem leányálom.

A legjobb talán gloveboxot vagy stillair boxot használni ami egy egyszerű karton doboz is lehet két lyukkal a kezednek meg esetleg egy fólia a tetején.

Ha megpróbálnád a szárított gombás LC-t majd szólj vissza hogy sikerült-e meg szétnézhetnél az egykalapalatton mert ezekre a kérdésekre már meg volt ott is a válasz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 9. 10:26
 
 
na szóval van ez a rész ami nem világos nekem LC-nél, kiszárított gomba darabbal akkor elvileg működnie kellene ennek is, viszont ha a hidrogénperoxid csak a spórák növekedését gátolja, a fonalazódást nem, akkor a mézes desztvizes oldatomhoz ha h2o2-t is rakok elvileg akkor nönie kellene a fonálnak, és fertőzödnie meg abszolut nem, ugye?
illetve ha steril körülményeket akarok egy kisebb "térségben" akkor mivel tudnám azt elérni? arra gondolok h például valami antibakteriális spray vagy valami hasonló fertötlenítővel befujom a helyet mielőtt elkezdem a munkát, csak mivel?
még annyit hogy valószinüleg a szárított kalap nem egybe lesz a tönkkel, vagy szét lesz darabolva, de gondolom a belsejével ugyanugy mennie kellene a mókának, viszont ami "beszerezhető" az gondolom nem természetes úton lett kiszárítva hanem pl. lámpával sütővel vagy akármivel, ez mennyire befolyásolja az eredményeket?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 8. 00:09
 
 
A legtöbb gomba nem szereti az aromás gyantás fákat mint pl a dió vagy a fenyőfélék, cédrus, de ez nem azt jelenti hogy egyáltalán nem nő rajtuk, hanem csak nehezen/lassan tudja lebontani őket, de ez pont elég ahhoz hogy közben elfertőződjön a kultúra.

Szili István is ír a laskához is alkalmas fákról, a könyvet le lehet tölteni az egykalap alól.

Egyébként előfordulhat hogy az azurescense nőne fenyőn, a suba állítólag nő.
Itt van még egy jó kinti TEK
http://forums.mycotopia.net/faq-frequently-asked-questions/14997-waylits-woodlover
-tek.html
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
TriptaMAN2009. március 7. 23:40
 
 
Ez a legmegfelelőbb táptalaj az outdoornak:
4 liter fűrészpor
2 liter fatörmelék
480 ml búzakorpa
240 ml gipsz
Sütőzacskóba teszed,ragasztani kell rá egy kis tyweket,és kukta.
Keményfa nem mind jó.Tölgyet ajánlják,de szerintem necces mert nagyon magas a csersav tartalma.Nyárfa a legjobb,bár nem kemény.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2009. március 7. 20:17
 
 
Köszi a tippeket tester! Psylocibe cyanescens valószínűleg jobban működne. Az egyik cikkben írják a fenyőmulcsot, mint táptalajt. Úgy tudtam, hogy gyantás fák nem alkalmasak gombatermesztésre. Javíts ki, ha tévedek. Asztalostól a keményfa forgács talán jobb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 7. 19:45
 
 
Gabonával nem lehet jól kinti táptalajt oltani, sütivel szintén, tehát mindenképp érdemes még bent beszövetni kartonpapírt, szalmát, fűrészport, szecskát vagy valami mást és azt kiültetni/elásni.

Ha a beszőtt gabona spawn kerül a földbe hamar elszaporodhat rajta valamilyen baktérium vagy más gomba fajta (penész, élesztő) és a bogarak is szeretik, sok féle tápanyagot tartalmaz sok "kártevőnek" lehet a táptalaja, a kartonpapír/ szalma/fa viszont gomba specifikusabb, más organizmus nem kedveli annyira.

Ha a fertőzött kultúrákat elástam mindig felzabálták vagy elrohadt (baktérium).
A szalmás/kókuszrostos cuccok viszont megmaradtak, sőt fejlődtek és a felszínre is törtek, de végül kiszáradtak (nem locsoltam és a táptalaj szerkezete is túl laza volt az előre bekevert szalma miatt, úgyhogy hamar kiszáradt hiába volt rajta pár réteg újságpapír mulchnak, cubensis volt egyébként, szerintem van esély hogy termőre fordul, de következő évre valszinűleg elfagyna a mici.)

The.r82: Ha az LC-re gondoltál http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=LC

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 7. 17:44
 
 
amikor nekiálltam keresgélni találtam valami egészen fantasztikusat : http://thenook.org/archives/3462.html
ez lehet hogy csak nekem új, de aki már csinált ilyet tarthatna egy élménybeszámolót, nagyon megtetszett ez a módszer

ja mégvalami, arról a kartonpapírosról tudnál kicsit részletesebb leírást adni, mert ugyan jól tudok angolul de néhány rész nem tiszta, pl hogy akkor csak simán letépem az oldalát a darabkának, fertőtlenítem és kész? vagy hogyisvanez?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. március 7. 17:19
 
 
ez az utolsó tucat hsz 4 életet mentett kb, kösz, rajok vagytok
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
precíz2009. március 7. 13:13
 
 
Ez jó gondolat! Úgy emlékszem, nem volt még szó itt outdoor fajokról. Van egy szerintem elég jó magyar nyelvű cikk róluk és egy angol PDF, azokból elég sok infót le lehet szedni.
http://www.magic-mushrooms.net/growing-psilocybe-azurescens.pdf
http://www.lycaeum.org/languages/hungarian/astort.htm

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Soka2009. március 7. 12:50
 
 
Psilocybe azurescens( Astoria Ossip ) termesztéséhez szeretnék instukciókat kérni.(outdoor) Mivel még nem találkoztam vele, ezért a hatóanyag tartalma is érdekelne.

Egyenlőre ennyi:
"Termesztése hasonló a Psilocybe Cyanescens-hez: az áttszött köles/árpa/rozs(pehely)-t feldaraboljuk, esetleg elõáztatott kartonpapírt teszünk hozzá, majd cserje alá, árnyékos helyre, sok mulcsal keverve kisebb gödörbe ültetjük, amire sok levelet, magot szórunk (még nyáron). Kimondottan szereti az Ammophila Maritima fûfajta társaságát. Száraz idõben locsolni kell. Ha a hõmérséklet 10°C alá süllyed, beindul a termõtestképzõdés."
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 4. 02:12
 
 
Ha nincs szaga, nem nyálkásak, tapadósak a szemek és nem is kopp száraz akkor nincs más tippem.

Szerintem fertőzés lehet, ki tudja milyen okból, talán az LC a ludas, lehet hogy az utolsó használatnál elfertőződött.

A fertőzésen vagy magas hőmérsékleten kívül (pl oltás előtt nem hűlt le teljesen, vagy oltás után volt kitéve magasabb hőnek) nem tudok másra gondolni, persze az ok ezer féle lehet, de ez a szép benne :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. március 3. 22:29
 
 
a kuktázásnál a beindulástól számított másfél órát úgy értem, hogy feltekertük 3asra a villany "tűz"helyet, majd mikor már nagyon jött belőle a gőz, visszavettük másfelesre és onnantól másfél óra.
a búza a bábolna takarmányboltból van, amit beírtam egy kalap alá is

(a második kör LCbe, amit az elsővel oltottunk be, raktunk ebből a búzából darálva, ha ez számít :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. március 3. 18:55
 
 
Milyen búza honnan van?

Még a nagyon félresikerült, fertőzött LC vel oltott túl száraz vagy tocsogós (az üveg alján 1 ujjnyi vízzel) nyákos akármis üvegekben is be kell indulnia a micinek.

Ha egyáltalán nem indul be akkor lehet hogy:
túl száraz (kopogós),
esetleg extrém szétfőtt / nyákos,
elfertőződött (bakteriális vagy élesztős terjedhet el ilyen gyorsan, de ez vagy a szagából, vagy a szemek pergéséből (tapadós, taknyos szemek) kiderül)

az is előfordulhat hogy vegyszeresen kezelték, rovar vagy gombafertőzött búzát alávethetnek ilyesminek, még ha élelmezési akkor is, ha nem teljes kiőrlésű lesz annyira nem törődnek vele mert a toxinok a mag külsejében, a búza korpában maradnak.
De ez nem valószínű.

Szerintem elfertőződhetett, a kuktázási idő elég rövidnek tűnik, 1.5-2 óra biztonságosabb onnantól számítva hogy a legmagasabb fokozaton kifújta a gőzt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. március 3. 15:36
 
 
kétszer oltottunk búzát, mind a kétszer behalt a dolog, mi lehet a gond?
elmondom, hogy csináltuk:

búzát beáztattuk 1 nappal a kuktázás előtt, aznap felraktuk főzni, először kb 40-50 percre, másodszor kb 1 órára vagy vmivel több. a második alkalommal a főzés után szerintem elég puha volt és sok szem szét is nyílt.
fogtuk a főtt gabonát, egy részét betöltöttük üvegekbe, másik részét szárítottuk kicsit és úgy. tetejére vágtunk tyveket és spárgával rákötöttük majd kukta, beindulástól másfél órára.
lehülés után belőttük őket LCvel, ami biztos jó, mert átoltottuk anno új LCkbe, amik szintén kikeltek.

nos ennyi...a búzán először 2-3 hét után sem volt semmi, most 1 hét telt el és ezen sem látszik :/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. február 27. 20:20
 
 
LC-t csinálni abból a szempontból nem jó ötlet, hogy ha csak egy pici fertőzés is volt a fecsiben, az a két év alatt elszaporodhatott annyira, hogy az LC-ben tápanyaghoz jutva hamar tovább szaporodhat annyira, hogy oltás után nagyobb területet hódíthasson el a gombától kolonizálás közben, magyarul elfertőzze a kultúrát.

Viszont ha a fecsiben desztillált víz van a fertőzéseknek nem lehetett (akkora) esélyük a szaporodásra. Ha nem keltek ki a spórák a fecsiben akkor valószínű hogy a víz desztillált, de legalábbis alacsony oldott szilárd anyag tartalmú, ami nem biztosított elég tápanyagot ahhoz hogy a spórák kikeljenek.
Csapvízben még hűtőben is kicsíráznának a spórák.

de mivel az LC-hez egy minimális mennyiségű spóra is elég érdemes csinálni párat, hátha sikerül valamelyik.

Amúgy kultúrát szerintem karton papírral is viszonylag hatékonyan lehet tisztítani
Csak sterilizálni kell egy ragasztóktól megtisztított karton papír darabot, petribe rakni, innentől ugyanúgy lehet kezelni mintha agar-agar lenne, persze kicsit nehezebb vagdalni, meg lehet hogy megbújik egy két fertőzés a papírban, de egy egészséges cikket kivágva és ugyanilyen papírra költöztetve _idővel_ le lehet tisztázni egy kultúrát.

Ilyesmi
http://www.shroomery.org/8512/Cardboard-Cloning-Tek
egy kis módosítással (csak a kartonlap a hullámos rész nélkül)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Orion2009. február 27. 19:35
 
 
A profik. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2009. február 27. 18:27
 
 
Jaja mézes LC a nyerő!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. február 27. 14:01
 
 
hát egy próbát szerintem mindenképp megér
szerintem csinálj belőle LCket vagy agaros cuccot
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
costa2009. február 27. 13:17
 
 
van egy 2 éve rendelt fecsim. sajnos nem volt mindig hűtött helyen tárolva. mit gondoltok, érdemes még vele próbálkozni? köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. február 21. 16:17
 
 
Lehetséges de nem lesz könnyű

http://forums.mycotopia.net/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushrooms/41022-c
loning-dried-tissue.html


http://forums.mycotopia.net/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushrooms/25062-c
loning-dried-mushrooms.html


http://forums.mycotopia.net/agar-strain-isolation/9830-dry-tissue-cloning.html

http://archives.mycotopia.net/discus/messages/5/142459.html?1106008656

http://forums.mycotopia.net/cloning/6152-dry-tissue-cloning.html

(remélem jó helyre mutatnak a linkek)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. február 21. 15:51
 
 
üdv, olyan kérdésem lenne hogy probált e már valaki szárított shroomot agar-agar módszerrel klónozni, vagy ha nem akkor elméletben egyáltalán lehetséges e? és ha igen akkor hogyan kell? tud e valaki erről infot?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. február 19. 00:30
 
 
Ha hosszú pókhálószerű ritkás szálak akkor cobweb, ha nagyjából egy középpontból nőnek sugár irányban és a szálak rövidek akkor micélium lesz.

Ha holnapra láthatóan sokat nőtt és sikerült H2O2-t szerezni akkor azzal, ha nem akkor a fertőzött réteget lekaparva meg lehet próbálni kipucolni őket.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
teletabi2009. február 18. 23:38
 
 
naszóval, közben lehet, hogy nem is penész, hanem az a izé amiből nem lesz termőtest...de lehet mégis fehérpenész....nemtomnemtom

más elszineződés nincs rajt a...olyan cuccok vannak benne, aminek ilyen aranysárga csillogó IS a felülete...mintha valami gabonaféle is lenne benne, de az aranysárga cumó...

szaga nem rossz......

nincs fényképezőgép a közelben....ááááááhhh...

egy ilyen kis dobozkában van, mint egy családi adag jégkrém és a legalján perlit van, a tetején a takarórétegen, csak ez a pitypang szerű fehér szőrszerű izé van rajta, nem látom a vastagabb micéliumszálakat, azok csak alatta, az oldalán meg belül vannak....

Ready to grow cucc.....le kéne az induláshoz kaparni a tetejét ? (eddig nem kellett,de az másmilyen táptalaj volt meg töknemilyen)

Most éppen hidegsokkolok, de lehet nem kéne.... mikor kezdjek el aggódni ha nem indul be ?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. február 18. 19:59
 
 
Ha nincsenek pin-ek, és nincs átszőve a takaróréteg megpróbálhatod egy tiszta kanállal vagy lapáttal (ki tudja a tied mekkora :) ) lekaparni a felső réteget.

Valószínűleg túl nedves volt a takaróréteg és nem volt elég a légcsere/szellőzés.
Miből van és mi van alatta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
teletabi2009. február 18. 18:56
 
 
SEGÍTSÉG! Pókhálós penészgomba a beszőtt fasza gombatelepem tetején lévő takarórétegen.

Hidrogénperoxidom most nincs kéznél, alkoholok vannak (ipa,etanol,denaturált)

Mit tegyek ?????
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. február 9. 19:11
 
 
Sajnos azt kell mondjam a második agar próbálkozásom is teljes csőd, senki ne próbálkozzon az általam leírt összetevőkkel. Egy teljesen kemény, átlátszó zselét kaptam, amiben még némi fertőzés is csak hetek alatt tud kifejlődni, az élő micélium ill. a fekete spóracsomók se mutatnak semmi életjelet.
Sámánt kérdezném h pontosan miből állítottad össze a malátakivonatos agart? Van benne szőlőcukor pl? Megpróbálom vmi pékségből beszerezni a kivonatot.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
TriptaMAN2009. január 31. 01:25
 
 
Nem para.Én mindig így hűtöm.De ha kirakod a hidegre 1 óra alatt ott is lehűl.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. január 31. 00:03
 
 
köszi mindenkinek a tippeket, sajnos azóta se változott semmi
egyébként egyszerre dolgoztunk mind2 fajtával, mindegyik LCt ugyan úgy csináltuk és ugyan azzal mértük a mennyiségeket, ráadásul nem is az első 4be oltottuk az 1iket, utolsó 5be pedig a másikat, hanem össze-vissza...nem tudom, mi lehet a gond :(
majd megszagolom, mielött kiöntöm, hátha abból rájövök valamire :)

amúgy szerintetek mennyire jó ötlet a kuktát mondjuk 1 óra hülés után (vagy amikor már nem forró kívülről maga a kukta) hideg vízbe rakni? és ha ez nem para, mennyi ideig kell így hűteni az egyébként 3-4 óra helyett?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
shroomy2009. január 30. 10:33
 
 
Vki meg tudná mondani malátakivonatot hol lehet kapni, illetve milyen néven keressem mert így nem bukkantam rá.
(ja, a korábbi agar próbálkozás behalt, még a fertőzés is nehezen fejlődött ki 1-2ben hosszú hetek alatt :-) )
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2009. január 27. 02:43
 
 
Köszi a válaszokat. Első hullám amúgy, nekem se tűnik penésznek, de majd mondom a piszkálós próbát. A páratartalom szerintem is lehetne több, nem is értem, hogy perlittel miért nem nedvesedik be neki rendesen, bár gomba így is nő...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. január 27. 01:22
 
 
Innen kékülésnek tűnik, de ha kicsit megdörzsölöd egy tiszta fülpiszkálóval és nem kenődik el, vagyragad a vatta pamacsra akkor nagyon valószínű hogy csak kékülés.

Azokat a téglalap alakú kivágásokat főleg ha több is van lehet érdemes lenne kitömni polifillel vagy vattával, lehet hogy túl sok van belőle.

Ha letermettek, egy kiadós dunk biztos segíteni fog.
Hányadik hullám?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. január 27. 00:52
 
 
Vagy az amit Cup_of_tea írt, vagy a táptalaj szárad, és ahogy a vermi darabok szikkadnak a süti deformálódni kezd, ami miatt a micélium is sérülhet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cup_of_tea2009. január 26. 23:49
 
 
Szerintem a légmozgás túl nagy, vagy a levegő túl száraz. Egy párásítás, vagy mérés valami jobb mérővel, vagy kevesebb szellőztetés nem árthat. P

De Tester véleményét megvárnám, vagy más szakértőbbét.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
deeptrip2009. január 26. 23:34
 
 
Légyszi nézzetek rá erre, norvég ismerősömé:

http://smg.photobucket.com/albums/v703/torulv/?action=view¤t=DSCF1915.jpg

Kékes foltok, de sose fogta meg kézzel csak villával. Szerintetek pszilocibin vagy inkább valami fertőzés?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cup_of_tea2009. január 26. 19:20
 
 
Nem lehet, hogy a spórával volt vmi baj? Vagy valami nem stimmelt neki....bár ezt kétlem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. január 26. 19:16
 
 
Lehet hogy fertőzött lenyomat, ilyenkor sokan erre gondolnának, ha tényleg minden úgy van ahogy van.
De lehet a tápanyag koncentráció, lehet hogy a beoltásnál vagy előkészítésnél a két fajtával külön és egyszerre dolgoztál akkor az egyiknél még jól csináltál valamit, a másik már nem.

Egy LC-ről ránézésre sokszor nem lehet megmondani hogy fertőzőtt e vagy nem.
Szóval sokminden lehet és az ok valószínűleg a részletekben bújik meg valahol, ilyen kis számoknál még véletlen is lehet, még akkor is ha nem valószínű.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gabrielarchangel2009. január 26. 19:11
 
 
Airborn várom a mailt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. január 26. 17:13
 
 
Adott 2 különböző fajtájú spóra (de mindkettő PC), 9 db egyszerre és ugyan úgy elkészített LC, ugyan ott, ugyan úgy inkubálva. Mitől lehet, hogy az egyik fajta 4/4, a másik 5/0 arányban csírázott ki és ez 2 hét elteltével sem változott? (fertőzésnek nyoma nincs)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. január 26. 12:27
 
 
Mit értesz a 30/24 alatt?
Optimális hőmérséklet kolonizáláshoz és termőtestképzéshez?

Az optimális hőmérséklet a legtöbb cubensis esetében mind ezek körül az értékek körül mozognak, a 30 helyett én alacsonyabb levegő hőmérsékletet javasolnék, 27-28 fokot, főleg ha alulról melegített az inkubátor. Ilyenkor a táptalajok pár fokkal melegebbek lehetnek mint a levegő és 30 felett már problémák adódhatnak.

A termőtest képzés és a kolonizálás is végbemegy pár fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten is, legfeljebb pár órával vagy nappal lassabban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cyberfuker852009. január 22. 21:58
 
 
30/24et akartam
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cyberfuker852009. január 22. 21:53
 
 
szevasztok!

a kérdés az lenne,hogy z-strain termesztéshez mit javasoltok?egy szalmás zsákos teken gondolkodtam illetve úgy tudom ,hogy 30/14 kell neki.esetleg van már valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Airborn2009. január 18. 21:00
 
 
perlit, vermikulit és tyvek eladó beszerzési áron, írjatok az itt megadott mailemre
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gabrielarchangel2009. január 18. 20:40
 
 
Ha vki tudna nekem segíteni abban, hogy hol lehet vermikulitot venni, leszámítva a shopokat, nagyon megköszönném, ha dobna nekem egy mailt!!!

Köszönöm!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2009. január 18. 11:59
 
 
Igen, ez már egy ideje úgyis aktuális volt, de még csak a héten értem rá regelni és próbaszerkeszteni náluk. Most pedig felraktam a linket e topic és az EVER GREEN fejléceibe, valamint a Kapcsolatok közé. Testernek még lógok egy elmaradt válaszméllel, de addig is nagy grat az oldalakhoz!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
1xű2009. január 17. 18:15
 
 
Gén!
Tester kb minden második hozzászólásában az infót továbbítja,
a Gomba termesztés és az EVERGREEN témákban.
bele tudnád szőni az egyszerűség kedvéért a témák fejlécébe a linket?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. január 17. 15:06
 
 
Ha egy kicsit jobban szét néznel pl. a http://www.egykalapalatt.info -n, megtalálhatod a válaszokat ezekre a kérdésekre is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
the.r822009. január 17. 12:14
 
 
sziasztok, valamelyik advanced grower segítségét szeretném kérni, már egyszer végigolvastam vagy sokezer kommentet itt, megnéztem videok tömegét, de mégis valaki magyarázza el nekem, hogyan érdemes nekivágni ennek az egésznek, vermikulit és perlit helyett milyen, szinte bárhol kapható hozzávalót lehet használni hogy mégis a legsikeresebb legyen az első próbálkozás. azt hallottam az első mindig fáj :D
szóval igazából sok apró hasznos tanácsra lenne szükségem, konkrét dolgok pl : egy fóliás lenyomatot hány üvegbe érdemes szúrni, a fertőtlenített üvegeket meg kell várni h teljesen kihüljenek, vagy ha még érezhetően meleg egy picit már lehet e szurni? mik a legfontosabb jelei ha gebasz van? pl 1hét mulva nincs semmi, elsárgul az üveg.. jobb pohárba szurni vagy beföttesüvegbe stb.

mailt is írhattok nyugottan, linkelni inkább ne, személyes tapasztalatokra lenne szükségem :) köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
chemence2009. január 14. 21:15
 
 
köszi durbints, megnyugtattál egy kicsit, mert hát igazad van, csak hall az ember ilyen olyan sztorikat, ami után eléggé elmegy a kedve, de szerencsére úgy néz ki sikerül megoldani :)
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!